ElkoM wrote: ↑23/01/2020 17:14
escobar__ wrote: ↑23/01/2020 15:39
BadBoy wrote: ↑23/01/2020 15:35
I ja sam isto čuo Konakovića sinoć, doduše samo u prolazu, kao "ima studija koju je radio Mašinski fakultet, i ja sam mislio ranije da su ložišta najveći problem ali je ta studija pokazala da je saobraćaj u stvari najveći problem".
I ako je auta tako lako riješiti sa samo par rečenica u zakonu, a tako značajno doprinose, zašto to onda ne uradimo? No brainer.
Generalno ne razumijem, kod nas se najveći napori ulažu u svađanje oko toga šta je glavni uzrok. Sve je uzrok. Treba krenuti u rješavanje a prestati sa svađanjem oko toga šta je uzrok.
Upravo stvar i jest u tome što je najlakše sasjeć automobile (ovo što @Thorgerson reče) - zato smo imali prvo epizode par-nepar, ove godine i ko-fol zabrane, a budi siguran da će od narednih ići i potpuna zabrana saobraćaja za određene kategorije vozila.
Zato Kifla mantra tu priču o automobilima kao najvećim zagađivačima jer će prvo tu udarit jer je tako najlakše - za početak. Ali vidjet ćeš kasnije iznenađenja kad zrak i dalje bude kurčina (doduše malo manja) kad uvedu red u saobraćaj i ekološke norme.
pa udarit treba na ono što je rješivo sad i odmah
po kratkom postupku
mene da se pita ne samo privremena zabrana u slučajevima epizoda uzbune, nego TRAJNA sve ispod euro 4
ori jebiga njivu u Čevljanovićima za koridu sa golfom 2 i pasatom pijačarom unjesto traktora
Da bi uvodio trajne zabrane i bilo kakve zabrane tog tipa moraš prethodno stvorit preduslove da građanin nema potrebu da vozi svoju harabatiju kroz grad, i to:
-obezbijedit
savršeno dobru alternativu u vidu javnog gradskog prijevoza (koji također mora biti eco-friendly, a ne da GRAS vozi i veće harabatije od građana od kojih se očekuje da putuju tim sranjima kojih sad ima, sad nema)
-omogućit građanima (kao u toj Njemačkoj na koju se često pozivate) da svoje postojeće limene ljubimce "nadograde" kojekakvim filterima čime bi također dobili "Grün plakette" za ulazak u grad, a ne samo prepisivat iz saobraćajne koji Euro standard je i smatrat priču završenom
-oko gradova obezbijedit propisne obilaznice na kojima te zabrane ne bi bile aktivne (za građane koji su tu u tranzitu)
-u samim gradovima odradit zone u kojima je za određene kategorije potpuno zabranjen saobraćaj, ili dodatno naplaćivat neke takse za ulazak u zone za one koji ne posjeduju odgovarajuće motore
-u konačnici radit na standardu koji mora rasti kako bi građani sami kupovali novija auta i birali njih umjesto harabatija koje voze sada
To bi, po meni, bile neke normalne i provodive mjere (dugoročno naravno). Normala ne sumnjam da je to ovdje špansko selo jer i u vlasti sjede takvi k'o ti koji furaju da žive u Luksemburgu gdje svi plivaju u parama al' eto iz neke obijesti neće da voze Volva od 100 hiljada maraka već voza Golfa 5 starog 15 godina.