Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
escobar__

#3376 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

BadBoy wrote: 23/01/2020 15:35 I ja sam isto čuo Konakovića sinoć, doduše samo u prolazu, kao "ima studija koju je radio Mašinski fakultet, i ja sam mislio ranije da su ložišta najveći problem ali je ta studija pokazala da je saobraćaj u stvari najveći problem".

I ako je auta tako lako riješiti sa samo par rečenica u zakonu, a tako značajno doprinose, zašto to onda ne uradimo? No brainer.

Generalno ne razumijem, kod nas se najveći napori ulažu u svađanje oko toga šta je glavni uzrok. Sve je uzrok. Treba krenuti u rješavanje a prestati sa svađanjem oko toga šta je uzrok.
Upravo stvar i jest u tome što je najlakše sasjeć automobile (ovo što @Thorgerson reče) - zato smo imali prvo epizode par-nepar, ove godine i ko-fol zabrane, a budi siguran da će od narednih ići i potpuna zabrana saobraćaja za određene kategorije vozila.

Zato Kifla mantra tu priču o automobilima kao najvećim zagađivačima jer će prvo tu udarit jer je tako najlakše - za početak. Ali vidjet ćeš kasnije iznenađenja kad zrak i dalje bude kurčina (doduše malo manja) kad uvedu red u saobraćaj i ekološke norme. :D
BadBoy

#3377 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

escobar__ wrote: 23/01/2020 15:39
BadBoy wrote: 23/01/2020 15:35 I ja sam isto čuo Konakovića sinoć, doduše samo u prolazu, kao "ima studija koju je radio Mašinski fakultet, i ja sam mislio ranije da su ložišta najveći problem ali je ta studija pokazala da je saobraćaj u stvari najveći problem".

I ako je auta tako lako riješiti sa samo par rečenica u zakonu, a tako značajno doprinose, zašto to onda ne uradimo? No brainer.

Generalno ne razumijem, kod nas se najveći napori ulažu u svađanje oko toga šta je glavni uzrok. Sve je uzrok. Treba krenuti u rješavanje a prestati sa svađanjem oko toga šta je uzrok.
Upravo stvar i jest u tome što je najlakše sasjeć automobile (ovo što @Thorgerson reče) - zato smo imali prvo epizode par-nepar, ove godine i ko-fol zabrane, a budi siguran da će od narednih ići i potpuna zabrana saobraćaja za određene kategorije vozila.

Zato Kifla mantra tu priču o automobilima kao najvećim zagađivačima jer će prvo tu udarit jer je tako najlakše - za početak. Ali vidjet ćeš kasnije iznenađenja kad zrak i dalje bude kurčina (doduše malo manja) kad uvedu red u saobraćaj i ekološke norme. :D
Pa dobro, ne vidim problem da se počne sa onim što je najlakše i najjednostavnije. Svaki pomak je dobar. Ako ovako budemo čekali da se riješi najkrupniji problem onda nikad ništa nećemo uraditi.

Bitno je da samo nakon saobraćaja nastave raditi i na drugim mjerama.
dječak sa šibicama

#3378 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Jugoslavija je imala jedan krucijalan korak u smanjenju zagadjenja u Sarajevu, gradnja plinovoda iz Zvornika do Sarajeva.

Da, saobracaj, automobili, zagadjivaci :roll:

Uostalom, ako Kifla i vlastodrsci misle da je automobilizam glavni zagadjivac, zasto dopustaju registraciju automobila koji ne bi smjeli biti registrovani.

Oni ne da se ne bore protiv zagadjenja, oni lazu glupavi narod.
Zmaj_od_Panonije

#3379 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Zmaj_od_Panonije »

Najjači su mi ovi što se raspravljaju jel 216 ili 316 na mjernoj stanici. Pa čovječe Božiji, možeš bukvalno vidjeti golim okom koliko je sve zagađeno, jel ti treba neki instrument da skontaš koliko je štetno?

Dok se ne napravi specijalna jedinica policije koja ima pravo kažnjavati zatvorom ove koji lože gume/plastiku/smeće, nema se tu šta dalje pričati. Možete vi mjeriti 100 godina ali ako nema izmjene situacije na terenu od strane nadležnih, stoka će ostati stoka.
sinuhe

#3380 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

Motori su jos moderna tehnologija. Sta je onaj dimnjak iz Ilijasa od prije par dana?
zigzag

#3381 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Thorgerson wrote: 23/01/2020 14:41
ElkoM wrote: 23/01/2020 14:31
espn wrote: 23/01/2020 14:05 Ako se već može filtrirati zrak, što ne zakače filtere na dimnjake i auspuhe da filtriraju štetne čestice?
pa na autima postoje
zovu se katalizatori a "jačinu" je civilizovani svijet stepenovao Euro normama 1-6
što balkanski divljaci skidaju katalizatore da bi prodali na otpadu za 100 KM je priča za "vjerovali ili ne"
dalji korak CIVILIZOVANI svijet pravi što zabranjuje dizele ispod euro 6, za početak
naredni korak civilizovani ljudi TOTALNO zabranjuju dizele, jer se dokazalo da se nikako ne mogu "filtrirat" kancerogene materije koje oni proizvode

e tako je to u civilizaciji
na divljem Balkanu, stvari su sasvim drugačije
i dalje "pametnjakovići" tvrde da auta nisu zagađivači
Okrenuo si se odmah ka autima, čovjek je pitao i za dimnjake. Niko nije rekao da auta ne zagađuju, naravno da zagađuju.

Samo što su studije pokazale da taj postotak ide od 15% do 40%. Ostali postotak ide na ložišta.

Ložišta su glavni i osnovni problem u Sarajevu. I to treba rješavati.

Kako ćeš riješiti odžačare i ložioničare, da čujem? Kako? Stotine hiljada kuća, dimnjaka, gdje će ti svak ivlasnik reć ja sam se za ovo borio, neš ti men govor't šta da ja ložim, i da mi turaš nešto po dimnjaku, marš..
Pa ti ljudi i ne trebaju da vide nikakvog inspektore niti kakvu zabranu.
Samo treba sami sebi da kažu ugalj mi se ne isplati moram tražiti alternativu. I onda će svako sebi naći najbolje rješenje kako da se zagrije. A ne da mu neko nudi plinsku mrežu a on neće jer hoće toplanu i obratno.

Zato, samo korekcija cjenovne liste iz rudnika rješava stvar i to na prostoru cijele države.
ElkoM

#3382 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

e pa odma ti se javljaju balkanski pametnjakovići
"ta će on meni zabranit, plaćam ja registraciju..."
nekad se upitas da li je ovaj degenerični narod ba i zaslužio bolje...
ajd majčin sine uđi u Beč, Minhen, Linz... sa olupinom od gokfa 2 iz kojeg furlja ko iz 10 dimnjaka
možeš jednom i neće ti past na pamet nikad više kad te Švabo rebne
ElkoM

#3383 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

pa udarit treba na ono što je rješivo sad i odmah
po kratkom postupku
mene da se pita ne samo privremena zabrana u slučajevima epizoda uzbune, nego TRAJNA sve ispod euro 4
ori jebiga njivu u Čevljanovićima za koridu sa golfom 2 i pasatom pijačarom unjesto traktora
Last edited by ElkoM on 23/01/2020 17:17, edited 1 time in total.
ElkoM

#3384 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

dječak sa šibicama wrote: 23/01/2020 16:20 Jugoslavija je imala jedan krucijalan korak u smanjenju zagadjenja u Sarajevu, gradnja plinovoda iz Zvornika do Sarajeva.

Uostalom, ako Kifla i vlastodrsci misle da je automobilizam glavni zagadjivac, zasto dopustaju registraciju automobila koji ne bi smjeli biti registrovani.

u Njemačkoj ti isto možeš normalno registrovat golfa 2 ako uredno prolazi tehnički, kao što sam ih viđao
al ne možeš s njim u grad !!!!
escobar__

#3385 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

ElkoM wrote: 23/01/2020 17:14

pa udarit treba na ono što je rješivo sad i odmah
po kratkom postupku
mene da se pita ne samo privremena zabrana u slučajevima epizoda uzbune, nego TRAJNA sve ispod euro 4
ori jebiga njivu u Čevljanovićima za koridu sa golfom 2 i pasatom pijačarom unjesto traktora
Da bi uvodio trajne zabrane i bilo kakve zabrane tog tipa moraš prethodno stvorit preduslove da građanin nema potrebu da vozi svoju harabatiju kroz grad, i to:

-obezbijedit savršeno dobru alternativu u vidu javnog gradskog prijevoza (koji također mora biti eco-friendly, a ne da GRAS vozi i veće harabatije od građana od kojih se očekuje da putuju tim sranjima kojih sad ima, sad nema)
-omogućit građanima (kao u toj Njemačkoj na koju se često pozivate) da svoje postojeće limene ljubimce "nadograde" kojekakvim filterima čime bi također dobili "Grün plakette" za ulazak u grad, a ne samo prepisivat iz saobraćajne koji Euro standard je i smatrat priču završenom
-oko gradova obezbijedit propisne obilaznice na kojima te zabrane ne bi bile aktivne (za građane koji su tu u tranzitu)
-u samim gradovima odradit zone u kojima je za određene kategorije potpuno zabranjen saobraćaj, ili dodatno naplaćivat neke takse za ulazak u zone za one koji ne posjeduju odgovarajuće motore
-u konačnici radit na standardu koji mora rasti kako bi građani sami kupovali novija auta i birali njih umjesto harabatija koje voze sada

To bi, po meni, bile neke normalne i provodive mjere (dugoročno naravno). Normala ne sumnjam da je to ovdje špansko selo jer i u vlasti sjede takvi k'o ti koji furaju da žive u Luksemburgu gdje svi plivaju u parama al' eto iz neke obijesti neće da voze Volva od 100 hiljada maraka već voza Golfa 5 starog 15 godina. :thumbup:
ElkoM

#3386 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

ne lipši magarče do zelene trave
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3387 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by pici »

sjecal se ko grupe sarajevski smog jos tamo daleke osamdesete godine...
notsure

#3388 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by notsure »

Thorgerson wrote: 23/01/2020 14:41Kako ćeš riješiti odžačare i ložioničare, da čujem? Kako? Stotine hiljada kuća, dimnjaka, gdje će ti svak ivlasnik reć ja sam se za ovo borio, neš ti men govor't šta da ja ložim, i da mi turaš nešto po dimnjaku, marš..
BadBoy

#3389 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Plus što je kod nas najzastupljeniji VW koji je uhvaćen u lažiranju emisionih standarda, odnosno koji zagađuju mnogo više nego što je deklarisano/nego što se mislilo.

Ali sve je to nebitno. Evo i mi smo ovdje naprdili 137 stranica ničega, prdimahovine. Svađamo se oko toga šta je uzrok; jest saobraćaj, nije saobraćaj. Jesu mala ložišta i ugalj, nisu mala ložišta i ugalj.
Svađamo se oko rješenja; ne možeš zabraniti vozila, nema gradskog prevoza, ljudi platili registraciju. Ne možeš zabraniti ugalj na šta će se narod grijati. Treba probit tunele na Ivanu, treba kupit ventilatore. Svi najpametniji, za svako rješenje imaju problem.

A vrijeme prolazi, PM čestice se slažu. Kancer ima vremena da čeka. Vrijeme prolazi u statusu quo, a sad će svakako i ljepše vrijeme. Neće nikoga biti ni na ovoj temi a kamoli šta drugo.

Mi smo narod koji zaslužuje da propadne iz jednog jednostavnog razloga. Strah nas je donijeti odluku i nešto uraditi, pa kako god. Da su do sada probali bilo šta od ovih rješenja, em bi nešto pokušali, em bi znali šta možemo šta ne, em bi vidjeli šta je tačan uzrok a šta ne.
espn

#3390 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by espn »

Mi ćemo ili riješiti ovo pitanje zagađenja ili pomrijeti. Nema drugo, dobro možda i ima, odseliti se.
ElkoM

#3391 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ElkoM »

sindrom jugoslovena, komunjara, kardeljevaca
samo bi nešto pametovali, izmisljali toplu vodu
otić do Švabe i PREPISAT kako je on rješavo stvari
sve to na zapadu davno izmislilii
samo degenerični narodi na Balkanu imaju neku potrebu da "pametuju" a najzaostaliji u Evropi
nekome

#3392 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nekome »

Jedan je ekonomista rekao, gledajte kako ljudi glasaju nogama...
Thorgerson

#3393 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

dječak sa šibicama wrote: 23/01/2020 16:20 Jugoslavija je imala jedan krucijalan korak u smanjenju zagadjenja u Sarajevu, gradnja plinovoda iz Zvornika do Sarajeva.

Objasni kako kantonalna vlast moze zabraniti registraciju automobila.
Thorgerson

#3394 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Ovdje se mi svi fatamo kantona Sarajevo, kifle, ovih onih.

Ovo je DRŽAVNI problem. Ne kantonalni, ne opstinski, ne federalni - DRŽAVNI.

Država mora da odredi mjere.

Primjer jedne montipajtonske situacije, jeste mjera zabrane vožnje euro3 norme automobila, a 5 m dalje preko entitetske linije možeš voziti šta hoćeš? To bi bilo super ako bi zrak mogao da detektuje entitesku liniju, ali mislim da ne može.

Drugo, što je pokazalo na primjeru KS s tim zabranama. Ne postoji zakonsko uporište da isključuju tek tako automobile.

I na kraju, ovo je prvi put da se ovoliko raspravlja o zagađenom zraku. Zrak je zagađen bio i prošlih godina - pa smo od prethodnih vlada dobijali objašnjenja da je kriv Zmaj na željeničkoj.

Prvi put čovjek iz vlade, prvi čovjek kaže LJUDI IMAMO PROBLEM. I to bi trebao da kaže i onaj iz Tuzle, i onaj iz Zenice, i onaj iz federalne vlade, RS-a, i državnog nivoa.

Imamo problem, ajmo da ga riješimo. Jer zrak nije zagađen samo u Sarajevu, isto je stanje i u Tuzli (gore), Zenici (tokom čitave godine), Banja Luka - o mjestima gdje se ne mjeri zagađenje da ne govorimo.

Mi u Sarajevu smo u žiži javnosti jer mjerimo zagađenje. Tamo gdje se ne mjeri ne mora značiti da ga nema. Ali eto, lakše je tako valjda, i vlasti i ljudima. Da se truju u neznanju.
zubi

#3395 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zubi »

Thorgerson wrote: 24/01/2020 09:05

Objasni kako kantonalna vlast moze zabraniti registraciju automobila.
Vrlo jednostavno, sve se moze kad se hoce. Ne kantonalna vlast, nego drzavna.
Logovan

#3396 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Logovan »

Thorgerson wrote: 24/01/2020 09:13 Ovdje se mi svi fatamo kantona Sarajevo, kifle, ovih onih.

Primjer jedne montipajtonske situacije, jeste mjera zabrane vožnje euro3 norme automobila, a 5 m dalje preko entitetske linije možeš voziti šta hoćeš? To bi bilo super ako bi zrak mogao da detektuje entitesku liniju, ali mislim da ne može.

Drugo, što je pokazalo na primjeru KS s tim zabranama. Ne postoji zakonsko uporište da isključuju tek tako automobile.

I na kraju, ovo je prvi put da se ovoliko raspravlja o zagađenom zraku. Zrak je zagađen bio i prošlih godina - pa smo od prethodnih vlada dobijali objašnjenja da je kriv Zmaj na željeničkoj.

Prvi put čovjek iz vlade, prvi čovjek kaže LJUDI IMAMO PROBLEM. I to bi trebao da kaže i onaj iz Tuzle, i onaj iz Zenice, i onaj iz federalne vlade, RS-a, i državnog nivoa.

Imamo problem, ajmo da ga riješimo. Jer zrak nije zagađen samo u Sarajevu, isto je stanje i u Tuzli (gore), Zenici (tokom čitave godine), Banja Luka - o mjestima gdje se ne mjeri zagađenje da ne govorimo.

Mi u Sarajevu smo u žiži javnosti jer mjerimo zagađenje. Tamo gdje se ne mjeri ne mora značiti da ga nema. Ali eto, lakše je tako valjda, i vlasti i ljudima. Da se truju u neznanju.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
daddy-kool

#3397 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by daddy-kool »

Thorgerson wrote: 24/01/2020 09:13 Ovdje se mi svi fatamo kantona Sarajevo, kifle, ovih onih.

Kakva država, ništa se ne može riješiti na tom nivou. Ovo je isključivo gradski problem koji se mora riješiti represivnim mjerama. Prva mjera mora biti zabrana loženja čvrstih goriva u gradskoj zoni. To se ne može zaobići ni nekakvim poskupljenjima ćumura ili dodatnim porezima zato što će većina prodaje ogriva ići i i već ide na crno. Ko će kontrolisati nabavku ćumura iz RS?

Jedna, osnovna mjera - zabrana spaljivanja čvrstih materijala u gradskoj zoni - rješava zagađenje zraka za 80%.
Haris.ba

#3398 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote: 24/01/2020 09:53 Ko će kontrolisati nabavku ćumura iz RS?
Možda policija? Ono, manje bureka i kladare, izađeš na cestu i kontrolišeš. 24 sata. Imaš nekoliko cesta preko kojih se ulazi u kanton, i sve se može pokriti bez problema kad bi se htjelo.
zigzag

#3399 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

A ostali nek misle na sebe?

Ne znam koja je to zabrana efikasna. Cigare bez markica su zabranjenje pa ih pune pijace.

A korekcija cijene uglja se može dogovoriti sa svima odnosno i sa RS. Bitno je samo da ljudima ugalj ne bude prva opcija. A trenutno i poskupljenje od 50% bi ohladilo dosta ljudi od njega. Iduće godine bi ga možda i kupili ali već godinu nakon toga bi svi tražili nešto drugo.

A za ovu zimu nema rješenja.
Haris.ba

#3400 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

https://pink.rs/beograd/181261/vesic-za ... jardi-evra
Vesić je, u intervjuu za današnji "Kurir", rekao da je za ovu godinu bilo planirano da se kupe novi dizel autobusi i trolejbusi, ali da je posle događaja od prošle nedelje odlučeno da se kupi najmanje 200 autobusa na gas, od kojih će 150 biti zglobni.Za to je izdvojeno 53 miliona evra, dodao je Vesić.

-Beograd više neće kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas (CNG), kao i elektrovozila - istakao je Vesić.

On je najavio da će u naredne četiri godine biti kupljeno po 80 novih CNG autobusa, što će da košta 85 miliona evra.

-Za pet godina imaćemo najmanje 520 CNG autobusa na gas, a za sedam godina Beograd neće imati nijedan dizel-autobus - kazao je Vesić.

On je ukazao da je u ovom planu i metro, što će značiti i znatno smanjenje zagađenja.Do kraja godine trebalo bi da se krene u izgradnju prve dve linije metroa, čija je procenjena vrednost 3,86 milijardi evra, rekao je Vesić.Vesić navodi da će izgradnja ovih linija trajati sedam-osam godina, a kada bude završen, saobraćaj na ulicama biće smanjen za oko 30 odsto.

U Beogradu ima oko 300.000 individualnih ložišta, a u narednih pet godina biće obezbeđeni podsticaji da ti ljudi budu priključeni na sistem centralnog grejanja ili na gas, jer će postojati zakonska obaveza priključenja tamo gde postoji mreža, rekao je Vesić.

Dodaje da će, da bi se to dogodilo, biti izgrađeno 360 kilometara gasne mreže, a 34 miliona evra će biti uloženo da se ugase kotlarnice u javnom sistemu koje zagađuju vazduh.Planirano je i da se zasadi milion stabala ukupne vrednosti 26 miliona evra, a u narednih pet godina biće urađeno 50 kilometara "zelenih zidova", kako na ulicama između saobraćajnih traka, tako i na stambenim zgradama.

Vesić najavljuje i da će Beograd kupiti 25 novih mernih stanica za merenje zagađenja, a u okviru projekta "Pametan grad", na 245 lokacija biće instalirani merači zagađenja, pa će građani preko aplikacija u svakom trenutku znati kakvo je zagađenje u određenom delu grada.
Kod nas bi policija izašla na proteste ako bi kanton počeo kupovati im auta na lpg?
Post Reply