Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
BaileyS

#3376 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by BaileyS »

location wrote:Nema boljeg dana da se neko osjeca kao Amerikanac!!! Ali nije samo Amerika ponosna, citav svjet je ponosan. Neka neko prica da se uvlacim u necije rupe, ali I AM PROUD TO BE AN AMERICAN!!!!!!!!!!!!!!!!
Ipak, daleko je ovo od idealnog. Cinjenica da se Obama morao pravdati da nije musliman govori kako nije sve sjajno u zemlji dembeliji. Na putu su da prevazidju rasnu diskriminaciju, sad im valja raditi na prevazilazenju vjerske.

I da, uvlacis se u pakas :D jer ja jos nisam sreo Amerikanca da tako dobro govori bosanski
bijelo_dugme

#3377 Obama i Balkan

Post by bijelo_dugme »

Sta mislite kakvu ce politiku vodit Obama na Balkanu`?

Ima i Biden uz njega

#3378 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by location »

BaileyS wrote:
location wrote:Nema boljeg dana da se neko osjeca kao Amerikanac!!! Ali nije samo Amerika ponosna, citav svjet je ponosan. Neka neko prica da se uvlacim u necije rupe, ali I AM PROUD TO BE AN AMERICAN!!!!!!!!!!!!!!!!
Ipak, daleko je ovo od idealnog. Cinjenica da se Obama morao pravdati da nije musliman govori kako nije sve sjajno u zemlji dembeliji. Na putu su da prevazidju rasnu diskriminaciju, sad im valja raditi na prevazilazenju vjerske.

I da, uvlacis se u pakas :D jer ja jos nisam sreo Amerikanca da tako dobro govori bosanski
Prije 100 godina Obama nebi mogao biti predsjednik, prema tome sve se mjenja.
jefferson

#3379 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Meni je najzesce ovo kako u zemlji "dembeliji" trebaju prevazici rasne podjele koje jos uvijek postoje! hmmm, OK!
Hajmo lopticu prebaciti u Evropu? Sto je u Austriji problem dzamiju napraviti, ili u Sloveniji? Slovenija nema niti jednu, a clanica je EU, i to je kao top problem!
Koliko Vas misli da musliman moze biti Predsjednik francuske? U Francuskoj je 10% muslimana naspram 13.4% crnaca u Americi, pa nesto ne kontam da tek tako moze musliman u Francuskoj do predsjednicke fotelje.
Amerika nije idealna zemlja, ali ako cemo mak na konac, daleko je odmakla od evrope. Na kraju krajeva, ta amerika je i nastala kao produkt evropske politike!
kustah

#3380 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by kustah »

komeba wrote:Mislim da je u svijetu doslo do tacke kljucanja i moglo je da zavrsi ili trecim svjetskim ratom,nekom globalnom katastrofom mnogo vecom od finansijske,ili...
...svi smo se nadali necemu boljem i promjenama na bolje,a te promjene vidimo u Obami.
Ne treba gajiti iluzije da ce se stvari drasticno promijeniti,ali ovo je prvi korak ka boljem i sigurnijem svijetu.
I ne treba gajiti iluzije, pogotovo kada su u pitanju izbori za "Highest Priest". Ovo je po meni PR americkog establishmenta.
Ima 5-6 mijeseci kako sam vidjeo ko su savjetnici Obami, sve ljudi koji su stvorili sve ove probleme: Robert Rubin, Larry Summers,
Paul Volcker, Zbignew Brezinsky da pomenem neke. Najokorjeliji zagovornici neoliberalne ekonomske politike i imperijalizma. Negdje sam
procitao i Kissinger ime.

Treba vidjeti listu kontributora njegovoj kampanji, on je jednostavno covjek sistema, tako da mjesta optimizmu nema!
Bodkin

#3381 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bodkin »

location wrote:
BaileyS wrote:

Prije 100 godina Obama nebi mogao biti predsjednik, prema tome sve se mjenja.
prije 100 godina Obama ne bi mogao hodati istom ulicom kao bijelac a ne nesto vise :-D
Amela

#3382 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Amela »

Ovo mi je s ovim velicanjem izbora Obame pravo interesantno. :roll: To sto su bijeli u dobrom postotku glasali za njega je super, vidi molim te demokratske Amerike, pobijedila predrasude i rasizam..... bravo... a to sto je 95% crnaca glasalo za Obamu cisto iz rasnih razloga.... e pa to nije rasizam, to je demokratija, a i plus toga, samo bijelima se pika rasizam... :roll: :roll: Ma mislim stvarno...
kijameta

#3383 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by kijameta »

Amela wrote:Ovo mi je s ovim velicanjem izbora Obame pravo interesantno. :roll: To sto su bijeli u dobrom postotku glasali za njega je super, vidi molim te demokratske Amerike, pobijedila predrasude i rasizam..... bravo... a to sto je 95% crnaca glasalo za Obamu cisto iz rasnih razloga.... e pa to nije rasizam, to je demokratija, a i plus toga, samo bijelima se pika rasizam... :roll: :roll: Ma mislim stvarno...
Prijatelji,to se zove licemjerje a nema vecih licemjera od Bosanaca. Obama je dobrim djelom izbran bas rasisticki ili balkansko-bosanski.Afro-amerikanci koji inace ne izlaze na izbore,jer ne glasaju za bijele,su ovaj put masovno glasali za Obamu,ne zato sto je pametan,sto ima dobru unutrasnju ili vanjsku politiku,zbog ovoga ili onoga nego samo iz jednog razloga,zato sto je crnac.Ja izmedzu takvih glasaca i glasaca u Bosni ne vidim nikakve razlike.
Drugi primjer,hajmo povuci paralelu da dobijemo bosanskoga Obamu,znaci recimo ; Rom,odrastao u Njemackoj,radio sa problemima romske populacije u Sarajevu,ima pozitivan stav prema homeseksualizmu,abortusima,opcenito liberalan,mjesovitog vjerskog porijekla. Znas koliko bi takav covjek dobio glasova u Bosni 0,5 % i tukao bi ga na izborima sa lakocom svako ko se zove Sulejman,Tomislav,Milorad
a svi Bosanci koji su Proud to be American i tamo glasali za njega,u Bosni ne bi za covjeka takvog stava i porijekla glasali ni pod prijetnjom batinama.
Americka vanjska politika se ne mjenja znacajno od 1917 od njihove prve velike intervencije vani i pocetka prerastanja u svjetsku silu i nece je promijeniti izbor ovoga ili onoga.Vanjska politika im je usmjerena ciljem,koji je; ostati dominantna sila svijeta.Put kojim ce ostvarivati taj cilj moze biti ovakav ili onakav ali cilj je uvijek isti. Neko je vec ''pametno' rekao kako je amerikancima pri izboru vaznija unutrasnja politika ali mene a i nas njihova unutrasnja politika zanima isto kao i Amerikance nasa,znaci apsolutno nimalo i jedino sto me zanima je; kakav ce biti njihov odnos do nasih neprijatelja i samo na toj jedinoj osnovi cu graditi svoj stav prema Obami ili bilo kome. A njihovo ocitovanje po tom pitanju tek treba da vidimo.
paratrooper

#3384 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by paratrooper »

BaileyS wrote:Cinjenica da se Obama morao pravdati da nije musliman govori kako nije sve sjajno u zemlji dembeliji.
mislim da to vise govori o muslimanima i tome koliko ih drugi postuju. Nije jedini na srecu :D , znam ih dosta koji ne zele da ih povezuju sa islamom.
RtrnOfSalisbury

#3385 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by RtrnOfSalisbury »

jel ko zamijetio hanuminu mu odezdiju? isto celikov dres
Skyfox

#3386 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Skyfox »

presedan na x nacina

sad citam za onu Palin da nije znala da je Afrika kontinent - jezivo
Lincoln-Burrows

#3387 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Lincoln-Burrows »

Da neće možda SAD odustati od nafte (Irak Iran)?
Da neće možda prestati postojanje NATO snaga na čelu s SAD?
Da neće možda SAD zaustaviti prekomjerno zagađivanje svojom
industrijom i potpisati Kyoto protokol?
Da neće možda odustati od uloge svjetskog policajca?

Da li će se nešto promjeniti izborom Obame ili
je ovo samo euforija i šminka za široke mase :roll:
JThomas

#3388 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by JThomas »

kijameta wrote:
Amela wrote:Ovo mi je s ovim velicanjem izbora Obame pravo interesantno. :roll: To sto su bijeli u dobrom postotku glasali za njega je super, vidi molim te demokratske Amerike, pobijedila predrasude i rasizam..... bravo... a to sto je 95% crnaca glasalo za Obamu cisto iz rasnih razloga.... e pa to nije rasizam, to je demokratija, a i plus toga, samo bijelima se pika rasizam... :roll: :roll: Ma mislim stvarno...
Prijatelji,to se zove licemjerje a nema vecih licemjera od Bosanaca. Obama je dobrim djelom izbran bas rasisticki ili balkansko-bosanski.Afro-amerikanci koji inace ne izlaze na izbore,jer ne glasaju za bijele,su ovaj put masovno glasali za Obamu,ne zato sto je pametan,sto ima dobru unutrasnju ili vanjsku politiku,zbog ovoga ili onoga nego samo iz jednog razloga,zato sto je crnac.Ja izmedzu takvih glasaca i glasaca u Bosni ne vidim nikakve razlike.
Drugi primjer,hajmo povuci paralelu da dobijemo bosanskoga Obamu,znaci recimo ; Rom,odrastao u Njemackoj,radio sa problemima romske populacije u Sarajevu,ima pozitivan stav prema homeseksualizmu,abortusima,opcenito liberalan,mjesovitog vjerskog porijekla. Znas koliko bi takav covjek dobio glasova u Bosni 0,5 % i tukao bi ga na izborima sa lakocom svako ko se zove Sulejman,Tomislav,Milorad
a svi Bosanci koji su Proud to be American i tamo glasali za njega,u Bosni ne bi za covjeka takvog stava i porijekla glasali ni pod prijetnjom batinama.
Americka vanjska politika se ne mjenja znacajno od 1917 od njihove prve velike intervencije vani i pocetka prerastanja u svjetsku silu i nece je promijeniti izbor ovoga ili onoga.Vanjska politika im je usmjerena ciljem,koji je; ostati dominantna sila svijeta.Put kojim ce ostvarivati taj cilj moze biti ovakav ili onakav ali cilj je uvijek isti.
Neko je vec ''pametno' rekao kako je amerikancima pri izboru vaznija unutrasnja politika ali mene a i nas njihova unutrasnja politika zanima isto kao i Amerikance nasa,znaci apsolutno nimalo i jedino sto me zanima je; kakav ce biti njihov odnos do nasih neprijatelja i samo na toj jedinoj osnovi cu graditi svoj stav prema Obami ili bilo kome. A njihovo ocitovanje po tom pitanju tek treba da vidimo.
doduše, svaki demokratski kandidat u zadnjih pola vijeka je dobio oko 90% glasova crnačke populacije...a crnaca je ipak samo 12% u americi. tako da, sve da je svaki crnac glasao za obamu, razlika prilično mala u odnosu na druge demokratske kandidate, i vraga bi mu pomoglo da bijelci nisu glasali za njega.

a s ovim boldiranim se u potpunosti slažem. već se na nekoj drugoj temi govorilo o fenomenu kako imigranti s dvojnim državljanstvima cijelog svijeta glasaju za ljevičare (naravno, zato jer ih ekonomski pomažu), a u domovinama uredno za desničare.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#3389 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Latina »

Nevjerovatno sta se da procitati na ovoj temi. Cijeli svijet je odahnuo kad je Obama juce pobijedio, ali mi imamo dezurne 'sveznalice' da nam objasne kako svijet u stvari nije u pravu i nema razloga za entuzijazam. Uh demagogijo teska li si.
Lincoln-Burrows wrote:Da neće možda SAD odustati od nafte (Irak Iran)?

Da li bi sve to bilo bolje ili gore da su Republikanci ostali na vlasti ? Gospodin ...Bush se lomi da prije nego preda vlast uvede jos neke desnicarske zakone, tipa vecih ovlasti FBI-u da bi mogli na laksi nacin pratiti ljude, da promijeni zakone o zagadjenu okoline i sl. Treba li spominjati ekonomiju i Irak ?
piupiu

#3390 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by piupiu »

Citam ja tako naslov teme ... i kontam, ma, sta je ovo :shock: ... President BRC(h)AK Hussein Obama ... :lol:
Lincoln-Burrows

#3391 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Latinica wrote:Nevjerovatno sta se da procitati na ovoj temi. Cijeli svijet je odahnuo kad je Obama juce pobijedio, ali mi imamo dezurne 'sveznalice' da nam objasne kako svijet u stvari nije u pravu i nema razloga za entuzijazam. Uh demagogijo teska li si.
Lincoln-Burrows wrote:Da neće možda SAD odustati od nafte (Irak Iran)?

Da li bi sve to bilo bolje ili gore da su Republikanci ostali na vlasti ? Gospodin ...Bush se lomi da prije nego preda vlast uvede jos neke desnicarske zakone, tipa vecih ovlasti FBI-u da bi mogli na laksi nacin pratiti ljude, da promijeni zakone o zagadjenu okoline i sl. Treba li spominjati ekonomiju i Irak ?
Bez uvrede, ali sve ćemo vidjeti i doživjeti,
ekonomija SAD-a neće dozvoliti spriječavanje zagađenja
okoline, a politika će ostati "snažna ruka" ako ne i snažnija.
Obama je trik kojim prikrivaju stvarnost.

Ne ruzumijem što ima koga iritirati pisanje onih
koji sumnjaju u politiku SAD-a, kao da su oni
neke dobrice i Božji poslanici koji dijele sirotinji.
vee-jay

#3392 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by vee-jay »

Ja se nadam samo jednoj stvari za vrijeme Obame

-> Poboljsanje situacije sirom AFRIKE

Meni nista ostalo i nije tako bitno. Kao da je svijetska ekonomija u nekim problemima, kao da su Izrael/Palestina ili Balkan neki problemi, ili cijena goriva ili poskupljenja...

Obama pomozi Africi!!!
kijameta

#3393 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by kijameta »

vee-jay wrote:Ja se nadam samo jednoj stvari za vrijeme Obame

Meni nista ostalo i nije tako bitno. Kao da je svijetska ekonomija u nekim problemima, kao da su Izrael/Palestina ili Balkan neki problemi, ili cijena goriva ili poskupljenja...

Obama pomozi Africi!!!
Ja sam imao nesrecu da u raznim africckim drzavama provedem oko 4 godine.Kada bi malo htjeli raditi,bilo bi im puno bolje a ako ostanu ovakvi kakvi su,ni stotinu Obama im pomoci nece.
_veleposlanik

#3394 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by _veleposlanik »

kijameta wrote:

Obama pomozi Africi!!!
Ja sam imao nesrecu da u raznim africckim drzavama provedem oko 4 godine.Kada bi malo htjeli raditi,bilo bi im puno bolje a ako ostanu ovakvi kakvi su,ni stotinu Obama im pomoci nece.
vidi se da si malo naucio u tom jedinstvenom iskustvu...

zasto ne spominjes krvave dijamante, koltan, kost slonovace, dilanje oruzjem i drogom itd itd...

samo znate onu standardnu kapitalisticku: ne zele da rade... pustite ljude da zive dostojanstveno ljudima, neka budu indijanci ako im je to zaista u krvi. inace, zdravijeg oblika zivljenja na planeti trenutno ne postoji... medjutim, posto ne posjeduju niti kupuju razne stvari, nisu validni...

kapitalizam je nas iskvario, a njih ostavio da gladuju, to si trebao nauciti!
Arminovski

#3395 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Arminovski »

Na stranu to sto je dobro sto je Obama pobijedio, meni je drago sto nisam Amerikanac a danas mi je jos draze sto sam BOSANAC.
Last edited by Arminovski on 06/11/2008 13:23, edited 1 time in total.
JohnnyS

#3396 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by JohnnyS »

_veleposlanik wrote:
samo znate onu standardnu kapitalisticku: ne zele da rade... pustite ljude da zive dostojanstveno ljudima, neka budu indijanci ako im je to zaista u krvi. inace, zdravijeg oblika zivljenja na planeti trenutno ne postoji... medjutim, posto ne posjeduju niti kupuju razne stvari, nisu validni...

kapitalizam je nas iskvario, a njih ostavio da gladuju, to si trebao nauciti!

Ako je životni vijek u nas (o SAD-u da i ne govorimo) 2.5-3 puta dulji nego u njih, očito je da je naš kapitalistički način života puno zdraviji...
Lincoln-Burrows

#3397 Re: President Barack Hussein Obama!!!

JohnnyS wrote: Ako je životni vijek u nas (o SAD-u da i ne govorimo) 2.5-3 puta dulji nego u njih, očito je da je naš kapitalistički način života puno zdraviji...
Odakle to da životni vijek ovisi o tipu društvenog uređenja,
prije će biti da ovisi o temperaturi i životnom standardu.
Na Kavkazu se živi 100 godina ko od šale a i po Sibiru.
Koje je u njih društveno uređenje?

Kapitalizam je glad za novcem i nema
tu mjesta za dostojanstven život, osim ako te nije briga
što se iskorištava drugog.
Obama je možda stvarno dobar čovjek, kršćanin je pa vjerujem
da će njegovati i kršćanske vrijednosti. Ali bio je i Bush.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3398 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by mIRCerka »

kijameta wrote:

Obama pomozi Africi!!!
moyda oni i bi radili, a malo ko se trudio da ih nauci...najlakse je otici i podijeliti im kondome, rizu ili sta sve ne...malo k ose trudi da ih obuci kako da navodnjavaju da urod bude mnogo bolji nego sto jeste, kako da budu ratari a ne puki berachi... bio je nedavno na discovery ch. prilog o liku koji je otisao da ih NAUCI!!!

Ima neka poslovica o pomaganju gladnom, nesto NEMOJ MU DAVATI RIBU NAUCI GA DA PECA...e to ti je to...

PS Moj ljubljeni, neprezaljeni i predivni sad vec bivsi sef je otisao u afriku raditi istovremeno na iygradnji bolnice i obucavanju medicinskog osoblja vakcinaciji i slicnim stvarima...
madner

#3399 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by madner »

Da dodam da veliku stetu cine i humanitarne organizacije.

Ubijaju svaku mogucnost normalnog razvoja trzista i malog poduzetnistva svojim akcijama.
Umjesto da ja nabavim pumpu i naplacujem vodu (pa onda ostali pocnu zaradjivat kako bi mogli kupit istu) oni dodju i naprave pumpu za sve. Nit ja zaradjujem, nit ostale rade, nit ce ko obnovit pumpu kad se pokvari.
JohnnyS

#3400 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by JohnnyS »

Lincoln-Burrows wrote:
JohnnyS wrote: Ako je životni vijek u nas (o SAD-u da i ne govorimo) 2.5-3 puta dulji nego u njih, očito je da je naš kapitalistički način života puno zdraviji...
Odakle to da životni vijek ovisi o tipu društvenog uređenja,
prije će biti da ovisi o temperaturi i životnom standardu.
Ako ti ne uviđaš vezu između društvenog uređenja i životnog standarda u svijetu, onda stvarno...
Post Reply