Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
cyprus

#33651 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Lakat Jebić wrote:
cyprus wrote:Jes jebote, glupani neće da razapnu šator, zovnu Selmu ili se sami late mikrofona, ne znaju upregnuti hodže i popove (ne samo to, nego po svoj prilici ni ne idu u džamiju :-) ), ne dijele pakete sa kafom i šećerom, nisu obezbijedili cenera ili cvaju da stimulišu ove malo neodlučnije glasače, neće čak ni da se potrude da zalijepe koji plakat na banderu ili nečiju tarabu... A i ova priča im je za kurac... Melju o nekakvim sistemskim rješenjima, ko da boli koga briga za sistem... Onda nekakve transdžender BČaršija-ČVila teme tipa inkluzije u obrazovanju ili tretmana osoba sa indvaliditetom... WTF? Još im samo fali da i o ekologiji počnu pričat :roll: Da ne govorim o ovoj nekoj komuljarskoj 'ko nas bre zavadi' priči... I čuj 'vodili smo pozitivnu kampanju'... Pa jbte ima li išta što zvuči pederskije na ovom dunjaluku od toga... Ima - onaj Falatar...

I onda se čude što samo ova fensi urbana elita glasa za njih :oops:
mozes ti bit ironican koliko hoces, izbori su matematika,antropologija i sociologija....
Nije mi cilj bio toliko da budem ironičan, koliko da prevedem šta ovo FGR stranka znači na prostom jeziku...

Međutim, ja ovdje krećem sa drugačijeg polazišta - ja ne vidim političare (pa ni SDA) kao rak-ranu ovog društva... Rak-rana ovog društva je nesvjesan, neobrazovan i zatucan narod, kojeg ova država ima u izobilju... Znam da ovo zvuči uber-elitistički, ali je to fakat... Prosječni IQ građanina Bosne i Hercegovine je među najnižim u Evropi, nepismenost je najviša u Evropi, imamo i najveći procenat ljudi sa nezavršenom školom u Evropi, isto kao i procenat visokoobrazovanih, a o kvaliteti obrazovanja da ne govorim... Posljedično - mi smo šupak Evrope u svakom smislu...

Eh sad, jedna stranka poput NS-a ili bilo koje druge političke opcije koja pretenduje da se nosi epitet progresivna, ima dvije opcije - prilagodit se narodu ili ipak probat postaviti neke standarde, kojima bi pokušala popraviti stanje opšte društvene svijesti... Prvi put vodi većoj popularnosti, ali u faktičkom društvenom smislu, znači nastavak plutanja u govnima... NS se očito vodi ovim drugim putem, i kako se čini, napreduje na tom putu... Istina, puno sporije nego što ovoj državi treba, ali bolje ikako nego nikako... NS definitivno ne bi bila to što jeste da je krenula ovim prvim putem... To bi onda bila neka kopija, šta ja znam, SBB-a recimo... Ima ovdje istina i neki treći, srednji put... Njime se recimo vodi SDP... To je stranka koja ima neke standarde, ali koja također ima iskustva sa ovim populističkim metodama... I to je OK, u svrhu omasovljenja, ali kao što sam nebrojeno puta rekao - SDP-u je potrebna NS kao korektiv... I iza toga sad čvršće stojim nego ikad... NS ne treba da bude stranka koja cilja široke narodne mase... Njenu ulogu više vidim kao onu HNS-a u Hrvatskoj (dok nisu neshvatljivo usrali)...
Last edited by cyprus on 08/10/2018 23:36, edited 2 times in total.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#33652 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Challenger_ »

KatarinaKosaca wrote:Pa ko je gdje rekao da ce Sarajevo iznjedriti akternativu? U Sarajevu je najvise zahvalnika za radno mjesto.
Dobro, pišem načelno: stanje u društvu je loše i treba ga mijenjati. To može alternativa a nje nema ni na vidiku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#33653 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Velkoski »

Ko je mjerio IQ? :shock:

Zar stvarno misliš da SDA likovi imaju nizak IQ?
Prpa.ba

#33654 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

kluz franjo wrote:
kluz franjo wrote: Evo mene "mrskog fgr-ovca" da opet nešto biberim.
Smijem sli samo malo izmjeniti tekst.
Ljudi nikako da shvate da SDA dobija izbore zato što je uzjahala budžete, ZATO ŠTO IMA RUKE U PARLAMENTU!

Nije pitanje ni estetike, ni qrca-palca.

Jedini koji je to shvatao bio je Lagumdžija.
Imaš ruke - imaš vlast - imaš budžet - kupuješ ruke - itd...

Ja ozbiljno pitam. Šta mislite, ko će lakše i prije do 18. ruke u skupštini SKS? Ćesir ili Konaković ili Kojović?
Ako može odgovor bez "bavljenja moralnim i estetskim pitanjima".
Prpa.ba wrote:....
Kolega prpa.ba,
kada vidim da mi brojna vozila signaliziraju, ja se zapitam. Vozim li stvarno u jednosmjernoj?
Može li kratak osvrt, na ovo moje gore čisto da znam jesam li totalno poludio?
Pravim li negdje logičku grešku?
Hvala
Nema logicke greske. SDA je izdominirala izbore ali izgleda po cijenu politickog ubistva iz zasjede za BPS (sto sam stvarno mislio da se nece desiti) i djelimicno BOSS. Iskoristili su najveci i jedini adut u KS kojeg su imali - Efendica, i sada ga moraju gurnuti u borbu za premijersku poziciju. Ostavljanje Efendica na opcini bi sada bilo politicko samoubistvo medju narodom koji ih je izabrao. Dakle, dominacija je imala solidnu cijenu. Vjerujem da su politicki magovi iz SDA unaprijed znali da ce u suprotnom biti egal sa NiP sto nimalo ne bi valjalo i prosuli su sve asove u KS.

Mislim da je jos prerano govoriti, ali za svrhe diskusije recimo da su trenutni podaci reprezentativni i da su SDP, NS i NiP jaci od SDA i BOSS. Zastupnici DF, SBB i NBL ce odlucivati, a to je trznica. Kifla je pokazao da zna kupovati, a Efendic da zna bicevati. DF nece moci u vertikalu sa SDA bez unutrasnjeg potresa. SBB je na prodaju, vidjecemo u kojem pravcu ce Fahro otici nakon ove bruke. Stega mu nikad nije bila jaca strana, ali tornjevi se ne grade bez dozvola. Hadzibajrica su dovoljno ispeglali na Kantonu da sigurno zeli vratiti istom mjerom Novom Gradu i Novom Sarajevu, ali ekipa koju je okupio je poznata po sumnjivim radnjama u skupstinama.

Dajem 8:2 da SDA okupi tanku vecinu. Vidjecemo.
Lakat Jebić

#33655 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Lakat Jebić »

kipre,

sve se slazem, ali otic medju narod s kafom i kockom (najbanalniji je primjer, ne mora uopste biti to), ne znaci odustajanje od principa da narod treba prosvijetliti obrazovati itd. vec znaci priznavanje cinjenicnog stanja, priznavanje nacina demokratskog izbora, prilagodjavanje njemu, s ciljem da se dodje u poziciju da se tom narodu pomogne na svakom polju, pa i onom prosvijecenosti i obrazovanja. sve drugo je ili nesposobnost ili alibi prica i svjesno pristajanje na pausal i finu zastupnicku platu. odnosno uhljebljenje na jedna drugi nacin
cyprus

#33656 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

KatarinaKosaca wrote:
cyprus wrote: I onda se čude što samo ova fensi urbana elita glasa za njih :oops:
Ne bih se sa ovim slozila. Fensi ne znaci biti svjestan. Biti svjestan da uzimati iz zajednickog novcanika JESTE kradja. Da krasti bosansku sirotinju JESTE kradja. E, to igrom slucaja, asfalta, skole znaju (znamo) mi rodjeni na potezu Carsija-Mdvor. Juce su ovdje na konstataciju da je Dzaferovic zaposlio na budzet zenu, sina, punicu, svastiku, svastikinig sina, amidzicnu, amidzicninig muza napisali...pa sta? Nama je SDA toliko spustio kriterijume da je prvenstvo da nije lopov. Zamjeras mu milion stvari, ali nije lopov. NS nije ukrala. I zato im prastam puno tog. Kao sto zamjeram sto kamera ovisnica Sabina Cudic, umjesto samohvale i promocije svog instruktivnog rada ne da kratak kurs potencijalnim biracuma sta znaci 17% pdv koji plate svaki dan, sta znace akcize, gdje idy, za sta su namjenjene a na sta se trose jer to "poreski obveznik", tako imaginarno zvuci. Asocira na bogatog vlasnika hotela koji placa porez. Ne na svakog ko ovdje zivi. Vladajuci to svjesno ne objasnjavaju, a NS-u je u intetesu to objasniti. Ali, oni ionako misle da su najpametniji i da sve znaju i zatvoreni su za sugestije, prijedloge, jer pobogu, oni su najpametniji jer je Fakatar radio u sforu.
To doduše ima smisla... Istina, Sabina mi je najmanje omiljena istaknuta ličnost NS-a :-D
vivaldi

#33657 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vivaldi »

Prpa.ba wrote:Nema logicke greske. SDA je izdominirala izbore ali izgleda po cijenu politickog ubistva iz zasjede za BPS (sto sam stvarno mislio da se nece desiti) i djelimicno BOSS. Iskoristili su najveci i jedini adut u KS kojeg su imali - Efendica, i sada ga moraju gurnuti u borbu za premijersku poziciju. Ostavljanje Efendica na opcini bi sada bilo politicko samoubistvo medju narodom koji ih je izabrao. Dakle, dominacija je imala solidnu cijenu. Vjerujem da su politicki magovi iz SDA unaprijed znali da ce u suprotnom biti egal sa NiP sto nimalo ne bi valjalo i prosuli su sve asove u KS.Mislim da je jos prerano govoriti, ali za svrhe diskusije recimo da su trenutni podaci reprezentativni i da su SDP, NS i NiP jaci od SDA i BOSS. Zastupnici DF, SBB i NBL ce odlucivati, a to je trznica. Kifla je pokazao da zna kupovati, a Efendic da zna bicevati. DF nece moci u vertikalu sa SDA bez unutrasnjeg potresa. SBB je na prodaju, vidjecemo u kojem pravcu ce Fahro otici nakon ove bruke. Stega mu nikad nije bila jaca strana, ali tornjevi se ne grade bez dozvola. Hadzibajrica su dovoljno ispeglali na Kantonu da sigurno zeli vratiti istom mjerom Novom Gradu i Novom Sarajevu, ali ekipa koju je okupio je poznata po sumnjivim radnjama u skupstinama.Dajem 8:2 da SDA okupi tanku vecinu. Vidjecemo.
auuu..ovo je analiza :thumbup: taman i da ne bude tacna (danas cak ni oni sami ne znaju s kim ce ko i kako), fino si ovo poslagao
kluz franjo

#33658 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Prpa.ba wrote:
kluz franjo wrote: Kolega prpa.ba,
kada vidim da mi brojna vozila signaliziraju, ja se zapitam. Vozim li stvarno u jednosmjernoj?
Može li kratak osvrt, na ovo moje gore čisto da znam jesam li totalno poludio?
Pravim li negdje logičku grešku?
Hvala
Nema logicke greske. SDA je izdominirala izbore ali izgleda po cijenu politickog ubistva iz zasjede za BPS (sto sam stvarno mislio da se nece desiti) i djelimicno BOSS. Iskoristili su najveci i jedini adut u KS kojeg su imali - Efendica, i sada ga moraju gurnuti u borbu za premijersku poziciju. Ostavljanje Efendica na opcini bi sada bilo politicko samoubistvo medju narodom koji ih je izabrao. Dakle, dominacija je imala solidnu cijenu. Vjerujem da su politicki magovi iz SDA unaprijed znali da ce u suprotnom biti egal sa NiP sto nimalo ne bi valjalo i prosuli su sve asove u KS.

Mislim da je jos prerano govoriti, ali za svrhe diskusije recimo da su trenutni podaci reprezentativni i da su SDP, NS i NiP jaci od SDA i BOSS. Zastupnici DF, SBB i NBL ce odlucivati, a to je trznica. Kifla je pokazao da zna kupovati, a Efendic da zna bicevati. DF nece moci u vertikalu sa SDA bez unutrasnjeg potresa. SBB je na prodaju, vidjecemo u kojem pravcu ce Fahro otici nakon ove bruke. Stega mu nikad nije bila jaca strana, ali tornjevi se ne grade bez dozvola. Hadzibajrica su dovoljno ispeglali na Kantonu da sigurno zeli vratiti istom mjerom Novom Gradu i Novom Sarajevu, ali ekipa koju je okupio je poznata po sumnjivim radnjama u skupstinama.

Dajem 8:2 da SDA okupi tanku vecinu. Vidjecemo.
Hvala na uloženom vremenu i osvrtu.
high_volume

#33659 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

Prpa.ba wrote:Kifla je NS za novu FGR. Mislim da cemo ostati uskraceni za Bandicevsku koaliciju NiP-NS-SDP-NBL-preletac iz DF jer ce SDA uzeti Novi grad drasticnijom razlikom nego sto je ocekivano, plus nestabilnost NiP i NS prema nemoralnim SDA ponudama kojih ce sigurno biti.

Uostalom, stara FGR nije ni zasluzila da ih nova FGR uvlaci ni krive ni duzne u vlast. Dok se Kifla mrzne jer mu Efendic zakljucava skolske sale po perifernim pripizdinama ne bi li vazio pred 30 lokalaca, stara FGR ugodno caska sa prolaznicima na Ferhadiji. I to u kantonu sa 2/3 ruralnog i recentno doseljenog stanovnistva. I jos ljutnja neka prema tim ljudima, kao kako ne prepoznaju da treba smijeniti SDA. :lol:

I tacno je da NiP nema animozitet prema SDA, samo imaju animozitet prema pobjednickom timu okupljenom oko Efendica i pola GO SDA KS. :-D
Preliminarni rezultati do večeras. Rezultati glasanja po općinama Kantona, u procentima:
Image
Last edited by high_volume on 09/10/2018 00:06, edited 1 time in total.
Challenger_

#33660 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Challenger_ »

Vidi Trnova, ahahahahahah... :pisnuo:
Lakat Jebić

#33661 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Lakat Jebić »

znaci ovo je prilika da se SDA makne iz kantona. kazu bilo je i ranije. ali ranije nisu imao dinu konakovica koji, kako Prpa napisa, zna kupit (nemojte moralisat....) i ono sto je jednako vazno, zna sda iznutra i vjerovatno je veoma zeljan osvete, ako nije prejaka rijec. nece ovakva priliak bit uskoro, jer tesko da moze SDA imat gori mandat od prethodnog, a evo pomeli su uprkos tome. I sad ce bit tesko, ali naravno da je tesko sklonit stranku s vlasti, koja je u njoj 30 godina.
cyprus

#33662 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Velkoski wrote:Zar stvarno misliš da SDA likovi imaju nizak IQ?
Glasačko tijelo - da... Naravno, pod tim ne mislim da je svaki SDA glasač glup i zatucan... Ima tu i doktora nauka i vrlo inteligentnih pojedinaca koliko hoćeš, ogromna je to grupa ljudi da bi se moglo tek tako generalizovati... Ali U PROSJEKU, glasači SDA su kudikamo slabije obrazovani (eto da ne pričamo o IQ-u) nego glasači tzv. građanskih opcija... Eto uporedi rezultate izbora i rezultate popisa stanovništva (obrazovne strukture stanovništva) po opštinama...

Ali to nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini... Svugdje su glasači desnice oni koji su u prosjeku više poorly educated u odnosu na glasače ljevice... Od Amerike do Japana...
Fudo387

#33663 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:
Glasačko tijelo - da... Naravno, pod tim ne mislim da je svaki SDA glasač glup i zatucan... Ima tu i doktora nauka i vrlo inteligentnih pojedinaca koliko hoćeš, ogromna je to grupa ljudi da bi se moglo tek tako generalizovati... Ali U PROSJEKU, glasači SDA su kudikamo slabije obrazovani (eto da ne pričamo o IQ-u) nego glasači tzv. građanskih opcija... Eto uporedi rezultate izbora i rezultate popisa stanovništva (obrazovne strukture stanovništva) po opštinama...

Ali to nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini... Svugdje su glasači desnice oni koji su u prosjeku više poorly educated u odnosu na glasače ljevice... Od Amerike do Japana...
Pa kako oni sa super IQ ne zajebu, ili ubijede, te sa malesnim IQ da glasaju za te sa super IQ?
svi u napad

#33664 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by svi u napad »

Stvarno je zabavno citati komentare forumasa koji kao i NS misle da su elita i pametni. Ovdje na forumu gdje su navodno obrazovani ljudi procitas da je NS ljeva stranka tj. ljevica. Treba li dalje diskutovati. Gospodo liberali nikad nisu bili ljevica. Liberali nigdje pa ni ovdje ne mogu dobiti vecinu glasova i to u drugim zemljama znaju i idu u kaolicije. Samo ovdje u NS par slabica i politickih romanticara vjeruje da ce oni pobjediti jednog dana. Bolje im je sjesti 2 sata sa Cyprusom i Katarinom koji ce im na jednostavan nacin objasniti gdje grijese i sta trebaju raditi (sto su ovdje vec napisali). Oni ce dalje filozofirati i misliti da su par exelans zaboravljajuci sta BiH i ko su i sta su njeni drzavljani. Napravili strukturu u 2-3 grada i misle da su rjesili sve probleme. Kako su prosli u RS? Sjecaju li se sta im se desilo kad su imali Damira Miljevica kao kandidata u RS-u. Gopspodo udjite u vlast i uzmite dio odgovornosti ali i dio kolaca. Ni u najrazvijenijim zemljama cije stanovnistvo je obrazovanije i bogatije od BiH liberali ne vladaju gospodo. Posto ste sarajevska stranka ugledajte se na Hadzibajrica koji bez obzira na njegove kvalitete vlada Carsijom godinama i jos ce godinama vladati. Evo Sabina npr kao pametna obrazovana forumasica sa dosta dobrim komentarima uz to veliki pobornik NS kao velika romanticarka i zivotni naivac napise kako ljudi iz socijalnih stranaka nose odijela od 400 €. Pa ni u Titino doba ortodoksni komunisti nisu isli u radnickim uniformama. Doba Mao Ce Tunga je proslo.
Politika je umjece moguceg i zato koliko god ja mrzio Baketa i njegovu politiku moramu se priznati da je on majstor zakulisnih radnji na kojima bi mu Vito Karleone i Al kapone pozavidili. On i njegov stab tacno znaju koliko imaju glasova i onda se usmjere na one neodlucne. Gurne navodne "otpadnike" da formiraju stranke i onda lezi hljebovici ga "ostro" napadaju obecavajuci neke informacije iz rada stranke i Bakira koje nikad ne iznesu. Jos je bolja igra sa Komsicem, Niksicem i Becirevicem gdje navuku Becirevica na tanak led i bace ga ko toaletni papir. Niksic zna da mu je Becirevic najveci konkurent i da ce mu preuzeti stranku i zbog toga nista ne uradi da eliminise Komsica iz trke a Bake nikad ne uputi ni jednu ruznu rijec protiv Komsica jer zna da ce isti uzeti 70000 bosnjackih glasova koje bi inace Becirevic dobio. Sjetite se samo kako je naguzio Zvizdica koji je sam "odstupio" od kandidature.
Hajd da vise ne gnjavim. Nastavlja se ono sto smo imali vise od dvije decenije i to ce jos dugo trajati. I da jos dodam na kraju najvazniji faktor a to je nikad ne podcjenjujte uticaj religijskih vodja u BiH. Zivjeli.
P.S: Sabina molim te nemoj komentarisati ovo oko odijela. Znam ja kako si ti mislila. :thumbup:
cyprus

#33665 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote:

Pa kako oni sa super IQ ne zajebu, ili ubijede, te sa malesnim IQ da glasaju za te sa super IQ?
Možda ipak glavna svrha inteligencije nije da nekog zajebeš ili preveslaš...
Fudo387

#33666 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Fudo387 »

cyprus wrote:
Možda ipak glavna svrha inteligencije ipak nije da nekog zajebeš ili preveslaš...
A , sta je politika?
Capajebo

#33667 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Capajebo »

Ja fkt ne kontam sto se kao NS smatra inteligencijom nekom?
Jedini koji vrijedi je Damir Marjanovic.
It_is_a_Leclerc

#33668 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

Zaista je zabavno vidjeti forumske agitatore "briljantnih pobjednika" kako se, u svojstvu zabrinutih građana, skrbe oko reputacije i budućnosti Naše stranke koja bi, kažu njihove bezmalo precizne prognoze, propala ako se ne poda osvajačima "uvjerljivog trijumfa".

Zbilja ne znam čemu ovoliki srklet i ovolika panika u SDA. ;) Pa pobogu, valjda je dosad vladajuća stranka ostala u dovoljno korektnim odnosima sa političkim partijama da joj neće biti problem nakupiti tih osam ručica za vlast na nivou Kantona Sarajevo. Ili ipak hoće.

Aposlutno nema potrebe da se Naša stranka miješa u unutarfrakcijske obračune minderaških miševa iz SDA. To je zapravo jedan lijep prizor u kojem Naša stranka može samo da uživa. Čemu nepotrebno uvlačenje u vlast koja će zavisiti od nekog novog Plehe, Mekića i sličnih prebjega i papaka koji prodaju kožu ko na pijaci. Bez stabilne progresivne većine od 19-20 ruku, Naša stranka treba da se drži izvan vlasti. Jer je poruka birača da žele desnu, konzervativnu vladu, iz broja glasova za SDA, NiP, SBB i sl. više nego jasna.
Challenger_

#33669 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Challenger_ »

cyprus wrote:Možda ipak glavna svrha inteligencije nije da nekog zajebeš ili preveslaš...
Nije, za sigurno.
Lakat Jebić

#33670 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Lakat Jebić »

dupli
Last edited by Lakat Jebić on 09/10/2018 00:08, edited 1 time in total.
Lakat Jebić

#33671 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Lakat Jebić »

cyprus wrote: Možda ipak glavna svrha inteligencije nije da nekog zajebeš ili preveslaš...
al nemoj ga zajebat i preveslat, nego ga ubijedi da treba za tebe glasat jer si intelektualno superioran i onda kad on glasa za tebe, onda radi za njegov boljitak i ispuni to sto si obecao
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33672 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Challenger_ wrote:
cyprus wrote:Možda ipak glavna svrha inteligencije nije da nekog zajebeš ili preveslaš...
Nije, za sigurno.
ovo IQ ne slazem se, mada puno glasaca SDA jeste ruralnog porijekla i niskog stupnja naovbrazbe. Ali ne mislim da prosjecan SDP glasac ima visi IQ koji ocekuje da pobjedom SDP Tito vaskrsne, otvori fabrike i dekretom uvede bratstvo i jedinstvo. Cak i ne mislim da je IQ problem. Nego ocajan moralni odron koji nam je SDA sistemom kuhane zabe uvela u svijest. Ukrao=snasao se. Zaposlio familiju=ko pga ce drugog? Nismo svi isti pred zakonom=Ah, sta ces tako je. Trazim posao=imas li stelu? Dezerter=joj, pa sta? ... neki od ovih stvari vuku korijene iz proslog sistema, te lazne idile, ali je SDA doveo do savrsenstva. Mediji ne "obrazuju", ne rezonuju. Naprave kratki vristeci spin oko neke gluposti i godine prolaze. I sve smo dublje, SDA sve jaca, a opozicija sve umisljenija i zadovoljnija mrvicama ispod stola.
Hoce li trenerka dati ostavku sto je izgubio izbore? Naravno, ne. U svakoj drugoj zemlji jos juce oko ponoci.
Prpa.ba

#33673 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

It_is_a_Leclerc wrote:Bez stabilne progresivne većine od 19-20 ruku, Naša stranka treba da se drži izvan vlasti. Jer je poruka birača da žele desnu, konzervativnu vladu, iz broja glasova za SDA, NiP, SBB i sl. više nego jasna.
Umjesto komentara, samo cu navesti da sada na vec pozamasnom uzorku od cetiri izborna ciklusa, mozemo pouzdano tvrditi da se u Kantonu Sarajevo SDP i SDP derivati vrte oko 12 mandata, +-2 mandata. Ocekivati 15 mandata je vec guranje prsta u oko sreci, a nekakve progresivne vecine od 20 ruku su nezamislive sa ovim kadrovima, politikom i javnim istupanjima. Glasaci se mijenjati nece. :-D
Challenger_

#33674 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Challenger_ »

KatarinaKosaca wrote:ovo IQ ne slazem se, mada puno glasaca SDA jeste ruralnog porijekla i niskog stupnja naovbrazbe. Ali ne mislim da prosjecan SDP glasac ima visi IQ koji ocekuje da pobjedom SDP Tito vaskrsne, otvori fabrike i dekretom uvede bratstvo i jedinstvo. Cak i ne mislim da je IQ problem. Nego ocajan moralni odron koji nam je SDA sistemom kuhane zabe uvela u svijest. Ukrao=snasao se. Zaposlio familiju=ko pga ce drugog? Nismo svi isti pred zakonom=Ah, sta ces tako je. Trazim posao=imas li stelu? Dezerter=joj, pa sta? ... neki od ovih stvari vuku korijene iz proslog sistema, te lazne idile, ali je SDA doveo do savrsenstva. Mediji ne "obrazuju", ne rezonuju. Naprave kratki vristeci spin oko neke gluposti i godine prolaze. I sve smo dublje, SDA sve jaca, a opozicija sve umisljenija i zadovoljnija mrvicama ispod stola.
Hoce li trenerka dati ostavku sto je izgubio izbore? Naravno, ne. U svakoj drugoj zemlji jos juce oko ponoci.
Ne znam što mene kvotaš Katarina, ovo za inteligenciju je Kiprova teza.

Tvrdim samo da primarna svrha inteligencije nije prevara i za*eb.
cyprus

#33675 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by cyprus »

svi u napad wrote:Stvarno je zabavno citati komentare forumasa koji kao i NS misle da su elita i pametni. Ovdje na forumu gdje su navodno obrazovani ljudi procitas da je NS ljeva stranka tj. ljevica. Treba li dalje diskutovati. Gospodo liberali nikad nisu bili ljevica. Liberali nigdje pa ni ovdje ne mogu dobiti vecinu glasova i to u drugim zemljama znaju i idu u kaolicije. Samo ovdje u NS par slabica i politickih romanticara vjeruje da ce oni pobjediti jednog dana. Bolje im je sjesti 2 sata sa Cyprusom i Katarinom koji ce im na jednostavan nacin objasniti gdje grijese i sta trebaju raditi (sto su ovdje vec napisali). Oni ce dalje filozofirati i misliti da su par exelans zaboravljajuci sta BiH i ko su i sta su njeni drzavljani. Napravili strukturu u 2-3 grada i misle da su rjesili sve probleme. Kako su prosli u RS? Sjecaju li se sta im se desilo kad su imali Damira Miljevica kao kandidata u RS-u. Gopspodo udjite u vlast i uzmite dio odgovornosti ali i dio kolaca. Ni u najrazvijenijim zemljama cije stanovnistvo je obrazovanije i bogatije od BiH liberali ne vladaju gospodo. Posto ste sarajevska stranka ugledajte se na Hadzibajrica koji bez obzira na njegove kvalitete vlada Carsijom godinama i jos ce godinama vladati. Evo Sabina npr kao pametna obrazovana forumasica sa dosta dobrim komentarima uz to veliki pobornik NS kao velika romanticarka i zivotni naivac napise kako ljudi iz socijalnih stranaka nose odijela od 400 €. Pa ni u Titino doba ortodoksni komunisti nisu isli u radnickim uniformama. Doba Mao Ce Tunga je proslo.
Politika je umjece moguceg i zato koliko god ja mrzio Baketa i njegovu politiku moramu se priznati da je on majstor zakulisnih radnji na kojima bi mu Vito Karleone i Al kapone pozavidili. On i njegov stab tacno znaju koliko imaju glasova i onda se usmjere na one neodlucne. Gurne navodne "otpadnike" da formiraju stranke i onda lezi hljebovici ga "ostro" napadaju obecavajuci neke informacije iz rada stranke i Bakira koje nikad ne iznesu. Jos je bolja igra sa Komsicem, Niksicem i Becirevicem gdje navuku Becirevica na tanak led i bace ga ko toaletni papir. Niksic zna da mu je Becirevic najveci konkurent i da ce mu preuzeti stranku i zbog toga nista ne uradi da eliminise Komsica iz trke a Bake nikad ne uputi ni jednu ruznu rijec protiv Komsica jer zna da ce isti uzeti 70000 bosnjackih glasova koje bi inace Becirevic dobio. Sjetite se samo kako je naguzio Zvizdica koji je sam "odstupio" od kandidature.
Hajd da vise ne gnjavim. Nastavlja se ono sto smo imali vise od dvije decenije i to ce jos dugo trajati. I da jos dodam na kraju najvazniji faktor a to je nikad ne podcjenjujte uticaj religijskih vodja u BiH. Zivjeli.
P.S: Sabina molim te nemoj komentarisati ovo oko odijela. Znam ja kako si ti mislila. :thumbup:
Može biti da si me krivo razumio, jer ja ovdje puno više branim, nego što kritikujem NS :D ali ima smisla i to što kažeš... Djelomično se čak nastavlja na ono to sam rekao nekoliko postova unazad... NS kao neka vrsta liberane opcije zaista nije stranka koja bi nekada mogla imati glavnu riječ u sastavljanju vlasti (ako se nekad to i desi, bit će to veliki incident)... Treba izbiti to iz glave... Hajde, reći ću to i ovako - ona mora bar jednim dijelom uvijek ostati elitistička... Elita (u ovom slučaju mislim prvenstveno na intelektualnu elitu) je ta koja vuče stvari naprijed... Dakle, svrha NS-a je da bude progresivni dodatak vladajućim koalicijama (naravno ne svim, nego onim gdje procijene da mogu ostvariti svoje vizije)...

Po mom mišljenju, još jednom, i da okončam ovu priču - ako se ukaže prilika, NS bi morala zgrabiti priliku da preuzme dio vlasti u Kantonu...
Locked