Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drugi_profil

#3376 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

Meni je bitno da se vozim jeftinije u cistom autu i da je vozac pristojno obucen, cist, ne mora mirisat, samo nek ne smrdi.
Da ne pusi, da me ne pegla sa pricom i da ugasi "muziku".

Koja je firma, zalibo me cisto. Placa li porez, jel legalan ili nije, to je problem vlasti i inspekcija.
miki.ba

#3377 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by miki.ba »

drugi_profil wrote:Meni je bitno da se vozim jeftinije u cistom autu i da je vozac pristojno obucen, cist, ne mora mirisat, samo nek ne smrdi.

Koja je firma, zalibo me cisto. Placa li porez, jel legalan ili nije, to je problem vlasti i inspekcija.
Au jesi žakte. :oops:
respo

#3378 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

mirzete kompijuteru nas ajde odgovori na pitanje ziv bio pa onda pametuj

za sta im sluze oni aparatici koji printaju racune ako nije fiskalna kasa?
drugi_profil

#3379 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drugi_profil »

miki.ba wrote:
drugi_profil wrote:Meni je bitno da se vozim jeftinije u cistom autu i da je vozac pristojno obucen, cist, ne mora mirisat, samo nek ne smrdi.

Au jesi žakte. :oops:
Ko ćumur.
sema911s

#3380 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sema911s »

znam ja dobro ko je vlasnik zutog kuki i sl taxi firmi,., tip koji u svojim vozilima dila drogu, kriminalac teski,. al tako isto znam i znaju mnogi da mnogo mnogo vozila sa taxi radi isto,.
racunica jedan mercedes e klasa kosta polovna oko 17000km i vise,., sa taxi se zali da su na pausalu i da im je i to puno e sada koliko moras za god odradit da kupis tog mecu,. kredit nemozete podignut iz razloga sto nemate primanja,. pdv neplacate za voznju jer po vama i tom pausalu zaradite godisnje manje od 10000km,. najlosije auto na sa taxi sto sam vidio stoji na ilidzi opel astra h 1,7dizel 98god,. sve su osatlo skulja auta min 15000 i vise,., e sada odakle to,. kako zaradiste svi ta auta nemoj samo rec ostavila nam nana iz autralije supruga podigla kredit,. koliko vozila sa taxi nema ta tablice,. koliko vasih vozila je u konjicu na otpadu,.
jedini posten taxi u sarajevu je crveni jest da rade ko crni al se nezale radis za privatnika uzimas taj postotak i suti,. ako ti se nesvidja otvori svoju firmu i lagano,.,
zuti i kale imaju takodje auta porpilcno dobrih radnici rade na 10% neki 12%,., al opet sta hoces vide nemas licence varas drzavu,. navedi mi jednog taxistu koji ce ti dat racun, bilo nekada sada se samo spominje,.,
to da radite posteno lazete ,.,neznate vi sta je posteno zaradit,.,. krivi su vam svi al sebe necte da pogledate,., sjetite se da vam je precednik puco sam na sebe da bi okrivio zutog e jbga sada
mirzet87sa

#3381 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

respo wrote:mirzete kompijuteru nas ajde odgovori na pitanje ziv bio pa onda pametuj

za sta im sluze oni aparatici koji printaju racune ako nije fiskalna kasa?
al haj ti meni objasni, sto si zapeo za nesta sto ne postoji? jel ti covjek gore izveo dio iz zakona gdje pise da su oslobodjeni izdavanja fiksalnih racuna? stariji taksimetri, oni 90tih su mogli stampat, ali se ti izbacuju iz upotrebe i koliko znam za par mjeseci ce SVI morat preci na one digitalne. kad vec glumis intektualca, furas znanje, jaro nauci pisat gramaticki ispravno. kompijuteri sigurno nije..
sema911s wrote:znam ja dobro ko je vlasnik zutog kuki i sl taxi firmi,., tip koji u svojim vozilima dila drogu, kriminalac teski,. al tako isto znam i znaju mnogi da mnogo mnogo vozila sa taxi radi isto,.
racunica jedan mercedes e klasa kosta polovna oko 17000km i vise,., sa taxi se zali da su na pausalu i da im je i to puno e sada koliko moras za god odradit da kupis tog mecu,. kredit nemozete podignut iz razloga sto nemate primanja,. pdv neplacate za voznju jer po vama i tom pausalu zaradite godisnje manje od 10000km,. najlosije auto na sa taxi sto sam vidio stoji na ilidzi opel astra h 1,7dizel 98god,. sve su osatlo skulja auta min 15000 i vise,., e sada odakle to,. kako zaradiste svi ta auta nemoj samo rec ostavila nam nana iz autralije supruga podigla kredit,. koliko vozila sa taxi nema ta tablice,. koliko vasih vozila je u konjicu na otpadu,.
jedini posten taxi u sarajevu je crveni jest da rade ko crni al se nezale radis za privatnika uzimas taj postotak i suti,. ako ti se nesvidja otvori svoju firmu i lagano,.,
zuti i kale imaju takodje auta porpilcno dobrih radnici rade na 10% neki 12%,., al opet sta hoces vide nemas licence varas drzavu,. navedi mi jednog taxistu koji ce ti dat racun, bilo nekada sada se samo spominje,.,
to da radite posteno lazete ,.,neznate vi sta je posteno zaradit,.,. krivi su vam svi al sebe necte da pogledate,., sjetite se da vam je precednik puco sam na sebe da bi okrivio zutog e jbga sada
A stani malo, prije nego krenes dalje lupat. Post iznad si napiso da si trazio fiksalni racun, 2 posta iznad tvog pise da su oslobodjeni davanja istog te je to njihova volja hocel ti dat ili ne. Ti mercedesi sto ti gledas i mislis da su skupi, pogledaj ti njemu predjene kilometre, nema ni jednog ispod 300.000km. Auta placena po 3,5-5.000 eura i sad aman, velike pare. Pa on i ovako i onako svako 5-10 godina mora promjenit auto, dal ce doplatit il uzimat novo nit je tvoja,a Boga mi ni moja briga. Koliko on zaradi i koliko doplati za novo auto se mene apsolutno ne tice. Kad vec pucas na poklone od nana i familije, ima 1 auto preko 30.000 a vozi ga dedo koji je 1 nogom u grobu. Sta je radio, citav zivot skupljo za njeg ;-)
I jos jednom, prestani me uvrstavat u taksiste, da imas mozga i da citas vidio bi sta radim i gdje radim. Nemoj bezveze da se pridruzis drugu goranu u cuning klub 55kw.
Last edited by mirzet87sa on 24/06/2013 14:20, edited 1 time in total.
amir79

#3382 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by amir79 »

Neki dan zaustavim SA taxi, sjednem, u priću, ovo ono, kad primjetim da taksita nesto pritišće po teximetru. Koliko se sjećam pritisnuo je dugme K1 ili K2. Jel moguce u voznji da je promjenio tarifu?

Zanima me, ako neko zna, na kojem principu rade taximetri, ko ih bazdari, koliko je uopšte precizno to bazdarenje i da li je moguce tu varati? Kolika je cijena po kilometru, kad vozilo stoji (npr. semafor) kako onda mjeri, tarife,..?

Ako nek0 zna nek pise.
kojeime

#3383 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

mirzet87sa wrote:
kojeime wrote:
Slazem se. Ali kakve veze imam ja koji kupujem kruh sa tim da li jedan pekar placa, a drugi ne placa dadzbine? Ima inspekcija za to. Kakve veze ja kao korisnik usluga imam sa tim placaju li zuti i crveni dadzbine? Ako se taksista sarajevo taksija ljuti na njih neka to rjesava sa njima ili sa drzavom, ne trebam ja imati problem zbog njegove frustracije.

Bas me interesuje da li taksisti sarajevo taksija kupuju samo u prodavnicama u kojima gazda izmiruje sve obaveze, piju kafu samo u kafani u kojoj gazda izmiruje sve obaveze ili taksista sarajevo taksija sjedne u kafanu, naruci kafu i ne razmislja o tome da li gazda izmiruje obaveze ili ne. Sve mi se cini da ne razmisljaju o tim stvarima, ali mozda grijesim. Evo, taksisti na ovoj temi neka kazu da li odbijaju sjesti u kafanu i popiti kafu ako gazda ne izmiruje obaveze? Ako o tome ne misle, nemaju pravo traziti od gradjana da razmisljaju sjedaju li u sarajevo taksi ili neki divlji, nemaju pravo ocekivati od gradjana da ih intreresuju njihovi problemi.

Koliko taksista sarajevo taksija ima prijatelje, rodbinu koji su vlasnici ili su i sami vlasnici radnji, kafica, itd... u kojima se ne izmiruju obaveze?

Koliko taksista sarajevo taksija je kupilo originalni softver ili igricu svom klincu ili sebi za PS ili PC, koliko ih je kupilo original CD, koliko je kupilo originalni film na DVD-u, kada je bio u inostranstvu i sebi nesto kupio koliko ih je prijavilo neku robu cak i kada ih carinik nije pregledao sta unose, koliko ih i ne pokusava i samih izbjeci platiti porez ili neku dadzbinu ako moze da bi sada imali moralno pravo traziti da se postuju zakoni i propisi kada njima treba?

I opet, zasto bi gradjani morali voditi brigu o njihovim problemima? A sve dok taksisti sarajevo taksija budu prebacivali posao borbe protiv iliegalaca na gradjane i budu drski prema gradjanima zbog ilegalaca, to ce sve vise gradjana koristiti ilegalce. Da li je dobro koristiti ilegalce, nije, kao sto nije dobro ne kupiti original softver, CD, DVD, ne prijaviti robu na carini, ne platiti porez, itd... Nije dobro, ali je tako.
Cuj kakve veze ima, pa normalno da ima. Od pdva se puni budzet, od njeg idu plate, zdravstveno, socijalno itd itd. Opet ti o inspekciji i policiji, shvati, policija NE SMIJE jednostavno NE SMIJE, STRAH IH JE, nazovi to kako hoces da zaustav i izbaci iz saobracaja jednog zutog taksija, jer ce im kuca bit minirana a djeca provozana u gepeku. Ti il se pravis il ne znas ko je pravi vlasnik ovih divljih taksista.
S tobom ne vrijedi fakat raspravljat, jer tri ciste u glavi nemas. Cuj kupujul taksisti original cdove klincima, pa kupujes li ti, kupujel tvoj komsija, a rodjak ti? Sta je sa dijelovima kad se pokvari auto, jel narucujes original iz njemacke odakle je auto izaslo? A ulje, nista iz salona, sa benzinske pumpe uzimas? Sta je sa vodom, sto kupujes janu a ne nasu? Kakav si ti primitivac i papak jos vidio nisa. Zasto bi gradjani vodili brigu o njihovim problemima? Jer to nije samo problem taksista, to je problem cijelog grada. Kanton sarajevo je u - preko 500.000km radi divljaka, edukacija je majka znanja, a ne pretpostavka. A od tih para, cisto za tvoju informaciju, snadbjeva se grad sarajevo i njihovi gradjani, a ne gradjani istanbula.
Na kraju krajeva, nauci sta znaci rijec samostalni radnik. To sto te crveni zuti plavi ljubicasti ne odbija je iz razloga sto su d.o.o. firma i rade za 1 covjeka koji ih placa, ne rade sami za sebe ko sa taxi.
Zbog vrijedjanja je post prijavljen.
mirzet87sa

#3384 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

amir79 wrote:Neki dan zaustavim SA taxi, sjednem, u priću, ovo ono, kad primjetim da taksita nesto pritišće po teximetru. Koliko se sjećam pritisnuo je dugme K1 ili K2. Jel moguce u voznji da je promjenio tarifu?

Zanima me, ako neko zna, na kojem principu rade taximetri, ko ih bazdari, koliko je uopšte precizno to bazdarenje i da li je moguce tu varati? Kolika je cijena po kilometru, kad vozilo stoji (npr. semafor) kako onda mjeri, tarife,..?

Ako nek0 zna nek pise.
k1 pali taksimetar, k2 zaustavlja. Kad pritisne k1 ugasi mu se na krovu taxi, kad pritisne k2 blica, tj "naplacuje". A moze i stiskat k1 da salta kroz menu.
kojeime wrote:[
Zbog vrijedjanja je post prijavljen.
:lol: :lol: :lol: :lol:
respo

#3385 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

kako ide ono kad nemas argumente i gubis u diskusiji pocni sa ispravljanjem gramatike pa tako i u tvom slucaju mirzete

izvod iz zakona u kojem su oslobodjenji vjerovatno se odnose na pojedince al ne i na firme tipa crveni zuti i slicno

evo ga mirzet naslijedio aduku spencera i jos par njih vjerovatno naslijedio licencu a konta uz to i svu mudrologiju taxista
kojeime

#3386 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

sema911s wrote:sinoc oko 22h sa skenderije sjedem u sa taxi sto ni sam neznam,. i kroz pricu imal posla kako ide pogledam na taho 130kmh ja nako kroz salu al ide avudi,. kad on ma ide kada znas kako semafori rade,., i tako dodjemo do price gdje spomene taxi od prije neki dan gdje je imao telefon umjesto taximetar,.,jbte kad se tip okrenu na mene,.kako me nije stid sjestu to auto,. ja kada sam u sa taxi ja sam osiguran od nezgode, klima, neku suplju o sigurnosti prosipa a leti cestom,. i onda se dofati price kako su oni sa taxi ugrozeni kako oni za sve pomazu gradjanima, blokiraju ulice kada treba bore se protiv korupcije i sl., kako je njihov posao tezak,. kako ima svakakvih budala,. kako narod nepazi u saobracaju dok vozi,.
i ja nako kroz salu vec prilazimo dobrinji pa kako ce pazit ides 100kmh ogranicenje 40,. kaze ja sam profesionalac nemoze se meni nista desit,.i na izlazu trazim da mi da racun kaze neradi mu aparatic a potrosio sve notes i evo ga cekam da donese neku vrstu racuna i ako ce slagat jer celav, em sda naljepnice
Desilo se nekoliko puta sjednem u taksi (Sa taksi) a taksista izvadi mobitel i pocne nekoga zvati ili pisati poruku. Hajde da ima hads-free opremu za automobil, nego u ruci drzi mobitel i zove ili pise poruku. I nije mi mrsko reci "Molim Vas da ne koristiti mobitel dok sam ja u vozilu". Pogledaju me cudno, ali postuju molbu. Jednom jedan mladji taksista tako uzme mobitel, kazem ja tu recenicu, on kaze, okrecuci se prema meni "Pa ako mislte na sebe sto se ne ve...". Kad, ono, ja vezan. Nasmijah se ja, rekoh "To ste mislili reci sto nisam vezan", on zastade, malo mu bi neugodno, nasmija se i on, kaze svaka cast, izvinio se i odmah ostavio mobitel.

Tako da ima i taksista kao i nas svih svakakvih.
mirzet87sa

#3387 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

respo wrote:kako ide ono kad nemas argumente i gubis u diskusiji pocni sa ispravljanjem gramatike pa tako i u tvom slucaju mirzete

izvod iz zakona u kojem su oslobodjenji vjerovatno se odnose na pojedince al ne i na firme tipa crveni zuti i slicno

evo ga mirzet naslijedio aduku spencera i jos par njih vjerovatno naslijedio licencu a konta uz to i svu mudrologiju taxista
Ti bas ne kontas ili neces da kontas, gdje je zapelo? Oni digitalni taksimetri se krecu oko 300-500km, ovi stariji su 50-100km. Duzni jos, po zakonu, nisu mijnjati ih. Tek nekad ove godine, koliko sam citao, stupa to pravilo na zakon. Do tad, jajaro moja, misli kaku su svi pokupli svu mudrologiju svijeta, a nek te "takististi" ispravljaju u gramatici :lol:
Pocni bolan citat, pisel ti gore da je sarajevo taksi oslobodjen fiksalnog racuna, a firme tipa zutog/crvenog/kuki/rent-a-car nisu te oni su ti koji moraju izdat.
Last edited by mirzet87sa on 24/06/2013 14:30, edited 1 time in total.
JThomas

#3388 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

a to što je policiju i inspekciju strah, to je opravdano i to treba da razumijemo i podržimo, jer će ih žuti žiiiik :lol: k'o da je darko šarić bog te maz'o, da je baja izlobirao bi prave dozvole a ne tražio rupe u zakonu sa rent-a-carom...i zato treba građani u slobodno vrijeme, kad se mrtvi umorni vraćaju s posla ili ujutru žure na isti da suzbiju nelegalne taksije.

a ne nipošto policija i inspekcija! jer oni se boje! :lol:
mirzet87sa

#3389 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

JThomas wrote:a to što je policiju i inspekciju strah, to je opravdano i to treba da razumijemo i podržimo, jer će ih žuti žiiiik :lol: k'o da je darko šarić bog te maz'o, da je baja izlobirao bi prave dozvole a ne tražio rupe u zakonu sa rent-a-carom...i zato treba građani u slobodno vrijeme, kad se mrtvi umorni vraćaju s posla ili ujutru žure na isti da suzbiju nelegalne taksije.

a ne nipošto policija i inspekcija! jer oni se boje! :lol:
NIgdje nisam naveo da se to treba podrzavat, vec da se treba dat veca ovlast. Ko god nema, ko je god duzan, ko god ide protiv zakona, makar mi rodjeni otac bio, oduzet licencu i dozvolu za rad. Stavit je na aukciju, prodat onome ko hoce. Ja prvi bi da ovako bude, nek se rijesi pitanje za sva vremena. A nije zuti iza toga, jedan je izo koji voli premlacivat radnike kad traze platu :lol:
Sto meni da se gleda svaka sitnica i skida sa plate svaka greska, nakupim tako par gresaka u mjesecu noga, a ovi da rade kako hoce i kad hoce? :lol:
Qler

#3390 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Qler »

mirzet87sa wrote:
Qler wrote:Mene nervira samo to sto su sa taxe napravile od svog posla vazniji posao i vecu struku od hirurga... Zna se da u svijetu najveci kokuzi rade za taxi, oni kojima je to zadnji izbor, pa i ovdje zti, crveni i ini taxiji rade samo oni koji moraju, ali sa taxi hoce dnevnice vece od visokog predstavnika. I onda se jos ljute, naplacuju troduplo, ne daju racune... Od zene rodica ima 5 djece, i sjednu u taxi, pusti ih sve i kad kazu da ce do breke, lupam od predsjednistva, napadne ih, i izbaci jos naplati 1.5KM za onaj start. Sta ce zena, sa djecom? Ja bi mu platio al znas kad! Ima postenih taxista, rade posteno, i halal im svaka marka koju zarade, ali ovoj stoci, gladezima, zelim da rade za lijekove...

P.S.
Neki dan svastika sa jaranicom bila u shopingu, kupile nekih stvari i ova otvori vrata do kraja da kese stavi (odjeca je u pitanju) znaci samo otvori vrata do kraja, bez teglenja, drmanja, normalno, i ovaj se poceo derati sto ih skroz otvara... naravno, cure odmah izasle iz vozila i zaustavile drugi taxi... ovaj poceo da ih moli da se vrate...
Kakva ti je to logika? Dajel ti hirurg fiksalni racun? A sto dajes/te mito hirurgu i doktorima? Sto to ne spominjes?
Sad ozbiljno te pitam, nisam taksista u vise navrata sam i reko gdje radim, jesil ti toliko bezobrazan ili gledas samo licni interes? Pa taj taksista, sarajevo taksista, da bi bio u plusu ( + ) sa zaradom, MORA, znas sta znaci rijec MORA imat dnevnicu preko 30-40 ako ne i 50km. Mora platit stand, mora platit udruzenje, mora platit drzavi, mora platit gorivo. Onda ne racunaj sto se auto pokvari, a pokvari se redovno. Jer smo i sami u situaci vidjet kakva se stoka voza, dovoljano je procitat onaj clanak sto je nedavno izaso gdje je taksista bukvalno moro zenu vuci iz auta jer ona nece da izadje, gospoda sta li? E sad, znas li sto su oni bezobrazni? Pa kako nece jadan ne bio biti, mora dnevno zaradit 50km a tamo dodje zuti taksi, nit placa drzavi, nit placa stand, nit placa porez, nit placa udruzenje, sve sto zaradi je njegovo. Na 1 njihovo auto radi bukvalno 3 ljudi, mjenjaju se svako 8h, auto je u pokretu 24h na dan, 7 dana u sedmici. Znas li ti kolika je to zarada? Jedno auto zaradi minimalno mjesecno 3600km, znaci 1 auto. Od toga, daj boze, da radnici dobiju i po 300km plate, jer je bilo u vise navrata da dobiju batine kad zatraze platu. A ti pogledaj vlasnika zutog taksija i ostalih divljaka gdje zive, u kakvim kucama zive, po koliko se auta voza i to ne bezveze auta, bakirov audi je mala maca za njihovo.
Pa ja prvi, poslom kojim se bavim i sto moram izlazit po par puta godisnje na ljekarski, sto sam 8h zakovan za cnc masine, sto dio plate odvajam za drzavu, bi lajo kad bi znao da neko radi mimo zakona i ima 2-3x vecu zaradu od mene, jer mu se moze. Ti bi njima zvao policiju, tuko se, glumio kabadahiju i sta sve ne, a nebi nikad prijavio ovog sto DIREKTNO tebe zakida sa parama, jer boze moj, nemamo svi damu prijavljivat kriminalce.

Na kraju krajeva, ako ti mislis da ovi regularni taksisti obrcu pare, pa sto se voze u autima starim po 10tak godina i preko 500k predjenih.
Taxo ima cca 200KM mjeecno izdavanja drzavi i udruzenju. To prvo, drugo nisam spominjao nikakve racune nego njihov bezobrazluk, bahatost i nekulturu. To je problem. Problem je kad hoce da naplati 50KM od aerodroma do zeljeznicke. To je kriminal. Klasican. Ja mu nikad ne bih platio, pa neka mi zove policiju pa da vidimo ko je u pravu.
Doktorima ne dajem mito, ali opet nije tema emisije. Onda, jesam bezobrazan sam, kad su u pitanju moje pare koje ja zaradim, ne bih ih tako rado dijelijo taxistima koji hoce hljeba preko pogace.

Glupi su ti argumenti mora praviti auto, i slicno. To je sve u opisu posla. To mu je alat. Alat se kvari i popravlja. Sta bi oni, da vozaju svi S klase, da im raja kroz prozor ubacuje pare? Ja sam platio jebena klijesta 400KM i slomio mi ih radnik. Sta sad? Radio je covjek sa njima, slomila se. Hocu sad njemu od plate odbijati? To je alat, potrosni materijal. Kupi nova i suti. Kad si kupio auto da taxiras sa njim, pomirio si se sa time da je to svacije auto. Cuvaj koliko mozes i odrzavaj sto bolje.

Imam rodjaka, taxista, koliko ga ja znam posten je i regularan. Mislim regularan je 100% a vjerujem i posten pri naplati. Covjek radi od zvijezde do zvijezde, kupio je golfa 4 novog 1998 i vozio ga do prije par godina, preko 400k presao sa njim, ulagao u njega da ga ne ostavi na cesti, ali je zato napravio kucu, bez kredita, lijepu, sina obezbijedio, sve sredio. Ali se i naradio, i to dobro.

Ja nisam rekao da bih se tukao, ne bih platio, neka mi zove policiju. Regularno sve. I opet, ti si skroz pogresno shvatio moj post, ali eto, da ogovorim na neke stvari.
respo

#3391 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

mirzet87sa wrote:
respo wrote:kako ide ono kad nemas argumente i gubis u diskusiji pocni sa ispravljanjem gramatike pa tako i u tvom slucaju mirzete

Ti bas ne kontas ili neces da kontas, gdje je zapelo? Oni digitalni taksimetri se krecu oko 300-500km, ovi stariji su 50-100km. Duzni jos, po zakonu, nisu mijnjati ih. Tek nekad ove godine, koliko sam citao, stupa to pravilo na zakon. Do tad, jajaro moja, misli kaku su svi pokupli svu mudrologiju svijeta, a nek te "takististi" ispravljaju u gramatici :lol:
Pocni bolan citat, pisel ti gore da je sarajevo taksi oslobodjen fiksalnog racuna, a firme tipa zutog/crvenog/kuki/rent-a-car nisu te oni su ti koji moraju izdat.
ti bas ono mutav
citas li ti ikako ko prica da konkretno sa taxi mora izdati racun nego taxisti koji moraju imaju i fiskalne kase i to je to nevazno je li to sataxi zuti crveni ljubicasti zeleni ili bilo koja boja i ime firme
i da ti kazem za gramatiku kompijuter nije pogresno ;) tako da tebi gramatika ne ide :D
sema911s

#3392 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sema911s »

amir79 wrote:Neki dan zaustavim SA taxi, sjednem, u priću, ovo ono, kad primjetim da taksita nesto pritišće po teximetru. Koliko se sjećam pritisnuo je dugme K1 ili K2. Jel moguce u voznji da je promjenio tarifu?

Ako nek0 zna nek pise.
imaju te tarife nocne i danjske to mi je ciko iz crvenog rekao ta druga je dosta skuplja i nebi je smjeli koristit, jer je to ko nesto zabranjeno
Last edited by sema911s on 24/06/2013 14:50, edited 1 time in total.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#3393 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Matijevic_Vlado »

ipak ima i ljudi :mrgreen: ! stane danas jedan na mahanje, i kad sam usao i rekao gdje idem (5KM relacija) kaze covjek "Hvala" zbog toga sto sam ga zaustavio i omogucio mu da radi ! bez zajebancije
sema911s

#3394 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sema911s »

mirzet87sa sine,. od kuda cu ja znat da netreba dat fiskalni,. nisam u tom poslu i kako da opravdam taj put na poslu kakav racun da prilozim,.
to za taxi da dedo vozi skupo auto daj nezahebaji il nisi iz sarajeva il se pravis da nisi odavde,.
i nadji mi ti mercedesa za 3,500€(da imalo valja, jer koja ce budala kupit razhebano auto),. sa taxi mahom vozi novija auta starosti min 10god,( osim par slucajeva,., opela sa ilidze, toyote carine sa malte, skoda octavia prve generacije, i golfova 4),.
za gramatiku zali se uciteljici amri, a to gdje radis zalibo me vidim branis gamad(cast izuzetcima) iz sa taxi,.

a sto ih mrzimo evo ti par primjera: koliko su puta blokirali grad kada je njima se prohtjelo,. pored ovih svih taxi sluzbi oni jedini deru max,. ko ima stand na aerodrom,. koja firma prica o postenju a kod nje rade ti sto neplacaju dadzbine(najjednostavniji primjer odi u vogoscu na autobusku imas 5 vozila crna skoda sve izmirila obaveze ostali nista,. obicne table,. cak jedan od njim nema ni licencu(mozel to istec, il prodat ) tak izadji malo vani zahebi tastaturu hajmo na pivu il kolace
mirzet87sa

#3395 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Qler wrote:
Taxo ima cca 200KM mjeecno izdavanja drzavi i udruzenju. To prvo, drugo nisam spominjao nikakve racune nego njihov bezobrazluk, bahatost i nekulturu. To je problem. Problem je kad hoce da naplati 50KM od aerodroma do zeljeznicke. To je kriminal. Klasican. Ja mu nikad ne bih platio, pa neka mi zove policiju pa da vidimo ko je u pravu.
Doktorima ne dajem mito, ali opet nije tema emisije. Onda, jesam bezobrazan sam, kad su u pitanju moje pare koje ja zaradim, ne bih ih tako rado dijelijo taxistima koji hoce hljeba preko pogace.

Glupi su ti argumenti mora praviti auto, i slicno. To je sve u opisu posla. To mu je alat. Alat se kvari i popravlja. Sta bi oni, da vozaju svi S klase, da im raja kroz prozor ubacuje pare? Ja sam platio jebena klijesta 400KM i slomio mi ih radnik. Sta sad? Radio je covjek sa njima, slomila se. Hocu sad njemu od plate odbijati? To je alat, potrosni materijal. Kupi nova i suti. Kad si kupio auto da taxiras sa njim, pomirio si se sa time da je to svacije auto. Cuvaj koliko mozes i odrzavaj sto bolje.

Imam rodjaka, taxista, koliko ga ja znam posten je i regularan. Mislim regularan je 100% a vjerujem i posten pri naplati. Covjek radi od zvijezde do zvijezde, kupio je golfa 4 novog 1998 i vozio ga do prije par godina, preko 400k presao sa njim, ulagao u njega da ga ne ostavi na cesti, ali je zato napravio kucu, bez kredita, lijepu, sina obezbijedio, sve sredio. Ali se i naradio, i to dobro.

Ja nisam rekao da bih se tukao, ne bih platio, neka mi zove policiju. Regularno sve. I opet, ti si skroz pogresno shvatio moj post, ali eto, da ogovorim na neke stvari.
Drug moj, sve ja tebe razumijem. Ja znam da ima i stoke od taksista, ali brate dragi, budimo iskreni, jesul bas svi takvi? Taksista ukupno, iz svih kantona, u sarajevu po nekim navodima ima cca 2000, ne mozes sad reci da od svih njih 2000 niko ne valja, jednostavno nije moguce. Na zeljeznickoj taksi nikad ne uzimam, jednostavno izbjegavam jer bi u najgorem slucaju doslo do tuce, jos mi i to treba :lol: ali ima i finih ljudi, bas raja ne smara nit pegla. od taksiranja se moze zaradit, ali sad da se moze zaradit ko da radis u drzavnoj firmi ne moze, ne ide. moja poredjenja nisu glupa, tako je kako je. sve dok jedan placa a drugi dobija naguzovace bit ce nam ovako kako je... ti nebi da na kraju mjeseca primis punu platu, da ti se ne odbija nista?
respo wrote: ti bas ono mutav
citas li ti ikako ko prica da konkretno sa taxi mora izdati racun nego taxisti koji moraju imaju i fiskalne kase i to je to nevazno je li to sataxi zuti crveni ljubicasti zeleni ili bilo koja boja i ime firme
i da ti kazem za gramatiku kompijuter nije pogresno ;) tako da tebi gramatika ne ide :D
Nego reci mi,
dzeno123 wrote: Ko god ima TA oznaku po zakonu mora izdati racun na zahtjev putnika...
Da, ali racunaj da taj racun ne mora biti stampani, tj. racunarski ispisan. Moze i rucno.
Ide uglavnom, u toliko i toliko, od te i te relacije, ta i ta cijena. Osoba koja bazdari taksimetar uz policijski nalog moze provjerit, ustanovit, dal je doslo do te i te voznje.
Hemera wrote: sta nema fiskalnog racuna?
nema, pa nece kasu u autu nosat :lol:
cijenu ispisuju na neki papir, koji dobiju od firme/udruzenja
Pamet te i ne sluzi bas najbolje? A onaj, kompijuter, jel google approved ili ti je neko rek'o. Ako nije sa googlea, ne priznajem ti.
mirzet87sa

#3396 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

sema911s wrote:mirzet87sa sine,. od kuda cu ja znat da netreba dat fiskalni,. nisam u tom poslu i kako da opravdam taj put na poslu kakav racun da prilozim,.
to za taxi da dedo vozi skupo auto daj nezahebaji il nisi iz sarajeva il se pravis da nisi odavde,.
i nadji mi ti mercedesa za 3,500€(da imalo valja, jer koja ce budala kupit razhebano auto),. sa taxi mahom vozi novija auta starosti min 10god,( osim par slucajeva,., opela sa ilidze, toyote carine sa malte, skoda octavia prve generacije, i golfova 4),.
za gramatiku zali se uciteljici amri, a to gdje radis zalibo me vidim branis gamad(cast izuzetcima) iz sa taxi,.

a sto ih mrzimo evo ti par primjera: koliko su puta blokirali grad kada je njima se prohtjelo,. pored ovih svih taxi sluzbi oni jedini deru max,. ko ima stand na aerodrom,. koja firma prica o postenju a kod nje rade ti sto neplacaju dadzbine(najjednostavniji primjer odi u vogoscu na autobusku imas 5 vozila crna skoda sve izmirila obaveze ostali nista,. obicne table,. cak jedan od njim nema ni licencu(mozel to istec, il prodat ) tak izadji malo vani zahebi tastaturu hajmo na pivu il kolace
http://suchen.mobile.de/auto/mercedes-b ... itCountry=
Sine, prije nego krenes gluposti valjat, edukacija je majka znanja, ne pretpostavka. Od kud ti znas, pa pitaj sine ziv bio pitaj, ni ja nisam znao dok nisam pito i dobio odgovor. Ne izlazim na pive i kolace sa lokalnim cunerima i rejserima, bezveze da mi sole pamet kako su uradili generalku auta i tako te nebitne stvari.
A to sto kosta 2007 e klasa skoro 30.000 kod nas, pa nisam ti ja kriv :lol: i c63ca se prodavala ovdje za 120.000km, pa je ja dobi za 50tak vani
a to sto vi nekoga mrzite, pa oko i mene neko mrzi i tebe neko mrzi. sta cu sad, sikirat se sto neko mrzi taksiste, taman posla. ne branim ja nikoga, nego ne mogu likova koji ne znaju sta pricaju, vec mlate u prazno ovako ko respo. raspravljo bi se sa svima, a pojma nema.
Nedo brzi edit, ovaj forum dobra stvar. U ovo vremena koliko sam registrovan bio sam policajac, doktor evo sad i taksista. Ako Bog da jos pilot, pa da se imam cime pohvalit.
Bimmer_

#3397 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

sema911s wrote:

Ako nek0 zna nek pise.
imaju te tarife nocne i danjske to mi je ciko iz crvenog rekao ta druga je dosta skuplja i nebi je smjeli koristit, jer je to ko nesto zabranjeno
Tarife vise ne postoje odavno.
Cijene sujedinstvene kod svih prevoznika (legalnih): star 1,5KM, 1km voznje 1KM, sat vremena cekanja 10KM.
Taksimetar mora biti bazdaren svake godine od strane ovlastene osobe za mjeriteljstvo koja izdaje dokument o tome.
Sada je nemoguce na tome varati legalnim taksistima jer pri zaustavljanju inspekcije i policije takimetar i certifikat o bazdarenju se pregleda, kazne su ogromne u slucaju neregularnosti.
Taksimetri novi kostaju od 300-600KM.
Bimmer_

#3398 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Sto se tice cijena auta to je bezveze rasprava, nije svima isti prihod niti je svima jedini priho taksi. To je isto kao da pitas zasto jedan zlatar ili vlasnik kafica vozi ML-a a drugi Golfa 2...
Sto se kase tice ne moramo imati kasu u autu jer nismo pod fiskalnim sistemom, koga zanima zasto procitat ce zakon o fiskalizaciji i skontat, ovo nije tema za fiskalizaciju.
Moramo imati racune uredno potpisane sa pecatom i u slucaju da musterija trazi isti izdati (obicno traze ljudi koji se voze na racun firme pa da pravdaju).
Tacno je da vozaci pojedinih privatnika znaju dobit i batine ako ne donesu dovoljno novca, udare auto, itd. pa su neki poceli uzimati opojna sredstva da bi mogli izdzati dovoljno ali ne bih da imenujem prijavit ce ih neko kad tad ili ce nekom jadniku prekipit pa uzvrati mnogo gore...
Sto se divljaka tice pouzdano zanm da ih se vecina drogira ili dila zanci zam 100%, neke cak i poznajem osudjivane krimalce, narkomane i dilere.

Sto se tice te konkurencije pa mi se vecina znamo izmedju sebe (zuti, crveni, samir...), od mog radnog kolege iz Sa taxi brat radi kod Paje, moj komsija kod Crvenog, drugi kod Hollanda jbg ljudi nemaju izbora...
Ta naglasena agresivna konkurencija uopste ne postoji kao sto ljudi misle.
Crveni taxi, Sarajevo taxi i Samir & Emir taxi izricito traze uklanjanje SVIH nelegalnih vozila sa ceste bez obzira cija su i to je to. Znaci sasvim jednostavno...
Jak politicki i kriminalni lobi pojedinih dolazi do izrazaja pa oni i dalje ne rade nista po tom pitanju ali obecavaju godinama, do kad vidjet cemo...

Malo mi je fascinantno da ljudi koji se ne voze taksijem hvale Zuti taksi. Jer trenutno je Zuti u velikoj krizi sto se vozila tice, vecina je nespravna, truhla, klime ne rade itd...
Znali smo plakat od smijeha na price njegovih vozaca o dogodovstinama tipa propadnja stikli kroz pod automobila, spadanja tocka pa do palenja grijanja umjesto klime kako bi se pokusala zavarati musterija jer klima ne radi :D
mirzet87sa

#3399 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirzet87sa »

Bimmer_ wrote:Sto se tice cijena auta to je bezveze rasprava, nije svima isti prihod niti je svima jedini priho taksi. To je isto kao da pitas zasto jedan zlatar ili vlasnik kafica vozi ML-a a drugi Golfa 2...
Sto se kase tice ne moramo imati kasu u autu jer nismo pod fiskalnim sistemom, koga zanima zasto procitat ce zakon o fiskalizaciji i skontat, ovo nije tema za fiskalizaciju.
Moramo imati racune uredno potpisane sa pecatom i u slucaju da musterija trazi isti izdati (obicno traze ljudi koji se voze na racun firme pa da pravdaju).
Tacno je da vozaci pojedinih privatnika znaju dobit i batine ako ne donesu dovoljno novca, udare auto, itd. pa su neki poceli uzimati opojna sredstva da bi mogli izdzati dovoljno ali ne bih da imenujem prijavit ce ih neko kad tad ili ce nekom jadniku prekipit pa uzvrati mnogo gore...
Sto se divljaka tice pouzdano zanm da ih se vecina drogira ili dila zanci zam 100%, neke cak i poznajem osudjivane krimalce, narkomane i dilere.

Sto se tice te konkurencije pa mi se vecina znamo izmedju sebe (zuti, crveni, samir...), od mog radnog kolege iz Sa taxi brat radi kod Paje, moj komsija kod Crvenog, drugi kod Hollanda jbg ljudi nemaju izbora...
Ta naglasena agresivna konkurencija uopste ne postoji kao sto ljudi misle.
Crveni taxi, Sarajevo taxi i Samir & Emir taxi izricito traze uklanjanje SVIH nelegalnih vozila sa ceste bez obzira cija su i to je to. Znaci sasvim jednostavno...
Jak politicki i kriminalni lobi pojedinih dolazi do izrazaja pa oni i dalje ne rade nista po tom pitanju ali obecavaju godinama, do kad vidjet cemo...

Malo mi je fascinantno da ljudi koji se ne voze taksijem hvale Zuti taksi. Jer trenutno je Zuti u velikoj krizi sto se vozila tice, vecina je nespravna, truhla, klime ne rade itd...
Znali smo plakat od smijeha na price njegovih vozaca o dogodovstinama tipa propadnja stikli kroz pod automobila, spadanja tocka pa do palenja grijanja umjesto klime kako bi se pokusala zavarati musterija jer klima ne radi :D
Ti si taksista jel? Ma djaba pricas, pojedini forumasi ne ganjaju zdrav razum, nego inat. Kanom ono ce nesta u silu radit, da nasteti drugome. Njemu smeta sto taksista nije usto desnom nego lijevom nogom pa je odlucio dozivotno bojkotovat i pljuvat ga. Kakvi kompleksi i zavist puca, to nije normalno. A sto je najgore, eto ti rece, znate se medjusobno, pijete kafe, pricate, ali na forumu kad covjek procita reko bi 92, bombe se bacaju cim se vidite. Ma znas sta je najgore, glavu smijem dat da se 50% njih i ne vozi taksijem, jednom eventualno 2 puta sjelo unutra i odma baci spiku kako on nije naviko na ovako nesta, treba mu luksuz. :D
vrbas1979

#3400 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vrbas1979 »

Izgleda da su sarajevo taksisti postali očajni i da posao baš ne cvjeta, čitaj ne mogu više otimati od mušterija kao ranije.

Došlo je dotle da čak i konkurenciju optužuju da skoro svi dilaju drogu i koriste drogu da bi mogli raditi. Ovo je nešto najjadnije što sam u životu pročitao. Dalje bez komentara... bolje je da šutim i da se nikada ne vozim sarajevotaksistima.
Post Reply