Bilo je na ovom portalu kao anketa da li se građani slažu. Fol se građani nešto pitaju, ahaaaa
Novogradnja u Sarajevu?
-
amar36
#3351 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Između te zgrade i one nove svjetlucave će se graditi neboder izgleda skoro pa sigurno.
Bilo je na ovom portalu kao anketa da li se građani slažu. Fol se građani nešto pitaju, ahaaaa

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3352 Re: Novogradnja u Sarajevu?
bas me zanima dokle ce ljudi kupovtati stamove
pa nismo vanzemaljci...jednom se mora neki visak stvoriti
-
amar36
#3353 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Druže, mislim da nismo ni blizu.Black swan wrote:bas me zanima dokle ce ljudi kupovtati stamove
Ja sam siguran da će Sarajevo u narednih 10-20 godina biti skoro pa milionski grad.
Na polju nekretnina višak skoro da se ne može napraviti, jedino može dovesti u nekoj vremenskoj tački do toga da generalno padnu cijene, ali i tada će se nastaviti graditi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3354 Re: Novogradnja u Sarajevu?
mozda ce neki masni porez na drugu trecu...nekretninu pokrenuti lavinu
takodjer...bez velikog ulaganja u javno dobro
mislim da mi privatne firme nece moci bezgranicno graditi...
vodovod tramvaj ulice...to su stotine milijuna maraka ulaganja...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3355 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vataši su najuvezaniji nema sta. Sto neko rece sad ce sve hrvatske firme kod ovih registrovat auto, ako ne kod njih onda u Euroherc ili Croatia.karanana wrote:a nisam te upratio. jeste central osiguranje, koje god da je to osiguranje.CONa osiguravajućem tržištu u Bosni i Hercegovini pojavio se novi osiguravatelj - Central osiguranje d.d. sa sjedištem u Sarajevu, izvještava Indikator.ba.
Društvo su osnovali Visoka škola CEPS-Centar za poslovne studije Kiseljak i Centar Gradnja d.o.o. Široki Brijeg.
Isto turski butici u Sarajevu. Sve i jedan na Turkish banci, u svakog klima Beko.
-
amar36
#3356 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pazi, da su svakome od ovih investitora (Tibra, Benis, Unigradnja, onaj Dvor, Shidi, BBI, Alta......) nametnuli da moraju sanirati samo jednu ulicu dužine 200 merata oko objekta, zamisli kakve bismo prilaze imali i koliko bi sve još dobilo na smislu.Black swan wrote:mozda ce neki masni porez na drugu trecu...nekretninu pokrenuti lavinu
Ovako, trpaj gdje stigneš, aktiviraj klizišta (radi šta hoćeš u prevodu).
- Ned071
#3357 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vlasnik zgrade je ljilhanko palac iz gruda. Nema komsic veze s tim. Al imaju spiric i vrankic. Tu je sluzbeni list i pravobranilastvo bihkaranana wrote:komsic dogovorio s njim prostor bivseg kina.
sluzbeni list je u onom nizem dijelu. sam neboder je bio prazan mozda vec 7-8 godina.
- karanana
#3358 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislim da ima veze sa davanjem prostora. Neko ima veze i za ubacivsnje drzavnih institucija da bi se investicija isplatila. Ne znam je li i to komsic, spiric, vrankic....ali za zemlju komshoNed071 wrote:Vlasnik zgrade je ljilhanko palac iz gruda. Nema komsic veze s tim. Al imaju spiric i vrankic. Tu je sluzbeni list i pravobranilastvo bihkaranana wrote:komsic dogovorio s njim prostor bivseg kina.
sluzbeni list je u onom nizem dijelu. sam neboder je bio prazan mozda vec 7-8 godina.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3359 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ovi glupani sto rade Novu Otoku se naknadno sjetili da traze izlaz na glavnu. Prvobitno je trebalo biti od Dzemala Bijedica, ali skontali se da i na glavnu.
Sad dok se sprovede politika IMT....to ce malo da traje
Bitno je da su oni rekli da ce biti gotovo (bar ona prva zgrada) sa polovinom augusta (prolongirani rok), a sad se vise ne zna ni kad ni kako.
Cudo bi bilo da je nesto na vrijeme i kako treba.
Sad dok se sprovede politika IMT....to ce malo da traje
Bitno je da su oni rekli da ce biti gotovo (bar ona prva zgrada) sa polovinom augusta (prolongirani rok), a sad se vise ne zna ni kad ni kako.
-
Nepass
#3360 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Samo jos da semafor stave inace nema gore guzveTomahawk11 wrote:Ovi glupani sto rade Novu Otoku se naknadno sjetili da traze izlaz na glavnu. Prvobitno je trebalo biti od Dzemala Bijedica, ali skontali se da i na glavnu.
Sad dok se sprovede politika IMT....to ce malo da traje![]()
-
neki
#3361 Re: Novogradnja u Sarajevu?
To se i nametnulo, i to zakonski kroz rentu... Svaki investitor je dužan uplatiti na NAMJENSKI račun opštine cca 70KM/m2 izgrađene površine i ta se sredstva po zakonu NAMJENSKI moraju iskoristiti za pripremanje i opremanje parcele i izgradnju komunalne, saobraćajne i društvene infrastrukture. Ta sredstva uopšte nisu mala, npr tibra je za novu otoku morala uplatiti cca 3 miliona.... Naravno, još nijedan načelnik nije ta sredstva iskoristio za šta im je svrha, nego farbaju staze, saniraju klizišta, dijele penzionerima 50 KM i sl tamo gdje im je glasačko tijelo, a vi se na otoci jebite bez pristupnih saobraćajnica, škola, ambulanti, parkova, sa neodgovarajućim komunalnim priključcima itd...amar36 wrote:Pazi, da su svakome od ovih investitora (Tibra, Benis, Unigradnja, onaj Dvor, Shidi, BBI, Alta......) nametnuli da moraju sanirati samo jednu ulicu dužine 200 merata oko objekta, zamisli kakve bismo prilaze imali i koliko bi sve još dobilo na smislu.Black swan wrote:mozda ce neki masni porez na drugu trecu...nekretninu pokrenuti lavinu
Ovako, trpaj gdje stigneš, aktiviraj klizišta (radi šta hoćeš u prevodu).
-
mario001
#3362 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Zgrada je zavrsena davno, samo nije u skladu sa projektom na osnovu kojeg su dobili dozvolu..varalice klasicneTomahawk11 wrote:Ovi glupani sto rade Novu Otoku se naknadno sjetili da traze izlaz na glavnu. Prvobitno je trebalo biti od Dzemala Bijedica, ali skontali se da i na glavnu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3363 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dakle, mogli su je i negdje u sumi na Trebevicu napravitimario001 wrote:Zgrada je zavrsena davno, samo nije u skladu sa projektom na osnovu kojeg su dobili dozvolu..varalice klasicneTomahawk11 wrote:Ovi glupani sto rade Novu Otoku se naknadno sjetili da traze izlaz na glavnu. Prvobitno je trebalo biti od Dzemala Bijedica, ali skontali se da i na glavnu.
- pepeljara
#3364 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ulaz u novu otoku je kao da ides kroz djunglu, ogromne bare, kamioni, prasine metar...
- karanana
#3365 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ulaz i izlaz na novu otoku i ne bi trebao da bude na glavnu dzadu da se tu bezveze stvaraju ulijetanja i sudari i dodatna guzva. eno ti dzemala bijedica pa ulazi i izlazi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3366 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dje taj neboder treba biti sad?
I ostaju li Dallas, Bingo, Bosch?
One rusevine duz Dzemala Bijedica djeluju otuzno, juce bas tuda krenem kuci, isto da si u drugoj drzavi.
One rusevine duz Dzemala Bijedica djeluju otuzno, juce bas tuda krenem kuci, isto da si u drugoj drzavi.
- sunceKOtepsija
#3367 Re: Novogradnja u Sarajevu?
prvo pola miliona, pa onda idemo daljeamar36 wrote:Druže, mislim da nismo ni blizu.Black swan wrote:bas me zanima dokle ce ljudi kupovtati stamove
Ja sam siguran da će Sarajevo u narednih 10-20 godina biti skoro pa milionski grad.
-
elk
#3368 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Najbolje da semafor stave.da ljudi ne obilaze bezveze.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3369 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koje rusevine? Mislis na gradiliste?_BataZiv_0809 wrote:Dje taj neboder treba biti sad?
- Thorgerson
#3370 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nema sanse.amar36 wrote: Druže, mislim da nismo ni blizu.
Sarajevo - mislim na gradske opstine ima po zadnjem popisu 275.000 stanovnika.
U Sarajevu ne moze i nema gdje da zivi milion stanovnika. Opet mislim na gradske opstine. Dakle, jedino da krenemo graditi nebodere od 50 spratova pa da onda uguramo te ljude nekako.
Sve gradske opstine osim mozda Novog Grada i jednog dijela Centra su vec sada ogranicene za daljnju stambenu izgradnju. Prostora za izgradnju novih zgrada gotovo da nema. A rusenje npr. kuca i izgradnja novih zgrada ne moze stvoriti neki veci broj stambenih jedinica.
Znaci imas Centar i gore Šip i Kromolj gdje se jos moze graditi. I Imas Novi Grad ovaj dio od Otoke dole prema Ilidzi, moze se ugurati dosta zgrada. Ali opet nema sanse da mi ikada imamo milion stanovnika. Novo Sarajevo i Stari Grad su popunjeni. Jedino da smisle iseljenje nekih firmi, izmjestanje pruge i tako neke budalastine pa da uvaljaju jos zgrada.
E sad da smo pametni ko sto nismo, pa da malo bolje uvezemo saobracajnicama i javnim prijevozom ostale opstine Vogoscu, Hadzice to bi bilo nesto drugo. Al jok, zemlja u tim opstinama zjapi prazna, al zato nama ovdje guraju zgradu do zgrade.
- Thorgerson
#3371 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nije trebalo. Nije trebao ni onaj mali prilaz koji su napravili prema domu zdravlja. Naravno, RP se mijenja kako kome prothije pa su prvo to izmjenili, a sada su izgleda uvalili i prilaz novoj otoci.amar36 wrote:Po planu mislim da je tako i trebalo.Thorgerson wrote:Ne mogu da vjerujem da ce novoj otoci dozvoliti izlaz na glavni bulevar.
Po čemu si to zaključio, je li se počelo nešto raditi na tome ili?
Totalna je glupost da se svi uvaljuju na glavnu saobracajnicu. Zamisli kakav ce tu kursluz bit kad se krene raja ukljucivati na bulevar. A radi se o poprilicnom broju ljudi koji ce tu zivjeti.
Ko bude htio prema gradu morati ce ici dole prema bazenu otoka i skretati desno. Kakav ce se tu cep stvoriti na semaforu mogu samo zamisliti.
- karanana
#3372 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ama ne treba dozvoliti tibri otoka spajanje na glavnu cestu. treba ih spojiti sa dzemalom bijedicem pa ako hoce u grad onda desno na kruzni tok, a ako hoce na ilidzu lijevo prema grasu.
gdje to duz glavne dzade mimo semaforskih raskrsnica ima ukljucivanje na dzadu? ima mozda dole negdje na stupu ispod petlje.
gdje to duz glavne dzade mimo semaforskih raskrsnica ima ukljucivanje na dzadu? ima mozda dole negdje na stupu ispod petlje.
-
mario001
#3373 Re: Novogradnja u Sarajevu?
karanana wrote:ulaz i izlaz na novu otoku i ne bi trebao da bude na glavnu dzadu da se tu bezveze stvaraju ulijetanja i sudari i dodatna guzva. eno ti dzemala bijedica pa ulazi i izlazi.
Mislim da ide cesta izmedju DZ i Nove Otoke, po regulacionm planu
-
mario001
#3374 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sve je to kupljeno, Butmir pravi stambeno poslovni centar neki_BataZiv_0809 wrote:Dje taj neboder treba biti sad?
-
amar36
#3375 Re: Novogradnja u Sarajevu?
A je li kupio iko onaj dio između Nove Otoke i Miljacke, one barake, GRAS, i još neko skladište ima...
Zna li se šta je s tim?
Zna li se šta je s tim?