CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zemomak

#3376 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

27.12 na allieexpresu, dosao u bosnu relativno brzo za 12 dana, singapurska posta, i odmah ga na carinu prosljedili, dan poslije stiglo mi pismo da im dostavim relevantnu dokumentaciju za utvrdjivanje vrijednosti telefona, sve dostavim istog dana i eto od tada prodje jedno desetak dana, telefon se kiseli kod njih, i onda kad ga prosljede posti jos jedno 3-4 dana, to ce bit prvi put da mi je nesto kod nas duze zapelo nego rok u kojem je stiglo u bosnu...kao fol cekaju neke instrukcije, a ja Boga mi u ponedeljak zovem da im j.m...sad sam citao neke carinske propise, u clanu 39 i 64 Upustva o carinskom postupku u poštanskom prometu stoji da je rok za taj postupak maksimalno 10 dana ukoliko su carini dostavljeni svi potrebni podaci...to što oni cekaju nekakve gluposti pa ga ne salju zaboli mene, pa nisu ga ni trebali slati na carinjenje...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
TDK-90

#3377 Re: CARINA U BiH

Post by TDK-90 »

zemomak wrote: clanu 39 i 64 Upustva o carinskom postupku u poštanskom prometu stoji da je rok za taj postupak maksimalno 10 dana ukoliko su carini dostavljeni svi potrebni podaci...to što oni cekaju nekakve gluposti pa ga ne salju zaboli mene, pa nisu ga ni trebali slati na carinjenje...

Nisu im bili dostavljeni :D :D :D
Sve po zakonu :bih: :bih: :bih:
Nemoj ni pokusavati da dokazes da si u pravu :-) :-) :-)
zemomak

#3378 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

Sve je dostavljeno, zvao da provjerim, kazu to je to, ne treba nista vise...

jahac96

#3379 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

zemomak wrote:Sve je dostavljeno, zvao da provjerim, kazu to je to, ne treba nista vise...
Haj bas za tebe imam par pitanja nadam se da mi mozes odgovoriti...
1. Od kojeg prodavaca si uzeo mobitel, posto vidim da je poprilicno brzo stigao u BiH
2. Kako ide to slanje dokumenata na carinu sta im trebam poslati i kako? jer mi nikad nista slicno nisu trazili pa da budem spreman
3. I koji si mobitel narucio je li to sada koristis redmi note 3? posto sam ja taj upravo narucio pa da mi kazes valja li sta :P
Hvala u svakom slucaju
fortaleza

#3380 Re: CARINA U BiH

Post by fortaleza »

jahac96 wrote:Pozdrav, ima li sta od ovog novog zakona za 200km? sta ovo gore spominju neke spedicije
Dobio sam info u carinskom uredu da nema ništa od toga zakona 200 KM.

Špedicija je dodatni trošak, to je uvedeno tek tako, bez ikakvog izglasavanja zakona. Valjalo bi provjeriti koliko je legalno ovo sve, a koliko krađa.
zemomak

#3381 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

dupli
Last edited by zemomak on 21/01/2017 20:46, edited 1 time in total.
zemomak

#3382 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

dupli
Last edited by zemomak on 21/01/2017 20:42, edited 1 time in total.
zemomak

#3383 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

zemomak wrote:
jahac96 wrote:
zemomak wrote:Sve je dostavljeno, zvao da provjerim, kazu to je to, ne treba nista vise...
Haj bas za tebe imam par pitanja nadam se da mi mozes odgovoriti...
1. Od kojeg prodavaca si uzeo mobitel, posto vidim da je poprilicno brzo stigao u BiH
2. Kako ide to slanje dokumenata na carinu sta im trebam poslati i kako? jer mi nikad nista slicno nisu trazili pa da budem spreman
3. I koji si mobitel narucio je li to sada koristis redmi note 3? posto sam ja taj upravo narucio pa da mi kazes valja li sta :P
Hvala u svakom slucaju
1. evo uzeo sam od ovih, ali pise da su na kolektivnom godisnjem

https://xiaomiui.aliexpress.com/store/1 ... 0.0.KwRVLe

2. evo pismo koje dobijes i sta ti traze, ja sam poslao sa maila (ne salji sa hotmail racuna jer ne prolazi), posaljes screen shotove svega sto ti traze...posto mi jos mobitel nije urucen ne znam tacno cifru koju cu dobiti na placanje, ali prema onome sto sam citao na ovom forumu to je jos nekih 30% na ono koliko si platio telefon...

Image

3.uzeo sam mi5, a sada koristim redmi note 3 pro, telefon je pravo dobar, neces se pokajat, jedino kamera mu nije jaca strana, po danu pravi pristojne fotke, ali u uslovima sa manje svijetla je truba....
zemomak

#3384 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

dupli
jahac96

#3385 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

zemomak wrote:Image
Eh hvala ti puno, zanima me jos samo nesto, ovdje pise da traze frakturu ili racun ali odakle mi to? Razumijem za ovaj izvod odem u banku i uzmem (posto se na aliexpressu ne placa preko paypala)
Ali kako cu im dati racun ako ga ni ja nisam dobio od prodavaca
zemomak

#3386 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

ja sam uradio screenshot narudzbe, gdje se vidi datum kupovine, ime na koga glasi i naravno vrijednost u $...onda sam dostavio pdf izvod od banke i tu sam podvukao tu transakciju koja je bila za kupovinu mobitela i to je to...
Hajlac

#3387 Re: CARINA U BiH

Post by Hajlac »

fortaleza wrote:
jahac96 wrote:Pozdrav, ima li sta od ovog novog zakona za 200km? sta ovo gore spominju neke spedicije
Dobio sam info u carinskom uredu da nema ništa od toga zakona 200 KM.
Po meni je kriminalno nizak ovaj trenutni prag od 50KM ali isto tako mislim da je za nase prilike tj. drustvo optimalan prag od 100 a ne 200 KM.

Do 100KM zaista nije u pitanju luksuz za mnoge pojedinacne artikle koje ponekad narucimo preko interneta, dok je 200-tinjak maraka vec povelika cifra i islo bi na ruku preprodavacima svega i svacega koji bi mogli puno komada u jednoj posiljci za 200KM uvoziti.

Stvarno je krajnje vrijeme da se ta uredba o 50KM poveca. Nije isto na recimo 70KM platiti jos 40 silnih nameta, taksi i deklaracija kao recimo na 130KM platiti jos 50-ak, sto je jos nekako i prihvatljivo.

Na ovako niske vrijednosti paketa nenormalno je da placamo 40-50% dodatno, koliko izadje zbog tih fiksnih troskova u procesu carinjenja(takse, formulari, pregled bla bla) a koji su iste vrijednosti i za paket od 70KM kao i za onaj od 170 i vise...

A za preprodavace brate nek lijepo uvedu jos jednu uredbu, poput one o kolicini/vrijednosti uvezene robe na sedmicnom nivou, o istome ali na mjesecnom nivou i fino naprave jednostavnu bazu podataka koja ce automatski sabirati vrijednost posiljki i otkriti preprodavace koji nastoje izbjeci carine i poreze.
jahac96

#3388 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

Kriminalno je to sto uzimaju po 3,5 KM za otvaranje paketa i cuo sam negdje cak 9,5 KM , i jos onih 10 nekih KM kada naplate carinu, a uz sve to se placa i pdv 17%.... izadje na kraju preko 30% svega
Da se placa sve ukupno nekih 15% ne bi bio problem ni za tih 50KM ali ovo je pravo deranje obicnih građana, dok recimo velike firme vjerovatno ne placaju ni porez ni carine ni PDV ni nista. Njih treba ganjati i njima otimati novac. Ne sjecam se da sam nekad dobio u univerzalnom racun, a siguran sam da provuku stvari bez placanja svega ali eto to je moja pretpostavka....
TRANCE

#3389 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

jahac96 wrote:Kriminalno je to sto uzimaju po 3,5 KM za otvaranje paketa i cuo sam negdje cak 9,5 KM , i jos onih 10 nekih KM kada naplate carinu, a uz sve to se placa i pdv 17%.... izadje na kraju preko 30% svega
Da se placa sve ukupno nekih 15% ne bi bio problem ni za tih 50KM ali ovo je pravo deranje obicnih građana, dok recimo velike firme vjerovatno ne placaju ni porez ni carine ni PDV ni nista. Njih treba ganjati i njima otimati novac. Ne sjecam se da sam nekad dobio u univerzalnom racun, a siguran sam da provuku stvari bez placanja svega ali eto to je moja pretpostavka....
Pa BiH i jeste uvijek bila država za lopova, jer dok Univerzalno i kojekakve prodavnice uvoze svake sedmice pun gepek švercovane robe, sastavljaju mobitele iz dijelova, ne plaćaju PDV, potplaćuju carinike i inspektore, s druge strane pravna država funkcioniše na nekome ko naruči kineski mobitel od 50 dolara jednom u tri godine.
Neka uvedu sistem kao u EU:
- PDV na vrijednost iznad 22 eura (43 KM)
- carina na vrijednost iznad 150 eura (293 KM), ali da se gleda carinska tarifa, a ne ofrljativno 10% carina na sve
- špedicija na vrijednost iznad 1000 eura (1956 KM)
I naravno na to da ne bude lopovskih fiksnih taksi, troškova pregleda, uplatnica i qraca, nego da na 50 KM platiš 8,5 KM PDV-a direktno poštaru i vozdra, pa neka pošta dalje njima prosljeđuje novac kao svugdje u normalnom svijetu.
Ali to ćemo znajući naše nezasite lopove dočekati tek kad uđemo u EU, a to će biti 2027. najranije moguće, a realno iza 2030.
BJB

#3390 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

zemomak wrote:ja sam uradio screenshot narudzbe, gdje se vidi datum kupovine, ime na koga glasi i naravno vrijednost u $...onda sam dostavio pdf izvod od banke i tu sam podvukao tu transakciju koja je bila za kupovinu mobitela i to je to...
Meni traze fakturu za narudzbu sampona sa feelunique.. :lol: :lol: :lol: :lol: Uglavnom, na dnu ovog obavjestenja pise
"Neodazivanjem na ovaj poziv u naznacenom roku,podrazumijeva da ste odustali od podizanja posiljke i ovaj carinski referat ce u tom slucaju postupiti u skladu sa carinskim propisima".
Hoce li vratiti paket ili ga prodati?
Sta da radim..Kupim sampone bez SLS-a na snizenju , platim britanski PDV koji je ukljucen u cijenu na feelunique i jos me nasi oderu za nekih 35KM, koliko pretpostavljam da ce navaljat za narudzbu vrijednosti 32GBP..
Stave na dnu obavjestenja kontakt telefon na koji se niko ne javlja...
BJB

#3391 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Konacno sam ih dobila nakon desetak pokusaja..Vracam paket, ne pada mi na pamet da platiim jos 40KM. Dobicu refund i naruciti ponovo iste proizvode, platicu i jebeni shipping ali nasim lopovima ne dam ni 1KM. Od sad narucujem samo ispod 20 funti.
jahac96

#3392 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

BJB wrote:Konacno sam ih dobila nakon desetak pokusaja..Vracam paket, ne pada mi na pamet da platiim jos 40KM. Dobicu refund i naruciti ponovo iste proizvode, platicu i jebeni shipping ali nasim lopovima ne dam ni 1KM. Od sad narucujem samo ispod 20 funti.
Koliko je para taj sampon pa moras i nasim platiti 40KM :?
Ja mislim kada se carini da ti uracunaju i shipping u cijenu proizvoda i sve to zajedno ako pređe 50KM udri po novcaniku
kafanski_covjek

#3393 Re: CARINA U BiH

Post by kafanski_covjek »

cuj za sampon jos 40KM :lol: :lol: :lol:
BJB

#3394 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Ma nije jedan sampon, tri su..Bilo snizenje, povoljno..Uglavnom, nema sanse da platim.
I jos traze fakturu moroni, a raskopaju paket pa je lafo ne znaju naci. U svakom paketu sa feelunique lijepo dodje faktura..
JanuaryJones

#3395 Re: CARINA U BiH

Post by JanuaryJones »

Ma to je čisti bezobrazluk šta rade i na šta sve naplaćuju poreze, takse, namete i sl. Naručiš dodatak prehrani za dijete kojeg nema kupiti ovdje i na to platiš još 50% jer im se može.
_Reds_

#3396 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

Pa ljudi moji da li je ovo moguce. Kolegica mi od zene narucila neki telefon 90 dolara. I uredno poslana faktura.

Medjutim telefon stoji na carini 15 dana, dva puta slala fakture, zvala ih. Ali kazu naređenog im da ne propustaju robu sa carine do daljenjeg.

Imaju li oni pravo ovo raditi ?? Ili im se moze kako god zele. Najgore sto sam je ja navaratio da poruci telefon.
zemomak

#3397 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

I moj stoji 15 dana, ne smiju to raditi, ali moze im se...ko nas jebe

un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3398 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Cuj 15, moj stoji od 02.01 :D
sabanss

#3399 Re: CARINA U BiH

Post by sabanss »

Ma super, sto je najbolje zovem postu oni kazu da su otpremili na carinu i nije do njih. Carina sa druge strane kaze zovite onoga preko koga uvozite tj. postu. Jebo lud zbunjenog, to jeste nas.

Uobicajena situacija u Dzabalabadu - nisam onaj kreten koji ovo ponavlja u svakom komentaru ali prvi put se slazem sa njim :D

Jebe nas Gras, Vodovod, Carina, Posta, Telekom... Ima li i jedna drzavna institucija ili firma u drzavnom vlasnistvu koja ne voli makar malo prcati narod :izet: Nekad pozelim da se opet zarati samo da nas resetuje na nulu.

Mogao bi i Klix ovo malo istraziti. Znaju prenijeti informacije o 11 tona posiljki, koje su ocito samo paravan za neku igru iza. Ima li icije odgovornosti, da li je kriva carina, posta ili mozda smo krivi mi sto smo kupili?
zemomak

#3400 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

Jeste, o ovome treba javnost obavjestiti i neka se istraži, nije u redu da roba fizickih lica stoji kod njih tako dugo...do sada nije bilo problema, a sad odjednom ima, sto unaprijed nisu obavjestili gradjane?

Post Reply