CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
valjuga

#3351 Re: CARINA U BiH

Post by valjuga »

nightvision wrote:Evo ne mogu sebi doci od juce, stigao mi paketic koji je bio i povelik i potezak vrijednosti oko 140 KM a nije otisao na carinu, nista nisam platio, samo preuzeo, ne mogu da vjerujem. :zekzek: A mislio sam oderace me kako je krenula prica sa spedicijom. :lol:
Koji grad?
tnt-tunja

#3352 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

un1ted wrote: Upravo svojim stavom, gdje zbog tvog uvjerenja neko bude oštećen i jesi seronja, a usuđujem se reći i prevarant.

Pitam te, šta je drugo ako ne prevara, reći da artikal nije pristigao, da te niko nije kontaktirao, a ustvari odlučio da ne želiš platiti dadžbine prema državi sa kojima prodavač nema ništa?
Nemam ja šta s tobom raspravljati, kad se tako postaviš. Kao što rekoh ja štitim svoj interes, isto kao što država štiti svoj, naplatom od 3,5KM za pakete koji ne mogu ni iz glave imati vrijednost veću od 50KM.
un1ted wrote: PayPal ti ne dozvoljava i ne pruža ovakvu zaštitu gdje iznoseći laži dolaziš do povrata novca. PayPal KUPCU NIŠTA NE NAPLAĆUJE, to jest koristiš BESPLATAN SERVIS, jer sve troškove provizije snosi PRODAVAČ.
Ti ukoliko koristiš PayPal samo za kupovinu, onda koristiš čisto besplatan servis, ukoliko šalješ novac prijateljima, porodici, prodaješ itekako se naplaćuje. Možda nisi znao ;)
un1ted wrote: Pa to je BIH, to je zakon. Radi(mo) nešto na tome da se zakon promijeni. Do tada nemojte biti internet ratnici.
Šta radite po tom pitanju ako nije tajna? Ako si mi toliko pošten, pretpostavljam da ne skidaš filmove sa torrenta? Muzika i slično? Windows ti je originalan, baš kao i sav ostali software koji koristiš na svom računaru?
O'zone
Globalni moderator

#3353 Re: CARINA U BiH

Post by O'zone »

un1ted wrote:
tnt-tunja wrote:
Izvini molim te, ali ne vidim razloga da me nazivas seronjom i prevarantom, kada te ni na koji nacin nisam uvrijedio ili izazvao reakciju.

Zamolio bih te da odsad malo pripazis na rijecnik, hvala!

Cmaruga smo u Evropi zato sto se nekoliko budzovana zeli okoristiti situacijom koja je dozvoljena od strane gradjana.
Upravo svojim stavom, gdje zbog tvog uvjerenja neko bude oštećen i jesi seronja, a usuđujem se reći i prevarant.

Pitam te, šta je drugo ako ne prevara, reći da artikal nije pristigao, da te niko nije kontaktirao, a ustvari odlučio da ne želiš platiti dadžbine prema državi sa kojima prodavač nema ništa?
Stvar je takva da ja kao musterija cuvam sebe i svoj interes sto mi dozvoljava PayPal, usluga koju koristim i koja mi na neki nacin naplacuje koristenje iste.
PayPal ti ne dozvoljava i ne pruža ovakvu zaštitu gdje iznoseći laži dolaziš do povrata novca. PayPal KUPCU NIŠTA NE NAPLAĆUJE, to jest koristiš BESPLATAN SERVIS, jer sve troškove provizije snosi PRODAVAČ.
Da nije smijesno bilo bi zalosno, paketic velicine USB sticka se otvara na carini i provjerava te se uredno naplacuje 3,5 KM provjera paketa.
Pa to je BIH, to je zakon. Radi(mo) nešto na tome da se zakon promijeni. Do tada nemojte biti internet ratnici.
Kada nasi skontaju da se drze carinske deklaracije koja uredno stoji na svakom paketu, onda cemo mozda napraviti neki pomak.
Carinske deklaracije u velikom broju nisu tačne, posebno one iz Kine, gdje mogu dopisati šta im je volja.
Better Man wrote: Upirem upravo na njih, jer pljačkaju svijeta. Vani kad čuju koliko nas ovde pljačkaju PDV-om, Carinom i špediterskim taksom kažu da ti vaši što vam rade nisu normalni. I nemoj ih braniti, osim ako nisi i ti jedan od njih.
Nemaš razloga da upireš na njih, jer koriste mogućnost koja im je ostavljena od strane države. Profit je profit i tu nema normalnog ili nenormalnog. Mrzim DHL zbog toga, ali nemam ništa što mogu uputiti njima kao žalbu, jer im je to omogućeno OD MOJE DRŽAVE.
TRANCE wrote:.... Sad se pored svega toga spominje i neka dodatna špediterska taksa od 60 KM :lol: Znači na paket vrijednosti 50 KM platiš još 100 KM dadžbina? :lol: Pa jbt. gdje mi živimo :bih: :run:
Ta taksa postoji kod privatnih kurirskih službi. Kod državne imaš fiksnu taksu od 10KM i to je to.
@un1ted molim te biraj riječi kako se obračaš sugovorniku.

@tnt-tunja po meni lično taj način povrata svojih sredstava koji radiš nije OK i tu ću se složiti sa @un1ted. Na 90% oglašenih artikala na bilo kom portalu koji radi prodaje stoji upozorenje da bi artikal mogao biti oporezovan/ocarinjen po važečem zakonu u zemlji iz koje je naručilac i da prodavac ne snosi odgovornost za to nego da kupac mora prije narudžbe da se INFORMIŠE kod nadležnih organa u svojoj zemlji.
nightvision

#3354 Re: CARINA U BiH

Post by nightvision »

valjuga wrote:Koji grad?
Tuzla..
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3355 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

tnt-tunja wrote: Nemam ja šta s tobom raspravljati, kad se tako postaviš. Kao što rekoh ja štitim svoj interes, isto kao što država štiti svoj, naplatom od 3,5KM za pakete koji ne mogu ni iz glave imati vrijednost veću od 50KM.
Pri štićenju interesa, ti ispadaš prevarant, a da je pravna država, kršio bi i zakon. Razlika između tebe i ove države je ta što država ne krši zakon i radi po njemu. Da li imaju vrijednost iznad 50KM ili ne, to se treba utvrditi. Bilo bi normalnije da ako utvrde da je iznad 50KM, da tek onda naplate 3,5KM, te se za to treba izboriti.
Ti ukoliko koristiš PayPal samo za kupovinu, onda koristiš čisto besplatan servis, ukoliko šalješ novac prijateljima, porodici, prodaješ itekako se naplaćuje. Možda nisi znao ;)
Pričamo o plaćanju Pri plaćanju ti koristiš besplatan servis. Pri slanju novca je druga priča i apsolutno nema veze sa ovom koja je pokrenuta.
Šta radite po tom pitanju ako nije tajna? Ako si mi toliko pošten, pretpostavljam da ne skidaš filmove sa torrenta? Muzika i slično? Windows ti je originalan, baš kao i sav ostali software koji koristiš na svom računaru?[
Opet ovo pitanje nije direktno vezano za ovo o čemu raspravljamo. Ti si platio za artikal, ali zbog neznanja, ili bahatosti pri mogućnosti plaćanja dodatnih dažbina lažeš da artikal nije ni stigao, pa vraćaš kompletan iznos. Zbog ovoga ispaštamo svi, pa onda seller meni normalnom neće da pošalje artikal na bilo koji način.

PS: u određenim slučajevima seller vidi tačno gdje je artikal pa se nadam da ćeš naletiti na selera koji ce provjeriti i ustupiti dokaze paypalu, pa onda nećeš dobiti ni artikal, ni novac :)

@O'zone noted :) Jbga, ne mogu shvatiti da ima ovakvih slučajeva. Nažalost nije sam....
IstinitaPoruka

#3356 Re: CARINA U BiH

Post by IstinitaPoruka »

Najrahatniji sam kad mi pošalju i tracking kod i kad se sve može pratiti, tako da su sigurni i prodavač i ja
fortaleza

#3357 Re: CARINA U BiH

Post by fortaleza »

Došlo mi je pismo s carine u Mostaru i to 5.1. rok krenuo od 8 dana da odgovorim kolika je vrijednost i dostavim paypal izvadak, a došlo danas osmi dan. :-)

Da bude još gore za poslani mail piše da je neisporučeno, failed, ni mail im ne radi, barem ovima u Mostaru.

Android box je vrijednosti 25.55 dolara što je manje od 50 KM. U pismu piše da ako je više od 50 da se javim špediteru, jel to nešto novo, znam da se carini sve preko 50 KM, ali nisam znao ovo za špeditera.
zlo zlo

#3358 Re: CARINA U BiH

Post by zlo zlo »

Ja redovno nosim gore iza pošte, doduše meni je blizu. da po novom kažu treba špedicija preko 50, ovi u Mo se toga uhvatili ko pijan plota. A s time nigdje ne piše obavijest, zakon donešen ili što o tome. S time da oni drže pošiljke mj dana a ne 8.
TRANCE

#3359 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

zlo zlo wrote:Ja redovno nosim gore iza pošte, doduše meni je blizu. da po novom kažu treba špedicija preko 50, ovi u Mo se toga uhvatili ko pijan plota. A s time nigdje ne piše obavijest, zakon donešen ili što o tome. S time da oni drže pošiljke mj dana a ne 8.
Znači dobro rekoh, ubuduće će biti na paket vrijednosti od 50 KM još 100 KM dadžbina :lol: I to bez ikakvog novog zakona ili pravilnika, samo palo na pamet nekome kako da smanje carinici sebi obim posla, pa se dosjetili da traže i špediciju na sve pakete. Al' kad je narod glup, npr. u Hrvatskoj se PDV plaća na vrijednost iznad 22 eura, carina na vrijednost iznad 150 eura, a špedicija tek iznad 1000 eura. A kod nas natovarili i PDV i carinu i špediciju na vrijednost iznad 50 KM, plus još nekakvih idiotskih taksi, te taksa za budžet BiH, taksa za pregled paketa, taksa za slanje pisma sa carine, taksa za uplatnice, još samo fali taksa za zrak i život.
novi_korisnik

#3360 Re: CARINA U BiH

Post by novi_korisnik »

Pozdrav,

Narucio sam neku kameru sa banggood-a 47$... Tracking mi izbacuje ovo :
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ

Jel to znaci da cu vjerovatno morati platiti nesto ?
I otprilike koliko bi me izaslo, jer sam citao neke postove baš dođe puno vise od onih 10+17% :roll:
Na koji nacin ce me obavijestiti ?
Ako bude puno, da li postoji mogucnost da ne preuzmem paket, vec da se on vrati banggoodu a da ja zatrazim Refund, pa onda ponovo pokušam naruciti ?
novi_korisnik

#3361 Re: CARINA U BiH

Post by novi_korisnik »

Također me zanima da li se mogu prevariti pa promjeniti cijena na pay palu i stranici za prodaju pomocu sourcecoda. A uz to imam opravdanje iz banke jer sam isti dan nakon te kupovine od istog trgovca kupio i SD Card ?
IstinitaPoruka

#3362 Re: CARINA U BiH

Post by IstinitaPoruka »

novi_korisnik wrote:Također me zanima da li se mogu prevariti pa promjeniti cijena na pay palu i stranici za prodaju pomocu sourcecoda. A uz to imam opravdanje iz banke jer sam isti dan nakon te kupovine od istog trgovca kupio i SD Card ?
Ne bih preporučio da se to radi. Kazne su abnormalne, mislim od 1000 do 5000 KM fizičkom licu. Btw. banka ti ne može izvući pojedinačno transakciju, već mora za cijeli dan. Ako ti ne uvale špeditera, onda bi trebao platiti oko 40-5 KM, isto kao i ja prije 2-3 mjeseca
Hellas

#3363 Re: CARINA U BiH

Post by Hellas »

zubi wrote:
Hellas wrote:Stize mi paket sa banggood.com. Dobijam poziv iz carine da moram traziti speditera jer od 1.1. Svi paketi poslani od pravnih osoba moraju proci spediciju. Paket 60 dolara troskovi spedicije i carinjenja 160 km :-)
Otkud ti to da se od 01.01. nesto promjenilo? Gdje pise?
Ne pise nigdje. Jasno sam napisao da je to kad smo se culi telefonom zbog PayPal izvoda pitali me odakle ide, reko Kina - internet trgovina. Kaze to onda na spediciju jer od pravnih osoba mora sve na spediciju od fizickih ne. Znaci i meni je ista reakcija bila, kud jos 2-3 paketa ocekujem :roll:.
fortaleza

#3364 Re: CARINA U BiH

Post by fortaleza »

Ako ovo napisano u zadnjih par stranica u potpunosti postane praksa moram reći da smo se pozdravili s internet kupovinom u BiH, za 95% korisnika u BiH.
seoBIH

#3365 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

novi_korisnik wrote:Također me zanima da li se mogu prevariti pa promjeniti cijena na pay palu i stranici za prodaju pomocu sourcecoda. A uz to imam opravdanje iz banke jer sam isti dan nakon te kupovine od istog trgovca kupio i SD Card ?
Bas si pametnica, svaka cast! Nadam se da ce carinici koji citaju ovu temu prijaviti slučaj nadležnim organima, pa da te posjete zbog prevare, ili navođenja na istu.
ke_ma

#3366 Re: CARINA U BiH

Post by ke_ma »

fortaleza wrote:Ako ovo napisano u zadnjih par stranica u potpunosti postane praksa moram reći da smo se pozdravili s internet kupovinom u BiH, za 95% korisnika u BiH.
A,šta si drugo očekivao od ove vukojebine i tih pacova
Neki spominjali čak onaj prag od 200 km-ova :lol:
Amomiman

#3367 Re: CARINA U BiH

Post by Amomiman »

Da li se još uvijek naplaćuje 1% carinske evidencije na vrijednost robe? I čemu služi fiksni trošak od 10 KM?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3368 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Pitas na pogresnom mjestu ako je logicki. Ako je nesto drugo, imas u pravilniku o carinskoj proceduri.
Amomiman

#3369 Re: CARINA U BiH

Post by Amomiman »

un1ted wrote:Pitas na pogresnom mjestu ako je logicki. Ako je nesto drugo, imas u pravilniku o carinskoj proceduri.
Ako je logički? Šta ako je logički? O čemu pričaš?
peepeep

#3370 Re: CARINA U BiH

Post by peepeep »

Pošte traže istu carinu za sve vrste uvoza roba

Poštanski operateri u BiH nedavno su uputili inicijativu Upravi za indirektno oporezivanje BiH da se vrijednost robe koja se naručuje putem interneta, a ne podliježe plaćanju carine, poveća sa 50 na 200 maraka. Inicijativa je podnesena kako bi se izjednačili uslovi za one koji naručuju robu iz inostranstva i za građane koji lično unose robu u BiH.

Inicijativa

Naime, prema sadašnjim propisima, svaki državljanin BiH koji prelazi granicu može prenijeti nekomercijalnu robu vrijednu do 200 KM svakog dana. Istovremeno, svaka osoba koja nabavlja iste te robe preko interneta može proći bez plaćanja poreza samo ako taj račun ne prelazi 50 KM.

- Prema važećim propisima, korisnici koji vrše prenos nekomercijalne robe preko javnih poštanskih operatera u BiH stavljeni su u nepovoljan položaj u odnosu na one koji istu vrstu robe prenose u putničkom saobraćaju. Inicijativu za ukidanje carine do 200 KM putem online kupovine pokrenula su tri javna poštanska operatera BiH, Pošte Srpske, HP Mostar i BH Pošta Sarajevo, ali do danas odgovor od UIO nismo dobili. Inicijativa se odnosi na sve više rastuću kupovinu uglavnom posredstvom velikih internetskih trgovina eBaya, Aliexpressa ili Amazona kako bi ih se dovelo u isti položaj kao i kupce koji robu prenose sa sobom preko bh. granice, kazali su nam iz Pošta Srpske.

Direktori tri poštanska operatera inicijativom su upozorili da su na ovaj način korisnici koji vrše prenos nekomercijalne robe preko pošta stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji istu vrstu robe prenose u putničkom saobraćaju.

Usluga

- Ukoliko bi ovaj zahtjev bio usvojen, bila bi brža dostava poštanskih pošiljaka. Korisnicima bismo nudili kvalitetniju poštansku uslugu, a s obzirom na to da je internet-trgovina u stalnom porastu, na ovaj način brže bi bile rješavane sve nabavke putem interneta, kažu iz Pošta Srpske.

Iz UIO su nam kazali kako je novi Zakon o carinskoj politici usvojen, a počeće se primjenjivati stupanjem na snagu odluke o provođenju Zakona. Pored ovoga, potrebno je da se usvoji i odluka o uslovima i ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, a ona se trenutno nalazi u procesu javnih konsultacija.

- U tom prijedlogu postoje dva oslobađanja, jedno je za pakete minimalne vrijednosti do 40 KM, a drugo je za pakete koji nisu u komercijalne svrhe do 90 KM. Tako je predviđeno odlukom, što ne znači da će to biti konačna verzija, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO.
jahac96

#3371 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

Pozdrav, ima li sta od ovog novog zakona za 200km? sta ovo gore spominju neke spedicije
Mehemed
Vozim: automobil

#3372 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

jahac96 wrote:Pozdrav, ima li sta od ovog novog zakona za 200km? sta ovo gore spominju neke spedicije
Nema, kad bude bit će. Pročitat ćeš kada bude. Mislim da nema ništa od tih špedicija.
jahac96

#3373 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

Mehemed wrote:
jahac96 wrote:Pozdrav, ima li sta od ovog novog zakona za 200km? sta ovo gore spominju neke spedicije
Nema, kad bude bit će. Pročitat ćeš kada bude. Mislim da nema ništa od tih špedicija.
Narucio sam mob, mogu molit Boga samo da mi ne naplate te gluposti, haj carinu ono 30ak % mogu prezaliti ali to ostalo tesko haha
zemomak

#3374 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

ja jutros zvao carinu posto mi je mob jos kod njih (8 dana), kazu cekaju nekakve instrukcije... :-)
jahac96

#3375 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

zemomak wrote:ja jutros zvao carinu posto mi je mob jos kod njih (8 dana), kazu cekaju nekakve instrukcije... :-)
Kada si ga narucio i gdje? haj javi jesu li ti naplatili carinu i koliko bas me zanima da li ima nekih promjena
Post Reply