Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
palermo

#33701 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

vivaldi wrote:
vee-jay wrote:Da, to znam. Jedino ne znam zasto druga strana na takve kompromise pada. Ustvari znam i to, radi svojih fotelja.
Ali da se razumijemo, ustvari nije uopste tesko na Dodikovu destrukciju imati adekvatan odgovor.
Opet kazem, tesko je na to imati adekvatan odgovor kada nemas nikakve instrumente sa sankcinonisanjem.

Imamo problem sa JMBG i sta mile uradi? On donese entiteski zakon i rijesi u rs. Problem popisa? Mile opet kaze - hoces- neces- ne moras, napravicemo popis u rs-u...

i sta mu ti mozes? ne mozes nista. Njega boli tuki za drzavom. On zivi u drzavi BiH samo zato sto ga je amerika natejrala na to, ali ga nisu mogli natjerati da se pomiri s tim i da je zavoli. Ne mozes njega kazniti nefunkcionisanjem drzave - njemu je to nagrada. Njega zanima samo entitet, a tu apsolutno dominira. Ne znam da li si primjetio, ali poslije svih izbora, od 15-ak vlada u BiH prva se uvijek formira vlada rs. On odmah zavrsi ono sto njemu treba..
Al zaista,jel taj Dodik svemoguć......jel on konačno otjelotvorenje Boga u ljudskom liku.....mislim.

Ti si pametan čovjek Vivaldi, uživaš zaslužen renome na ovom forumu........molim te , pročitaj još jednom šta si napisao , ako ne vidiš ono što ti hercegovac kaže (da tvoje riječi prizivaju odnosno bolje reći najavljaju rat) onda ništa, sorry
vivaldi

#33702 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

palermo wrote:Al zaista,jel taj Dodik svemoguć......jel on konačno otjelotvorenje Boga u ljudskom liku.....mislim.

Ti si pametan čovjek Vivaldi, uživaš zaslužen renome na ovom forumu........molim te , pročitaj još jednom šta si napisao , ako ne vidiš ono što ti hercegovac kaže (da tvoje riječi prizivaju odnosno bolje reći najavljaju rat) onda ništa, sorry
od njega me nista ne iznenadjuje, ali od tebe da.

kakva bozanstva, kakvo prizivanje rata kakve izmisljotine??

de mi reci sta ti nije jasno, de mi reci koji dio nije tacan?
iamia

#33703 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by iamia »

budzet pc (kao i pederacije) uveliko zavisi od mmf i evropskog fonda za razvoj.
ako se evropi ne svidja kako dodik prica, neka jednostavno zavrne pipu. i u roku od godinu dana dodik ce biti streljan od samih srba u banja luci.
ali to oni nece.
ocigledno im odgovara sta dodik radi, i naravno probosanske snage moraju da trpe sve to.
moraju. jer ne postoji drugi nacin osim otvorenog rata.
vivaldi

#33704 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

iamia wrote:jer ne postoji drugi nacin osim otvorenog rata
pa upravo to. nema sistema sankcija
palermo

#33705 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

vivaldi wrote:
palermo wrote:Al zaista,jel taj Dodik svemoguć......jel on konačno otjelotvorenje Boga u ljudskom liku.....mislim.

od njega me nista ne iznenadjuje, ali od tebe da.

kakva bozanstva, kakvo prizivanje rata kakve izmisljotine??

de mi reci sta ti nije jasno, de mi reci koji dio nije tacan?
my mistake, ne prizivanje nego najavljivanje rata.

dakle, ako je netko svemoguć i ništa mu ne možeš, postoje samo dva puta, jedan je da kažeš, jebi ga, pusti budalu i nemoj da više išta imam sa njim, ili druga da kažeš sebi, ma nek ide sve u pičku materinu, i klepiš ga pravo među oči, pa što bude poslije.

Znaš neku treću opciju, u situaciji kada je netko svemoguć, odnosno ponaša se kao svemoguć ?

jasno mi je sve što si napisao, jedino mi nije jasno da li ti stvarno ne vidiš da su ove gore dvije opcije jedina moguća izvedenica iz tvoga posta.
vivaldi

#33706 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

palermo wrote:my mistake, ne prizivanje nego najavljivanje rata.

dakle, ako je netko svemoguć i ništa mu ne možeš, postoje samo dva puta, jedan je da kažeš, jebi ga, pusti budalu i nemoj da više išta imam sa njim, ili druga da kažeš sebi, ma nek ide sve u pičku materinu, i klepiš ga pravo među oči, pa što bude poslije.

Znaš neku treću opciju, u situaciji kada je netko svemoguć, odnosno ponaša se kao svemoguć ?

jasno mi je sve što si napisao, jedino mi nije jasno da li ti stvarno ne vidiš da su ove gore dvije opcije jedina moguća izvedenica iz tvoga posta.
vidi, prva stvar ja to uospte ne vidim ko nekakvu stvar pobjeda i poraza - to je problem emotivnosti forumasa koji vole dodjeljivati raznorazne epitete (oni izdajnicki su narocito popularni zadnje vrijeme).

sarajevo ima jedan cilj, banjaluka opozitan- ne mogu se dogovoriti i vec godinama pisemo jedne te iste postove i ti i ja, a nista se ne mijenja. Nista.

ja ne vidim nikakve ni pobjede ni poraze jer to sto neko nekome nije uspio nametnuti svoj stav ne vidim ni ko ppobjedu ni ko poraz. i da ti pravo kazem nemoguce je raspravljati sa ljudim koji tako iz krajnosti u krajnost.

ta situacija traje punih 10 godina, ako ne i vise jer ne znam otkad je na vlasti!!!!!! i ti sad pises o ratu i najvama.

pa ustvari i ne znam sta je zadnja stvar oko koje su se dogovorili i koje je to uospte godine bilo. TO JE CINJENICA!!!

to nema veze sa vivaldijem, jer sve ovo sto se desava nema veze ni sa mnom ni sa tobom vec sa nassom realnoscu.

probacu jos jednom da pojednostavim: cilj banjaluke je da ono sto ima de facto postane de jure, a cilj sarajeva je da ono sto ima de jure postane i de facto. Mile hoce da entiettske granice postane drzavne, a sarajevo da drzava zazivi u priznatim granicama.

miletova taktita je destrukcija, a sarajevo treba ici putem konstrukcije. zvuci kao mala igra rijeci, ali kada razmislis to je stvarno tako.
Mister Yes

#33707 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: i sta mu ti mozes? ne mozes nista. Njega boli tuki za drzavom. On zivi u drzavi BiH samo zato sto ga je amerika natejrala na to, ali ga nisu mogli natjerati da se pomiri s tim i da je zavoli. Ne mozes njega kazniti nefunkcionisanjem drzave - njemu je to nagrada
vivaldi wrote:
pa sta dalje?
skijasov plan oduvijek je igrat na kartu ukljucivanja medjunarodne zajednice, ali to se ocigledno ne dogadja vec godinama ili u drasticnom smanjenom obimu.

svi odreda stranci su se ocitovali i rekli da se vise nemaju namjeru ozbiljnije mjesati jer je to sada besmisleno - jednostavno ne mozes na silu u eu.

MZ je prilicno zapela da bjezi i sa kosova gdje je dosla puno kasnije, a kamoli odavde..
Potpuno pogrešno. Nefunkcionisanje države najviše šteti upravo Dodiku. Toliko da imam dojam da on namjerno radi protiv RS-a kada blokira državu.

Nema nikakve fucking šanse da MZ dopusti podjelu zemlje. Ako država ne funkcioniše ovako onda će se ukinuti entiteti ali nema šanse da dozvole podjelu. Naravno ne zato što nas vole već upravo suprotno.

Ali mora se MZ natjerati da ukine entitete a to se neće desiti sve dok se ne zaprijeti ratom. Dakle potrebni su ozbiljni nemiri na granici rata. Tek tada će reagovati i promjeniti Dayton. Ali naravno na štetu RS-a.
palermo

#33708 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

vivaldi wrote:
probacu jos jednom da pojednostavim: cilj banjaluke je da ono sto ima de facto postane de jure, a cilj sarajeva je da ono sto ima de jure postane i de facto. Mile hoce da entiettske granice postane drzavne, a sarajevo da drzava zazivi u priznatim granicama.

miletova taktita je destrukcija, a sarajevo treba ici putem konstrukcije. zvuci kao mala igra rijeci, ali kada razmislis to je stvarno tako.
Pa, jebem li ga, nisam ja ovo napisao---
i sta mu ti mozes? ne mozes nista. Njega boli tuki za drzavom. On zivi u drzavi BiH samo zato sto ga je amerika natejrala na to, ali ga nisu mogli natjerati da se pomiri s tim i da je zavoli. Ne mozes njega kazniti nefunkcionisanjem drzave - njemu je to nagrada.

Inače,dobar si sa ovima ciljevima Banjaluke i Sarajeva, ameriku otkrivaš :D .

Rekao bih još samo ovo, koliko god mi sa ove probosanske strane bili blećci, ipak toliko potcjenjivanje je rekao bih nerazumno.
vivaldi

#33709 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

palermo wrote: Rekao bih još samo ovo, koliko god mi sa ove probosanske strane bili blećci, ipak toliko potcjenjivanje je rekao bih nerazumno.
ma tu se ne radi o potcjenjivanju, ustvari ako imas obraza postoji jedno 20 forumasa koji ubijaju sa izdajama vec mjesecima po forumu, pa ti trebao njima reci.
Mister Yes wrote:Potpuno pogrešno. Nefunkcionisanje države najviše šteti upravo Dodiku. Toliko da imam dojam da on namjerno radi protiv RS-a kada blokira državu
pa i to je zakljucak koji se moze izvuci, mnogi ovdje pisu da treba glasata za dodika - problem je samo sot zaborave sta pisu pa psolije sat vremena opletu bas po njemu.
Mister Yes wrote:Nema nikakve fucking šanse da MZ dopusti podjelu zemlje. Ako država ne funkcioniše ovako onda će se ukinuti entiteti ali nema šanse da dozvole podjelu. Naravno ne zato što nas vole već upravo suprotno.
aposlutno se slazem da amerika nece dozvoliti podjelu zemlje, zato i pisem da je ovdje status quo dugorocna opcija. mislim da je jedini interes mz-a ovdje da se ne puca. Upravo zato mile ne prelazi crvenu liniju/referendum, ali isto tako ne vidim ni neku pormjenu stava, jer je nije bilo od djetona.
palermo wrote: Ali mora se MZ natjerati da ukine entitete a to se neće desiti sve dok se ne zaprijeti ratom. Dakle potrebni su ozbiljni nemiri na granici rata. Tek tada će reagovati i promjeniti Dayton. Ali naravno na štetu RS-a.
pa ovo je vec diskutabilno. Ja sam duboko uvjeren da cak hipoteticki da se bosnjaci i srbi dogovore oko bilo cega, a na stetu hrvata kao najmalobrojnijih jos da im pritom neka sila garantuje apsolutno ne mijesanje hrvatske, da to nista ne bi promjenilo nabolje jer se generalno jer je bih previse maloborjno i ekonomski presiromasna da se moze izboriti sa bilo kakvim vecim unutrasnjim otporom.
Mister Yes

#33710 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

volta dzontra wrote: RS guzi Federaciju ali bosnjacke stranke to lagano supstituiraju jer mogu pokazati svojim biracima da guze Hrvate u FBIH.
Hrvati onda destruktivno uzivaju u Dodikovom guzenju "drzave" jer znaju da to Bosnjake boli, vise emocionalno nego prakticno, jer prakticno je moc "stvarnog guzenja" entitetima. Onda Bosnjaci uzivaju u doguzenju Hrvata u FBIH. Onda Hrvati nepotrebno cak drze svijecu kad Dodik opet guzi "Drzavu" jer Bosnjake vise boli dok je Hrvatima svejedno......oni ni ZHZ gdje su 99% ne osjecaju svojim.
Smiješno. Bošnjaci da su željeli mogli su se davno dogovoriti sa Srbima. Entitet vam entitet nam. Raditi na prenošenju nadležnosti sa države na entitete pri čemu bi entiteti praktično postali države i to jedan Srpska država a drugi Bošnjačka država. I eto Bošnjama 51% BiH. Više nego je Alija ikada sanjao. Ali očigledno da Bošnjaci ne igraju tu prljavu igru. Oni se bore da se nadležnosti sa entiteta prenose na državu a ne suprotno. Praktično se bore protiv 2 neprijatelja rizikujući da na kraju ostanu sa 33% države. A mogli bi komotno udružit se sa Srbima i dobiti sigurnih 51%. Dakle pusti se te šuplje sa kamenjarskih foruma o tome kako su Bošnjaci već pustili Srbe a namirit će se na Hrvatima. Dokazano nije tačno.
palermo

#33711 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

vivaldi wrote:--------.
zaboravi......
Mister Yes

#33712 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: aposlutno se slazem da amerika nece dozvoliti podjelu zemlje, zato i pisem da je ovdje status quo dugorocna opcija.
Pitanje je možemo li uopšte govoriti o statusu quo kada se stanje mijenja iz mjeseca u mjesec na štetu separatista. Zato često kažem kako će biti pravo interesantno nakon popisa. Val panike koji će tada nastati gotovo neminovno će dovesti do sukoba. Ali živi bili pa vidjeli.
vivaldi

#33713 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Mister Yes wrote:
vivaldi wrote: aposlutno se slazem da amerika nece dozvoliti podjelu zemlje, zato i pisem da je ovdje status quo dugorocna opcija.
Pitanje je možemo li uopšte govoriti o statusu quo kada se stanje mijenja iz mjeseca u mjesec na štetu separatista. Zato često kažem kako će biti pravo interesantno nakon popisa. Val panike koji će tada nastati gotovo neminovno će dovesti do sukoba. Ali živi bili pa vidjeli.

ako cemo mak na konac ne znam kako bebe razvrstavas na separatiste i one koji nisu :D

tu uopste nema iznenadjenja, tu su stvari odavno poznate, ali i predvidive pa tu moze biti iznenadjenje samo za totalne laike
Mister Yes

#33714 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote: ako cemo mak na konac ne znam kako bebe razvrstavas na separatiste i one koji nisu :D
Neće se bebe prepasti već odrasli. Biće to panični strah a što bi rekao master Yoda "Fear is the path to the Dark Side. Fear leads to anger, anger leads to hate; hate leads to suffering."
vivaldi wrote:tu uopste nema iznenadjenja, tu su stvari odavno poznate, ali i predvidive pa tu moze biti iznenadjenje samo za totalne laike
Totalni laici = 90% populacije. Ako ne i više. Čak i na forumima gdje su "eksperti" ima strašno puno propagande. Laici će biti prestravljeni posebno što će se nastaviti trend koji traje već decenijama.
vivaldi

#33715 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Mister Yes wrote:Totalni laici = 90% populacije. Ako ne i više. Čak i na forumima gdje su "eksperti" ima strašno puno propagande. Laici će biti prestravljeni posebno što će se nastaviti trend koji traje već decenijama.
moguce je da je laika i puno vise u toj materije, ali politiku ne vode laici, oni su jako dobro upuceni
daddy-kool

#33716 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote: Ali mora se MZ natjerati da ukine entitete a to se neće desiti sve dok se ne zaprijeti ratom. Dakle potrebni su ozbiljni nemiri na granici rata. Tek tada će reagovati i promjeniti Dayton. Ali naravno na štetu RS-a.
Daytonski sporazum je dokument od kojeg MZ neće odstupiti nikada, nema šanse, previše su uložili u njega.
Entiteti se mogu ukinuti onda kada RS pokuša secesiju, i tada tek vojnom akcijom. Ja ne vidim drugi način.

Ovi što ismijavaju ova gledišta kao ratno huškačka ne razumiju da separatisti u RS nisu odustali od svojih ratnih ciljeva, te je zato potrebno izvršiti sve pripreme za mogući pokušaj otcjepljenja. Ta priprema bi značajno uozbiljila stvari i dovela do stvarnih promjena u politici i jednoj široj kooperativnosti.
Last edited by daddy-kool on 16/06/2013 00:07, edited 1 time in total.
_Sarajka

#33717 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _Sarajka »

Mister Yes wrote:
volta dzontra wrote: RS guzi Federaciju ali bosnjacke stranke to lagano supstituiraju jer mogu pokazati svojim biracima da guze Hrvate u FBIH.
Hrvati onda destruktivno uzivaju u Dodikovom guzenju "drzave" jer znaju da to Bosnjake boli, vise emocionalno nego prakticno, jer prakticno je moc "stvarnog guzenja" entitetima. Onda Bosnjaci uzivaju u doguzenju Hrvata u FBIH. Onda Hrvati nepotrebno cak drze svijecu kad Dodik opet guzi "Drzavu" jer Bosnjake vise boli dok je Hrvatima svejedno......oni ni ZHZ gdje su 99% ne osjecaju svojim.
Smiješno. Bošnjaci da su željeli mogli su se davno dogovoriti sa Srbima. Entitet vam entitet nam. Raditi na prenošenju nadležnosti sa države na entitete pri čemu bi entiteti praktično postali države i to jedan Srpska država a drugi Bošnjačka država. I eto Bošnjama 51% BiH. Više nego je Alija ikada sanjao. Ali očigledno da Bošnjaci ne igraju tu prljavu igru. Oni se bore da se nadležnosti sa entiteta prenose na državu a ne suprotno. Praktično se bore protiv 2 neprijatelja rizikujući da na kraju ostanu sa 33% države. A mogli bi komotno udružit se sa Srbima i dobiti sigurnih 51%. Dakle pusti se te šuplje sa kamenjarskih foruma o tome kako su Bošnjaci već pustili Srbe a namirit će se na Hrvatima. Dokazano nije tačno.
Dogovoriti se sa Srbima a Hrvate izbrisati gumicom ?Na koji način ?Ja ne razumijem tu logiku.Ako polazimo od jednostavne činjenice da Srbi imaju entitet, slijedeće što bi trazili je neovisnost.I kad ocijepe RS, na koji način bi riješili problem sa Hrvatima ?Jedino moguće riješnje je i teritoriju RS staviti na stol za podjelu.U tom pravcu treba usmjeriti snage.
Mister Yes

#33718 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

vivaldi wrote:
Mister Yes wrote:Totalni laici = 90% populacije. Ako ne i više. Čak i na forumima gdje su "eksperti" ima strašno puno propagande. Laici će biti prestravljeni posebno što će se nastaviti trend koji traje već decenijama.
moguce je da je laika i puno vise u toj materije, ali politiku ne vode laici, oni su jako dobro upuceni
Jesu. Zato su sve nervozniji. Pogledaj samo Dodika kako se prebacuje sa noge na nogu. Nikad brže ni nervoznije.
Mister Yes

#33719 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

_Sarajka wrote: Dogovoriti se sa Srbima a Hrvate izbrisati gumicom ?Na koji način ?Ja ne razumijem tu logiku.Ako polazimo od jednostavne činjenice da Srbi imaju entitet, slijedeće što bi trazili je neovisnost.I kad ocijepe RS, na koji način bi riješili problem sa Hrvatima ?
Vrlo jednostavno. Prenositi nadležnosti sa države na entitete sve dok entiteti ne postanu praktično države. Vremenom bi entiteti dobili i sportske reprezentacije (poput Škotske i Engleske na primjer). To bi trajalo nekih 20tak godina nakon čega bi Hrvata svakako bilo ispod 10% i ne bi predstavljali nikakav faktor.
_Sarajka

#33720 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _Sarajka »

Mister Yes wrote:
_Sarajka wrote: Dogovoriti se sa Srbima a Hrvate izbrisati gumicom ?Na koji način ?Ja ne razumijem tu logiku.Ako polazimo od jednostavne činjenice da Srbi imaju entitet, slijedeće što bi trazili je neovisnost.I kad ocijepe RS, na koji način bi riješili problem sa Hrvatima ?
Vrlo jednostavno. Prenositi nadležnosti sa države na entitete sve dok entiteti ne postanu praktično države. Vremenom bi entiteti dobili i sportske reprezentacije (poput Škotske i Engleske na primjer). To bi trajalo nekih 20tak godina nakon čega bi Hrvata svakako bilo ispod 10% i ne bi predstavljali nikakav faktor.
Dakle ti bi zrtovao Srebrenicu i Podrinje i poklonio ih Srbima iako su najveća stratišta bošnjačkog naroda na tim teritorijama ?To bi bilo neminovno, zar ne ?Ja ne vjerujem uopće u ustupke Srba po pitanju teritorije.Čak ni neke beznačajne za srpski narod.Mislim takodje da ti je razmišljanje o Hrvatima i tom navodnom " curenju " fatalistički projekat ..
I to tipa " bolje da u komšije crkne krava, nego da moja oteli dvoje "
Ako 85% bošnjačkog naroda ne bi bilo zadovoljno podjelom BiH sa Srbima pa i na štetu Hrvata ( koju predvidjaš ) licemjerno je uopće razmišljati o toj opciji.Bez obzira što sam ja u Sarajevu i ni teoretski ne mogu " upasti" u zamišljenu srpsku teritoriju.
Mister Yes

#33721 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

_Sarajka wrote: Dakle ti bi zrtovao Srebrenicu i Podrinje i poklonio ih Srbima iako su najveća stratišta bošnjačkog naroda na tim teritorijama ?To bi bilo neminovno, zar ne ?Ja ne vjerujem uopće u ustupke Srba po pitanju teritorije.Čak ni neke beznačajne za srpski narod.Mislim takodje da ti je razmišljanje o Hrvatima i tom navodnom " curenju " fatalistički projekat ..
Ako 85% bošnjačkog naroda ne bi bilo zadovoljno podjelom BiH sa Srbima pa i na štetu Hrvata ( koju predvidjaš ) licemjerno je uopće razmišljati o toj opciji.Bez obzira što sam ja u Sarajevu i ni teoretski ne mogu " upasti" u zamišljenu srpsku teritoriju.
:roll: Post sam napisao kao odgovor na tu teoriju da to Bošnjaci već rade. To je najpopularnija teorija južno od Prozora. Ne rade i to sam dokazao. A naravno da ta opcija za mene ne dolazi u obzir. Samo građanska država na cijeloj teritoriji. Puna ljudi koji navijaju za reprezentaciju BiH.
:bih:
_Sarajka

#33722 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _Sarajka »

Mister Yes wrote:
_Sarajka wrote: Dakle ti bi zrtovao Srebrenicu i Podrinje i poklonio ih Srbima iako su najveća stratišta bošnjačkog naroda na tim teritorijama ?To bi bilo neminovno, zar ne ?Ja ne vjerujem uopće u ustupke Srba po pitanju teritorije.Čak ni neke beznačajne za srpski narod.Mislim takodje da ti je razmišljanje o Hrvatima i tom navodnom " curenju " fatalistički projekat ..
:roll: Post sam napisao kao odgovor na tu teoriju da to Bošnjaci već rade. To je najpopularnija teorija južno od Prozora. Ne rade i to sam dokazao. A naravno da ta opcija za mene ne dolazi u obzir. Samo građanska država na cijeloj teritoriji. Puna ljudi koji navijaju za reprezentaciju BiH.
:bih:
Slazem se :D

Mislim da povratniku na Divič, Kozluk ili Šepak ništa ne bi znčilo čak i da se Hrvati isele iz Gruda, Posušja ili Širokog brijega.
Yug

#33723 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Yug »

Mister Yes wrote:
vivaldi wrote:
Jesu. Zato su sve nervozniji. Pogledaj samo Dodika kako se prebacuje sa noge na nogu. Nikad brže ni nervoznije.
Pa i ako je nervozan onda je to zbog Vucica ali cisto sumnjam.Zar Ti stvarno mislis da neko moze biti nervozan u Republici Srpskoj zbog odredjene politike iz sarajevskog ili zenickog kantona.I inace zar stvarno mislis su Hrvati mozda puno nervozni sada kada Hrvatska ulazi u EU i kao clanica NATO pakta ce moci ucjenjivati raznim blokadama politicko Sarajevo.Meni je uvjek bio fascinantan taj model samozavaravanja u Bosni koji su imali svi ali se ocito zadrzao samo u politickom Sarajevu.Zar tebi ni malo nije cudno ovo oslobadjanje Gotovine,Perisica,Stanicica,Simatovica.Jel tebi jasno da kada bi hipoteticki Srbi sami trazili ukidanje RS ameri bi to sprijecili.Da poznajes malo detaljnije spoljnu americku politiku to bi ti bilo jasno kao dan.Oni su taj sporazum betonirali kao jednu od diplomatskih pobjeda i to je jasno rekla Hilary Clinton kada je zadnji put bila u BiH i ostali americki zvanicnici i ambasadori.Pogledaj na netu sta u americkom politickom jeziku se podrazumijeva pod "ENTITET",bolje bi bilo da se zove bilo kako nego entitet.Tek ces sada vidjeti pritisak na Sarajevo da se Hrvatima da nesto slicno entitetu sto vec i najavljuju polako posebno sada kad Hrvatska udje u EU.Koliko je samo Hrvatska imala problema sa Slovenijom oko blokada zbog "mizernih" problema a mozes misliti sta ce Hrvatska raditi BiH i moras dobro biti naivan da to ne vidis.O Juznom toku i Srbiji kao novom americkom i ruskom igracu na ovim prostorima ti valjda ne moram puno govoriti,naravno to su platili kooperativnoscu i predajom Kosova.Jel Ti mislis da Gasprom i Juzni tok dolazi u Srpsku tek onako zbog biznisa.Sta njima znaci ovako malo trziste i pravljenje kraka za Srpsku,NISTA,osim sto su dobili naredbe iz vrha Rusije da se to uradi i ojaca RS.
cindrlimindrli

#33724 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Ofirne price, kao, prihvatite realnost da ste niko i nista a za uzvrat mi vas vise necemo trpati u masovne grobnice. Golemo u pm, i sve to umotano u nekakve zvrlj frazetine.
Mister Yes

#33725 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Yug wrote: Pa i ako je nervozan onda je to zbog Vucica ali cisto sumnjam.Zar Ti stvarno mislis da neko moze biti nervozan u Republici Srpskoj zbog odredjene politike iz sarajevskog ili zenickog kantona.
Ma jok ba. Evo zašto je nervozan:

Image
Yug wrote:I inace zar stvarno mislis su Hrvati mozda puno nervozni sada kada Hrvatska ulazi u EU i kao clanica NATO pakta ce moci ucjenjivati raznim blokadama politicko Sarajevo.
Hrvatska je moderna evropska zemlja i prijatelj BiH. Boli ih neka stvar za zapadne hercegovce i njihove primitivne želje.
Yug wrote:Jel tebi jasno da kada bi hipoteticki Srbi sami trazili ukidanje RS ameri bi to sprijecili.Da poznajes malo detaljnije spoljnu americku politiku to bi ti bilo jasno kao dan.Oni su taj sporazum betonirali kao jednu od diplomatskih pobjeda i to je jasno rekla Hilary Clinton kada je zadnji put bila u BiH i ostali americki zvanicnici i ambasadori.
LOL. Amerima je samo bitno da muslimani u BiH sami ne donose odluke. Trenutno to obezbjeđuju entitetskim glasanjem i domovima naroda ali dovoljno je i samo domovima naroda ako Srbi budu previše navaljivali da se odcjepe.
Yug wrote:Pogledaj na netu sta u americkom politickom jeziku se podrazumijeva pod "ENTITET",bolje bi bilo da se zove bilo kako nego entitet.
LOL
Yug wrote:Tek ces sada vidjeti pritisak na Sarajevo da se Hrvatima da nesto slicno entitetu sto vec i najavljuju polako posebno sada kad Hrvatska udje u EU.
Stvarno si smiješan. Ako Hrvatima daju entitet onda i Bošnjaci dobijaju svoj entitet. A to bi značilo da muslimani dobijaju određenu teritoriju na kojoj sami donose odluke. Neće da može. Ujka Sam disagree.
Yug wrote:O Juznom toku i Srbiji kao novom americkom i ruskom igracu na ovim prostorima ti valjda ne moram puno govoriti,naravno to su platili kooperativnoscu i predajom Kosova. Jel Ti mislis da Gasprom i Juzni tok dolazi u Srpsku tek onako zbog biznisa.
Jok nego što vole Srbe LOL. Gdje su bili ti Rusi kada se Srbija granatirala mjesecima od strane NATO saveza? Bolje nemati braću nego imati takvu.
Locked