Svijet bez religija
- HAVANA
#3376 Re: Svijet bez religija
Ima ba semafor,mora bit nedje.
-
RNG_25
#3377 Re: Svijet bez religija
Sve je već rečeno, ništa osporo nisi, tako da nastavak ove diskusije dalje je suvišan. Očito ne poznaješ dobro riječi vlastitog Boga.HardcoreMX wrote:Kakav uvid,kome,ćemu,kako?!?Jesi li ukapirao konačno prvi pasus?
To nije moj stav.Valjda znaš čitati.To je stav u Kur'anu..Ti si taj ajet izvukao iz konteksta,i izbjegavaš dalje da čitaš.Prebaci se na thread da li si čitao Kur'an,ako ne možeš ovdje postati.A i ne moraš,evo pitanje,koje se tiče tog ajeta:koji krščanin vjeruje u Allaha,i da je Muhamed a.s.Njegov poslanik?!?
Nema kontradikcije u Kur'anu.Gdje,ko i po čemu da ubaci nemuslimana?!?
- fatamorgana
#3378 Re: Svijet bez religija
Ima kod Higijenskog!HAVANA wrote:Ima ba semafor,mora bit nedje.
-
edindinn
#3379 Re: Svijet bez religija
Svi su ljudi uvjek religiozni....
u sta god neko i kad hoce....
u sta god neko i kad hoce....
- HardcoreMX
#3380 Re: Svijet bez religija
ti si zamijenio duhovno sa duhovitim.Poprilično loš ti pokušaj tog drugog.Znači ninje postoje.Ti si rekao prije toga da ne postoje.Šta da sam čitao ranije?!?Dozer wrote: ....Ili si, ipak, mislio na nesto "duhovnije"?
Ako sam dobro shvatio,smisao tvog života da postaneš hrana crvima.Kako ono ti kažeš haj super
- HardcoreMX
#3381 Re: Svijet bez religija
Nije rečeno jer nisi ni na jedno pitanje odgovorio,nisam te ja osporio nego Kur'an.Očita je samo tvoja arogancija."Ne vidiš osobe i stvari onakvima kavim jesu, već takvima kakav si ti."(Anthony de Mello)RNG_25 wrote: Sve je već rečeno, ništa osporo nisi, tako da nastavak ove diskusije dalje je suvišan. Očito ne poznaješ dobro riječi vlastitog Boga.
- Dozer
#3382 Re: Svijet bez religija
Procitaj ti jos jendom sta sm ja tacno napisao i za "koga" da ne postojiHardcoreMX wrote:ti si zamijenio duhovno sa duhovitim.Poprilično loš ti pokušaj tog drugog.Znači ninje postoje.Ti si rekao prije toga da ne postoje.Šta da sam čitao ranije?!?Dozer wrote: ....Ili si, ipak, mislio na nesto "duhovnije"?
Nisi dobro shvatio.Ako sam dobro shvatio,smisao tvog života da postaneš hrana crvima.Kako ono ti kažeš haj superMada ni za taj "smisao" nemaš garanciju.To kao onaj libanez ili već kako...Nego ono što ne postoji,ne bi trebalo da te brine...
To nije smisao ni mog, niti icijeg zivota (iako bi se, mozda, i tako to moglo reci), nego je to - cinjenicno stanje. Dokazano, i 100% garantovano
- HardcoreMX
#3383 Re: Svijet bez religija
Imaš varijacije i na tu temu,varaš se ako kažeš 100% da ćeš završiti kako si opisao,kao onaj libanez ili već šta je.Dozer wrote: Nisi dobro shvatio.
To nije smisao ni mog, niti icijeg zivota (iako bi se, mozda, i tako to moglo reci), nego je to - cinjenicno stanje. Dokazano, i 100% garantovano
Ok,a šta je onda smisao tvog života?
- PRO testant
#3384 Re: Svijet bez religija
Svjet bez religija.
Ukratko - Utopija.
Obavezno štivo - 1948
ima i audio na Ytubu pa izvolite.
Ukratko - Utopija.
Obavezno štivo - 1948
- mango bob
#3385 Re: Svijet bez religija
Nemojte ove religije zvati slugama Boga. Ti iz velikih hit religija su pagani.
Hit religije koje su stolječima hit ne mogu biti Božije, jer su hit.
Svijet voli hitove, a svijet je đavolji.
Velike religije naprimjer katolici, pravoslavci,
oni nisu krščani niti Božiji sluge premda to tvrde.
Isto tako i muslimani su hit, kao i budisti i židovi sadašnji. Ni oni nisu sa Bogom.
To su sve obožavaoci svog boga sotone.
Ovo govorim jer je to činjenica, a ne govorim to jer tako mislim.
Sve su to pagani.
Isto tako i muslimani su hit, kao i budisti i židovi sadašnji. Ni oni nisu sa Bogom.
Sve su to pagani.
- Dozer
#3386 Re: Svijet bez religija
Pojasnis malo?HardcoreMX wrote:Imaš varijacije i na tu temu,varaš se ako kažeš 100% da ćeš završiti kako si opisao,kao onaj libanez ili već šta je.Dozer wrote: Nisi dobro shvatio.
- aditon
#3387 Re: Svijet bez religija
aha...kontam te, a šta ti misliš? (iako sve što si naveo su činjinice)mango bob wrote:Nemojte ove religije zvati slugama Boga. Ti iz velikih hit religija su pagani.
Sve su to pagani.
I jesi ti s Bogom i koji je to tvoj Bog?
- aditon
#3388 Re: Svijet bez religija
sherbett wrote:Jedina besmislenija stvar od ovakvih i slicnih tema jest rasprava o njima. Religije su nesumjerljive, vjera nedokaziva, ali i neopovrgljiva...vrtite se u krug ko sljepe curke....
Sve se svodi na to da privoliš nekog na "svoju stranu"
- aditon
#3389 Re: Svijet bez religija
Bivši muslimanu, sada protestantu, uvijek me zanimalo, oko čega vi to tačno protestvujete ili ti ga prosvjedujete?PRO testant wrote:Svjet bez religija.
Ukratko - Utopija.
Obavezno štivo - 1948
- mango bob
#3390 Re: Svijet bez religija
Moj je Bog Bog koji je stvorio svijet, nebo i zemlju, more i sve ostalo. Stvoritelj. Jedan jedini, Svemoguči, naš Stvoritelj svih ljudiaditon wrote:
aha...kontam te, a šta ti misliš? (iako sve što si naveo su činjinice)![]()
I jesi ti s Bogom i koji je to tvoj Bog?
- HardcoreMX
#3391 Re: Svijet bez religija
Pitam šta je tvoj smisao života,a ti kažeš da pojasnim?!?Dozer wrote: Pojasnis malo?
- Dozer
#3392 Re: Svijet bez religija
Ne. Napisao si ovo gore, prva recenica. Pa te pitam da pojasnis - u cemu se varam da cu zavrsiti kako opisah?HardcoreMX wrote: Imaš varijacije i na tu temu,varaš se ako kažeš 100% da ćeš završiti kako si opisao,kao onaj libanez ili već šta je.
Nije mi poznato da je iko ko je umro zaobisao taj proces raspadanja tijela (pod uslovom da nije raznesen kakvom granatom i sl., mada se i s tim ostacima opet desi opisano).
A svrha mog zivota je vrlo jednostavna i moze se sazeti u par stavki:
- uciti, raditi i zaradjivati sebi i djeci, i zivjeti dobro koliko mogu (do sad se ni malo ne zalim)
- odgajati djecu da budu posteni, obrazovani i pametni ljudi, koji ce ispravno koristiti svoju inteligenciju i sve nauceno kroz zivot,
- u neka doba se, eventualno, poigrati s unucima
- odapeti
Kao sto vidis, kojekakve nebuloze poput bogova, religija i vjera se tu nigdje ne vide. I totalno su mi suvisni i nepotrebni.
Sta je tvoj smisao zivota?
- HardcoreMX
#3393 Re: Svijet bez religija
Čitao sam nedavno neku reportažu o nekom libancu,koji je bio bogataš,i ono ohol čovjek,napravio sebi i mauzolej,turbe,zgotivio on to tako nešto,i šprd'o se sa vjerom,hvalio se kako će tu i kad odapne dolaziti sa ženama,rajom i partijati,itd..Pošto je bio poslovan čovjek,često letio,i jednom mu se srušio avion iznad mora,sve putnike su pronašli,ali njega nikad.Dozer wrote: Ne. Napisao si ovo gore, prva recenica. Pa te pitam da pojasnis - u cemu se varam da cu zavrsiti kako opisah?
Nije mi poznato da je iko ko je umro zaobisao taj proces raspadanja tijela (pod uslovom da nije raznesen kakvom granatom i sl., mada se i s tim ostacima opet desi opisano).
A svrha mog zivota je vrlo jednostavna i moze se sazeti u par stavki:
- uciti, raditi i zaradjivati sebi i djeci, i zivjeti dobro koliko mogu (do sad se ni malo ne zalim)
- odgajati djecu da budu posteni, obrazovani i pametni ljudi, koji ce ispravno koristiti svoju inteligenciju i sve nauceno kroz zivot,
- u neka doba se, eventualno, poigrati s unucima
- odapeti
Kao sto vidis, kojekakve nebuloze poput bogova, religija i vjera se tu nigdje ne vide. I totalno su mi suvisni i nepotrebni.
Sta je tvoj smisao zivota?
Otkud tebi znanje o tome šta je dobro,pošteno,ispravno? Otkud ti mjerilo za to?
smisao na kraju je odapeti?i ništa dalje?
ja vidim da si ti napisao nebuloza,ali ne vidim gdje je ta nebuloza?imal kakav logički smisleni dokaz za tako nešto?!i kakvi bogova?Bog je Jedan.
- Dozer
#3394 Re: Svijet bez religija
Cim ti meni das logicni i smisleni dokaz postojanja tog jednog boga, odmah cu i ja tebi kamaru ostalih o nepostojanju istog 
Usput, koliko je meni poznato, nekada prije pojave katolicanstva, a zatim i islama, razni narodi su "imali" bogove za sve i svasta. Recimo, stari Grci. Pa Vikinzi. Pa Egipcani. Itd.
Gdje svi oni "nestadose"...?
Usput, koliko je meni poznato, nekada prije pojave katolicanstva, a zatim i islama, razni narodi su "imali" bogove za sve i svasta. Recimo, stari Grci. Pa Vikinzi. Pa Egipcani. Itd.
- HardcoreMX
#3395 Re: Svijet bez religija
Odgovori prvo na ova gore pitanja.Dozer wrote:Cim ti meni das logicni i smisleni dokaz postojanja tog jednog boga, odmah cu i ja tebi kamaru ostalih o nepostojanju istog
Uvijek je Jedan Bog.Znači monoteizeam.
- Dozer
#3396 Re: Svijet bez religija
Aaaaa, ne, neeee, necemo se tako igrati. Ja tebi fino odgovorio na tvoje pitanje o mom smislu zivota. Sad si ti na redu
Sta je smisao tvog zivota?
- skupljac_zeljeza
#3397 Re: Svijet bez religija
U filmu "Vertical Limit" imaš momenat kada jedna grupa se penje na neki vrh u vrijeme oluje i sada u grupi i jedan Pakistanac koji sjeo i klanja i ovaj drugi još mahmuran ga pita šta kaže Allah da li će preživjeti i on mu odgovara kako Allah kaže da će svi jednog dana umrijeti i da je bitno šta će učiniti do te smrti.Dozer wrote:Aaaaa, ne, neeee, necemo se tako igrati. Ja tebi fino odgovorio na tvoje pitanje o mom smislu zivota. Sad si ti na redu![]()
- HardcoreMX
#3398 Re: Svijet bez religija
Šta će ti moj smisao kad u njega ne vjeruješ?!Zato sam ti na početku rekao, da ne bi trebalo da te brine ono što ne postoji.Dozer wrote:Aaaaa, ne, neeee, necemo se tako igrati. Ja tebi fino odgovorio na tvoje pitanje o mom smislu zivota. Sad si ti na redu![]()
Tvoj smisao je uopćen,nema tu nikakve personifikacije,nije ni potrebna,taj smisao važi za svakog čovjeka,slažem se,nema tu ništa loše,ali nisi razumio pitanje.Pitao sam jeli to sve?To što si stek'o,poslije tebe, potrošiće neko.Sowieso.Jeli to smisao?Kakav je to smisao?
- HAVANA
#3399 Re: Svijet bez religija
Cuj sta ce njemu tvoj,a sta ce tebi njegov?
- HardcoreMX
#3400 Re: Svijet bez religija
Pročitaj još jednom sve iz početka.