Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Haris.ba

#3376 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Haris.ba »

Ned071 wrote:Sve si napisao osim epiloga :thumbup:
Misliš na mene? Čitam svoj tekst i kontam, neko će pomisliti da su mi u Savi na Stupu popravili navoj.
Mislio sam "popravili". :D
Oni su i uzrok problema.
topcam
Vozim: uzbrdo

#3377 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Veci navoj urezati i ubaciti umetak, elegantno rjesenje :mrgreen:

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3378 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ovo se uglavnom ubacuje u aluminijum ,nije bas za zeljezo...a i zasto bi busio rupu 22mm za navoj 14 ili16mm,navoj sarafa za tocak je uglavnom M12 ili M14,samo se probusi 1mm veca rupa i nareze npr M12-M14 ili M14-M16
direstraits0078

#3379 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Nije bas pogodno za glavcinu, obicno se ubacuje na mjesta gdje vijak ne prolazi van navoja, npr. u glavi motora kad se slomi grijac i sl. U glavcini vijak prolazi kroz citav navoj i izlazi napolje, pa ovi "ulosci" nisu pogodni za rjesavanje problema.
Last edited by direstraits0078 on 09/11/2015 21:31, edited 1 time in total.
topcam

#3380 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

bitanga_sa_otesa wrote:ovo se uglavnom ubacuje u aluminijum ,nije bas za zeljezo...a i zasto bi busio rupu 22mm za navoj 14 ili16mm,navoj sarafa za tocak je uglavnom M12 ili M14,samo se probusi 1mm veca rupa i nareze npr M12-M14 ili M14-M16
Sa milimetar vecom rupom to nije ucinjeno.

M12 = 10,2
M14= 12
M16 = 14
bitanga_sa_otesa

#3381 Re: Pitamo Mehanicare ?

dobro a za ovaj tvoj umetak mora imati bar 2mm mesa,znaci 4mm veca rupa...
topcam

#3382 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

direstraits0078 wrote:Nije ba pogodno za glavcinu, obicno se ubacuje na mjesta gdje vijak ne prolazi van navoja, npr. u glavi motora kad se slomi grijac i sl. U glavcini vijak prolazi kroz citav navoj i izlazi napolje, pa ovi "ulosci" nisu pogodni za rjesavanje problema.
I tu bi se moglo rijesiti,(ili naci rjesenje) loctite ili mehanicki.
topcam

#3383 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Pa ima dovoljno mesa.
bitanga_sa_otesa

#3384 Re: Pitamo Mehanicare ?

ok vidim da poznas materiju rijesi to covjeku da se ne pati s tokarima i urezivanjem
direstraits0078

#3385 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

topcam wrote:
direstraits0078 wrote:Nije bas pogodno za glavcinu, obicno se ubacuje na mjesta gdje vijak ne prolazi van navoja, npr. u glavi motora kad se slomi grijac i sl. U glavcini vijak prolazi kroz citav navoj i izlazi napolje, pa ovi "ulosci" nisu pogodni za rjesavanje problema.
Najjeftinije je urezati novi navoj, tj. prvi naredni, s M12 na M14 ili sl. i uzeti novi deblji vijak. Ne treba se praviti pametnijim nego sto je potrebno, kakav loctite na glavcinu... Naravno, neces urezivati uski korak navoja za vijke u glavcini. Nije svaki navoj iste dubine i istog koraka, imas vise razlicitih standarda, kad govorimo o metrickim mjerama, ali odosmo daleko u posao tokara i masinaca.
topcam

#3386 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

bitanga_sa_otesa wrote:ok vidim da poznas materiju rijesi to covjeku da se ne pati s tokarima i urezivanjem
Nemam ja pojma..

Image
bitanga_sa_otesa

#3387 Re: Pitamo Mehanicare ?

topcam wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ok vidim da poznas materiju rijesi to covjeku da se ne pati s tokarima i urezivanjem
Nemam ja pojma..

Image
ja jos manje imam pojma, al mi mrsko silaziti u garazu da ti uslikam moju kolekciju ...
ovo je moj zadnji post na ovoj temi i zadnje da sam pomogao nekome ovdje bilo kakvim savjetom.
mogu samo srat i zajebavat dalje..pozz
topcam

#3388 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

direstraits0078 wrote:
topcam wrote:
direstraits0078 wrote:Nije bas pogodno za glavcinu, obicno se ubacuje na mjesta gdje vijak ne prolazi van navoja, npr. u glavi motora kad se slomi grijac i sl. U glavcini vijak prolazi kroz citav navoj i izlazi napolje, pa ovi "ulosci" nisu pogodni za rjesavanje problema.
Najjeftinije je urezati novi navoj, tj. prvi naredni, s M12 na M14 ili sl. i uzeti novi deblji vijak. Ne treba se praviti pametnijim nego sto je potrebno, kakav loctite na glavcinu... Naravno, neces urezivati uski korak navoja za vijke u glavcini. Nije svaki navoj iste dubine i istog koraka, imas vise razlicitih standarda, kad govorimo o metrickim mjerama, ali odosmo daleko u posao tokara i masinaca.
Moze se i meanicki zavrsiti, ne mislim sada da ga "pikne" glavicna je gus legura (ako grijesim nek me ko zna ispravi), ali moze se navoj
urezati bez finala na kraju, i tako bi umetak bio "zaljepljen", na kraju mislim da mu je naci umetak puno teze od svega.

@530i mu je dao najjednostavnije rjesenje, koje je i meni prihvatljivo, ali konacnu odluku bio donio tek kad vidim,
pravo stanje.
topcam

#3389 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

bitanga_sa_otesa wrote: ja jos manje imam pojma, al mi mrsko silaziti u garazu da ti uslikam moju kolekciju ...
ovo je moj zadnji post na ovoj temi i zadnje da sam pomogao nekome ovdje bilo kakvim savjetom.
mogu samo srat i zajebavat dalje..pozz
Ja tvoj savjet nisam komentarisao.

Doduse ako bih imao neki problem, pitao bih te da navratim.
friskyoreo

#3390 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by friskyoreo »

Pozdrav. Imam mondeo mk2. I u posljednje vrijeme auto mi bruji u pm, kao da ce poletiti kad vozim. :D Mislio sam da je do guma, zamijenio ih danas. Pitao vulkanizera kakve su gume bile da li bi moglo biti do njih, kaze nije, najvjerovatnije otisao je lezaj. E sada, zna li neko koliko to otprilike kosta?
Em2r

#3391 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Em2r »

friskyoreo wrote:Pozdrav. Imam mondeo mk2. I u posljednje vrijeme auto mi bruji u pm, kao da ce poletiti kad vozim. :D Mislio sam da je do guma, zamijenio ih danas. Pitao vulkanizera kakve su gume bile da li bi moglo biti do njih, kaze nije, najvjerovatnije otisao je lezaj. E sada, zna li neko koliko to otprilike kosta?
ima li taj mondeo plivajuci/plutajuci zamajac ? pod bruji mislis samo zvuk ili proizvodi i vibracije? Meni je na autu jednom lezaj prednji stradao i na malo vecim brzinama je sto bi rekli hucao bez ikakvih vibracija.
friskyoreo

#3392 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by friskyoreo »

Em2r wrote:
friskyoreo wrote:Pozdrav. Imam mondeo mk2. I u posljednje vrijeme auto mi bruji u pm, kao da ce poletiti kad vozim. :D Mislio sam da je do guma, zamijenio ih danas. Pitao vulkanizera kakve su gume bile da li bi moglo biti do njih, kaze nije, najvjerovatnije otisao je lezaj. E sada, zna li neko koliko to otprilike kosta?
ima li taj mondeo plivajuci/plutajuci zamajac ? pod bruji mislis samo zvuk ili proizvodi i vibracije? Meni je na autu jednom lezaj prednji stradao i na malo vecim brzinama je sto bi rekli hucao bez ikakvih vibracija.
Nema ja mislim, to je stara ohrdina, ali se jos koruta. :) E bas tako, upravo to je i kod mene. Huchi. Kad sporo vozim u prvoj, drugoj, nista se ne cuje. Ali jel predjem 50 on bas huci kao da vozim na gumama bez zraka. Nema nikakvih ni vibracija niti lupkanja i tome slicno.
Em2r

#3393 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Em2r »

friskyoreo wrote:
Em2r wrote:
Nema ja mislim, to je stara ohrdina, ali se jos koruta. :) E bas tako, upravo to je i kod mene. Huchi. Kad sporo vozim u prvoj, drugoj, nista se ne cuje. Ali jel predjem 50 on bas huci kao da vozim na gumama bez zraka. Nema nikakvih ni vibracija niti lupkanja i tome slicno.
Ja sam kupio i gume nove kontajuci tako jer stvarno nije bilo "vidljivih" luftova u lezajima koje sam takodjer pregledao. Dok nisam digao auto na dizalicu i u petu i po gasu, i na XY km/h prohuca i lijepo se cuje da je u glavcini onoj.

Preporucujem i tebi takav tip dijagnostike, osim ako nema vidljivih pomjeranja u lezaju.
friskyoreo

#3394 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by friskyoreo »

Em2r wrote:
Ja sam kupio i gume nove kontajuci tako jer stvarno nije bilo "vidljivih" luftova u lezajima koje sam takodjer pregledao. Dok nisam digao auto na dizalicu i u petu i po gasu, i na XY km/h prohuca i lijepo se cuje da je u glavcini onoj.

Preporucujem i tebi takav tip dijagnostike, osim ako nema vidljivih pomjeranja u lezaju.
Otici cu do majstora, pa valjda skonta koji je tacno u pitanju. Koliko te kostalo to zadovoljstvo? :)
Em2r

#3395 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Em2r »

friskyoreo wrote:
Em2r wrote:

Otici cu do majstora, pa valjda skonta koji je tacno u pitanju. Koliko te kostalo to zadovoljstvo? :)
to mi je bilo na toledu mk3 2006a godina, lezaji su bili oko 150 km jer idu komplet sa glavcinom, a ruke ne sjecam se bilo podavno.
mnbv

#3396 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mnbv »

Opel Astra 1.4 benzin, 2009 godiste
Zamijenio ljetne sa zimskim gumama i nakon para dana pocelo nesto da bruji, najvise brujanja kao one vuvuzele:) dolazi sa prednje lijeve strane,
Zvuk, brujanje, se pocne javljati prilikom ubrzanja preko 60km
Zvuk postane ne podnosljiv pri brzini vecoj od 100km, iritira, postane preglasno itd
Nema vibracija, nema lupanja, samo to brujanje, kao neka truba i sto vozis brze zvuk je glasniji
Ako neko zna sta bi moglo biti please...

Gume su ok, druga sezona, balansirane, rotacija ok,
Trazio sam po netu ali nisam nasao slicno nista
Ned071

#3397 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Ako su gume i felge ok i fino balansirane onda lezaj. Ako je lezaj onda je izmedju 150 i 200 km. Ako imas abs. Ako nemas jeftiniji je

Ima o tome hucanju po forumima. Ovaj momak Godza je sjajan majstor. Ako su ti isti simptomi evo ti rjesenja...

http://opelteamserbia.com/forum/viewtop ... na#p109689
NediM17

#3398 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ned071 wrote:Ako su gume i felge ok i fino balansirane onda lezaj. Ako je lezaj onda je izmedju 150 i 200 km. Ako imas abs. Ako nemas jeftiniji je

Ima o tome hucanju po forumima. Ovaj momak Godza je sjajan majstor. Ako su ti isti simptomi evo ti rjesenja...

Kakve veze ima hucanje sa tim jesu li gume fino balansirane? I Astra iz 2009.g. da nema ABS... :-)
mnbv

#3399 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mnbv »

Hvala druze
I ja sam pomislio da je lezaj ali kada citas po netu moze biti vise stvari, ali je zvuk cudan, tesko je objasniti, kada stignem oticu u servis.
Ned071

#3400 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

NediM17 wrote:
Ned071 wrote:Ako su gume i felge ok i fino balansirane onda lezaj. Ako je lezaj onda je izmedju 150 i 200 km. Ako imas abs. Ako nemas jeftiniji je

Kakve veze ima hucanje sa tim jesu li gume fino balansirane? I Astra iz 2009.g. da nema ABS... :-)
Balansirane jer je covjek rekao da jesu. Kazem ako je sve tako... Drugo lezaj je skuplji zbog senzora abs-a a jeftiniji bez. Trece razligu...
Post Reply