Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nermin.padez

#3351 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

Znas sta moze biti ne znam da l' je na GB tako nisam gledao, ali na ICS-u jeste! Imas folder na root-u systema zvani /datadata gdje se smjesta izmedju ostalog i keš od aplikacija! Sto vise imas aplikacija moze da predstavlja problem! Znaci treba prebacivati neke app na SD card i redovno cistiti keš! Cim se smanji prostor ili ga nedostaje tel pocne laggati i FC-ovati! /datdata iznosi 170MB! :-) Stvarno ne znam sta radite sa telefonima, slabo kad sam imao FC-ovanje ili neki veci problem, ili neki problem koji nisam rijesio osim ako je to nemoguce! :)
_Reds_

#3352 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

nermin.padez wrote:Znas sta moze biti ne znam da l' je na GB tako nisam gledao, ali na ICS-u jeste! Imas folder na root-u systema zvani /datadata gdje se smjesta izmedju ostalog i keš od aplikacija! Sto vise imas aplikacija moze da predstavlja problem! Znaci treba prebacivati neke app na SD card i redovno cistiti keš! Cim se smanji prostor ili ga nedostaje tel pocne laggati i FC-ovati! /datdata iznosi 170MB! :-) Stvarno ne znam sta radite sa telefonima, slabo kad sam imao FC-ovanje ili neki veci problem, ili neki problem koji nisam rijesio osim ako je to nemoguce! :)
Android sistem aplikacije koje se cesto koriste smjesta u kes kao bi se lakse i brze pokretale, rucno uklanjanje aplikacija iz kesa nije bas preporucljivo, niti ce ti nesto ubrzati mobitel. Za vise o ovome ima google ;).
nermin.padez

#3353 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

_Reds_ wrote: Android sistem aplikacije koje se cesto koriste smjesta u kes kao bi se lakse i brze pokretale, rucno uklanjanje aplikacija iz kesa nije bas preporucljivo, niti ce ti nesto ubrzati mobitel. Za vise o ovome ima google ;).
Instalirao Chrome odmah 30MB keša manje :-) Moras brisati na ICS-u kod SGS-a! Ne znam sto nije preporucljivo, kad nema druge! To je onaj opcija "clear cache" kad udjes u "manage apps"! Imam program koji brise to u jednom kliku, da ne idem jendo po jendu! Mada, CM brise sam keš kad se javi "memory low" :-D

Mada, vjerovatno da to nije problem kod GB-a! Stvano ne znam, moze biti hiljadu stvari, tesko je odgonetnuti... :)
Jednostavno ne snalaze se svi isto sa Androidom! Nekome je muka, a nekome uzivancija od OS-a! :-D
brazzo19

#3354 Re: Android OS

Post by brazzo19 »

stroga normala wrote:
brazzo19 wrote:Malo me haba ovaj 2.3.6 XXJVU sto sam ga bacio na i9000 na pocetku je sve bilo ok zadovoljan drzi fino bateriju al sada svako par dana prinudjen da ga prisilno gasim vadim bateriju jer nemoze pomaknut jednostavno zaledi ugasi recimo display nece da upali na sredisnju tipku ili zaledi kada udjem u igricu ili tako neke gluposti zaledi nece da dodje sebi izbaci nakon zavrsenog razgovora onaj phoone error idem na force close ili jednostavno nemogu da upalim ekran i onda moram da skidam poklopac i vadim bateriju nakon toga sve super sve za 5 koji da i onda opet ... neznam sta da radim da mjenjam softwer sta sad da stavim ovaj 2.3.6 su rekli da je bio zadnji najbolji prije toga imao 2.1 Update-1 znaci zeza tel ponekad zastopa sam od sebe .... sta da radim neki govore ICS 3.5 najbolji trenutno al je neka jebanija da se instlira pa nesmijem i ovo sam nekako jedva preko odina odradio u debele graske znoja da bude sve ok .... da mi ne stopa ovo po nekad ne bi mjenjao ni nista drzi bateriju 2-3 dana ja zadovoljan al eto nemoze bez belaja nekog .... sta mi je cinit imal lijeka bez cekica tj bez ponovnog prebacivanja kroz odin i ostala sranja ... 'fala za svaki dobar savjet ili preporuku ....
Ja sam vec pisao o istom problemu i zbog toga je sekunda falila da Android zaboravim na neko vrijeme i predjem na Iphone-ov iOS, ali eto ostadoh na Androidu mada ovo je sad skroz drugi level :)
Ne znam kako da rijesis problem, mene je to mucilo na svim verzijama, svaki ROM koji tek nabacim kontam da je to napokon to i budem zadovoljan par dana jer sve leti, ali onda lagano pocne zajebancija sa laagom, rusenjem aplikacija, restartovanjem telefona i blokiranjem... Ako ces probati ICS onda ti preporucujem AOKP
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1524108

Sta je to ??? Znaci noramala sa tim radi joj kad bi bila neka dobra dusa nemora sada al recimo sutra preko team wievera da mi nabaci ics da vidimo taj novi level na mobu bez trzanja stopanja i ostalog ako treba i platio bih samo da mi sve bude ok ... u pm vise i ja sam se nermine dosta razocarao kako mi se ovo pocelo desvat sa mobom .... :(
_Reds_

#3355 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

nermin.padez wrote:
_Reds_ wrote: Android sistem aplikacije koje se cesto koriste smjesta u kes kao bi se lakse i brze pokretale, rucno uklanjanje aplikacija iz kesa nije bas preporucljivo, niti ce ti nesto ubrzati mobitel. Za vise o ovome ima google ;).
Instalirao Chrome odmah 30MB keša manje :-) Moras brisati na ICS-u kod SGS-a! Ne znam sto nije preporucljivo, kad nema druge! To je onaj opcija "clear cache" kad udjes u "manage apps"! Imam program koji brise to u jednom kliku, da ne idem jendo po jendu! Mada, CM brise sam keš kad se javi "memory low" :-D

Mada, vjerovatno da to nije problem kod GB-a! Stvano ne znam, moze biti hiljadu stvari, tesko je odgonetnuti... :)
Jednostavno ne snalaze se svi isto sa Androidom! Nekome je muka, a nekome uzivancija od OS-a! :-D
Jel ti RAM memorija puna, sumnjam da je puna, ljudi neki misle da ce ubijanjem aplikacija smanjiti potrosnju baterije, ustvari cine suprotan efekat, jer te aplikcije bivaju pokrenute u memoriji i skoro da ne trose bateriju nikako dok spavaju, puno se vise potrosi pateriju ako se iste pale pa gase, imaju testovi odrajdeni na tu temu, moze se naci na netu. Eh sad drugo je ako ti je puna keš memorija, ali ja sumnjam da jeste, kod mene bar na slabijem telefonu od tvog, uvijek je ima viska. Uglavnom filozofija rada androida i widows sistema nije ista, pa ljudi prave neke greske.
Fauja Singh

#3356 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Nisam bas siguran da li normala radi, preporucio sam AOKP-a jer njihov ROM koristim na svom telefonu i prezadovoljan sam pa mislim da bi i na tvom bio ako nista bolji nego originalni.
Vidi nije ti tesko nabaciti custom ROM, ako znas malo engleski i pratis upute nemas sta zajebati, imas cak i dosta videa na youtubeu na kojim je sve prikazano od do.
@nermin.padez
Ni meni se ne svidja izgled mobitela sa maskom ali jbg, kao sto guma glavu cuva tako i maska mobitel :-) a ako nista pogledaj na ebay-u, tamo je dobar izbor i ima mocnih maski ali naravno i cijena je fina... ja sam sebi finu masku na ebay-u nasao a za male pare.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
nermin.padez

#3357 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

_Reds_ wrote: Jel ti RAM memorija puna, sumnjam da je puna, ljudi neki misle da ce ubijanjem aplikacija smanjiti potrosnju baterije, ustvari cine suprotan efekat, jer te aplikcije bivaju pokrenute u memoriji i skoro da ne trose bateriju nikako dok spavaju, puno se vise potrosi pateriju ako se iste pale pa gase, imaju testovi odrajdeni na tu temu, moze se naci na netu. Eh sad drugo je ako ti je puna keš memorija, ali ja sumnjam da jeste, kod mene bar na slabijem telefonu od tvog, uvijek je ima viska. Uglavnom filozofija rada androida i widows sistema nije ista, pa ljudi prave neke greske.
Nije mi pun RAM, a i ne moze biti, jer je tako i "dizajniran" system....ne spadam u te neke ljude i shvatam to i slazem se sa tim! Ne koristim Task manager, niti imam Task bilo kkav na telu! AOSP (Android Open Source Project) to ne posjeduje, bas iz tog razloga sto i ne treba!
Znaci samo zatvorim aplikaciju na srednje dugme, posle odrdjenog vremena Android ce je sam kill-ovati i ne trosi bateriju sto se moze i vidjeti u onom dijelu gdje pise potrosnja u procentima "battery"!

Kontrolisem redovno /datadata ima 80MB slobodno, a imam 50ak aplikacija! Obrisem keš oslobodi se oko 15MB! Pokusavali su da premjeste to sve na particiju od 2GB, medjutim telefon je znatno sporiji, ovo vjerovatno neki posebni dio za to, nemam pojma! :-D

Ti si vjerovatno na stock ROMu, tamo je to odradjeno OK! :skoljka:
_Reds_

#3358 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

Nisam na stocku :D

Ja cim sam prvi android dobio, odmah sam google, pa trazio da vidim sta se od toga moze jos napraviti, i tad sam zavrsio sa stock-ovima :D
quarterback

#3359 Re: Android OS

Post by quarterback »

o ljudi jel moguce da niko nema S2 9100 G i da nije stavio custom rom na njega
weltschmertz

#3360 Re: Android OS

Post by weltschmertz »

quarterback wrote:o ljudi jel moguce da niko nema S2 9100 G i da nije stavio custom rom na njega
Imam SGS2 i nisam stavlj'o custom ROM nikakav.. I sad mi je 2.3.3.. Čekam ICS "kobajagi"..:D
casanova123

#3361 Re: Android OS

Post by casanova123 »

Dajte mi preporuke za slijedece apps..

1. tastatura - koja je najbolja tastatura a da se ne grijesi prilikom kucanja i do cega to sve zavisi..
2. offline navigacija.. znaci treba mi oofline navigacija sa mapama(nije problem skidati mape.. imam 16gb) i da ono govori, idite desno, idite lijevo :D
3. ima li jos sta fancy da je korisno poprilicno.. skinuo sam 30 igrica(omgg)

jucer kupio mobitel, a punio sam ga 4 puta do vrha vec hahah :D
quarterback

#3362 Re: Android OS

Post by quarterback »

weltschmertz wrote:
quarterback wrote:o ljudi jel moguce da niko nema S2 9100 G i da nije stavio custom rom na njega
Imam SGS2 i nisam stavlj'o custom ROM nikakav.. I sad mi je 2.3.3.. Čekam ICS "kobajagi"..:D
I ja :(
quarterback

#3363 Re: Android OS

Post by quarterback »

casanova123 wrote:Dajte mi preporuke za slijedece apps..

1. tastatura - koja je najbolja tastatura a da se ne grijesi prilikom kucanja i do cega to sve zavisi..
2. offline navigacija.. znaci treba mi oofline navigacija sa mapama(nije problem skidati mape.. imam 16gb) i da ono govori, idite desno, idite lijevo :D

pod 2. igo my way
holowey

#3364 Re: Android OS

Post by holowey »

za navigaciju sam probao nekoliko aplikacija, ukljucujuci osmand, route66 i igo, i definitivno se najbolje pokazao igo, i po sarajevu a i van bih... jedino sto bih naveo kao manu igo aplikacije (a mozda i nije do same aplikacije nego do androida ili samog hardweara u sgs2) je zagrijavanje telefona koje je znalo biti poprilicno te jako brzo trosenje baterija (sto bi moglo biti povezano sa zagrijavanjem)
Fauja Singh

#3365 Re: Android OS

Post by Fauja Singh »

Mislim da jos nema iGo za rezoluciju galaxy nexusa i za galaxy note. Ne bude preko citavog ekrana :-(

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
quarterback

#3366 Re: Android OS

Post by quarterback »

ako si u autu nije nikakav problem kupiti konverter koji ide na upaljac, usb kabl i puniti mobitel u vozni , sve zajedno nije 10 KM jedino pazite koja je snaga konvertera, ne bi trebao biti ispod 0.7 A
alibaba_i_30_godina

#3367 AW: Android OS

Post by alibaba_i_30_godina »

weltschmertz wrote:
Ista stvar....samo sto nikako da stigne taj update, ili ja to mozda gledam na pogresnom mjestu. :-)

Gesendet von meinem GT-I9100 mit Tapatalk
alibaba_i_30_godina

#3368 AW: Android OS

Post by alibaba_i_30_godina »

weltschmertz wrote:
Ista stvar....samo sto nikako da stigne taj update, ili ja to mozda gledam na pogresnom mjestu. :-)

Gesendet von meinem GT-I9100 mit Tapatalk
weltschmertz

#3369 Re: Android OS

Post by weltschmertz »

Ja pratim ovdje, ali evo nema ni za juni 'ebem li ga.. :D

http://devsrom4android.blogspot.com/201 ... s-via.html
quarterback

#3370 Re: Android OS

Post by quarterback »

update je izasao za regiju indije, bila je vijest na XDA Dev. takodje je bio i link za download ali ne bih se puno igrao sa flashovanjem tako da cekam zvanicni za nas ovdje jedino je pitanje kada ce to biti
holowey

#3371 Re: Android OS

Post by holowey »

quarterback wrote:ako si u autu nije nikakav problem kupiti konverter koji ide na upaljac, usb kabl i puniti mobitel u vozni , sve zajedno nije 10 KM jedino pazite koja je snaga konvertera, ne bi trebao biti ispod 0.7 A
jedino na ovaj nacin je i moguce koristiti igo na sgs2 jer bateriju "pojede" za manje od sat vremena

dupljak auto punjac je 10km, genuine je tri puta skuplji, s tim da platite 40 ako prvo kupite dupljak punjac :lol:

razlog sto sam "bacio" pare na dupljak pa onda kupovao genuine punjac je sto me privukla niska cijena ali se sa dupljakom baterija brze trosila nego sto se punila pa sam navigaciju morao iskljucivati s vremena na vrijeme da se telefon dopuni...
casanova123

#3372 Re: Android OS

Post by casanova123 »

quarterback wrote:

pod 2. igo my way
ne nalazi mi ovo na google playu xd.. kad ovo ukucam izadje WeGoIGo nesto..
agent_zero

#3373 Re: Android OS

Post by agent_zero »

Ne trebaju ti nikakvi custom romovi za taj nexus.

I šta fali default android ICS tastaturi?
quarterback

#3374 Re: Android OS

Post by quarterback »

ako ces ga traziti na google playu onda pripremi i 100 KM na kartici
_Reds_

#3375 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

Ja koristim u autu sonijev auto punjač, i puni sasvim ok

Sent from my MT11i using Tapatalk
Post Reply