Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#3376 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
asurbanipal wrote:
Zatim je, 413. h. g., jedan od sljedbenika El-Ubejdija, koji je za vrijeme svoje vladavine iskrivio vjeru ljudi u Egiptu, došao u Meku. Dvanaestog zul-hidžeta nakon džuma-namaza, a prije nego što su hadžije stigle u Meku, prišao je Crnom kamenu i buzdovanom tri puta udario po Crnom kamenu tako da se njegov vrh isparčao na tri dijela. Silnik je udarao i govorio: “Dokle će više kamen biti obožavan! Neće me ni Muhammed ni Alija spriječiti da uradim što sam naumio! Danas ću srušiti Kabu!” Prisutni su bez oklijevanja opkolili silnika, ubili ga i raskomadali, a potom spalili.

(Vidjeti: Es-Sijer,15/185; El-Kamilu fit-tarih, 8/141)
Budalašina naka, čuj buzdovanom na Kabu...Danas bi taj ispalio plotun raketa na Kabu ili bi pisao po forumu kako je Kaba izmišljotina, Kur'an djelo pjesnika i slične nebuloze... :mrgreen:
hahahah :lol: cuj ovo molim te
“Dokle će više kamen biti obožavan!
ako kazemo da se stvarno tako nesto desilo da je dosao taj, i poceo tako govoriti, vjerovatno su mogli samo da se cude cudu tog polupijanog insana, cuj kamen obozavan a nikad u historiji islama nije zabiljezeno da je neko trazio od crnom kamena nesto ili ga uzdizao na nivo bozanstva.

zamislite neki polupijan covjek u bolnicu, i pocne da govori
dokle ce vise hirurzi klati narod Neće me ni ovaj ni onaj spriječiti da uradim što sam naumio! Danas ću srušiti cijelu bolnicu, da da, upravo tako to sto se culi, ne jedan dio nego cijelu!”
sta da kaze narod, stani ludjace , niko ovdje nikoga ne kolje nego operisu se ljudi da bi odstranili to sto im predstavlja porblem kod pacijenata.

to je neko moje sporedjenje tog dogadjaja ako se stvarno desio i ovo sa ludjakom i bolnicom :D
arzuhal

#3377 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
sekerbay wrote:Zato što je Allah reko. En, postavio sam ti i onaj dio ajeta iz sure baqara.
nije to dobar odgovor a evo zasto

Kada te pita zasto je Allah dao da se radi Hadzdz, ti odgovaras Zato što je Allah reko.

ni vjernik nemoze biti zadovoljan sa ovim odgovorom a kamoli neki tamo nevjernik.
To je odličan odgovor, najbolji odgovor i za vjernika i za nevjernika jer svaki od njih u njemu, na koncu, vidi potvrdu svog vjerovanja ili ateizma pa su oba zadovoljna.

Moraš Smrle čitati i druge knjige, poput klasika Slaughterhouse-Five, takve stvari su u našem čaršibendijskom tarikatu obavezne, k'o vird:

There were two peepholes inside the airlock-with yellow eyes pressed to them. There
was a speaker on the wall. The Tralfamadorians had no voice boxes. They communicated
telepathicary. They were able to talk to Billy by means of a computer and a sort of
electric organ which made every Earthling speech sound.

'Welcome aboard, Mr. Pilgrim,' said the loudspeaker. 'Any questions?'

Billy licked his lips, thought a while, inquired at last: 'Why me?'

'That is a very Earthling question to ask, Mr. Pilgrim. Why you? Why us for that
matter? Why anything?
Because this moment simply is. Have you ever seen bugs
trapped in amber?'

'Yes.'

Billy in fact, had a paperweight in his office which was a blob of polished amber
with three ladybugs embedded in it.

'Well, here we are, Mr. Pilgrim, trapped in the amber of this moment. There is no why.'

:mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3378 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

:-?
Touche
Towelie

#3379 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zijancer wrote:towelie jesi li kad bio u guzvi pred stadionom ili koncertnom halom, u kojoj nema prostora da rasiris pluca i udahnes zrak?
Isao sam kao mladji na stadion redovno, znam i na sta ciljas s komentarom o nemanju zraka. No i pored toga je nespretno poredjenje Hadza sa Sudnjim danom iz više razloga. Mozda oni novi nivoi za tavaf simboliziraju stepene u Džennetu, a trckaranje od Safe do Merve prelazak preko Sirat-cuprije. :-D

Imaju ismailije dosta fino ezotericno tumacenje Hadza, ako se ide u tom pravcu.
zagortenej

#3380 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Bio jedan čovjek koji je čitav radni vijek proveo udarajući čekićem u točkove od lokomotive i vagona.
Kad je otišao u penziju neko ga je pitao koja je bila svrha tog njegovog posla.
Kaže on:“Pojma nemam, meni su rekli da tako radim, a ni ja nisam puno zapitkivao“.
Smrcak15

#3381 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Bio jedan čovjek koji je čitav radni vijek proveo udarajući čekićem u točkove od lokomotive i vagona.
Kad je otišao u penziju neko ga je pitao koja je bila svrha tog njegovog posla.
Kaže on:“Pojma nemam, meni su rekli da tako radim, a ni ja nisam puno zapitkivao“.
sta to ima veze sa islamom kad Muhammed kaze pitaj te ljudi ako nezna te

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Zaista je pitanje lijek za neznanje!” (Ebu Davud, Sunen, broj 336) Ovo je dio hadisa koji prenosi Džabir, radijallahu anhu, u kojem kaže: “Na jednom putovanju, jedan je čovjek razbio glavu o kamen, potom je polucirao u snu, pa je upitao svoje saputnike: ‘Imam li olakšicu da uzmem tejemmum?’ Odgovorili su mu: ‘Smatramo da nemaš olakšicu, jer imaš vodu.’ Čovjek se okupao i umro od posljedica, pa smo po povratku obavijestili Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, a on je kazao: ‘Ubili su ga, Allah ih ubio! Zašto nisu pitali, ako nisu znali? Zaista je pitanje lijek za neznanje! Bilo mu je dovoljno da je pritegao – ili: privezao – sumnja prenosilac Musa – krpu (zavoj) na povrijeđeno mjesto i potrao po njemu, a ostatak tijela oprao.’” (Albani je rekao: “Hadis je hasen, ali bez posljednje rečenice.”)
Towelie

#3382 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

:lol:
Pitaj te, ako nezna te, a religija im prepuna dogmi koje se ne smeju propitivati. :izet:
zagortenej

#3383 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zijancer wrote:towelie jesi li kad bio u guzvi pred stadionom ili koncertnom halom, u kojoj nema prostora da rasiris pluca i udahnes zrak?
Isao sam kao mladji na stadion redovno, znam i na sta ciljas s komentarom o nemanju zraka. No i pored toga je nespretno poredjenje Hadza sa Sudnjim danom iz više razloga. Mozda oni novi nivoi za tavaf simboliziraju stepene u Džennetu, a trckaranje od Safe do Merve prelazak preko Sirat-cuprije. :-D

Imaju ismailije dosta fino ezotericno tumacenje Hadza, ako se ide u tom pravcu.
Nije uvijek bila gužva na hadžu.
To je u zadnjih 30-40 god.kad se popularizovao vjerski turizam.
1949 god.je bilo oko 100 000 hadžija.

Image
zijancer

#3384 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

u davna vremena problem je bio daleki put, a u današnje vrijeme opasnost je stampedo
sve ima svoje
Connaisseur Karlin

#3385 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
razlog: ako se otkrije porijeklo kamena, nece imati vise bozanstvenu vrijednost ni smisao
Kaka božanstvena vrijednost i smisao kamena? :-) :lol:
aha, a zssto ga pipkate tokom rituala :)
Connaisseur Karlin

#3386 Re: Islam - pitanja i odgovori

Smrcak15 wrote:
Znaci hadzdz je vjersko uzdignuce u spiritualnom smislu, gdje se oprastaju grijesi, povecava vjerovanje itd- sve to kako bi te priblizilo Bogu.
to pravilo je postavljeno za muslimane koji mogu svojim novcem otici na hadz , ne za sve muslimane :D
Connaisseur Karlin

#3387 Re: Islam - pitanja i odgovori

Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote:
Zatim je, 413. h. g., jedan od sljedbenika El-Ubejdija, koji je za vrijeme svoje vladavine iskrivio vjeru ljudi u Egiptu, došao u Meku. Dvanaestog zul-hidžeta nakon džuma-namaza, a prije nego što su hadžije stigle u Meku, prišao je Crnom kamenu i buzdovanom tri puta udario po Crnom kamenu tako da se njegov vrh isparčao na tri dijela. Silnik je udarao i govorio: “Dokle će više kamen biti obožavan! Neće me ni Muhammed ni Alija spriječiti da uradim što sam naumio! Danas ću srušiti Kabu!” Prisutni su bez oklijevanja opkolili silnika, ubili ga i raskomadali, a potom spalili.

(Vidjeti: Es-Sijer,15/185; El-Kamilu fit-tarih, 8/141)
nema toga u islamu da neko obozava crni kamen, zaboravi.

neko ko bi obozavao crni kamen, taj je pocinio najveci grijeh i sprema mu se vatra dzehenemska.
pa zasto ste ga sacuvali, zadrzali, i jos ga OBAVEZNO pomilujtete tokom rituala na hadzu :D
Connaisseur Karlin

#3388 Re: Islam - pitanja i odgovori

sekerbay wrote: I da, onaj glavni je da te raja zove hadžija 8-)
tako je to nekad bilo, kad je jako malo bogatih muslimmana islo na hadz, ali danas takva izmisljena titula neam nikakve vrijednosti , jer nema vise toliko jadnih siromasnih muslimana da se osjacjau jadno i inferiorno :)
Connaisseur Karlin

#3389 Re: Islam - pitanja i odgovori

arzuhal wrote:
:mrgreen:
hadz je rezerivan iskljucivo za bogate muslimane , a to znaci, da siromasni muslimani nece nikad imati priliku dozvijeti moc hadza
zagortenej

#3390 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

zijancer wrote:u davna vremena problem je bio daleki put, a u današnje vrijeme opasnost je stampedo
sve ima svoje
Najbolje je kod svoje Kuće.
Whatever you’re searching for, search in yourself, It’s neither in Jerusalem, Mecca nor in the Hajj.
(Haji Bektashi Veli)
sekerbay

#3391 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

tako je to nekad bilo, kad je jako malo bogatih muslimmana islo na hadz, ali danas takva izmisljena titula neam nikakve vrijednosti , jer nema vise toliko jadnih siromasnih muslimana da se osjacjau jadno i inferiorno :)
Ma ja to ba zbog raje. Hoću da me raja zove hadžija :oops:
Smrcak15

#3392 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
Znaci hadzdz je vjersko uzdignuce u spiritualnom smislu, gdje se oprastaju grijesi, povecava vjerovanje itd- sve to kako bi te priblizilo Bogu.
to pravilo je postavljeno za muslimane koji mogu svojim novcem otici na hadz , ne za sve muslimane :D
nepoznajes ti onoga kome se mi klanjamo

Njemu je dovoljno da covjek pozeli ici na Hadzdz iz dubine srca, i kaze da imam uvjete da odem i ja bi otisao na hadzdz, takav automatski dobija status hadzije kod Allaha, znaci dobija nagradu kakvu dobija i ona koji obavi tu duznost.

nema to kod Allaha, da ako ti bogat pa mozes a ovaj koji nema nemoze, sve je tu stvar sta smo naumili

cak sta vise bogatas koji ode na hadzdz mozda nista ne dobije nagradu kod BOga za hadzdz, dok ovaj siromah koji ne ode a dobije status hadzije kod Allaha, i ako nije se priblizio mekku uopste. Samo sto Allah zna svacije namjere svacije misli, moze da donosi sud na osnovu toga.
Connaisseur Karlin

#3393 Re: Islam - pitanja i odgovori

sekerbay wrote:
Ma ja to ba zbog raje. Hoću da me raja zove hadžija :oops:
:lol: :thumbup:
Smrcak15

#3394 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: pa zasto ste ga sacuvali, zadrzali, i jos ga OBAVEZNO pomilujtete tokom rituala na hadzu :D
nije to obaveza

nego se dodirni zato sto je poslanik dodirivao, pa se slijedi poslanik, zato
Connaisseur Karlin

#3395 Re: Islam - pitanja i odgovori

Smrcak15 wrote: nepoznajes ti onoga kome se mi klanjamo

Njemu je dovoljno da covjek pozeli ici na Hadzdz iz dubine srca, i kaze da imam uvjete da odem i ja bi otisao na hadzdz, takav automatski dobija status hadzije kod Allaha, znaci dobija nagradu kakvu dobija i ona koji obavi tu duznost.

nema to kod Allaha, da ako ti bogat pa mozes a ovaj koji nema nemoze, sve je tu stvar sta smo naumili

cak sta vise bogatas koji ode na hadzdz mozda nista ne dobije nagradu kod BOga za hadzdz, dok ovaj siromah koji ne ode a dobije status hadzije kod Allaha, i ako nije se priblizio mekku uopste. Samo sto Allah zna svacije namjere svacije misli, moze da donosi sud na osnovu toga.
Ja pisem o iskustvu vjernika odlaska na hadza, a ne o zeljema odlaska na hadz :D

siromasni muslimani nece nikad dozvjeti ljepotu odlaska na hadz, a bogati muslimani odlaze dva ili tri puta na hadz tokom svog zivota :-)

problem cijele price je da je hadz nekakvo posebno isksutvo,da se pomiluje Crni Kamen, ipak vam je vazan, i ostatak rituala

krscani jevreji hidnusi i budisti takodjer imaju svoje lokacije za feonomelne rituale koji su presudni za zivot vjernika, a u sustini su nauceni da tako vjeruju, jer rituali su nauceno ponasanje i obicaji raznih religija :D
sekerbay

#3396 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

Connaisseur Karlin wrote:zasto ste ga sacuvali, zadrzali, i jos ga OBAVEZNO pomilujtete tokom rituala na hadzu
Zbog ovog:

Karner(james m karner) je nastavio svoj istraživački pohod, ali sada preko islama, pa je pokušao dokučiti i interpretirati fenomen ljubljenja Crnog kamena (Hadžerul-esved) koji se nalazi u Ka’bi, i otkrio je da Crni kamen registruje i ”zapisuje” svakog hodočasnika koji, u toku obreda obilaska oko Ka’be (tavaf) poljubi Crni kamen ili pokaže svojom rukom prema njemu. Otkrio je, na osnovu analize uzorka Crnog kamena, da on emitira 20 nevidljivih zraka u različitim smjerovima putem kratkih talasa, a svaka ta zraka prodire kroz 10.000 ljudi…

U vezi s tim, imamo i predaju imama alije, a.s. u kojoj između ostalog kaže:
"Ja svjedočim, kaže dalje Alija, da sam čuo Allahova Poslanika a.s. kako govori:”Doći će Hadžerul-esved na Sudnjemu danu a imat će jezik, svjedočiti će onome ko ga je poljubio sa tevhidom (vjerom u Jednog Allaha).” Tako da on, vođo pravovjernih šteti i koristi"
Connaisseur Karlin

#3397 Re: Islam - pitanja i odgovori

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa zasto ste ga sacuvali, zadrzali, i jos ga OBAVEZNO pomilujtete tokom rituala na hadzu :D
nije to obaveza

nego se dodirni zato sto je poslanik dodirivao, pa se slijedi poslanik, zato
a zasto je to Muhamed radio!?
Smrcak15

#3398 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: a zasto je to Muhamed radio!?
zato sto kamen potice iz Raja
Connaisseur Karlin

#3399 Re: Islam - pitanja i odgovori

sekerbay wrote:
Connaisseur Karlin wrote:zasto ste ga sacuvali, zadrzali, i jos ga OBAVEZNO pomilujtete tokom rituala na hadzu
Zbog ovog:

Karner(james m karner) je nastavio svoj istraživački pohod, ali sada preko islama, pa je pokušao dokučiti i interpretirati fenomen ljubljenja Crnog kamena (Hadžerul-esved) koji se nalazi u Ka’bi, i otkrio je da Crni kamen registruje i ”zapisuje” svakog hodočasnika koji, u toku obreda obilaska oko Ka’be (tavaf) poljubi Crni kamen ili pokaže svojom rukom prema njemu. Otkrio je, na osnovu analize uzorka Crnog kamena, da on emitira 20 nevidljivih zraka u različitim smjerovima putem kratkih talasa, a svaka ta zraka prodire kroz 10.000 ljudi…

U vezi s tim, imamo i predaju imama alije, a.s. u kojoj između ostalog kaže:
"Ja svjedočim, kaže dalje Alija, da sam čuo Allahova Poslanika a.s. kako govori:”Doći će Hadžerul-esved na Sudnjemu danu a imat će jezik, svjedočiti će onome ko ga je poljubio sa tevhidom (vjerom u Jednog Allaha).” Tako da on, vođo pravovjernih šteti i koristi"
decko, meni je astronimija jako bliska :D ovo sto si ti posatvio je fake news smece za neznalice :-) :D
Deserts, such as Saudi Arabia (above) and Antarctica, are excellent places to search for meteorites.
https://www.nationalgeographic.org/ency ... meteorite/
Smrcak15

#3400 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: decko, meni je astronimija jako bliska :D ovo sto si ti posatvio je fake news smece za neznalice :-) :D
ako si bliska, de mi reci kako bi ti opisala pulsar sa 3 rijeci , jezikom covjeka iz 7 stoljeca, nikakve moderne rijeci da koristis nego onako jezikom covjeka iz 7 stoljeca.
Last edited by Smrcak15 on 04/01/2018 16:13, edited 1 time in total.
Post Reply