nocnaptica986 wrote: Objašnjen potres: Balkanska tektonska ploča ulazi u europsko-unijsku ploču
Koliko sam ja skonto, nama ulazi neka ploca, i zato se izdizu ove Treskavice, Bjelasnice, Visocice...
nocnaptica986 wrote: Objašnjen potres: Balkanska tektonska ploča ulazi u europsko-unijsku ploču
Ako je Sarajevo 43°52′N 18°25′E, nema šanse da je ovo Treskavica.perfect_guy wrote:ako pokazuje S (južno) od Sarajeva, a Romanija je istočno, odgovor se sam namećeBanksy wrote:Meni obje lokacije izbacuju Romaniju ...perfect_guy wrote: ne, nego rejon Treskavice (a vidim i ovaj drugi je tamo negdje)
90% svjetskih planina je tako nastalo, naborima na sastavima spajanja tektonskih ploča. Ostatak su vulkanskog porijekla.reis1 wrote:nocnaptica986 wrote: Objašnjen potres: Balkanska tektonska ploča ulazi u europsko-unijsku ploču
Koliko sam ja skonto, nama ulazi neka ploca, i zato se izdizu ove Treskavice, Bjelasnice, Visocice...
Evo imš mapu iznad gdje su oba bilaBanksy wrote: Ako je Sarajevo 43°52′N 18°25′E, nema šanse da je ovo Treskavica.
Koordinate i prvog i drugog meni daju Romaniju.
treba uzeti u obzir da oni ne izražavaju kao stepen-minuta-sekunda već to u decimale pretvaraju. E sad, ako si i ti na to računao, onda ne znamBanksy wrote: Ako je Sarajevo 43°52′N 18°25′E, nema šanse da je ovo Treskavica.
Sta je ovoSmokingMan wrote:
Prvi 43.57N 18.41Eperfect_guy wrote:treba uzeti u obzir da oni ne izražavaju kao stepen-minuta-sekunda već to u decimale pretvaraju. E sad, ako si i ti na to računao, onda ne znamBanksy wrote: Ako je Sarajevo 43°52′N 18°25′E, nema šanse da je ovo Treskavica.
Seizmotektonska karta Bosne i HercegovineHerr Flick wrote:Sta je ovoSmokingMan wrote:
Ako primjetiš na ovoj popriličnoj zastarjeloj mapi da nema ucrtanih rasjeda na podučju jugoistoka naše zemlje. Nažalost, nikada na ovim područjima mi nismo imali kapacitete da odredimo rasjede poput recimo u USA ili Japanu. A ima ih svakako i to jako dosta.SmokingMan wrote:
Pretvori decimale u stepene, minute i sekunde, pa traži opet.Banksy wrote:Ako je Sarajevo 43°52′N 18°25′E, nema šanse da je ovo Treskavica.perfect_guy wrote:ako pokazuje S (južno) od Sarajeva, a Romanija je istočno, odgovor se sam namećeBanksy wrote:
Meni obje lokacije izbacuju Romaniju ...
Kolko vdim ima čitava liteatura vezano za ovo,naravno Springer izdaje najbolje knjige.Morat ću ovo potražiti.Oligarh wrote:SmokingMan wrote:
Earthquake Monitoring and Seismic Hazard Mitigation in Balkan Countries
Proceedings of the NATO Advanced Research Workshop on Earthquake Monitoring and Seismic Hazard Mitigation in Balkan Countries, by Eystein S Husebye (mixed media product, 2008)
43 52' = 43,86 kad se prebaci u decimale, i zemljotresi su tih 0,3 stepena, odnosno oko 20' južnijeBanksy wrote:
Prvi 43.57N 18.41E
Drugi 43.58 N 18.41E
Sarajevo 43.52N 18.25E
Ne znam otkud im Treskavica.
Zemljotres od četiri stepena i odmah krenule teorije.reis1 wrote:A ima i ona neka dal-jest-dal-nije suplja, da se otapanjem polarnih kapa podize vodostaj mora, pa i to dodatno masom utice na te ploce ispod, a posljedicno tomu raste i broj zemljotresa.
Našla, hvala.perfect_guy wrote:43 52' = 43,86 kad se prebaci u decimale, i zemljotresi su tih 0,3 stepena, odnosno oko 20' južnijeBanksy wrote:
Prvi 43.57N 18.41E
Drugi 43.58 N 18.41E
Sarajevo 43.52N 18.25E
Ne znam otkud im Treskavica.
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/SEIZ ... stenje.phpDana 28.02.2015. godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su u 10 sati i 17 minuta zemljotres umjerene jačine na području Treskavice, 25 km južno od Sarajeva. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3.1 stepena Richtera ,a intenzitet u epicentru bio je V stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati materijalne štete na građevinskim objektima, a osjetio se u epicentralnom području. ;
Dana 28.02.2015. godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su u 09 sati i 24 minut snažniji zemljotres 25 kilometara južno od Sarajeva sa epicentrom na području planine Treskavice. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 4,3 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale. Prema preliminarnim podacima zemljotres ove jačine može izazvati manju materijalnu štetu u epicentralnom području.;
ne znam ocel hanuma htjet, a ja bikaranana wrote:prvi u 9:24, drugi u 10:18, treci.....11:12?