Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mrsamras wrote:Koje zimeske gume odabrati
skoda octavia, 1,9 tdi, 2009, 15'' felge.
Vozi se uglavnom loko voznja, tokom zime par puta otvorena cesta relacije.
Cijena, nista jefitno a nista ni pretjerano skupo zbog ''kvaliteta ceste''
Upravo zbog kvalitete cesta drzi se guma tipa Michelin, GY itd.
Jeftine gume imaju losiju bocnu konstrukciju ili je materijal koji se koristi zastario (unutar gume).
Ne dozvoli da te pita ispadne skuplja od tepsije.
Do sada sam imao GY ultragrip 7+ i bio sam prezadovoljan sa njima.
Gledam po piku cijena gume i Michelin Alpin A4 puno skuplje od tih 120 KM ali porvjerit cu danas u radnjama koje su cijene guma.
Cijena je najbolji indikator za kvalitet, a kad je ovako mala cijena izmedju Michelina i ostalih - ja bih bez razmisljana isao na Michelin. Tih 60 KM razlike na sve 4 gume je smijesno kad rasporedis na koliko ce ti sezona trajati Michelin i kakvu ces gumu imati.
Hvala Gorane.
Nije u pitanju cijena, nego samo kvalitet.Zato pitam jer sam se uvjerio cesto puta da kod nas u BiH cijena nije jednako kvalitet
A sta je sa Michelin alpin a5, razlika u odnosu na a4?
Last edited by mrsamras on 07/12/2014 10:59, edited 1 time in total.
Michelin Alpin A4 je po testovima najbolji na suhom i mokrom, a u pravim zimskim uvjetima pri vrhu (zeru su bolje samo Conti i GY)... S ovakvim zimama, jasan izbor.
Ma i ja kontam, snjega kod nas ovih godina samo na slikama.A imam i nekog starog terenca kojeg planiram koristiti u loko voznji ono kad je bas njeg.
Znaci izbor definitvno A4
NAdoh na piku, u Doboju alpin A4 99 KM dot 2012.Koliko je bitno utice na kvalitet gume u odnosu na god proizovnje?
Primijetio sam da kod nas u autodijelovima nije strano da je DOT godi, dvije tri unazad.
mrsamras wrote:NAdoh na piku, u Doboju alpin A4 99 KM dot 2012.Koliko je bitno utice na kvalitet gume u odnosu na god proizovnje?
Primijetio sam da kod nas u autodijelovima nije strano da je DOT godi, dvije tri unazad.
Ne fali im ništa, a 30 KM po gumi u odnosu na 2014 je = 1 guma gratis.
klavirdžija wrote:Michelin Alpin A4 je po testovima najbolji na suhom i mokrom, a u pravim zimskim uvjetima pri vrhu (zeru su bolje samo Conti i GY)... S ovakvim zimama, jasan izbor.
Najveca prednost i kvalitet Michelina u odnosu na konkurenciju su karakteristike druge i narednih sezona. Na testovima se pokazalo da Michelin ne mora biti najbolji na testu novih guma, ali ce sljedece sezone biti bez konkurencije, a buduci da niko od nas ne mjenja gume svake sezone zakljucak je jasan!
mrsamras wrote:NAdoh na piku, u Doboju alpin A4 99 KM dot 2012.Koliko je bitno utice na kvalitet gume u odnosu na god proizovnje?
Oko DOT-a (sto je zapravo pogresna interpretacija DOT oznake - DOT je skracenica za Department Of Traffic, a DOT znaci da je guma homologirana za am. trziste) se dize prevelika fama i drama.
Ne postoji nikakvo pravilo niti zakon o starosti gume, postoje samo preporuke nacionalnih udruzenja proiizvidjaca guma i autosaveza. Po tim preporukama guma se moze prodavati pod nova cak i do 5 god od sedmice proizvodnje a koristiti do 10 god starosti.
Ja mogu razumjeti one kojima zimske gume traju 6-8-10 sezona pa im se sa starijom gumom moze desiti da ostari prije nego se potrosi, ali ne mogu da razumijem ove koji insistiraju da im guma mora biti ovogodisnja, kao da kupuju nove gume svake sezone i kao da ih ne poderu sa 3-4 sezone.
Oko DOT-a (sto je zapravo pogresna interpretacija DOT oznake - DOT je skracenica za Department Of Traffic, a DOT znaci da je guma homologirana za am. trziste) se dize prevelika fama i drama.
Ne postoji nikakvo pravilo niti zakon o starosti gume, postoje samo preporuke nacionalnih udruzenja proiizvidjaca guma i autosaveza. Po tim preporukama guma se moze prodavati pod nova cak i do 5 god od sedmice proizvodnje a koristiti do 10 god starosti.
Ja mogu razumjeti one kojima zimske gume traju 6-8-10 sezona pa im se sa starijom gumom moze desiti da ostari prije nego se potrosi, ali ne mogu da razumijem ove koji insistiraju da im guma mora biti ovogodisnja, kao da kupuju nove gume svake sezone i kao da ih ne poderu sa 3-4 sezone.
svako ima pravo da insistira, jer daje svoj novac a ne tuđi
zasto da dajem 140 Km za npr. Michelin star 2 godine ako mogu kupiti ovogodišnji za iste pare
u svim normalnim državam i prodavnicama se daje popust na starije gume, samo kod nas ista cijena.
Jedino u savi sto sam nasao da nude te neke popuste.
Vidi, kod mene zimska gume traje, evo ove god mijenjam a 5 sezona su bile.Zato pitam ako uzmem 2 god stare plus 5 god.To je razlog, jer zimskom gumom ne prelazim puno km.
svako ima pravo da insistira, jer daje svoj novac a ne tuđi
zasto da dajem 140 Km za npr. Michelin star 2 godine ako mogu kupiti ovogodišnji za iste pare
u svim normalnim državam i prodavnicama se daje popust na starije gume, samo kod nas ista cijena.
Jedino u savi sto sam nasao da nude te neke popuste.
Ja nisam pominjao cijenu nego insistiranje da gume moraju biti ovogodisnje.
A i sto se cijene tice, ako nema nikakvih razlika u karakteristikama, a proizvodjaci tvrde da nema, zasto bi dobivao popust?
I u samoposluzi ti je ista cijena pive proizvedene prije mjesec i proizvedene prije 7 dana.
Vidi, kod mene zimska gume traje, evo ove god mijenjam a 5 sezona su bile.Zato pitam ako uzmem 2 god stare plus 5 god.To je razlog, jer zimskom gumom ne prelazim puno km.
Svaka kvalitetna guma ce po pitanju starosti bez problema izvrtiti 7 sezona.
Kad sam kupio novu Astru 99. godine kupio sam i 4 nova Michelin Alpine-a, kako auto nije puni prelazio te gume su zamjenjene poslije 9 sezona, a do tad nije bili niti jedno incidenta u voznjii (plesanje po cesti, zaglavljivanje isl) ukljucujuci pucanje.
Do prije 10 godina 4/5 ljudi nije imalo pojma da na gumi postoji sedemica/god. proizvodnje, rahat vozili sve dok ima sare, a danas sva prica o guma krece od "jel joj frisak DOT", a nosivost, indeks habanja i brzine su jos uvijek spanska sela.
goran16v wrote:
A i sto se cijene tice, ako nema nikakvih razlika u karakteristikama, a proizvodjaci tvrde da nema, zasto bi dobivao popust?
I u samoposluzi ti je ista cijena pive proizvedene prije mjesec i proizvedene prije 7 dana.
I ja ko proizvođač bi ti tvrdio svašta nešto samo da ti utrpam proizvod, a glupo je s pivom to porediti jer pivo ima rok trajanja 6 mjeseci a guma nekoliko godina.
A to inzistiranje ne treba da čudi, kupac je za svoj novac u pravu i onda kada nije u pravu, ali to kod nas nikako da se shvati.
Ti bgm ko da se bavis prodajom guma pa ih tako branis.
Nemam ja nista ni protiv tvog misljenja ni protiv misljenja prodavaca guma, ali jednom se mora shvatiti da je zahtjev kupca na prvom mjestu.
goran16v wrote:
Kad sam kupio novu Astru 99. godine kupio sam i 4 nova Michelin Alpine-a, kako auto nije puni prelazio te gume su zamjenjene poslije 9 sezona, a do tad nije bili niti jedno incidenta u voznjii (plesanje po cesti, zaglavljivanje isl) ukljucujuci pucanje.
Do prije 10 godina 4/5 ljudi nije imalo pojma da na gumi postoji sedemica/god. proizvodnje, rahat vozili sve dok ima sare, a danas sva prica o guma krece od "jel joj frisak DOT", a nosivost, indeks habanja i brzine su jos uvijek spanska sela.
Hvala Gorane jos jednom
Slazem se da vrlo malo ljudi zna o karakteristikama index nosivosti, brzinski index itd.
KAd smo vec kod toga, moje vozilo ima max brzinu od 192kmh, moram li bas radi ova dva km insistirati na indexu H ili smijem rizikovati sa T indexom?
Obaraca li tko paznju osim na tehnickom pregledu?
Opt pitam jer sam gledao par guma po radnjama i svi drze T kazu mozemo naruciti i H ako bas insistiras
goran16v wrote:
I ja ko proizvođač bi ti tvrdio svašta nešto samo da ti utrpam proizvod, a glupo je s pivom to porediti jer pivo ima rok trajanja 6 mjeseci a guma nekoliko godina.
A to inzistiranje ne treba da čudi, kupac je za svoj novac u pravu i onda kada nije u pravu, ali to kod nas nikako da se shvati.
Nemam ja nista ni protiv tvog misljenja ni protiv misljenja prodavaca guma, ali jednom se mora shvatiti da je zahtjev kupca na prvom mjestu.
Da je tako kao sto tvrdis zar ne bi bilo logicnije da upravo proizvodjaci skracuju vijek trajanja da ti u 10 god uvale 3 kompleta guma, umjesto da tvrde da po pitanju starosti jedan moze trajati 10 god??? Nisam prodavac guma, a da jesam i meni bi bilo u interesu da ih prodam 3 x vise.
Naravno da je poredjenja sa pivom apsolutno analogno, jer nije u pitanju koliko sta traje (iako je u oba slucaja rok skracen za 20%) nego da "starenjem" datuma proizviodnje cijena ne opada, samo sto niko nije glumio strucnjaka za pive pa na kasi trazio popust na pivu. Ista stvar je i za pavlaku i sve ostalo sa rokom trajanja po prodavnicama, cijena se ne mjenja osim eventualno na kakvoj akciji 7 dana pred istek roka.
Pravo prodavca je da svoju robu prodaje po svojoj cijeni, a pravo potencijalnog kupca je da tu robu kupi ili ne, nema tu nikakvih dodatnih prava i zahtjeva na strani potencijalnog kupca. Tek kad izbrojios genge onda si kupac....
goran16v wrote:
Hvala Gorane jos jednom
Slazem se da vrlo malo ljudi zna o karakteristikama index nosivosti, brzinski index itd.
KAd smo vec kod toga, moje vozilo ima max brzinu od 192kmh, moram li bas radi ova dva km insistirati na indexu H ili smijem rizikovati sa T indexom?
Obaraca li tko paznju osim na tehnickom pregledu?
Opt pitam jer sam gledao par guma po radnjama i svi drze T kazu mozemo naruciti i H ako bas insistiras
Da li su gume u smislu indeksa brzine, nosivosti itd predmet TP-a ce najbilje znati @bakir1, ali prakticno meni nikad niko nije pogledao gume na TP-u, a registrujem min 4 auta godisnje.
Inace po EU zakonima i normama, koje ce prije ili kasnije u sklopu pristupnih pregovora za status kandidata biti primjenjene u BiH, gume su obuhvacene atestom vozila i upisane u saobr. dozvoli i jesu predmet kontrole na TP-u. Svaka izmjena ili odstupanje zahtjeva pregled i atestiranje. Ako sam dobro upamtio i cuo u DE ne obaveza da index brzine bude veci za jedan stepen od max brzine auta tj. ako je max brzina 192 km/h min idez brzine bi trebao biti H (210 km/h).
Neko je nekad napisao da ne treba imati previsok index brzine jer se te gume sporije zagrijevaju. To vjerovatno jeste istina u teoriji i slucaju krajnjih vrijednosti, ali u praksi to nije primjenjivo. Npr. max brzina mog auta je 209 km/h i imam gume sa H indeksom brzine, medjutim postoji i verzija sa max. brzinom od 189 km/h i skoro identicnom tezainom kojoj je dovoljan index T sto znaci da ako je fabrika predvidila H za moj auto u uslovima svakodnevne i normalne voznje ne bi bilo apsolutno nikakvih problema da stavis H i na ovaj sprojiji.
Last edited by goran16v on 07/12/2014 16:12, edited 1 time in total.
goran16v wrote:
Da je tako kao sto tvrdis zar ne bi bilo logicnije da upravo proizvodjaci skracuju vijek trajanja da ti u 10 god uvale 3 kompleta guma, umjesto da tvrde da po pitanju starosti jedan moze trajati 10 god??? Nisam prodavac guma, a da jesam i meni bi bilo u interesu da ih prodam 3 x vise.
Naravno da je poredjenja sa pivom apsolutno analogno, jer nije u pitanju koliko sta traje (iako je u oba slucaja rok skracen za 20%) nego da "starenjem" datuma proizviodnje cijena ne opada, samo sto niko nije glumio strucnjaka za pive pa na kasi trazio popust na pivu. Ista stvar je i za pavlaku i sve ostalo sa rokom trajanja po prodavnicama, cijena se ne mjenja osim eventualno na kakvoj akciji 7 dana pred istek roka.
Pravo prodavca je da svoju robu prodaje po svojoj cijeni, a pravo potencijalnog kupca je da tu robu kupi ili ne, nema tu nikakvih dodatnih prava i zahtjeva na strani potencijalnog kupca. Tek kad izbrojios genge onda si kupac....
Džaba ti to Gorane objašnjavaš, a ako ćemo o cijenama, kolega koji je pitao za gume iz 2012 ima i cijenu sa popustom, umjesto 129 za gume iz 2014 za gume iz 2012. treba izbrojati 99.
utice jer vremenom kako guma stari, plastificira se i izgubi svojstva koja je imala. moze guma imati i 8mm sare, ali ako je stara - nista od nje nemas
Kad tako decidno tvrdis, da li imas konkretne podatke kolika su odstupanja u sastavu i voznim karakteristikama nekoristene i pravilno uskladistene gume stare 2 god u odnosu na svjezu gumu i da li to izlazi van tvornickih parametara? Proizvodjaci tvrde da je i poslije 2 god, pa cak i do 5 god sve u tvornickim parametrima.
LeKo wrote:
Džaba ti to Gorane objašnjavaš, a ako ćemo o cijenama, kolega koji je pitao za gume iz 2012 ima i cijenu sa popustom, umjesto 129 za gume iz 2014 za gume iz 2012. treba izbrojati 99.
više je tu u pitanju popust jer je Michelin A 4 u pitanju koji je čini mi se ili prestao da se porizvodi ili prestaje
nešto kao što stari model auta, pred dolazak novog modela ima nižu cijenu ili istu sa dosta dodatne opreme