ucenik1234 wrote: ↑08/01/2023 11:28
ibizza wrote: ↑08/01/2023 11:24
Nedavno nam u firmu došao jedan lik da očisti kanalizaciju. Ima oko 45 godina...kaže, imam 1500 platu, ali odoh naredni mjesec u Njemačku, dobio posao kraniste, plata 2.500 Eura...reko hoćeš li i porodicu voditi, kaže hoće...et, plata od 1500 KM ljudima je premala , i da ima 2000 KM, opet bi otišao.
Moja trenutna plata strucni saradnik, ekonomista, je 1650KM sa TO i prevozom, privatna firma, i sad ce porasti. Imao sam skoro ponudu za Austriju, 2200 Eur netto, ali stan kosta 1000 Eur da iole valja i da je na pristojnoj lokaciji, i odustao sam kad sam sve bacio na papir. Slicno bih zivio, a samo bi se racunalo da zivim u At, dok stan ir ezije platim ostane mi ca 1000 eura, sto je otprilike kao 1000KM ovde. Navikao sam na izlaske i to, i to je veoma skupo vani, a hrana i pice su jeftiniji vani u marketima i to stoji.
Imam rodbine po Austriji i svi su mi rekli da se vise isplatilo zakljucit ugovor za stan prije 5g. nego sad, sad je katastrofa sa novim ugovorima. A ista ta rodbina na jos boljim lokacijama placa 500-600 eur po starim ugovorima (to su vec uslovi po kojima bih digao sidro).
Otprilike ja o ovome i pričam - cijene stanova su explodirale i da je mene neko pitao prij 3,4,5 god. da li se isplati seliti - rekao bih: APSOLUTNO !
Sad svim kažem da stave dobro računicu na papir, jer u međuvremenu su plate u BiH porasle solidno - a ovamo su plate ostale skoro iste, ne znam nikog ko je dobio značajnije povećanje plate u Njemačkoj - 20% ili više za ovih 4 godine, a da nije prešao u drugu firmu ili dobio veću poziciju sa više rada i odgovornosti. U međuvremenu su kirije podivljale.
Glavni razlog zašto sam ja smješten kor Rosenheima je taj što imam "stari ugovor" i ne plaćam puno stan, imao sam more ponuda da dođem u veće gradove i ozbiljnije firme - ali kad stavim na papir - ja u minusu.
EDIT: To da su cijene hrane i pica u marketima jeftinije nego kod nas - jesu ako kod nas kupujes po punim cijenama, a tamo ganjas akcije za svaku sitnicu. I opet cijene mesa i povrca (onog na što mi najviše para ide) - su duplo skuplje nego u BiH.
BTW: Jel me zezaš da navodiš Beograd kao primjer dobrog grada? Jesil ti ikad bio tamo ? Beograd ti je na pola puta između Sarajeva i Istanbula - i po dobrom i po lošem xD