ja se bas ne mogu pohvaliti uzgojem svog sjemena, ali kako sam skeptik po pitanju prezivljavanja nacetog za narednu sezonu, rado cu dati sve sto sam vec posijala nekome ko jos nije, svake ima minimalno po pola kesice. pa ko hoce - bujrumMu'min wrote:Da li ste kada razmišljali da bi se udružili sa nekim?
Evo čitam ove vaše rasprave oko sjemena luka i kerimin komentar koji svakako stoji (da nema uslova za sve i svašta) pa se pitam da li je moguće da se kako udružimo.
Evo recimo da Senći uredi sjeme luka, da neko drugi sjeme paradajza, treći da uredi sjeme paprika, četvriti...
ako bi došlo do velikih razlika u vrijednosti npr. luk - paradajz sjeme, onda bi se doplatilo.
Cilj je međusobno potpomaganje i izmjena (dosta puta viška) sjemena.
Bášča
Moderator: anex
-
Ratarka
#3351 Re: Da li znamo surađivati?
-
sour cherry
#3353 Re: Bášča
Prvi put vidim.Kakva je ovo vrsta?
Znam za onu bijelu mrkvu što je zovu pastrnjak,sastavni dio Vegete,ali ovo nisam vidjela.
-
kerima1
#3354 Re: Bášča
i ja tek sad prvi x vidim i ne svidja mi se uopste boja.sour cherry wrote:Prvi put vidim.Kakva je ovo vrsta?Znam za onu bijelu mrkvu što je zovu pastrnjak,sastavni dio Vegete,ali ovo nisam vidjela.
-
platinum1991
#3355 Re: Bášča
Da li ste vi viđali ove godine po marketima ili poljoprivrednim apotekama sjeme za pelat paradajz(san marzano) ja sam gledao na par mjesta ali nigjde ga nisam našao pa da ga nisu prestali prodavati ako neko ima od prošle godine da se trampimo 
-
Ratarka
#3356 Re: Bášča
kerima, 'vaku nemam, ali sam kupila sjeme nekakve sarene 
- Senći
#3357 Re: Bášča
Sadim kad se i sadi drugi luk nije bitan precizan datum.Ovo za cvijetove tj. za sjeme sad krajem marta, a u gredice sijem u aprilu obično početak aprila kad bude lijepo vrijeme i suha zemlja i sve radim vani.Banksy wrote:I mene zanima, ovo još nisam probala. U koje doba godine se ovo radi, kad ga sadiš za cvjetove, a kad u gredice siješ taj sitni? Radiš li to u plasteniku ili vani?
-
kerima1
#3358 Re: Bášča
"sam ti navabit ces ti tako razne bajeRatarka wrote:kerima, 'vaku nemam, ali sam kupila sjeme nekakve sarene
- Mu'min
#3359 Re: Bášča
Kada sijete kompir, da li ga režete na pola i na koji način (po dužini ko sendvić ili ko hljeb na pola)?
-
platinum1991
#3360 Re: Bášča
Ja sam na par mjesta pročitao da ukoliko se reže da krompir bude manji ali ih bude više ako se ostavi čitav da bude krupniji ali bude manji broj ali nisam nikada provjerio.Mu'min wrote:Kada sijete kompir, da li ga režete na pola i na koji način (po dužini ko sendvić ili ko hljeb na pola)?
- Mu'min
#3361 Re: Bášča
Sve u svemu ovaj sjemenski kompir je jako velik maltene nije sjemenski već konkretan komad kompira. 
-
kerima1
#3362 Re: Bášča
Mu"mine moja mama tako velike krompire presijece na pola ko kruh,al pazi gdje ima klica.ja ne sijem krompir zbog manjak zemsljista radije natovarim paradajza sto vise.
- Mu'min
#3363 Re: Bášča
Meni veli neki djed u trgovini kad smo kupovali (nije tamo radio, već kupac kao i ja) da treba obavezno rezat kao hljeb za sendvić uzduž. Zato pitam za vaše iskustvo.
-
Ratarka
-
Ratarka
#3365 Re: Bášča
mi smo kupili u agricom-u deset kila sjemenskog, cisto da probamo i da imamo mladi krompir, decko nam je objasnio da trebamo na "stopu" razmaka ako cemo krupniji, a da gdje je "oko" rezemo, dva centa da ostanu sa strana, i tako da sijemo. a ako hocemo da imamo mladi samo, onda ovakav kakav je da stavimo u gajbe da proklija, na stopu takav cijeli da sijemo i da ga zagrnemo cim krenu prvi izdanci (ja se sad tu pitam kako da zagrnem nesto sto mislim sadit na foliju?)Mu'min wrote:Kada sijete kompir, da li ga režete na pola i na koji način (po dužini ko sendvić ili ko hljeb na pola)?
pojma nemam sta je sad tu ispravno, niti su ta stopa njegova i moja bas slicne, ali to ti je kao neka orjentacija valjda
-
CvjetnaOaza
#3366 Re: Bášča
I meni je sin kupio ovakvo sjeme mrkve, čak piše i naziv sorti.
Ni ja nisam ljubitelj ovih "novotarija", ali ću je posijati da vidim kakav im je okus.
Ni ja nisam ljubitelj ovih "novotarija", ali ću je posijati da vidim kakav im je okus.
-
kerima1
#3367 Re: Bášča
ratarka fino izgledaju,gdje to nadje za kupiti? mislim da ce ti dobro doci ako bude spravila vegetu išarenit ce se tegla. 
-
sour cherry
#3368 Re: Bášča
Garant ima u Agricomu ove mrkve.Tamo sam komorač našla.Vidim Semenarna Ljubljana.
-
kerima1
- Senći
#3371 Re: Bášča
Ja sam krompir isjekao prije par dana na pola kao hljeb za sendvić bolje isklija, a pred sadnju isječem na nekoliko dijelova tj.koliko klica toliko dijelova.Sutra ću uradit par komada pa postavim sliku.Mu'min wrote:Meni veli neki djed u trgovini kad smo kupovali (nije tamo radio, već kupac kao i ja) da treba obavezno rezat kao hljeb za sendvić uzduž. Zato pitam za vaše iskustvo.
- Senći
#3372 Re: Bášča
Kad bi sadili čitave krompire trebalo bi mnogo sjemena i siguran sam da manje rode nego na ovaj način koji sam maloprije pomenuo. Krompiru je važno da se dobro pognoji stajskim gnojivom i zalije par puta ako je sušna godina posebno u vrijeme cvijetanja.platinum1991 wrote:Ja sam na par mjesta pročitao da ukoliko se reže da krompir bude manji ali ih bude više ako se ostavi čitav da bude krupniji ali bude manji broj ali nisam nikada provjerio.Mu'min wrote:Kada sijete kompir, da li ga režete na pola i na koji način (po dužini ko sendvić ili ko hljeb na pola)?
-
Ratarka
#3373 Re: Bášča
u agricom-u, rekla sam da sam isla u subotu da svegaaaa nafatamkerima1 wrote:ratarka fino izgledaju,gdje to nadje za kupiti? mislim da ce ti dobro doci ako bude spravila vegetu išarenit ce se tegla.
a ima je i na novoj koti, vrati se nazad pa vidi, napisala sam gdje je
mo*s mislit sarene vegete sa ovim
(a dje cu ja sve ovo - veze nemam, mozda mi komsije ustupe malko mjesta, hahaha)
- Banksy
#3374 Re: Bášča
Hvala.Senći wrote:Sadim kad se i sadi drugi luk nije bitan precizan datum.Ovo za cvijetove tj. za sjeme sad krajem marta, a u gredice sijem u aprilu obično početak aprila kad bude lijepo vrijeme i suha zemlja i sve radim vani.Banksy wrote:I mene zanima, ovo još nisam probala. U koje doba godine se ovo radi, kad ga sadiš za cvjetove, a kad u gredice siješ taj sitni? Radiš li to u plasteniku ili vani?
- Banksy
#3375 Re: Bášča
Ja uvijek sadim cijele, male krompire i rod uvijek bude odličan. Zašto misliš da tako sađeni manje rode? Jesi li probao i jedno i drugo, ili si negdje čitao?Senći wrote:Kad bi sadili čitave krompire trebalo bi mnogo sjemena i siguran sam da manje rode nego na ovaj način koji sam maloprije pomenuo. Krompiru je važno da se dobro pognoji stajskim gnojivom i zalije par puta ako je sušna godina posebno u vrijeme cvijetanja.platinum1991 wrote:Ja sam na par mjesta pročitao da ukoliko se reže da krompir bude manji ali ih bude više ako se ostavi čitav da bude krupniji ali bude manji broj ali nisam nikada provjerio.Mu'min wrote:Kada sijete kompir, da li ga režete na pola i na koji način (po dužini ko sendvić ili ko hljeb na pola)?
Ja uvijek tražim originalni romanijski ili fojnički krompir i obično ga nađem. Ove iz tržnih centara, njemačke i holandske, ne uzimam jer kažu da su jako prskani raznim pesticidima i sl otrovima.