Haris.ba wrote: ↑28/10/2024 08:31
neki wrote: ↑28/10/2024 08:24
Kad bi uveli svima pojedinačne kalorimetre tek bi onda mnogi proplakali od visine računa.
Sreća je vlasnika stanova na npr. Alipašinu i sličnim zgradama što je pojedinačne mjerače nemoguće ugraditi
Pa ne bi.
Tada bi svako znao koliko potrosi. Pa onda vagao sta mu vise odgovara.
U mene komsija mislio zafrkati drzavu pa nije placao racune za gas, dosli ljudi plombirali set. On nekako ovorio ventil, koristio, dosli na kraju i odrezali skroz mu instalaciju sa seta, skinuli sat. Cak mislim i zavarili kapicu na njegov izlaz.
I onda ga gledao, svake godine drva na 5 sprat vuce.
Bilo bi mnogo manje komocije, to jeste. Jer ne znam kako bi zgrade napravljene na principu da su svi stanovi grijani na istu temperaturu reagovale. Ja znam kako je zafrkano na plin kada ti niko ne grije ni ispod ni iznad, ni sa strana.
Nije stvar u tome znaš li koliko potrošiš.
Nego, zgrade na Alipašinom (barem neke) su tako loše građene da stanovima u njima treba puno veća temperatura grijanja nego nekim drugim.
Pa ja u zgradi haman 20 godina starijoj od zgrade na Alipašinom mogu zavrnuti ventil, drug na Alipašinom ne može. Pa se može desiti da njemu bi kalorimetar povećao račun, meni bi smanjio.
A ni on, ni ja, nismo uticali na to kako će zgrade biti građene. Pa bi on, ni kriv ni dužan, morao platiti utopljavanje, rekonstrukciju zgrade ako želi niži račun grijanja, ja ne moram. U svakom slučaju on na gubitku.
Samo nemoj putem "Što tu stanuje, neka mijenja".