Nije spalionica idealna ideja. Ali, treba vidjeti šta su opcije. Spalionica podrazumjeva početak sortiranja otpada na nivou domaćinstva.The BEN10 wrote:Realno, ovo što Efendić govori ima smisla. Kakva crna spalionica od 240 miliona KM!?
Ja nisam shvatio da više neće biti otpada na Smiljevićima. Već da će ići mnogo manje otpada, i to otpada koji se ne može paliti. Ako će se paliti 50%, znači produžuješ životni vijek deponje 50%.
Nego, ne reče Efendić što se prestalo sa membranama na Smiljevićima....
I nije mi jasno šta je problem sa 240 miliona za spalionicu? Pa koliko će se dati za prvu transferzalu? I niko ne problematizira stotine miliona koji će otići na cestogradnju jer im je objašnjeno - manje gužve - manje potrošnja goriva - manje zagađenja - povećanje vrijednosti nekretnina - poboljšanje kvalitete života....
Isto je i sa spalionicom - spaljivanje 50% smeća - smanjenje potrebe za deponijom - čuvanje prostora od deponije - moguće rješavanje mulja u Butilama - proizvodnja energije - izvlačenje ekonomske dobiti od smeća....
Možda stvarno nema ekonomije u spalionici, ali nek se provjeri. Mora se nekako pokrenuti početak sortiranja otpada. Ako će konačno spalionica to uvesti - ja sam za.