Zivot u Austriji
- Laertes
#3376 Re: Zivot u Austriji
I meni iz nekog razloga asfinag ne da da kupim online već nekoliko puta izvan Austrije, pa moram ono govno lijepiti na šajbu prije granice. A u Austriji online fercera.
-
mali_balon
#3377 Re: Zivot u Austriji
jel BH table.....meni nije sistem dao da prijavim BH table.....jbga uzet cu onda u austriji ako mogu BH table
- Laertes
#3378 Re: Zivot u Austriji
Da, bh tablemali_balon wrote: ↑24/09/2024 21:24jel BH table.....meni nije sistem dao da prijavim BH table.....jbga uzet cu onda u austriji ako mogu BH table
- ZoomZoomKiwi
#3379 Re: Zivot u Austriji
Može i na BH table, samo morate uključiti VPN kad otvarate asfinag store.
MS Edge ima tu VPN opciju built-in.
- Laertes
#3380 Re: Zivot u Austriji
E hajde baš ću probati sljedeće sedmice.ZoomZoomKiwi wrote: ↑24/09/2024 22:27 Može i na BH table, samo morate uključiti VPN kad otvarate asfinag store.
-
mali_balon
#3381 Re: Zivot u Austriji
Fercera, evo ja instalirao neki bezveze vpn na mob i radi bez problemaLaertes wrote: ↑24/09/2024 22:51E hajde baš ću probati sljedeće sedmice.ZoomZoomKiwi wrote: ↑24/09/2024 22:27 Može i na BH table, samo morate uključiti VPN kad otvarate asfinag store.
- ZoomZoomKiwi
#3382 Re: Zivot u Austriji
Razlog je to što su sve IP adrese van EU, uključujući i bosanske, blokirane iz nekog razloga.
- Laertes
#3383 Re: Zivot u Austriji
Update: preko VPN na MS Edge bez problema. Prvo probao na Chrome incognito i preko proxy site, otvori Shop, ali ne može završiti, blokira na datumu.Laertes wrote: ↑24/09/2024 22:51E hajde baš ću probati sljedeće sedmice.ZoomZoomKiwi wrote: ↑24/09/2024 22:27 Može i na BH table, samo morate uključiti VPN kad otvarate asfinag store.
- Mr.Sojic
#3384 Re: Zivot u Austriji
Gdje su ovi Austrijanci
Nema se vremena
Nema se vremena
-
svemirska_vjeverica
- mufa1
#3386 Re: Zivot u Austriji
Frajeru, jesi ti dobar u glavu??svemirska_vjeverica wrote: ↑17/10/2024 20:39U pravu si, gdje nam je mufa, otkako je dobio kcer, nigdje ga
- Mr.Sojic
#3387 Re: Zivot u Austriji
Izgleda da se ima vremena 
-
eduscho
#3388 Re: Zivot u Austriji
Poštovani,
Pitanje vezano za vizu i promjenu firme. Trenutno zavrsavam obuku-Ausbildung u jednoj austrijskoj firmi. Kada je zavrsim kroz cca mjesec dana imacu rot-weiss-rot vizu na 2. godine. Posto mi se posao u toj firmi ne dopada, imam zdravstvenih problema i ne mogu ga obavljati, da li mogu s tom vizom koju cu dobiti aplicirati za drugi posao u drugoj firmi. Neko kaze da ne moze nikako, neko da moze uz saglasnost-zustimmung trenutnog poslodavca, a neko da moze bez problema? Zna li neko pouzdano sta zakon kaze, tj. imam li tu opciju?
Hvala unaprijed na dobronamjernim savjetima.
Pitanje vezano za vizu i promjenu firme. Trenutno zavrsavam obuku-Ausbildung u jednoj austrijskoj firmi. Kada je zavrsim kroz cca mjesec dana imacu rot-weiss-rot vizu na 2. godine. Posto mi se posao u toj firmi ne dopada, imam zdravstvenih problema i ne mogu ga obavljati, da li mogu s tom vizom koju cu dobiti aplicirati za drugi posao u drugoj firmi. Neko kaze da ne moze nikako, neko da moze uz saglasnost-zustimmung trenutnog poslodavca, a neko da moze bez problema? Zna li neko pouzdano sta zakon kaze, tj. imam li tu opciju?
-
caseytron
#3389 Re: Zivot u Austriji
Mislim da ne. Ta viza vazi samo za tog poslodavca. RWR Plus koliko znam donosi te benefite gdje mozes mijenjati posao. Ako se ne varam u tvom slucaju mijenjaje poslodavca znaci ponovni postupak dobivanja vize, kao da nisi nikada imao. Neka me isprave ako grijesimeduscho wrote: ↑18/10/2024 22:01 Poštovani,
- Dope_Man
#3390 Re: Zivot u Austriji
Je li ta viza koju ces dobiti prva ikad, ili vec imas vizu na dvije godine ili sad produzavas? Nije mi jasno jer valjda si morao vec dobiti vizu da ikako udjes u firmu.eduscho wrote: ↑18/10/2024 22:01 Poštovani,
Uglavnkm, ako je nekako prva - ne mozes mijenjati poslodavca. Eventualno mozes proci sa prelaskom u sestrinsku firmi ako to firma zatrazi (kolega je prebacen interno iz nase kompanije u Becu u Graz, koje su formalno dva razlicita pravna lica).
A ako imas vec vizu, i sad produzujes, onda dobijas RWR Plus, i sa njom mozes raditi za bilo koga i mijenjati poslove.
-
belfy
#3391 Re: Zivot u Austriji
ako ti se posao ne dopada onda pricaj sa svojim sefom, a sto se tice ovog drugog ce ti svako reci isto. ako dobijes od doktora nalaz(e) da ne mozes obavljati taj i takve poslove firma je obavezna da ti ponudi drugi koji ces moci raditi... pitanje je koliko si ti sam ovdje prema sebi iskren, kao i prema ovome sto pises. ako zaista imas zdravstvenih poteskoca drzava te stiti, kao i sindikat. a ako se svodi samo na to da ti se posao ne dopada, onda moras sam traziti drugi posao. takvo nesto nece niko drugi raditi za tebe...eduscho wrote: ↑18/10/2024 22:01 Poštovani,
a sto se tice same vize ostali su rekli dovoljno...
-
svemirska_vjeverica
#3392 Re: Zivot u Austriji
Garant doveli stranca da radi najgori posao koji niko drugi nece, ne vjerujm da bi prica pomogla sa sefom. Cesto sam cuo da poslodavac iskoristava radnike koji su pod prvom RWR kartom, jer zna da ne mogu promjeniti posao na pocetku.belfy wrote: ↑19/10/2024 23:47ako ti se posao ne dopada onda pricaj sa svojim sefom, a sto se tice ovog drugog ce ti svako reci isto. ako dobijes od doktora nalaz(e) da ne mozes obavljati taj i takve poslove firma je obavezna da ti ponudi drugi koji ces moci raditi... pitanje je koliko si ti sam ovdje prema sebi iskren, kao i prema ovome sto pises. ako zaista imas zdravstvenih poteskoca drzava te stiti, kao i sindikat. a ako se svodi samo na to da ti se posao ne dopada, onda moras sam traziti drugi posao. takvo nesto nece niko drugi raditi za tebe...eduscho wrote: ↑18/10/2024 22:01 Poštovani,
a sto se tice same vize ostali su rekli dovoljno...
Stegni muda, radi godinu dana dok ne dobijes RWR+, i onda vozi autobus
-
eduscho
#3393 Re: Zivot u Austriji
Pa bih ja rado vozio bus ili tramvaj ali nemam Aufenthaltgenehmigung.
Ovu sadasnju obuku od 6 sedmica radimo pod BiH papirima, a kad zavrsimo obuku dobijamo ugovor Unbefriestet i vizu na dvije godine. I ja cu to i uspjeti, samo sto sam u medjuvremenu skonto da mi taj posao ne pase
/sto je moje legitimno pravo/, a niti zdravstveno ne podnosim stvari tipa nocna smjena od 12 sati na kisi, vjetru i hladnoci. Radi se o zeljeznici.
Nista, jedino mi preostaje razgovarati s upravom, pa ako ne budu imali sluha, onda razguliti nazad u BiH do iduce prilike.
Hvala za Info!
Ovu sadasnju obuku od 6 sedmica radimo pod BiH papirima, a kad zavrsimo obuku dobijamo ugovor Unbefriestet i vizu na dvije godine. I ja cu to i uspjeti, samo sto sam u medjuvremenu skonto da mi taj posao ne pase
/sto je moje legitimno pravo/, a niti zdravstveno ne podnosim stvari tipa nocna smjena od 12 sati na kisi, vjetru i hladnoci. Radi se o zeljeznici.
Nista, jedino mi preostaje razgovarati s upravom, pa ako ne budu imali sluha, onda razguliti nazad u BiH do iduce prilike.
Hvala za Info!
-
BlackRiver
#3394 Re: Zivot u Austriji
2 godine si vezan za poslodavca sa prvom vizom.
Ako u medjuvremenu nadjes drugog poslodavca koji je voljan zaposliti te, onda prolazis kroz istu proceduru kao kod prve vize.
Nije nemoguce, znam par momaka koji su na taj nacin mijenjali posao.
Ako u medjuvremenu nadjes drugog poslodavca koji je voljan zaposliti te, onda prolazis kroz istu proceduru kao kod prve vize.
Nije nemoguce, znam par momaka koji su na taj nacin mijenjali posao.
-
svemirska_vjeverica
#3395 Re: Zivot u Austriji
sretnoeduscho wrote: ↑22/10/2024 13:47 Pa bih ja rado vozio bus ili tramvaj ali nemam Aufenthaltgenehmigung.
Hvala za Info!
-
ibizza
#3396 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav ekipa,
Radim u firmi koja ima svoju poslovnicu u Beču, vlasnik je spreman da me prebaci gore od ljeta naredne godine,kako bi moje dijete moglo krenuti u treci razred osnovne škole.
Ideja je da pokusam ici preko plave karte, pa sam neke stvari pronasao, te bi volio ako moze neko da pomogne.
Prvo, da li ovdje pristupam bodovanju, kao sto je to slucaj kod crveno bijele karte? Ako je odgovor ne, koja je proceedura? Da li moj poslodavac moze u Becu odmah otici i zatraziti odobrenje da mi se izda radna dozvola? Da li i za plavu kartu vazi da si vezan za poslodavca 2 godine? Da li na osnovu plave karte mogu odmnah uraditi spajanje porodice i da li supruga moze na osnovu moje plave karte traziti za sebe posao? Kada se radi plava karta, da li je obavezno znanje njemackog jezika? Da li je minimalna bruto godisnja plata od 47.500 EUR-a dovoljna za izdavanje boravisne dozovle za jos tri člana porodice?I najvaznije, ako ovo gore sve uspijem rijesiti u narednih 6mjeseci, to je znaci otprilike april/maj mjesec, jesam li zakasnio za upis djeteta u školu? Curica je trenutno drugi razred,planirali smo da gore krene u treći razred.
Puno pitanja, izvinite.
Hvala unaprijed.
Radim u firmi koja ima svoju poslovnicu u Beču, vlasnik je spreman da me prebaci gore od ljeta naredne godine,kako bi moje dijete moglo krenuti u treci razred osnovne škole.
Ideja je da pokusam ici preko plave karte, pa sam neke stvari pronasao, te bi volio ako moze neko da pomogne.
Prvo, da li ovdje pristupam bodovanju, kao sto je to slucaj kod crveno bijele karte? Ako je odgovor ne, koja je proceedura? Da li moj poslodavac moze u Becu odmah otici i zatraziti odobrenje da mi se izda radna dozvola? Da li i za plavu kartu vazi da si vezan za poslodavca 2 godine? Da li na osnovu plave karte mogu odmnah uraditi spajanje porodice i da li supruga moze na osnovu moje plave karte traziti za sebe posao? Kada se radi plava karta, da li je obavezno znanje njemackog jezika? Da li je minimalna bruto godisnja plata od 47.500 EUR-a dovoljna za izdavanje boravisne dozovle za jos tri člana porodice?I najvaznije, ako ovo gore sve uspijem rijesiti u narednih 6mjeseci, to je znaci otprilike april/maj mjesec, jesam li zakasnio za upis djeteta u školu? Curica je trenutno drugi razred,planirali smo da gore krene u treći razred.
Puno pitanja, izvinite.
Hvala unaprijed.
-
svemirska_vjeverica
-
Admer12
#3398 Re: Zivot u Austriji
Mislim da nisi vezan za poslodavca sa EU Blue Card i izgleda da su smanjili bruto platu za izdavanja EU Blue Card, ako se dobro sjecam bila je dosta viša.ibizza wrote: ↑14/11/2024 10:36 Pozdrav ekipa,
Puno pitanja, izvinite.
Hvala unaprijed.
Sto se tice ostalih stvari, ja ti ne mogu ti puno pomoći. Prosle godine sam dobio RWR preko poslodavca, nisam imao nikakvih problema, bukvalno sam sve dostavio u pdf obliku, otišao u magistrat obaviti ostale sitnice kada je viza bila gotova i to je to. Pretpostavljam da isto ili slično ide i za Blue Card.
Ovdje možeš pronaći dosta informacija:
https://www.workinaustria.com/en/reside ... blue-card/
- Mr.Sojic
#3399 Re: Zivot u Austriji
Zimnjače legle, permant se nasuo, AdBlue takođe, da se pasoš vidi jel još važi
i samo da dođe 20.12. 
-
svemirska_vjeverica