Amela wrote:Ovo mi je s ovim velicanjem izbora Obame pravo interesantno.

To sto su bijeli u dobrom postotku glasali za njega je super, vidi molim te demokratske Amerike, pobijedila predrasude i rasizam..... bravo... a to sto je 95% crnaca glasalo za Obamu cisto iz rasnih razloga.... e pa to nije rasizam, to je demokratija, a i plus toga, samo bijelima se pika rasizam...

Ma mislim stvarno...
Prijatelji,to se zove licemjerje a nema vecih licemjera od Bosanaca. Obama je dobrim djelom izbran bas rasisticki ili balkansko-bosanski.Afro-amerikanci koji inace ne izlaze na izbore,jer ne glasaju za bijele,su ovaj put masovno glasali za Obamu,ne zato sto je pametan,sto ima dobru unutrasnju ili vanjsku politiku,zbog ovoga ili onoga nego samo iz jednog razloga,zato sto je crnac.Ja izmedzu takvih glasaca i glasaca u Bosni ne vidim nikakve razlike.
Drugi primjer,hajmo povuci paralelu da dobijemo bosanskoga Obamu,znaci recimo ; Rom,odrastao u Njemackoj,radio sa problemima romske populacije u Sarajevu,ima pozitivan stav prema homeseksualizmu,abortusima,opcenito liberalan,mjesovitog vjerskog porijekla. Znas koliko bi takav covjek dobio glasova u Bosni 0,5 % i tukao bi ga na izborima sa lakocom svako ko se zove Sulejman,Tomislav,Milorad
a svi Bosanci koji su Proud to be American i tamo glasali za njega,u Bosni ne bi za covjeka takvog stava i porijekla glasali ni pod prijetnjom batinama.
Americka vanjska politika se ne mjenja znacajno od 1917 od njihove prve velike intervencije vani i pocetka prerastanja u svjetsku silu i nece je promijeniti izbor ovoga ili onoga.Vanjska politika im je usmjerena ciljem,koji je; ostati dominantna sila svijeta.Put kojim ce ostvarivati taj cilj moze biti ovakav ili onakav ali cilj je uvijek isti. Neko je vec ''pametno' rekao kako je amerikancima pri izboru vaznija unutrasnja politika ali mene a i nas njihova unutrasnja politika zanima isto kao i Amerikance nasa,znaci apsolutno nimalo i jedino sto me zanima je; kakav ce biti njihov odnos do nasih neprijatelja i samo na toj jedinoj osnovi cu graditi svoj stav prema Obami ili bilo kome. A njihovo ocitovanje po tom pitanju tek treba da vidimo.