Nije mi cilj bio toliko da budem ironičan, koliko da prevedem šta ovo FGR stranka znači na prostom jeziku...Lakat Jebić wrote:mozes ti bit ironican koliko hoces, izbori su matematika,antropologija i sociologija....cyprus wrote:Jes jebote, glupani neće da razapnu šator, zovnu Selmu ili se sami late mikrofona, ne znaju upregnuti hodže i popove (ne samo to, nego po svoj prilici ni ne idu u džamiju), ne dijele pakete sa kafom i šećerom, nisu obezbijedili cenera ili cvaju da stimulišu ove malo neodlučnije glasače, neće čak ni da se potrude da zalijepe koji plakat na banderu ili nečiju tarabu... A i ova priča im je za kurac... Melju o nekakvim sistemskim rješenjima, ko da boli koga briga za sistem... Onda nekakve transdžender BČaršija-ČVila teme tipa inkluzije u obrazovanju ili tretmana osoba sa indvaliditetom... WTF? Još im samo fali da i o ekologiji počnu pričat
Da ne govorim o ovoj nekoj komuljarskoj 'ko nas bre zavadi' priči... I čuj 'vodili smo pozitivnu kampanju'... Pa jbte ima li išta što zvuči pederskije na ovom dunjaluku od toga... Ima - onaj Falatar...
I onda se čude što samo ova fensi urbana elita glasa za njih
Međutim, ja ovdje krećem sa drugačijeg polazišta - ja ne vidim političare (pa ni SDA) kao rak-ranu ovog društva... Rak-rana ovog društva je nesvjesan, neobrazovan i zatucan narod, kojeg ova država ima u izobilju... Znam da ovo zvuči uber-elitistički, ali je to fakat... Prosječni IQ građanina Bosne i Hercegovine je među najnižim u Evropi, nepismenost je najviša u Evropi, imamo i najveći procenat ljudi sa nezavršenom školom u Evropi, isto kao i procenat visokoobrazovanih, a o kvaliteti obrazovanja da ne govorim... Posljedično - mi smo šupak Evrope u svakom smislu...
Eh sad, jedna stranka poput NS-a ili bilo koje druge političke opcije koja pretenduje da se nosi epitet progresivna, ima dvije opcije - prilagodit se narodu ili ipak probat postaviti neke standarde, kojima bi pokušala popraviti stanje opšte društvene svijesti... Prvi put vodi većoj popularnosti, ali u faktičkom društvenom smislu, znači nastavak plutanja u govnima... NS se očito vodi ovim drugim putem, i kako se čini, napreduje na tom putu... Istina, puno sporije nego što ovoj državi treba, ali bolje ikako nego nikako... NS definitivno ne bi bila to što jeste da je krenula ovim prvim putem... To bi onda bila neka kopija, šta ja znam, SBB-a recimo... Ima ovdje istina i neki treći, srednji put... Njime se recimo vodi SDP... To je stranka koja ima neke standarde, ali koja također ima iskustva sa ovim populističkim metodama... I to je OK, u svrhu omasovljenja, ali kao što sam nebrojeno puta rekao - SDP-u je potrebna NS kao korektiv... I iza toga sad čvršće stojim nego ikad... NS ne treba da bude stranka koja cilja široke narodne mase... Njenu ulogu više vidim kao onu HNS-a u Hrvatskoj (dok nisu neshvatljivo usrali)...