Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#3351 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Haris.ba »

Haj da ne lutamo. Može Kanton Sarajevo, ili grad Sarajevo pružiti i veće količine vode neko o toj nekoj mitskoj granici o 500.000 stanovnika. I za stanovnike i za privredu. I to će ti struka reći. Eno Zenica počela rješavati vodosnadbjevanje preko Travnika. Stvar je volje i cijene. Tuzla je poslije koliko godina dobila cjelodnevnu vodu (meni to dođe ko neki reper kako se Sarajlije neće buniti kad krenu redukcije)?

Može i Sarajevo izdržati hladno milion stanovnika i nekoliko puta jaču privredu. Ali to zahtjeva milionska ulaganja. Ima projekata. Npr. hidroakumulacije na Bjelašnici. Korištenje vode sa dubina od 500 metara (ali skupo bušenje i zahtjeva skupa istraživanja). Naravno, uz održavanu mrežu. Ali ako se nastavi pravljenje naselja po Bjelašnici i Sarajevskom polju tome će se morati pristupiti.

A šanse da imamo svjetski vodovod u ovakvom srednjovjekovnom okruženju su ravne haman nuli.

Ministar Petrović je krenuo nešta da radi na rješenju problema vodosnadbjevanju. Mada to nešta se uglavnom svelo na poskupljenje. I to haman pred izbore, pa uslijediše javna pisma i obavještenja stranaka kako to tako ne može, građani se bune i uzvikuju - nema šanse, prvo otpustiti prekobrojne.

Imao sam malu nadu da će ova nova kantonalna Vlada barem malo zagrebati po rješenjima. I to su imali šansu jedno tri mjeseca nakon potvrđivanja. Potrošiti kapital novoimenovane vlade, primiti udarce i barem imati šansu da do izbora narod vidi da se nešta uradilo. I da ne vidi - šta ima veze. U politiku se je l' ulazi radi višeg/javnog interesa... :D
hizo ramidovic

#3352 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hizo ramidovic »

realno jedini covijek koi more rjesit problem svodom je premier konakovic jeron ima plan viziu inacine kakodato rjesi mozdace voda morat malo poskupit alto ni je problem izato svi trebamo podrzat premiera uovom
Last edited by hizo ramidovic on 07/09/2015 12:25, edited 1 time in total.
neki

#3353 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

hizo ramidovic wrote:tealno jedini covijek koi more rjesit problem svodom je premier konakovic jeron ima plan viziu inacine kakodato rjesi mozdace voda morat malo poskupit alto ni je problem izato svi trebamo podrzat premiera uovom
poskupljat jebo ga ti
hizo ramidovic

#3354 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hizo ramidovic »

neki wrote:
hizo ramidovic wrote:tealno jedini covijek koi more rjesit problem svodom je premier konakovic jeron ima plan viziu inacine kakodato rjesi mozdace voda morat malo poskupit alto ni je problem izato svi trebamo podrzat premiera uovom
poskupljat jebo ga ti
ijedno idrugoje pravilno
passiv

#3355 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by passiv »

kod mene u ulici pukla cijev prije mjesec dana, pritisak katastrofa, svi zvali ove uhljupe i jos niko nije dosao da popravi to a ovamo pricaju kako rade na rjesavanju problema vodosnadbjevanja
alphonse kauders

#3357 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by alphonse kauders »

Kod Doma zdravlja na Vojničkom haos, curi mješavina blata i vode. Trenutno Vojničko nema struje.
kolegione

#3358 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by kolegione »

Samo da se sjetim svima familije koji su ikada radili u vodovodu od 95' do danas. Pritom svecano obecavam da cu ocitaca vode "deklasirati" kad dodje da ocita vodu tacnije obojicu jer je jebiga atomska fizika to pa po dvojica ocitavaju vodu. :thumbup:
Borio bih se kroz institucije kao normalan gradjanin, ali to je nemoguce, stoga to ce biti moja moralna satisfakcija :bih:
AmirBaa

#3359 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by AmirBaa »

kolegione wrote:Samo da se sjetim svima familije koji su ikada radili u vodovodu od 95' do danas. Pritom svecano obecavam da cu ocitaca vode "deklasirati" kad dodje da ocita vodu tacnije obojicu jer je jebiga atomska fizika to pa po dvojica ocitavaju vodu. :thumbup:
Borio bih se kroz institucije kao normalan gradjanin, ali to je nemoguce, stoga to ce biti moja moralna satisfakcija :bih:
:thumbup:
JanuaryJones

#3360 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by JanuaryJones »

Nema vode a nesnosan smrad se širi kroz vertikalu i cijevi. Fuj!
hizo ramidovic

#3361 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hizo ramidovic »

polahko ljudi sabura malo bice vode cim budne kise ako nedze malo icuri pa nemogu ljudi izvika stic nasve strane svadze usvjetu ljudi imaju probleme svodom ijope senebune i negalame atreba malo vodu pristedit rjedzese kupat i sudze i haljine manje prat
bumerangss

#3362 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by bumerangss »

Joj hizo legenda si :lol: mislim da ima par rijeci u tvom posgu da si ispravno napisao :pisnuo:
Boga ti, odakleN si rodom i dZe zivis? :run:
hizo ramidovic

#3363 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hizo ramidovic »

bumerangss wrote:Joj hizo legenda si :lol: mislim da ima par rijeci u tvom posgu da si ispravno napisao :pisnuo:
Boga ti, odakleN si rodom i dZe zivis? :run:
rodzo nereknese odaklen si vego oklesi
ufatise knjige imalo poradi nasvom pravopisu
vjesticanametli

#3364 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vjesticanametli »

:mrgreen: hizo kache popravit oto hahahhah extra pises.....kako se ne spletes sav
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3365 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

uhvaćen je da piše pravilno
tako da je jasno o čemu je riječ ali uvijek se neko upeca :lol: :lol: :lol:
vjesticanametli

#3366 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

:roll: ma hajd ......cuj pisao pravilno..... :jbt:
sizifinho

#3367 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sizifinho »

hoćel i včrs po običaju nestat vode? trebam li punit kanistere? sreća pa se ne puca vani.
vjesticanametli

#3368 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

:mrgreen: primirje je al i policijski sat od 10 pa ne hodaj s bidonima
Dozer

#3369 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Kazu po domovima zdravlja doktori - epidemija stomacnog virusa, i to vec traje skoro mjesec.

Da li je iko vidio ista u medijima o tome? Ja ne.
Da li se iko pita odakle epidemija? Ja ni to ne upratih.
Da li je iko u zadnje vrijeme vidio igdje ijednu info o onim fekalijama iz septickih jama bjelasnickih vila, koje se polako i konstantno cijede u podzemne vode, koje se onda crpe u Bacevo iz Igmana? Ja ni to ne upratih.
Da li je iko postavio pitanje otkud stomacni virusi? Jok.
Da li je iko objavio bilo kakvu analizu kvaliteta vode u momentima punog pritiska, a zatim i onog nakon redukcije (osim ViK-a, naravno, jer kod njih je voda uvijek praistorijskog kvaliteta, cista kao suza)? Ja ni to ne upratih.
Da li je iko postavio pitanje kako to da, recimo Nahorevo, koje je vode imalo i u ratu, sada nema vode ni po danu ni po noci, ali zato vile na Poljinama nemaju redukciju nikad? Ni to ja ne vidjeh nigdje.

Da li je iko upitao kako to da se ima miliona za zaseban sistem za te Poljine, a nema za izgradnju i unapredjenje dodatnih bazena na postojecim izvoristima, kako bi se mogao odrzavati potrebni kapacitet snabdijevanja grada? Ni toga nema.

Drugim rijecima, ja ovdje u naredne 2-3 godine ocekujem redovne epidemije svega i svacega, a ni tifus me nece uopste iznenaditi, pa cak i neka kuga, a sve radi vode.
Kolicina prljavstine i raznih taloga iz cijevi koje nam se isporuce na cesme nakon redukcije i kada voda ponovo pokulja tim cijevima je ogromna. Vecina ljudi (pametnih) ce nakon svake redukcije pustiti vodu da tece bar 4-5 minuta prije upotrebe, a pogotovo pica. Kako se ovo desava svakodnevno, to su kubici i kubici bespotrebno potrosene vode, a racun raste i raste, dok u ViK- i SDA zadovoljno trljaju ruke.

Ovdje zaista treba postupiti radikalno, tj. treba zaista prestati placati vodu bar 2 mjeseca, a onda organizovati proteste, traziti smjenu kompletnog rukovodstva ViK-a, jer su evidentno nesposobni, zatim traziti reviziju kadra i sistematizacije tamo, a onda od vlasti traziti hitna sredstva za saniranje starih cjevovoda na kojima su gubici najveci, kao i prosirenje kapaciteta na izvoristima.
I dati im rok od 3 mjeseca za sve to, a ne da se to pravi i radi narednih 10 godina, na cemu ce oni opet pokrasti milione.

Hajmo ba ljudi, trznite se malo....ne mogu da shvatim da svi samo sute i trpe....
Maharadza

#3370 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Maharadza »

Kakvi ljudi ba, pa nema veće stoke od ovoga naroda, sve smo zaslužili što nam se dešava, sve i još gore po meni!! :twisted:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3371 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

ja ne ocekujem vise nista ni od sebe samoga
a kamoli od drugih ili nekog udruzivanja
stranke, izbori, mjesne zajednice...nista ne ocekujem :mrgreen:

probajte i vi bice vam lakse
Ned071

#3372 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ned071 »

Jubilarna 4 mjeseca kako zovem i molim da poprave cijev koja curi... Nadam se da ce popravit do zime...
FrozenCastle

#3373 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by FrozenCastle »

@Dozer

Bilo je u medijima o epidemiji stomačnog virusa, uzrok temperature.
Dozer

#3374 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Dakle, krivo je Sunce... :lol: :lol: :lol:
Po toj logici, na plazama bi ljudi samo povracali i kenjali, i to sve pod temperaturom, jer je - vruce :D

Treba ovdje provjeriti ko su vlasnici fabrika za proizvodnju vode i u kojim i kakvim su relacijama s onima na vlasti . Mislim da bi puno toga postalo jasnije...
AmirBaa

#3375 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by AmirBaa »

I opet im spomenem svu familiju :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Post Reply