Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Oligarh wrote:Treskavica ima aktivni rasjed, dio Jadranske tektonske mikro-ploče, kao i cijeli pojas Dinarida. Treskavica je relativno trusno područje i može generisati potrese jačine M6+ moment magnitudinalne skale. Zadnji se desio šezdesetih godina prošlog stoljeća u istom rejonu, a poslije toga je područje Treskavice bilo začuđujuće mirno. 50 godina nije bilo čak ni M4 zemljotresa.
Inače, tektonika ovih naših područja je dijelom jedna malo veća enigma, mada se se zna gdje su rasjedi, manje-više. Enigma je, jer je Jadranska mikro ploča ostatak afričke tektonske ploče koja se podvlači pod evropsku kontinentalnu u smjeru sjeveroistoka. To jeste zona subdukcije, a te zone proizvode i dosta velike potrese M7+ na mm skali. Tek su prije 5 godina američki naučnici otkrili još jedno proširenje u području Jadrana unutar ove ploče sa još nejasnim boundaries granicama same ploče.
Da rezimiram, Italija se približava našim područjima, a ovu ploču odozdo gura afrička. Tako su nastale Alpe
Nije valjda bilo 4,8?!?!?!
Nije mi se učinilo da je bio tako jak.
Uh, tek sada vidim da je ovo bilo u Srbiji.
Bogami pojako, ja sam ga osjetio pofino, i trajao je haman 10 sec.
Last edited by Naslovnica on 08/03/2015 22:06, edited 1 time in total.
Ljudi sta se ovo desava? Malo malo pa zemljotres
Ja ne pamtim da je u ovako kratkom roku bilo ovoliko potresa kod nas
Vjerovatno kise i poplave ja nemam drugog objasnjenja.
Ima li neko strucan na forumu da nam ovo objasni.
sandra01 wrote:Ljudi sta se ovo desava? Malo malo pa zemljotres
Ja ne pamtim da je u ovako kratkom roku bilo ovoliko potresa kod nas
Vjerovatno kise i poplave ja nemam drugog objasnjenja.
Ima li neko strucan na forumu da nam ovo objasni.