Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Helikopter

#3351 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Srbija vraća dominaciju nad kosovskim tržištem

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... feature-01

27/12/2011

Tenzije na sjeveru Kosova donosile su jedno vrijeme ove godine Albaniji zamašan udio trgovinske razmjene, ali se Srbija u međuvremenu vratila i ponovno osigurala svoje mjesto na tom tržištu.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 27/12/11

Image
Kamioni s robom iz Srbije su u julu zaustavljani i slani natrag na graničnom prijelaznom punktu Merdare između Kosova i Srbije. [Reuters]

Obim trgovinske razmjene između Kosova i Albanije naglo je skočio nakon što je Kosovo ljetos odlučilo primijeniti mjere reciprociteta sa Srbijom, ali čim je trgovinski embargo ukinut, roba iz Srbije napunila je kosovsko tržište.

Mjere reciprociteta sa Srbijom, koje su stupile na snagu 21. jula, ukinute su 16. septembra.

Dnevnik Kosova Sot navodi kako je glasnogovornik kosovske carine Adriatik Stavileci izjavio da je u periodu od januara do septembra izvoz Kosova u Albaniju iznosio 21 milion eura, a uvoz iz Albanije 65 miliona eura.

"Povećanje uvoza [iz Albanije] tokom perioda blokade [srbijanske robe] obračunat je u stepenu od oko 30%. Radi se uglavnom o građevinskim materijalima i povrću," izjavio je Stavileci.

Kosovski privrednik Ramadan Kosumi, vlasnik kompanije Agrovin, kaže da je intenzivirao izvoz u Albaniju, uglavnom lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Tokom 2010. godine, kompanija je u Albaniju izvezla preko 9 miliona kilograma krompira i kupusa. Međutim, ove godine, Kosumi kaže da je njegova kompanija izvezla oko 10 miliona kilograma.

Kosumi je za list Kosova Sot izjavio da to pokazuje efekat ukidanja određenih poreznih barijera i otvaranja autoputa Albanija-Kosovo.

Međutim, jedan drugi kosovski privrednik koji također posluje s Albanijom izgleda manje optimističan. Liridon Shala, iz grupacije Graniti iz Prištine, uvozi različite proizvode iz Albanije.

"Imali smo povećanje uvoza za nekih 15% kad su primijenjene mjere reciprociteta na robu iz Srbije. To je trajalo oko 90 dana, a čim su se mjere reciprociteta ukinule, uvoz se smanjio i vratili smo se na tržište koje smo imali prije primjene [mjera] reciprociteta," izjavio je Shala za SETimes.

On je dodao da se roba iz Srbije na tržište Kosova vratila "jača nego ikad prije". "Ona se vratila uz manje cijene, za 10 do 20 puta jeftinija. A povrh toga, mnogo je lakše uvoziti iz Srbije nego iz Albanije. Prijevoz je jeftiniji, a putem povoljnog PDV-a vlada Srbije pogoduje trgovanju robama na Kosovu."

"Kosovo ionako skoro ništa ne izvozi osim otpadnog metala i nekih minerala. Za razliku od toga, Srbija izvozi na Kosovo. Otkako je Kosovo u julu uvelo svoju zabranu, srbijanski izvoznici izgubili su poslova u vrijednosti od 9 miliona eura," izvještava časopis The Economist u septembru.

Kosovski Infoglobi izvještava početkom decembra da je Srbija i dalje najveći izvoznik na Kosovo, uz priliv robe na Kosovo od septembra do novembra u vrijednosti većoj od 50 miliona eura. U međuvremenu, Kosovo je u Srbiju izvezlo samo jedan milion eura.

"Odmah nakon ukidanja mjera reciprociteta, naše tržište preplavljeno je robom iz Srbije, koja je, kako eksperti kažu, mnogo jeftinija od ostalih proizvoda," kažu iz te agencije.
Erzsebet

#3352 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

U čast Albina Kurtija, koji je danas uhapšen... Jedan grafit, koji sam lično uslikao :).

Image
sanaman

#3354 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by sanaman »

"Mi u Britaniji znamo sto je Evropska unija" .. dalje nisam htio, Britanac govori o EU :-)

Isto ko da su pitali nekog u Srbiji sta misli o Bosni, a i tamo bi se naslo vise ljudi koji vole Bosnu nego Britanaca koji vole EU...
nellington

#3355 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by nellington »

Erzsebet wrote:U čast Albina Kurtija, koji je danas uhapšen... Jedan grafit, koji sam lično uslikao :).

Image
Image

Kakvi diplomati, pregovarači par excellence.
radostan dan

#3356 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by radostan dan »

misli se na ovo -

Lider Samoopredeljenja Albin Kurti nije uhapšen u akciji policije, saopšteno je iz ovog pokreta demantujući informacije medija. Nema zvaničnih informacija koliko demonstranata je povređeno, a navodi se da je među poveđenima i Kurti.

Policija je započela akciju rasterivanja demonstranata oko 14 časova i 30 minuta suzavcem na šta su oni uzvratili kamenicama i probili kordon. Nakon toga su stigle specijalne snage policije sa većim količinama suzavca i delimično rasterale demonstrante koji su nastavili da bacaju kamenice.

Policija je potom uzvratila vodenim topom i potisnula aktiviste za oko sto metara.

Čule su se sirene, policija je započela hapšenja, a na mestu su bile i ekipe Hitne pomoći.

Na putu kod Podujeva situacija se smirila oko 15 časova kada je ekipa RSE sa lica mesta primetila prva vozila koja prolaze uz pratnju policije, kao i kamion sa subotičkim tablicama i šleper iz Novog Pazara.

Lider pokreta Albin Kurti ranije u subotu je izjavio da Vlada Kosova blokira slobodu kretanja ljudi, a dozvoljava uvoz srpskih proizvoda.

On je pozvao aktiviste da mirno protestuju protiv nesprovođenja usvojenog predloga u skupštini Kosova kojim se predviđaju recipročne mere sa Srbijom.

Kurti je u petak naglasio da protesti nisu usmereni protiv Srba u Srbiji ili na Kosovu, već protiv same Srbije.
Thaçi: Nećemo dozvoliti blokadu granice sa Srbijom
CSKA

#3357 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CSKA »

Cetrdeset autobusa Kurti dovezao,malo li je,dobra organizacija.
Erzsebet

#3358 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

nellington wrote:
Erzsebet wrote:U čast Albina Kurtija, koji je danas uhapšen... Jedan grafit, koji sam lično uslikao :).
Image

Hvala što si postavio sliku, meni je sve vrijeme izlazio pogrešan link nakon što postavim post.

Elem, ne radi se ovdje ni o kakvom nacionalizmu, ne bih volio biti pogrešno shvaćen. Albin Kurti je čovjek koji je još u vrijeme Miloševića, usred Beograda, rekao kako priznaje jedino sud nezavisne Republike Kosovo, kada je uhapšen tokom studentskih demonstracija. To je čovjek koji nikad nije imao šovinističke izjave, niti je njegov pokret bio kriminaliziran, za razliku od Thaqija i sličnih njemu. Zbog toga on ne odgovara nijednoj struji, ni srpskoj, ni kosovskoj, a ustvari govori prave stvari. Kada su Albanci prekinuli svaki kontakt sa Srbijom, zahvaljujući Miloševiću, tada je i nastala parola pokreta Samoopredjeljenje, koja kaže "Jo negociata", odnosno "bez pregovora", a ustvari uopšte nije usmjereno protiv Srba kao naroda, nego protiv te politike, s kojom i ne treba pregovarati.
Erzsebet

#3359 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

http://novinar.me/index.php/balkan/item ... jveca-tuga
Kosovo - Moja najveća radost i najveća tuga

* Written by Martina Đokić
* Be the first to comment!

1

Poželjeh da vam ispričam priču zasnovanu na mojim sjećanjima i osjećanjima. Bez politike. Bez istorijskih činjenica. Poželjeh da vam kažem kako vas u mom kraju za dobrodošlicu u svoj dom posluže slatkom od šumskih jagoda i čašom hladne vode. Poželjeh da vam pričam o tome kako se iz mog sela naljepše vidi Mliječni put, i kako sam u ljetnim noćima satima znala uživati u tom prizoru. Poželjeh da vam kažem kako mi je omiljeni slatkiš djetinstva bilo tek skuvano domaće mlijeko u koji se razmuti koja kašika šećera, takozvana „varenika“ (ali taj slatkiš nema istu draž u drugim dijelovima svijeta). Poželjeh da vam pričam o mudrostima moje bake, o mudrostima izrečenim starinskom pameću i starinskim riječima. O mudrostima kojih više nema... Htjedoh vam pričati i o tome kako sam tamo sahranila sve svoje pretke, kako svake godine vraćamo sjećanja na njih slaveći njihovu slavu, i kako se tog dana okupi stotine ljudi iz raznih krajeva Balkana i Evrope, stotine ljudi koji su potekli iz tih nekoliko kuća u mom selu, na Kosovu.

2Ali kako da vam ispričam te priče, a da ne kažem ništa o tome kako boli kada na Youtubeu gledam video Albanaca koji iz automobila snimaju rodni gradić moje majke, i govore kako će sve to vrlo brzo biti njihovo? Kako da vam ne kažem za ljude koji žive u enklavama sa rešetkama na prozorima, jer nisu sigurni ni u svojim rođenim kućama? Zar da ne spomonem silnu Ameriku koja vječito ratuje radi mira, i pri tome koristi oružje sa osiromašenim uranijumom, koje je zabranjeno? I još se usudi ubistvo na stotine civila nazvati operacijom „Milosrdni anđeo“! Kako da zažmirim na sve to?!

Rođena sam 1988. godine u Kosovskoj Mitrovici. Moju majku, kao i mnoge druge Srpkinje, porodila je babica albanske nacionalnosti, i to tada nije bilo ništa nesvakidašnje. Rodni list mi je bio dvojezični, na albanskom i srpskom jeziku. U školama su postojala odjeljenja sa nastavom na albanskom jeziku, a srpska odjeljenja su kao strani jezik učila albanski. Šef u firmi moje majke bio je Albanac – opet ništa nesvakidašnje. I svi su tako zajedno funkcionisali, učili i radili u miru i slozi... dok se ne završi radno vrijeme. A tada su počinjali protesti Albanaca koji su željeli da imaju svoju državu, državu Kosovo. Otac mi je u to vrijeme bio vojno lice i zbog sve te „frke“ je morao uvijek da bude u kasarni, a kući bi dolazio tek jednom u deset dana.

3Vrtić u koji sam išla nalazio se tačno pored famoznog mosta koji Kosovsku Mitrovicu sada dijeli na sjeverni i južni dio (srpski i albanski), i na tom mostu su se često dešavali sukobi Albanaca demonstranata sa policijom. Često bi taj sukob i halabuka znali da zalutaju i u dvorište mog vrtića, pa bi bezbjednost svih mališana tada bivala ozbiljno ugrožena. Roditelji su ludi od zabrinutosti preklinjali nadređene da ih puste sa posla, da bi se probili do vrtića i spasili svoju djecu. Nakon jednog ozbiljnog sukoba policije i demonstranata, vrtić je bio kamenovan i to je za moje roditelje bilo presudno – ispisali su me i odveli na čuvanje kod bake koja je živjela stotinama kilometara daleko. Bila je to za njih veoma teška odluka, jer su se morali odvojiti od svoje kćerke jedinice, ali nije bilo drugog načina, jer je Mitrovica postajala sve nesigurnija za život. Da, još tada, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina!

Naša bliska prijateljica je rodila kćer u Kosovskoj Mitrovici iste godine kada sam i ja rođena. Imala je komplikacije tokom porođaja, i trebala joj je hitna pomoć doktora. Nažalost, to veče je dežurni doktor bio Albanac koji je volio da ističe svoje negativne stavove prema Srbima. Pošto je on spavao, sestre i babica nisu smjele da ga probude jer je trebao da pomogne jednoj običnoj, nebitnoj Srpkinji! I ona je u bolovima čekala do zore. Hipokratova zakletva u tom momentu nije imala nikakvog smisla, očigledno. Da, još tada, krajem osamdesetih godina!

Ali nisu svi bili takvi. Našim prijateljima koji su živjeli u južnom dijelu Mitrovice jedne večeri je komšija Albanac pokucao na vrata i rekao im da bježe. Upozorio ih je da ne izlaze na vrata jer se ispred zgrade okupila masa koja planira da ih ubije. To veče su spakovali nekoliko osnovnih stvari, napustili svoj dom i pobjegli kroz prozor, preko krovova garaža. Most nisu smjeli da pređu, pregazili su Ibar i spasili živu glavu. Teta Zorica i danas žali za fotografijama koje su ostale u stanu, jer je sa njima izgubila uspomene na srećna vremena. Izgubili bi mnogo više od doma i fotografija, izgubili bi jedni druge, da nije bilo komšije Albanca koji mjeri ljude po duši, a ne po naciji. Da, čak tada, krajem devedesetih!

6

Kada sam imala tri godine, odselili smo se u Banjaluku, a moja veza sa Kosovom ostala je čvrsta i neraskidiva. Svaki ljetni raspust provodila sam tamo, u selu nadomak jezera Gazivode i u Zubinom Potoku, dok Mitrovicu godinama nisam posjećivala. Prije dvije godine sam napokon prošetala svojim rodnim gradom i prizor zaista nije bio lijep. Srpski dio grada je vrlo zapušten, ne gradi se, ne razvija, vrijeme je stalo. Mladi izlaze, studiraju, treniraju sportove i čini se kao da žive „kao sav normalan svijet“. A onda taj mir prekine bomba bačena na srpski objekat, i svi tada strepe gdje su njihovi najmiliji, i da li su izbjegli tu nesreću. Opasnost je uvijek tu negdje, jer ih od najljućih neprijatelja (nažalost, to je realno tako u ovom momentu) dijeli samo ulica ili most. Sa druge strane, albanski dio Mitrovice jednom riječju cvjeta. Zgrade se grade, naselja obnavljaju, sve napreduje, ide ka boljem, ide u skladu sa vremenom i sve to zahvaljujući podršci silne Amerike koja ulaže.

Nedavno sam razgovarala sa porodičnim prijateljem koji radi u Prištini, i imala sam priliku da pogledam neke fotografije i snimke. Ono što sam vidjela nije Balkan, to je Amerika! Podignut je spomenik Bilu Klintonu, maše se američkim zastavama, grafitima se zahvaljuje SAD-u za pomoć u proglašenju nezavisnosti, ali ono što je neosporivo – postali su i američka kolonija, jer nema toga što vlada Kosova smije uraditi mimo odobrenja tih svojih velikih američkih prijatelja. Ali kako su prostrli, neka tako i legnu.
Image
Srbi se i dalje bore za ono malo parče Kosova koje im je ostalo. Trvdoglavo su čuvali barikade, i po kiši, i po mrazu, smjenjivali su se, pjevali, plakali, ali barikade ni u jednom momentu nisu ostale same. Nedavno se desio „incident“ u kom je KFOR napao civile na barikadama, gađajući ih gumenim mecima i vodenim topovima. Mog ujaka su pogodili vodenim topom u lice i, ma koliko to bezazleno zvučalo, posljedice su bile ozbiljne. U vodi se nalazio sitni pijesak i ušao je ujaku u oči, usta, nos, grlo, pa je čak i nakon ukazane medicinske pomoći danima bio nesposoban da normalno gleda, diše i priča.

091Kada se desio taj incident, ja sam pokušala preko Twittera da pratim najnovija dešavanja i ljuto sam se pokajala. Bila sam u prilici da pročitam mnogo članaka albanskih novina, koji su govorili o tome kako su Srbi otvorili vatru na vojnike KFOR-a, a ovi im jadni uzvratili gumenim mecima i vodom. Čitati sve te neistine bilo je frustrirajuće i bolno, jer znala sam istinu iz prve ruke, a i sama istina je bila dovoljno bolna sama po sebi.

Zbog ovakvih stvari uvijek mrzim kada neko od mojih prijatelja Srba govori kako na Kosovo treba poslati vojsku da sve to riješi i završi agoniju. Lako je to govoriti ako tamo nemaš nikoga rođenog, nikoga dragog, ako je Kosovo za tebe samo simbol naše svetinje i tradicije, teritorije koju treba odbraniti. Za mene je Kosovo mnogo više: moje djetinjstvo, moja krv, moj drugi dom, moja najveća radost i moja najveća tuga. Pa zar se nismo svi već umorili od ratova?
Image
Albanci su u Srbiji imali sve: slobodu rada, slobodu vjere, slobodu govora, svoja odjeljenja u školama, visoke pozicije u preduzećima, ali htjeli su još. I htjeli su čak i ono što nije njihovo. Palili su manastire, čupali krstove sa kupola, ismijali su našu vjeru i svetinju, a nadaju se miru i sreći u novoj državi?

Ja ne dijelim ljude po vjeri i naciji, sudim im po djelima. Djela koja pamtim su slavlja zbog demoliranih crkava ili ples pobjede nad vatrom u kojoj gori manastir. Za njihova djela ja ću im oprostiti, lako ćemo za mene, ali znam da je neko gore sve to vidio, pa zvao se on Bog ili Allah, sigurna sam da mu nije po volji.
Erzsebet

#3360 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

Erzsebet wrote:
nellington wrote:
Image

Hvala što si postavio sliku, meni je sve vrijeme izlazio pogrešan link nakon što postavim post.

Elem, ne radi se ovdje ni o kakvom nacionalizmu, ne bih volio biti pogrešno shvaćen. Albin Kurti je čovjek koji je još u vrijeme Miloševića, usred Beograda, rekao kako priznaje jedino sud nezavisne Republike Kosovo, kada je uhapšen tokom studentskih demonstracija. To je čovjek koji nikad nije imao šovinističke izjave, niti je njegov pokret bio kriminaliziran, za razliku od Thaqija i sličnih njemu. Zbog toga on ne odgovara nijednoj struji, ni srpskoj, ni kosovskoj, a ustvari govori prave stvari. Kada su Albanci prekinuli svaki kontakt sa Srbijom, zahvaljujući Miloševiću, tada je i nastala parola pokreta Samoopredjeljenje, koja kaže "Jo negociata", odnosno "bez pregovora", a ustvari uopšte nije usmjereno protiv Srba kao naroda, nego protiv te politike, s kojom i ne treba pregovarati.
Erzsebet

#3361 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

Erzsebet wrote:http://novinar.me/index.php/balkan/item ... jveca-tuga
Kosovo - Moja najveća radost i najveća tuga

Piše: Martina Đokić

Poželjeh da vam ispričam priču zasnovanu na mojim sjećanjima i osjećanjima. Bez politike. Bez istorijskih činjenica. Poželjeh da vam kažem kako vas u mom kraju za dobrodošlicu u svoj dom posluže slatkom od šumskih jagoda i čašom hladne vode. Poželjeh da vam pričam o tome kako se iz mog sela naljepše vidi Mliječni put, i kako sam u ljetnim noćima satima znala uživati u tom prizoru. Poželjeh da vam kažem kako mi je omiljeni slatkiš djetinstva bilo tek skuvano domaće mlijeko u koji se razmuti koja kašika šećera, takozvana „varenika“ (ali taj slatkiš nema istu draž u drugim dijelovima svijeta). Poželjeh da vam pričam o mudrostima moje bake, o mudrostima izrečenim starinskom pameću i starinskim riječima. O mudrostima kojih više nema... Htjedoh vam pričati i o tome kako sam tamo sahranila sve svoje pretke, kako svake godine vraćamo sjećanja na njih slaveći njihovu slavu, i kako se tog dana okupi stotine ljudi iz raznih krajeva Balkana i Evrope, stotine ljudi koji su potekli iz tih nekoliko kuća u mom selu, na Kosovu.

Image

2Ali kako da vam ispričam te priče, a da ne kažem ništa o tome kako boli kada na Youtubeu gledam video Albanaca koji iz automobila snimaju rodni gradić moje majke, i govore kako će sve to vrlo brzo biti njihovo? Kako da vam ne kažem za ljude koji žive u enklavama sa rešetkama na prozorima, jer nisu sigurni ni u svojim rođenim kućama? Zar da ne spomonem silnu Ameriku koja vječito ratuje radi mira, i pri tome koristi oružje sa osiromašenim uranijumom, koje je zabranjeno? I još se usudi ubistvo na stotine civila nazvati operacijom „Milosrdni anđeo“! Kako da zažmirim na sve to?!

Rođena sam 1988. godine u Kosovskoj Mitrovici. Moju majku, kao i mnoge druge Srpkinje, porodila je babica albanske nacionalnosti, i to tada nije bilo ništa nesvakidašnje. Rodni list mi je bio dvojezični, na albanskom i srpskom jeziku. U školama su postojala odjeljenja sa nastavom na albanskom jeziku, a srpska odjeljenja su kao strani jezik učila albanski. Šef u firmi moje majke bio je Albanac – opet ništa nesvakidašnje. I svi su tako zajedno funkcionisali, učili i radili u miru i slozi... dok se ne završi radno vrijeme. A tada su počinjali protesti Albanaca koji su željeli da imaju svoju državu, državu Kosovo. Otac mi je u to vrijeme bio vojno lice i zbog sve te „frke“ je morao uvijek da bude u kasarni, a kući bi dolazio tek jednom u deset dana.

3Vrtić u koji sam išla nalazio se tačno pored famoznog mosta koji Kosovsku Mitrovicu sada dijeli na sjeverni i južni dio (srpski i albanski), i na tom mostu su se često dešavali sukobi Albanaca demonstranata sa policijom. Često bi taj sukob i halabuka znali da zalutaju i u dvorište mog vrtića, pa bi bezbjednost svih mališana tada bivala ozbiljno ugrožena. Roditelji su ludi od zabrinutosti preklinjali nadređene da ih puste sa posla, da bi se probili do vrtića i spasili svoju djecu. Nakon jednog ozbiljnog sukoba policije i demonstranata, vrtić je bio kamenovan i to je za moje roditelje bilo presudno – ispisali su me i odveli na čuvanje kod bake koja je živjela stotinama kilometara daleko. Bila je to za njih veoma teška odluka, jer su se morali odvojiti od svoje kćerke jedinice, ali nije bilo drugog načina, jer je Mitrovica postajala sve nesigurnija za život. Da, još tada, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina!

Naša bliska prijateljica je rodila kćer u Kosovskoj Mitrovici iste godine kada sam i ja rođena. Imala je komplikacije tokom porođaja, i trebala joj je hitna pomoć doktora. Nažalost, to veče je dežurni doktor bio Albanac koji je volio da ističe svoje negativne stavove prema Srbima. Pošto je on spavao, sestre i babica nisu smjele da ga probude jer je trebao da pomogne jednoj običnoj, nebitnoj Srpkinji! I ona je u bolovima čekala do zore. Hipokratova zakletva u tom momentu nije imala nikakvog smisla, očigledno. Da, još tada, krajem osamdesetih godina!

Ali nisu svi bili takvi. Našim prijateljima koji su živjeli u južnom dijelu Mitrovice jedne večeri je komšija Albanac pokucao na vrata i rekao im da bježe. Upozorio ih je da ne izlaze na vrata jer se ispred zgrade okupila masa koja planira da ih ubije. To veče su spakovali nekoliko osnovnih stvari, napustili svoj dom i pobjegli kroz prozor, preko krovova garaža. Most nisu smjeli da pređu, pregazili su Ibar i spasili živu glavu. Teta Zorica i danas žali za fotografijama koje su ostale u stanu, jer je sa njima izgubila uspomene na srećna vremena. Izgubili bi mnogo više od doma i fotografija, izgubili bi jedni druge, da nije bilo komšije Albanca koji mjeri ljude po duši, a ne po naciji. Da, čak tada, krajem devedesetih!

Kada sam imala tri godine, odselili smo se u Banjaluku, a moja veza sa Kosovom ostala je čvrsta i neraskidiva. Svaki ljetni raspust provodila sam tamo, u selu nadomak jezera Gazivode i u Zubinom Potoku, dok Mitrovicu godinama nisam posjećivala. Prije dvije godine sam napokon prošetala svojim rodnim gradom i prizor zaista nije bio lijep. Srpski dio grada je vrlo zapušten, ne gradi se, ne razvija, vrijeme je stalo. Mladi izlaze, studiraju, treniraju sportove i čini se kao da žive „kao sav normalan svijet“. A onda taj mir prekine bomba bačena na srpski objekat, i svi tada strepe gdje su njihovi najmiliji, i da li su izbjegli tu nesreću. Opasnost je uvijek tu negdje, jer ih od najljućih neprijatelja (nažalost, to je realno tako u ovom momentu) dijeli samo ulica ili most. Sa druge strane, albanski dio Mitrovice jednom riječju cvjeta. Zgrade se grade, naselja obnavljaju, sve napreduje, ide ka boljem, ide u skladu sa vremenom i sve to zahvaljujući podršci silne Amerike koja ulaže.

Nedavno sam razgovarala sa porodičnim prijateljem koji radi u Prištini, i imala sam priliku da pogledam neke fotografije i snimke. Ono što sam vidjela nije Balkan, to je Amerika! Podignut je spomenik Bilu Klintonu, maše se američkim zastavama, grafitima se zahvaljuje SAD-u za pomoć u proglašenju nezavisnosti, ali ono što je neosporivo – postali su i američka kolonija, jer nema toga što vlada Kosova smije uraditi mimo odobrenja tih svojih velikih američkih prijatelja. Ali kako su prostrli, neka tako i legnu.
Image
Srbi se i dalje bore za ono malo parče Kosova koje im je ostalo. Trvdoglavo su čuvali barikade, i po kiši, i po mrazu, smjenjivali su se, pjevali, plakali, ali barikade ni u jednom momentu nisu ostale same. Nedavno se desio „incident“ u kom je KFOR napao civile na barikadama, gađajući ih gumenim mecima i vodenim topovima. Mog ujaka su pogodili vodenim topom u lice i, ma koliko to bezazleno zvučalo, posljedice su bile ozbiljne. U vodi se nalazio sitni pijesak i ušao je ujaku u oči, usta, nos, grlo, pa je čak i nakon ukazane medicinske pomoći danima bio nesposoban da normalno gleda, diše i priča.

091Kada se desio taj incident, ja sam pokušala preko Twittera da pratim najnovija dešavanja i ljuto sam se pokajala. Bila sam u prilici da pročitam mnogo članaka albanskih novina, koji su govorili o tome kako su Srbi otvorili vatru na vojnike KFOR-a, a ovi im jadni uzvratili gumenim mecima i vodom. Čitati sve te neistine bilo je frustrirajuće i bolno, jer znala sam istinu iz prve ruke, a i sama istina je bila dovoljno bolna sama po sebi.

Zbog ovakvih stvari uvijek mrzim kada neko od mojih prijatelja Srba govori kako na Kosovo treba poslati vojsku da sve to riješi i završi agoniju. Lako je to govoriti ako tamo nemaš nikoga rođenog, nikoga dragog, ako je Kosovo za tebe samo simbol naše svetinje i tradicije, teritorije koju treba odbraniti. Za mene je Kosovo mnogo više: moje djetinjstvo, moja krv, moj drugi dom, moja najveća radost i moja najveća tuga. Pa zar se nismo svi već umorili od ratova?

Albanci su u Srbiji imali sve: slobodu rada, slobodu vjere, slobodu govora, svoja odjeljenja u školama, visoke pozicije u preduzećima, ali htjeli su još. I htjeli su čak i ono što nije njihovo. Palili su manastire, čupali krstove sa kupola, ismijali su našu vjeru i svetinju, a nadaju se miru i sreći u novoj državi?

Ja ne dijelim ljude po vjeri i naciji, sudim im po djelima. Djela koja pamtim su slavlja zbog demoliranih crkava ili ples pobjede nad vatrom u kojoj gori manastir. Za njihova djela ja ću im oprostiti, lako ćemo za mene, ali znam da je neko gore sve to vidio, pa zvao se on Bog ili Allah, sigurna sam da mu nije po volji.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3362 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by PipiDugaDevetka »

Martina Đokić wrote:Nedavno sam razgovarala sa porodičnim prijateljem koji radi u Prištini, i imala sam priliku da pogledam neke fotografije i snimke. Ono što sam vidjela nije Balkan, to je Amerika! Podignut je spomenik Bilu Klintonu, maše se američkim zastavama, grafitima se zahvaljuje SAD-u za pomoć u proglašenju nezavisnosti, ali ono što je neosporivo – postali su i američka kolonija, jer nema toga što vlada Kosova smije uraditi mimo odobrenja tih svojih velikih američkih prijatelja. Ali kako su prostrli, neka tako i legnu.
Tamo u Prištini, Kosovari trebaju podići spomenik ARBiH u vidu kipa Alije Izetbegovića (Ako porodica dozvoli s obzirom na vjeru). Alija Izetbegović je bio vrhovni k-dant ARBiH. Otor Bosne je omogućio brzu i laganu odluku Klintona da kazni nefer igrače, srbijanske političare tako što im je oduzeo dio teritorije.

Iste ovakve sentimentalne priče i opise događanja mogu napisati i Albanci sa Kosova opisujući viševjekovno stradanje.

Anđa Jolie treba da se stavi na čelo satanizatora srbijanskih političara, što ona i radi.

Živa bila Anđo!
Helikopter

#3363 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

POKRET "SAMOOPREDELJENJE" ORGANIZUJE NOVU BLOKADU

http://www.kurir-info.rs/vesti/pokret-s ... 173522.php

(0) Subota, 21. Januar, 2012.| Autor: Agencija BETA

Ostaćemo na prelazima dok Vlada Kosova ne uspostavi reciprocitet sa Srbijom u svim oblastima, rekao sekretar "Samoopredeljenja" Dardan Molićaj

Image

PRIŠTINA - Kosovski Pokret "Samoopredeljenje" održaće sutra novi protest i blokadu puteva na prelazima Merdare i Bela zemlja između Kosova i centralne Srbije.

Kako je saopšteno u Prištini, ta akcija će biti održana bez obzira na to što je Skupština Kosova van snage stavila prethodni zaključak kojim se od vlade traži da ostvari reciprocitet u odnosima sa Srbijom na političkom, ekonomskom i trgovinskom planu.

Posle sednice Predsedništva "Samoopredeljenja", njen sekretar Dardan Molićaj rekao je da odlučeno da se ne menja prethodno utvrđeni plan o blokadi prelaza Merdare i Bela zemlja.

"Sada postoji razlog više da se ne menja agenda blokade Srbije da uđe na Kosovo. Neće biti nikakve razlike u odnosu na proteste 14. januara, osim što će biti mnogo više građana", rekao je Molićaj.

On je rekao da očekuje da će ovog puta biti još više Albanaca van Kosova koji će doći na protest.

"Mi ćemo ostati na prelazima dok Vlada Kosova ne uspostavi reciprocitet sa Srbijom u svim oblastima", kazao je Molićaj.

Prema njegovim rečima, ta stranka ne smatra za shodno da od policije zatraži dozvolu za proteste i odbacio spekulacije da će blokirati institucije Kosova.

U Policiji Kosova kažu da nisu dobili zahtev za odobravanje protesta od Pokreta "Samoopredeljenje".

"Organizator protesta u nedelju nije dostavio zahtev niti je o tome obavestio Policiju Kosova, kako je to predviđeno Zakonom o javnim skupovima", rekao je portparol Policije Kosova Baki Keljani.

Policija Kosova je već sačinila operativni plan za proteste koji su najavljeni za nedelju, dodao je Keljani.

On je naveo da je glavni cilj plana opšta sigurnost na Kosovu, povećanje stepena bezbednosti, povećanje mera koja će omogučiti slobodno kretanje ljudi i roba na lokacijama na kojima je najavljeno održavanje protesta u regionima Prištine i Gnjilana.

"Delovaćemo u skladu s našim policijskim ovlašćenjima", kazao je Keljani, ostavljajući otvorenom mogućnost intervencije pripadnika policije, ako demonstranti ne budu poštovali zahtev da se raziđu.

Više od 30 policajaca i 50 demonstranata povređeno je u subotu, 14. januara, tokom blokade graničnih prelaza prema centralnoj Srbiji u organizaciji Pokreta "Samopredeljenje".
Bosnolog

#3364 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

TWEET THIS
RECOMMEND
VAŠ KOMENTAR
EMAIL
Švedska: Srbin osuđen na doživotnu robiju
20 Jan 2012 Izmijenjeno 18:31 CET
Image
Švedski sud osudio je u petak na doživotnu robiju Srbina Milića Martinovića zbog uloge koju je imao u masakru 40 ljudi u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine. http://balkans.aljazeera.net/makale/sve ... tnu-robiju
Treba isporucivat ratne zlocince svedskom sudu i platiti im da im sude,kod nas u nasem sudu nepravde dobivaju uvredljivo i ponizno male presude,.....
muha_sa

#3365 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by muha_sa »

Bosnolog wrote:
TWEET THIS
RECOMMEND
VAŠ KOMENTAR
EMAIL
Image
Švedski sud osudio je u petak na doživotnu robiju Srbina Milića Martinovića zbog uloge koju je imao u masakru 40 ljudi u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine. http://balkans.aljazeera.net/makale/sve ... tnu-robiju
Treba isporucivat ratne zlocince svedskom sudu i platiti im da im sude,kod nas u nasem sudu nepravde dobivaju uvredljivo i ponizno male presude,.....
kakvi oni moj dobri Bosnolog :-) kod njih doživotna maksimalno 20 i vozdra--još haman hotelski smještaj.
Bosnolog

#3366 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

muha_sa wrote:
Bosnolog wrote:
TWEET THIS
RECOMMEND
VAŠ KOMENTAR
EMAIL
Image
kakvi oni moj dobri Bosnolog :-) kod njih doživotna maksimalno 20 i vozdra--još haman hotelski smještaj.
Sto manje smeca u Bosni tim bolje po nju i njene gradane,....Za ovaj zlocin bi u nasem pravosudu dobio maximalno desetak godina,.....zatvor je zatvor,.....Slazem se da imaju bolje uslove,.samo ne zaboravi da u tim zatvorima ima mnogo vecih kriminalaca i budala neko kod nas,....Lezati s njima nije zabavno,........
muha_sa

#3367 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by muha_sa »

Bosnolog wrote: Sto manje smeca u Bosni tim bolje po nju i njene gradane,....Za ovaj zlocin bi u nasem pravosudu dobio maximalno desetak godina,.....zatvor je zatvor,.....Slazem se da imaju bolje uslove,.samo ne zaboravi da u tim zatvorima ima mnogo vecih kriminalaca i budala neko kod nas,....Lezati s njima nije zabavno,........
:thumbup:
CungaLunga

#3368 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by CungaLunga »

Turska obećava Kosovu pomoć u vojnoj industriji i obuci

Vojna delegacija Turske obećala je danas u Prištini pomoć Kosovskim bezbednosnim snagama (KBC) u oblasti vojne industrije i obuke.

"Vojna industrija i vojna obuka. To su dve važne tačke gde će Turska orijentisati svoju pomoć KBS-u", rekao je turski general Mehmet Četin na pres konferenciji posle sastanka s kosovskim ministrom za bezbednosne snage Agimom Čekuom.

Četin vodi 16-članu vojnu delegaciju Turske u višednevnoj poseti Prištini.

Prištinska štampa nedavno je pisala da će kosovska vlada tokom januara doneti odluku o promeni sektora bezbednosti i misije KBS, a Ministarstvo će imati na raspolaganju 11 meseci da koncipira novu misiju.

Čeku je, kako su tada naveli mediji, rekao da će KBS prerasti u vojsku u decembru ove godine, kada se očekuje da bude okončana "nadgledana nezavisnost", prema planu Martija Ahtisarija, a martu naredne godine ta formacija bi trebalo da dobije operativne kapacitete.

Kosovske bezbednosne snage su nastale iz Kosovskog zaštitnog korupusa, koji je zapravo nastao transformacijom nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

Čeku je danas rekao da je Turska jedna od država koje pružaju najveću podršku Kosovu i posebno KBS-u.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/30260 ... ji-i-obuci

Kao sto je jedan od komentatora napisao; treba sad Rusija da posalje Srbima jos jednu ikonu :D
Bosnolog

#3369 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Image
Image
Image
Bosnolog

#3370 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

86. zemlja: I Gana priznala nezavisnost Kosova
T. C. | 23. 01. 2012. • 18:26

Image
Gana je 86. zemlja koja je priznala nezavisnu Republiku Kosovo, saopšteno je iz Kabineta zamjenika premijera Kosova, Behxheta Pacollija. U saopštenju se navodi da je Vlada Gane u ponedeljak odlučila da prizna Kosovo, o čemu je zvanično obavješten Pacolli.
Helikopter

#3371 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

Demobilisani borac Ajet Mehmeti već dvije godine na ulici

Zbog neimaštine morao prodati kuću koju je napravio uz pomoć dobrih ljudi

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... evini.html

Autor F. N. | Objavljeno 23.01.2012. u 01:24

Image
Devastirana kuća u kojoj trenutno boravi
Demobilisani borac Ajet Mehmeti, koji je za vrijeme rata bio na liniji u Tarčinu, gotovo dvije godine preživljava tražeći po ulici mjesto gdje bi mogao prenoćiti. Trenutno živi u devastiranoj kući na Ilidži i kaže da ne zna ko je njen vlasnik.

Poslije rata Mehmeti je napravio kuću svojim trudom i uz pomoć dobrih ljudi, ali zbog velikih dugovanja i neimaštine morao ju je prodati za 16.000 KM, od čega je polovina novca pripala njegovoj tadašnjoj supruzi. Mehmeti kaže da je kuća bila mala i nije mnogo vrijedila.

- Unutra nije bilo vode ni struje. Tu sam živio s bivšom suprugom i sinom, imali smo dvije polunamještene sobe, a pošto je bilo dosta svađe i porodičnih problema, rastali smo se - dodaje Mehmeti.

Od Centra za socijalni rad u skorije vrijeme nije tražio pomoć, jer ni prije mu, kako kaže, nisu htjeli izaći ususret. Ovaj demobilisani borac nema nikoga od rodbine kod koga bi mogao prenoćiti i kaže da žali što nije izgubio život u ratu, jer je sada u mnogo težoj situaciji nego što je bio 1992. godine.

- Otišao bih iz ove zemlje, samo nemam gdje, a rijetki su oni koji mi hoće pomoći da zaradim, samo da preživim - kaže Mehmeti.

Ovaj beskućnik svako jutro, kako kaže, ustaje u pet sati, jer zbog velikih minusa tokom noći ne može zaspati u ruševini. Ode u pekaru ili, ako je otvoren neki kafić, da se malo ugrije.

Mehmeti moli sve one koji mu na bilo koji način mogu pomoći ili mu dati neki posao da ga kontaktiraju na broj telefona 062/806-825.

Volio bi raditi

Mehmeti kaže da mu ljudi ponekad daju nešto hrane i zahvalan im je na tome, ali bi on najviše volio da mu neko ponudi bilo kakav posao, barem na nekoliko dana. Trenutno cijepa drva i istovara ugalj ako ga ko pozove, ali i toga je sve manje.

Image
Mehmeti: Nema rodbine

---------------------------------------------------------------------------
APEL!
Dragi Albanci, svi vi koji posjecujete i citate ovaj portal sarajevo-x i ovu temu Iz Kosova, Albanije, Dijaspore drzava EU i USA. Svi vi Albanci koji mozete pokazite svoj humanizam i solidarnost i pomozite ekonomski i na sve druge moguce nacine vasim po porijeklu Albancima, njihovoj djeci i rodbini a koji su se nasli iz raznoraznih razloga u teskoj ekonomskoj i svakoj drugoj teskoj situaciji na prostoru bivsih drzava Yu: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Grcke. Ako mozete obezbjedite im uslove povratka na Kosovo i u Albaniju ako su spremni da zive tamo ili ako zele da ostanu da zive u njihovim maticnim drzavama gdje su rodjeni. Pomozite im odmah ekonomski preko vasih Ambasada, NVO udruzenja, Dijaspore i drugih organizacija da dobijaju neku redovnu ekonomsku pomoc/penziju, donacije za kupovanje stana, posao, otvaranje radnji i sve sto je tim po porjeklu albancima i njihovoj djeci potrebno za normalni zivot jer njihove maticne drzave u kojima su rodjeni im to izgleda sto je naravno sramota to ne mogu obezbjediti.

Isto tako mole se i po porjeklu Albanci rodjeni u Bosni i Hercegovini i koji zive i rade u BiH a koji su situirani da pomognu na sve moguce nacine po porjeklu svojim sunarodnicima sirom BiH a koji se nalaze u raznoraznim teskim situacijama.

Isto tako bi bilo pametno i konstruktivno da sve firme u Bosni i Hercegovini koje posluju sa Kosovom i Albanijom i izvoze tamo svoje robe i usluge zaposle ove po porjeklu Albance rodjene u Bosni i Hercegovini u svojim firmama a koji im mogu zbog poznavanja jezika i svega ostalog biti od velike koristi za sve involvirane strane ili poslovne partnere.

Pomoc za Ajet Mehmeti: Mehmeti moli sve one koji mu na bilo koji način mogu pomoći ili mu dati neki posao da ga kontaktiraju na broj telefona 062/806-825.
Helikopter

#3372 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

POLICIJA KOSOVA SPREČILA DOLAZAK DEMONSTRANATA IZ ALBANIJE

http://www.kurir-info.rs/vesti/policija ... 173858.php

(1) Nedelja, 22. Januar, 2012.| Autor: Agencija BETA

Policija Kosova je saopštila da su autobusi iz Albanije zaustavljeni kod prelaza Vrbnica jer nisu imali dokumentaciju potrebnu za prelazak granice. Policija kaže da je nekima od putnika naređeno da se vrate u Albaniju

Image

PRIŠTINA - Policija Kosova je zabranila ulazak na Kosovo dva autobusa sa državljanima Albanije. Oni su bili krenuli da se pridruže učesnicima protesta koje na prelazima ka Srbiji organizuje pokret kosovskih Albanaca Samoopredelenje.

Policija Kosova je saopštila da su autobusi iz Albanije zaustavljeni kod prelaza Vrbnica jer nisu imali dokumentaciju potrebnu za prelazak granice. Policija kaže da je nekima od putnika naređeno da se vrate u Albaniju, saopštila je PK.

Policija je saopštila da je preko prelaza Merdare na Kosovo ušlo pet kamiona sa robom iz Srbije. Istovremeno preko prelaza Bela zemlja su ušla tri kamiona. Za sada nema potpune blokade ta dva prelaza, informiše PK.

Demonstranti blokiraju jednu kolovoznu traku kod mostova na ulazu u Podujevo, prema prelazu Merdare, odnosno na prilazima prelazu Bela zemlja. Na oba prelaza je za sada stanje mirno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3373 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by PipiDugaDevetka »

Helikopter wrote:Demobilisani borac Ajet Mehmeti već dvije godine na ulici

Zbog neimaštine morao prodati kuću koju je napravio uz pomoć dobrih ljudi

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... evini.html

Autor F. N. | Objavljeno 23.01.2012. u 01:24

Image
Devastirana kuća u kojoj trenutno boravi
Demobilisani borac Ajet Mehmeti, koji je za vrijeme rata bio na liniji u Tarčinu, gotovo dvije godine preživljava tražeći po ulici mjesto gdje bi mogao prenoćiti. Trenutno živi u devastiranoj kući na Ilidži i kaže da ne zna ko je njen vlasnik.

Poslije rata Mehmeti je napravio kuću svojim trudom i uz pomoć dobrih ljudi, ali zbog velikih dugovanja i neimaštine morao ju je prodati za 16.000 KM, od čega je polovina novca pripala njegovoj tadašnjoj supruzi. Mehmeti kaže da je kuća bila mala i nije mnogo vrijedila.

- Unutra nije bilo vode ni struje. Tu sam živio s bivšom suprugom i sinom, imali smo dvije polunamještene sobe, a pošto je bilo dosta svađe i porodičnih problema, rastali smo se - dodaje Mehmeti.

Od Centra za socijalni rad u skorije vrijeme nije tražio pomoć, jer ni prije mu, kako kaže, nisu htjeli izaći ususret. Ovaj demobilisani borac nema nikoga od rodbine kod koga bi mogao prenoćiti i kaže da žali što nije izgubio život u ratu, jer je sada u mnogo težoj situaciji nego što je bio 1992. godine.

- Otišao bih iz ove zemlje, samo nemam gdje, a rijetki su oni koji mi hoće pomoći da zaradim, samo da preživim - kaže Mehmeti.

Ovaj beskućnik svako jutro, kako kaže, ustaje u pet sati, jer zbog velikih minusa tokom noći ne može zaspati u ruševini. Ode u pekaru ili, ako je otvoren neki kafić, da se malo ugrije.

Mehmeti moli sve one koji mu na bilo koji način mogu pomoći ili mu dati neki posao da ga kontaktiraju na broj telefona 062/806-825.

Volio bi raditi

Mehmeti kaže da mu ljudi ponekad daju nešto hrane i zahvalan im je na tome, ali bi on najviše volio da mu neko ponudi bilo kakav posao, barem na nekoliko dana. Trenutno cijepa drva i istovara ugalj ako ga ko pozove, ali i toga je sve manje.

Image
Mehmeti: Nema rodbine

---------------------------------------------------------------------------
APEL!
Dragi Albanci, svi vi koji posjecujete i citate ovaj portal sarajevo-x i ovu temu Iz Kosova, Albanije, Dijaspore drzava EU i USA. Svi vi Albanci koji mozete pokazite svoj humanizam i solidarnost i pomozite ekonomski i na sve druge moguce nacine vasim po porijeklu Albancima, njihovoj djeci i rodbini a koji su se nasli iz raznoraznih razloga u teskoj ekonomskoj i svakoj drugoj teskoj situaciji na prostoru bivsih drzava Yu: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Grcke. Ako mozete obezbjedite im uslove povratka na Kosovo i u Albaniju ako su spremni da zive tamo ili ako zele da ostanu da zive u njihovim maticnim drzavama gdje su rodjeni. Pomozite im odmah ekonomski preko vasih Ambasada, NVO udruzenja, Dijaspore i drugih organizacija da dobijaju neku redovnu ekonomsku pomoc/penziju, donacije za kupovanje stana, posao, otvaranje radnji i sve sto je tim po porjeklu albancima i njihovoj djeci potrebno za normalni zivot jer njihove maticne drzave u kojima su rodjeni im to izgleda sto je naravno sramota to ne mogu obezbjediti.

Isto tako mole se i po porjeklu Albanci rodjeni u Bosni i Hercegovini i koji zive i rade u BiH a koji su situirani da pomognu na sve moguce nacine po porjeklu svojim sunarodnicima sirom BiH a koji se nalaze u raznoraznim teskim situacijama.

Isto tako bi bilo pametno i konstruktivno da sve firme u Bosni i Hercegovini koje posluju sa Kosovom i Albanijom i izvoze tamo svoje robe i usluge zaposle ove po porjeklu Albance rodjene u Bosni i Hercegovini u svojim firmama a koji im mogu zbog poznavanja jezika i svega ostalog biti od velike koristi za sve involvirane strane ili poslovne partnere.

Pomoc za Ajet Mehmeti: Mehmeti moli sve one koji mu na bilo koji način mogu pomoći ili mu dati neki posao da ga kontaktiraju na broj telefona 062/806-825.
Što samo Albanci. Stavite u apelu Albanci i svi ostali dobri ljudi....?
Helikopter

#3374 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Helikopter »

ANALITIČARI: VOJSKA KOSOVA PRETNJA ZA BEZBEDNOST REGIONA

http://www.kurir-info.rs/vesti/kriza-na ... 171734.php

(25) Ponedeljak, 16. Januar, 2012.| Autor: Agencija TANJUG

Orhan Dragaš
Image
Kosovo, ako formira vojsku, može da predstavlja pretnju po bezbednost u regionu, jer vrlo dobro znamo da je to još teritorija sa ozbiljnom stopom kriminala, trgovinom narkoticima, ljudima, kaže Orhan Dragaš

BEOGRAD - Prerastanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Vojsku Kosova, što za kraj godine najavljuju vlasti u Prištini, predstavljalo bi pretnju bezbednosti u regionu, ocenili su danas vojni analitičari.

"Kosovo, ako formira vojsku, može da predstavlja pretnju po bezbednost u regionu, jer vrlo dobro znamo da je to još teritorija sa ozbiljnom stopom kriminala, trgovinom narkoticima, ljudima. Teško mi je da zamislim da će Kosovo imati svoju vojsku i svoje Ministarstvo odbrane", izjavio je Tanjugu direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš .

Prema njegovim rečima, problematičan je i finansijski aspekt transformacije, budući da Kosovo, kao teritorija koja nije ekonomski samoodrživa, ne može da finansira oružane snage, i to bi bilo moguće samo uz pomoć međunarodnih "sponzora". Vojni analitičar Aleksandar Radić takođe smatra da za realizaciju najave prištinskih vlasti u ovom trenutku ne postoji mogućnost jer bi to bio "otvoreni izazov bezbednosti samog Kosova".

Mogućnost da Kosovske bezbednosne snage postanu Vojska Kosova pobudila bi "sumnje u dobronemernost i otvorenost namera" NATO snaga, rekao je Radić. On je ocenio da konstituisanje Vojske Kosova ne bi zahtevalo drastične izmene sadašnje formacije, odnosno KBS, i da bi se ta transformacija svela na izgradnju izvršnih instanci i jačanje administrativnih kapaciteta.

Radić takođe ističe da bi bilo i politički i bezbednosno neprihvatljivo nazvati buduću formaciju Vojskom Kosova. Kako su naveli mediji u Prištini, kosovska vlada će tokom januara doneti odluku o promeni sektora bezbednosti i misije KBS, a Ministarstvo će imati na raspolaganju 11 meseci da koncipira novu misiju.

Prema rečima takozvanog kosovskog ministra za bezbednosne snage Agima Čekua, KBS će prerasti u vojsku u decembru ove godine, kada se očekuje, kako pišu mediji, da bude okončana "nadgledana nezavisnost", a martu naredne godine ta formacija bi trebalo da dobije operativne kapacitete. Kosovske bezbednosne snage su nastale iz Kosovskog zaštitnog korupusa, koji je zapravo nastao transformacijom nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.
andromeda101

#3375 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by andromeda101 »

Pa ne može sve biti lako i glatko za VS, kad bude "vraćala" Kosovo pod Srbiju.

Neki izazov mora da postoji. Pa neće valjda opet protiv golorukog naroda na Kosovu.

Što je fer, fer. A i biće zanimljivije.
Post Reply