Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
LBVIEW

#3376 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Evo nam i 'ntelektulca koji ima problem s pravopisom, a, izgleda, i s razumijevanjem procitanog. :D
Dozer

#3377 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Ma ja... Znas...Inace...Ono kad... Jer...Znas...Kao...Ono... Relativizacija...I to...Znas... Jel'te... Ma ja... Puse vjetar vani :lol: :lol:
madner

#3378 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

hAZNADAR wrote: 10/02/2020 07:49
madner wrote: 10/02/2020 00:11
hAZNADAR wrote: 09/02/2020 22:07
Namjera se ne moze dokazati,.... a kapacitet je toliko bitan da bojazni nema da bi ikada imali dovoljno umnih glava da sprovedu nacionalni drzavi. Etnicki koncept je default, okvir,... u kojem se neko snalazi i koristi sta se moze a neko ne. Znas jako dobro da su Bosnjaci vise ugurani, prisiljeni, ... u etnicki koncept negoli da su to sami osmislili, zelili, da im je to bio ultimativni cilj,....Da im je toliko stalo do etnickog koncepta - nebi imali nista protiv treceg entiteta. 99,9% Bosnjaka bi sutra potpisalo za gradjanski koncept - ali to ne ide preko noci jer se ne pitaju samo oni.
Da ne duljim - taman da si i u pravu za namjeru SDA - niti imaju kapaciteta za nacionalnu drzavu Bosnjaka, niti imaju pravne okvire za to, niti imaju i potrebe za to buduci da vladaju samo u opcinama sa bosnjackom vecinom - te kakvog hajra od drugacijeg definisanjeg tog dijela?
Kao prvo, nacionalna drzava nije racionalna odluka nego iracionalna zelja. Tako da pitanje hajra ne treba postavljati, ne ulazi u jednacinu. Cilj je uvijek napraviti drzavu sebi po mjeri, bez ometanja od drugih.

Shodno tome i hranjene frustracija Bosnjaka u ovoj drzavi. Forsiranje nejednakosti, onemogucavanje rjesavanja frustracija i drzanja situacije nepravednom. Nominalni cilj treceg je nacin da se ne govori o stvarnim problemima. Treci nije moguc jer svaka promjena ustava znaci slabljenje pozicije RSa i istovremeno i kraj prebacivanja finacijskih sredstava kroz federalni budzet iz B u H komponentu.
Medjutim tako se ne prica o tome da nakon sto je 2010 rovovskom borbom doslo do malo postenije podjele resora prema izbornim rezultatima SDA 2014 i 2018 pristala da Hrvati imaju gotovo 50% na federalnom nivou.

Sta ce biti kada oaza shvati da ni sa 70% nece biti drugacije, pa pocne kovati alternativni plan nije tesko shvatiti.

Tako da postoje defitivno 4 strane, s tim da je ova struja kod Bosnjaka zaista brojcano jos minorna. Samo je na visokoj poziciji.
Ne postoje nikakve 4 strane - posto ja vidim samo tri politike.

Bila nacionalna drzava racionana ili iracionalna - u vecini drzava je racionalna i nije doslo lako. Sama susjedna Srbija sa svojih 20% nesrba vodi vjecitu borbu na svim nivoima da zadrzi primat Srba u politici i kulturi. Pa je opet kao i svaka druga drzava u Evropi vise multienticka nego bilo koji tor u BiH.

Pravis teoriju o forsiranju nejednakosti i nepravednosti od strane Bosnjaka - kroz tvoju masovnu psihoanalizu gdje ih tumacis kao fristrirane? To je u ovakvoj tematici relevantno koliko i poskokove osude da Bosnjaci na Hrvatima namiruju svoje gubitke kod Srba - dakako zbog frustracije. Pitanje je sta to bosnjacki iracionalisti koji po tebi uopce i postoje mogu postici? Dominaciju Bosnjaka i izvan svojih 20 i kusur % teritorije gdje se jedino nesto pitaju - ili fildzan begovat koji je kao tako izolovan osudjen u startu na propast?

Problem sa Bosnjacima je taj sto su uopce negdje vecina i sto se to ikako moze osjetiti u politici na lokalnom nivou. Buduci da su jelte niza kultura, intelektualni skart, turski isprdak sa vjerom okupatora,... ocito je od takvih teze podnijeti ikakvo politicko resorsko ucesce.
Kakav bjedan pokusaj izbjegavanja sustine.

Niti sam to napisao, niti bi neko prosjecne inteligencije mogao doci do ideje da je to napisano.

Ja tvrdim da trenutna podjela vlasti nije postena prema Bosnjacima i da SDA sprijecava sve pokusaje da se to rjesi kako bi povecala frustracije. I da se to radi svjesno i namjerno.
Najbolji primjer je federalni nivo, gdje su 2014 i 2018 namjerno Hrvatima ustupili gotovo 50% pozicija, kako bi revidirali pomake iz 2010te.

Ove gluposti sto pises koje su copy paste nekih licnih frustracija stvarno nemam namjeru da komentarisem.
John Cleese

#3379 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by John Cleese »

CPT wrote: 10/02/2020 14:29 Valjda ne treba pisati zasto to radis?!
Ne znas s kim se tu dopisujes i naravno da ne znas ni "zasto to radi".

Taj covjek, za razliku od mnogih vas koji tu drzite politicka predavanja, nije ni trenutka oklijevao kad je bilo vrijeme da uradi nesto konkretno za domovinu i opet bi, opet za razliku od mnogih vas patriota na baterije, bez dileme uradio isto.

Koliko god bilo pogresno (a mnogo, mnogo toga jeste bilo pogresno, barem iz moje vizure) i sta god da je tu pisao, sve je otvoreno za komentare, pa i podrugljive komentare, ako to nekome pricinjava zadovoljstvo, ali ne budite toliko bezobrazni da dovodite u pitanje njegove motive - tu bi, za nekoga ko ima imalo mozga, bila jasna granica.

Toliko ovim povodom.
Dozer

#3380 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Deder, vikni sta grijesim. Da razjasnimo, majka mu stara.
A pusti ove tastaturne ratnike na baterije, ne sekiram se ja oko toga sekunde.
Last edited by Dozer on 10/02/2020 15:08, edited 1 time in total.
madner

#3381 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

Rekoh vec da je bilo i vrijeme i mjesto kada se dokazivao patriotizam.

Samo je cudna ekipa koja ispituje.

Ali to je danas normalno, onaj Bakirov sto nije napada covjeka koji jeste jer je druga politicka opcija da je gori od cetnika. Ista sema ponasanja, bez pokrica.
Dozer

#3382 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Iskreno...da sam bio na mjestu tog covjeka, bez ikakve griznje savjesti bih debilu rascopo glavusu.
Ah, da - mamu im natakarim zelenu podrumasko trezorasku.
Last edited by Dozer on 10/02/2020 15:10, edited 1 time in total.
Bodkin

#3383 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

madner wrote: 10/02/2020 14:25 Prvo vrijedja pa pita sta znaci :D
Prvo pucaj pa pitaj ko je :thumbup:
hAZNADAR

#3384 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 10/02/2020 14:14
LBVIEW wrote: 10/02/2020 09:53
piupiu wrote: 10/02/2020 00:02
Kako ono V Bacanovic rece: " a da vi, bre muslemani prvo rascistite sa svojom ustaskom prosloscu".
A da raščiste malo s bubama u svojoj glavi, prije svega?

Koja je ovo bolest, kao da sjedim u čekaonici neke klinike za liječenje nekontrolisanog verbalnog proljeva, mizernog, sadističkog tipa.

Odmori malo. Ima u Bosni i drugih etnonacionalnih dilema osim BHS-a. Ima ovdje svega i svačega i svakakvih ljudi i sudbina. Sram da te bude.
Ocigledno si zaboravila sta u naslovu stoji
hAZNADAR

#3385 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 10/02/2020 13:42 From you? Don't be ridiculous
Image

Hazna moj, dobri, predobri... Nismo u vrticu, bolan ne bio :)
Pa jest u neku ruku,... ode ovo predaleko,..

U principu se samo oko malih stvari raspravljamo buduci da pisemo cesto isto samo na drugi nacin. Imas pice od mene :pijani:
Dozer

#3386 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Haj' more... da i to vidim :)
piupiu

#3387 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

LBVIEW wrote: 10/02/2020 14:17 Stipu me patetike, sta bi ttvoj post na ovoj temi inace mogao znaciti?
Dragi moj samopravični digitalni Bošnjače, nisi me razumio. Očigledno je da ti sjediš na nekoj moralnoj (čini mi se švedskoj) uzvisini, a zbog koje ja tebi treba da se pravdam kada naidjem na video o istrijebljenim Jevrejima iz komšiluka i stavim ga na temu o etnonacionalnim pitanjima. Bez ikakave patetike, sraman tj besraman je tvoj jedini komentar o ljudima koji su živjeli u i doprinijeli razvoju svih naših čaršija, a kojih baš nešto više i nema.

Mene lično zanima zašto se tvoja (i zemljakova ti) digitalna odbrana Bosne svodi na forumsko zlostavljanje ljudi koji žive pretežno u Sarajevu? Trebali biste plaćati klixu privilegiju da se ovdje verbalno iživljavate kako vam je kurcu ćejf. Godinama, ali bukvalno godinama verbalno terorišete mahom Sarajlije na forumu svojim transferima agresije. Niko vam ne brani da se vratite u Sarajevo, ako ste toliko bijesni na one koji sjede kod svoje kuće. Rekla sam ti već, idi na BL forum ili dodji ovdje pa se istresaj na četnicima u Višegradu. Dosta više, malo ste pretjerali. I ti ideš na foe.
hAZNADAR

#3388 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 10/02/2020 15:25 Haj' more... da i to vidim :)
Pa zar se nismo vise puta slozili i ti i ja da je SDA najveci problem? U ovom vremenu korupcije, nezaposlenosti i odliva ljudi,..
Moje misljenje je da je SDA na neki nacin napravila Bosnjastvo nepopularnim zato sto su se poceli busati tim.

Ali - skroz sam uvjeren - da je Sabor izabrao Bosanac umejsto Bosnjak - da bi rezultat popisa opet bio isti - i da bi SDA danas bila najveci promotor bosanstva. Pa bi time i taj prefiks vjerovatno postao nepopularan. Znam da je sbbkbb - ali hajd odvoji minutu da razmislis o tome-
CPT

#3389 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

John Cleese wrote: 10/02/2020 15:02
CPT wrote: 10/02/2020 14:29 Valjda ne treba pisati zasto to radis?!
Ne znas s kim se tu dopisujes i naravno da ne znas ni "zasto to radi".

Taj covjek, za razliku od mnogih vas koji tu drzite politicka predavanja, nije ni trenutka oklijevao kad je bilo vrijeme da uradi nesto konkretno za domovinu i opet bi, opet za razliku od mnogih vas patriota na baterije, bez dileme uradio isto.

Koliko god bilo pogresno (a mnogo, mnogo toga jeste bilo pogresno, barem iz moje vizure) i sta god da je tu pisao, sve je otvoreno za komentare, pa i podrugljive komentare, ako to nekome pricinjava zadovoljstvo, ali ne budite toliko bezobrazni da dovodite u pitanje njegove motive - tu bi, za nekoga ko ima imalo mozga, bila jasna granica.

Toliko ovim povodom.
Ne moras biti vidovit da skontas motiv. Niko od nas ne drzi predavanja ili ne pise traktate sta bi ko morao biti i zasto... Pogotovo kad krije pravi motiv koji je ocigledan.
John Cleese

#3390 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by John Cleese »

Dozer wrote: 10/02/2020 15:05 Deder, vikni sta grijesim. Da razjasnimo, majka mu stara.
A pusti ove tastaturne ratnike na baterije, ne sekiram se ja oko toga sekunde.
Ma komentirao sam vec neke stvari, nedavno :)

Ja, na primjer, mislim da levati iz Maoce nikako nisu za poredjenje sa cetnicima ili ustasama, pogotovo ne u nekakvom ultranacionalistickom kontekstu, jer imaju, u svakom smislu osim porijekla, vise veze s Arapima nego s Bosnjacima.

I inace, bosnjacki nacionalizam je krajnje neopipljiva, konfuzna, cak i apsurdna stvar, jer je za vecinu deklariranih pripadnika te etnicke grupe osnova identiteta religija koja je izrazito nadetnicka.
Stoga ekstremizam u takvoj etnickoj grupi stremi internacionalizmu i ne moze biti nista osim religijskog ekstremizma.
Srbin koji primi i zivi islam u njima bliskoj ekstremnoj formi je takvima brat, a Bosnjak, primjera radi, ateista im je smrtni neprijatelj.
Kakav je to onda nacionalizam?

Osim toga, islamske religijske ekstremiste vecina u bosnjackoj etnickoj grupi (ukljucujuci i IVZ BiH) odbija i percipira kao krajnje negativnu pojavu dok su cetnici, iz vizure SPC, "perjanica srpstva", a slicno vrijedi i za RKTC i ustase.

Kruske i jabuke, fakat :)
oaza85

#3391 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Jesmo li ovo matere ti i za holocaust krivi?
Braco nasa nadribosanska, previse je, pomanje upm.
MarlboroGold

#3392 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Jesmo li skontali ko smo, šta smo i odakle smo? :mrgreen:

Samo da pozdravim... u prolazu :run:
zposao

#3393 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by zposao »

CPT wrote: 10/02/2020 11:53
zposao wrote: 10/02/2020 11:21 ZnaĆi, zabranjeno komentarisati naĆin na koji je islam (izmedu ostalih) došao u BejHa?
Ok, da znamo šta smijemo a šta ne smijemo... :D
Naravno da mozete... To je najbolji nacin da se prepoznate. Jos nisam sreo dobronamjernog covjeka sa tom pricom. A ta prica je obavazna kod ratnih zlocinaca. To bi vecini trebalo biti dosta.
Brzo si me etiketirao kao ratnog zločinca...
Mislio sam da će trebati barem 2 komentara više.

Elem, post prijavljen. :thumbup:
piupiu

#3394 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 10/02/2020 15:40 Jesmo li ovo matere ti i za holocaust krivi?
Braco nasa nadribosanska, previse je, pomanje upm.
A kako si to zaključio? Ko je to napisao i gdje? Ja nisam.

Ova se vrsta podmetanja u komunikaciji inače zove manipulacija.
hAZNADAR

#3395 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

zposao wrote: 10/02/2020 15:49
zposao wrote: 10/02/2020 11:21 ZnaĆi, zabranjeno komentarisati naĆin na koji je islam (izmedu ostalih) došao u BejHa?
Naravno da mozete... To je najbolji nacin da se prepoznate. Jos nisam sreo dobronamjernog covjeka sa tom pricom. A ta prica je obavazna kod ratnih zlocinaca. To bi vecini trebalo biti dosta.

Kada se Bosnjacima opcenito pripisuje da kopiraju susjedne nacionaliste, da idu istim putem, da su nasjeli na matricu,.... to je OK jelde?
CPT

#3396 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

zposao wrote: 10/02/2020 15:49

Nisam ti kriv ako si se prepoznao...
Imas na YT svjedocenja zlocinaca i njihovih svejedoka. Skoro svaki pocinje svoju pricu sa "kako su Turci sirili veru". Obicno kao racionalizacija za zlocin. Ista racionalizacija je koristena iz unistavanje imovine IZ. Izmedju ostalog je jedan od najpoznatijih citata Mladica u Srebrenici.

https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 0512.shtml
Srpski zagovornici anestetičke teorije, prema kojoj sve što boli valja zaobići, izmirivali su svoj dug prema otadžbini lakonskom tvrdnjom da Ferhadiju nije trebalo rušiti, ali, kad je već srušena, ne treba je ni graditi. Drugi je nisu priznavali za nacionalni spomenik, "nego spomenik turskih osvajača, koji su surovije i od fašista postupali sa autohtonim stanovnicima ovih krajeva". Treću grupu stavova o Ferhadiji zastupali su srpski političari koji su željeli da se predstave operisanim od nacionalizma: nije je trebalo rušiti, treba je izgraditi, ali još nije vrijeme...

nastavak price je ovakav:
Ali Ferhadija nije nacionalni spomenik ni jednog od tri naroda BiH, nego spomenik turskih osvajača, koji su surovije i od fašista postupali sa autohtonim stanovnicima ovih krajeva", govorio je Umićević.
bivsi gradonačelnik Banje Luke Đorđe Umićević

1998, 13. april: U svom pismu Visokom predstavniku, gradonačelnik Banje Luke Đorđe Umićević je pitao Carlosa Westendorpa: "Da li vam je poznato da je Ferhadija - čiju restauraciju tražite u centru banjalučke opštine, gdje nikada nije živjelo više od 15 posto islamskog življa - spomenik okrutne turske okupacije?"

a zavrsilo je ovako:
Image
Image
Last edited by CPT on 10/02/2020 16:05, edited 1 time in total.
LBVIEW

#3397 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

piupiu wrote: 10/02/2020 15:30
LBVIEW wrote: 10/02/2020 14:17 Stipu me patetike, sta bi ttvoj post na ovoj temi inace mogao znaciti?
Dragi moj samopravični digitalni Bošnjače, nisi me razumio. Očigledno je da ti sjediš na nekoj moralnoj (čini mi se švedskoj) uzvisini, a zbog koje ja tebi treba da se pravdam kada naidjem na video o istrijebljenim Jevrejima iz komšiluka i stavim ga na temu o etnonacionalnim pitanjima. Bez ikakave patetike, sraman tj besraman je tvoj jedini komentar o ljudima koji su živjeli u i doprinijeli razvoju svih naših čaršija, a kojih baš nešto više i nema.

Mene lično zanima zašto se tvoja (i zemljakova ti) digitalna odbrana Bosne svodi na forumsko zlostavljanje ljudi koji žive pretežno u Sarajevu? Trebali biste plaćati klixu privilegiju da se ovdje verbalno iživljavate kako vam je kurcu ćejf. Godinama, ali bukvalno godinama verbalno terorišete mahom Sarajlije na forumu svojim transferima agresije. Niko vam ne brani da se vratite u Sarajevo, ako ste toliko bijesni na one koji sjede kod svoje kuće. Rekla sam ti već, idi na BL forum ili dodji ovdje pa se istresaj na četnicima u Višegradu. Dosta više, malo ste pretjerali. I ti ideš na foe.
Ja nigdje ne dovedoh u pitanje istrebljenje Jevreja iz naseg komsiluka :-) - zato lakse s tim optuzbama bez osnova.
Samo, malo mi cudno bijese tvoje postiranje Youtube klipa o nestanku Jevreja, ni manje, ni vise, iz Visokog. S obzirom kako se od odabrane ekipe ovdje Bosnjacima spocitava i ono za sta nisu krivi lijepeci npr., kojekakve slicice iza Afganistana, ili prsluka s ekplozivom, uz gromoglasni aplauz i kez drustva iz coska, otud i ovaj nesporazum.
madner

#3398 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

Prvo te napadne, pa trazi objasnjene, pa onda kaze lakse malo sa tim optuzbama. :D
LBVIEW

#3399 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Al je lep ovaj svet, onde potok ovde cvet. :pisnuo:
madner

#3400 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

Lakse malo sa tim djecim pjesmama, nismo smi prosli kazamat skolske klupe Banja Luke u ratu.
Locked