Pa kad se raspadnu opet će biti priča nismo mi to je loša roba, dotrajalost, putnici...poznanik wrote:Ali ih voze poput Schumachera, na pojedinim linijama ne može ih se stići malim automtrambusek88 wrote:...Novi su sigurno na Vratniku, Hrastovima 2, Sedreniku, Mihrivodama, a neznam jesu li ove sedmice raspoređeni na Hladivodama, Faletićima, i Jarčedolima.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
bull21
#3376 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Nisrin
#3377 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
poznanik wrote:Ali ih voze poput Schumachera, na pojedinim linijama ne može ih se stići malim automtrambusek88 wrote:...Novi su sigurno na Vratniku, Hrastovima 2, Sedreniku, Mihrivodama, a neznam jesu li ove sedmice raspoređeni na Hladivodama, Faletićima, i Jarčedolima.
Na Vratniku nije bio ovih dana...Moze biti da ih mijenjaju po linijama, ali to da voze kao Schumaheri- voze i stare i nove, tacno me nekad strah sjesti u kombi kojom brzinom on sleti :S A cesto se desilo da u zadnjem trenutku izbjegne vecu nesrecu ccc
Istina da i ljudi ne cuvaju prevoz, ali ni vozaci nista bolji nisu, nazalost...
- trambusek88
#3378 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Imam informaciju da je juče na Vratniku radio Isuzu garažni broj 3. Dali je radio par tura ili čitav dan neznam.
Najmanje 2 dana novi radi i na liniji Ekonomska škola-Hum, garažni broj 6.
-
mahalas505
#3379 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Cuj garazni broj 6, jesu to uzeti brojevi od nekih starih rashodovanihtrambusek88 wrote:Imam informaciju da je juče na Vratniku radio Isuzu garažni broj 3. Dali je radio par tura ili čitav dan neznam.
-
dresdener78
#3380 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bas tako, ali to je normalna praksa u mnogim gradovima sirom svijeta, da se isti garazni brojevi koriste ponovo za vozila sljedecih generacija. Moze izgledati malo cudno, jer bi covjek ocekivao da je garazni broj 1-6 pripadao tramvajima prije 100 godina, ali nekako je jednostavnije nego stvarati brojeve sa 4-5 mjesta.mahalas505 wrote:Cuj garazni broj 6, jesu to uzeti brojevi od nekih starih rashodovanihtrambusek88 wrote:Imam informaciju da je juče na Vratniku radio Isuzu garažni broj 3. Dali je radio par tura ili čitav dan neznam.
Najmanje 2 dana novi radi i na liniji Ekonomska škola-Hum, garažni broj 6.?
- trambusek88
#3381 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mislim da nije bilo jednocifrenih kod minibusa nikad, a bilo ih je kod autobusa (zadnji put kod zelenih FAP-ova G80 iz 1969) i tramvaja (zadnji PCC Vašingtonci 1-74).
Interesantno je da su 2 nova minibusa renumerisana nakon 7 dana 1 je postao 11 a 10 je postao 14. Te brojeve su koristili i prvi Otoyoli M24 iz 1996. (10-29)
Interesantno je da su 2 nova minibusa renumerisana nakon 7 dana 1 je postao 11 a 10 je postao 14. Te brojeve su koristili i prvi Otoyoli M24 iz 1996. (10-29)
-
dresdener78
#3382 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U pravu si. Niti meni nije poznato da bi kombijevi ikad prije imali jednociferne brojeve. Red od 1 vise su prvo zauzimali uskotracni tramvaji (nazalost, zbog totalnog nedostatka informacija nisam do danas uspio da saznajem i napisem nesto vise o ovom zanimljivom poglavlju historije Sarajeva - tipovima uskotracnog tramvaja), pa su te brojeve od 1 dalje dobili Vasingtonci.trambusek88 wrote:Mislim da nije bilo jednocifrenih kod minibusa nikad, a bilo ih je kod autobusa (zadnji put kod zelenih FAP-ova G80 iz 1969) i tramvaja (zadnji PCC Vašingtonci 1-74).
Svakako u GRAS-u se desava svasta, između ostalog sam primjetio da su prije 2-3 godine kompletno promjenili registarske tablice svih trolejbusa - niko nije bio sposoban da meni navede razlog. Ali jbg da budu registarske tablice i garazni brojevi najveci problem GRAS-a...
P. S. gledao sam neke stare slike - na stajalistima tramvaja su stajali bas solidni krovcici za putnike i stubovi sa oznakama te nazivama stanica, koji su vecinom cak i RAT prezivjeli! Nazalost, nisu prezivjeli poslijeratnu "demokratiju". Podsjecam da stajalista i pruga nisu u nadleznosti GRAS-a nego kantona, i odgovorne vlasti su odlucile o uklanjanju tih starih stubova i krovcica, i jedino sto je postavljeno umjesto njih su one staklene kucice sa stalno razbijenim staklom - bitno je da imaju prostor ZA REKLAMU. Uzas.
- trambusek88
#3383 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa od 2009 se izdaju nove tablice, i kako je kome stara istekla dobijao je nove. I većina putničkih auta je promjenila table, a tek poneko auto još ima stare rege.
Što se stajališta uskoro ističe 15 godišnja koncesija firmi Europlakat koja ih je postavila i koja održava stajališta.
Što se stajališta uskoro ističe 15 godišnja koncesija firmi Europlakat koja ih je postavila i koja održava stajališta.
-
mahalas505
#3384 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mislim o cemu drugo pricati, a da nije prije vec u detalje opisano, nema smisla vise govoriti sto je Gras u ovakvoj situaciji kakvoj jest. Tako reko malkice promijenimo diskusijudresdener78 wrote:Svakako u GRAS-u se desava svasta, između ostalog sam primjetio da su prije 2-3 godine kompletno promjenili registarske tablice svih trolejbusa - niko nije bio sposoban da meni navede razlog. Ali jbg da budu registarske tablice i garazni brojevi najveci problem GRAS-a...
Valjda nece produziti koncesiju, ne bi nikome preporucio onakva stajalista, prvo sto su nesigurna, a drugo ne moze ni 5 ljudi stati ispod kad je kisa.trambusek88 wrote:Što se stajališta uskoro ističe 15 godišnja koncesija firmi Europlakat koja ih je postavila i koja održava stajališta.
- Irm@
-
dresdener78
#3386 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hvala na informacijama! Nisam znao da se u BiH izdaju registarske tablice za isto vozilo samo za određeni rok...trambusek88 wrote:Pa od 2009 se izdaju nove tablice, i kako je kome stara istekla dobijao je nove. I većina putničkih auta je promjenila table, a tek poneko auto još ima stare rege.
Šta se stajališta tiče, da vas malo "nasmijem" da niste sami u tome s*anju. Nesposobni i lopovi na vlastima rade svoje SVUGDJE. Evo primjera iz mojeg grada u Češkoj. Ranije smo imali velika stajališta još iz vremena socijalizma, od čelika i betona, ali nisu ih dobro održavali pa su počela propadati. Izgledala su ovako i pružala su puno zaštite pred kišom, vjetrom i snijegom za veliki broj putnika:

Nakon niz godina bez održavanja, rekli su majmuni na vlastima, da su mnoga stajališta opasna, te da moraju biti zamijenjena "modernim staklenim" kutijama. A evo rezultata:
Je li sličnost samo slučajna?
- O'zone
- Globalni moderator
#3387 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I dok se mi čudimo što GRAS i druga javan preduzeća propadaju, sa druge strane...
Gledajući po ovome sam direktor GRASA sa osnovicom i plaćenim dopinosimo dođe firmu cca 6.200,00 KM bez toplog obroka i troškova za ovo i ono. Godišnje to dođe 74 400 KM opet bez TO i naknada za ovo i ono. Srećom firma uspješna kao i Toplane Sarajevo al' to je već druga tema.
Hoće li čelni ljudi javnih preduzeća ostati bez enormnih plaća
Direktor GRAS-a prima 3.647, a "Toplana" 2.931 KM
Direktor GRAS-a prima 3.647, a "Toplana" 2.931 KM
Enormno visoke plaće u komunalnim preduzećima, od kojih većina posluje s gubitkom, uskoro bi mogle biti prošlost. Desetine direktora i šefova, čija su dosadašnja primanja dosezala čak i do 5.000 KM, za svoj rad mogli bi primati najviše tri prosječne neto plaće u Federaciji BiH.
Da se sada radi o previsokim primanjima, svjesni su i čelni ljudi Vlade KS koji su prema Kantonalnoj skupštini uputili Nacrt zakona o plaćama i naknadama članovima organa upravljanja institucija i javnih preduzeća u KS.
Iz Ministarstva prostornog uređenja saznajemo da je u ovim preduzećima zaposleno više od tri hiljade radnika. Njihove prosječne plaće kreću se od 855 do 1.401 maraka. Direktor GRAS-a ima najviša primanja, a njegova osnovna mjesečna plaća je 3.647 KM. Iza njega je direktor "Sarajevošuma", koji dobije 3.475 maraka. Čelni čovjek preduzeća ZOI '84 ima 3.400 KM, a nešto manje od njega, oko 3.290 KM, dobiva direktor "Rada".
Prvi čovjek "Sarajevogasa" za svoj rad primi 3.100 maraka, a direktorska plaća u ViK-u do sada je iznosila 3.000 KM.
Primanja ispod 3.000 KM imaju direktor "Tržnice-pijace" - 2.970 KM, "Toplana" - 2.931 KM te "Pokopa" i "Skenderije", koji primaju po 2.730 KM. Plaća prvog čovjeka "Veterinarske stanice" iznosi 2.112 KM.
Najviše plaće u KCUS-u
U većini javnih zdravstvenih preduzeća primanja direktora i uposlenika su iznad prosjeka. Prema izvještajima koje su čelni ljudi ovih ustanova dostavili Skupštini KS, najveća mjesečna primanja imaju radnici u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
Šefovi klinika i rukovodioci sektora primaju od 2.400 do 2.800 KM. Plaće generalnog direktora, direktora discipline i glavne sestre definirane su menadžerskim ugovorima i kreću se od 3.800 do 5.100 KM. Higijeničarke mjesečno dobivaju od 410 do 610 KM.
Plaće u zavodima i bolnicama
Zavod za alkoholizam 3.819 KM
Zavod za javno zdravstvo KS 3.438 KM
Zavod za hitnu medicinsku pomoć 2.359 KM
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 2.142 KM
Psihijatrijska bolnica 2.197 KM
JU "Dom zdravlja" 1.580 KM
JU "Apoteke Sarajevo" 3.685 KM
Gledajući po ovome sam direktor GRASA sa osnovicom i plaćenim dopinosimo dođe firmu cca 6.200,00 KM bez toplog obroka i troškova za ovo i ono. Godišnje to dođe 74 400 KM opet bez TO i naknada za ovo i ono. Srećom firma uspješna kao i Toplane Sarajevo al' to je već druga tema.
- Filter
#3388 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
svi ovi iznosi su bez menadzerskih ugovora, koji ovdje nisu obracunati i u kojima lezi pravi novac.O'zone wrote:I dok se mi čudimo što GRAS i druga javan preduzeća propadaju, sa druge strane...
ovo je sica, samo za kafe i cigara.
- O'zone
- Globalni moderator
#3389 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma ne znam ti ja to drug ja sam obični fizikanerFilter wrote:svi ovi iznosi su bez menadzerskih ugovora, koji ovdje nisu obracunati i u kojima lezi pravi novac.O'zone wrote:I dok se mi čudimo što GRAS i druga javan preduzeća propadaju, sa druge strane...
ovo je sica, samo za kafe i cigara.
- trambusek88
#3390 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma od 2009 se prelazi na ove po evropskom standardu, sa plavim dijelom na kojem piše BiH. BiH još u ratu bila uvela te "evropske", još krajem 1994 iste godine kad je i njemačka uvela takve table, a mnogo prije većine EU zemalja. Samo što je tada umjesto EU zvjezdica bio grb sa ljiljanima. (sad je taj dio prazan.). Te su table izdavane u jednom dijelu federacije BiH do 1998, kada su uvedene table za čitavu BiH koje su se izdavale do 2009.dresdener78 wrote: Hvala na informacijama! Nisam znao da se u BiH izdaju registarske tablice za isto vozilo samo za određeni rok...
Sorry za off topic
-
dresdener78
#3391 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pozdrav svima! Imam jednu sljedeću molbu: Ako ima ovdje između forumaša nekog uposlenika GRAS-a, koji bi bio spreman da žrtvuje 10 minuta svog vremena u krugu tramvajske remize, molio bih ga da mi se javi putem privatne poruke. Treba mi pomoć u vezi sa historijom GRAS-a, šta se tiče jednog tehničkog podatka. Svakako ne tražim nikakve tajne ili interne informacije iz firme... hvala!!
- alphonse kauders
#3392 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jutros sam shvatio da je najnesposobnija osoba (od mnogih nesposobnih) u GRAS-u, onaj koji pravi raspored vožnje.
Pa nevjerovatno je da tamo ne može niko shvatiti da ti u periodu od 6:45h-8:00 h trolejbusi moraju voziti svakih pet minuta.
Ali jok, pusti ti raju da čeka trolu na stanici prema gradu (a ujutro 80% ljudi ide prema gradu) 15 minuta, i onda na svakoj stanici čekaj po 5 minuta da se svi fino posvađaju dok se guraju na vratima i eto ti ugodne vožnje trolom iz N.Grada do Skenderije od 45 minuta. I tako svako hebeno jutro, nikakvog rasporeda, anarhija teška - vozi ko kad stigne.
Znači, sve mi je jasno - stare trole, nema rezervnih dijelova, itd. ali ovo što rade ujutro je čista nesposobonost i svjesno stvaranje gužve iz ko zna kojih razloga. Fakat...
Pa nevjerovatno je da tamo ne može niko shvatiti da ti u periodu od 6:45h-8:00 h trolejbusi moraju voziti svakih pet minuta.
Ali jok, pusti ti raju da čeka trolu na stanici prema gradu (a ujutro 80% ljudi ide prema gradu) 15 minuta, i onda na svakoj stanici čekaj po 5 minuta da se svi fino posvađaju dok se guraju na vratima i eto ti ugodne vožnje trolom iz N.Grada do Skenderije od 45 minuta. I tako svako hebeno jutro, nikakvog rasporeda, anarhija teška - vozi ko kad stigne.
Znači, sve mi je jasno - stare trole, nema rezervnih dijelova, itd. ali ovo što rade ujutro je čista nesposobonost i svjesno stvaranje gužve iz ko zna kojih razloga. Fakat...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3393 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pazite sad ovo...
minibus za dječiće nije izlazio iz garaže
SLABE MU GUME
oće li izlaziti sutra?
ne zna
ako nabave gume

SLABE MU GUME
oće li izlaziti sutra?
ne zna
ako nabave gume
- Nisrin
#3394 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Neki dan cekam bus u Starom Gradu- drugi dan Bajrama i kaze mi dispecer: "PSOLAT CEMO DRUGI ZA JEDNO SAT- SAT I PO JER ONOM NE RADE KOCNICE"Black swan wrote:pazite sad ovo...
SLABE MU GUME![]()
![]()
![]()
oće li izlaziti sutra?
ne zna
ako nabave gume
![]()
![]()
![]()
-
black_noke
#3395 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jutros, u periodu između 7.40 i 8.15 na autobuskoj stanici u Vogošći odigravala se prava drama.
Naime, bijesni putnici oteli su i preusmjerili autobus javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Gras!
Riječ je o tome da je redovni autobus koji saobraća na liniji Vogošća-Stup, na zapadnom ulazu u grad, preusmjeren na relaciju Vogošća-Sutjeska, u samom centru. Vogošća je veliko urbano prigradsko naselje.
Uglavnom, nazadovoljni putnici koji su ostali bez prevoza sačekali su prvi sljedeći autobus koji je naišao i natjerali vozača da vozi prema Stupu. Vozač je htio zvati policiju, ali su sami putnici nazvali policiju i dispečera i Gras i žalili se na “nezakonitost” reda vožnje.
40-tak putnika doslovno je otelo autobus, natjeralo vozača da promijeni pravac i naposljetku ih je dovezao na Stup.
http://doznajemo.com/2012/10/31/putnici ... tra-grada/
Naime, bijesni putnici oteli su i preusmjerili autobus javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Gras!
Riječ je o tome da je redovni autobus koji saobraća na liniji Vogošća-Stup, na zapadnom ulazu u grad, preusmjeren na relaciju Vogošća-Sutjeska, u samom centru. Vogošća je veliko urbano prigradsko naselje.
Uglavnom, nazadovoljni putnici koji su ostali bez prevoza sačekali su prvi sljedeći autobus koji je naišao i natjerali vozača da vozi prema Stupu. Vozač je htio zvati policiju, ali su sami putnici nazvali policiju i dispečera i Gras i žalili se na “nezakonitost” reda vožnje.
40-tak putnika doslovno je otelo autobus, natjeralo vozača da promijeni pravac i naposljetku ih je dovezao na Stup.
http://doznajemo.com/2012/10/31/putnici ... tra-grada/
- demetra22
#3396 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nervira me sto vozaci puse dok voze, meni je muka od dima cigarete posebno u voznji.
Zna li neko moze li se to kome prijaviti???
- O'zone
- Globalni moderator
#3397 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Svaka im čast na tome!!!black_noke wrote:Jutros, u periodu između 7.40 i 8.15 na autobuskoj stanici u Vogošći odigravala se prava drama.
http://no links.com/2012/10/31/putnici-jutros-oteli-autbous-u-vogosci-vozac-ih-morao-odvesti-do-centra-grada/
VOZI MIŠKO!
- Logovan
#3398 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vozač ne smije pušiti dok vozi iz raznih razloga ali ovo je Bosna i Hercegovina. Kreteni rade šta im je kurcu ćejf.demetra22 wrote:Nervira me sto vozaci puse dok voze, meni je muka od dima cigarete posebno u voznji.
black_noke@ Putnici pokazali zube.
- Reglan
- Pitarrr82
#3400 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Imam osjecaj da je samo pitanje vremena kad ce fasovati onaj dispecer s naocalama (Sutjeska), kakva lik sranja pravi to nije humano...