Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#3351 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma dok ne bude tehnicki bolje od manuelnog ne mogu sebi nikako opravdat automatik. Hem vise trosi, hem sporije ubrzava, hem pojma nema kada ja hocu da preticem. 
- Qler
#3352 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nista od navedenog nije tacno
Pogotovo sa automaticima (DSG, tiptornic, 7gtornic, i ostali) novije generacije... A i vjeruj mi, zna tacno kad hoces da prestignes.
- Qler
#3353 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ali me uvijek zanimala jedna stvar, koju nisam nikad smio probati, a imao sam zelju
Sta bi bilo kada bi stao na kocnicu i gas u isto vrijeme? Da li bi se mogla nabiti tura pa da pustis kocnicu da se ispali, ili bi otisao mjenjac?
Sta bi bilo kada bi stao na kocnicu i gas u isto vrijeme? Da li bi se mogla nabiti tura pa da pustis kocnicu da se ispali, ili bi otisao mjenjac?
- madner
#3354 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno da je tacno, mada je u zadnje vrijeme tesko mjeriti razliku jer ne nude slabije motore sa automatikom a jace sa manuelnim.
Cak i DGS. Ima neke veze sa gubitkom snage motora zbog samog saltanja.
- hopcup
#3355 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nisi ti u životu sjeo u automatikamadner wrote:Naravno da je tacno, mada je u zadnje vrijeme tesko mjeriti razliku jer ne nude slabije motore sa automatikom a jace sa manuelnim.
- sema911s
#3356 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Qler wrote:Ali me uvijek zanimala jedna stvar, koju nisam nikad smio probati, a imao sam zelju![]()
kod manuelnog samo bi ti se ugasilo avto,., kod automatike,, obrtiji bi se podigli i posto je kocnica uvjek jaca(ima prednost) auto bi samo stajalo ovo je za ff auta,,. dok rwd sve zavisi da li ima nesto od elektronike i kako se ista ponasa,. moj nemoze da zavrti tockove ako je kocnica do poda(ustvari nemoze nikako jer neki elektronski bogodarec neda),.
dok probe iz 92 to dozvoljava,. mada se osjeti da se avto pati i da je napregnut do balceka
- Qler
#3357 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma znam za manuelni
ali me zanimalo to sa automatikom, hoce li se ispaliti kad pustis kocnicu na npr. 3000 rpm? Ili ce se zagusiti...
- madner
#3358 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znam, ja ovo iz ove knjige o mehanici vadim.hopcup wrote:nisi ti u životu sjeo u automatikamadner wrote:Naravno da je tacno, mada je u zadnje vrijeme tesko mjeriti razliku jer ne nude slabije motore sa automatikom a jace sa manuelnim.
Poglavlje, zasto DGS nije brzi od manuelnog.
- sema911s
#3359 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
to bi bio lounch control,., stariji automatici koji nemaju mnogo elektronike,. dopuste da motor zavrti zadnje ako je jaci od kocnica, i ako gume se vrte u prazno a ti otpustis kocnicu to nije ispaljenje vec privlacenje paznjeQler wrote:Ma znam za manuelniali me zanimalo to sa automatikom, hoce li se ispaliti kad pustis kocnicu na npr. 3000 rpm? Ili ce se zagusiti...
ovo sta ja imam,., obje pedale pritisnute rpm idu gore auto miruje pustis kocnicu obrtaji padnu gotovo na hiljadu i tek onda ubaci u brzinu i krece od nula rpm,., jer cim se zaustavim prebaci u n dok drzim kocnicu(dal izbaci iz brzine ili drzi spojku aktiviranu neznam) samo vidim da prebaci na dispy da 1 na N
rijetko koji mjenjac moze na vecem broju ohbrtaja da ubaci u prvu,., sv krce ko ludii
- Qler
#3360 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E to me zanimalo. Znaci danasnji automatici imaju "blokadu" a stariji su gasali. Nije mi u cilju paljenje guma
samo me zanimalo kako najbrze startati sa njim, a ta kombinacija gas/kocnica mi je djelovala najlogicnije samo nisam znao kako se mjenjac ponasa. Znaci opet krece sa "nule"... Jer i kick down opet zakasni, ne krene cim slozis gas...
- sema911s
#3361 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Qler wrote:E to me zanimalo. Znaci danasnji automatici imaju "blokadu" a stariji su gasali. Nije mi u cilju paljenje gumasamo me zanimalo kako najbrze startati sa njim, a ta kombinacija gas/kocnica mi je djelovala najlogicnije samo nisam znao kako se mjenjac ponasa. Znaci opet krece sa "nule"... Jer i kick down opet zakasni, ne krene cim slozis gas...
nabolje krene, pustis kocnicu i pocne da se polagano krece i navalis kosmanut nogom na gas vec je u prvoj brzini elektronika te ne omete do nekih 3000rpm, tada zablinka lampica na tabi, u drugoj brzini oko 4300opet lampica na trecoj brzini vec bogaras lajes jer te drot skuczio ili kamera,. ali kasno jurcas dobro preko ogranicenja
probao na mokroj podolozi, suhoj ,kisi, ledu, snijegu ovaj moj nece da popusti zadnje gume esp neda, a nemoze se iskljucit,.
kazu ako se izvadi neki osigurac redno mjesto 27(tako nesto) esp se onesposobi i moze se divljat,. al danas stisni muda pa izvadi nesto tako sta ce drugo da strada
-
emko1234
#3362 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
hoce, osjetit ćeč kako počinje nešto dobro da smrdi. Ako je upitanju nek jak dizel, mogao bi pokidat mjenjač.Qler wrote:Ma znam za manuelniali me zanimalo to sa automatikom, hoce li se ispaliti kad pustis kocnicu na npr. 3000 rpm? Ili ce se zagusiti...
I kod launch controla je ružan osjećaj. Auto se sav nakav napregne, čuješ kako kočnice pucketaju, imaš osjećaj da mu radiš baš nešto što nikako nije dobro za njega.
- MOSALJOZE
#3363 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Muha ja ne znam postoji li gore auto na ovome svijetu.Kod mene babo vozio prije nekih 15 godina,mi bez lanaca nismo smijeli krenuti.Da ti ne pričam o okretanjima,kvarovima i slično.Ja gore auto nisam vozio...muha_sa wrote: imadoh automatika --ford siera.
kad parkiraš ne možeš kljuc izvadit ako ne ubaciš u P.
al što je trošiooooooooooooooooo![]()
da bog mili sacuva i sakloni
--tata ga jebal
![]()
- sema911s
#3364 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sto vam je siera los auto,., to nam je bilo prvo auto,., koliko se sjecam bio je 2,0(imao cosworth spojler) dobro sam zapamtio mjenjac komad gume-jeftine gume- koja je na +21 postajala ljepljiva, a tek sta je prostora imao nazad(kakva su to sjecanja) u 3 godine nije se pokvario niti jednom a onda kasastrofa i sefa i stanicu su kola usrala, tada sam naucio sta znaci pumpa goriva, crijeva od iste, i da netreba da se igra sa sa strujom, da je kardan poprilicno tezak i da opruge netreba sijeciMOSALJOZE wrote:Muha ja ne znam postoji li gore auto na ovome svijetu.Kod mene babo vozio prije nekih 15 godina,mi bez lanaca nismo smijeli krenuti.Da ti ne pričam o okretanjima,kvarovima i slično.Ja gore auto nisam vozio...muha_sa wrote: imadoh automatika --ford siera.
kad parkiraš ne možeš kljuc izvadit ako ne ubaciš u P.
al što je trošiooooooooooooooooo![]()
da bog mili sacuva i sakloni
--tata ga jebal
![]()
- Qler
#3365 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moj kum za 18 rodjendan dobio sierra 2.0 karbas
karavan
ja kako je to auto islo
jos bog dao mi mladi, radili obojca, to se muzika sredila, gepek pun woofera, novi paneli na vratima
a 2. isla 120 km/h
vristi, place, ali ide 
I uze je jaran da je provoza i zabije se u kucu na drinskoj... tu joj je i bio kraj...
I uze je jaran da je provoza i zabije se u kucu na drinskoj... tu joj je i bio kraj...
- MOSALJOZE
#3366 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa i nama u početku bez problema,kad je došla zima.....
- AstorH
#3367 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozio ja Sierru 2.0. benzin, 90ih tamo negdje 97a god. Jes trosila, ali nisam je mogo pokvarit nikako, a svasta sam radio. Skocio u njivu sa ceste sa njom nas 7 bilo vracali se sa koncerta Beslica i ja brze vozio ljeto suva cesta kad u krivini neki potok vode bali nesto preko ceste pukla cijev sta li i jebajiga djaba kocit samo cemo se prevenut i ja pravo u njivu sa obale visoka 2m na tockove, trava puca po sajbi veca od auta kasnije skonto da su kukuruzi jebajiga kad nista ne vidim, galame iza stani stani, sta cu stajat krvi ti iznosa ko ce me izvuc iz ledine kasnije i ja goni desno gas gas i izadjem na cestu reko sve otislo u k. kad masku prednju i branik odvalio, desni lijeci retrovizor i auspuh se odvojio negdje na sredini ruci ko azdaja, sjeli i dosli kuci yebiye zilava su ta kola vrlo.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
- klaki
#3368 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dual Clutch Transmisije mogubiti/jesu brze od manuelnogmadner wrote:Znam, ja ovo iz ove knjige o mehanici vadim.
Poglavlje, zasto DGS nije brzi od manuelnog.
- madner
#3369 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovdje nesto pise o 8% gubitku, za razliku od 3%. Haj ga znaj. 
-
mirzet87sa
#3370 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ugasis prvo ESP, drzis punim kocnicu i nabijes na 2000-2500obrtaja, sve preko ce ti dati proklizavanje guma. Pustis naglo nogu s kocnice i pun gas, nema tog rucnog koji ce brze ubrzati od ove metode. Da je stetno jeste ali sve zavisi od proizvodjaca. Poseban osjecaj je kod auta sa zadnjim pogonom, zakuca te za sjediste. Naravno, ne smijes ga drzati na obrtajima citavu vjecnost jer ce ti auto samo "cucnuti" i kad das pun gas ostat ce u mjestuQler wrote:Ali me uvijek zanimala jedna stvar, koju nisam nikad smio probati, a imao sam zelju![]()
A ovi sto pricaju da rucni bolje ubrzava od automatika
95% amg modela su tip tronic.madner wrote:Naravno da je tacno, mada je u zadnje vrijeme tesko mjeriti razliku jer ne nude slabije motore sa automatikom a jace sa manuelnim.
Overall, automatik je bolji ali skuplji za odrzavati.
http://suchen.mobile.de/auto/mercedes-b ... odelId=198
Toliko o tome automatik se ne ugraduje u jace motore
- supercali
#3371 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa ti nedavno zastupala suprotno kao sto ovaj ne uspori kad se ovaj ukljucuje
ps ili je ona kockica kockica
ps ili je ona kockica kockica
- MOSALJOZE
#3372 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Što se tiče uključivanja ili nesvijesnog šaranja po cesti sviram legnem na sirenuuu
-
L u c i f e r
#3373 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Stoka."Šumaheri" na ulicama - slučajevi "Helez", "Bijedić", "Kurteš", "Pudarić", "Ćavar", "Kaplan"
Koji je najbolji auto za slupati u BiH - službeni!
Objavljeno: 03. 10. 2014 - 18:44 Novosti » Teme A A A Times Arial
Koji je najbolji auto za slupati u BiH - službeni!
Foto: Arhiva (S mjesta udesa u kojem je prošle godine učestvovao federalni ministar policije)
Saobraćajna nesreća koju je prošle sedmice Zukan Helez (SDP), ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, prema tvrdnjama više očevidaca, vozeći službeni Audi A4, skrivio u centru Bugojnu, gdje i živi, samo je jedan u nizu primjera razbijenih automobila koji su kupljeni od narodnog novca.
Ministri za nesreću
Samo nekoliko dana prije najnovijeg Helezovog incidenta, još jedan visoki dužnosnik SDP-a, Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH, vozeći velikom brzinom slupao je službeni Audi A6, vrijedan 90.000 KM. U centru Velike Kladuše on je naletio na trotoar i automobil bukvalno „nabio“ na metalne stubove.
pudaric-123
U centru Velike Kladuše Pudarić je naletio na trotoar i automobil bukvalno „nabio“ na metalne stubove
Također, u maju prošle godine Pudarićev stranački kolega Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH, bio je sudionik saobraćajne nesreće u Doboj-Istoku. Tada je skoro potpuno uništeno službeno vozilo marke Passat kojim je upravljao Bijedićev vozač. Ministar je tada zadobio i tjelesne povrede zbog čega je bio na liječenju u UKC Tuzla.
bijedic-passat
Slupano službeno vozilo marke Passat kojim je upravljao Bijedićev vozač
Još jedan kadar SDP-a učestvovao je u saobraćajnoj nesreći, koja je, nažalost, imala smrtne posljedice po jednog građanina Hadžića. U maju 2012. Mustafa Muharemović (71) umro je od zadobivenih povreda kada ga je udario službeni automobil za čijim se upravljačem nalazio Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH.
mladen-cavar
Ćavar: Smrtna posljedica
U javnosti je svakako najpoznatiji slučaj SDP-ovog ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Predraga Kurteša, koji je počekom prošle godine, prema tvrdnjama očevidaca, u centru Sarajeva učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, nakon čega se udaljio s lica mjesta.
Udario u vinograd
Kurteš je bio sudionik i udesa u ljeto 2007. godine. Tada je potpuno uništio policijski Golf i također s mjesta nesreće otišao kući.
Da nisu samo SDP-ovi kadrovi „pehovi“ u službenim vozilima, potvrđuje slučaj SDA-ovog federalnog ministra kulture i sporta Salmira Kaplana, koji je u julu 2011. skrivio saobraćajnu nezgodu na magistralnom putu M-17 u Vrapčićima kod Mostara.
kaplan-123
Kaplan je poznat i po nepropisnom parkiranju automobila kojima upravlja
Kako je tada saopćeno iz Sektora za sigurnost saobraćaja MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kaplan je, upravljajući skupocjenim službenim vozilom Škoda Superb, registarskih oznaka 770-J-412, koje je u vlasništvu Federalnog ministarstva kulture i sporta, skrenuo s ceste te udario u ogradu obližnjeg vinograda.
Alkalaj slupao Škodu Octaviju
Pamti se i slučaj kada je bivši ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj (SBiH) početkom januara 2012. u blizini zgrade Vlade Federacije učestvovao u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je lakše povrijeđena Maja Babajić, koja se nalazila u drugom vozilu.
alkalaj-123
Upravljajući Škodom Octavijom, Alkalaj je skrenuo s puta i udario u Audi 4 Maje Babajić, koja je lakše povrijeđena
Babajić je tada tvrdila da je Alkalaj bio pijan te da je nakon ovog incidenta napustio mjesto nesreće u sarajevskoj Alipašinoj ulici. Prema njenim riječima, Alkalaj je vozilom skrenuo s puta i udario u njen Audi 4, koji je u tom trenutku stajao u srednjoj traci.
- Sarayman
#3374 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U vožnji svako može napraviti grešku, dok je ovo dole neoprostivo. To me nervira najviše.

-
Yapi Yapo
#3375 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Treba zaposlit jednog radnika u svakoj garaži da obilazi auta, nakupilo bi se keša