Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HardcoreMX

#3376 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Raigor Stonehoof

#3377 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

ma nemoj

da ti kaze ciko, posto te logika malo jebe. nema nikakvog razloga da te atribute koje pripisujes bogu - ne pripises univerzumu. univerzum nema svoj pocetak, big bang to nije, big bang je pocetak njegovog sirenja, a materija kao materija traje oduvijek.

u fizici nema apsolutno nikakvog traga "svevremenskog i svemoguceg bica", to je samo izmisljotina ljudskog mozga kojem je lakse ono sto ne moze objasniti pripisati tzv. bogu. fizika jos uvijek nema sve odgovore, ali to ne znaci da se iza tih misterija krije nekakav alah.

vrati se unazad do egipcana, za koje su faraoni bili bogovi, i nisu bili nista manje ubijedjeni u to nego ti sad u tog alaha. i sta se desilo, otkrili su eventualno da su i faraoni obicni ljudi. onda su bogovi, hajmo tako reci, pomjereni na olimp tokom grckog procvata. s vremenom su uvidjeli da je olimp obicna planina... hm, gdje tad gurati bica iz bajki? mozda na planete, astronomija je kod rimljana jos u povojima, pa su cudni svjetleci objekti na nebu garant bozanstva...mars bog rata, venera boginja ljubavi..al u kurcu. helem skontalo se da su planete obicne planete, i taj fenomen je objasnjen, i gdje sad gurnuti boga? pa naravno, "svuda oko nas" :lol:

ne brini, doce vrijeme kada ce religije izumrijeti, a nauka se toliko razviti da ce sve biti objasnjeno bez potrebe za zazivanjem bajki. sumnjam da cemo ti i ja to docekati, ali ako je suditi po historiji, neizbjezno je.
HardcoreMX

#3378 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

I ovo bješe zanimljiva diskusija:
HardcoreMX wrote:
Raigor Stonehoof wrote:
HardcoreMX wrote: Znači ti tvrdiš da si glup?
Dotuk'o si me argumentima, sta drugo?
Ako ti tako tvrdiš, nema potrebe da te netko razuvjerava. :lol:
Raigor Stonehoof wrote:
HardcoreMX wrote:Pa jesi ti rekao da si glup?
Jesam, pa zato od tebe trazim da mi objasnis - ko je dizajnirao boga?
Smrcak15

#3379 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:ma nemoj

da ti kaze ciko, posto te logika malo jebe. nema nikakvog razloga da te atribute koje pripisujes bogu - ne pripises univerzumu. univerzum nema svoj pocetak, big bang to nije, big bang je pocetak njegovog sirenja, a materija kao materija traje oduvijek.

u fizici nema apsolutno nikakvog traga "svevremenskog i svemoguceg bica", to je samo izmisljotina ljudskog mozga kojem je lakse ono sto ne moze objasniti pripisati tzv. bogu. fizika jos uvijek nema sve odgovore, ali to ne znaci da se iza tih misterija krije nekakav alah.

vrati se unazad do egipcana, za koje su faraoni bili bogovi, i nisu bili nista manje ubijedjeni u to nego ti sad u tog alaha. i sta se desilo, otkrili su eventualno da su i faraoni obicni ljudi. onda su bogovi, hajmo tako reci, pomjereni na olimp tokom grckog procvata. s vremenom su uvidjeli da je olimp obicna planina... hm, gdje tad gurati bica iz bajki? mozda na planete, astronomija je kod rimljana jos u povojima, pa su cudni svjetleci objekti na nebu garant bozanstva...mars bog rata, venera boginja ljubavi..al u kurcu. helem skontalo se da su planete obicne planete, i taj fenomen je objasnjen, i gdje sad gurnuti boga? pa naravno, "svuda oko nas" :lol:

ne brini, doce vrijeme kada ce religije izumrijeti, a nauka se toliko razviti da ce sve biti objasnjeno bez potrebe za zazivanjem bajki. sumnjam da cemo ti i ja to docekati, ali ako je suditi po historiji, neizbjezno je.
nema nikakvog razloga da te atribute koje pripisujes bogu - ne pripises univerzumu
za organizaciju kreiranja univerzuma, suncevog sistem,a planete zemlje, prirode, covjeka zivotinja potrebna je inteligencija u pocetku jer univerzum oji nema razum nemoze planski raditi a ne da se oslanja na sulcajne dogadjaje pa ako sta upali upali, ako ne nek crkne ko ga hebe....nemoze to tako druze.
univerzum nema svoj pocetak, big bang to nije, big bang je pocetak njegovog sirenja, a materija kao materija traje oduvijek.
nije tacno

evo sta kazu

As space expanded, the universe cooled and matter formed.
http://www.space.com/52-the-expanding-u ... today.html
univerzum nema svoj pocetak,
The Big Bang Theory is the leading explanation about how the universe began. At its simplest, it talks about the universe as we know it starting with a small singularity, then inflating over the next 13.8 billion years to the cosmos that we know today.
http://www.space.com/25126-big-bang-theory.html

ovaj univerzum kakav je danas ima svoj pocetak a to mu je Big bang, a to sto je bilo prije big banga pa vjerovatno je bilo pa bilo je nesto u primitivnoj formi kao sto Kuran naznacava

“Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?”
(prijevod značenja El-Enbija’, 30)
Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (51:47)

pojednostavljeno Kuransko opisivanje Big banga.
ljudske izmisljotine koje su pravili tokom historije ne cine da istinski Bog koji je stvorio univerzum ne nestane, to je zabluda vjerovati da ako su ljudi izmisljali svakakve gluposti tokom historije neznaci da je onaj istinski jedini Bog izmisljen samo zato sto su ostale stvari izmisljali...sta mislis ovo, da je istinski Bog se objavljivao narodima prijasnjim ali isto tako su ljudi izmisljali svoje bogove i vjere tokom historije.
Ludzak

#3380 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

Možda je i tvoj bog izmišljen. Kada su ljudi u historiji izmišljali svakakve bogove, nema razloga da izmisle i Allaha, i Isusa, i Djevicu Mariju.
beni-bu-man

#3381 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Ludzak wrote:Možda je i tvoj bog izmišljen. Kada su ljudi u historiji izmišljali svakakve bogove, nema razloga da izmisle i Allaha, i Isusa, i Djevicu Mariju.
To mi pokusavamo Smrletu objasniti :-)
Dozer

#3382 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Vrh! Tita mi :D
Hebo price za laku noc ili popodnevno drijemanje djeci u vrticu :lol: :lol:
Vrhunska logika, nema sta :thumbup:
Cuj - ako se drvo samo ne moze izrezati u daske i sastaviti camac, kako je nastalo sve ostalo :lol: :lol: :lol: :lol:
AAAAjjjj... oplakah :D
beni-bu-man

#3383 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

@Dozer znaci da ne gledam ?
Smrcak15

#3384 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Ludzak wrote:Možda je i tvoj bog izmišljen. Kada su ljudi u historiji izmišljali svakakve bogove, nema razloga da izmisle i Allaha, i Isusa, i Djevicu Mariju.
da mogli bi pricati o tome da nemamo dokaza u prirodi za vjerovanje u njegovo postojanje

jer evo kad bi se svi Zajedno slozili da nema BOga, da necemo da vjerujemo, onda kada gledamo upravo nanomasineriju u tijelu covjeka jednostavno ti dodje kao kad bi tvrdio da ne postoji onaj koji zna pisati slova na sviojetu, nije nikad postojao, a a vidis knjiga i knjiga napisanih, prolazis gradom vidis tekstove na zgradama, na svakom koraku vidis tekstove a ujedno neces da vjerujes da postoji jedno jedino bice na svijetu koje zna pisati, jednostavno se dovedes u nekakav corsokak gdje neznas poslije kuda dalje. pa kad si u tom corsokaku onda ti svaki polupijani naucnik moze poturiti teoriju (ne empiricki dokaz) koje ces ti objerucke prihvatiti kao moguce objasnjenje kao sto onaj evolucionista objasnjava da je zivot nastao preko kristala u prirodi :-) i ti ces to prihvatiti jer ti je on plasirao, vi slusate sta vam naucnici teoretizuju bez ikakvoh emprickog pokrica , samo zato sto ne zelite da vjerujete u Boga, osjecate to kao nesto strano, daleko od ociju daleko od srca.
zforumas

#3385 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Ono kad religijski fanatik spominje empirijske dokaze...
Dope_Man

#3386 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

zforumas wrote:Ono kad religijski fanatik spominje empirijske dokaze...
Ne, ne, ne. Nisu to empirijski, to su empiriCki kod Smrleta, to je posebna vrsta dokaza, onih koji su samo njemu, i njemu slicnima, jasni i ociti, ali ostalima nevidljivi.
Smrcak15

#3387 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
zforumas wrote:Ono kad religijski fanatik spominje empirijske dokaze...
Ne, ne, ne. Nisu to empirijski, to su empiriCki kod Smrleta, to je posebna vrsta dokaza, onih koji su samo njemu, i njemu slicnima, jasni i ociti, ali ostalima nevidljivi.
posto se nemoze argumentovano pobiti ono sto tvrdim, daj da mu gramaticki dohakamo zato :lol:
zforumas

#3388 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Ja ti gramatiku ne spominjem, kad vidim da ti pises gramatiku zanemarim. Ni ti nikoga ne napadas zbog pravopisa tako da ni tebi ne zamjerim.

Smrle problem rasprave s tobom je sto ti ne zelis i neces da prihvatis tudje argumente. Koliko god ja tebe uvazavao i citao svako slovo koje zalijepis i napises (a zalijepis ih jako mnogo), toliko ti preko nekih pitanja ili argumenata samo predjes...taktika slijepi mis.

Tako, govorio tebi ili kamenu isto je.
I da se razumijemo, ja ni u kojem slucaju ne pokusavam da uzdrmam tvoju vjeru ili kojim slucajem da te odvratim od nje. Ja ti samo postavljam logicna pitanja koja bi trebao ocekivati nakon vecine svojih postova.

Tebi je lakse vjerovati da iz zemlje izlaze ratnici sa sabljama i sjeckajuu cetnike po licu nego recimo da vjerujes da je ona tvoja famozna gusjenica nastala evolucijom.
Jesi li se slucajno zapitao je li moguce da su ti cetnici pod okriljem noci, u sumi, bili izgrebani od granja i zbunja a ne da su ih "sjeckali" neki ratnici iz zemlje?

Ti ocekujes da neko prihvati tvoje argumente ali isto tako u startu odbacujes da ti prihvatis bilo cije...tako se ne vodi rasprava, tako se ubjedjuje. Samo je belaj kad naidjes na ljude koji misle svojom glavom i koje se ne moze u nesto ubijediti.
Smrcak15

#3389 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Ja ti gramatiku ne spominjem, kad vidim da ti pises gramatiku zanemarim. Ni ti nikoga ne napadas zbog pravopisa tako da ni tebi ne zamjerim.

Smrle problem rasprave s tobom je sto ti ne zelis i neces da prihvatis tudje argumente. Koliko god ja tebe uvazavao i citao svako slovo koje zalijepis i napises (a zalijepis ih jako mnogo), toliko ti preko nekih pitanja ili argumenata samo predjes...taktika slijepi mis.

I da se razumijemo, ja ni u kojem slucaju ne pokusavam da uzdrmam tvoju vjeru ili kojim slucajem da te odvratim od nje. Ja ti samo postavljam logicna pitanja koja bi trebao ocekivati nakon vecine svojih postova.

Tebi je lakse vjerovati da iz zemlje izlaze ratnici sa sabljama i sjeckajuu cetnike po licu nego recimo da vjerujes da je ona tvoja famozna gusjenica nastala evolucijom.
Jesi li se slucajno zapitao je li moguce da su ti cetnici pod okriljem noci, u sumi, bili izgrebani od granja i zbunja a ne da su ih "sjeckali" neki ratnici iz zemlje?

Ti ocekujes da neko prihvati tvoje argumente ali isto tako u startu odbacujes da ti prihvatis bilo cije...tako se ne vodi rasprava, tako se ubjedjuje. Samo je belaj kad naidjes na ljude koji misle svojom glavom i koje se ne moze u nesto ubijediti.
ja poslusam tudje argumente a sad traziti da ih prihvatim je isto kao kad bi ja Tebe natjerao da prihvatis postojanje BOga , ako ti to neosjecas nema se tu sta traziti da prihvatas, vjerujes kako ti srce kaze.

ja prihvatam tudje jake argumente gdje nemogu naci falinku, tad prihvatim, a da prihvatim na slijepo onako na fine oci, niposto.
da upravo tako kad su argumenti teska nelogika

Ja ti samo postavljam logicna pitanja koja bi trebao ocekivati nakon vecine svojih postova.
odgovaram na sve, tesko kad neodgovori, to vecinom promasim kad ne odgovorim ako se meni uputi

evo dajem ti sad da postavis pitanja sta te interesuje..
sve od tog je moguce , nista ne iskljucujem

kad smo kod tih ratnika, neznam sta se desavalo, a evo i da je nesto tako se desilo to znaci da su andjeli bili kao ispomoc potlacenom narodu

a sto se tice famozne gusjenice,

da se stvori evolucijom u koliko BOg upravlja, da

da se stvori samo od sebe slucajnim dogadjajima i nepostojecim "pozitivnim" mutacijama , nisposto, ni u najludjim snovima.
zforumas

#3390 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrle logika je jako jednostavna stvar. Svugdje u svijetu, na svakom jeziku i u svakoj situaciji je logika jedna. Svugdje u svijetu ako bacis kamen u zrak logicno je da ce pasti i to je logicno i Muji iz Bosne i Johnu iz SAD-a i Yan Su Yaou iz Hong Konga.

Po tebi je logicnije umijesati andjele nego sagledati situaciju pa se zapitati zar nije logicno da ako hodas po noci kroz nepoznatu sumu da budes sav izgreban od granja, zbunja i ostruga?

Ne trazim ja da ti bilo sta prihvatis na lijepe oci. Problem je u tome sto ti u svaku raspravu nastupas kao da se branis od nekoga. Tebe niko ne napada.
Izvini sto je svakome od nas lakse povjerovati u stvari koje mozemo sami izazvati, koje mozemo iznova i iznova vidjeti i rekreirati. Meni je ipak malo teze prepustiti stvari "nekome od gore koji vidi sve".
Ti zivi u uvjerenju da je sve test, nemam nista protiv, ali ziv bio de malo stani na loptu, prati malo sam sebe sta pises. Pokusaj neke stvari da pogledas bez predrasuda, bez unaprijed kreiranog misljenja.
Smrcak15

#3391 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrle logika je jako jednostavna stvar. Svugdje u svijetu, na svakom jeziku i u svakoj situaciji je logika jedna. Svugdje u svijetu ako bacis kamen u zrak logicno je da ce pasti i to je logicno i Muji iz Bosne i Johnu iz SAD-a i Yan Su Yaou iz Hong Konga.

Po tebi je logicnije umijesati andjele nego sagledati situaciju pa se zapitati zar nije logicno da ako hodas po noci kroz nepoznatu sumu da budes sav izgreban od granja, zbunja i ostruga?

Ne trazim ja da ti bilo sta prihvatis na lijepe oci. Problem je u tome sto ti u svaku raspravu nastupas kao da se branis od nekoga. Tebe niko ne napada.
Izvini sto je svakome od nas lakse povjerovati u stvari koje mozemo sami izazvati, koje mozemo iznova i iznova vidjeti i rekreirati. Meni je ipak malo teze prepustiti stvari "nekome od gore koji vidi sve".
Ti zivi u uvjerenju da je sve test, nemam nista protiv, ali ziv bio de malo stani na loptu, prati malo sam sebe sta pises. Pokusaj neke stvari da pogledas bez predrasuda, bez unaprijed kreiranog misljenja.
previse se hvatas na to sto je pricao, ja nemogu da potvrdim to sto je Muderis pricao, niti odbacujem niti upotpunosti prihvatam bas sve sto se prica.
zforumas

#3392 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Pa ti rece da je on pouzdan i da nema razloga da laze
Dope_Man

#3393 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Smrle, ti i logika, te naravno pravi argumenti, ste na dva suprotna kraja univerzuma. Dosta puta sam ponovio mnoge stvari, i smijesno mi je opet pisati citave paragrafe o istim stvarima jer znamo cemu to vodi - nicemu. Ti ces opet okrenuti na to da je svijek prekompleksan i da je morao postojati inteligentni stvaralac iza toga. A samom njemu dajes atribude vjecnog postojanja kako ne bi morao odgovarati na pitanja otkud on, daleko kompleksniji od svega u prirodi, prije svih ovih manje kompleksnih stvari.

Zatim ti je, sve uz argumente, mnoge kojie i sam ponavljas, pojasnjeno kroz razne tebe da je bog nista do covjek, odnosno tvorevina covjeka sto se vidi iz njegovih osobina. Lik je narcis, ljuboronan, ljut, nesiguran u sebe.. a onda sebe predstavlja finim i milostivim dok naredjuje ubijanje u svoje ime. Voli nas sve, ali samo arape dovoljno da im salje i poslanike (drugih NEMA zabiljezenih nigdje u historiji tih naroda) itd, itd, itd..

A i ti sam znas promijeniti misljenje ne gledajuci sta si ranije napisao. Sad se moze dokazati, sad ipak ne ali postoje ''dokazi'' u tvojoj glavi, sad se slatke i slane vode nikako ne mijesaju... ali ipak se mijesaju, sad je ovaj klovn iz klipova citav napravljen od istine.. a ne, ipak ti ne mozes nista nit dokazati, nit poreci.. :-)

Sta god ti se reklo ti ces nastaviti ponavljati da je svijet prekomplikovan da bi se vremenom slozio ovakav kakav jeste (iako nemas pojma o samoj evoluciji, sto se vidi iz svakog tvog spomena iste), ti negdje vidis nekakav red (jer ni o astronomiji pojma nemas) i mora postojati gore spomenuti stvaratelj koji je sve bas tako stvorio. I naravno, ne moze to biti bog neke druge religije, vec bas onaj tvoj, i on mnogo brine za tebe, i sve ce biti uredu kad udaris zenu, onako preventivno... sta onda na to pisati nego se smijati tvojim epiriCkim dokazima.
Smrcak15

#3394 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Pa ti rece da je on pouzdan i da nema razloga da laze
da nema razloga, sad je pitanje jeli to ili nesto drugo u pitanju a on tumaci kako tumaci to je druga stvar. a i bez njegove price ja vjerujem u meleke koji dolazi na ratista kao ispomoc jer to se nalazi u Kuranu i nevjerovati u to da je moguce fakticki nevjerovati u Kuran.
Dozer

#3395 Re: Ateizam

Post by Dozer »

beni-bu-man wrote:@Dozer znaci da ne gledam ?
Ma odgledaj, tj. samo citaj. 3 min, s prevodom :)
Smrcak15

#3396 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Smrle, ti i logika, te naravno pravi argumenti, ste na dva suprotna kraja univerzuma. Dosta puta sam ponovio mnoge stvari, i smijesno mi je opet pisati citave paragrafe o istim stvarima jer znamo cemu to vodi - nicemu. Ti ces opet okrenuti na to da je svijek prekompleksan i da je morao postojati inteligentni stvaralac iza toga. A samom njemu dajes atribude vjecnog postojanja kako ne bi morao odgovarati na pitanja otkud on, daleko kompleksniji od svega u prirodi, prije svih ovih manje kompleksnih stvari.

Zatim ti je, sve uz argumente, mnoge kojie i sam ponavljas, pojasnjeno kroz razne tebe da je bog nista do covjek, odnosno tvorevina covjeka sto se vidi iz njegovih osobina. Lik je narcis, ljuboronan, ljut, nesiguran u sebe.. a onda sebe predstavlja finim i milostivim dok naredjuje ubijanje u svoje ime. Voli nas sve, ali samo arape dovoljno da im salje i poslanike (drugih NEMA zabiljezenih nigdje u historiji tih naroda) itd, itd, itd..

A i ti sam znas promijeniti misljenje ne gledajuci sta si ranije napisao. Sad se moze dokazati, sad ipak ne ali postoje ''dokazi'' u tvojoj glavi, sad se slatke i slane vode nikako ne mijesaju... ali ipak se mijesaju, sad je ovaj klovn iz klipova citav napravljen od istine.. a ne, ipak ti ne mozes nista nit dokazati, nit poreci.. :-)

Sta god ti se reklo ti ces nastaviti ponavljati da je svijet prekomplikovan da bi se vremenom slozio ovakav kakav jeste (iako nemas pojma o samoj evoluciji, sto se vidi iz svakog tvog spomena iste), ti negdje vidis nekakav red (jer ni o astronomiji pojma nemas) i mora postojati gore spomenuti stvaratelj koji je sve bas tako stvorio. I naravno, ne moze to biti bog neke druge religije, vec bas onaj tvoj, i on mnogo brine za tebe, i sve ce biti uredu kad udaris zenu, onako preventivno... sta onda na to pisati nego se smijati tvojim epiriCkim dokazima.
A samom njemu dajes atribude vjecnog postojanja kako ne bi morao odgovarati na pitanja otkud on, daleko kompleksniji od svega u prirodi, prije svih ovih manje kompleksnih stvari.
logicki gledano totlano prihvatljivo da postoji uzrocnik svega koji nema svog uzroka, znaci koji je oduvijek, jer vjecna regresija prijasnjih dogadjaja je nelogicna isto kao kad bi ja tebi rekao imas vjecan broj knjiga u biblioteci, uzmi dvije knjige koliko je ostalo knjiga u biblioteci??

Lik je narcis, ljuboronan, ljut, nesiguran u sebe.. a onda sebe predstavlja finim i milostivim dok naredjuje ubijanje u svoje ime. Voli nas sve, ali samo arape dovoljno da im salje i poslanike (drugih NEMA zabiljezenih nigdje u historiji tih naroda) itd, itd, itd..
ama nevoli sve, otkud ti to, kod njega se ljubav dobiva pokornoscu njemu i sa dobrim djelima ako mu se umilis tako mu mozes ljubav njegovu pridobiti, a da te voli na lijepe oci, malo morgen.

nesiguran u sebe kazes, kako to momce???
a onda sebe predstavlja finim i milostivim dok naredjuje ubijanje u svoje ime.
kakvo ubijanje druze?? na sta ciljas tacno, jeli ubijanje neduznih, jeli ubijanje u defnazivnom ratu nepijatelja ili na sta tacno ciljas, jer su ovo relativne stvari

kad kazes ubija u njegovo ime, pa ako je rekao bijajte neduzne ljude u moje ime, to je onda zlo i pogresno, ali ako kazes ubijajte one koji vas napadnu, vasu vjeru, narod, drzavu, cast, imovinu , dovljeno ti je da se branis i ubijas protivnika u toj situaciji....onda to naredjivanje dobija potpuno drugu perpektivu napsram onoga kako to ti hoces da predstavis.
(iako nemas pojma o samoj evoluciji, sto se vidi iz svakog tvog spomena iste),
evo nek ti tvoji pajdasi kazu koju o evoluciji i mutaciji kad ja neznam
aurora313

#3397 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Raigor Stonehoof wrote:sve da se i spustimo na taj nivo pa da vjerujemo u inteligentnu kreaciju ljudske rase, opet to ne objasnjava ko je stvorio boga, jer ako "nanomasinerija" nije mogla nastati slucajno, kako je nastalo ono sto ju je stvorilo?
I uvijek ista priča. Kada im se kaže da je teoretski sve nastalo iz neke plazme, recimo nekakvog ništa, padnu od smijeha. Kada im se postavi da je njihov bog također morao nastati od ništa ili nečega, onda se na to ibrete. Oni znaju sve oko njega ali eto, samo ga nisu još vidjeli. Ali kažu, biće i toga.
Raigor Stonehoof

#3398 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Smrcak15 wrote:
Raigor Stonehoof wrote:ma nemoj

nema nikakvog razloga da te atribute koje pripisujes bogu - ne pripises univerzumu
za organizaciju kreiranja univerzuma, suncevog sistem,a planete zemlje, prirode, covjeka zivotinja potrebna je inteligencija u pocetku jer univerzum oji nema razum nemoze planski raditi a ne da se oslanja na sulcajne dogadjaje pa ako sta upali upali, ako ne nek crkne ko ga hebe....nemoze to tako druze.
univerzum nema svoj pocetak, big bang to nije, big bang je pocetak njegovog sirenja, a materija kao materija traje oduvijek.
nije tacno

evo sta kazu

As space expanded, the universe cooled and matter formed.
http://www.space.com/52-the-expanding-u ... today.html
univerzum nema svoj pocetak,
The Big Bang Theory is the leading explanation about how the universe began. At its simplest, it talks about the universe as we know it starting with a small singularity, then inflating over the next 13.8 billion years to the cosmos that we know today.
http://www.space.com/25126-big-bang-theory.html

ovaj univerzum kakav je danas ima svoj pocetak a to mu je Big bang, a to sto je bilo prije big banga pa vjerovatno je bilo pa bilo je nesto u primitivnoj formi kao sto Kuran naznacava

“Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?”
(prijevod značenja El-Enbija’, 30)
Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (51:47)

pojednostavljeno Kuransko opisivanje Big banga.
ljudske izmisljotine koje su pravili tokom historije ne cine da istinski Bog koji je stvorio univerzum ne nestane, to je zabluda vjerovati da ako su ljudi izmisljali svakakve gluposti tokom historije neznaci da je onaj istinski jedini Bog izmisljen samo zato sto su ostale stvari izmisljali...sta mislis ovo, da je istinski Bog se objavljivao narodima prijasnjim ali isto tako su ljudi izmisljali svoje bogove i vjere tokom historije.
Kakvu organizaciju u svemiru konstantno spominjete ovdje? Za kruzenje planeta oko zvijezda odgovorna je gravitacija a ne bog, a osim toga sve je u haosu, sudari nebeskih tijela se desavaju konstantno, zvijezde stare, umiru, eksplodiraju, nastaju crne rupe, meteori udaraju u planete... gdje tu ima organizacije?

Ovo sto si mi naveo o pocetku svemira je upravo ono sto sam ti i ja rekao. Nema "nistavila" prije nego sto je nekakav alah dosao pa stvorio materiju, ali ima "singularity" (kako ovo prevesti?), MATERIJA velike gustine i toplote. To za kuransko opisivanje big banga :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: pa da "od vode sve zivo svara" :lol: :lol: :lol: sam sebe potkopavas, postavit cu ti veceras objasnjenje za tu prvu nebulozu, a kad upoznam hydro-mana

Image
mozda i povjerujem u drugu :lol:

ove izmisljotine koje sam ti naveo samo pokazuju da su ljudi bili ubijedjeni u druge gluposti nista manje nego ti sad u svoju. pa su se napretkom nauke ispostavile pogresnim. na isti nacin ce i danasnje religije postati smijesne price iz davnina.
beni-bu-man

#3399 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:
Stigo do 26-te sec. ne mogu fakat, muzika u pozadini mi je toliko iritantna
zforumas

#3400 Re: Ateizam

Post by zforumas »

beni-bu-man wrote:
Dozer wrote:
Stigo do 26-te sec. ne mogu fakat, muzika u pozadini mi je toliko iritantna
Mute i citaj.
Post Reply