PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
caseytron

#3376 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

cekajuci ta snizenja od 20-30 maraka covjek ne bi nikad nista kupio :D
SanskiBiser

#3377 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

caseytron wrote:cekajuci ta snizenja od 20-30 maraka covjek ne bi nikad nista kupio :D

Fury Nitro na GamingShopBN bio 730 KM na akciji prije nekih 15ak dana, mislim da je vikend bio, a sad je ponovo 870 KM , mislim 140 KM razlike to je vec nesto, inace vani je oko 20-30 Eura skuplja od RX 480 8 GB.
caseytron

#3378 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

SanskiBiser wrote:
caseytron wrote:cekajuci ta snizenja od 20-30 maraka covjek ne bi nikad nista kupio :D

Fury Nitro na GamingShopBN bio 730 KM na akciji prije nekih 15ak dana, mislim da je vikend bio, a sad je ponovo 870 KM , mislim 140 KM razlike to je vec nesto, inace vani je oko 20-30 Eura skuplja od RX 480 8 GB.
Jesto je naletilo sad i ko zna kad. Ali ovi su mi najjaci sto cekaju pad cijena, docekaju pad ono vec nova generacija vani i tako u krug :-D
SmoLe

#3379 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SmoLe »

joj kad vidim da u PC ulazete hiljade KM, a vecina se zale nema posla nema para.. :oops:
SanskiBiser

#3380 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

SmoLe wrote:joj kad vidim da u PC ulazete hiljade KM, a vecina se zale nema posla nema para.. :oops:

Politika ima svoju sekciju pa razguli tamo :lol:

http://forum.klix.ba/politika-f3.html
SmoLe

#3381 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SmoLe »

SanskiBiser wrote:
SmoLe wrote:joj kad vidim da u PC ulazete hiljade KM, a vecina se zale nema posla nema para.. :oops:

nit imam veze s politikom nit je volim, al je fakat previse davati bruku para na PC, moje misljenje :!:
Mega Man X

#3382 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Planiram da uskoro uzmem Asus Strix RX470 4GB. Zanima me da li će moći na ovoj konfi koju trenutno imam? Ne mislim ništa mijenjati osim grafe, ostalo sve radi ko podmazano još uvijek.

Image
amar1994

#3383 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by amar1994 »

Mega Man X wrote:Planiram da uskoro uzmem Asus Strix RX470 4GB. Zanima me da li će moći na ovoj konfi koju trenutno imam? Ne mislim ništa mijenjati osim grafe, ostalo sve radi ko podmazano još uvijek.

Image
sve osim monitora je dobro :thumbup:
meni je overkill rx470 za tu rezoluciju :D
typeOnegative

#3384 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

SanskiBiser wrote:
typeOnegative wrote:Pozdrav svima, planiram ovih dana nadogradnju postojećeg kompa dok mogu iskoristit nešto dijelova, jer bi mogao kroz prozor izletit [emoji3]
Mislio sam ići na 1366 polovno ali sam se predomislio pa imam par
Kontam ići na skylake platf (6600k i5) zbog klokanja pa imam par pitanja i nedoumica
1. Jel neophodna z170 ploča za oc? Ako da, po piku vidim da ima z170 ploča po 200 220 km (npr. Asus z170P). valjaju li što, i ima li neki model koji bi preporučili, ako ne ova ?
2.posto K modeli dolaze bez hladnjaka zanima me da li bi mogao iskoristiti postojeći (thermaltake Spin Q- VT)?
U pakovanju imam još priključke za 1366/1156 socket ( nema za novije jer tad nisu ni postojali), a na oficijelnoj Tt stranici piše da je podržano sve od intela, od 775 do najnovijeg.
Svi savjeti sugestije dobrodošli, hvala

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
1. Da treba ti Z170 ploca za overclock preko CPU multiplier , Z170P je entry model i odlicna je ploca sto se tice performansi na testovima ne zaostaje u pogledu performansi za puno skupljim modelima. Ako imas para moja preporuka ti je ASUS Z170 PRO Gaming ili ASUS Z170 A (slabiji audio nego na Pro gaming ostalo je manje vise tu negdje ), ili novi model Z170 Pro Gaming Aura.

2. po informacijama na sajtu proizvodjaca taj hladnjak je kompatibilan sa socket 1151, dakle ne bi trebao imati problema da ga koristis i na z170 ploci samo potrazi instrukcije kako se montira, medjutim ako mislis overclock raditi onda jeftina a pouzdana rjesenja su ti Hyper Evo 212 ili od vodenih Seidon 120V VER.2 http://eu.coolermaster.com/uk/cooling/c ... don-120v2/
Evo mene opet :D
Odustao sam od z170 P, jer nema jbn SPDIF out koji mi je neophodan.. haha nmg vjerovat, ima ga ova sad sto imam, stara osam godina a ova nema [emoji15]
Odlučio sam se za z170 pro gaming + 6600K.. Ova z170 aura sto si pomenuo nema nigdje. Sve sam dogovorio s čovjekom, trebam se još odlučit za memoriju, na što obratit pažnju, jesu li važne brzine memorije puno za oc i općenito (prije nije toliko bilo bitno) ? Može li proć npr. Fury 2400 ili na brzu ici?

Last edited by typeOnegative on 29/11/2016 17:37, edited 3 times in total.
Mega Man X

#3385 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

amar1994 wrote:
Mega Man X wrote: sve osim monitora je dobro :thumbup:
meni je overkill rx470 za tu rezoluciju :D
Meni štima ova rezolucija trenutno mada kada uzmem grafu onda idem lagano na 1080p.

Ali hvala na odgovoru. Uglavnom zeleno svjetlo je dato da uzimam.
SanskiBiser

#3386 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

SmoLe wrote:
SanskiBiser wrote:

nit imam veze s politikom nit je volim, al je fakat previse davati bruku para na PC, moje misljenje :!:

ne kontas fazon tj. vic :lol: PC ( tj. RS ) :mrgreen: (Vecina prodavaca je bazirana u RS pa zbog toga, naletilo mi :lol: )
caseytron

#3387 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

typeOnegative wrote:
SanskiBiser wrote:
typeOnegative wrote:Pozdrav svima, planiram ovih dana nadogradnju postojećeg kompa dok mogu iskoristit nešto dijelova, jer bi mogao kroz prozor izletit [emoji3]
Kontam ići na skylake platf (6600k i5) zbog klokanja pa imam par pitanja i nedoumica
1. Jel neophodna z170 ploča za oc? Ako da, po piku vidim da ima z170 ploča po 200 220 km (npr. Asus z170P). valjaju li što, i ima li neki model koji bi preporučili, ako ne ova ?
2.posto K modeli dolaze bez hladnjaka zanima me da li bi mogao iskoristiti postojeći (thermaltake Spin Q- VT)?
U pakovanju imam još priključke za 1366/1156 socket ( nema za novije jer tad nisu ni postojali), a na oficijelnoj Tt stranici piše da je podržano sve od intela, od 775 do najnovijeg.

1. Da treba ti Z170 ploca za overclock preko CPU multiplier , Z170P je entry model i odlicna je ploca sto se tice performansi na testovima ne zaostaje u pogledu performansi za puno skupljim modelima. Ako imas para moja preporuka ti je ASUS Z170 PRO Gaming ili ASUS Z170 A (slabiji audio nego na Pro gaming ostalo je manje vise tu negdje ), ili novi model Z170 Pro Gaming Aura.

2. po informacijama na sajtu proizvodjaca taj hladnjak je kompatibilan sa socket 1151, dakle ne bi trebao imati problema da ga koristis i na z170 ploci samo potrazi instrukcije kako se montira, medjutim ako mislis overclock raditi onda jeftina a pouzdana rjesenja su ti Hyper Evo 212 ili od vodenih Seidon 120V VER.2 http://eu.coolermaster.com/uk/cooling/c ... don-120v2/
Odustao sam od z170 P, jer nema jbn SPDIF out koji mi je neophodan.. haha nmg vjerovat, ima ga ova sad sto imam, stara osam godina a ova nema [emoji15]
Odlučio sam se za z170 pro gaming + 6600K.. Ova z170 aura sto si pomenuo nema nigdje. Sve sam dogovorio s čovjekom, trebam se još odlučit za memoriju, na što obratit pažnju, jesu li važne brzine memorije puno za oc i općenito (prije nije toliko bilo bitno) ? Može li proć npr. Fury 2400 ili na brzu ici?

Sto ces ici na 2400 kad ta ploca podrzava mnogo vise? Uzmi odmah 16GB kit i miran si :)
DonieBrasco

#3388 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

typeOnegative wrote: Evo mene opet :D

RAM ddr4 8gb minimalno ne vise od 16gb, ta ploca podrzava brzinu od 2400mhz do 3400mhz (iskreno ne znam osjeti li se razlika), sto se tice proizvođaca stvarno ne znam i sam sam u dilemi kojeg uzeti.

Hoces li jedan ili dva kanala mermorije ?

Koje zvucnike koristis obzirom da koristis SPDIF, osjetili se razlika u zvuku analgno/digitalno ?
typeOnegative

#3389 Re: RE: Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

caseytron wrote:
typeOnegative wrote:
SanskiBiser wrote: 1. Da treba ti Z170 ploca za overclock preko CPU multiplier , Z170P je entry model i odlicna je ploca sto se tice performansi na testovima ne zaostaje u pogledu performansi za puno skupljim modelima. Ako imas para moja preporuka ti je ASUS Z170 PRO Gaming ili ASUS Z170 A (slabiji audio nego na Pro gaming ostalo je manje vise tu negdje ), ili novi model Z170 Pro Gaming Aura.

Sto ces ici na 2400 kad ta ploca podrzava mnogo vise? Uzmi odmah 16GB kit i miran si :)
Tako sam i kontao uzet odmah 16 gb , jel imaš neki model za preporuku i koji brend? Corsair, Kingston?

SanskiBiser

#3390 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote:
SanskiBiser wrote:

2400-2600 CL 14 kit 2 x 8 GB

2800-3200 CL 15 kit 2 x 8 GB

i to je to, znaci Cas Latency (CL) gledaj, da ne ulazim u detalje...
typeOnegative

#3391 Re: RE: Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

DonieBrasco wrote:
typeOnegative wrote: Evo mene opet :D

RAM ddr4 8gb minimalno ne vise od 16gb, ta ploca podrzava brzinu od 2400mhz do 3400mhz (iskreno ne znam osjeti li se razlika), sto se tice proizvođaca stvarno ne znam i sam sam u dilemi kojeg uzeti.

Hoces li jedan ili dva kanala mermorije ?

Koje zvucnike koristis obzirom da koristis SPDIF, osjetili se razlika u zvuku analgno/digitalno ?
Hvala svima :) pa i nisam mislio manje od 8, najvjerojatnije dvokanalno 2x8 GB) .
analogno će samo ići za slušalice jer nemam PC zvučnike, a preko SPDIF-a će ići optikom do AVR-a (kućno kino) koje nažalost nema HDMI ulaze pa moram tako.
Razlike itekako ima, kad spojim s Tv i kinom preko HDMI ili analogno, imam samo stereo ili fake 5.1 preko onih virtualnih folova (dolby pro logic II), a ovako u igrama i filmovima imam puni 5.1 DTS, zvuk je bogatiji, jači i čišći.

U
relativno84

#3392 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relativno84 »

Evo vec nekoliko puta mi se pojavi blue screen kad igram RL, danas prvi put i na BF1. Win7, amd zadnji driver 16.9.2, brisao vracao isti k.

Image

:?
DonieBrasco

#3393 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Uradi update za graficke drivere i druge, pogledaj na google 0x00000116 da li je vezan za jos neke probleme, mozda pregrijavanje.

Svaki put kada ti se desi blue-screan provjeri kod koji ti izbaci, na sta upucuje.
caseytron

#3394 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Ram proizvodjaci sve ti je to u "5 deka", gledaj koji bude na akciji ili tako nesto. Raja najvise vuku na taj Kingston, ja sam npr uzeo ovaj ram: http://www.avexir.com/

Latencije, ni to ne igra bas neku ulogu, za ram jos uvijek vazi pravilo sto vise to bolje, a ne sto brze :D
relativno84

#3395 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relativno84 »

Drivere sam dodao, i za graficku i za win, temp ide do 65 kad igram BF, mada moze biti i do ovoga
And it seems the R9 280X has the highest failure rate because the R9 280X GPU is actually the same as the older HD 7970. Except that now the chips at 'reference' are essentially overclocked 7970s, so when manufacturers overclock beyond reference they are pushed to extremes and easily become unstable which is what you are seeing now. Nonetheless the R9 280X is still a good card and it is up to luck if you receive an unstable one.
ne znam koji joj je, radila je normalo ali sad udara na sve strane :-) A bs mi uvijek izbaci tu gresku gore sa slike, i samo se pojavi u toku igranja, ovako ne :?
SanskiBiser

#3396 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

relativno84 wrote:Evo vec nekoliko puta mi se pojavi blue screen kad igram RL, danas prvi put i na BF1. Win7, amd zadnji driver 16.9.2, brisao vracao isti k.

Image

:?
sa DDU uradis uninstall driver, po uputama, i nakon toga instaliraj neke WHQL sertifikovane pa vidi.

http://www.guru3d.com/files-details/dis ... nload.html
DonieBrasco

#3397 Re: RE: Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

typeOnegative wrote:
DonieBrasco wrote:Koje zvucnike koristis obzirom da koristis SPDIF, osjetili se razlika u zvuku analgno/digitalno ?
Hvala svima :) pa i nisam mislio manje od 8, najvjerojatnije dvokanalno 2x8 GB) .
analogno će samo ići za slušalice jer nemam PC zvučnike, a preko SPDIF-a će ići optikom do AVR-a (kućno kino) koje nažalost nema HDMI ulaze pa moram tako.
Razlike itekako ima, kad spojim s Tv i kinom preko HDMI ili analogno, imam samo stereo ili fake 5.1 preko onih virtualnih folova (dolby pro logic II), a ovako u igrama i filmovima imam puni 5.1 DTS, zvuk je bogatiji, jači i čišći.

U
Koje kucno kino imas ako mozes da napises brend i broj modela ?
ferratilis

#3398 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Nikad vise u zivotu necu kupit 'gejmersku' periferiju. Prije 4 mjeseca kupio Zowie FK1, jucer je poceo registrovat svaki klik kao dupli. Prikljucim stari mis od 20KM, radi savrseno, ko prvog dana.

Imam mehanicku tastaturu sa Cherry switchevima, kad sam kupio novi komp sa Asus maticnom, skontam da ta tastatura blokira BIOS na Asus maticnim, tako da je sad beskorisna. Lijepi Logitech K120 :lol:

EDIT: jedino sto ne zalim su Steelseries Siberia sluske, sluze me 3 godine, i dalje su odlicne :thumbup:
typeOnegative

#3399 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

DonieBrasco wrote:
typeOnegative wrote:
DonieBrasco wrote:Koje zvucnike koristis obzirom da koristis SPDIF, osjetili se razlika u zvuku analgno/digitalno ?

U
Koje kucno kino imas ako mozes da napises brend i broj modela ?
https://www.reevoo.com/p/lg-ht503ph
ovaj model je, starije je malo ali me odlično služi :)

caseytron

#3400 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

ferratilis wrote:Nikad vise u zivotu necu kupit 'gejmersku' periferiju. Prije 4 mjeseca kupio Zowie FK1, jucer je poceo registrovat svaki klik kao dupli. Prikljucim stari mis od 20KM, radi savrseno, ko prvog dana.

Imam mehanicku tastaturu sa Cherry switchevima, kad sam kupio novi komp sa Asus maticnom, skontam da ta tastatura blokira BIOS na Asus maticnim, tako da je sad beskorisna. Lijepi Logitech K120 :lol:

EDIT: jedino sto ne zalim su Steelseries Siberia sluske, sluze me 3 godine, i dalje su odlicne :thumbup:
Image

Skoro ce mu decenija, dan danas kao nov, samo je spala crna boja gdje je logo. Tastatura isto njihova, od 2008-e, bez ikakvih problema :-D
Post Reply