iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

acer5101

#33726 Re: iPhone - All about

Post by acer5101 »

brazzo19 wrote: 05/10/2025 17:46 Nisam fakat ovdje dosao da "izazovem rat" samsung vs apple :D Nego me zanima misljenje raje koji koriste sada iphone prije su bili na samsungu jesu li se pokajali navikli koje su im prednosti i mane u svakodnevnom koristenju.
Citao sam stotine komentara po forumima, gledao usporedne testove s25 ultra i 17 pro max na youtube na desetine videa, ali me zanima sta kaze nasa raja "obicni Bosanski covjek" :D prosjecni korisnik telefona kamere i njegovih mogicnosti.
Evo vagam da li uzeti 17 pro max ili cekati s26 ultra iduce godine pa mi svako misljenje zlata vrijedi, pogotovo jer je to "skup sport" pa se bojim da se na kraju je zeznem sto sam presao a tolike pare izvalio ....
Iphone nije više prestiž kao što je bio prije 10-12 god., sad ga svi imamo. IOS je zatvoreni sistem i ne možeš instalirati ni jednu aplikaciju a da nisu oni odobrili, dok sa androidom možeš raditi šta hoćeš i instalirati odakle hoćeš. To je prednost IOS-a sigurnost, dok Android je otvoren. Što se tiče hardwera i kamera tu je stvar ličnog odabira, jer uvijek ćemo hvaliti ono što imamo. Tako, ako želiš probati nešto novo IOS je TOP. Ja koristim i jedan i drugi, bas iz gore navedeno razloga oko aplikacija.
neraaaa

#33727 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

Ma nema nikakvog rata. I jedni i drugi imaju svoje mane. Mene kod Samsunga nerviralo to sto su za sve nativne aplikacije imali predinstalirane duple Google-ove, a negdje čak i tri iste aplikacije. Tako sam znao imati Google photos, Galaxy Photos i Onedrive photos, a ne možeš niti jednu obrisati.

Na iPhonu me nervira Appleova logika gdje ti ne dozvoljava da radiš neke stvari kako ti želiš, već kako oni misle da treba. Prvih dana ga zamalo nisam opalio od zid. Nema back opcije, samo swipe to home, tastatura je katastrofalna i to je nešto na sto se nikako ne mogu da naviknem. Ako isključim autocorrect katastrofalno teško kucati, a ako uključim onda on koristi neku svoju logiku i ubacuje rijeci koje nisam želio da napišem. Šta god da uradim ne valja.

Kamere i ostale stvari, tu su svi u pet deka. Prednost iPhonea je zaista dugoročna softverska podrška, nerijetko i preko 10 godina, odlicna optimizacija, dobra baterija, iako je fizički mala ….

Sve u svemu, isto je to sve.
brazzo19

#33728 Re: iPhone - All about

Post by brazzo19 »

Ma vala kad sam bio mladji ganjao sam aplikacije te "third part" kolokovao telefon, ubacivao sisteme rutao ga zezao se, sada kako je covjek stariji zadnjih 5-6 godina telefon koristim za pozive poruke drustvene mreze slikanje mailove zbog posla, office paket i to je to, evo gledam nemam ma ovom telefonu koji trenutno kotistim nijednu app a da je nema ja appleovom store.u ... ne znam, jedino sto me odbija jos je to sto se recimo ne mogu ucitati viber poruke dok sve ostalo moze se prebaciti sa androida na apple i sto imam preko 20 hiljada slika sortiranih po albumima, a znam kad ovamo to prebacim da ce mi sve izmijesati i ucitati po datumu slikanja ostalo je manje vise isto sve ...
DonieBrasco

#33729 Re: iPhone - All about

Post by DonieBrasco »

Ne znam zasto odmah ides na pro max kad sve recenzije pokazuju da je razlika između obicnog 17 i pro, doslovce teleskop kamera, nesto brzi cip i vise baterije.

Ako vec prelazis na iOS pocni sa 17 ako bas hoces uzumi pro, ne treba ti max. Navici ces se za sedmicu dana, ne znam sad da li sta specijalno radis na telefonu pored drustvenih mreza, dopisivanja, mailova, muzika, dokumenata, da ces osjetiti neku veliku razliku naspram sto si radio na androidu.
brazzo19

#33730 Re: iPhone - All about

Post by brazzo19 »

Ma max iskljucivo sto volim velike telefone, jer i prije kad sam htio probati sa iphone.om odbijalo me to sto su imali osjetno manji display od samsung plus i ultra modela, a evo zadnje dvije godine su se gotovo izjednacili sto se tice velicine ekrana.
DonieBrasco

#33731 Re: iPhone - All about

Post by DonieBrasco »

Samo opusteno ako si sad na 24/25 ultra cekaj 26 ultra a to ti je isto kao da preskaces 17 i cekas 18 (pro/max) bice 15% "bolji" tj. neces primjetiti kako god okrenes.
eldinowski

#33732 Re: iPhone - All about

Post by eldinowski »

Ma to je sve stvar ukusa. Ja sam dugo koristio iphone, sve do serije 15 i onda ga zamijenio za s24 ultra. Fin telefon, nema sta. Mene je nervirao zvucnik koji je bio odron u poredjenju sa onim na iphonu pa sam bas cesto u pozivima palio zvucnik. OS je isto malo vise bio ispeglan na iphonu pa sam se na kraju vratio na staro. Ono sto sam odmah primjetio je osjetno bolji displej na samsungu. Ovo u vezi OS vise nije slucaj jer je iOS 26 kriza. Da je Steve Jobs ziv ovo nista ne bi ovako izgledalo, od softwarea do hardwarea. Bez po muke bih sad uzeo s25 ultra, sasvim sigurno prije nego 17 pro max, koji mi je odron u svakom pogledu :D Kad vidim narandzastu boju, izgled zadnje strane, kvalitet izrade itd. puno mi vise premium izgleda s25 ultra i uvijek bih njega odabrao.
hp_user

#33733 Re: iPhone - All about

Post by hp_user »

eldinowski wrote: 06/10/2025 19:46 Ma to je sve stvar ukusa. Ja sam dugo koristio iphone, sve do serije 15 i onda ga zamijenio za s24 ultra. Fin telefon, nema sta. Mene je nervirao zvucnik koji je bio odron u poredjenju sa onim na iphonu pa sam bas cesto u pozivima palio zvucnik. OS je isto malo vise bio ispeglan na iphonu pa sam se na kraju vratio na staro. Ono sto sam odmah primjetio je osjetno bolji displej na samsungu. Ovo u vezi OS vise nije slucaj jer je iOS 26 kriza. Da je Steve Jobs ziv ovo nista ne bi ovako izgledalo, od softwarea do hardwarea. Bez po muke bih sad uzeo s25 ultra, sasvim sigurno prije nego 17 pro max, koji mi je odron u svakom pogledu :D Kad vidim narandzastu boju, izgled zadnje strane, kvalitet izrade itd. puno mi vise premium izgleda s25 ultra i uvijek bih njega odabrao.
Ne gine nam thinkpad i zamzung ultra
Pandakonda

#33734 Re: iPhone - All about

Post by Pandakonda »

brazzo19 wrote: 05/10/2025 17:46 Nisam fakat ovdje dosao da "izazovem rat" samsung vs apple :D Nego me zanima misljenje raje koji koriste sada iphone prije su bili na samsungu jesu li se pokajali navikli koje su im prednosti i mane u svakodnevnom koristenju.
Citao sam stotine komentara po forumima, gledao usporedne testove s25 ultra i 17 pro max na youtube na desetine videa, ali me zanima sta kaze nasa raja "obicni Bosanski covjek" :D prosjecni korisnik telefona kamere i njegovih mogicnosti.
Evo vagam da li uzeti 17 pro max ili cekati s26 ultra iduce godine pa mi svako misljenje zlata vrijedi, pogotovo jer je to "skup sport" pa se bojim da se na kraju je zeznem sto sam presao a tolike pare izvalio ....
Sto se tice razlike, prednost iPhone-a je ta što je svaka aplikacija koja je napravljena za iPhone najbolja verzija te aplikacije koja postoji. Developeri kada prave aplikacije za iphone imaju samo iOS kao sistem i iPhone kao telefon i nema nikakvih problema. Najvecu fluidnost ces upravo imati na iPhone verziji aplikacija. Dok na androidu aplikacije nisu toliko dobre jer android ima jako puno telefona (samsung, xiaomi, OnePlus itd.) i svaki od tih telefona pored androida ima svoj OS (npr. Samsung One) i nikad ne znas onda kako će aplikacija ispasti na telefonu. Također kada dolazi update softvera na iphonu dođe svima isti dan (day one update) dok kod androida varira od telefona i modela. Izuzetak ovome svemu je Google Pixel jer je to stock android i jedini on moze ici u diskusiju sa iPhone. Tako da ako budes razmisljao o androidu gledaj samo Pixel.

iPhone sam pravi arhitekturu telefona i svaki dio je njihov, što ti daje dodatnu stabilnost jer je svaki dio napravljen da se slaze sa drugim. Dok android telefoni koriste razlicite dijelove od razlicitih proizvođača. Meni je licno iPhone imao uvijek bolju kameru (koristio sam samsung ultru prije) za potrebe obicnog covjeka, dok android vodi u nekim gimmick stvarima kao što je teleskopski zoom što je pitanje kada ces ga uopste koristiti

Sve ovo zajedno stvara jedan dobar paket gdje će tebi ocuvan iphone trajati po 5+ godina i raditi kao kad si ga kupio prvi dan. Dok kad sam bio na Androidu telefon mi je bio dobar neke max 3 godine gdje vec krene usporavati a da ne govorim za bloatware kojim ti napune svaki android telefon. Plus ovo duplanje aplikacija koje spominje forumas gore.

Androidova najveca prednost je u personalizaciji gdje sa par aplikacija koje skines mozes od izgleda telefona napraviti sta god hoces. Ima dosta vise opcija nego iPhone + mozes skidati third party .apk aplikacije za neke app koje bi recimo morao platiti ili imati pretplatu za iphone. Na iPhonu si zakovan za app store i nema third party aplikacija osim ako neces jailbrake ili nesto sto se nikako ne preporucuje. Mada eto sa ovih zadnjih par update-a iphone ne zaostaje toliko puno po customizaciji ali je android sigurno bolji. Također baterije su uvijek duze trajale na Android telefonima, nisam gledao sad kako 17ka kotira naspram ultre

Ako te zanima preprodajna cijena iPhone ces uvijek prodati za vece pare i vise drze cijenu od bilo kojeg androida.
neraaaa

#33735 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

Pandakonda wrote: 07/10/2025 18:17
Sto se tice razlike, prednost iPhone-a je ta što je svaka aplikacija koja je napravljena za iPhone najbolja verzija te aplikacije koja postoji. Developeri kada prave aplikacije za iphone imaju samo iOS kao sistem i iPhone kao telefon i nema nikakvih problema. Najvecu fluidnost ces upravo imati na iPhone verziji aplikacija. Dok na androidu aplikacije nisu toliko dobre jer android ima jako puno telefona (samsung, xiaomi, OnePlus itd.) i svaki od tih telefona pored androida ima svoj OS (npr. Samsung One) i nikad ne znas onda kako će aplikacija ispasti na telefonu. Također kada dolazi update softvera na iphonu dođe svima isti dan (day one update) dok kod androida varira od telefona i modela. Izuzetak ovome svemu je Google Pixel jer je to stock android i jedini on moze ici u diskusiju sa iPhone. Tako da ako budes razmisljao o androidu gledaj samo Pixel.

iPhone sam pravi arhitekturu telefona i svaki dio je njihov, što ti daje dodatnu stabilnost jer je svaki dio napravljen da se slaze sa drugim. Dok android telefoni koriste razlicite dijelove od razlicitih proizvođača. Meni je licno iPhone imao uvijek bolju kameru (koristio sam samsung ultru prije) za potrebe obicnog covjeka, dok android vodi u nekim gimmick stvarima kao što je teleskopski zoom što je pitanje kada ces ga uopste koristiti

Sve ovo zajedno stvara jedan dobar paket gdje će tebi ocuvan iphone trajati po 5+ godina i raditi kao kad si ga kupio prvi dan. Dok kad sam bio na Androidu telefon mi je bio dobar neke max 3 godine gdje vec krene usporavati a da ne govorim za bloatware kojim ti napune svaki android telefon. Plus ovo duplanje aplikacija koje spominje forumas gore.

Androidova najveca prednost je u personalizaciji gdje sa par aplikacija koje skines mozes od izgleda telefona napraviti sta god hoces. Ima dosta vise opcija nego iPhone + mozes skidati third party .apk aplikacije za neke app koje bi recimo morao platiti ili imati pretplatu za iphone. Na iPhonu si zakovan za app store i nema third party aplikacija osim ako neces jailbrake ili nesto sto se nikako ne preporucuje. Mada eto sa ovih zadnjih par update-a iphone ne zaostaje toliko puno po customizaciji ali je android sigurno bolji. Također baterije su uvijek duze trajale na Android telefonima, nisam gledao sad kako 17ka kotira naspram ultre

Ako te zanima preprodajna cijena iPhone ces uvijek prodati za vece pare i vise drze cijenu od bilo kojeg androida.
Samo mala opaska za third party aplikacije.

Od iduće godine one neće biti moguće zbog nove Google politike da svi developeri moraju biti registrovani kod Google-a.

Android sa tim gubi možda i jedinu prednost. Ako se već pravi zatvoren sistem, onda će korisnici birati između dva skoro identična sistema i uvijek će izabrati onaj ljepši i stabilniji, a to je realno IOS.

U budućnosti Android će vjerovatno ostati samo na budget uređajima, a flagship telefoni sa androidom će lagano nestajati iz upotrebe, jer ne vidim ko bi dao novac za, recimo Galaxy S30 pored iPhone-a, ako zna da neće imati nikakavih prednosti, a sa druge strane ima siguran i provjeren proizvod po istoj cijeni. Još ako Apple usavrši AI na svoj način, tad će biti baš bez konkurencije.
adsubzero

#33736 Re: iPhone - All about

Post by adsubzero »

neraaaa wrote: 07/10/2025 18:28 U budućnosti Android će vjerovatno ostati samo na budget uređajima, a flagship telefoni sa androidom će lagano nestajati iz upotrebe, jer ne vidim ko bi dao novac za, recimo Galaxy S30 pored iPhone-a, ako zna da neće imati nikakavih prednosti, a sa druge strane ima siguran i provjeren proizvod po istoj cijeni. Još ako Apple usavrši AI na svoj način, tad će biti baš bez konkurencije.
Kakav coping :-)
xPaco1337

#33737 Re: iPhone - All about

Post by xPaco1337 »

Android je postao bloatware, prije je bio dobar. Sad je dobar samo zbog 3rd party aplikacija i to je sve a navodno rade na tome da i to zabrane nadam se da neće uspjeti mada nece se opet to nikad u potpunosti iskorijeniti i onako i da uspiju
neraaaa

#33738 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

xPaco1337 wrote: 08/10/2025 09:20 Android je postao bloatware, prije je bio dobar. Sad je dobar samo zbog 3rd party aplikacija i to je sve a navodno rade na tome da i to zabrane nadam se da neće uspjeti mada nece se opet to nikad u potpunosti iskorijeniti i onako i da uspiju
Google je već potvrdio da definitvno od iduće godine ide rampa za sve tp aplikacije.

Bune se ljudi, ali oni samo ponavljaju da je to iz sigurnosnih razloga.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#33739 Re: iPhone - All about

Post by gentoo »

neraaaa wrote: 08/10/2025 10:04 Bune se ljudi, ali oni samo ponavljaju da je to iz sigurnosnih razloga.
Ti zelis da ti kinez i indijac sa ChatGPT prave aplikacije sa backdoor-om i da to prolazi bez ikakve kontrole bilo cega ?
neraaaa

#33740 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

gentoo wrote: 08/10/2025 13:03
neraaaa wrote: 08/10/2025 10:04 Bune se ljudi, ali oni samo ponavljaju da je to iz sigurnosnih razloga.
Ti zelis da ti kinez i indijac sa ChatGPT prave aplikacije sa backdoor-om i da to prolazi bez ikakve kontrole bilo cega ?
To sve stoji, ali ne rade oni to iz te namjere, nego hoće sve da monetizuju i da ide preko njih.
DonieBrasco

#33741 Re: iPhone - All about

Post by DonieBrasco »

Image

Sta mislite koliko ce trebati Apple-u da stave zadnjih display kao Xiaomi, mislim da su oni itekako osluskivali njih samo ce oni to milion puta bolje implementirati. Ako nista bice bas fora snimati selfije zadnjom kamerom u vrhunskoj kvaliteti. :mrgreen:

P.S. Samsung nekada također.
neraaaa

#33742 Re: iPhone - All about

Post by neraaaa »

DonieBrasco wrote: 08/10/2025 19:32 Image

Sta mislite koliko ce trebati Apple-u da stave zadnjih display kao Xiaomi, mislim da su oni itekako osluskivali njih samo ce oni to milion puta bolje implementirati. Ako nista bice bas fora snimati selfije zadnjom kamerom u vrhunskoj kvaliteti. :mrgreen:

P.S. Samsung nekada također.
U tom slučaju neće biti potrebe za prednjim kamerom uopšte. Ne znam što je Xiaomi uopšte i implementirao u ovaj model jer je faktički beskorisna, a kvari displej.
DonieBrasco

#33743 Re: iPhone - All about

Post by DonieBrasco »

Pokazivanje misica i mogucnosti tehnologije, dobro zapazanje da mozda nece trebati prednja kamera sto ostavlja prostora u vrhu telefona (mslim iznutra) za nesto drugo. A proizvođacima je svaki milimetar prostora bitan.

Moglo bi se to super implementirati vremenom.
eldinowski

#33744 Re: iPhone - All about

Post by eldinowski »

Znaci sad cemo staklo lijepiti i nazad :D
Filter

#33745 Re: iPhone - All about

Post by Filter »

Narcis edition
warzone

#33746 Re: iPhone - All about

Post by warzone »

Jeste, dovoljno je da nam amerikanac i izraelac drze backdoor :-)
gentoo wrote: 08/10/2025 13:03
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#33747 Re: iPhone - All about

Post by gentoo »

warzone wrote: 09/10/2025 11:29 Jeste, dovoljno je da nam amerikanac i izraelac drze backdoor
Ko je Izrealac ? Jel ides ti na ove flotile sa Gretom ? Jel znas sta je ovo npr. i zasto postoji https://security.apple.com/blog/memory- ... forcement/ ?
azdralovic

#33748 Re: iPhone - All about

Post by azdralovic »

gentoo wrote: 09/10/2025 11:54
warzone wrote: 09/10/2025 11:29 Jeste, dovoljno je da nam amerikanac i izraelac drze backdoor
Ko je Izrealac ? Jel ides ti na ove flotile sa Gretom ? Jel znas sta je ovo npr. i zasto postoji https://security.apple.com/blog/memory- ... forcement/ ?
Vjerovatno misli na pegasus
warzone

#33749 Re: iPhone - All about

Post by warzone »

Spominjati kineze i indijce, dok koristis fb, google, windows, iphone .... je stvarno smijesno. Sve suplje kao sir, a eto se trebamo cuvati da nas kinezi i indijci ne prate :-)
azdralovic wrote: 09/10/2025 11:59
gentoo wrote: 09/10/2025 11:54
Vjerovatno misli na pegasus
skafiskafsnjak

#33750 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

eldinowski wrote: 09/10/2025 10:40 Znaci sad cemo staklo lijepiti i nazad :D
Pa na ovim 17pro modelima svakako moras nazad sve zastititi :skoljka:
Post Reply