Da nisu velike snage koncetrisane oko Damaska za SAA bi svo ostalo islo lakse..Ne znam jel im u ovom trenutku prioritet poptpuno osigurati Damask,mada je to relativno siguran gradKikibombona wrote:Opetja
Nema teorije da se SAA povlaci iz Arihe i posebno nema teorije da se povlace u Latakiju. Ariha je kapija za Idlib i ako sada izgube taj grad Idlib bi znatno teze branili. Al i kada bi se povlacili, sigurno ne bi isli u Latakiju vec u Idlib gdje bi ojacali odbranu.![]()
Misljenja sam da pobunjenici nemaju sanse zauzeti Idlib, ali hajde da vidimo..... Gubitak ovog grada bi bio katastrofa za SAA. U tom slucaju bi pobunjenici oslobodili velike snage i otvorili vrata za Latakiju, Hamu i Alep. SAA to ne bi dozvolila pod cijenu obustavljanja ofanzive u Alepu.
U Dari su pobunjenici popustili. SAA je izgubila neka zaista vazna uporista, ali je ruta za grad Dara ostala prohodna. To im je u ovom trenutku najvaznije. Dara svakako dolazi na red nakon Damaska. Bitno je odrzati se do tada.
Dakle, SAA lomi Damask i Alep..... znaju da ako vrate u potpunosti jedan od ta dva grada rat ce se polako poceti privoditi kraju.
Pobunjenici s druge strane cine sve da na drugim dijelovima drzave zadaju SAA snazne udarce kako bi rasteretili dva najveca sirijska grada.
Igra vremena..... SAA je u velikoj prednosti. Po meni, pobunjenike moze spasiti samo direktna intervencija Amerike i satelita.
Sirija
- Herr Flick
#33676 Re: Sirija
- Kikibombona
#33677 Re: Sirija
Glavonje u Damsku cuva vise ljudi nego je potrebno dok u drugim krajevima oskudjevaju. Tako je u svakom ratu, nazalost.Herr Flick wrote: Da nisu velike snage koncetrisane oko Damaska za SAA bi svo ostalo islo lakse..Ne znam jel im u ovom trenutku prioritet poptpuno osigurati Damask,mada je to relativno siguran grad
Ako bi istjerali pobunjenike iz juznih i sjevoro-istocnih predgradja, SAA bi oslobodila ogroman broj vojnika za druga ratista. Vjerujem da bi u tom slucaju kompletnu provinciju Dara rijesili za par mjeseci, pa onda i ostatak Sirije......
Al nije lako napredovati kroz nacickane kvartove....... Potrajat ce to jos godinu - dvije, sigurno.
-
Laprdan
#33678 Re: Sirija
Vi niste normalni, pa muslimani su najbolji ljudi. Samo što uzimate zdravo za gotovo sve to što vam zapadni mediji serviraju. Taj "humanitarac" je bio špijun. I vi naglašavate tog špijuna jer eto svi amerikanci i CNN bleje o tome pa hajmo i mi bit' stoka pa ih kopirat'. A on kao špijun je sastavni dio vojske i može da nanese više štete od vojnika. Govorimo o pojedincu, a šta je sa 200.000 žena i djece ubijenih barel bombama. Tu šutite licemjeri, al' dobro doslijedni ste jer i tu kopirate CNN i ostalo smeće. Dvostruki aršini. Pa možda možete lagati ovdje ovaj moderno-zapadni narod (pojedince), ali one tamo muslimane koji svaki drugi dan izgube nekog najbližeg - ne možete. I ovo što obmanjujete nema nikakve koristi i uticaja osim što ćete sebi navući teret i odgovarati na Sudnjem danu.Kikibombona wrote:Ogavne spodobe imaju neku svoju logiku i principe drugacije od normalnog svijeta.Bodkin wrote:Nema tog napada zbog kojeg odrezes glavu nekom zalutalom kurdu. Mislim ima ovim zaostalim majmunima
Te religije tvrde 'ko ubije jednog nevinog covjeka kao da je ubio sve ljude'.
Ove spodobe ubiju humanitarca kojem je zivotna misija pomagati, koji nizasta nije kriv, samo zato sto je odredjene nacionalnosti. Raznesu se medju civilima i ubiju ko zna koliko nevinih ljudi, cesto i novorodjencadi. I to im u skladu sa religijskom parolom?
Zao covjek uvijek pronadje nacin da opravda vlasito zlo. Kada slazes sebe, lako ti je lagati druge.
Al opet mi ih zao, stoka jedna maloumna..... zao mi kada sam sinoc na Paralelama gledao kako se zlocinacka CIA nad njima izivljava iako znam da je vecina njih spremna zaklati svakoga ko im nije po volji.
- salik79
#33679 Re: Sirija
Laprdan wrote:Naravno, ovo je ajet u kontekstu mira kad te niko ne dira. A nađi ajete u kontekstu rata kada te napadnu (barel bombama recimo, raketama...), Saliče. Hoćeš li i onda dobro činiti. Oni ti ubijaju djecu barel bombama a ti im poklanjaš barel bombe i činiš dobročinstvo. Kako da ne. Moj Saliče, onda idu oni ajeti što dušmanima smetaju. Kur'an je savršen, samo što ga jedino pametan čovjek razumije.salik79 wrote:[
Sura An-Nahl, Ajet 90:
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسَانِ وَإِيتَاءِ ذِي الْقُرْبَىٰ وَيَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.
Sura Fusilet, Ajet 34:
وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.
Sura Fusilet, Ajet 35:
وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ
To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni.
Usput, u vezi tvoje konstatacije o ajetu "u kontekstu mira kad te niko ne dira", bih samo napomenuo i to da je sura En-Nahl (Pcele) objavljena u posljednjem mekkanskom periodu, i to nakon što su konfrontacije izmedu mušrika i vjernika dostigle svoj vrhunac
- Herr Flick
#33680 Re: Sirija
Od tih 200.000 hiljadai barem 60 % su borci i s jedne i sa druge strane tako da se mani te price
-
Laprdan
#33681 Re: Sirija
Znači ti spadaš u one kojima je džaba govoriti ili ne govoriti. Znači da imaš dvoje djece i da neko ima jedan metak i ubije ti jedno dijete ti bi učinio dobročinstvo i dao mu još jedan. Ma nema, možda je u šiitskim predavanjima zabilježeno da je Poslanik a.s. poklanjao sablje protivniku u vrhuncu borbe. Svaka čast na tumačenju Saliče. Drži se ti Homeinija.salik79 wrote:Laprdan wrote:Naravno, ovo je ajet u kontekstu mira kad te niko ne dira. A nađi ajete u kontekstu rata kada te napadnu (barel bombama recimo, raketama...), Saliče. Hoćeš li i onda dobro činiti. Oni ti ubijaju djecu barel bombama a ti im poklanjaš barel bombe i činiš dobročinstvo. Kako da ne. Moj Saliče, onda idu oni ajeti što dušmanima smetaju. Kur'an je savršen, samo što ga jedino pametan čovjek razumije.salik79 wrote:[
Sura An-Nahl, Ajet 90:
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسَانِ وَإِيتَاءِ ذِي الْقُرْبَىٰ وَيَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.
Sura Fusilet, Ajet 34:
وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.
Sura Fusilet, Ajet 35:
وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ
Usput, u vezi tvoje konstatacije o ajetu "u kontekstu mira kad te niko ne dira", bih samo napomenuo i to da je sura En-Nahl (Pcele) objavljena u posljednjem mekkanskom periodu, i to nakon što su konfrontacije izmedu mušrika i vjernika dostigle svoj vrhunac
Allah dž.š. nam je s razlogom dao pamet, a Kur'an je jasna knjiga. Pouku primaju samo pametom obdareni.
- dječak sa šibicama
#33682 Re: Sirija
Jel ovo pinokio i blog vodi...Novak20 wrote:Zadovoljstvo ljudi iskazuju na razne, možda i malo čudne načine. 18+
http://islamskadrzava.blogspot.com/2014 ... imske.html
Mi vam sa zadovoljstvom prenosimo slike odrubljenih glava nusajrijskih mnogobožaca!
Zamislite koliko je zadovoljstvo preklati jednog ovakvog mušrika! ALLAHU EKBER!
Uz ovaj prigodan tekst i fotografije iz članka objavljenog na blogu Islamska država zapitam se ponekad gdje se sve monstrum može prikriti do momenta kad treba pokazati pravo lice.
- salik79
#33683 Re: Sirija
Zbog tvoje pameti i pameti onih od kojih ucis o "vjeri" se i desavaju pokolji kao jucerasnji u Pakistanu. Ubijaju osnovnoskolsku djecu s Bismillom i Tekbirom. Kad je klaonica nek' je halal klaonica...Samo me zanima jesu li i u toj skoli bile "zle Nusajrije", ili neka druga vrsta "musrika" ?! S cime su vas ona djeca gadjala?Laprdan wrote:Znači ti spadaš u one kojima je džaba govoriti ili ne govoriti. Znači da imaš dvoje djece i da neko ima jedan metak i ubije ti jedno dijete ti bi učinio dobročinstvo i dao mu još jedan. Svaka čast na tumačenju Saliče. Drži se ti Homeinija.salik79 wrote:
Sura Fusilet, Ajet 34:
Sura Fusilet, Ajet 35:
Allah dž.š. nam je s razlogom dao pamet, a Kur'an je jasna knjiga. Pouku primaju samo pametom obdareni.
-
Laprdan
#33684 Re: Sirija
Ove pojedince što su ubili nedužnu djecu oštro osuđujem (ko god da ih je ubio). A vidim osudili su i talibani:salik79 wrote:Zbog tvoje pameti i pameti onih od kojih ucis o "vjeri" se i desavaju pokolji kao jucerasnji u Pakistanu. Ubijaju osnovnoskolsku djecu s Bismillom i Tekbirom. Kad je klaonica nek' je halal klaonica...Samo me zanima jesu li i u toj skoli bile "zle Nusajrije", ili neka druga vrsta "musrika" ?! S cime su vas ona djeca gadjala?Laprdan wrote:Znači ti spadaš u one kojima je džaba govoriti ili ne govoriti. Znači da imaš dvoje djece i da neko ima jedan metak i ubije ti jedno dijete ti bi učinio dobročinstvo i dao mu još jedan. Svaka čast na tumačenju Saliče. Drži se ti Homeinija.salik79 wrote:
Sura Fusilet, Ajet 34:
Sura Fusilet, Ajet 35:
http://vijestiummeta.com/talibani-osudi ... 100-djece/
Zašto s ovim žarom ne pišeš o 200.000 ljudi koje je izmaskarirao assad. Pa halo ovdje je riječ od 100 djece i odmah je dobilo toliku medijsku pažnju odmah Independent pravi vruće naslove a takvi kao ti kopiraju - a moglo se vrlo lako desit da se neko infiltrirao i izvršio ovaj napad. Kaže neko gore 40% su žene i djeca od 200.000 koje je likvidirao monstrum assad (jest al malo sutra 40% al nema veze nastavljam hipotetički dalje). Šta je onda sa tih 80.000 žena i djece. GDJE je njihov medijski prostor??? To je trebalo biti već bar 800 (osamsto) ovakvih naslova da napravi Independent. Ima li ijednog naslova, licemjerčiću mali? Kad budeš napisao bar 800 postova o djeci koju je likvidirao assad i tek onda napišeš ovaj post koji si napisao gore - eh onda te neću smatrati licemjerčićem. Dobronamjerni Homeinijev pokloniče.
-
sarajevoxxxx
#33685 Re: Sirija
Nekoliko TOW-ova navodno pronađeno u kasarnama Al Hamidiya i Wadi Deif...
Američko oružje Ma'ruf prodavao izgleda svima.
Američko oružje Ma'ruf prodavao izgleda svima.
- salik79
#33686 Re: Sirija
@Laprdane
Cemu ti deminutivi? Slobodno me, kao pravi sljedbenik ideologije koju slijedis, nazovi licemijerom, kjafirom, musrikom,..., od volje ti... Cast mi je biti medju onima koje castis ovakvim epitetima, kao sto mi je cast biti Homeinijev poklonik.
Cemu ti deminutivi? Slobodno me, kao pravi sljedbenik ideologije koju slijedis, nazovi licemijerom, kjafirom, musrikom,..., od volje ti... Cast mi je biti medju onima koje castis ovakvim epitetima, kao sto mi je cast biti Homeinijev poklonik.
-
sarajevoxxxx
#33687 Re: Sirija
Što se tiče terorizmu u Pakistanu, i tu se neko pametan sjetio dronova i godinama ubijao pakistanske i afganistanske civile, u valjda nekakvom ratu protiv terorizma.Koliko je to bilo efikasno vidimo danas i u Siriji, i u Iraku, i u Pakistanu i u Afganistanu.Nasiljem, otvorenim možeš samo prouzrokovati samo još veći val nasilja, zapravo ništa ne riješavaš.Laprdan wrote: Ove pojedince što su ubili nedužnu djecu oštro osuđujem (ko god da ih je ubio). A vidim osudili su i talibani:
Zašto s ovim žarom ne pišeš o 200.000 ljudi koje je izmaskarirao assad. Pa halo ovdje je riječ od 100 djece i odmah je dobilo toliku medijsku pažnju odmah Independent pravi vruće naslove a takvi kao ti kopiraju - a moglo se vrlo lako desit da se neko infiltrirao i izvršio ovaj napad. Kaže neko gore 40% su žene i djeca od 200.000 koje je likvidirao monstrum assad (jest al malo sutra 40% al nema veze nastavljam hipotetički dalje). Šta je onda sa tih 80.000 žena i djece. GDJE je njihov medijski prostor??? To je trebalo biti već bar 800 (osamsto) ovakvih naslova da napravi Independent. Ima li ijednog naslova, licemjerčiću mali? Kad budeš napisao bar 800 postova o djeci koju je likvidirao assad i tek onda napišeš ovaj post koji si napisao gore - eh onda te neću smatrati licemjerčićem. Dobronamjerni Homeinijev pokloniče.
Problem sa Pakistanom je isti kao i sa Irakom i ostalim arapskim zemljama.Nema sistema, korupcija na svakom koraku, nema jakih obavještajnih službi, nema nikakvog reda.Raj za razne svjetske mešetare i ološe.Problem terorista u Pakisatnu i Afganistanu, se mogao davno riješiti da je to u interesu tih korumpiranih vlada koje su često, baš kao i u Iraku, pomognute i imaju podršku od strane Zapada.Što više terorizma Zapadu ljepše, bolje.Ima Pakistan ljudi koji mogu riješiti problem sa Talibanima za par mjeseci, ali nekome to jednostavno ne odgovara.
Ista stvar u Iraku.Svi su upozoravali čemu vodi Malikijeva retorika, nivo korupcije koji je bio za vrijeme njegove vladavine, ali uprkos tome sve uredno je imao podršku od američke administracije.Dok god potpisuje velike ugovore o kupovini oružja sve je ok.
Last edited by sarajevoxxxx on 17/12/2014 21:23, edited 1 time in total.
-
cbrt
#33688 Re: Sirija
Rebeli danas na kratko zauzeli Tell Malah, u okolini Hame, nanevši režimu osetne gubitke...http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.31 ... 4&z=14&m=b
Režim tvrdi kako je preko 1000 boraca izašlo do Moreka ali osim par slika pojedinaca nema neke bitnije potvrde...
Koliko je bilo iznenađenje napad na te dve baze govori i činjenica kako je režim već nedeljama najavljivao snažno ofanzivu na Khan Shaykun, pa je čak par dana pre rebelske ofanzive zasipao isti kao i Marrat Nouman lecima u kojima obaveštava građane o nadolazećoj sopstvenoj ofanzivi...U međuvremenu su rebeli bili napredovali u okolini Moreka sa istočne strane i malte-ne ga stavili u poluokruženje (bilo pre nedelju dana), mene je to čudilo s obzirom na prikupljanje trupa režima u okolini ali ispade da je to bio samo blef (nisu pokrenuli čak ni neku bitniju akciju da oslobađaju svoje opkoljene vojnike)...
Elem, ponovno imaju gubitke i u okolini Homsa na Shaer gasnim poljima a proslavljaju i to što su ipak spasili aerodrom u Deir ez Zoru (i time i čitav grad) mada je i tamo bilo stani pani...a pre samo mesec-dve ga umalo celog ne osvojiše, sad slave što su im glave još na ramenima, i nisu povratili teritorije koje su izgubili (velik deo)...
Na jednom blogu pročitah da ovaj poraz vojske faktički znači pad Idliba i da će ga teško zadržati, videćemo...
U Alepu rebeli napadaju Nubil i Zahru ne bi li tako oslobodili važnu saobraćajnicu koje ove dve enklave presecaju i žestoke borbe se vode na severoistoku...još im put nije presečen ali je ugrožen...
ISIS se šeta pustinjom i pre nedelju dana je zauzeo jedno važno uporište rebela Bir Qassab koje su ovi posle povratili...prete da ulete i u Damask sa istoka...http://wikimapia.org/#lang=en&lat=33.29 ... 8&z=14&m=b
Navodno je ovu palatu digao sam vlasnik kako ne bi pala rebelima u ruke u očekivanju njihove ofanzive iz Sheikh Miskina http://wikimapia.org/#lang=en&lat=32.81 ... 5&z=16&m=b
Režim tvrdi kako je preko 1000 boraca izašlo do Moreka ali osim par slika pojedinaca nema neke bitnije potvrde...
Koliko je bilo iznenađenje napad na te dve baze govori i činjenica kako je režim već nedeljama najavljivao snažno ofanzivu na Khan Shaykun, pa je čak par dana pre rebelske ofanzive zasipao isti kao i Marrat Nouman lecima u kojima obaveštava građane o nadolazećoj sopstvenoj ofanzivi...U međuvremenu su rebeli bili napredovali u okolini Moreka sa istočne strane i malte-ne ga stavili u poluokruženje (bilo pre nedelju dana), mene je to čudilo s obzirom na prikupljanje trupa režima u okolini ali ispade da je to bio samo blef (nisu pokrenuli čak ni neku bitniju akciju da oslobađaju svoje opkoljene vojnike)...
Elem, ponovno imaju gubitke i u okolini Homsa na Shaer gasnim poljima a proslavljaju i to što su ipak spasili aerodrom u Deir ez Zoru (i time i čitav grad) mada je i tamo bilo stani pani...a pre samo mesec-dve ga umalo celog ne osvojiše, sad slave što su im glave još na ramenima, i nisu povratili teritorije koje su izgubili (velik deo)...
Na jednom blogu pročitah da ovaj poraz vojske faktički znači pad Idliba i da će ga teško zadržati, videćemo...
U Alepu rebeli napadaju Nubil i Zahru ne bi li tako oslobodili važnu saobraćajnicu koje ove dve enklave presecaju i žestoke borbe se vode na severoistoku...još im put nije presečen ali je ugrožen...
ISIS se šeta pustinjom i pre nedelju dana je zauzeo jedno važno uporište rebela Bir Qassab koje su ovi posle povratili...prete da ulete i u Damask sa istoka...http://wikimapia.org/#lang=en&lat=33.29 ... 8&z=14&m=b
Navodno je ovu palatu digao sam vlasnik kako ne bi pala rebelima u ruke u očekivanju njihove ofanzive iz Sheikh Miskina http://wikimapia.org/#lang=en&lat=32.81 ... 5&z=16&m=b
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#33689 Re: Sirija
Prilikom povlačenja iz Jobara SAA snajperisti povalili 23 sekularna bekana u krugu čilimare. Među leševima na osnovu dokumenata identifikovano da je 11 čečenskih glavnja 1 albanac i 1 alžirac. Od ovih 11 čečenskih krmaka dvojica su na međunarodnim potjernicama-bila
.
- dragma
- Vozim: Pješe
#33690 Re: Sirija
Grupa "Pakistanski talibani" objavila je fotografije militanata odgovorih za napad na školu u pakistanskom gradu Pešavaru.Laprdan wrote:
Ove pojedince što su ubili nedužnu djecu oštro osuđujem (ko god da ih je ubio). A vidim osudili su i talibani:
U saopštenju ove terorističke grupe navodi se da je napad na školu bio opravdan jer vladine snage ubijaju nevine članove porodica talibana, uključujući žene i djecu.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/talib ... /141217154
Ovo drugo neću komentarisati, postaviću ti samo jedno pitanje, koliko je onda trebalo da ubiju djece da bi ovaj slučaj privukao tvoju pažnju?
Nemoj mi samo odgovoriti kontra-pitanjem jer ću u tom slučaju pomisliti, ili da si glup (jer je pitanje jednostavno) ili da nešto muljaš.
Treće, od tih kako kažeš 80 000 poginulih civila, žena, djece, barem jedna petina (ne znam tačan podatak, ne vodim statistiku) je stradala od ruku "pobunjenika" na prostoru koji kontroliše SAA. Isto tako, kada ti napišeš barem jedan post o toj djeci i ženama tek onda ćeš imati pravo da nekoga kritikuješ i nazovceš licemjernim.
Moram li te podsjetiti da si haman juče napisao (parafraziram) kako sve u Kobaneu, uključujuči i civile, iz razloga što su ostali a mogli su da odu, treba smatrati legitimnom vojnom metom!?
Na kraju i za ubuduće, zamolio bih te da Muslimane, Bošnjake ne trpaš u isti koš sa tim ološom, ISIL-om, i ne identifikuješ nas sa njima.
Last edited by dragma on 17/12/2014 21:30, edited 2 times in total.
-
sarajevoxxxx
#33691 Re: Sirija
- Polja Sha'ir, IS još uvijek drži bušotinu 105 i dobar dio istočnog Homsa.cbrt wrote:Rebeli danas na kratko zauzeli Tell Malah, u okolini Hame, nanevši režimu osetne gubitke...http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.31 ... 4&z=14&m=b
- Mork, veliki dio teritorije Morka je ničija zemlja, niti režim niti opozicija nemaju kontrolu.
- Alepo, režim tu ima hronični nedostatak ljudstva.Afganistanci i Iranci izgleda vode glavnu riječ na ovom ratištu oko Handrata.Na netu nikad više nego ovih dana poginulih Afganistanaca i Iranaca i pripadnika Hezbollaha.Pola Irana dovukao u Haleb da ratuje, a još uvijek nije proglasio mobilizaciju
- Nubil i Zehru je sramota napadati, to su ćiste šiitske enklave, ljudi brane svoje domove, kuće, tu je režim najjači, ljudi će se boriti dok zadnjeg.
- Shaykh Miskin, ovo što je do sada urađeno u Deri je ravno čudu.Koliko utvrđenja su ti ljudi oslobodili, koliko kota, koliko gradova, ljudi moji pa šta je ta Sirija bila.Svakih sto metara ili je bila jedna kasarna ili vojni punkt.Pa to ni pet država ne bi oslobodilo.Ali problem režima je što je zanemario volju i želju stanovništva da ga slome.Uzdao se u propagandu, veliki Iran. U svakom slučaju režim u Deri je u izuzetno teškoj situaciji, ovo sa Hezbollahom kojeg finansiraju zaljevske zemlje, ne znam koliko dugo može trajati.Šta kada Hezbolahu čiji se borci bore u Shaykh Miskinu prestanu dolaziti milijarde dolara iz Saudije, što nije isključeno? Opozicija je tu u pokrajini Dera u konstantnoj ofanzivi već skoro godinu dana, poslije gubtika grada Newe, režimskih utvrda oko prelaza Nesib, te poraza u Shaykh Miskinu i Quneitri, od režima se očekvao odgovor, umjesto toga gube najveću vojnu bazu u Idlibu
- Klavikula
#33692 Re: Sirija
pobunjenici jesu zauzeli Tel Malah i nakon toga su se povukli. dakle, selo je sada pod kontrolom SAA. u isto vrijeme, jak napad SAA na sjeveru Alepa, prije svega na Handarat cetvrt. autocesta Castello im je na puskometu od sinoc. nista ne moze uci i izaci iz Alepa a da to SAA ne primijeti.
-
zrakomlat
#33693 Re: Sirija
sarajevoxxxx wrote:Što se tiče terorizmu u Pakistanu, i tu se neko pametan sjetio dronova i godinama ubijao pakistanske i afganistanske civile, u valjda nekakvom ratu protiv terorizma.Koliko je to bilo efikasno vidimo danas i u Siriji, i u Iraku, i u Pakistanu i u Afganistanu.Nasiljem, otvorenim možeš samo prouzrokovati samo još veći val nasilja, zapravo ništa ne riješavaš.Laprdan wrote: Ove pojedince što su ubili nedužnu djecu oštro osuđujem (ko god da ih je ubio). A vidim osudili su i talibani:
Problem sa Pakistanom je isti kao i sa Irakom i ostalim arapskim zemljama.Nema sistema, korupcija na svakom koraku, nema jakih obavještajnih službi, nema nikakvog reda.Raj za razne svjetske mešetare i ološe.Problem terorista u Pakisatnu i Afganistanu, se mogao davno riješiti da je to u interesu tih korumpiranih vlada koje su često, baš kao i u Iraku, pomognute i imaju podršku od strane Zapada.Što više terorizma Zapadu ljepše, bolje.Ima Pakistan ljudi koji mogu riješiti problem sa Talibanima za par mjeseci, ali nekome to jednostavno ne odgovara.
Ista stvar u Iraku.Svi su upozoravali čemu vodi Malikijeva retorika, nivo korupcije koji je bio za vrijeme njegove vladavine, ali uprkos tome sve uredno je imao podršku od američke administracije.Dok god potpisuje velike ugovore o kupovini oružja sve je ok.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#33694 Re: Sirija
ovi zadnji uspjesi pobunjenika su samo varka
to lepi pušta baze i kasarne koje nemaju važnosti kako bi se okuražili i krenuli na damask pa da ih onda sve pobije na jednom mjestu
... i da malo skrene pažnju sa poteza moskve i šahiste iz kremlja
neće imperijalisti znati šta ih je snašlo
to lepi pušta baze i kasarne koje nemaju važnosti kako bi se okuražili i krenuli na damask pa da ih onda sve pobije na jednom mjestu
... i da malo skrene pažnju sa poteza moskve i šahiste iz kremlja
neće imperijalisti znati šta ih je snašlo
- dragma
- Vozim: Pješe
#33695 Re: Sirija
Activists: Heavy artillery attacks by #Daesh (#IS) on Rebels in N-#Aleppo, forced them to stop new offensive on #Sayfat & #Handarat. #Syria
https://twitter.com/archicivilians/stat ... 1798816769
Al Nusra killing of FSA leader tests fragile truce in southern Syria
http://www.thenational.ae/world/middle- ... hern-syria
Jabhat al-Nusra, IS clash in Daraa
http://www.al-monitor.com/pulse/securit ... daraa.html#
Zanimljivo, "pravovjerni" negdje (navodno) pomažu Assadu, negdje se međusobno ubijaju...
Ne zna se ni ko je s' kim niti ko je protiv koga
https://twitter.com/archicivilians/stat ... 1798816769
Al Nusra killing of FSA leader tests fragile truce in southern Syria
http://www.thenational.ae/world/middle- ... hern-syria
Jabhat al-Nusra, IS clash in Daraa
http://www.al-monitor.com/pulse/securit ... daraa.html#
Zanimljivo, "pravovjerni" negdje (navodno) pomažu Assadu, negdje se međusobno ubijaju...
Ne zna se ni ko je s' kim niti ko je protiv koga
- DuckZz
#33696 Re: Sirija
Valjda je sve jasno. Sirijska vojska će "dobiti" rat, samo je pitanje vremena ...Kikibombona wrote:Opetja
Nema teorije da se SAA povlaci iz Arihe i posebno nema teorije da se povlace u Latakiju. Ariha je kapija za Idlib i ako sada izgube taj grad Idlib bi znatno teze branili. Al i kada bi se povlacili, sigurno ne bi isli u Latakiju vec u Idlib gdje bi ojacali odbranu.![]()
Misljenja sam da pobunjenici nemaju sanse zauzeti Idlib, ali hajde da vidimo..... Gubitak ovog grada bi bio katastrofa za SAA. U tom slucaju bi pobunjenici oslobodili velike snage i otvorili vrata za Latakiju, Hamu i Alep. SAA to ne bi dozvolila pod cijenu obustavljanja ofanzive u Alepu.
U Dari su pobunjenici popustili. SAA je izgubila neka zaista vazna uporista, ali je ruta za grad Dara ostala prohodna. To im je u ovom trenutku najvaznije. Dara svakako dolazi na red nakon Damaska. Bitno je odrzati se do tada.
Dakle, SAA lomi Damask i Alep..... znaju da ako vrate u potpunosti jedan od ta dva grada rat ce se polako poceti privoditi kraju.
Pobunjenici s druge strane cine sve da na drugim dijelovima drzave zadaju SAA snazne udarce kako bi rasteretili dva najveca sirijska grada.
Igra vremena..... SAA je u velikoj prednosti. Po meni, pobunjenike moze spasiti samo direktna intervencija Amerike i satelita.
Pobunjenicima ne preostaje ništa drugo nego da drže i ono malo što kontrolišu i mole boga da neko (Zapad) interveniše i pronađe politicko rješenje. Time bi pobunjenici dobili kontrolu nad teritorijama koje kontrolišu, rat bi prestao i Sirijska vojska bi se okrenula prema istoku zemlje, dalje bi ratovala protiv terorista tipa Al Nusre koja bi se svakako raspala jer se ona sastoji od najmanje 50% prijašnjih civila koji bi valjda prestali ratovati.
Time bi SAA dobila pristup na svim dijeloima zemlje. Sama Al Nusra ne može držati toliku liniju, jedva kontrolišu rupe na jugu Idliba, naravno to je daleko od prve linije ....
-
sarajevoxxxx
#33697 Re: Sirija
- Delegacija sirijskog režima od 5 članova na čijem je čelu Imad al Asad rođak Bešara al Asada stigla u Kairo!
Treba i Kairo malo više upregnuti u spašavanje sirijskog režima.Rijad i Kairo jedan tim.Sirijski režim ide na noge i traži pomoć od egipatske vojne hunte koju su na vlast dovele, i iza koje stoje milijarde zaljevskih petro-dolara.
Treba i Kairo malo više upregnuti u spašavanje sirijskog režima.Rijad i Kairo jedan tim.Sirijski režim ide na noge i traži pomoć od egipatske vojne hunte koju su na vlast dovele, i iza koje stoje milijarde zaljevskih petro-dolara.
-
Laprdan
#33698 Re: Sirija
Kada odgovoriš na moj post potpuno (koji ti razumiješ jako dobro), a ne selektivno izvrčući činjenice, onda ću ulaziti u dalju konverzaciju s tobom. Jer do tad, spadaš u ovu skupinu što navedoh na kraju svog posta.dragma wrote:Grupa "Pakistanski talibani" objavila je fotografije militanata odgovorih za napad na školu u pakistanskom gradu Pešavaru.Laprdan wrote:
Ove pojedince što su ubili nedužnu djecu oštro osuđujem (ko god da ih je ubio). A vidim osudili su i talibani:
U saopštenju ove terorističke grupe navodi se da je napad na školu bio opravdan jer vladine snage ubijaju nevine članove porodica talibana, uključujući žene i djecu.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/talib ... /141217154
Ovo drugo neću komentarisati, postaviću ti samo jedno pitanje, koliko je onda trebalo da ubiju djece da bi ovaj slučaj privukao tvoju pažnju?
Nemoj mi samo odgovoriti kontra-pitanjem jer ću u tom slučaju pomisliti, ili da si glup (jer je pitanje jednostavno) ili da nešto muljaš.
Treće, od tih kako kažeš 80 000 poginulih civila, žena, djece, barem jedna petina (ne znam tačan podatak, ne vodim statistiku) je stradala od ruku "pobunjenika" na prostoru koji kontroliše SAA. Isto tako, kada ti napišeš barem jedan post o toj djeci i ženama tek onda ćeš imati pravo da nekoga kritikuješ i nazovceš licemjernim.
Moram li te podsjetiti da si haman juče napisao (parafraziram) kako sve u Kobaneu, uključujuči i civile, iz razloga što su ostali a mogli su da odu, treba smatrati legitimnom vojnom metom!?
Na kraju i za ubuduće, zamolio bih te da Muslimane, Bošnjake ne trpaš u isti koš sa tim ološom, ISIL-om, i ne identifikuješ nas sa njima.
-
Laprdan
#33699 Re: Sirija
Ovo će samo ubrzati ujedinjenje sirijskih i egipatskih muslimana inshaAllah. Jer egipatskim muslimanima je već davno prekipilo (skidanje Mursija, nasilno nametanje Sisija...).sarajevoxxxx wrote:- Delegacija sirijskog režima od 5 članova na čijem je čelu Imad al Asad rođak Bešara al Asada stigla u Kairo!
- svjezi_ustipak
#33700 Re: Sirija
to ce im biti drugi put da se ujedinjavaju. ako im bude kao prvi put bolje im je neka odmah odustanu.Laprdan wrote:Ovo će samo ubrzati ujedinjenje sirijskih i egipatskih muslimana inshaAllah. Jer egipatskim muslimanima je već davno prekipilo (skidanje Mursija, nasilno nametanje Sisija...).sarajevoxxxx wrote:- Delegacija sirijskog režima od 5 članova na čijem je čelu Imad al Asad rođak Bešara al Asada stigla u Kairo!