Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#3351 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Malak Resort - Plandište još jedna arapska investicija na Ilidži
Image

Malak Resort – Plandište nova je investicija arapskog investitora a nalazi se na Općini Ilidža koja se gradi velikom brzinom.

Izgradnja Resorta je počela 2016. godine a u vlasništvu je Malak Group.

Na zemljištu koje je kupljeno od Općine Ilidža izgrađeno je preko 50 kuća i naselje je već poprimilo oblik. Pojedini objekti su u finalnoj fazi izgradnje dok su neki u početnoj.

Završetak radova planiran je za decembar 2017. godine.

Od Grupacije nismo dobili nikakve odgovore o kakvoj investiciji se radi, kakve sadržaje će imati i da li će se nekretnine naći u slobodnoj prodaji ili su ipak rezervisane za neke određene skupine.

Izvođači radova su kompanije STB Čano, Livade d.o.o., Maslo Builds, Vrbanja Šarić d.o.o., Balkan Gradnja, HM Invest Gradnja i Tehnik Gradnja. Projektant Resorta je biro Ćema d.o.o..
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Akta
So What!

#3352 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

To je to naselje što se govorilo, da su Arapima prodali zemlju na Vrelu Bosne za resort. U principu oni su kupili zemlju u Plandištu to je uz brzu cestu, ali na ulazu u Vrelo Bosne.

Malak je inače onaj Arap što je izgradio Malak Regency Hotel na Ilidži. Inače, hotel k'o hotel ne bi bio loš da nije bilo malverzacija. Za početak podignut je dva sprata više, pa su dobili tužbu od susjednog SSST-a, a Memić ih je branio, logično.

S obzirom da je to zemljište kao meandar na Otoci, dakle predviđen za objekte od javnog značaja, tokom cijele gradnje tu je stojalo da se gradi Sportski centar ilidža. Na kraju je hotel kao preoblikovan u sportski hotel, dakle na taj način je zajeban regulacioni plan, o tome niko nije pisao.

Malak je ipak nešto ozbiljniji investitor, kupili su nekoliko fabrika, šire se na više polja, a Memić im očigledno daje Ilidžu na tacni. Ovo naselje u Plandištu za moj pojam ništa posebno, naravno lekcija okolnim kućama u gradnji, ali mogli su ovo i na neko brdo smjestiti, sa većim razmakom itd...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3353 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Hebo majku sta je Memic koverti uzeo, to je cudo.

Gledaj ti samo predzadnju sliku, na ogradi ljudima niklo naselje. Pa to je da se roknes.
breuer

#3354 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote:Hebo majku sta je Memic koverti uzeo, to je cudo.

Gledaj ti samo predzadnju sliku, na ogradi ljudima niklo naselje. Pa to je da se roknes.
ovo je fkt :-) nije mi jasno kako uzurpatorima odgovara da im je tuđe dvorište odmah iza guzice, koji krkani...
ciza_bliza

#3355 Re: Sarajevo Construction

Post by ciza_bliza »

Vidim Duljević gradi zgradu ili više njih u velikoj aleji, nevjerovatno...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3356 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote:
ovo je fkt :-) nije mi jasno kako uzurpatorima odgovara da im je tuđe dvorište odmah iza guzice, koji krkani...
Ne bih bio u kozi tim ljudima :roll: Ovo je fakat horor. Ali ako isti glasaju za Memica, onda me savrsno boli ona stvar :evil:

Doslo vrijeme da se pravi kuca, kupis dunlum za kucu i okucnicu i jos 4 okolo da ti se niko me moze doselit :roll:
Hajvan

#3357 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

ciza_bliza wrote:Vidim Duljević gradi zgradu ili više njih u velikoj aleji, nevjerovatno...

haj uslikaj to sto vidis!
Haris.ba

#3358 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote:
breuer wrote:
Ne bih bio u kozi tim ljudima :roll: Ovo je fakat horor. Ali ako isti glasaju za Memica, onda me savrsno boli ona stvar :evil:

Doslo vrijeme da se pravi kuca, kupis dunlum za kucu i okucnicu i jos 4 okolo da ti se niko me moze doselit :roll:
Jok, eto glasaju za Liberale.

Nego, narod je čudan. Dosta ljudi koje znam su napravili sprat dva više koji zjape prazni, a nisu kupili zemlje okolo kuće.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3359 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote:
Jok, eto glasaju za Liberale.

Nego, narod je čudan. Dosta ljudi koje znam su napravili sprat dva više koji zjape prazni, a nisu kupili zemlje okolo kuće.
Vala bas. Zemlja oko kuce je nesto najvaznije. Jebo si se kad ti se vako uvali, bilo ko, a narocito turisticki resort gdje ce biti bahanalije. :-)
drug_profi

#3360 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja kupio 400 kvadrata za vikendicu.
kako se počelo graditi u blizini kupio još 1200 okolo da imam makar 30-40 metara svog zraka oko kuće.
ciza_bliza

#3361 Re: Sarajevo Construction

Post by ciza_bliza »

Hajvan wrote:
ciza_bliza wrote:Vidim Duljević gradi zgradu ili više njih u velikoj aleji, nevjerovatno...

haj uslikaj to sto vidis!
Prošetaš i vidiš sam...
Hajvan

#3362 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

ne (mogu da) vjerujuem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3363 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

drugi profil wrote:Ja kupio 400 kvadrata za vikendicu.
kako se počelo graditi u blizini kupio još 1200 okolo da imam makar 30-40 metara svog zraka oko kuće.
Isti sam. Jos je u perspektivi da vikendica postane stalno prebivaliste. Vec razmisljam o betonskom zidu kao ogradi.
So What!

#3364 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Kod Sarajeva se gradi luksuzno naselje s 29 vila, školom, bolnicom, sportskim terenima...
Image

Švicarsko-turska kompanija Dido Group predstavila je projekt Golden Hills Bosnia koji će graditi u blizini Sarajeva. Riječ je o luksuznom naselju koje će biti smješteno kod Tarčina, a koje opisuju kao idealno mjesto za život svake porodice. U naselju će se nalaziti vile, sportski tereni, bolnica, igralište za djecu, restoran...

"Baščaršija i centar Sarajeva od naselja su udaljeni manje od 25 minuta, a Međunarodni aerodrom Sarajevo 15 minuta. Naselje će se prostirati na 25.000 kvadratnih metara, a okružuje ga priroda. Nudi sve što jednoj porodici treba. Ima školu, prodavnice, bolnicu, policiju i religijske objekte. Također, imat će i centar koji će sadržavati bazen, fudbalski, teniski i košarkaški teren. U naselju će se nalaziti luksuzne vile koje su kombinacija modernog i starinskog stila, a iz svake od njih će se pružati prekrasan pogled na prirodu. Svaka kuća će imati i veliki vrt koji se može koristiti na razne načine", kazali su iz kompanije Dido Group.

Turski ambasador u BiH Haldun Koc kazao je da je Turska počašćena što će biti dio ovog velikog projekta.

"Turske građevinske firme su svjetski poznate i želimo povećati broj projekata posebno u sferi građevinarstva i infrastrukture. Ova saradnja između Švicarske i Turske je primjer jako dobre saradnje", istakao je ambasador.

Direktor Ziraat banke Ali Riza Akbaş je istakao da prvi put daju podršku jednom ovakvom projektu, ali da vjeruju da će Golden Hills Bosnia biti fantastično mjesto.

"Pored toga što podržavamo izgradnju projekta, želimo i finansirati kupovinu stambenih jedinica. Kao što je kazao ambasador Koc, turske firme rade na velikim projektima, ali u BiH do sada nismo imali projekte kao što je ovaj", kazao je Akbaş.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klix
So What!

#3365 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Country Side Resort [Crepljani, Hadžići] - Mart, April, Maj

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by So What! on 24/05/2017 19:37, edited 1 time in total.
So What!

#3366 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Tačin Forest Resort i MGallery Sofitel Hotel - 30. 03. 2017

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Tuzla111

#3367 Re: Sarajevo Construction

Post by Tuzla111 »

Ne kontam kakva je ovo islamofobija i u Bosnu stigla? Sta to vam arapi smetaju a da su madjari dosli docekali bi ih rasirenih ruku? Arapima nista na fali i donose cistu lovu, sto niko drugi ne radi osim dijaspore. Bar sam siguran da arapi nece unistiti svaku fasadu u gradu.
Ja ne znam ko bi kupio zgradu a van grada, ili ovako plansko naselje, ali ako nekome odgrovara onda bujrum. Ako vec kupujem van grada, onda bi bar nesto da imam svoj mir a nikakvu zgradu i plansko naselje.
Edit:
Al se fakat gradi, za ne povjerovati da ce se sve ovo prodati.
Last edited by Tuzla111 on 25/05/2017 02:31, edited 1 time in total.
thekupus

#3368 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Haris.ba

#3369 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

U Turskoj u Alanji njemački penzioneri kupovali stanove i kuće prije belaja u Siriji. Danas ih prodaju, ali slabo ima mušterija.

Uglavnom, prizemna vila udaljena od obale mora oko 2 kilometra u uređenom naselju ograđenim zidom, sa oko 700 kvadrata okućnice, nekih 150 kvadrat, je oko 120 hiljada kmica. 70 KM mjesečno košta održavanje, bazen, čuvar...

U Dubrovačkom primorju Irci pokupovaše šta stignnu. I samo airbnb pucaju.

Isto su Rusi po CG kupovali, pa su sad malo ohladili zbog politike.

Uglavnom, Muzafere ti se kupaj, gledaj, ili shvati kakav je vakat. :run:
Thorgerson

#3370 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Meni je ovaj Tarcin Forest Resort prelijep. :thumbup:

Da gledam slike, rekao bih da je u Norveskoj ili Finskoj jbt. :D
Haris.ba

#3371 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Meni je ovaj Tarcin Forest Resort prelijep. :thumbup:

Samo se nadam da neće posjeći svu onu zimzelenu šumu. Jer ona lokacija i jeste vrh zbog te šume.

Da od šume ne ostane samo forest u imenu. :D
Cossack

#3372 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Neka priča ko šta hoce ali ovi resorti se jedan po jedan lagano i prave! 8-)
So What!

#3373 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Thorgerson wrote:Meni je ovaj Tarcin Forest Resort prelijep. :thumbup:

Ovaj hotel u izgradnji je iz fanšize Sofitel koja pripada AccorHotelsu. Dakle Sarajevo dobiva dva Accor Hotels franšizna hotela, Swissotel i Sofitel.

Iako se spominjalo ovdje da ove kuće nisu namijenjen Bosancima, ustvari to nije toliko daleko od istine, Bosanci nisu ciljana grupa, ali svakako mogu kupiti jednu od kuća. Poznavajući naše ljude, razmišljanja bi bila, jeftinije mi je kupiti vikendicu na Vlašiću jer je veća i plus na planini.
Tuzla111 wrote:Ne kontam kakva je ovo islamofobija i u Bosnu stigla? Sta to vam arapi smetaju a da su madjari dosli docekali bi ih rasirenih ruku? Arapima nista na fali i donose cistu lovu, sto niko drugi ne radi osim dijaspore. Bar sam siguran da arapi nece unistiti svaku fasadu u gradu.
Ja ne znam ko bi kupio zgradu a van grada, ili ovako plansko naselje, ali ako nekome odgrovara onda bujrum. Ako vec kupujem van grada, onda bi bar nesto da imam svoj mir a nikakvu zgradu i plansko naselje.
Edit:
Al se fakat gradi, za ne povjerovati da ce se sve ovo prodati.
Hahahaha Tuzlak brani Arape, nek sam i ovo dočekao :D (šalamala)

Nije loše svakako, samo treba biti oprezan, šta im se prodaje i šta oni grade. Potruditi se da oko njih da respektuju mjesto u koje su došli, lokalne običaje i pravila, da ne narušavaju mir i sve će biti dobro.

To važi i za izgradnju, dakle da se spriječi gradnja svega i svačega i da zgrade se nabijaju uz puteve, imaju spratove viška. To smo imali i prije, hvala, da li može nešto korisnije. A dobili smo i brdo korisnih stvari SCC, Sunnyland, BBI, Sarajevo Waves pa i ovaj Tarčin Forest Resort.

Ima tu i ubleha, kao što smo vidjeli na slučau Buroj itd... Treba biti mudar i iskoristiti njihov interes. Ja mislim prvenstveno da bi se s vremenom mogao čupati novac od njih za autoputeve (imali smo već neka finansiranja od kuvajtskih i saudijskih fondova) i neku ozbiljniju infrastrukturu.

Jer jebo zgrade i resorte, ako će prateća infrastruktura biti katastrofalna.
So What!

#3374 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Otvaranje Swissotela u Sarajevu početkom 2018. - Pogledajte kako će izgledati luksuzni hotel sa 5 zvjezdica
Image

Al-Shiddi Group u saradnji sa jednom od najvećih hotelskih kompanija u svijetu, AccorHotels, 22. maja je i zvanično najavila otvaranje luksuznog hotela Swissotel u Sarajevo City Centru. Riječ je o globalnom hotelskom lancu sa 5+ zvjezdica čije je otvaranje planirano početkom 2018. godine.

Iz Al-Shiddi kompanije poručuju da će ova investicija pozicionirati BiH kao elitnu turističku destinaciju.

- Ovaj luksuzni hotel će grad Sarajevo učiniti još privlačnijim i ljepšim brojnim turistima i gostima iz cijelog svijeta. S novim brendom i zajedničkim nastupom cilj nam je pozicionirati Bosni i Hercegovinu kao destinaciju posebnog, očaravajućeg i luksuznog turizma - rekao je vlasnik Al-Shiddi Group Sulaiman Al-Shiddi prilikom zvaničnog predstavljanja hotela.

Swissotel u Sarajevu će imati 218 luksuzno opremljenih soba s panoramskim pogledom na centar grada i okolne planine, salu za konferencije od 550 m2, te spa centar sa potpisom Purovel Spa & Sport na više od 1.500 m2.

- Uz podršku evropskih partnera, u segmentu organizacije konferencija i kongresa pružiće najviši nivo usluge u skladu sa svjetskim standardima.

U kompaniji Al-Shiddi kažu za portal eKapija da će hotel ponuditi usluge prepoznatljive i očekivane od međunarodnih hotela sa 5+ zvjezdica. Brend je, navode, prepoznatljiv po posvećenosti i visokoj usluzi sa čime je tržište već upoznato.

- Hotel je namijenjen svim gostima i turistima, domaćim i stranim, koji dolaze u Sarajevo i imaju želju da osjete prepoznatljive usluge švicarskog hotelijerstva sa međunarodno priznatim Accor brendom, a unutar projekta Sarajevo City Centar uključujući šoping centar i poslovnu kulu - rekli su za portal eKapija iz Al-Shiddi kompanije.

Investitor poručuje da će otvaranje hotela direktno osigurati posao za 200 radnika, a indirektno čak 400. Konkurs će biti objavljen već tokom ljeta 2017, potvrđeno je za eKapiju.

Hotel će imati i autentičan dizajn koji kombinuje elemente bosanskohercegovačke tradicije i jednostavnost i profinjenost švajcarskog modela uređenja prostora. Enterijere Swissotela dizajnira engleska firma Scott Brownrigg Associates sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju high-end hotela u Evropi.

AccorHotels je jedna od najvećih hotelskih grupacija u Evropi sa 250.000 uposlenih, više od 20 hotelskih brendova i 4.000 hotela i rizorta.

Na tržište Bosne i Hercegovine su ušli početkom godine kada je počela gradnja hotela pod brendom MGallery by Sofitel u Tarčinu kod Hadžića. Otvaranje tog hotela je planirano u septembru, a biće uloženo 18 mil KM. Osim toga, Al-Shiddi grupacija je sklopila franšizni ugovor s Novotelom, međunarodni poznatim brendom AccorHotelsa kojem će se pridružiti i hotel Bristol Sarajevo.
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
eKapija
Dzontra_Volta

#3375 Re: Sarajevo Construction