Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
dallton

#3351 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by dallton »

burek_in_space wrote:
dallton wrote:
Sad ce autoput NY City - Las vegas i privatizacija naftne industrije na Aljasci :D I nek znaju juznjaci da smo mi bolji dio Unije, i da se u zajednickim institucijama borimo za svoja ustavom zagarantovana prava :lol: :lol:
Jel ruski kapital u pitanju?! :mrgreen: :skoljka: :run: (dosta OT od mene) :D
Upravo - gasprom :lol:
Prpa.ba

#3352 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Prpa.ba »

ja.neron wrote:ma dosta više obame i mekejna pa obadvojca su otišla u izrael i podražali jevreje i nakon toga su tek rekli da podržavaju mirno rješenje na Bliskom istoku

A nama u Bosni je Izrael bitan zbog toga sto.... ? :-)
dallton

#3353 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by dallton »

Prpa.ba wrote:
ja.neron wrote:ma dosta više obame i mekejna pa obadvojca su otišla u izrael i podražali jevreje i nakon toga su tek rekli da podržavaju mirno rješenje na Bliskom istoku

A nama u Bosni je Izrael bitan zbog toga sto.... ? :-)
Dobro pitanje
ahuseino

#3354 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Posto ovo pitanlje ima potencijal da se razvije u dublju raspravu, ja bih predlozio da se ista odvija na odgovarajuchem forumu:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=51240

Izrael i Satanistichka USA... :-)
Kenozoik

#3355 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Kenozoik »

ahuseino wrote:A sta chemo sa konjem Liebermanom? Oche li se convert u GOP?

Biche njega 2 godine...
Sumnjam. On mozda jeste izdajica, ali dijeli misljenje sa demokratima sto se tice ekonomije, health care, vrhovnog suda itd. Republikanci ga hoce, ali da bi presao on bi morao okrenute ledja na sve te svari za koje godinama radi. Nikom nece biti drag, ali mislim da ce demokrati jos uvijek (u glavnom) moci racunati na njegov glas.
Kenozoik

#3356 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Kenozoik »

p.s. Ako Obama sad jos pobjedi u North Carolina, uzet ce 379 elektorska glasa, sto je isto koliko je uzeo Clinton 96e. Sa 52% ukupnog birackog tijela, Obama ima veci procenat glasova nego bilo koji demokratski kandidat od Cartera (76e). Kako stvari trenutno stoje, demokrati imaju 56 mjesta u senatu, ali vjerujem da ce do nocas imati 57 nakon sto se sve skonta u Oreganu. Situacija je komplikovana u Minesoti... izgleda da ce morati prebrojiti glasove, mada mislim da su republikanci tu ipak zadrzali mjesto. U Georgi je slicna situacija.
jeza u ledja

#3357 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

I zvanicno, Rahm Emmanuel ce biti novi white house chief of staff.

Prvo pa.....Jevrej. :D
Emanuel was born in Chicago, Illinois in 1959. His father, the Jerusalem-born Benjamin M. Emanuel, is a pediatrician and was a member of the Irgun, a militant Zionist group treated as a terrorist organization during British rule.
Image
Last edited by jeza u ledja on 05/11/2008 21:42, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#3358 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Kenozoik wrote:p.s. Ako Obama sad jos pobjedi u North Carolina, uzet ce 379 elektorska glasa, sto je isto koliko je uzeo Clinton 96e. Sa 52% ukupnog birackog tijela, Obama ima veci procenat glasova nego bilo koji demokratski kandidat od Cartera (76e). Kako stvari trenutno stoje, demokrati imaju 56 mjesta u senatu, ali vjerujem da ce do nocas imati 57 nakon sto se sve skonta u Oreganu. Situacija je komplikovana u Minesoti... izgleda da ce morati prebrojiti glasove, mada mislim da su republikanci tu ipak zadrzali mjesto. U Georgi je slicna situacija.
Ja mislim da sa NC ima 364, al neise.
ahuseino

#3359 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Kenozoik wrote:
ahuseino wrote:A sta chemo sa konjem Liebermanom? Oche li se convert u GOP?

Biche njega 2 godine...
Sumnjam. On mozda jeste izdajica, ali dijeli misljenje sa demokratima sto se tice ekonomije, health care, vrhovnog suda itd. Republikanci ga hoce, ali da bi presao on bi morao okrenute ledja na sve te svari za koje godinama radi. Nikom nece biti drag, ali mislim da ce demokrati jos uvijek (u glavnom) moci racunati na njegov glas.
Mislim da je sve ovo trebalo rechi u proslom vremenu...

Kako bi drugachije isao sa i 'kampanjirao' za McCaina koji se od prajmriza potpuno povukao sa sredine u desno.

Znachi konj ide i kampanjira za konzervativne ciljeve... a on 'nakav Demokrat-a... lafo... Ne znam kako che ovo lezati sa partijom, koja mu opet ne moze ni dati nogu s obzirom na njegovu seniority i s tim sto ipak ima svoje sljedbenike...

On sebe momentalno smatra neovisnim...

Zna li iko jeli ga i zvanichno broje u D ili I?
jeza u ledja

#3360 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Zvanicno je I jer je na zadnjim izborima ucestvovao tako, ali mislim da ga za potrebe nekih komisija, komiteta i ostalih zajebancija u Senatu racunaju kao D. Slicno vazi i za Sandersa, koji je doduse (za americke pojmove) ultraljevicar.
_veleposlanik

#3361 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by _veleposlanik »

jeza u ledja wrote:I zvanicno, Rahm Emmanuel ce biti novi white house chief of staff.

Prvo pa.....Jevrej. :D
Emanuel was born in Chicago, Illinois in 1959. His father, the Jerusalem-born Benjamin M. Emanuel, is a pediatrician and was a member of the Irgun, a militant Zionist group treated as a terrorist organization during British rule.
Image
:D
sve je puka slucajnost... i Biden je Zionist - ponosan. svaka cast, nema sta...
u ovom slucaju, zavjera se dokazuje. da li iko od vas zna koliko cionista zauzimaju kljucne pozicije u USA? da li se mozete usuditi istraziti malo o tom? i navesti pozicije istih? ili je sve puka slucajnost?

bas mi je drago da je vama veselo... :)
dallton

#3362 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by dallton »

evo ga opet.....
jeza u ledja

#3363 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Ma svi smo mi cionisti! Juhuhuhuhu ne mozes nam nista, nja nja nja. :zzzz:
rado_vidjen

#3364 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by rado_vidjen »

:D :D :D ..vrebo je iza coska...i docekao :P
MA DAJ...

#3365 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by MA DAJ... »

jefferson wrote:
trinaesti wrote:ovo je priprema terena za dolazak nekog jos goreg od dzordz busha i za jos goru politiku nego onu koju je vodila bushova administracija.

dali su mejsto predsjednika amerike afro-amerikancu, dali su mu mjesto ali i gomilu problema.

a on realno ne moze radikalno nista da promjeni.

pokusat ce se fokusirati na unutrasnje probleme a ne na vanjske. vjerovatno njegov fokus nece biti irak i afganistan, ali da ce povuci vojsku otamo, nece.
niti ce zatvoriti guantanamo.

ali radit ce na uklanjanju sadasnjih zakona i procedura oko drzavne sigurnosti.

i polako proci ce i 4 godine, a on nece biti toliko uspjesan kao sto se sada cini.

nece jer probleme amerike ne rjesava jedan covjek. najmanje predsjednik amerike.

on je tu samo lice koje vide ljudi na tv.u.

odluke se donose daleko od ociju javnosti i amerikom ne vlada obama kao sto nije vladao ni bush.

i oni ce uciniti sve da se narod koji je sada glasao za njega, razocara, a onda ce se desiti novi 11 septembar za sta ce indirektno ili direktno u ocima javnosti
biti afroamerikanac, demokrata obama.

i tu ce sa svojom predizbornom kampanjom uletiti daleko ostriji i daleko gori lik nego sto je bio i bush.

i povest ce glasace koji ce ga masovno podrzati u novi rat.

sa iranom.

sve ovo za samo 4 godine.

a vi i dalje sanjajte o napretku americke demokratije.

dok u guantanamu torturisu ljude vec punih 7 godina.

dok u iraku svakodnevno salju ljude u smrt, a mi ih vidimo na americkim kanalima kao bombase samoubice.
Vise gluposti i kretenizma a manje znanja u jednom postu odavne neprocita!

Jeferson,jako si plitak u razmisljanju i nejavljaj se vise sa ovakvim svojim komentarima...trineska je baksuzna stvar,ali mislim da ovoga puta je upravu i ne baksuzira,nego realno razmislja...svaka cast 13-ka i odlicno si objasnio situaciju.
Last edited by MA DAJ... on 05/11/2008 22:46, edited 1 time in total.

#3366 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by location »

Nema boljeg dana da se neko osjeca kao Amerikanac!!! Ali nije samo Amerika ponosna, citav svjet je ponosan. Neka neko prica da se uvlacim u necije rupe, ali I AM PROUD TO BE AN AMERICAN!!!!!!!!!!!!!!!!
jeza u ledja

#3367 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

MA DAJ... wrote:
jefferson wrote:
trinaesti wrote:ovo je priprema terena za dolazak nekog jos goreg od dzordz busha i za jos goru politiku nego onu koju je vodila bushova administracija.

dali su mejsto predsjednika amerike afro-amerikancu, dali su mu mjesto ali i gomilu problema.

a on realno ne moze radikalno nista da promjeni.

pokusat ce se fokusirati na unutrasnje probleme a ne na vanjske. vjerovatno njegov fokus nece biti irak i afganistan, ali da ce povuci vojsku otamo, nece.
niti ce zatvoriti guantanamo.

ali radit ce na uklanjanju sadasnjih zakona i procedura oko drzavne sigurnosti.

i polako proci ce i 4 godine, a on nece biti toliko uspjesan kao sto se sada cini.

nece jer probleme amerike ne rjesava jedan covjek. najmanje predsjednik amerike.

on je tu samo lice koje vide ljudi na tv.u.

odluke se donose daleko od ociju javnosti i amerikom ne vlada obama kao sto nije vladao ni bush.

i oni ce uciniti sve da se narod koji je sada glasao za njega, razocara, a onda ce se desiti novi 11 septembar za sta ce indirektno ili direktno u ocima javnosti
biti afroamerikanac, demokrata obama.

i tu ce sa svojom predizbornom kampanjom uletiti daleko ostriji i daleko gori lik nego sto je bio i bush.

i povest ce glasace koji ce ga masovno podrzati u novi rat.

sa iranom.

sve ovo za samo 4 godine.

a vi i dalje sanjajte o napretku americke demokratije.

dok u guantanamu torturisu ljude vec punih 7 godina.

dok u iraku svakodnevno salju ljude u smrt, a mi ih vidimo na americkim kanalima kao bombase samoubice.
Vise gluposti i kretenizma a manje znanja u jednom postu odavne neprocita!

Jeferson,jako si plitak u razmisljanju i nejavljaj se vise sa ovakvim svojim komentarima...trineska je baksuzna stvar,ali mislim da ovoga puta je upravu i ne baksuzira,nego realno razmislja...svaka cast 13-ka i odlicno si objasnio situaciju.
Oprosti, sta je tacno objasnio? Da li je objasnio kako je kako tvrdi 'pripremljen teren za nekog novog Dzordza Busha'? Zar nije poprilicno besmisleno tvrditi da su dali nekom drugom vlast u ruke samo zato da bi zabrljao pa da bi se ovi mogli vratiti na vlast?!? :? I ako je on tu postavljen, a u stvari nema kontrolu ni nad cim, zasto je onda uopste bitno ko je postavljen? Mislim, teorija je puna rupcaga.
Ostale stvari su otprilike 'otkrivanje tople vode'. To da nije jedini on koji donosi odluke, pa naravno, ni u jednoj demokratskoj drzavi ne pita se samo jedan covjek za sve. Ili to da nece moci napraviti radikalne poteze, kao sto neko rece ranije, Amerika je kao veliki brod koji se sporo pokrece i zaustavlja.
Dalje, ako je Obami jedna od glavnih ideja - da se povuce iz Iraka, da ne napada zemlje bez potrebe, da se prestane sa mucenjem i zatvaranjem neduznih ljudi i da se pregovara sa Iranom, zasto onda ocekivati da ce uraditi bas suprotno od toga??? Ne kazem da ce sve to napraviti, ali malo je besmisleno tvrditi da se cilja na potpuno suprotno.
Na kraju, cijeli post 13-ice je u stvari napisan samo iz jedinog razloga da bi se izrugivao necemu sto vecina ljudi smatra historijskom prekretnicom za SAD, ali i za svijet. 13-ica se u postu sprda s time sto je Obama crnac, kao u stilu 'dali su afroamerikancu da bude predsjednik', valjda sugerirajuci da je narod toliko glup da glasaju za Obamu samo zato sto je crnac.
Tacno, nista necemo znati dok se stvari ne pocnu sprovoditi u djelo. Ko zna kakav ispadne Obama. Ali 13-ica ne govori o tome, vec unaprijed tvrdi da je Amerika osudjena na propast i to bas zato sto su izabrali afroamerikanca, aludirajuci na to je da je Obama tu valjda kao egzoticni modni detalj za pred kamere.
To govori da 13-ica ili, sto predpostavljam da je slucaj, ne zna dovoljno o Obami, ili drugo, gore - da je rasista.
rado_vidjen

#3368 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by rado_vidjen »

location wrote:Nema boljeg dana da se neko osjeca kao Amerikanac!!! Ali nije samo Amerika ponosna, citav svjet je ponosan. Neka neko prica da se uvlacim u necije rupe, ali I AM PROUD TO BE AN AMERICAN!!!!!!!!!!!!!!!!
zar nisi bosanac :D
klixober

#3369 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by klixober »

Mislim da je u svijetu doslo do tacke kljucanja i moglo je da zavrsi ili trecim svjetskim ratom,nekom globalnom katastrofom mnogo vecom od finansijske,ili...
...svi smo se nadali necemu boljem i promjenama na bolje,a te promjene vidimo u Obami.
Ne treba gajiti iluzije da ce se stvari drasticno promijeniti,ali ovo je prvi korak ka boljem i sigurnijem svijetu.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#3370 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Latina »

komeba wrote:Mislim da je u svijetu doslo do tacke kljucanja i moglo je da zavrsi ili trecim svjetskim ratom,nekom globalnom katastrofom mnogo vecom od finansijske,ili...
...svi smo se nadali necemu boljem i promjenama na bolje,a te promjene vidimo u Obami.
Ne treba gajiti iluzije da ce se stvari drasticno promijeniti,ali ovo je prvi korak ka boljem i sigurnijem svijetu.
Potpisujem, i zaista zalim one koji misle da je podrska Obami ( barem kad je moja radost i olaksanje u pitanju ) vid glorifikacije Amerike. Daleko od toga. Radi se o tome da se predugo na predrzak nacin previse ljudi ( drzava ) vuklo za nos ( i gore od toga ) na nacin Big Brothera koji sve zna najbolje i - nema diskusije. Takav nacin vanjske politike je neodrziv bez velikih posljedica po onoga ko sprovodi tu politiku, i presretna sam sto pobjeda B.H.Obame indicira da je mnogo Amerikanaca to napokon shvatilo.
ahuseino

#3371 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

komeba wrote:Mislim da je u svijetu doslo do tacke kljucanja i moglo je da zavrsi ili trecim svjetskim ratom,nekom globalnom katastrofom mnogo vecom od finansijske,ili...
... Pa promjeniche se toliko koliko je bilo drugachije za Klintonove "vladavine", mozda chak i vishe, s obzirom da ima i kuchu i senat na svojoj strani. Nema iluzija, to che biti tako, samo sto neche odmah, jer nama se kupila odmah. Sta znachi drastichno, ne znam... sigurno ne Svedska...

Sve ove issues na kojima je "trchao" che sada malo stati na back burner, jer treba jedno godinu do dvije posvetiti paznju ekonomiji...
turban

#3372 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by turban »

Zadnjih 50 godina Americki predsednici(demokrate ili republikanci)vodili su ratove pot motom "mi smo za mir".Ne ocekujte previse.Amerika ima vec sada zacrtane planove za rekao bih narednih 20 godina.Obama je samo radost za oci i usi,vise nista.Zivi bili pa vidjeli.
glavutan

#3373 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by glavutan »

Jebem ga, jes' da mi Ameri svojom arogancijom (a valjda znaju da to tako moze jer znaju da imaju batinu najvecu u ruci) ali iskreno priznajem da mi je drago sto je tip dobio izbore.
Jednostavno zato sto, ako nista drugo, daje ti nadu da moze biti bolje.
Filozofa koji sve znaju i kojima je sve crno mi je pun djilkan.
Mene samog mi je ponekad pun djilkan zbog predrasuda koje imam prema toj naciji no samo idioti ne mijenjaju misljenje.

Stoga, govor sto ga je odrzao u New Hampshir-u nije blentaranje dileje vec drzavnika.
Nekoga ko je pod svoju zastavu stavio i bijele i crne i zute i sve boje i nijanse ofarbane koze i rekao im "Ima nade".
I sto je najbolje vjeruju mu.

Sretno vam Ameri!
A i nama s vama!
I want to congratulate Senator Clinton on a hard-fought victory here in New Hampshire.

A few weeks ago, no one imagined that we’d have accomplished what we did here tonight. For most of this campaign, we were far behind, and we always knew our climb would be steep.

But in record numbers, you came out and spoke up for change. And with your voices and your votes, you made it clear that at this moment – in this election – there is something happening in America.

There is something happening when men and women in Des Moines and Davenport; in Lebanon and Concord come out in the snows of January to wait in lines that stretch block after block because they believe in what this country can be.

There is something happening when Americans who are young in age and in spirit – who have never before participated in politics – turn out in numbers we’ve never seen because they know in their hearts that this time must be different.

There is something happening when people vote not just for the party they belong to but the hopes they hold in common – that whether we are rich or poor; black or white; Latino or Asian; whether we hail from Iowa or New Hampshire, Nevada or South Carolina, we are ready to take this country in a fundamentally new direction. That is what’s happening in America right now. Change is what’s happening in America.

You can be the new majority who can lead this nation out of a long political darkness – Democrats, Independents and Republicans who are tired of the division and distraction that has clouded Washington; who know that we can disagree without being disagreeable; who understand that if we mobilize our voices to challenge the money and influence that’s stood in our way and challenge ourselves to reach for something better, there’s no problem we can’t solve – no klix we cannot fulfill.

Our new American majority can end the outrage of unaffordable, unavailable health care in our time. We can bring doctors and patients; workers and businesses, Democrats and Republicans together; and we can tell the drug and insurance industry that while they’ll get a seat at the table, they don’t get to buy every chair. Not this time. Not now.

Our new majority can end the tax breaks for corporations that ship our jobs overseas and put a middle-class tax cut into the pockets of the working Americans who deserve it.

We can stop sending our children to schools with corridors of shame and start putting them on a pathway to success. We can stop talking about how great teachers are and start rewarding them for their greatness. We can do this with our new majority.

We can harness the ingenuity of farmers and scientists; citizens and entrepreneurs to free this nation from the tyranny of oil and save our planet from a point of no return.

And when I am President, we will end this war in Iraq and bring our troops home; we will finish the job against al Qaeda in Afghanistan; we will care for our veterans; we will restore our moral standing in the world; and we will never use 9/11 as a way to scare up votes, because it is not a tactic to win an election, it is a challenge that should unite America and the world against the common threats of the twenty-first century: terrorism and nuclear weapons; climate change and poverty; genocide and disease.

All of the candidates in this race share these goals. All have good ideas. And all are patriots who serve this country honorably.

But the reason our campaign has always been different is because it’s not just about what I will do as President, it’s also about what you, the people who love this country, can do to change it.

That’s why tonight belongs to you. It belongs to the organizers and the volunteers and the staff who believed in our improbable journey and rallied so many others to join.

We know the battle ahead will be long, but always remember that no matter what obstacles stand in our way, nothing can withstand the power of millions of voices calling for change.

We have been told we cannot do this by a chorus of cynics who will only grow louder and more dissonant in the weeks to come. We’ve been asked to pause for a reality check. We’ve been warned against offering the people of this nation false hope.

But in the unlikely story that is America, there has never been anything false about hope. For when we have faced down impossible odds; when we’ve been told that we’re not ready, or that we shouldn’t try, or that we can’t, generations of Americans have responded with a simple creed that sums up the spirit of a people.

Yes we can.

It was a creed written into the founding documents that declared the klix of a nation.

Yes we can.

It was whispered by slaves and abolitionists as they blazed a trail toward freedom through the darkest of nights.

Yes we can.

It was sung by immigrants as they struck out from distant shores and pioneers who pushed westward against an unforgiving wilderness.

Yes we can.

It was the call of workers who organized; women who reached for the ballot; a President who chose the moon as our new frontier; and a King who took us to the mountaintop and pointed the way to the Promised Land.

Yes we can to justice and equality. Yes we can to opportunity and prosperity. Yes we can heal this nation. Yes we can repair this world. Yes we can.

And so tomorrow, as we take this campaign South and West; as we learn that the struggles of the textile worker in Spartanburg are not so different than the plight of the dishwasher in Las Vegas; that the hopes of the little girl who goes to a crumbling school in Dillon are the same as the dreams of the boy who learns on the streets of LA; we will remember that there is something happening in America; that we are not as divided as our politics suggests; that we are one people; we are one nation; and together, we will begin the next great chapter in America’s story with three words that will ring from coast to coast; from sea to shining sea – Yes. We. Can.
Moze da se i otpjevusi
http://it.youtube.com/watch?v=jjXyqcx-mYY
Last edited by glavutan on 06/11/2008 00:31, edited 1 time in total.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#3374 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Latina »

turban wrote:Zadnjih 50 godina Americki predsednici(demokrate ili republikanci)vodili su ratove pot motom "mi smo za mir".Ne ocekujte previse.Amerika ima vec sada zacrtane planove za rekao bih narednih 20 godina.Obama je samo radost za oci i usi,vise nista.Zivi bili pa vidjeli.

Hoces reci da nije bilo posebne razlike u spoljnjoj politici Amerike npr u vrijeme Klintonovog mandata u odnosu na mandat G.W.Busha ?
_veleposlanik

#3375 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by _veleposlanik »

Latinica wrote:
turban wrote:Zadnjih 50 godina Americki predsednici(demokrate ili republikanci)vodili su ratove pot motom "mi smo za mir".Ne ocekujte previse.Amerika ima vec sada zacrtane planove za rekao bih narednih 20 godina.Obama je samo radost za oci i usi,vise nista.Zivi bili pa vidjeli.

Hoces reci da nije bilo posebne razlike u spoljnjoj politici Amerike npr u vrijeme Klintonovog mandata u odnosu na mandat G.W.Busha ?
ja bih rekao da je jedina razlika izmedju oba mandata ta sto je Bushova "agenda" bila mnogo komplikovanija... kada obavimo kompletnu zadacu, shvatimo da je sve to proizvod kapitalizma osudjenog u propast, ako i stoljetnim planovima jedne svjetske vladavine... recimo da je Bill imao zadatak da malo "ohladi" teren za slijedeceg nadolazeceg tiranina, nasljednika svoga tate...
Post Reply