Michelin ce biti dugotrajniji i izdrzljiviji po losijim cestama. Prednost bi dao Gy i Conti pos nijegu i ledu ali nista znacajno to nije.mrsamras wrote:Sad sam zvao jednu radnju, GY ultragrip (kaze nova guma ne zna tacnu oznaku)115 KM
Dunlop 115
Michelin alpin a4 129 KM
Koje od ovih odabrati po kvalitetu?
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jefferson
#3376 Re: Dolazi zima - zimske gume
- kloniran
#3377 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo tako, ali ja samo hocu da kazem da mene kao kupca ne zanimaju tehnicke karakteristike guma starih godinu dana koje prodavac hoce da mi uvali na pricu, ako ja zelim gume proizvedene ove godine. Imaš, nemam, doviđenja ima na drugom mjestu. Jednostavnije ne može biti.goran16v wrote:Da je tako kao sto tvrdis zar ne bi bilo logicnije da upravo proizvodjaci skracuju vijek trajanja da ti u 10 god uvale 3 kompleta guma, umjesto da tvrde da po pitanju starosti jedan moze trajati 10 god??? Nisam prodavac guma, a da jesam i meni bi bilo u interesu da ih prodam 3 x vise.kloniran wrote:I ja ko proizvođač bi ti tvrdio svašta nešto samo da ti utrpam proizvod, a glupo je s pivom to porediti jer pivo ima rok trajanja 6 mjeseci a guma nekoliko godina.goran16v wrote:
Ja nisam pominjao cijenu nego insistiranje da gume moraju biti ovogodisnje.
A i sto se cijene tice, ako nema nikakvih razlika u karakteristikama, a proizvodjaci tvrde da nema, zasto bi dobivao popust?
I u samoposluzi ti je ista cijena pive proizvedene prije mjesec i proizvedene prije 7 dana.
A to inzistiranje ne treba da čudi, kupac je za svoj novac u pravu i onda kada nije u pravu, ali to kod nas nikako da se shvati.
Ti bgm ko da se bavis prodajom guma pa ih tako branis.
Nemam ja nista ni protiv tvog misljenja ni protiv misljenja prodavaca guma, ali jednom se mora shvatiti da je zahtjev kupca na prvom mjestu.
Naravno da je poredjenja sa pivom apsolutno analogno, jer nije u pitanju koliko sta traje (iako je u oba slucaja rok skracen za 20%) nego da "starenjem" datuma proizviodnje cijena ne opada, samo sto niko nije glumio strucnjaka za pive pa na kasi trazio popust na pivu. Ista stvar je i za pavlaku i sve ostalo sa rokom trajanja po prodavnicama, cijena se ne mjenja osim eventualno na kakvoj akciji 7 dana pred istek roka.
Pravo prodavca je da svoju robu prodaje po svojoj cijeni, a pravo potencijalnog kupca je da tu robu kupi ili ne, nema tu nikakvih dodatnih prava i zahtjeva na strani potencijalnog kupca. Tek kad izbrojios genge onda si kupac....
-
goran16v
#3378 Re: Dolazi zima - zimske gume
Shvatio sam naravno, ali taj period moze biti 2, 5, 20 god, a to nisu iste stvari. Naravno da ce poslije 20 god guma biti stara sve da je bila cuvana u lab, uslovima, ali ako su npr. poslije 5 god karakteristike gume unutar tvornicki deklarisanih parametara onda nije stara.vettel wrote: pazi,, ja nisam konkretno naveo da je stara guma koju on navodi, nego opcenito kazem, nakon odr. vrem. perioda guma gubi svoja svojstva (npr. 5 godina) i ne pruza performanse kao nova guma, naravno da je guma stara 2 god. ako je ispravno skladistena haman nova, nisi me shvatio
-
goran16v
#3379 Re: Dolazi zima - zimske gume
Apsolutno postujem no sto zelis da kupis, ali ne treba prodavati muda pod bubrege. Tvrdis da te ne zanimaju teh. karakteristike gume stare god dana, a da pri tome, bas kao i 9/10 drugih, ne znas nista ni o karakteritsikama nove gume, razlici izmedju te 2 gume, da ne pominjem da ne mozes osjetiti razliku u voznji, ali je fol mudrovati oko starosti gume. Da se ne lazemo, nisu bitne teh. karakteritike, jer ce se na njima s pjesmom voziti i dogodine, nego da se slucajno ne desi da guma ne ostari, a da se ne podere do kraja, a takvih je 10%.kloniran wrote:Upravo tako, ali ja samo hocu da kazem da mene kao kupca ne zanimaju tehnicke karakteristike guma starih godinu dana koje prodavac hoce da mi uvali na pricu, ako ja zelim gume proizvedene ove godine. Imaš, nemam, doviđenja ima na drugom mjestu. Jednostavnije ne može biti.goran16v wrote: Da je tako kao sto tvrdis zar ne bi bilo logicnije da upravo proizvodjaci skracuju vijek trajanja da ti u 10 god uvale 3 kompleta guma, umjesto da tvrde da po pitanju starosti jedan moze trajati 10 god??? Nisam prodavac guma, a da jesam i meni bi bilo u interesu da ih prodam 3 x vise.
Naravno da je poredjenja sa pivom apsolutno analogno, jer nije u pitanju koliko sta traje (iako je u oba slucaja rok skracen za 20%) nego da "starenjem" datuma proizviodnje cijena ne opada, samo sto niko nije glumio strucnjaka za pive pa na kasi trazio popust na pivu. Ista stvar je i za pavlaku i sve ostalo sa rokom trajanja po prodavnicama, cijena se ne mjenja osim eventualno na kakvoj akciji 7 dana pred istek roka.
Pravo prodavca je da svoju robu prodaje po svojoj cijeni, a pravo potencijalnog kupca je da tu robu kupi ili ne, nema tu nikakvih dodatnih prava i zahtjeva na strani potencijalnog kupca. Tek kad izbrojios genge onda si kupac....
- kloniran
#3380 Re: Dolazi zima - zimske gume
goran16v wrote:
Apsolutno postujem no sto zelis da kupis, ali ne treba prodavati muda pod bubrege. Tvrdis da te ne zanimaju teh. karakteristike gume stare god dana, a da pri tome, bas kao i 9/10 drugih, ne znas nista ni o karakteritsikama nove gume, razlici izmedju te 2 gume, da ne pominjem da ne mozes osjetiti razliku u voznji, ali je fol mudrovati oko starosti gume. Da se ne lazemo, nisu bitne teh. karakteritike, jer ce se na njima s pjesmom voziti i dogodine, nego da se slucajno ne desi da guma ne ostari, a da se ne podere do kraja, a takvih je 10%.
doduse ja ne cekam da se guma podere, cim pocne da gubi na stabilnosti mijenjam.
Sad sam zamjenio gume 6mm sare ostalo, na malo ozbiljnijem kocenju proklizavaju, a to se bar u Sarajevu, kad se vidi kakvi su vozaci i pjesaci, ne moze zanemariti.
- M e m o
#3381 Re: Dolazi zima - zimske gume
Stalno se spominje famoznih minimalnih 4 mm
Kolika je uopšte dubina šare nove gume
Kolika je uopšte dubina šare nove gume
- Qler
-
goran16v
#3383 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nema danas tu velike mudrosti, svaka novija guma ima indikator potrosenosti, kad poderes gumu do indikatora guma nema vise svoje karakteristike i vrijeme je za bye - bye!kloniran wrote:goran16v wrote:
Apsolutno postujem no sto zelis da kupis, ali ne treba prodavati muda pod bubrege. Tvrdis da te ne zanimaju teh. karakteristike gume stare god dana, a da pri tome, bas kao i 9/10 drugih, ne znas nista ni o karakteritsikama nove gume, razlici izmedju te 2 gume, da ne pominjem da ne mozes osjetiti razliku u voznji, ali je fol mudrovati oko starosti gume. Da se ne lazemo, nisu bitne teh. karakteritike, jer ce se na njima s pjesmom voziti i dogodine, nego da se slucajno ne desi da guma ne ostari, a da se ne podere do kraja, a takvih je 10%.![]()
doduse ja ne cekam da se guma podere, cim pocne da gubi na stabilnosti mijenjam.
Sad sam zamjenio gume 6mm sare ostalo, na malo ozbiljnijem kocenju proklizavaju, a to se bar u Sarajevu, kad se vidi kakvi su vozaci i pjesaci, ne moze zanemariti.
-
jefferson
#3384 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zavisno od eksploatacije. Konkretno ja ne mogu dozvoliti da guma dodje do indikatora jer me ne bi bilo na cesti tamo gdje vozim. Sve zavisi od toga kako ko koristi auto. Velika je razlika po snijegu a pogotovo bljuzgavici izmedju gume koaj ima saru od 4mm i one od 8mm.goran16v wrote:Nema danas tu velike mudrosti, svaka novija guma ima indikator potrosenosti, kad poderes gumu do indikatora guma nema vise svoje karakteristike i vrijeme je za bye - bye!kloniran wrote:goran16v wrote:
Apsolutno postujem no sto zelis da kupis, ali ne treba prodavati muda pod bubrege. Tvrdis da te ne zanimaju teh. karakteristike gume stare god dana, a da pri tome, bas kao i 9/10 drugih, ne znas nista ni o karakteritsikama nove gume, razlici izmedju te 2 gume, da ne pominjem da ne mozes osjetiti razliku u voznji, ali je fol mudrovati oko starosti gume. Da se ne lazemo, nisu bitne teh. karakteritike, jer ce se na njima s pjesmom voziti i dogodine, nego da se slucajno ne desi da guma ne ostari, a da se ne podere do kraja, a takvih je 10%.![]()
- M e m o
#3385 Re: Dolazi zima - zimske gume
Po tome bi trebalo svake godine kupovat nove gume da bi se imala šara od 8 mm
-
jefferson
#3386 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo primjer dajem. Zato kazem, sve zavisi od licnih potreba. Neko ko vozi samo u gradu ili na auto-putu, moze zimske gume drzati dok ne dodju do podioka koji oznacavaju istrosenost, jer te se ceste ciste itd, itd. Neko mozda vise vremena provodi u planinama gdje nema toliko opreme za ciscenje, gdje i kad ima opreme snijeg zna da pada u tolikoj kolicini da ga je nemoguce ocistiti kako treba. Tada je dubina sare bitna.M e m o wrote:Po tome bi trebalo svake godine kupovat nove gume da bi se imala šara od 8 mm
Sve je do licnih preferenci.
Ja evo drugu zimu koristim iste zimske gume, imaju sada oko 17,000km, ali trecu boga mi necu moci, bar za ono za sta meni trebaju. Doduse ove gume su izrazito mekane, i trose se vrlo brzo.
-
direstraits0078
#3387 Re: Dolazi zima - zimske gume
S tim što neki proizvođači postavljaju više indikatora, npr. jedan za minimalnu zakonski dozvoljenu dubinu profila, a drugi za minimalnu dubinu profila pri kojoj guma zadržava svojstva koja su bitna za sigurnost vožnje.goran16v wrote:Nema danas tu velike mudrosti, svaka novija guma ima indikator potrosenosti, kad poderes gumu do indikatora guma nema vise svoje karakteristike i vrijeme je za bye - bye!kloniran wrote:goran16v wrote:
-
goran16v
#3388 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naravno, a ja sam mislio na ovaj drugi do kojeg guma ima neophodna vozna svojstva.
-
condy
#3389 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jedno pitanje u vezi dubine šare kod nove gume. U pitanju su ljetni pneumatici. Primjetio sam da dubina šare, pogotovo na rubovima gume, nije ista kod dva različita proizvođača. Prva guma je bila Continental premium contact 2, kod koje šara izgleda dosta dublja. Druga je michelin primacy 3 i kod ove zadnje, šara mi izgleda dosta pliće i uže, pogotovo na rubu. Prodavač je isto to primjetio. U vožnji se primjeti razlika, ali čudno mišelinka ima bolja vozna svojstva, odnosno bolje reguje na strmoj cesti i cesti na kojoj ima pjeska jer abs puno ranije se aktivira na continentalu nego na mišelinci. Sad, zbog čega je ta razlika? Napominjem da se radi o novim gumama.
Odnosno na Continentalu nakon dvije godine upotrebe, šara je bolja odnosno dublja nego na Michelin gumi tek montiranoj.
Sigurno je Continental dugovječniji od Michelina zbog dubine šare ali nema bolja vozna svojstva. Zbog čega razlika u dubini šare ?
Nije isti profil gume. Prve su šesneske a druge sedamneske. Možda je to razlog ?
Odnosno na Continentalu nakon dvije godine upotrebe, šara je bolja odnosno dublja nego na Michelin gumi tek montiranoj.
Sigurno je Continental dugovječniji od Michelina zbog dubine šare ali nema bolja vozna svojstva. Zbog čega razlika u dubini šare ?
Nije isti profil gume. Prve su šesneske a druge sedamneske. Možda je to razlog ?
-
ado-šampion
#3392 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dubina profila se gleda u sredini, a ne na rubu. Nisam vidio ni na jednoj gumi da je indikator potrosenosti na rubu.
To su finese proizvodjaca guma, oni najbolje znaju sto tako rade. To sto se ABS pali ranije kod Continentala je zato sto Continental ocigledno prije pocne klizati. Nema to veze s dubinom profila, nego s tim koliko je smjesa dobra kod kocenja na suhom kod odredjene gume. Generalno, zimske gume su losije od ljetnih na suhom asfaltu i kod njih ce puno cesce i puno prije paliti ABS. Isto tako kod tzv. 'zelenih' ljetnih guma, to im je osnovna boljka, kocenje na suhom.
To su finese proizvodjaca guma, oni najbolje znaju sto tako rade. To sto se ABS pali ranije kod Continentala je zato sto Continental ocigledno prije pocne klizati. Nema to veze s dubinom profila, nego s tim koliko je smjesa dobra kod kocenja na suhom kod odredjene gume. Generalno, zimske gume su losije od ljetnih na suhom asfaltu i kod njih ce puno cesce i puno prije paliti ABS. Isto tako kod tzv. 'zelenih' ljetnih guma, to im je osnovna boljka, kocenje na suhom.
-
condy
#3393 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije postavljeno generalno pitanje, kako koče zimske gume, kako ljetne, zbog čega se abs ranije uključi i sl, već zbog čega je tolika razlika u dubini šare između navedene dvije gume. Jasno je da se radi o finesama proizvođača, ali mene kao vlasnika tih guma interesuju te finese. Dakle, interesuje me njihova pouzdanost i njihova trajnost. Ta dubina šare odnosno gazećeg sloja, u sredini gume nije bez razloga takva. Širina, dubina i debljina šare na rubu nije beznačajna kao što ti izgleda misliš, jer se guma prvo deformiše na rubovima zbog loše šare. Koliko sam to puta vidio kod vulkanizera. Čak je i Michelin kod jedne HP verzije ljetne gume priznao, da zbog loše izvedene šare na rubu može doći do deformacija šare zbog loše konstrukcijski rješenog ruba gume.ado-šampion wrote:Dubina profila se gleda u sredini, a ne na rubu. Nisam vidio ni na jednoj gumi da je indikator potrosenosti na rubu.![]()
-
ado-šampion
#3394 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nista onda jedino ostaje da se raspitas u Michelinu...
Jer valjda jedino oni znaju zasto ne rubovima imaju manju saru...
-
condy
#3395 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koji si ti lik...postavim dvije slike, uvećane da se vide sve očigledne razlike u šari i dubini šare u cijelom gazećem sloju, a ti po svom dohvatio se ruba.... idi ti provjeri vid 
-
ado-šampion
#3396 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja na ovim slikama ne vidim razliku. Imam i Michelin i Continental gume, doduse jedne zimske, druge ljetne, ali opet ne vidim neku razliku medju njima. Nije da sad zagledam nove gume i gledam kolika je sara, nemam drugog posla. Pa jbt ne kupujem Michelin i Continental da bi poslije mjerio saru linijarom.condy wrote:Koji si ti lik...postavim dvije slike, uvećane da se vide sve očigledne razlike u šari i dubini šare u cijelom gazećem sloju, a ti po svom dohvatio se ruba.... idi ti provjeri vid
-
condy
#3397 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako je šara plitka, brže će doći na red zamjena gume. Nije isto mijenjati gume nakon četri godine ili nakon dvije godine. Izdvojiš za gume popriličnu svotu novca, pa pređeš sa njima 40 kkm za dvije tri godine, i uvidiš da su već blizu za zamjenu jer istrošeni dio gazećeg sloja je došao do indikatora potrošenosti na gumi. S druge strane, imaš Continental koji ima očigledno tvrđu smjesu gume, koja se sporo troši, što i nije dobro za vozna svojstva, ali i dublju šaru, a time i na većoj dubini one indikatore za potrošenost, koja u nekim idelanim uvjetima vožnje može izdržati i preći do 100kkm. To su ogromne razlike u gumama.
Šta je sa vožnjom po kiši ? Koja je guma bolja sa užim ili širim šarama, ili sa plićim ili dubljim šarama ??? Konstrukcijski gazeći sloj na Michelinki je bolje rješen od Continentala ali po shoj podlozi, jer ima više gazećeg sloja, što se vidi na slikama. Međutim po kiši Mišelinka manju količinu vode provodi ispod gume, zbog čega bi Continental trebao biti stabilniji...uostalom valjda će još neko nešto reći
Šta je sa vožnjom po kiši ? Koja je guma bolja sa užim ili širim šarama, ili sa plićim ili dubljim šarama ??? Konstrukcijski gazeći sloj na Michelinki je bolje rješen od Continentala ali po shoj podlozi, jer ima više gazećeg sloja, što se vidi na slikama. Međutim po kiši Mišelinka manju količinu vode provodi ispod gume, zbog čega bi Continental trebao biti stabilniji...uostalom valjda će još neko nešto reći
- M e m o
#3398 Re: Dolazi zima - zimske gume
reći će ti prepisani ADAC-ov test...svecondy wrote:...uostalom valjda će još neko nešto reći
ni jedna ni druga nisu u prvom, nego u drugom razredu

-
condy
#3399 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vidi nikog ne interesuju razredi, već razlike između navedene dvije gume.
Inače ne vidim na tom testu Michelin primacy 3....
Inače ne vidim na tom testu Michelin primacy 3....
- M e m o
#3400 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa nije bolja sigurno od energy saver-a
a razlike si se uhvatio ko pijan plota
ako ti je stalo do dubine šare uzmi Conti i ćao
a razlike si se uhvatio ko pijan plota
ako ti je stalo do dubine šare uzmi Conti i ćao