Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3376 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
rovac13 čovjek mašina koja ubija tuđu sreću, pobija teorije i mitove i vraća trolove tamo gdje im je mjesto
u pećine i pod mostove

- pumica
#3377 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Qler wrote:Moj kum se vec par godina grije na klimu, i to radi klima 24/7 kad pocne sezona, znaci ne gasi se. I potrosi cca 90KM mjesecno na nju.. plus bojler, kuhanje i ostalo... oko 180KM mu dodje mjesecno....
Znas li koja je klima? Inverter?
Sta ako su preniske temperature?
- pumica
#3378 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko prostorija ima?rovac13 wrote:Dvoje odraslih sa malcem 3 godine,85m2 dobro izolovane kuce,jedan sprat.
Obracun se radi 13. og u mjesecu.
Dvije klime fujitsu+lg vec trecu godinu su jedino grijanje u kuci .
-13. septembra racun bio 45 KM (nismo se grijali)
-13. oktobra racun bio 40 KM (povremeno palili blago grijanje)![]()
![]()
![]()
-za par dana ocekujem novi racun,gledajuci brojilo ocekujem racun oko 60 KM....a najmanji racun bude preko ljeta oko 30-35 KM,tad klime ne skoro nikako,bojler radi puno manje i tako.
Ali meni to nije nista novo vec trecu godinu se grijem na klime,ne sjecam se da li je ikad racun izasao na 100 KM (decembar-januar)sa svim zahebancijama(2 tv,racunar,perilice susilice,bojler,pegle,el sporet ...itd itd......)
Sve drzite rastvoreno?
Inverter ili...?
Kako je bilo one zime sa niskim temperaturama?
- Qler
#3379 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ove godine je uzeo inverter, grije cca 60m2, dobar je raspored za grijanje, privatna kuca, obicna fasada vani, unutra stavio stiropor, danju na cca 23-4*C nocu na oko 19*C drzi.pumica wrote:Qler wrote:Moj kum se vec par godina grije na klimu, i to radi klima 24/7 kad pocne sezona, znaci ne gasi se. I potrosi cca 90KM mjesecno na nju.. plus bojler, kuhanje i ostalo... oko 180KM mu dodje mjesecno....
Znas li koja je klima? Inverter?
Sta ako su preniske temperature?
- rovac13
#3380 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve otvoreno,sve se grije....dnevni kuhinja,djecja,spavaca,hodnik,kupatilo.Naravno inverteri su u pitanju.pumica wrote: Koliko prostorija ima?
Sve drzite rastvoreno?
Inverter ili...?
Kako je bilo one zime sa niskim temperaturama?
Uselio se u kucu na ljeto 2012.Od tad nije bilo velikih minusa,u prvoj zimi je par noci samo palo na -15,fujisu je grijao ko lud.Lg nije nesto dobar,on jedva radi kad su vece zime ali kako sam ugradio grijac kabal za odvod vode ne staje vise ni lg,prije je znao zakovat okovan ledom i mrtav.
Prvu zimu potrosio oko 220-240 KM za cijelu sezonu grijanja na osnovu racuna otprilike,a drugu sam imao watmetar.Drugu sezonu sam potrosio mozda nesto preko 250 KM.
Kad imas jako dobru izolaciju onda nije problem ni kako ce grijat a ni potrosnja.
Ne mozes ocekivat da se do dzaba grijes ako nemas izolacije na kuci.
Primijetio sam da svi pitaju za racune koliko trosi,a niko ne pita koliko stiropora ili vune ima na zidovima plafonima podu,koje prozore imaju sa kojim staklima........Najvazniji parametri a niko i ne spominje
-
Minimum
#3381 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Procitao svih 130+ stranica, neke dijelove i vise puta.
Hvala svima koji su svojim komentarima omogucili da se nauce osnove o ovoj temi: bilo je zaista vrlo informativno.
Pokusavam da zagrijem dnevnu sobu i kuhinju: P = 33m2. Izolacija: srednja zalost. Stolarija: dobra.
S obzirom na navedene parametre i uz cinjenicu da se radi o podrucju sa velikom vlagom (slijedi: cesci defrost),
najblizi sam odluci da kupim FH35VE. Pitanje je: moze li mi neko ko poznaje prilike u Sarajevu preporuciti lice koje ce navedenu klimu postaviti u skladu sa adetima struke?
Hvala svima koji su svojim komentarima omogucili da se nauce osnove o ovoj temi: bilo je zaista vrlo informativno.
Pokusavam da zagrijem dnevnu sobu i kuhinju: P = 33m2. Izolacija: srednja zalost. Stolarija: dobra.
S obzirom na navedene parametre i uz cinjenicu da se radi o podrucju sa velikom vlagom (slijedi: cesci defrost),
najblizi sam odluci da kupim FH35VE. Pitanje je: moze li mi neko ko poznaje prilike u Sarajevu preporuciti lice koje ce navedenu klimu postaviti u skladu sa adetima struke?
-
summit
#3382 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma i da bude x3 je odlicno, komsija bio na termobloku kad je vidio mjerace odmah uzeo fh25 za nekih 30-ak m2 restorana. Kaze veceras kontao da mu sat ne radi u odnosu na prije.piplica wrote:To je to, kada zazimi eventualno još toliko i to je to.
- rovac13
#3383 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vjeruj da kojeg god majstora dovedes neces bit rahat......nego ces morat ti da povedes racuna o svemu,i da pratis sta rade.Minimum wrote:Procitao svih 130+ stranica, neke dijelove i vise puta.
Najbolje da se informises dobro,i da trazis majstora koji ce uradit onako kako mu ti kazes da treba.
Saberes sebi neke od stvari koje treba zahtijevat kao npr :
-Da instalacija od unutarnje do vanjske ne bude kraca od recimo 3m pozeljno i vise
-da se dobro vakumira sistem prije pustanja u rad
-da se postave kvalitetni antivibranti
-da se cijevi instalacije posebno izoluju a ne sve skupa u jednu izolaciju
Vjerovatno sam nesto zaboravio ali moraces dobro da povedes racuna o tome,inace ce ti oni predlagat ne treba vakumiranje ne treba ovo ne treba ono.......Kad se to jednom postavi kako valja onda ces uzivat dugo godina aBd.
-
summit
#3384 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I ja sam u Sa. Ovo kod komsije je bilo po ps-u, kod mene su drugi instalirali, pisao sam prije. Mogu ti dati kontakt na PP da ne reklamiram.Minimum wrote:Procitao svih 130+ stranica, neke dijelove i vise puta.
- jalijas74
#3385 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakav post , Rovac KillerBlack swan wrote:rovac13 čovjek mašina koja ubija tuđu sreću, pobija teorije i mitove i vraća trolove tamo gdje im je mjestou pećine i pod mostove
- jalijas74
#3386 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Javi se porukom da ti dam jos jednu lokaciju za dobar inverter ne mogu ti poslati poruku ili ostavi neki kontak e-mailMinimum wrote:Procitao svih 130+ stranica, neke dijelove i vise puta.
-
Minimum
#3387 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
summit, jalijas74: omogucio sam PM u profilu. Molim vas posaljite poruku.
Hvala vam
Hvala vam
- Hajlac
#3388 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
IMHO, IceNet bi trebao biti stručan.Minimum wrote:Procitao svih 130+ stranica, neke dijelove i vise puta.
Poželjno je da nakon ugradnje ovdje izneseš svoje iskustvo radi drugih.
- rovac13
#3389 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
http://www.polarpumpen.se/luft-luft-var ... heatcharge
Panasonic je izbacio jaaaako dobar uredjaj,bar se tako cini.
-veliki kapacitet cak i kod devetke
-odlican cop
-grijanje do -30.....
Jedino cijena malo zahebana heh.... u bosni nesto sitno ispod 2800 € u skandinaviji preko 3000 €
Najzanimljivija stvar je vezana za defrost.Uveli su pohranu toplote koju rasipa kompresor dok radi.Tu toplotu koriste tako sto unutarnja jedinica i za vrijeme defrosta uduvava lagano tu sakupljenu toplotu odnosno malo agresivnije odledjava vanjsku.Tako bi problemi defrosta trebali biti rijeseni.
To vam dodje nesto nalik na KERS .
Ko prati formulu 1 znat ce o cemu je rijec
http://www.aircon.panasonic.eu/CS_sr/ra ... ening/625/
Panasonic je izbacio jaaaako dobar uredjaj,bar se tako cini.
-veliki kapacitet cak i kod devetke
-odlican cop
-grijanje do -30.....
Jedino cijena malo zahebana heh.... u bosni nesto sitno ispod 2800 € u skandinaviji preko 3000 €
Najzanimljivija stvar je vezana za defrost.Uveli su pohranu toplote koju rasipa kompresor dok radi.Tu toplotu koriste tako sto unutarnja jedinica i za vrijeme defrosta uduvava lagano tu sakupljenu toplotu odnosno malo agresivnije odledjava vanjsku.Tako bi problemi defrosta trebali biti rijeseni.
To vam dodje nesto nalik na KERS .
Ko prati formulu 1 znat ce o cemu je rijec
http://www.aircon.panasonic.eu/CS_sr/ra ... ening/625/
-
tavustavus
#3390 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vala su ga pretjerali...PANASONIC VE9NKE - Maloprodajna cijena: 5398,8 KM
VE12NKE - Maloprodajna cijena: 6298,5 KM
Komotno 2x FH25vehz sa ugradnjom mozes kupiti i da pojede taj panasonic...Mogu vala i samog Alonsa uz taj svoj ''KERS'' poklanjati,dzaba im je...Klima je dobra ali sto je puno,puno je...
http://www.vtc.ba/shop/klima-uredaji/so ... nke-detail
... ''neka malo nadodje...''
Komotno 2x FH25vehz sa ugradnjom mozes kupiti i da pojede taj panasonic...Mogu vala i samog Alonsa uz taj svoj ''KERS'' poklanjati,dzaba im je...Klima je dobra ali sto je puno,puno je...
http://www.vtc.ba/shop/klima-uredaji/so ... nke-detail
- rovac13
#3391 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam ni znao ova klima postoji vec najmanje 2 godine.........bas cudno da nikad nije zaživjela

-
Minimum
#3392 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Naravno, poslacu utiske cim bude nesto instalirano. Zasad sam u fazi gledanja cijene i cini mi se da su dobavljaci malo digli cijene za Mitsubishi. U usporedbi FH35VE sa ostalim:Hajlac wrote:IMHO, IceNet bi trebao biti stručan.Minimum wrote:Procitao svih 130+ stranica, neke dijelove i vise puta.
Poželjno je da nakon ugradnje ovdje izneseš svoje iskustvo radi drugih.
- za manje para mozete kupiti Nocriu 14, koja je takodje top klasa
- Toshiba Suzumi plus u izvedbi 13, zajedno sa ugradnjom kosta manje od Mitsubishi-ja
Trenutno razmisljam da li FH35VE vrijedi cca 300 KM vise od pomenutih uredjaja.
Cim nesto bude postavljeno u pogon uzecu Wat-metar u ruke i poslati izvjestaj ovdje
- rovac13
#3393 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo pazi toshiba suzumi plus nije top model,kod toshibe je top daisekai,suzumi plus je osjetno niza klasa sto se vidi po spec.
-
robyleu
#3394 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav svima,
Planiram zamjenu jedne stare klime za novi inverter, pretežno za potrebe grijanja. U uži izbor ušao je, između ostalih, i Fujitsu (modeli LU i LT).
Molio bih one koje imaju iskustva sa ovim klimama da mi pojasne sljedeće: u opisu uređaja spominje se specijalni Apple-catechin filter (pored klasičnog zračnog i ion filtera). Namijenjen je za sitne čestice prašine, mikroorganizme i sl. E sad, u uputstvu za korištenje klima kažu da se ovaj filter mijenja na svaka tri mjeseca i da nije moguće njegovo čišćenje/pranje i ponovna upotreba. Na Internetu nađoh da je cijena novog filtera preko 50 US dolara!? Inače, ovaj mogućnost bi mi bila jako bitna, pošto neki ukućani imaju česte alergijske reakcije na kućnu prašinu, polen i sl.
Dakle, šta se radi u praksi, da li korisnici ovog uređaja na neki način čiste filter, ili ga vade i nastavljaju bez njega kad se zaprlja?
Planiram zamjenu jedne stare klime za novi inverter, pretežno za potrebe grijanja. U uži izbor ušao je, između ostalih, i Fujitsu (modeli LU i LT).
Molio bih one koje imaju iskustva sa ovim klimama da mi pojasne sljedeće: u opisu uređaja spominje se specijalni Apple-catechin filter (pored klasičnog zračnog i ion filtera). Namijenjen je za sitne čestice prašine, mikroorganizme i sl. E sad, u uputstvu za korištenje klima kažu da se ovaj filter mijenja na svaka tri mjeseca i da nije moguće njegovo čišćenje/pranje i ponovna upotreba. Na Internetu nađoh da je cijena novog filtera preko 50 US dolara!? Inače, ovaj mogućnost bi mi bila jako bitna, pošto neki ukućani imaju česte alergijske reakcije na kućnu prašinu, polen i sl.
Dakle, šta se radi u praksi, da li korisnici ovog uređaja na neki način čiste filter, ili ga vade i nastavljaju bez njega kad se zaprlja?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3395 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Filtere je najbolje cistiti jednom sedmicno u sezoni grijanja, a cisto sumnjam da se filter baca svakih 2 mjeseca. Ipak je to puno novaca na godisnjoj osnovi.robyleu wrote:Pozdrav svima,
Oni preporucuju da se mijenjaju jednom godisnje, ali uz redovno ciscenje to se da produziti na dosta duzi period.
Preporuka je kada se ne budu mogli ocistiti da se kupe drugi.
-
robyleu
#3396 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu kaže da je "disposable", što će reći "za jednokratnu upotrebu". Takođe "Do not wash or reuse it" i "This filter should be replaced every three months."piplica wrote:Filtere je najbolje cistiti jednom sedmicno u sezoni grijanja, a cisto sumnjam da se filter baca svakih 2 mjeseca. Ipak je to puno novaca na godisnjoj osnovi.
Oni preporucuju da se mijenjaju jednom godisnje, ali uz redovno ciscenje to se da produziti na dosta duzi period.
Ne radi se ovdje o onom klasičnom filteru zraka - on se pere kao i kod svih.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3397 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Onda ga trebas kupiti svaka 3mjeseca i za par godina dati jednu klimu na filtere.robyleu wrote:Fujitsu kaže da je "disposable", što će reći "za jednokratnu upotrebu". Takođe "Do not wash or reuse it" i "This filter should be replaced every three months."piplica wrote:Filtere je najbolje cistiti jednom sedmicno u sezoni grijanja, a cisto sumnjam da se filter baca svakih 2 mjeseca. Ipak je to puno novaca na godisnjoj osnovi.
Ne radi se ovdje o onom klasičnom filteru zraka - on se pere kao i kod svih.
Po toj racunici godisnja potrosnja filtrea je 300km, za 4 godine mozes kupiti novu TP.
- rovac13
#3398 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rijetki su ljudi koji kupuju klimu za grijanje i pri tome im prioritet gledat u filtere.
Na onom drugom forumu gdje si pitao imas nekoliko ljudi koji imaju ltc modele vec par godina,mislim da ti je najbolje s njima vidjet to dal se mijenja,baca,ili sta vec (iako niko nikad nije pomenuo zamjenu filtera),ovdje se ne sjecam da neko ima taj model.
Ako su ti bas bitni filteri mislim da je najbolja opcija da kupis uredjaj koji je namijenjen samo za ciscenje,filtraciju,joniziranje ........Ne vjerujem da je to skupo.
Znaci kupis klimu za grijanje i hladjenje,a kupis posebno neki precistac zraka.
Mislim da je to jeftinija opcija.
Imas npr LG klime sa filterima ovakvim filterima onakvim,i oni to lijepo sve podvuku i naplate,i ti onda platis LG klimu sa dzidzama skupo kao da si uzeo top japansku klimu + pravi precistac zraka.
Na onom drugom forumu gdje si pitao imas nekoliko ljudi koji imaju ltc modele vec par godina,mislim da ti je najbolje s njima vidjet to dal se mijenja,baca,ili sta vec (iako niko nikad nije pomenuo zamjenu filtera),ovdje se ne sjecam da neko ima taj model.
Ako su ti bas bitni filteri mislim da je najbolja opcija da kupis uredjaj koji je namijenjen samo za ciscenje,filtraciju,joniziranje ........Ne vjerujem da je to skupo.
Znaci kupis klimu za grijanje i hladjenje,a kupis posebno neki precistac zraka.
Mislim da je to jeftinija opcija.
Imas npr LG klime sa filterima ovakvim filterima onakvim,i oni to lijepo sve podvuku i naplate,i ti onda platis LG klimu sa dzidzama skupo kao da si uzeo top japansku klimu + pravi precistac zraka.
- rovac13
#3399 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Npr ja manje potrosim godisnje struje na grijanje sa dva uredjajapiplica wrote:Po toj racunici godisnja potrosnja filtrea je 300km, za 4 godine mozes kupiti novu TP.
-
channel10
#3400 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A ja bas htio kupiti ovu LTCA klimu
. Znaci da ce vjerovatno otpasti zbog ovog filtera.... Kako je krenulo, dok ja kupim klimu pola ovih klima nece ni biti na trzistu