Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
zavrzlama

#3351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

Pedja Kojovic wrote:zavrzlama

Pa vi se jos bavite ovom temom i, kako ste ono rekli ranije - "podmuklim velikosrpskim projektom zvanim Nasa stranka"?

p.k.
ja se bavim onim sto ti napises ...a i dalje stojim na svojim stavovima sta vam je cilj i za koga radite..

pitanje..."sta vam je trebalo da na prostoru manjeg entiteta koristite naziv Nasa Stranka Republike Srpske"

zar to nije odmah udar na multietnicnost,konstutivnost i zdrav razum..
zavrzlama

#3352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

high_volume wrote:zavrzlama, šta ti je...koncentriraj se malo, pišeš dva posta, oba bez smisla.

Da, sprječavanje dominacije se postiže i zagovaranjem povratka stanovnika, sprečavanjem iseljavanja, bilo političkim putem, bilo razvojem i stvaranjem ekonomsko-socijalnih uslova za življenje, između ostalih načina. Ni u jednoj rečenici nisam spomenuo ubijanje niti ičim doveo u kontekst... Molim te da ne repliciraš moje postove ako nemaš konkretan razlog, i da ubuduće pažljivije čitaš.
naknadna pamet.....procitaj ovaj post i post na koji sam ti replicirao pa vidi razliku... :wink: :wink:
Arjan_Robben

#3353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Arjan_Robben »

@zavrzlama

Ti pises negdje iz svedske i brines se o nazivu entieta. Ili si neki bogati krkan i clan SDA-a ili SZBIH. A ljudi u BiH se brinu o tome kako da kupe dovoljno hrane; da plate stan; struju; da plate knjige za svoju djecu; da kupe gorivo; da prezive! Koliko su sretni sa ovom vladom vidimo i sami:

Nasa stranka zeli da Bosna izadje iz krize politicke i ekonosmke. I ja mislim da je to u interesu svih gradjana BiH. A Bosancima i Hercegovcima nikada stati na kraj. Gledam na forumu istocnog sarajeva ovi Srbi ispljuvase gospodina Kojovica. Na forumu Banja Luke isto ga napadaju. A i ovdje ga napadadju. Izgleda svako ko je progresivan i ko nije nacionalista je odmah neprijatelj.

Kao sto je rekao Peddie Ashdown:"BiH je majka svih zavjera; tamo ljudi vjeruju u nevjorovatne zavjere; to je nacionalni sport." :D
zavrzlama

#3354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

Arjan_Robben wrote:@zavrzlama

Ti pises negdje iz svedske i brines se o nazivu entieta. Ili si neki bogati krkan i clan SDA-a ili SZBIH. A ljudi u BiH se brinu o tome kako da kupe dovoljno hrane; da plate stan; struju; da plate knjige za svoju djecu; da kupe gorivo; da prezive! Koliko su sretni sa ovom vladom vidimo i sami:

Nasa stranka zeli da Bosna izadje iz krize politicke i ekonosmke. I ja mislim da je to u interesu svih gradjana BiH. A Bosancima i Hercegovcima nikada stati na kraj. Gledam na forumu istocnog sarajeva ovi Srbi ispljuvase gospodina Kojovica. Na forumu Banja Luke isto ga napadaju. A i ovdje ga napadadju. Izgleda svako ko je progresivan i ko nije nacionalista je odmah neprijatelj.

Kao sto je rekao Peddie Ashdown:"BiH je majka svih zavjera; tamo ljudi vjeruju u nevjorovatne zavjere; to je nacionalni sport." :D
naziv entiteta je 90% problem svega u BIH.....ponudi bilo sta u zamjenu za ukidanje ovog diskriminirajuceg imena,pa ce saznat vaznost istog....pitaj Pedju Kojovica zasto su morali u manjem entitetu naglasiti "Nasa Stranka Republike Srpske" ako nije vazno ime... :wink:

ja Kojovica napadam jer podcjenjuje politicku,intelektualnu i moralnu snagu onih koji zele BIH bez entiteta i diskriminirajucih Dejtonskih nametnutim zakona..jer Kojovic problem BIH vidi u svemu ne samo u onome sto jest problem..pola drzave koje je okupirano istom ideologijom ,istom onom koja je okupaciju i napravila za vrijeme agresije na BIH...jer nije isto krasti i rusiti drzavu,krade se u svim drzavama svijeta ali se rusenje drzave ipak kvalifikuje kao "drzavi neprijatelj broj 1"...dok Kojovic u isti kos stavlja SNSD i ostale srpske stranke, sa strankama iz federacije...a ja to u prevodu zovem "salonsko cetnikovanje i relativizacija rezultata rata i etnickog ciscenja"
Arjan_Robben

#3355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Arjan_Robben »

@ Zavrzlama

Ti se salis?
Alfons Kauders

#3356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote: Zaista je politicki neodgovoran. skoro blesav, medijski napad na Nasu stranku koji SDP putem svojih medija FTV i Oslobodjenje sprovodi ovih dana...
Razlozi za to su medjutim ocigledni. Rezultati novih istrazivanja pokazuju rapidan porast glasaca koji su spremni glasati za koaliciju Nase stranke i NSP-a. I u jednom i u drugom BiH entitetu.
Za politicke stranke koje pretendiraju na vlast ili poziciju opozicije u samo jednom od ova dva to su, pretpostavljam, lose vijesti.

p.k.
e mozes li malo pojasniti ovo... sinoc sam gledao na ftv kako je nekoliko clanova napustilo ns, pa sam te bas mislio pitati za komentar...

evo i priloga... iskreno iako nisam ljubitelj ftv-a i njihovog uvlacenja sdp-u, mora se reci da je prilog prilicno objektivan... dali su priliku i ns da komentarise odlazak osmanagica, a i sam osmanagic je komentarisao svoje razloge... sdp je tek potvrdio da je doticni predao pristupnicu... usput, vijest spada u tzv. content fillere, tj rijec je o prilogu koji se pusta vikendom kada nema pametnijih vijesti i kad je niska gledanost, sto bas i ne prilici "napadu"...

http://www.youtube.com/watch?v=jspdqtcgS2k

e sad, ftv jos navodi da su iz stranke istupili enver kazaz, haris abaspahic, a nezvanicno denis imamovic, alma granov i jos par ljudi... gdje je istina i da li je ns reagovala na ovu i slicne vijesti, cisto da cujemo i nesto zvanicno...

a sto se tice bajicevih izleta u demografske prognoze mislim da je kritika pomalo pretjerana, ali ujedno da je debelo usrao sto se uopste upustao u takvu pricu... ns se fura da je progresivna, gradjanska stranka... a ujedno pokusava pridobiti glasace kojima je bitno nacionalno pitanje... to dvoje ne ide bas dobro zajedno... ja bi npr. najradije u potpunosti ukinuo konstitutivnost naroda, jer je rijec o nakaradnoj ideji koju su osmislili idioti... ns nece pridobiti ljude koji glasaju za sda ili sds, ali ce takvim pricama otjerati masu ljudi koji su mogli biti solidna stranacka baza - ja rijetko kad cujem da se bilo koja stranka zalaze za ljude koji se izjasnjavaju kao bosanci ili za ateiste... ili bajic kao i vecina beha politicara konta da je sasvim ok da je budem u podredjenom polozaju spram onih koji ce se 2011 izjasniti kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda... e pa jebes ga, i ja sam gradjanin ove zemlje, i ja ovdje placam poreze... ako ce neko sutra meni ili mojoj djeci ogranicavati gradjanska prava, ako ce mi neko reci da se ne mogu zaposliti u javnom sektoru radi nacionalnog kljuca, neka me onda usput oslobode i obaveze placanja dijela poreza, kao stranca...
zavrzlama

#3357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

Arjan_Robben wrote:@ Zavrzlama

Ti se salis?
jak ti argument :D
black

#3358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by black »

zavrzlama wrote:
naziv entiteta je 90% problem svega u BIH.....ponudi bilo sta u zamjenu za ukidanje ovog diskriminirajuceg imena,pa ce saznat vaznost istog....pitaj Pedju Kojovica zasto su morali u manjem entitetu naglasiti "Nasa Stranka Republike Srpske" ako nije vazno ime... :wink:

ja Kojovica napadam jer podcjenjuje politicku,intelektualnu i moralnu snagu onih koji zele BIH bez entiteta i diskriminirajucih Dejtonskih nametnutim zakona..jer Kojovic problem BIH vidi u svemu ne samo u onome sto jest problem..pola drzave koje je okupirano istom ideologijom ,istom onom koja je okupaciju i napravila za vrijeme agresije na BIH...jer nije isto krasti i rusiti drzavu,krade se u svim drzavama svijeta ali se rusenje drzave ipak kvalifikuje kao "drzavi neprijatelj broj 1"...dok Kojovic u isti kos stavlja SNSD i ostale srpske stranke, sa strankama iz federacije...a ja to u prevodu zovem "salonsko cetnikovanje i relativizacija rezultata rata i etnickog ciscenja"
a ovamo puna usta priche o antinacionalizmu i borbi protiv nacionalista ...
U selu Jošanica kod Foče danas je služen parastos za 56 srpskih civila i vojnika, koje su 19. decembra 1992. godine na krsnu slavu Nikoljdan ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda, pod komandom Zaima Imamovića.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović podsjetio je da je, uprkos velikim žrtvama, a hrabrošću svih srpskih boraca i naroda, Foča hrabro odbranjena od neprijatelja na Nikoljdan 1992. godine.
(maj 2010.)
zavrzlama

#3359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

black wrote:
zavrzlama wrote:

a ovamo puna usta priche o antinacionalizmu i borbi protiv nacionalista ...
U selu Jošanica kod Foče danas je služen parastos za 56 srpskih civila i vojnika, koje su 19. decembra 1992. godine na krsnu slavu Nikoljdan ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda, pod komandom Zaima Imamovića.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović podsjetio je da je, uprkos velikim žrtvama, a hrabrošću svih srpskih boraca i naroda, Foča hrabro odbranjena od neprijatelja na Nikoljdan 1992. godine.
(maj 2010.)
valjalo je poklat 3000 ljudi,bacit s mosta,druge zapaliti u dzamiji , protjerati sve ostale i porusiti sve i jednu dzamiju...trebalo je tu truda i hrabrosti srpske vojske i jos uz sve to podnijeti velike zrtve,jer pobogu zrtve se odlucile braniti nece glavu na panj dobrovoljno :-)
high_volume

#3360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

zavrzlama wrote:
...dok Kojovic u isti kos stavlja SNSD i ostale srpske stranke, sa strankama iz federacije...a ja to u prevodu zovem "salonsko cetnikovanje i relativizacija rezultata rata i etnickog ciscenja"
Misliš na ovu relativizaciju, koja je započela puno prije:

Okvirni sporazum o Federaciji u BiH i Nacrt prethodnog sporazuma o Konfederaciji između Republike Hrvatske i Federacije:

Niže potpisani saglasili su se s priloženim Okvirnim sporazumom kojim se uspostavlja Federacija na područjima Republike Bosne i Hercegovine s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom i s priloženim Nacrtom prethodnog sporazuma o Konfederaciji između Republike Hrvatske i Federacije.
Oni su se nadalje saglasili da će osnovati Prelazni odbor na visokom nivou, koji će poduzeti hitne i konkretne korake radi osnivanja Federacije i Konfederacije. Odbor će započeti radom 4. marta 1994. u Beču i nastojat će do 15. marta 1994. donijeti slijedeće:
(1) Ustav Federacije; (2) Prethodni sporazum o Konfederaciji između Republike Hrvatske i predložene Federacije; (3) Sporazum o vojnom rasporedu na području predložene Federacije; (4) Prelazne mjere za ubrzanje osnivanja Konfederacije i Federacije, uključujući, gdje je to moguće, stvaranje državnog ustroja kako je to naznačeno u Okvirnom sporazumu; kao i sve ostale mjere koje će se smatrati potrebnima.
Krešimir Zubak Haris Silajdžić Mate Granić

Washington, 01.marta, 1994. godine

Već 15 godina živimo u BiH jadno i bijedno (izuzev velikog broja kleptomana i kriminalaca svake vrste, usko povezanih sa političkom pozicijom na vlasti).

Stanovništvo BiH treba ekonomski razvoj, socijalnu sigurnost, životnu egzistencijalnu sigurnost u svakom smislu, a ne stalno političko prepucavanje i beskonačnu smjenu istih na vlasti.

Zašto u ovih 15 godina „nerelativizirani“ dio BiH nije ušao u ekonomski napredak i ostvario bolje životne uslove za „svoje“ stanovništvo?
Alfons Kauders

#3361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

high_volume wrote:
zavrzlama wrote:
...dok Kojovic u isti kos stavlja SNSD i ostale srpske stranke, sa strankama iz federacije...a ja to u prevodu zovem "salonsko cetnikovanje i relativizacija rezultata rata i etnickog ciscenja"
Misliš na ovu relativizaciju, koja je započela puno prije:

Okvirni sporazum o Federaciji u BiH i Nacrt prethodnog sporazuma o Konfederaciji između Republike Hrvatske i Federacije:

Niže potpisani saglasili su se s priloženim Okvirnim sporazumom kojim se uspostavlja Federacija na područjima Republike Bosne i Hercegovine s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom i s priloženim Nacrtom prethodnog sporazuma o Konfederaciji između Republike Hrvatske i Federacije.
Oni su se nadalje saglasili da će osnovati Prelazni odbor na visokom nivou, koji će poduzeti hitne i konkretne korake radi osnivanja Federacije i Konfederacije. Odbor će započeti radom 4. marta 1994. u Beču i nastojat će do 15. marta 1994. donijeti slijedeće:
(1) Ustav Federacije; (2) Prethodni sporazum o Konfederaciji između Republike Hrvatske i predložene Federacije; (3) Sporazum o vojnom rasporedu na području predložene Federacije; (4) Prelazne mjere za ubrzanje osnivanja Konfederacije i Federacije, uključujući, gdje je to moguće, stvaranje državnog ustroja kako je to naznačeno u Okvirnom sporazumu; kao i sve ostale mjere koje će se smatrati potrebnima.
Krešimir Zubak Haris Silajdžić Mate Granić

Washington, 01.marta, 1994. godine

Već 15 godina živimo u BiH jadno i bijedno (izuzev velikog broja kleptomana i kriminalaca svake vrste, usko povezanih sa političkom pozicijom na vlasti).

Stanovništvo BiH treba ekonomski razvoj, socijalnu sigurnost, životnu egzistencijalnu sigurnost u svakom smislu, a ne stalno političko prepucavanje i beskonačnu smjenu istih na vlasti.

Zašto u ovih 15 godina „nerelativizirani“ dio BiH nije ušao u ekonomski napredak i ostvario bolje životne uslove za „svoje“ stanovništvo?
pa sta je problem u konfederaciji? kamo srece da smo od 1990 naovamo bili u konfederaciji i sa hrvatskom i sa srbijom...

da je bilo pameti, ko sto nije, juga bi se mirno raspala, ostale bi jake ekonomske i druge veze izmedju novnonastalih drzavica i svi bi bili sretni... ali jok... valjalo je zapishati i zaokruziti teritorij, podijeliti bih, kosovo i po mogucnosti hrvatsku kako bi nebeski narod bio u vecini na svojoj vekovnoj zemlji...
Arjan_Robben

#3362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Arjan_Robben »

Ovo je najzanimljiviji dio texta Bojana Bajica:

Bošnjačka politika je svjesna da je BiH preživjela zadnji rat (a tokom rata je bila na ivici raspada) i da je BiH zbog niza faktora postala neupitna, a naročito zbog geopolitike o kojoj je gore bilo riječi. Svjesna je da unutrašnja dejtonska struktura države može biti opasnost samo u varijanti mogućeg otcjepljenja RS-a, a pošto otcjepljenje nije moguće, bošnjačka politika ima komoditet i vrijeme pred sobom da polako stvara dvotrećinsku većinu u BiH. Takođe je svjesna da je jedini pravi garant očuvanja nacionalnih interesa Srba i Hrvata u BiH njihov natalitet i prosperitet, a da je njihova borba za ustavno-pravnu zaokruženost promašena strategija u bh. slučaju. Dokaz ove teze je Kosovo, jer su Srbi u trajanju od 90 godina imali ustavno-pravnu nadležnost nad Kosovom, a ono je ipak postalo albansko u potpunosti, kako u formalnom smislu, tako i u suštinskom.
Ovo je sustina Bojanovog teksta. Jer Srbi iz RS-a polako idu u Srbiju. Srbije ide prema EU. A Bosnjaci su vec odavno presli 50% BiH i idu prema 60%.
Klodovik

#3363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Klodovik »

high_volume wrote:
Arjan_Robben wrote:Bojan Bajic je ... rekao bukvalno: "Ako ne krene Bosna naprijed; u roku od 30 godina Bosnjaci ce ciniti 67% stanovnistva BiH i to je sto mene i vas treba da zabrinjava; ovo stanje samo Bosnjacima odgovara" ...
Da, i to je vjerovatnoća koja treba da zabrinjava, s razlogom. Na našem, zapadnobalkanskom prostoru, kad je god neki narod zaželio da dominira drugim - bilo je "krvi do koljena".

Istorijska je činjenica da, da bi bio sačuvan mir i spriječen rat, ovdje mora postojati balans svake vrste između sve tri najbrojnije etničke kategorije.

Nisam Bojanov zastupnik, ali vjerujem da je svoje stavove izgradio na ovakvom razmišljanju.
Pa, u čemu je taj balans koji Bajić kao zastupa? U Dejtonu takvog balansa nema, a NS se Dejtona hoće držati kao pijan plota. Koji narod danas ima političku dominaciju u državi? Ne bih baš rekao da je imaju Bošnjaci.

BiH je bila mirna upravo kad bi neko, u manjoj ili većoj mjeri, "klepnuo ušima". Dok su bili Turci, A-U, SHS, Titova Jugoslavija... uvijek je (barem) jedan narod bio donji. Sada Bošnjaci (a ni Srbi ili Hrvati, for that matter) neće da "klepnu ušima".
Pedja Kojovic

#3364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

arjan robben

Nakon 45 "neopredjeljenih godina" na kandidatskoj listi za KS izjasnio sam se kao Srbin.
Ja govorim jezikom koji sam naucio u skoli i koji se govori u Sarajevu.
(Mogucnost da po potrebi ritma ili tona recenice kazem hiljadu ili tisucu, opstina ili opcina i da u predvecerje sjednem u avliju s drustvom - smatram bogatstvom BiH jezika)
Ako mi vi mozete ukratko objasniti razliku izmedju jezika koje ste naveli ja cu pokusati da se izjasnim.
(Razlika izmedju srbijanskog i jezika koji se govori u Republici Hrvatskoj mi je jasna)

p.k.
Alfons Kauders

#3365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:arjan robben

Nakon 45 "neopredjeljenih godina" na kandidatskoj listi za KS izjasnio sam se kao Srbin.
Ja govorim jezikom koji sam naucio u skoli i koji se govori u Sarajevu.
(Mogucnost da po potrebi ritma ili tona recenice kazem hiljadu ili tisucu, opstina ili opcina i da u predvecerje sjednem u avliju s drustvom - smatram bogatstvom BiH jezika)
Ako mi vi mozete ukratko objasniti razliku izmedju jezika koje ste naveli ja cu pokusati da se izjasnim.
(Razlika izmedju srbijanskog i jezika koji se govori u Republici Hrvatskoj mi je jasna)

p.k.
evo ti razlike, samo na bosanskom se moze reci "valovi se talasaju"... :D na srpskom ili hrvatskom jok... :D
zavrzlama

#3366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

zato sto i dalje vode rat sa istim onim koji su zeljeli podjelu BIH i njen nestanak...srecom stagnacija ne pogadja samo jedne, vec najvise one koji stagnaciju podrzavaju....ne kritikuje Bajic dodika radi srpskog naroda,vec radi mogucnosti propasti ratom stecenog,kojeg dodik svojom bahatascu dovodi u pitanje igrajuci na kartu"sve ili nista" jer je Bajic politicki mudar da skonta, da dodik moze dobiti samo nista u slucaju avanture...pa se pokusava omeksati dodik u vezi negiranja BIH,a ujedno omeksati bosnjake negiranju rs-a,jer ostanak rs-a u ovom obliku je srpsko najjace oruzje da nastave sa ekonomskim,politickim i strateskim ucjenama prema BIH i MZ...propast rs-a nije isto sto i propast srba kao naroda,ali to na mala vrata ubacuju NS,Kojovic,Bajic i slicni..rs je sramota srpskog naroda,gdje kao prvi korak srbi trebaju ukinuti ime,obiljezje i krsne slave iz institucija kao prvi korak da drugi prihvate taj entitet....iskrenost NS se ocituje u tome sto im ne smeta ime,obiljezje i krsne slave u institucijama tog entiteta a licemjerno nemogucnost ukidanja istih svaljuje na dejton,a oni sami podrzavaju dejton...
Last edited by zavrzlama on 18/07/2010 16:28, edited 1 time in total.
1gorstak

#3367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 1gorstak »

Arjan_Robben wrote:@zavrzlama

Ti pises negdje iz svedske i brines se o nazivu entieta
Ne znam pise li iz Svedske, ali je u pravu za naziv entiteta. Nametanje monoetnickog karaktera administrativnim jedinicama unutar BiH je nas glavni problem i s tim se mora prestati. Teoretisanje o ekonomiji (koja ne moze biti na zavidnom nivou u politicki nestabilnom drustvu, a drustvo je politicki nestabilno zbog tih napora da se drzavu etnicki podijeli) je zato (svjesno ili nesvjesno) skretanje paznje sa naseg kljucnog problema.
Pedja Kojovic

#3368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

U novinskoj agenciji u kojoj sam radio mi smo se uvijek zezali da i najbolju novinarsku pricu moze unistiti jedan suvisan telefonski poziv - aludirajuci na situaciju u kojoj cinjenice uniste ono sto si namastao u svojoj glavi.
Ja vjerujem da upravo zbog toga ovdasnji novinari i ne traze izjavu od onih o kojima pisu.

Naravno da mi nije drago da cujem da ljudi bez obzira sto se radi o nekolicini clanova odlaze iz Nase stranke, ali mi je s druge strane drago da stranka nije popustila u svojoj principijelnosti. Mi ne mislimo lojalnost prema stranci kupovati kandidatskim mjestima ili drzavnim funkcijama. Nas dogovor je bio da ce organi stranke donijeti odluku i o kandidatima i o njihovim pozicijama i to iskljucivo sa stanovista uspjeha stranke na izborima.
Ja razumijem da su oni koji se nisu nasli na listama ili se nisu nasli na onom mjestu na listi za koje misle da im pripada
ljuti i razocarani, ali mi je zaista van pameti da od toga prave politicke skandale.

Meni se cini da je vecina tih ljudi, u ideoloskom smislu, bila stranac u Nasoj stranci, ali su sutjeli i trpili jer su se nadali da ce se naci na kandidatskim listama ili da ce nakon izbora dobiti neku funkciju u izvrsnoj vlasti.
Kada je postalo izvjesno da se to nece dogoditi, odlucili su da napokon kazu sta misle.
(Ponekad covjek tek tokom razvoda shvati s kim je bio u braku)
To sto neko smatra da mu je ispod casti biti "samo" opcinski vjecnik, ili sto neko misli da se NS treba zalagati za formiranje jos jednog konstitutivnog naroda i tako multiplicirati postojeci problem ( A mi se zalazemo za gradjansku opciju), to sto neko misli da je koalicija sa strankom iz RS-a losa po rezultate u KS - to su razlozi zbog kojih ljudi odlaze.

Dobro je da oni koji se ne slazu sa principima i vizijom koju Nasa stranka ima odlaze. Stranka se na taj nacin ubrzano i precizno politicki profilira.
Ja, ovako na brzinu, mogu da prizovem bar jos nekoliko situacija u kojima su ljudi odlazili iz stranke.
Kada je stranka podrzala Q festival, kada smo se suprostavili SDP-u da kupi sebi televiziju novcem gradjana, u slucaju Dobrovoljacka i u slucaju koalicije sa NSP-om...
Za svakog clana kojeg smo tom prilikom izgubili odmah smo dobili puno novih clanova koji su u nasem jasnom i bezkompromisnom stavu po ovim pitanjma prepoznali sebe.

p.k.
Arjan_Robben

#3369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Arjan_Robben »

zavrzlama wrote: ,jer ostanak rs-a u ovom obliku je srpsko najjace oruzje da nastave sa ekonomskim,politickim i strateskim ucjenama prema BIH i MZ.[/b]..propast rs-a nije isto sto i propast srba kao naroda,ali to na mala vrata ubacuju NS,Kojovic,Bajic i slicni..rs je sramota srpskog naroda,gdje kao prvi korak srbi trebaju ukinuti ime,obiljezje i krsne slave iz institucija kao prvi korak da drugi prihvate taj entitet....iskrenost NS se ocituje u tome sto im ne smeta ime,obiljezje i krsne slave u institucijama tog entiteta a licemjerno nemogucnost ukidanja istih svaljuje na dejton,a oni sami podrzavaju dejton...

Ti si totalno puko. Ime entiteta ne igra nikakvu ulogu. Niti igra ikakvu ulogu sto sada na Drini imamo par pisljivih gradica poput Visegrada, Srebrenice, Foce odakle su Bosnjaci (koji su cinili vecinu) protjerani i koji se sada eto nalaze u RS-u. Niti igra ikakvu ulogu sto Hrvatski milicajci u nekim vukojebinama poput Sirokog ili Glamoca nose sahovnice na ramenima. Ili sto se od Pocitelja do granice vihore Hrvacke zastave. Hebe mi se za to. To je irrelevantno.

Jedini pravi faktor koji igra neku ulogu je natalitet i demografija. Samo to je bitno. Ako ce Bosnjaka za 15 godina biti 65% u BiH i 90% u FBIH; onda mi se bas hebe dali neki Milos iz Bijeljine ide na cetnicki skup u Srebrenici koja se nalazi u Republici Srpskoj ili sto u nekoj vukojebini uzvicu "noz zica srebrenica." Tada ce se znati cije je sta. Ovo sto je Karadzic uradio je (nesvjesno) samo Srbima ide na stetu nama je to na duze staze super (cisto demografski govoreci i ne ulazeci u sve zlocine-koje naravno nisu super). Nas Bosnjake to ne treba previse da brine to ime RS-a. Oni se odvojiti ne mogu to je sto je bitno. A nama RS ne treba sve dok ne predjemo nekih 65%. Taman kada predjemo 65% onda mozemo razmisljati o naseljivanju podrinja i polako davati konacno rjesenje za Bosanski problem.
Alfons Kauders

#3370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfons kauders

U novinskoj agenciji u kojoj sam radio mi smo se uvijek zezali da i najbolju novinarsku pricu moze unistiti jedan suvisan telefonski poziv - aludirajuci na situaciju u kojoj cinjenice uniste ono sto si namastao u svojoj glavi.
Ja vjerujem da upravo zbog toga ovdasnji novinari i ne traze izjavu od onih o kojima pisu.

Naravno da mi nije drago da cujem da ljudi bez obzira sto se radi o nekolicini clanova odlaze iz Nase stranke, ali mi je s druge strane drago da stranka nije popustila u svojoj principijelnosti. Mi ne mislimo lojalnost prema stranci kupovati kandidatskim mjestima ili drzavnim funkcijama. Nas dogovor je bio da ce organi stranke donijeti odluku i o kandidatima i o njihovim pozicijama i to iskljucivo sa stanovista uspjeha stranke na izborima.
Ja razumijem da su oni koji se nisu nasli na listama ili se nisu nasli na onom mjestu na listi za koje misle da im pripada
ljuti i razocarani, ali mi je zaista van pameti da od toga prave politicke skandale.

Meni se cini da je vecina tih ljudi, u ideoloskom smislu, bila stranac u Nasoj stranci, ali su sutjeli i trpili jer su se nadali da ce se naci na kandidatskim listama ili da ce nakon izbora dobiti neku funkciju u izvrsnoj vlasti.
Kada je postalo izvjesno da se to nece dogoditi, odlucili su da napokon kazu sta misle.
(Ponekad covjek tek tokom razvoda shvati s kim je bio u braku)
To sto neko smatra da mu je ispod casti biti "samo" opcinski vjecnik, ili sto neko misli da se NS treba zalagati za formiranje jos jednog konstitutivnog naroda i tako multiplicirati postojeci problem ( A mi se zalazemo za gradjansku opciju), to sto neko misli da je koalicija sa strankom iz RS-a losa po rezultate u KS - to su razlozi zbog kojih ljudi odlaze.

Dobro je da oni koji se ne slazu sa principima i vizijom koju Nasa stranka ima odlaze. Stranka se na taj nacin ubrzano i precizno politicki profilira.
Ja, ovako na brzinu, mogu da prizovem bar jos nekoliko situacija u kojima su ljudi odlazili iz stranke.
Kada je stranka podrzala Q festival, kada smo se suprostavili SDP-u da kupi sebi televiziju novcem gradjana, u slucaju Dobrovoljacka i u slucaju koalicije sa NSP-om...
Za svakog clana kojeg smo tom prilikom izgubili odmah smo dobili puno novih clanova koji su u nasem jasnom i bezkompromisnom stavu po ovim pitanjma prepoznali sebe.

p.k.

naravno da su neki otisli nakon predavanja izborne liste, nista cudno... jasno je da se takvi problemi i mogu ocekivati u mladoj stranci, nego u etabliranim strankama... ali opet bi ns trebala reagovati, jer ovo jednostavno lose izgleda...

ako ns smatra da ovakve vijesti u medijima nisu povod za reakciju onda ne znam sta jeste, jer bi ovo moglo prerasti u jos veci problem ako se nastavi u narednih par mjeseci... meni neke stvari izgledaju nelogicno... zar je moguce da su bas svi otisli zato jer nisu na vrhu kandidatskih lista? dok se ujedno na tim listama nadju likovi poput onog mutica o kojem se ovdje nasiroko pricalo? jebes ga pedja, sad govoris kako je dosta ljudi bilo tu radi interesa i da su, u ideoloskom smislu, stranci... ipak se radi o listama, o kandidatima, a ne clanovima... mislim, kakva je onda bila selekcija? ne govorimo o obicnom clanstvu, vec o ljudima koji su bili neko i nesto u stranci, pa sad ispada da su ili oportunisti ili poiliticki neistomisljenici... otkud onda na tako odgovornim pozicijama, ko je kriv sto su tu imenovani?

sto se tice novinara, u slucaju ftv-a su koliko-toliko posteno odradili svoj posao - uzeli su izjave s obje strane, mada to nisu ucinili za sve koje su naveli, ali onda bi prilog trajao 5 minuta...
echinacea

#3371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by echinacea »

U jednom, ne baš kratkom, vremenskom periodu pratim ovaj forum na kojem Peđa Kojović vodi diskusiju(e) sa forumašima i pokušava dati odgovore na pitanja o NS. Moj prvi utisak je da postoji izvjesna kontradikcija između, više puta ponovoljenog, stava P. Kojovića da iznosi samo svoje stavove, a onda interpretira događaje i odluke NS. Ako iskreno tvrdi da iznosi samo svoje stavove, onda je u svemu tome NS gubitnik.

Zašto? Pa, evo uzmimo primjer "slučaj" Ćamila Osmanagića. Po kuloarima se šuška da je Osmanagić, nezadovoljan odlukom GO NS o svojoj poziciji na listi za Skupštinu KS napravio, dosad neupamćen, pokušaj prisiljavanja NS da ga postavi na višu poziciju na listi od one koju je utvrdio GO. Da li takav čovjek zaslužuje komplimente? Iz dobro obavještenih izvora saznala sam da je malo nedostajalo da NS zakasni, zbog Osmanagićevih nečasnih radnji, sa predajom lista u CIK! Dobro bi bilo da P. Kojović da odgovori na pitanje šta se dešavalo 5.7.2010. godine? Lično sumnjam da će se to desiti!

Ili, Osmanagić u roku od 24 sata prelazi u drugu stranku. To je Kojoviću kao normalno i želi mu sreću! Koje li ironije? Ni naivne ne možete uvjeriti da Osmanagić nije bio "krtica" jedne druge stranke u redovima NS. Možda će u redovima nove stranke biti "krtica" za neku treću stranku.

Naravno, Kojović coolira, prilično providno, i kao žali Osmanagića, iako se šuška da svi članovi organa NS u Kantonu Sarajevu znaju da je Kojovićeva kandidatura za izbornu listu na Kantonalnom odboru NS glatko odbijena. Isto tako, opet se šuška da je P. Kojović "ušao" na četvrto mjesto pomenute liste i to na izričit zahtjev jednog visokopozicioniranog člana NS.

Na kraju, u sinoćnjem drugom Dnevniku FTV "jadni" Ćamil Osmanagić govori vrlo ružno o predsjedniku NS koji se, između ostalog,kako on kaže, služi i inkvizitorskim metodama. Ne znam kako će reagovati rukovodstvo NS, ali me ne bi iznenadila oštra reakcija, ili je možda Osmanagić u pravu!?

Ovaj put neću govoriti o nekim drugim istupima P. Kojovića i samo želim ukažem na njegovu "principijelnost". Lično mislim da su njegovi istupi na ovom forumu isključivo u funkciji lične promocije, a za NS on baš puno ne mari.
Pedja Kojovic

#3372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Ti ljudi su bili u vaznim organima stranke iako je bilo poznato da o pojedinim pitanjima imaju drugacije misljenje.
Nasa stranka u svom statutu stiti pravo clanova na razlicita misljenja i cak podrzava osnivanje frakcija unutar stranke.
Jedino sto je obavezujuce za sve su odluke organa stranke.
Ja sam do sada bezbroj puta nasao u manjini po nekom pitanju, ali mislim da je vazno nauciti biti solidarni clan nekog tijela/organizacije. Dakle.
Ako se dogovorimo da cemo nas trojica glasanjem na sastanku organa stranke odluciti o necemu ja cu se tokom diskusije svim demokratskim metodama boriti da moj stav postane i stav organa, ali necu kasnije, ako me preglasaju, reci "ja ne priznajem ovaj sud".

p.k.
bubamara2000

#3373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bubamara2000 »

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: zaista mislim da je ovih dana previse price o Camilu Osmanagicu covjek nije bio na listi NS-NSP kada je lista predata cik-u i sinosnja informacija na federalnoj televiziji je u reziji SDP-a to je svakome jasno,iako mislim da bi se drugovi iz SDP-a trebali vise okrenuti prema sebi i svojim problemima javna je tajna a to svi u gradu znaju da su im u Hadzicima i u Vogosci kompletni odbori foruma mladi presli u NSP I i da im je dobar dio clanstva u novom gradu presao u NSP a to nije propratila federalna televizija.Iso tako sve stranke imaju odredene probleme kad se sastavljaju liste i to je uvjek tako . DOSLO JE VRIJEME ZA NS-NSP :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Alfons Kauders

#3374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfons kauders

Ti ljudi su bili u vaznim organima stranke iako je bilo poznato da o pojedinim pitanjima imaju drugacije misljenje.
Nasa stranka u svom statutu stiti pravo clanova na razlicita misljenja i cak podrzava osnivanje frakcija unutar stranke.
Jedino sto je obavezujuce za sve su odluke organa stranke.
Ja sam do sada bezbroj puta nasao u manjini po nekom pitanju, ali mislim da je vazno nauciti biti solidarni clan nekog tijela/organizacije. Dakle.
Ako se dogovorimo da cemo nas trojica glasanjem na sastanku organa stranke odluciti o necemu ja cu se tokom diskusije svim demokratskim metodama boriti da moj stav postane i stav organa, ali necu kasnije, ako me preglasaju, reci "ja ne priznajem ovaj sud".

p.k.
jasno... ali ipak pomalo zabrinjavajuce...

mislim, lose za imidz jebes ga - ns se predstavlja kao manje vise radikalna alternativa postojecim politickim snagama, a sad ispada da je nemala grupa visokorangiranih funkcionera svoje clanstvo uzimala u najmanju ruku neozbiljno, ili da su tu bili samo radi fotelje kao i ovi iz drugih stranaka... mislim, namece se pitanje, koliko je onda jos takvih? koliko bi clanova isparilo da nisu dobili zeljenu poziciju na listi?

nego, kada ce ns zvanicno reci ko je sve istupio? i da li ti smatras da su svi istupili radi izbornih listi, ili su se medju tim "frakcijama" pojavile neke nepremostive razlike? mislim da ns ne moze priustiti da ne reaguje povodom ovih stvari, samo cete sebe upucati u nogu...

ako se sjecas, na nesto slicno sam upozoravao na ovoj temi... prije stotinjak stranica... tada sam govorio da izgleda kao da je ns zadala sebi ambiciozne ciljeve, ali da se cini kako unutar same stranke nisu rijesena neka osnovna pitanja, te da ce dosta tih problema s vremenom isplivati na povrsinu... ako su frakcije toliko jake i imaju toliko oprecne stavove, sta ce se desiti ako ns dobije dio kolaca na izborima, pa se suoci sa puno tezim pitanjima i dilemama u zakonodavnim ili izvrsnim organima?
Pedja Kojovic

#3375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

echinacea

Ja vrlo precizno naglasim kada iznosim svoj licni, a kada stav stranke.
("Ja licno mislim vs. Nasa stranka ili mi, smatramo")
Nasa stranka dozvoljava iznosenje licnog stava o pitanjima o kojima ne postoji odluka organa stranke.

Ako pazljivo procitate moj posto Camilu vidjecete da ja u njemu govorim i o vremenskoj stisci i o Camilovim potezima koji su onemogucili da se dalje zalazem za njegov ostanak u stranci. Camilova reakcija je bila emotivna - barem je ja tako dozivljavam.

Sto se tice moje kandidature za KS i vase tvrdnje da ovaj forum koristim kao sredstvo za licnu pormociju...

Tacno je da ni Tarik Haveric ni ja nismo bili na listi kantonalnog odbora. Mi smo predlozeni i usli na listu na prijedlog IO koju je potvrdio GO stranke. (Meni licno je odgovaralo da ne budem kandidat, ali sam po ranijem dogovoru pristao da stranka odluci sta je najbolje. S druge strane smatram da je Tarik Haveric odlican kandidat i da je odlicno sto je na listi)

Sto se tice da ovaj forum koristim za licnu promociju...
Iskreno, ja ne znam sta bih mogao reci da vam dokazem da to nije tako.
Moja namjera, onoliko koliko sam ja svjestan nje, je da propagiram ideje i nacin razmisljanja Nase stranke.
Cinjenica da sam sada i kandidat za KS je moj angazman na ovom forumu promjenila samo jednim malim dijelom i to u smislu da sada ono sto ja licno mislim misli kandidat za KS.
(Jedina licna promocija koja bi me eventualno zanimala je ona koja se tice onoga sto pisem u oblasti knjizevnosti - ali to nazalost ovdje nije tema niti bi moje pisanje zasluzilo ovoliku paznju)

S obzirom na cinjenicu da sam kao sto rekoh sada kandidat smatram potpuno prirodnim da ljudima od kojih ocekujem glas kazem svoje misljenje o pitanjima na osnovu kojih ce oni odlucivati u oktobru. Mislim da je to obaveza svih ljudi koji se nadmecu za javne funkcije. Takodje smatram da ako budem izabran imam obavezu da ovaj nacin komunikacije nastavim.

p.k.
Locked