Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Rijeka_snova

#3376 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Rijeka_snova »

Novi rok za upisivanje u ljetni semestars je do 6.aprila. Eto gaaaaaa
Rixxx

#3377 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Rixxx »

Hej ljudi, moze li mi neko proslediti bilo kakvu informaciju o upisu na turski jezik ove godine? Neki link? Ne mogu sama naci. Hvala:)
bull21

#3378 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

http://www.ff.unsa.ba/index.php?option= ... 7&Itemid=1

Image

Prava šansa za sve što planiraju upis. Odete, vidite sami za sebe kako i šta. Sigurno će biti letaka i informacija na pretek pa se zadajte. Sretno!
mad mike

#3379 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mad mike »

ima li ko da studira psihologiju ? koji su predmeti na prvoj godini, i je li puno tezak fakultet ? znam da ni jedan nije lagan, i da sve zavisi od toga sta volis, ali eto ako ima neko sa psihologije nadam se da ce mi moci odgovoriti.
Nodyy93

#3380 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Nodyy93 »

vozdra raja...razmišljam da upišem historiju na filozofskom fakultetu pa ako već neko studira dobro bi mi došao savjet o tome kakv je odsjek i da li ga trebam upisati...:) Unaprijed hvala!!!
Incerum Canabea

#3381 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Incerum Canabea »

mad mike wrote:ima li ko da studira psihologiju ? koji su predmeti na prvoj godini, i je li puno tezak fakultet ? znam da ni jedan nije lagan, i da sve zavisi od toga sta volis, ali eto ako ima neko sa psihologije nadam se da ce mi moci odgovoriti.

Manje-više, sam si sebi odgovorio - ovisi šta voliš.

Imaš u prvom semestru ovako:
Biološka psihologija 1
Uvod u psihologiju
Povijest psihologije i psi. pravci
Statistika 1
Engleski 1
Bosanski 1
Anatomija CNS-a

U drugom semestru više-manje imaš ove predmete koji su označeni kecom, plus Osjete i Metodologiju i haman su svi uslovni.

Sad pitaj šta te interesuje, pa kad naletim odgovorim.
Ambrozija

#3382 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Incerum Canabea wrote:
mad mike wrote:ima li ko da studira psihologiju ? koji su predmeti na prvoj godini, i je li puno tezak fakultet ? znam da ni jedan nije lagan, i da sve zavisi od toga sta volis, ali eto ako ima neko sa psihologije nadam se da ce mi moci odgovoriti.

Manje-više, sam si sebi odgovorio - ovisi šta voliš.

Imaš u prvom semestru ovako:
Biološka psihologija 1
Uvod u psihologiju
Povijest psihologije i psi. pravci
Statistika 1
Engleski 1
Bosanski 1
Anatomija CNS-a

U drugom semestru više-manje imaš ove predmete koji su označeni kecom, plus Osjete i Metodologiju i haman su svi uslovni.

Sad pitaj šta te interesuje, pa kad naletim odgovorim.

Nisam na psihologiji, vec na pedagogiji, ali mi ova statistika budi uspomene :D
persiflaza

#3383 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by persiflaza »

3. sam razred bihaćke gimnazije, prosjek mi je oko 3.8 3.9 svake godine, pošto planiram upisati psihologiju u Sarajevu, intereseuje me da li ću lako upasti, ako uradim prijemni, jer fakat mi je bitno da upadnem, a psihologiju još od osnovne forsiram tako da prijemni nije problem za uraditi.
bull21

#3384 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Psihologija i anglistika su odsjeci na koje je najteže upasti, bez obzira na performans na prijemnom.
persiflaza

#3385 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by persiflaza »

persiflaza wrote:3. sam razred bihaćke gimnazije, prosjek mi je oko 3.8 3.9 svake godine, pošto planiram upisati psihologiju u Sarajevu, intereseuje me da li ću lako upasti, ako uradim prijemni, jer fakat mi je bitno da upadnem, a psihologiju još od osnovne forsiram tako da prijemni nije problem za uraditi.
Ajde još kakvih informacija molim vas!
Mračajski proto

#3386 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mračajski proto »

Nema prijemnog na Filozofskom, a ako ti je taj prosjek kao što kažeš, bolje ne dolazi.
neo7

#3387 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by neo7 »

Sarajevo_Grad wrote:Nema prijemnog na Filozofskom, a ako ti je taj prosjek kao što kažeš, bolje ne dolazi.
A da malo objasnis sto da ne ? Nisu jezici pa da je potrebno extra znanje!
Mračajski proto

#3388 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Jer na odsjeku za psihologiju najmanje redovnih primaju ! A sad ne znam kol'ko ti visoko želiš pucati i rizikovati što se love i upisivanja tiče.
mini2

#3389 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

nije problem u znanju, nego, kako kaže @sarajevo.... , nema teorije da ga prime sa tim prosjekom...treba ostati realan
Ajant

#3390 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ajant »

Zna li neko koliko se prima godišnje studenata na historiju, koliko se prijavi ? Da li se mora historija kombinovati sa nečim drugim, ili može ići sama ? Pošto vidim da nema prijemnog, jesam li siguran među redovnima sa 4,67, 4,9 4,9 4,9 prosjekom za upis?
mini2

#3391 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

Ajant wrote:Zna li neko koliko se prima godišnje studenata na historiju, koliko se prijavi ? Da li se mora historija kombinovati sa nečim drugim, ili može ići sama ? Pošto vidim da nema prijemnog, jesam li siguran među redovnima sa 4,67, 4,9 4,9 4,9 prosjekom za upis?
ono što znam jeste da može ići sama, i mislim da nemaš razloga za brigu sa tim prosjekom :)
Mračajski proto

#3392 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Taj prosjek ti sigurno obećava dosta, ali isto tako, može da ne igra tako važnu ulogu, znajući našu državu i to kako je to sve uhodano, nažalost. Ja sam prvo historiju upisao, ali sam se prebacio nakon mjesec dana predavanja na odsjek za književnosti naroda BiH i bosanski, hrvatski i srpski jezik. Na historiji mi je sve preopširno, dosadno i žargonski rečeno ''niđe veze''. Svima vel'ke glave, svi štreberi. :D Možeš uzeti historiju kao jednopredmetni studij, a možeš kombinovati sa nekim drugim odsjekom-dvopredmetni. Što bi značilo da ti je historija kao primarni odsjek a da kombinuješ naprimjer sa bibliotekarstvom, komparativnom književnosti i slično. Sretno.
iceman ze

#3393 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by iceman ze »

Jedina veza sa Filozofskim fakultetom u Sarajevu sam imao, tako što sam pohađao kurs češkog jezika. Bilo je veoma zanimljivo, i danas me raja zeza zbog izbora. :-)
Ajant

#3394 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ajant »

Sarajevo_Grad wrote:Taj prosjek ti sigurno obećava dosta, ali isto tako, može da ne igra tako važnu ulogu, znajući našu državu i to kako je to sve uhodano, nažalost. Ja sam prvo historiju upisao, ali sam se prebacio nakon mjesec dana predavanja na odsjek za književnosti naroda BiH i bosanski, hrvatski i srpski jezik. Na historiji mi je sve preopširno, dosadno i žargonski rečeno ''niđe veze''. Svima vel'ke glave, svi štreberi. :D Možeš uzeti historiju kao jednopredmetni studij, a možeš kombinovati sa nekim drugim odsjekom-dvopredmetni. Što bi značilo da ti je historija kao primarni odsjek a da kombinuješ naprimjer sa bibliotekarstvom, komparativnom književnosti i slično. Sretno.
Zahvaljujem.
persiflaza

#3395 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by persiflaza »

Joj baš sam se sjebao, ma ništa potrudit ću se 4. razred da izguram 4.5 prosjek, pa ćemo vidjeti šta ću upisat'. Možda farmaciju, psihologiju ću ganjat isto pa dokle god..

Zahvaljujem na informacijama ;)
senchyboja

#3396 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by senchyboja »

može li mi neko reći kako se boduju oni koji se prijave,na anglistiku,koji predmeti iz srednje škole se gledaju jer meni nije jasno,a hoću da upišem.hvala unaprijed
mini2

#3397 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mini2 »

senchyboja wrote:može li mi neko reći kako se boduju oni koji se prijave,na anglistiku,koji predmeti iz srednje škole se gledaju jer meni nije jasno,a hoću da upišem.hvala unaprijed
jezici. logično.
tockica

#3398 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tockica »

Jesu li objavili kojeg su datuma upisi ove godine na anglistiku? I hoće li ipak biti prijemnog?? Hvala!!! :D
Critty Bo

#3399 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Critty Bo »

tockica wrote:Jesu li objavili kojeg su datuma upisi ove godine na anglistiku? I hoće li ipak biti prijemnog?? Hvala!!! :D
Konkurs ce izaci za cijeli fakultet, dakle, sve odsjeke. Ne bi trebalo biti prijemnog ni ove godine.
persiflaza wrote:3. sam razred bihaćke gimnazije, prosjek mi je oko 3.8 3.9 svake godine, pošto planiram upisati psihologiju u Sarajevu, intereseuje me da li ću lako upasti, ako uradim prijemni, jer fakat mi je bitno da upadnem, a psihologiju još od osnovne forsiram tako da prijemni nije problem za uraditi.
S tim prosjekom na psihologiju ne predaji papire, bezveze ces izgubiti rok. I da imas para, i u samofinansirajuce ces tesko upasti.
sheilak

#3400 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by sheilak »

3. sam razred bihaćke gimnazije, prosjek mi je oko 3.8 3.9 svake godine, pošto planiram upisati psihologiju u Sarajevu, intereseuje me da li ću lako upasti, ako uradim prijemni, jer fakat mi je bitno da upadnem, a psihologiju još od osnovne forsiram tako da prijemni nije problem za uraditi
S tim prosjekom na psihologiju ne predaji papire, bezveze ces izgubiti rok. I da imas para, i u samofinansirajuce ces tesko upasti.
Kako me samo nervira ovo forsiranje prosjeka po srednjim skolama, pa onda imamo more zatupljenih strebera koji se primaju naustrb ostalih.

@persiflaza

Ovako, ako ti je zaista zelja da upises psihologiju, a vidim da si iz Bihaca, zasto se ne pokusas u ZG, kada je u SA vec toliko vazan prosjek? Isto tako, ako iz nekog razloga ne zelis ili ne mozes ici u Zagreb, pokusaj se onda upisati vanredno u Sarajevu. Mislim da se mozes onda , ukoliko ti ocjene budu dopustale, prebaciti u redovne studente. I, da. Konkuriraj na onaj studij na koji zelis i za ono podrucje koje te interesira i na kojem mislis nesto postici. To je jedino ispravno. Pusti srednjoskolske prosjeke, ako nesto nije mjerodavno, onda su to oni.

I puno srece pri upisu :)
Post Reply