jesi gledao u penny-ju na stupu .bilo je tamo nekih lanaca,plava kutija,raznih dimenzija,nisu pretjerano skupi...drugi profil wrote: E pa jbg. kad za sve točkove ima lanaca za 35 KM, što bi ja to trebao trehnut 200?
Ako nađem do petobe, kupiću, ako ne uzeću bezveze neke samo za pokaz.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3351 Re: ZOBS
- drug_profi
#3352 Re: ZOBS
ma gledao, jebo lud zbunjenog. Nigdje jasne oznake dimenzije na kutiji, cijene zbrda zdola, ne znaš na šta se koja odnosi.bitanga_sa_otesa wrote:jesi gledao u penny-ju na stupu .bilo je tamo nekih lanaca,plava kutija,raznih dimenzija,nisu pretjerano skupi...drugi profil wrote: E pa jbg. kad za sve točkove ima lanaca za 35 KM, što bi ja to trebao trehnut 200?
Ako nađem do petobe, kupiću, ako ne uzeću bezveze neke samo za pokaz.
iskreno nisam se ni zarovio nešto posebno. Mene užasno iritiraju neuredne police i brzo izgubim živce.
Otići ću jedan dan, usaburat se i pokušati pronaći da paše.
- bitanga_sa_otesa
#3353 Re: ZOBS
zarovi se sigurno ima, ja sam prosle zime nasao za svoje balonjaredrugi profil wrote:
ma gledao, jebo lud zbunjenog. Nigdje jasne oznake dimenzije na kutiji, cijene zbrda zdola, ne znaš na šta se koja odnosi.
iskreno nisam se ni zarovio nešto posebno. Mene užasno iritiraju neuredne police i brzo izgubim živce.
Otići ću jedan dan, usaburat se i pokušati pronaći da paše.
-
nemezis
#3354 Re: ZOBS
Pravilniku kaze: "Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm," a u tom dokumentu: "Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način". Naravno, Pravilnik je "jači", samo ukazujem na profesionalnost onih koji rade u Ministarstvu.Dzontra_Volta wrote:Svake zime ista priča.
Evo šta kaže ministarstvo koje je i donijelo oba pravilnika:
http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
- O'zone
- Globalni moderator
#3355 Re: ZOBS
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/da-li- ... lu/923678/
Nastavljamo sagu o zakonskim rješenjima u BiH
-
BadBoy
#3356 Re: ZOBS
Vidjeli ovi sa portala našu diskusiju ovdje pa napisali članak o tome, ali ništa nisu rekliO'zone wrote:https://www.fokus.ba/vijesti/bih/da-li- ... lu/923678/
-
nemezis
#3357 Re: ZOBS
Nikako da ozbiljno analiziraju postojanje dva pravilnika. Na tom linku navode jedan pravilnik i nekakvu preporuku bihamk-a.
-
Dzontra_Volta
#3358 Re: ZOBS
Najbolji su mi ovi komentari ispod.O'zone wrote:https://www.fokus.ba/vijesti/bih/da-li- ... lu/923678/
Ako ne piše na gumi "eskimo", bacaj u smeće.

-
BadBoy
#3359 Re: ZOBS
Tačno tako! Mislim posjedovanje lanaca je zdravorazumski i treba ih imati (uključujući i svu drugu opremu) ali ovdje govorimo o čistoj neusaglašenosti zakonskih i podzakonskih propisa i svi samo šupljiraju. Nisu čak ni naveli naziv ovog drugog pravilnika (o maks osovinskom opterećnju bla bla)nemezis wrote:Nikako da ozbiljno analiziraju postojanje dva pravilnika. Na tom linku navode jedan pravilnik i nekakvu preporuku bihamk-a.
Osnov da ti napišu prekršajni nalog imaju, ali ne mogu sa sigurnošću reći šta bi sud odlučio u slučaju da se upustiš u prekršajni postupak i istakneš postojanje dva proturječna podzakonska akta.
- newklear
#3360 Re: ZOBS
Sud bi obustavio postupak jer bi u tom slučaju bio obavezan primijeniti propis koji je povoljniji za okrivljenogBadBoy wrote:Tačno tako! Mislim posjedovanje lanaca je zdravorazumski i treba ih imati (uključujući i svu drugu opremu) ali ovdje govorimo o čistoj neusaglašenosti zakonskih i podzakonskih propisa i svi samo šupljiraju. Nisu čak ni naveli naziv ovog drugog pravilnika (o maks osovinskom opterećnju bla bla)nemezis wrote:Nikako da ozbiljno analiziraju postojanje dva pravilnika. Na tom linku navode jedan pravilnik i nekakvu preporuku bihamk-a.
Osnov da ti napišu prekršajni nalog imaju, ali ne mogu sa sigurnošću reći šta bi sud odlučio u slučaju da se upustiš u prekršajni postupak i istakneš postojanje dva proturječna podzakonska akta.
-
tempuser
#3361 Re: ZOBS
Mozda zato sto za zakon ne postoje "ljetne gume" jer poznaje samo 2 tipa guma "gume" i "zimske gume".BadBoy wrote:
Znači ovaj pravilnik uopšte ne poznaje ljetne gume sa minimalnim gazom 4mm + lance kao odgovarajuću zimsku opremu.
Član Pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima si već citirao.
Suma suamrum: nosite lance
Vezano za oznake, ako sam dobo upratio, po najnovijoj EU regulativi zimska guma se obiljezava samo paljulicom i siluetom planine, nista vise M S, M+S, M & S itd.
BTW ja sam imao Pirelli P400 Aquamile kisne gume koje su koristene kao ljetne, a imale su oznaku M+S.
Ovo navodi BIHAMK za ovu sezonu:
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
Link za dokumenat sa stranice zvanicne institucije koja je za ovo pitanje nadlezna i oznacen je kao aktuelan.
http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
Po ovome nema nema dileme, ili z. gume ili lanci.
-
nemezis
#3362 Re: ZOBS
I ta zvanična institucija pominje Pravilnik o zimskim uslovima a zatim kaze "Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način" sto nije u skladu sa pomenutim Pravilnikom.
Dalje, sta je tačno taj dokument i ko ga je potpisao? Je li negdje objavljen? Mogu li se pozvati na njega ako me policajac pita za lance ili oznake na gumama? Sta ce običan covjek kojem pokažeš taj dokument misliti? Da je dovoljna guma koja ima oznaku M+S, je li tako? Medjutim to nije tacno jer je po Pravilniku zimska guma guma sa stilizovanom planinim i pahuljom. Cirkus!
Dalje, sta je tačno taj dokument i ko ga je potpisao? Je li negdje objavljen? Mogu li se pozvati na njega ako me policajac pita za lance ili oznake na gumama? Sta ce običan covjek kojem pokažeš taj dokument misliti? Da je dovoljna guma koja ima oznaku M+S, je li tako? Medjutim to nije tacno jer je po Pravilniku zimska guma guma sa stilizovanom planinim i pahuljom. Cirkus!
-
BadBoy
#3363 Re: ZOBS
Citirao sam iznad koji pravilnici su u suprotnosti, ovo što BIHAMK navodi su izmjene i dopune istog pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima. Uputstvo ministarstva nije pravno obvezujući dokument i na njega se ne možeš vaditi.nemezis wrote:I ta zvanična institucija pominje Pravilnik o zimskim uslovima a zatim kaze "Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način" sto nije u skladu sa pomenutim Pravilnikom.
Izraz "ljetne gume" sam upotrijebio u kolokvijalnom smislu ali opet neki moraju cjepidlačiti
-
tempuser
#3364 Re: ZOBS
Taj dokument je objavljen na zvanicnoj stranici pomenutog nministarstva da ti sam procijeni koliko je valjan i koliko vrijedi.nemezis wrote:I ta zvanična institucija pominje Pravilnik o zimskim uslovima a zatim kaze "Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način" sto nije u skladu sa pomenutim Pravilnikom.
-
tempuser
#3365 Re: ZOBS
BadBoy wrote:
Izraz "ljetne gume" sam upotrijebio u kolokvijalnom smislu ali opet neki moraju cjepidlačiti
Idete u finese tumacenja veznika u zakonu, a istovremeno se gadjate kolikovijalnim izrazima?
-
BadBoy
#3366 Re: ZOBS
U pravnom smislu ne vrijedi ništa. Nema sve što se objavi na stranici Ministarstva pravnu snagu.tempuser wrote:Taj dokument je objavljen na zvanicnoj stranici pomenutog nministarstva da ti sam procijeni koliko je valjan i koliko vrijedi.nemezis wrote:I ta zvanična institucija pominje Pravilnik o zimskim uslovima a zatim kaze "Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način" sto nije u skladu sa pomenutim Pravilnikom.
A kolokvijalne izraze normalno da koristim jer je ovo forum za diskusiju a ne doktorska disertacija.
-
tempuser
#3367 Re: ZOBS
Kako si ozbiljno stvatio taj forum za diskusiju ne bi me cudilo da na ovome doktoriras u Travniku il Busovaci!BadBoy wrote:
U pravnom smislu ne vrijedi ništa. Nema sve što se objavi na stranici Ministarstva pravnu snagu.
A kolokvijalne izraze normalno da koristim jer je ovo forum za diskusiju a ne doktorska disertacija.
-
nemezis
#3368 Re: ZOBS
Ali sta je taj dokument i koji je tacno njegog naziv? Ima li broj protokola? Ima li potpisnika? Ima li pečat? Ovako kako je prikazan, ne vrijedi nista?tempuser wrote:Taj dokument je objavljen na zvanicnoj stranici pomenutog nministarstva da ti sam procijeni koliko je valjan i koliko vrijedi.nemezis wrote:I ta zvanična institucija pominje Pravilnik o zimskim uslovima a zatim kaze "Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način" sto nije u skladu sa pomenutim Pravilnikom.
-
nemezis
#3369 Re: ZOBS
Upravo tako. Ovaj dokument je sramota za Ministarstvo jer u fusnoti daje opis zimskih guma neuskladjen sa opisom u Pravilniku tog istog ministarstva.BadBoy wrote:U pravnom smislu ne vrijedi ništa. Nema sve što se objavi na stranici Ministarstva pravnu snagu.tempuser wrote:Taj dokument je objavljen na zvanicnoj stranici pomenutog nministarstva da ti sam procijeni koliko je valjan i koliko vrijedi.nemezis wrote:I ta zvanična institucija pominje Pravilnik o zimskim uslovima a zatim kaze "Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način" sto nije u skladu sa pomenutim Pravilnikom.
PS. Zasto si gore mene citirao a odgovaraš ocito nekome drugom?
-
nemezis
#3370 Re: ZOBS
Da nisi ti pisao ovaj "dokument" na stranici ministarstva?tempuser wrote:Kako si ozbiljno stvatio taj forum za diskusiju ne bi me cudilo da na ovome doktoriras u Travniku il Busovaci!BadBoy wrote:
U pravnom smislu ne vrijedi ništa. Nema sve što se objavi na stranici Ministarstva pravnu snagu.
-
tempuser
#3371 Re: ZOBS
Jesam, da se forumskim pravnicima pregrije zica u glavi! 
-
nemezis
#3372 Re: ZOBS
Ne razumijem zasto takav stav ako se prica o necemu sto stvarno nije precizno regulisano. Pa vidis da:tempuser wrote:Jesam, da se forumskim pravnicima pregrije zica u glavi!
- postoje dva pravilnika koji regulišu istu stvar različito
- BIHAMK pise nesto uopsteno umjesto da jasno napise da svima bude sve jasno ali ne, oni navode da imaju dva pravilnika, navode sta pise u jednom i kazu da se preporučuje da se imaju lanci
- na stranici ministarstva stoji neki "dokument" koji kaze nesto trece, dakle poziva se pravilnik o zimskim uslovima i onda zimske gume tumaci drugačije od tog pravilnika. Nije jasno sta je taj dokument, nema broja, nema potpisnika, znaci nije validan
I ti sada koristis termin "forumski pravnici". Sta taj termin uopste treba da znaci? Od ljudi se očekuje da poznaju propise i tako i treba ali kako da običan covjek sada stvarno zna kako da se ponasa? Zar nije normalno ocekivati da ovi koji se bave donošenjem propisa rade to kako treba a ne da objavljuju dokumente koji nisu u skladu sa pravilnikom na koji se pozivaju?
Ti si postavio link na dokument, jesi li ga uopste procitao? Jesi li vidio da zimski gumu tumace razlicito od pravilnika? Je li znas da veliki broj vozaca misli da je MS guma u stvari ljeto/zima guma? Kako ih kriviti kada ljudi iz ministarstva zaduzeni za to, dakle treba da budu strucnjaci, pisu ovakve gluposti?
- bitanga_sa_otesa
#3373 Re: ZOBS
otkud sad u ministarstvu strucnjaci? tamo treba da su amiĐiČi i dajĐiČi 
- newklear
#3374 Re: ZOBS
jedan stručnjak i 99 amiđića i dajđića... ovaj jedan radi a ovi ostali parlamudebitanga_sa_otesa wrote:otkud sad u ministarstvu strucnjaci? tamo treba da su amiĐiČi i dajĐiČi
-
BadBoy
#3375 Re: ZOBS
Halali, kucao sam sa mobitela pa vjerovatno kliknuo reply na pogrešan nicknemezis wrote:
PS. Zasto si gore mene citirao a odgovaraš ocito nekome drugom?