Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
General War

#3376 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

exliberal-ex wrote:
Bobi wrote:Ne znam, evo ko je bio dole ili je bolje upućen, jel i jedno plovilo moze ili ne moze i da li se desava da prelazi pomorsku granicu BiH sa RH ?
Vidis nevidjoh da iko o tome prica, sutra recimo da me pogode neke pare pa kupim sebi jahtu i kazem ja idem za Neum, kreccem iz Italije...koja je medjunarodna ruta prema Neumu, dali je ta ruta pod hrvatskom ingerencijom ( dali me moze zaustavit recimo i trazit dokumente) ili se samo prijavis da ides prema Neumu i onda te oni puste...?
Hrvatska je "oduzela pravo" BiH na nesmetan koridor sa svojim zakonom, ovi u BiH poslovicno nikada nisu niti napravili svoj zakon...samim time, trebao bi im jebat mater, ali se nemas zasta pozvati.
Compliments from SDA :thumbup:
Lincoln-Burrows

#3377 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Lincoln-Burrows »

exliberal-ex wrote:
Bobi wrote:Ne znam, evo ko je bio dole ili je bolje upućen, jel i jedno plovilo moze ili ne moze i da li se desava da prelazi pomorsku granicu BiH sa RH ?
Vidis nevidjoh da iko o tome prica, sutra recimo da me pogode neke pare pa kupim sebi jahtu i kazem ja idem za Neum, kreccem iz Italije...koja je medjunarodna ruta prema Neumu, dali je ta ruta pod hrvatskom ingerencijom ( dali me moze zaustavit recimo i trazit dokumente) ili se samo prijavis da ides prema Neumu i onda te oni puste...?
Situacija na terenu ti je slijedeća:
BiH teritorijalno more je upravo ono koje su potpisali Franjo i Alija (to što nije nikad ratificirano zanemarimo)
znači ako se pokuša ući u taj pojas recimo oko Malog i Velikog škoja zaustavit će te BiH policija.
Ako kreneš jahtom iz Ancone za Neum čim uploviš u hrvatsko teritorijalno more moraš istaknuti hrvatsku zastavu na
visokoj točki te svoje jahte ako je nemaš dat će ti je obalna straža (krijumčarenje zaboravi neće proći) i tako
sve do pred puntu Kleka kada ne moraš istaknuti BiH zastavu ako je jahta registrirana u BiH ako nije moraš.
Maraschino

#3378 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Maraschino »

Lincoln-Burrows wrote:
exliberal-ex wrote: Vidis nevidjoh da iko o tome prica, sutra recimo da me pogode neke pare pa kupim sebi jahtu i kazem ja idem za Neum, kreccem iz Italije...koja je medjunarodna ruta prema Neumu, dali je ta ruta pod hrvatskom ingerencijom ( dali me moze zaustavit recimo i trazit dokumente) ili se samo prijavis da ides prema Neumu i onda te oni puste...?
BiH teritorijalno more je upravo ono koje su potpisali Franjo i Alija (to što nije nikad ratificirano zanemarimo)
znači ako se pokuša ući u taj pojas recimo oko Malog i Velikog škoja zaustavit će te BiH policija.
Ako kreneš jahtom iz Ancone za Neum čim uploviš u hrvatsko teritorijalno more moraš istaknuti hrvatsku zastavu na
visokoj točki te svoje jahte ako je nemaš dat će ti je obalna straža (krijumčarenje zaboravi neće proći) i tako
sve do pred puntu Kleka kada ne moraš istaknuti BiH zastavu ako je jahta registrirana u BiH ako nije moraš.
Ti kao da pricas i vidis situaciju sa hrvatske strane

Image

Imaju li tu medjunarodne vode i koridori ili Hrvatska direktno granici na moru sa Italijom?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3379 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Bobi »

Znači, kolega forumaš :D koji je došao iz Italije moze krstariti uvalom ispred Neuma , a šta ako želi da pristane na obalu? A ja sa svojom jahtom :D reg. u BiH mogu samo praviti krugove po Neumskom zaljevu?
General War

#3380 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Maraschino wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
exliberal-ex wrote: Vidis nevidjoh da iko o tome prica, sutra recimo da me pogode neke pare pa kupim sebi jahtu i kazem ja idem za Neum, kreccem iz Italije...koja je medjunarodna ruta prema Neumu, dali je ta ruta pod hrvatskom ingerencijom ( dali me moze zaustavit recimo i trazit dokumente) ili se samo prijavis da ides prema Neumu i onda te oni puste...?
Ti kao da pricas i vidis situaciju sa hrvatske strane

Image

Imaju li tu medjunarodne vode i koridori ili Hrvatska direktno granici na moru sa Italijom?
Ma pusti ih ba, koliko god mu se crtalo, opet ista prica. :-)
Tipicoti

#3381 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tipicoti »

Image

Evo je obnovljena dzamija u Neumu i Peljeski most u pozadini. Mashalla :D
tabloid

#3382 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by tabloid »

Image

Otkako su Kinezi stigli na Peljesec,psi misteriozno nestaju.
Lincoln-Burrows

#3383 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Lincoln-Burrows »

Bobi wrote:Znači, kolega forumaš :D koji je došao iz Italije moze krstariti uvalom ispred Neuma , a šta ako želi da pristane na obalu? A ja sa svojom jahtom :D reg. u BiH mogu samo praviti krugove po Neumskom zaljevu?
Nisam potpuno razumio pitanje, pretpostavljam da misliš na jahtu koja putuje iz Italije za Neum a registrirana je u BiH,
u tom slučaju nema nikakvih kontrola pri ulasku u Neum osim ako policija posumnja u kriminalne radnje.
A ovo drugo o pravljenju krugova po neumskom zaljevu je regulirano pomorkim pravom, možeš gdje hoćeš sa
svojom jahtom a ako se odlučiš (na primjer) loviti ribu izvan teritorijalnog mora moraš kupiti ribolovnu dozvolu
države čije je to teritorijalno more.

p.s.
kolege forumaši iznad koji govore o sporu Hrvatske i Slovenije vjerojatno misle da
ja moram vezati sve za taj slučaj a ja niti sam arbitar niti imam volje se baviti sporom.
Ja sam samo iznio stanje na terenu oko Neuma kakvo je stvarno na današnji dan.
exliberal-ex

#3384 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

znaci da nekupujem jahtu

jos sad ako kinezi pocnu pravit taj most kao sto italijani prave svoje ..... :(
Maraschino

#3385 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Maraschino »

Lincoln-Burrows wrote:
p.s.
kolege forumaši iznad koji govore o sporu Hrvatske i Slovenije vjerojatno misle da
ja moram vezati sve za taj slučaj a ja niti sam arbitar niti imam volje se baviti sporom.
Ja sam samo iznio stanje na terenu oko Neuma kakvo je stvarno na današnji dan.
Tako ste razmisljali i o Piranskom zaljevu dok vam sudija nije nacrtao kartu i objasnio neke stvari iz oblasti medj.voda i obaveza.
Tipicoti

#3386 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Tipicoti »

Image

Nevrijeme koje je juče pogodilo ovo mjesto zadalo je muke izvođačima radova koji rade na njihovoj popravci. Mještani kažu takvo nevrijeme ne pamte.
"Ja sam od 1967. ovdje, ne pamtim takvo nevrijeme. Čamac mi je potonuo, motor i sve živo. Morali su staviti bokobrane, jer da nisu stavili sve bi odletjelo s mosta, jer ovdje zna veliko nevrijeme biti", kaže Nebojša Kovačević, mještanin Komarne.

Most i kada bude gotov, sigurno nece biti otvoren 365 dana godisnje. 30 dana ce biti zatvoren zbog nevremena/bure. Pa kad krene gospoda u Dubrovnik bez dokumenata a most zatvoren ... :izet: :lol:

Zato uvesti Eko-Vinjete za Neum, pa bujrum.
Maraschino

#3387 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Maraschino »

Bog ih opominje ali su to kauri koji ne vjeruju ni u sta.

Pricaju ljudi a i danas postoje dokazi da kada god bi poceli gradnju pruge TZ-ZV izbija bi rat. Tako je bilo 1914.god pa su ostali samo ostaci pokusaja.
Ja kao dijete hodao sam ''trasom'' pruge koja se pocela graditi pred II s.r. i koju su ratna desavanja prekinula.
Sve su to ljudi znali pa su novu trasu poceli tamo neke '85-'86 god. i izgurali do kraja ali ne dugo...tako i sa ovom cuprijom.
"Ja sam od 1967. ovdje, ne pamtim takvo nevrijeme. Čamac mi je potonuo, motor i sve živo. Morali su staviti bokobrane, jer da nisu stavili sve bi odletjelo s mosta, jer ovdje zna veliko nevrijeme biti", kaže Nebojša Kovačević, mještanin Komarne.
Hafis

#3388 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Maraschino wrote:Bog ih opominje ali su to kauri koji ne vjeruju ni u sta.
Takoje kume. U pravu si, kaurska posla, ne znaju na kakav su se šejtanski pos'o namjerili.
Trebali bi kakvog hodžu angažirati da im da zapis, a ne bi zgoreg bilo i da nanu Ćelebušu angažiraju da him izlije stravu. Selam.
Maraschino

#3389 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Maraschino »

Hafis wrote: Takoje kume. U pravu si, kaurska posla, ne znaju na kakav su se šejtanski pos'o namjerili.
Trebali bi kakvog hodžu angažirati da im da zapis, a ne bi zgoreg bilo i da nanu Ćelebušu angažiraju da him izlije stravu. Selam.
Jel' ga Bozanic celiv'o?
sekerbay

#3390 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by sekerbay »

Jesu l ovi naši latini ustvari izrodi, il po hercegovini ima tih mjesta gdje obitavaju evaki?
Hafis wrote:Takoje kume.
E, kroat, ev me na hvaru. Vlasnik otela je hrvat, a svi radnici su iz bih.
Ustvari, jedan je gore iz krajine, a ostali iz hercegovine, dakle kroati. Kad razgovaramo o hrvatima, uvijek govore mi i oni tj mi bosanci/hercegovci i oni hrvati.
Da, da, radi se o bh hrvatima.
Kako, majku mu?
Hafis

#3391 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Kume @maraschino, vidim da si iskusan čovjek i da se razumiješ u ta praznovjerja i bapske priče.
Šta ti se čini od ovih hamajlija... bi li se mogla ijedna iskoristiti za razbijanje tih sihira... mislim da ne bude kakvih velikih kijameta oko mosta?

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3392 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by pici »

pitanja o mostu postavljajte na tv nova iza dvanaJest... kumeeee daj da ti gatam... bice i treĆi :mrgreen:
seln

#3393 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by seln »

Tipicoti wrote:
Nevrijeme koje je juče pogodilo ovo mjesto zadalo je muke izvođačima radova koji rade na njihovoj popravci. Mještani kažu takvo nevrijeme ne pamte.
Sve sto oni preko dana sagrade, to vila obnoc porusi...
Bodkin

#3394 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Bodkin »

Maraschino wrote:Bog ih opominje ali su to kauri koji ne vjeruju ni u sta.
:lol: dobar dobar
DrugaGimnazija

#3395 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by DrugaGimnazija »

Tipicoti wrote: Most i kada bude gotov, sigurno nece biti otvoren 365 dana godisnje. 30 dana ce biti zatvoren zbog nevremena/bure. Pa kad krene gospoda u Dubrovnik bez dokumenata a most zatvoren ...
Zato je i dalje potrebno naci kopneno rjesenje izmedju BiH i Hrvatske koje bi bilo u korist obje strane. Ovo rjesenje bi se pretocilo u medjudrzavni ugovor, tako da nema kasnije jednostranog povlacenja.

Ovim bi se zadovoljila Hrvatska prakticna potreba da poveze direktno i bez B-H carinske kontrole:
* Izgradnja autoceste/brze ceste iznad Neuma na kojoj bi se nesmetano saobracalo iz jednog u drugi dio Hrvatske.
* Zajednicka granicna kontrola na petlji Neum (jedini izlaz sa tog autoputa u BiH)

Zauzvrat bi Hrvatska dozvolila BiH nesmetan pristup luci u Plocama, te omogucila da BiH uvozi/izvozi robu putem luke i zeljeznice bez Hrvatske carinske kontrole. Na ovaj nacin bi Ploce prakticno postale B-H luka, tako da vise ne bi bilo potrebe pricati o nekoj imaginarnoj luci Neum.

Ovdje im jedan relativno strucan tekst o granici izmedju BiH i Hrvatske: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/s ... c-20120913
Hafis

#3396 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

DrugaGimnazija wrote: Zato je i dalje potrebno naci kopneno rjesenje izmedju BiH i Hrvatske koje bi bilo u korist obje strane.
Gotovo je sad. Lova je odobrena, ugovor se potpisao, radovi su već otpočeli, Kinezi već dolaze s ljudstvom i tehnikom.
Bila je i ta solucija s brzom cestom u zaleđu Neuma,ali je otpala, ako baš hoćeš iskreno, zbog političkih razloga.
Procjena je bila da je isplatnije istrpiti gunđanje Sarajeva zbog gradnje mosta, nego se dugoročno vezati za prolaz kroz zemlju koja tko zna kada će i hoće li ikada ući u EU, i koja bi to mogla koristiti kao adut u mnogim drugim stvarima. A plus toga nastupa uskoro shengenski režim i tko zna kako bi se to sve moglo uklopiti u taj nastupajući pogranični režim.
Ovako ne moraju ustupati Ploče pod tim uvjetima koje napominješ, a veza s jugom ide neprekidno kroz njihov teritorij.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3397 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by pici »

afizaginoj sreci nejma kraja...bice most pa makar ga nacrtali...

Image
Hafis

#3398 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

pici wrote:afizaginoj sreci nejma kraja...bice most pa makar ga nacrtali...

Image
Nisi normalan :-D
Pa samo budala može biti protiv gradnje takvih objekata.
Most je dovoljno visok i kako god se riješi pristup BiH otvorenom moru, on neće smetati.
General War

#3399 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
pici wrote:afizaginoj sreci nejma kraja...bice most pa makar ga nacrtali...

Image
Nisi normalan :-D
Pa samo budala može biti protiv gradnje takvih objekata.
Most je dovoljno visok i kako god se riješi pristup BiH otvorenom moru, on neće smetati.
Svi budale jedino @bisao...pardon hafis normalan :roll:
Mestre, nije sve u velicini vec i u sirini
славянин

#3400 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by славянин »

Tipicoti wrote:Image

Most i kada bude gotov, sigurno nece biti otvoren 365 dana godisnje. 30 dana ce biti zatvoren zbog nevremena/bure. Pa kad krene gospoda u Dubrovnik bez dokumenata a most zatvoren ... :izet: :lol:

Zato uvesti Eko-Vinjete za Neum, pa bujrum.
Da komsiji crkne krava :izet:
Post Reply