Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bušman

#3376 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Bellydancesuperstar wrote:Mene zanima iz kojeg razloga se širi teorija o evoluciji toliko?

Jel zato da nam pokaže da samo "najbolji" preživljavaju? Jel zato da nam potiču natjecateljski duh?
Jel zato da se može opravdati uništavanje onih koji su slabi - hendikepirani, bolesni itd.?

Logika govori da je evolucija nemoguća jer kako je slučajno moglo SVE nastati kada promatrajući bilo koju životinju može se vidjeti da je savršeno konstruirana?

Možda su oni koji zagovaraju evoluciju zaista nastali od majmuna, ali mi vjernici znamo da nismo nastali od majmuna nego da nas je stvorio naš Stvoritelj. Slava Bogu!
Joj kakvih sam ja sve saznanja imao od jedne dzoje :D

Znanje je - da je religija i religiozno iskustvo nusprodukt redovnih aktivnosti mozga. Jedini dodir religije i nauke u nekom mogucem naucnom smislu dokazao je da je Bog samo u glavama ljudi. Ima vec nekoliko peer-reviewed radova na tu temu.

Evolucija ne govori kako je nastao zivot, evolucija govori kako se desila diversifikacija zivih bica od trenutka kada je zivot nastao. Nemoj slucajno vise pozivati logiku, jer je totalno nelogicno vjerovati u nesto za sto je prakticno nemoguce naci naucni dokaz da postoji. Btw, logika je nauka i bazira se na naucnom metodu koji proucava iskljucivo materijalni svijet.

Kada je evolucija dovela do pojave homo sapiensa pocela je kulturoloska evolucija. Pitanja kao moral, zakon, skolstvo, pa i religija su plod kulturoloske evolucije.

I moram ti reci da si upravu - nisi nastala od majmuna. Dijelis zajednickog pretka sa majmunima ;)
Bellydancesuperstar

#3377 Re: Evolucija

Post by Bellydancesuperstar »

da, tipičan primjer ateističkog razmišljanja, živi sad kako god hoćeš što više hedonistički.
sabanss

#3378 Re: Evolucija

Post by sabanss »

Sta TE kaze po pitanju evolucije biljaka? Gdje je nastala raskrsnica izmedju zivotinja i biljaka?
Collector604

#3379 Re: Evolucija

Post by Collector604 »

Jedan je zivot.Do sada nije dokazano da imamo 2 zivota ili vise njih.S toga treba uzivati zasto da ne :?

:dance:
ljubav_aha

#3380 Re: Evolucija

Post by ljubav_aha »

ja71 wrote:
Bellydancesuperstar wrote:..., ali mi vjernici znamo ... da nas je stvorio naš Stvoritelj. Slava Bogu!
A kako to "znate" ?
primarno emocijama
Bušman

#3381 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Bellydancesuperstar wrote: da, tipičan primjer ateističkog razmišljanja, živi sad kako god hoćeš što više hedonistički.
Pri "procesu pravljenja beba" od milion kandidata, do jajne celije dodje od 1000 do 10000 kandidata. Vec prvih nekoliko sekundi videa nema veze sa ateizmom nego sa onim sto je stvarnost.

Ne sjecam se da je Richard Dawkins ikad promovirao hedonizam, zapravo se radi o humanisti.
Bellydancesuperstar

#3382 Re: Evolucija

hm, spermiji nisu još ljudska bića.
GAU8

#3383 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

sabanss wrote:Sta TE kaze po pitanju evolucije biljaka? Gdje je nastala raskrsnica izmedju zivotinja i biljaka?
vjerovatno kada su biljne celije razvile hloroplaste za fotosintezu.
Postoje teorije o tome kako se to desilo.
To je vjerovatno bio odnos parazit-domacin gdje je domacin celija ugostila mikroorganizme koji su bili sposobni raditi sintezu. To se potom zadrzalo kao permanentno stanje...
GAU8

#3384 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Bellydancesuperstar wrote:hm, spermiji nisu još ljudska bića.
Licemjerno.
Kazes ateisti zive za "sada"
Kakva je razika, ako znamo da teisti zive za "poslije smrti"
Bellydancesuperstar

#3385 Re: Evolucija

Sad ćete mi još tvrditi da su spremići ljudska bića? Ljudi koji promoviraju abortus već začetih stvorenja?
NIN

#3386 Re: Evolucija

Post by NIN »

Bellydancesuperstar wrote:Sad ćete mi još tvrditi da su spremići ljudska bića? Ljudi koji promoviraju abortus već začetih stvorenja?
@Plesaljko, prije nego pokusas kritikovati nesto sto je naucna discplina onda se moras prethodno pripremiti, i to dobro. Ovih tvojih par postova na ovoj temi su odraz samo tebi znanih frustracija, a i tako lako prepoznatljivog neznanja, i za te stvari imas mnostvo tema na drugim podforumima. Ovdje ili ces smisleno postaviti pitanje pa dobiti argumentovan odgovor ili ces je samo citati. :wink:
Bellydancesuperstar

#3387 Re: Evolucija

A jaki su vam argumenti...samo to hoću reći.
GAU8

#3388 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Bellydancesuperstar wrote:A jaki su vam argumenti...samo to hoću reći.
odes na podforum religija i naci ces mnogo istomisljenika.
Bušman

#3389 Re: Evolucija

Post by Bušman »

NIN wrote:@Plesaljko, prije nego pokusas kritikovati nesto sto je naucna discplina onda se moras prethodno pripremiti, i to dobro. Ovih tvojih par postova na ovoj temi su odraz samo tebi znanih frustracija, a i tako lako prepoznatljivog neznanja, i za te stvari imas mnostvo tema na drugim podforumima. Ovdje ili ces smisleno postaviti pitanje pa dobiti argumentovan odgovor ili ces je samo citati. :wink:
Klasicni argumentum ad ignorantiam.
GAU8 wrote: Licemjerno.
Kazes ateisti zive za "sada"
Kakva je razika, ako znamo da teisti zive za "poslije smrti"
A najveca ironija je sto su ateisti zapravo najveci humanisti (naravno ima ruznih izuzetaka) i najmanje zive "za sada". :D
Bellydancesuperstar wrote:Sad ćete mi još tvrditi da su spremići ljudska bića? Ljudi koji promoviraju abortus već začetih stvorenja?
Niko ti to nije rekao, ali je sigurno da su kandidati. Sto se abortusa tice davno je postavljena granica sta je ljudsko bice, a sta nije. Ne znam sto uvodis abortus u raspravu, irelevantno je.
Bellydancesuperstar

#3390 Re: Evolucija

Nisam pisala argumente ni ništa posebno jer mi se nije dalo bakćati se s tim stvarima. Moji postovi su maksimalno nekoliko rečenica.
A koliko vidim kolektivni je stav da su VJERNICI - GLUPI ljudi ispranih mozgova itd i to je glavni argument ZA evoluciju.
:lol: :lol: :lol:

Ali kako vidim da ste zainteresirani za temu, pokušat ću vam dati smjernice.
Nedavno je u znanstvenim krugovima izvučen DNK dinosaura, pa potražite o toj temi nešto više. Taj DNK nam je dokazao da dinosauri nisu živjeli milijunima godina prije ljudi već da je dinosaur mlađi od 50000 g.
dr.Gonzo

#3391 Re: Evolucija

Post by dr.Gonzo »

:lol:
Nisam pisala argumente ni ništa posebno jer mi se nije dalo bakćati se s tim stvarima. Moji postovi su maksimalno nekoliko rečenica.
Cega se pametan stidi...
Bušman

#3392 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Bellydancesuperstar wrote:Nedavno je u znanstvenim krugovima izvučen DNK dinosaura, pa potražite o toj temi nešto više. Taj DNK nam je dokazao da dinosauri nisu živjeli milijunima godina prije ljudi već da je dinosaur mlađi od 50000 g.
:D :D :D

Sta kazes, 50000 godina? Mora da su mnogo jaki ti dinosaurusi obzirom da DNK neandertalaca na kapaljku hvataju.

Mada eto, netacno ti je i to kad skontas. Dinosaurusi su jos medju nama, samo ih zovemo pticama iz nekog razloga. :P
GAU8

#3393 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Bellydancesuperstar wrote:Nisam pisala argumente ni ništa posebno jer mi se nije dalo bakćati se s tim stvarima. Moji postovi su maksimalno nekoliko rečenica.
A koliko vidim kolektivni je stav da su VJERNICI - GLUPI ljudi ispranih mozgova itd i to je glavni argument ZA evoluciju.
:lol: :lol: :lol:

Ali kako vidim da ste zainteresirani za temu, pokušat ću vam dati smjernice.
Nedavno je u znanstvenim krugovima izvučen DNK dinosaura, pa potražite o toj temi nešto više. Taj DNK nam je dokazao da dinosauri nisu živjeli milijunima godina prije ljudi već da je dinosaur mlađi od 50000 g.
Vidim da mnogo volis da generalizujes.
Nisu svi vjernici glupi, isto sto imas i glupih "nevjernika"
Cak stavise, imas naucnika biologa, deklarisanih vjernika, a cija je ekspertiza bioloska evolucija, i koji ocigledno nisu glupi.
I to niko ovdje nije tvrdio.
A ovo za dinosauruse mi nije jasno sta si zeljela da kazes.
Nisu svi dinosaurusi izumrli u jednom danu prije miliona godina.
Moras reci koja vrsta je upitanju jer i ti sadrzis dio DNA dionsaurusa, ako cemo po toj logici.
Ili bar stavis link na clanak ukoliko ne razumijes tematiku.
GAU8

#3394 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Bušman wrote:
Bellydancesuperstar wrote:Nedavno je u znanstvenim krugovima izvučen DNK dinosaura, pa potražite o toj temi nešto više. Taj DNK nam je dokazao da dinosauri nisu živjeli milijunima godina prije ljudi već da je dinosaur mlađi od 50000 g.
:D :D :D

Sta kazes, 50000 godina? Mora da su mnogo jaki ti dinosaurusi obzirom da DNK neandertalaca na kapaljku hvataju.

Mada eto, netacno ti je i to kad skontas. Dinosaurusi su jos medju nama, samo ih zovemo pticama iz nekog razloga. :P
Da.
Uzmimo kokosku ili noja, da vidimo koliko "dinosaurusove DNK" se nalazi unutra :)
Bellydancesuperstar

#3395 Re: Evolucija

nemam link nego časopise u tome je problem, da imam već bi vam iz linkala.
zato kažem koga zanima nega googla, mene ne jer imam časopise.
dr.Gonzo

#3396 Re: Evolucija

Post by dr.Gonzo »

Imaju li ti casopisi neko ime, imaju li clanci autore i naslove? Il to neces da nam kazes? :mrgreen:
Great Cornholio

#3397 Re: Evolucija

Post by Great Cornholio »

Bellydancesuperstar wrote:nemam link nego časopise u tome je problem, da imam već bi vam iz linkala.
zato kažem koga zanima nega googla, mene ne jer imam časopise.
Da nije slučajno "Kula stražara" :D
GAU8

#3398 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

Amidza Efendija wrote:
dr.Gonzo wrote:Imaju li ti casopisi neko ime, imaju li clanci autore i naslove? Il to neces da nam kazes? :mrgreen:
......
Ovo vec prelazi granicu dobrog ukusa :/
NIN

#3399 Re: Evolucija

Post by NIN »

@Amidza, opomena!
chengaba

#3400 Re: Evolucija

Post by chengaba »

Bellydancesuperstar wrote: Ali kako vidim da ste zainteresirani za temu, pokušat ću vam dati smjernice.

Ojjjjjjjjjjjjjjj :run: :run: :run: :run:

Daj mi molim te link za te "znanstvene" krugove da se uvjerim sopstvenim oćima.
Post Reply