Misliš na mene? Čitam svoj tekst i kontam, neko će pomisliti da su mi u Savi na Stupu popravili navoj.Ned071 wrote:Sve si napisao osim epiloga
Mislio sam "popravili".
Oni su i uzrok problema.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Misliš na mene? Čitam svoj tekst i kontam, neko će pomisliti da su mi u Savi na Stupu popravili navoj.Ned071 wrote:Sve si napisao osim epiloga

Sa milimetar vecom rupom to nije ucinjeno.bitanga_sa_otesa wrote:ovo se uglavnom ubacuje u aluminijum ,nije bas za zeljezo...a i zasto bi busio rupu 22mm za navoj 14 ili16mm,navoj sarafa za tocak je uglavnom M12 ili M14,samo se probusi 1mm veca rupa i nareze npr M12-M14 ili M14-M16
I tu bi se moglo rijesiti,(ili naci rjesenje) loctite ili mehanicki.direstraits0078 wrote:Nije ba pogodno za glavcinu, obicno se ubacuje na mjesta gdje vijak ne prolazi van navoja, npr. u glavi motora kad se slomi grijac i sl. U glavcini vijak prolazi kroz citav navoj i izlazi napolje, pa ovi "ulosci" nisu pogodni za rjesavanje problema.
Najjeftinije je urezati novi navoj, tj. prvi naredni, s M12 na M14 ili sl. i uzeti novi deblji vijak. Ne treba se praviti pametnijim nego sto je potrebno, kakav loctite na glavcinu... Naravno, neces urezivati uski korak navoja za vijke u glavcini. Nije svaki navoj iste dubine i istog koraka, imas vise razlicitih standarda, kad govorimo o metrickim mjerama, ali odosmo daleko u posao tokara i masinaca.topcam wrote:I tu bi se moglo rijesiti,(ili naci rjesenje) loctite ili mehanicki.direstraits0078 wrote:Nije bas pogodno za glavcinu, obicno se ubacuje na mjesta gdje vijak ne prolazi van navoja, npr. u glavi motora kad se slomi grijac i sl. U glavcini vijak prolazi kroz citav navoj i izlazi napolje, pa ovi "ulosci" nisu pogodni za rjesavanje problema.
Nemam ja pojma..bitanga_sa_otesa wrote:ok vidim da poznas materiju rijesi to covjeku da se ne pati s tokarima i urezivanjem

ja jos manje imam pojma, al mi mrsko silaziti u garazu da ti uslikam moju kolekciju ...topcam wrote:Nemam ja pojma..bitanga_sa_otesa wrote:ok vidim da poznas materiju rijesi to covjeku da se ne pati s tokarima i urezivanjem
Moze se i meanicki zavrsiti, ne mislim sada da ga "pikne" glavicna je gus legura (ako grijesim nek me ko zna ispravi), ali moze se navojdirestraits0078 wrote:Najjeftinije je urezati novi navoj, tj. prvi naredni, s M12 na M14 ili sl. i uzeti novi deblji vijak. Ne treba se praviti pametnijim nego sto je potrebno, kakav loctite na glavcinu... Naravno, neces urezivati uski korak navoja za vijke u glavcini. Nije svaki navoj iste dubine i istog koraka, imas vise razlicitih standarda, kad govorimo o metrickim mjerama, ali odosmo daleko u posao tokara i masinaca.topcam wrote:I tu bi se moglo rijesiti,(ili naci rjesenje) loctite ili mehanicki.direstraits0078 wrote:Nije bas pogodno za glavcinu, obicno se ubacuje na mjesta gdje vijak ne prolazi van navoja, npr. u glavi motora kad se slomi grijac i sl. U glavcini vijak prolazi kroz citav navoj i izlazi napolje, pa ovi "ulosci" nisu pogodni za rjesavanje problema.
Ja tvoj savjet nisam komentarisao.bitanga_sa_otesa wrote: ja jos manje imam pojma, al mi mrsko silaziti u garazu da ti uslikam moju kolekciju ...
ovo je moj zadnji post na ovoj temi i zadnje da sam pomogao nekome ovdje bilo kakvim savjetom.
mogu samo srat i zajebavat dalje..pozz
ima li taj mondeo plivajuci/plutajuci zamajac ? pod bruji mislis samo zvuk ili proizvodi i vibracije? Meni je na autu jednom lezaj prednji stradao i na malo vecim brzinama je sto bi rekli hucao bez ikakvih vibracija.friskyoreo wrote:Pozdrav. Imam mondeo mk2. I u posljednje vrijeme auto mi bruji u pm, kao da ce poletiti kad vozim.Mislio sam da je do guma, zamijenio ih danas. Pitao vulkanizera kakve su gume bile da li bi moglo biti do njih, kaze nije, najvjerovatnije otisao je lezaj. E sada, zna li neko koliko to otprilike kosta?
Nema ja mislim, to je stara ohrdina, ali se jos koruta.Em2r wrote:ima li taj mondeo plivajuci/plutajuci zamajac ? pod bruji mislis samo zvuk ili proizvodi i vibracije? Meni je na autu jednom lezaj prednji stradao i na malo vecim brzinama je sto bi rekli hucao bez ikakvih vibracija.friskyoreo wrote:Pozdrav. Imam mondeo mk2. I u posljednje vrijeme auto mi bruji u pm, kao da ce poletiti kad vozim.Mislio sam da je do guma, zamijenio ih danas. Pitao vulkanizera kakve su gume bile da li bi moglo biti do njih, kaze nije, najvjerovatnije otisao je lezaj. E sada, zna li neko koliko to otprilike kosta?
Ja sam kupio i gume nove kontajuci tako jer stvarno nije bilo "vidljivih" luftova u lezajima koje sam takodjer pregledao. Dok nisam digao auto na dizalicu i u petu i po gasu, i na XY km/h prohuca i lijepo se cuje da je u glavcini onoj.friskyoreo wrote:Nema ja mislim, to je stara ohrdina, ali se jos koruta.Em2r wrote:ima li taj mondeo plivajuci/plutajuci zamajac ? pod bruji mislis samo zvuk ili proizvodi i vibracije? Meni je na autu jednom lezaj prednji stradao i na malo vecim brzinama je sto bi rekli hucao bez ikakvih vibracija.friskyoreo wrote:Pozdrav. Imam mondeo mk2. I u posljednje vrijeme auto mi bruji u pm, kao da ce poletiti kad vozim.Mislio sam da je do guma, zamijenio ih danas. Pitao vulkanizera kakve su gume bile da li bi moglo biti do njih, kaze nije, najvjerovatnije otisao je lezaj. E sada, zna li neko koliko to otprilike kosta?
E bas tako, upravo to je i kod mene. Huchi. Kad sporo vozim u prvoj, drugoj, nista se ne cuje. Ali jel predjem 50 on bas huci kao da vozim na gumama bez zraka. Nema nikakvih ni vibracija niti lupkanja i tome slicno.
Otici cu do majstora, pa valjda skonta koji je tacno u pitanju. Koliko te kostalo to zadovoljstvo?Em2r wrote:
Ja sam kupio i gume nove kontajuci tako jer stvarno nije bilo "vidljivih" luftova u lezajima koje sam takodjer pregledao. Dok nisam digao auto na dizalicu i u petu i po gasu, i na XY km/h prohuca i lijepo se cuje da je u glavcini onoj.
Preporucujem i tebi takav tip dijagnostike, osim ako nema vidljivih pomjeranja u lezaju.
to mi je bilo na toledu mk3 2006a godina, lezaji su bili oko 150 km jer idu komplet sa glavcinom, a ruke ne sjecam se bilo podavno.friskyoreo wrote:Otici cu do majstora, pa valjda skonta koji je tacno u pitanju. Koliko te kostalo to zadovoljstvo?Em2r wrote:
Ja sam kupio i gume nove kontajuci tako jer stvarno nije bilo "vidljivih" luftova u lezajima koje sam takodjer pregledao. Dok nisam digao auto na dizalicu i u petu i po gasu, i na XY km/h prohuca i lijepo se cuje da je u glavcini onoj.
Preporucujem i tebi takav tip dijagnostike, osim ako nema vidljivih pomjeranja u lezaju.
Kakve veze ima hucanje sa tim jesu li gume fino balansirane? I Astra iz 2009.g. da nema ABS...Ned071 wrote:Ako su gume i felge ok i fino balansirane onda lezaj. Ako je lezaj onda je izmedju 150 i 200 km. Ako imas abs. Ako nemas jeftiniji je
Ima o tome hucanju po forumima. Ovaj momak Godza je sjajan majstor. Ako su ti isti simptomi evo ti rjesenja...
http://opelteamserbia.com/forum/viewtop ... na#p109689
Balansirane jer je covjek rekao da jesu. Kazem ako je sve tako... Drugo lezaj je skuplji zbog senzora abs-a a jeftiniji bez. Trece razligu...NediM17 wrote:Kakve veze ima hucanje sa tim jesu li gume fino balansirane? I Astra iz 2009.g. da nema ABS...Ned071 wrote:Ako su gume i felge ok i fino balansirane onda lezaj. Ako je lezaj onda je izmedju 150 i 200 km. Ako imas abs. Ako nemas jeftiniji je
Ima o tome hucanju po forumima. Ovaj momak Godza je sjajan majstor. Ako su ti isti simptomi evo ti rjesenja...
http://opelteamserbia.com/forum/viewtop ... na#p109689