US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

dale cooper

#3376 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dale cooper »

Connaisseur Karlin wrote:
Challenger__ wrote:Mislim da će ova tema itekako biti aktuelna sve do inauguracije, ako do nje uopšte dođe. Ima tu još prostora za igre i igrice, od ovih protesta do Elektorskog kolegija.
Kako si tako nesto zakljucio :shock:
CIA snajka CIA. :mrgreen:
ultima_palabra

#3377 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

omar little wrote:ne da mi se sve citati, jel to i milton lijevo krilo? :D
Giggs takoreći :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3378 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by _BataZiv_0809 »

Korisničkoime wrote: Ne radi se o nikakvom gotivljenju kao što @Gojen H reče mislim na ovoj temi u međunarodnim odnosima nema prijatelja i neprijatelja samo saveznici i oni drugi, nema dobrih i loših samo interesi naši, njihovi i zajednički.
Trump je u po pogledu vanjske politike nepoznanica kao i u mnogo čemu drugom ako ne pridajemo pozornosti njegovoj predizbornoj kampanji jer dobar dio obećanog vjerovatno neće ni pokušati sprovesti a jedan dio pokušao ili ne iovako mu neće proći.
Ne mora biti Trump pro srpski orijentisan ali jednostavno može da ga boli kita i za BiH i za cijelim Balkanom, to može biti i te kako negativno.
Hilarijin odnos prema Balkanu i BiH bi se makar mogao naslutiti da će biti neka vrsta kontinuiteta politike demokrata prema ovom dijelu svijeta i ako dođe do nekih sranja imali bi makar lakši pristup SAD pa ako ništa da iznesemo svoj slučaj. S Trumpom je sve otvoreno.
Nadalje bez obzira koliko ko gotivio Putina i njegovu podršku slavenskoj braći i moguće ponovno guženja BiH treba uvijek imati na umu da se i mi nešto pitamo ipak kad se guzi uvijek je potrebno dvoje (ili više) i ne zna se baš uvijek ko će na kraju ispasti naguženi.
Što se mene tiče ako se već ne može zaobići neka brate Dodo sutra napravi taj jebeni referendum pa da vidimo konačno čija će mati na kraju više da kuka.
Tako nekako. Jedan je nepoznanica, drugi bi se mogao naslutiti u tragovima, sve u svemu slabo sta znamo. A puno pisemo.
Challenger__

#3379 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:Mislim da će ova tema itekako biti aktuelna sve do inauguracije, ako do nje uopšte dođe. Ima tu još prostora za igre i igrice, od ovih protesta do Elektorskog kolegija.
Empirija, praksa, sudar interesa. Biće gotovo tek 20./21. januara. Do tada... Show must go on.
Korisničkoime

#3380 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Korisničkoime »

dezurni_ucenik wrote:
Korisničkoime wrote:
burgundy wrote:Auuu kako dosadan lik ovaj point sa cecom seseljom.
Čovjek je u pravu, kome se sviđalo ili ne ali biti dio fan cluba Trumpa znači biti u istom košu sa Cecom, Šešeljem i ostalim mentolima naših nam komšija i sunarodnjaka.

:thumbup:

Image

isto sranje kao i

Image

I jedni i drugi su Trumpovo glasacko tijelo.
Jest samo nekima to ne leži jer su oni prepoznali u Hilari istinsko i dokazano zlo, sve i da jeste tako nikako mi se ne čini da je ona ZA NAS U BiH dokazano zlo.
jeza u ledja

#3381 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

@ Cissokho, zasto nam ne navedes citate ljudi koje si spomenuo, a u vezi Recesije iz 2000ih i Depresije iz 1920ih na osnovu kojih si izvukao zakljucak da je problem u prevelikom uplitanju vlade, a ne obrnuto? Imam osjecaj da si pogresno interpretirao nesto sto si procitao. A mozda sam i ja. Pa hajde da vidimo na sta mislis.
dezurni_ucenik

#3382 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 15/12/2016 00:46, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#3383 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Connaisseur Karlin »

Challenger__ wrote:
Empirija, praksa, sudar interesa. Biće gotovo tek 20./21. januara. Do tada... Show must go on.
da li postoje primjeri naglh promjena od ranije :)
burgundy

#3384 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

dezurni_ucenik wrote:
Korisničkoime wrote:
Čovjek je u pravu, kome se sviđalo ili ne ali biti dio fan cluba Trumpa znači biti u istom košu sa Cecom, Šešeljem i ostalim mentolima naših nam komšija i sunarodnjaka.

:thumbup:

Image

isto sranje kao i

Image

I jedni i drugi su Trumpovo glasacko tijelo.
Jebiga izgleda da sam izabro pogresnu stranu,patriote.
omar little

#3385 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by omar little »

ultima_palabra wrote:
omar little wrote:ne da mi se sve citati, jel to i milton lijevo krilo? :D
Giggs takoreći :mrgreen:
imala sam osjecaj :D
jeza u ledja

#3386 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Pandakonda wrote:Evo i ovdje će pokopat babu :-) Da ne bude baba dobila više glasova, sistem sjeban itd :izet:
CNN is now officially projecting that Donald J. Trump will win the popular vote.
Image
Sta bolan?
Ja koliko vidim njeno vodjstvo se cak i povecalo od jutros za desetinu procenta.
sinuhe

#3387 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sinuhe »

Da je Trump znao da ga Seselj podrzava odustao bi od kandidature. Veliki propust sarajevskih medija sto nisu svojim vezama javili covjeku.
Connaisseur Karlin

#3388 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Connaisseur Karlin »

dale cooper wrote:
CIA snajka CIA. :mrgreen:
masta moze svasta :D
Mohamad Sissoko

#3389 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Mohamad Sissoko »

jeza u ledja wrote:@ Cissokho, zasto nam ne navedes citate ljudi koje si spomenuo, a u vezi Recesije iz 2000ih i Depresije iz 1920ih na osnovu kojih si izvukao zakljucak da je problem u prevelikom uplitanju vlade, a ne obrnuto? Imam osjecaj da si pogresno interpretirao nesto sto si procitao. A mozda sam i ja. Pa hajde da vidimo na sta mislis.
Nemam citate, gledao sam neka videa, ima ih dosta.Jbga ne mogu sad direktno citirat niti to tako lako naci.Al imaju na youtubu dosta njih.
Znam da Sowell istice da je stopa nezaposlenosti u pocetku depresije bila relativno mala a da je FDR svojim dolaskom na vlast i vecim potezima drzave doveo do naglog pogorsanja i ogromnog porasta nezaposlenosti sto ce se zadrzat sve do kraja II sv.rata.On smatra da se nije uplitalo odmah na taj naci od strane drzave da ta kriza ne bi toliko duboka bila.
Ima on cifre ovo ono al ja ne znam sad napamet.

Jebiga volio bih da mi je memorija bolja pa da sad podastrem sve te podatke al eto koga ineteresuje ima na netu.

I da ne bude zabune, nisam ja neki fridmanovac al pokusavam izbalansirat neke ekonomske mitove.Ako se vec moram odredit vise sam za neki model tzv.rhine capitalism ili social market economy od nekih njemackih teoreticara.
Last edited by Mohamad Sissoko on 10/11/2016 22:09, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#3390 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ultima_palabra »

Mohamad Sissoko wrote: Tek sad vidim da je bespotrebno pisati onolike knjige iz ekonomije ili dobiti nobelovu nagradu kad imas ultimu i google.Jace oruzje od 50 godina rada u struci.
Da, ispadas glup jer ne kontas sta sam pisao sa prethodnikom a poletio si da stavis smajlije pa ih sad nesto vise nema u onoj kolicini ali ima dosta guglanja. :-D
Nisam ja kriv što se ne znaš izraziti.

Jeste Bush davao državne povlastice za vlasništvo nad nekretninama, ne zato što je bio ljevičar nego zato što je vidio način da dodatno obogati banke. Reagan i njegov babo su to radili kroz tax-cuts i deregulaciju, ali u međuvremenu su se pohlepa i bezobrazluk malo povećali.

Slično je bilo i sa vojnom industrijom, prelijevanje novca iz javnog sektora u privatne džepove... nisu se puno konzervativci bunili zbog nedostatka principa.
Mohamad Sissoko

#3391 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Mohamad Sissoko »

ultima_palabra wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Tek sad vidim da je bespotrebno pisati onolike knjige iz ekonomije ili dobiti nobelovu nagradu kad imas ultimu i google.Jace oruzje od 50 godina rada u struci.
Da, ispadas glup jer ne kontas sta sam pisao sa prethodnikom a poletio si da stavis smajlije pa ih sad nesto vise nema u onoj kolicini ali ima dosta guglanja. :-D
Nisam ja kriv što se ne znaš izraziti.

Jeste Bush davao državne povlastice za vlasništvo nad nekretninama, ne zato što je bio ljevičar nego zato što je vidio način da dodatno obogati banke. Reagan i njegov babo su to radili kroz tax-cuts i deregulaciju, ali u međuvremenu su se pohlepa i bezobrazluk malo povećali.

Slično je bilo i sa vojnom industrijom, prelijevanje novca iz javnog sektora u privatne džepove... nisu se puno konzervativci bunili zbog nedostatka principa.
Pa ok, ja sam rekao da je to tipicno za neke lijeve ideje u ekonomiji pa sam se sarkasticno zezao da sprovodi lijevicarsku politiku al ne stavim prigodni smajli i eto pogresne interpretacije al nebitno.I bit je bila da se sve krize ne mogu svalit iskljucivo na republikance kad su i demokrate poput Clintona radili to sto su radili. Slazemo se da se ne slazemo. :mrgreen:
Korisničkoime

#3393 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Korisničkoime »

@burgundy
Jbg.drug moji interesi leže prije svega tamo gdje sam ja i gdje je moja porodica, to nije ni Sirija ni Libija ni Egipat, to je BiH. Moja briga je prije svega u dobrobiti mog društva i moje države svi ostali su iza toga a istočne komšije na samom kraju.
Ja ne tvrdim to sam više puta naveo da će Trump biti negativno nastrojen prema BiH samo da je on po navedenom daleko veća nepoznanica od Clintonove čak i da je potpuno neutralan potom pitanju to po BiH i Balkan može imati negative posljedice.
Ukoliko si u BiH logično je da se nadaš nekome čije stavove prema tebi esencijalni stvarima možeš makar naslutiti kao pozitivne.
Ako si u SAD i ne pripadaš visokom sloju društva koji zarađuje desetine miliona i više na godišnjem nivou i glasaš za Trumpa onda si naivni popušlić ali pošto smo miovdje u BiH već 20+ godina naivni popušlići a ipak smo živi preživit će i Ameri.
aratet

#3394 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by aratet »

A inace, svi nobelovci od Hayeka do Friedmana ili Lucasa su nobelovci i ne dolaze sa teorijama u sukobe jedni sa drugima, svi su kolektivno upravu?
__Phoenix__

#3395 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by __Phoenix__ »

Image

Amerikanci nemaju razloga za brigu, i da se zarati, barem znaju da će uz njega trezori biti sigurni :bih:
burgundy

#3396 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Korisničkoime wrote:@burgundy
Jbg.drug moji interesi leže prije svega tamo gdje sam ja i gdje je moja porodica, to nije ni Sirija ni Libija ni Egipat, to je BiH. Moja briga je prije svega u dobrobiti mog društva i moje države svi ostali su iza toga a istočne komšije na samom kraju.
Ja ne tvrdim to sam više puta naveo da će Trump biti negativno nastrojen prema BiH samo da je on po navedenom daleko veća nepoznanica od Clintonove čak i da je potpuno neutralan potom pitanju to po BiH i Balkan može imati negative posljedice.
Ukoliko si u BiH logično je da se nadaš nekome čije stavove prema tebi esencijalni stvarima možeš makar naslutiti kao pozitivne.
Ako si u SAD i ne pripadaš visokom sloju društva koji zarađuje desetine miliona i više na godišnjem nivou i glasaš za Trumpa onda si naivni popušlić ali pošto smo miovdje u BiH već 20+ godina naivni popušlići a ipak smo živi preživit će i Ameri.
Kakav ce biti Tramp prema ovom dijelu ne mozemo znat ni ti ni ja u ovom momentu.Vrijeme ce pokazat,mozda ce bit losiji,mozda bolji.Ja mislim da se nece nista znacajno promijenit.To sto ga podrzavaju Srbi nema nikakve veze,ovdje je izgleda sva poenta oko toga,a Srbima sumnjam da ce ista pomoci.Nit ce Kosovo vratit Srbiji,nit ce se RS odcijepit.Clintonovka ta prevrtljivka i lazljivica,rekli su ameri svoje,nece lazljivog predsjednika.Ovaj je mozda lud,ali ti kaze sta misli.
statixx

#3397 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by statixx »

Ako je posljedica intervencionizma dodatno bogacenje vec bogatih, onda to nema veze sa ljevicom. Argument za intervenciju je vise socijalne pravde. S tim da to vrlo lako moze prerasti iz demokratskog intervencionizma (npr. Svedska) u kolektivisticki (Rusija) ili totalitarni, zbog jacanja politicke moci drzave. Neintervencionizam s druge strane suovaca se sa paradoksom slobode. "Treba li drzava stititi slobodu trzista ili slobodu potlacenih da se udruzuju, formiraju sindikate, strajkovi, kolektivno ugovaranje i sl.

U svakom slucaju ne postoji nekontrolisani kapitalizam.
aratet

#3398 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by aratet »

statixx wrote:Ako je posljedica intervencionizma dodatno bogacenje vec bogatih, onda to nema veze sa ljevicom. Argument za intervenciju je vise socijalne pravde. S tim da to vrlo lako moze prerasti iz demokratskog intervencionizma (npr. Svedska) u kolektivisticki (Rusija) ili totalitarni, zbog jacanja politicke moci drzave. Neintervencionizam s druge strane suovaca se sa paradoksom slobode. "Treba li drzava stititi slobodu trzista ili slobodu potlacenih da se udruzuju, formiraju sindikate, strajkovi, kolektivno ugovaranje i sl.

U svakom slucaju ne postoji nekontrolisani kapitalizam.
Pa da, jedno od glavnih nacela u ekonomiji se bavi pitanjem ucinkovitosti i pravednosti, do koje mjere treba ici s jednim odnosno drugim.
Point.

#3399 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Point. »

Mozda je to tebi malo teze skontati, ali je tako. Od sad si u istom sepetu kao i djikani i trebas biti tretiran kao isti. Dakle, djikan. :thumbup:
burgundy

#3400 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by burgundy »

Hahaha patriota moj,koji navija za nazio i smeta mu seselj brao bosnjo patrioto.
Post Reply