Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#3351 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

moonca wrote:Jedan par je odgodio vjencanje, jer za samohrane majke, porod je besplatan. Inace bi kostao oko $ 3500---
"uciti, uciti i samo uciti" sto rece drug Lenjin :izet:

Pa se uvijek skonta finta :D
Radio Sarajevo

#3352 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Ovo primjera sto znam, a znam dosta, svi imaju po 5 sedmica godisnjeg. Isto koliko i ja u Bosni.

Zdravstvo za nezaposlene, ne osjetis razliku u odnosu na zaposlene. Licno iskustvo.

Moja firma ima predstavništvo u Americi, iako je originalno holandska. Ljudi u Holandiji imaju 30 dana odmora, mogućnost pretvaranja prekovremenih sati i praznika u odmor (pa to onda izađe i po 40-45 dana), trinaestu platu, 9% regres i bolovanje potpuno plaćeno do dvije godine. U Americi na istoj poziciji nema regresa, bolovanje se uzima od odmora i nije plaćeno, a ukupno imaju 12 dana odmora, a sa tim su čak i sretni. Plate zavise od savezne države, pa se ne mogu porediti.

Znam da ima i drugačijih primjera, ali ja nisam čuo za njih, a poznajem mnogo ljudi tamo.

A vjeruj da i ja radim krvnički.
seln

#3353 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

MaroonBrigade wrote:
seln wrote:
MaroonBrigade wrote:Najjaci fenomen je ono kada nisi zivio u nekoj drzavi a znas sve o istoj. Pa onda poredjenje sa nekom drugom drzavom o kojoj znas sve a nisi nikada bio tamo :thumbup: :lol:
Nisam npr. zivio ni u Sjevernoj Koreji, ali znam da mi se ne bi svidjalo.
Najjaci fenomen je gubitak logike.... vjetri ko sitno samljevena kahva.
Sva sreca pa je SK u par deka sa Njemackom i Amerikom :D
U par deka, u par tona...
ne bih zivio u zemlji u kojoj mozes fasovati otrovnu injekciju samo zato sto neki javni tuzilac kandiduje za visu funkciju.
MaroonBrigade

#3354 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

seln wrote:
MaroonBrigade wrote: Sva sreca pa je SK u par deka sa Njemackom i Amerikom :D
ne bih zivio u zemlji u kojoj mozes fasovati otrovnu injekciju samo zato sto neki javni tuzilac kandiduje za visu funkciju.
Uuuu jbt ja sam tamo zivio skoro 20 godina i dobro sam zivu glavu izvukao. I kada smo vec kod zive glave, meni je tetka Fikreta iz 12. becirka pricala da se u Austriji mora ici u vojsku. Jbt prezivis rat u Bosni i pogines u Austrijskoj vojsci. Ne da se usranom do potoka nikako :D
seln

#3355 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

MaroonBrigade wrote:
seln wrote:
MaroonBrigade wrote: Sva sreca pa je SK u par deka sa Njemackom i Amerikom :D
Uuuu jbt ja sam tamo zivio skoro 20 godina i dobro sam zivu glavu izvukao. I kada smo vec kod zive glave, meni je tetka Fikreta iz 12. becirka pricala da se u Austriji mora ici u vojsku. Jbt prezivis rat u Bosni i pogines u Austrijskoj vojsci. Ne da se usranom do potoka nikako :D
E, ako je pricala tetka Fikreta, onda je haman tako.
Doduse, ne znam kako ce strani drzavljani sluziti austrijsku vojsku, ali eto... i poginuti u neutralnoj drzavi, nakon sto su prezivjeli sluzbu u
a) JNA
b) ARBiH

Ako je poenta vica bila da ti smatras USA zemljom koja je dobra za zivot... ok, nikakav belaj...
ja bih uvijek radije izabrao bilo koju od razvijenijih drzava EU, pa cak i Italiju ili Spaniju.
sinuhe

#3356 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

U Americi prodavnicu balkanskih grickalica i vegete nazoves Euro-shop! Amerika :thumbup:
madner

#3357 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Sjever Italije je jedno od najrazvijenih podrucja svijeta. :D
MaroonBrigade

#3358 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

seln wrote:
MaroonBrigade wrote:
Doduse, ne znam kako ce strani drzavljani sluziti austrijsku vojsku, ali eto... i poginuti u neutralnoj drzavi, nakon sto su prezivjeli sluzbu u
a) JNA
b) ARBiH

Ako je poenta vica bila da ti smatras USA zemljom koja je dobra za zivot... ok, nikakav belaj...
ja bih uvijek radije izabrao bilo koju od razvijenijih drzava EU, pa cak i Italiju ili Spaniju.
Poenta vica je bila da shvatis kakvu si glupost napisao. I nisi ti jedini. Zivio sam dovoljno dugo i u Americi i u Njemackoj da znam sta je istina a sta laz. Vecinom se pisu neke pretjerane gluposti samo da bi se dokazalo da je zivot u Americi/Njemackoj bolji u odnosu na ovo drugo. Cinjenica je da i jedna i druga drzava imaju i prednosti i mane. Glupo je globalno pisati da je jedna ili druga bolja jer je stvar do prioriteta jedne osobe. Nekome je vazno imati vecu platu, nekome je vaznije imati vise godisnjeg itd. A jos gluplje je pisati stvari koje nisi sam dozivio i koje si vidio u seriji ili ti je to pricala ta tetka Fikreta koja 30 godina zivi tamo a ne zna se predstaviti na lokalnom jeziku :D
1GB

#3359 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

madner wrote:Sjever Italije je jedno od najrazvijenih podrucja svijeta. :D
Zato jer je pripadalo Austriji :D
stakasa

#3360 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

MaroonBrigade wrote:
Poenta vica je bila da shvatis kakvu si glupost napisao. I nisi ti jedini. Zivio sam dovoljno dugo i u Americi i u Njemackoj da znam sta je istina a sta laz. Vecinom se pisu neke pretjerane gluposti samo da bi se dokazalo da je zivot u Americi/Njemackoj bolji u odnosu na ovo drugo. Cinjenica je da i jedna i druga drzava imaju i prednosti i mane. Glupo je globalno pisati da je jedna ili druga bolja jer je stvar do prioriteta jedne osobe. Nekome je vazno imati vecu platu, nekome je vaznije imati vise godisnjeg itd. A jos gluplje je pisati stvari koje nisi sam dozivio i koje si vidio u seriji ili ti je to pricala ta tetka Fikreta koja 30 godina zivi tamo a ne zna se predstaviti na lokalnom jeziku :D
Pa haj napisi koju o Americi - prednosti, mane, sta ti se svida, sta ne svida, setaju li raja ili je sve u autima... Haj malo
1GB

#3361 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

Svaki put kad sam u AmeriKi ne mogu spavat od straha da onaj mega vulkan ispod Yellowstona ne razvali, ode sve u helac :oops:
Concord

#3362 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Concord »

Vec 3-4 stranice pisemo kako je u drugim drzavama, ajmo opet pricat kako je dobro u Bosni i kako ljudi ustvari nece da rade.
seln

#3363 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

MaroonBrigade wrote:
seln wrote:
MaroonBrigade wrote:
a) JNA
b) ARBiH

Poenta vica je da na (navodnu) glupost odgovaras jos vecom gluposcu...
gdje sam napisao da je moje vidjenje mjerodavno?
Napisao sam da je ZA MENE Amerika karina i da ne zelim tamo zivjeti.
Ostavljam slobodno svima da im Amerik abude dzennet.
madner

#3364 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

1GB wrote:
madner wrote:Sjever Italije je jedno od najrazvijenih podrucja svijeta. :D
Zato jer je pripadalo Austriji :D
Pa ne bas, to je nosilac renesanse i jedan od motora razvoja Evrope. Nisam mislio na onaj mali dio koji su ukrali Austriji na foru. :D
Nivelacija

#3365 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

seln wrote: Poenta vica je da na (navodnu) glupost odgovaras jos vecom gluposcu...
Nema veze sta je ZA TEBE Amerika vec sta su cinjenice.
I ZA MENE JE Njemacka karina i ne zelim nikada zivjeti tamo.

Ali to ne mjenja cinjenicu je da je Njemacka za Bosnu "zapad" a isto tako da su Amerika i Svicarska zapad za zapad.
seln

#3366 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Nivelacija wrote:
seln wrote: Poenta vica je da na (navodnu) glupost odgovaras jos vecom gluposcu...

Ali to ne mjenja cinjenicu je da je Njemacka za Bosnu "zapad" a isto tako da su Amerika i Svicarska zapad za zapad.
Kazes "sta su cinjenice" i izneses subjektivno misljenje?
Mislim, nema problema, dina mi i imana... ama bas nista nemam protiv tvog misljenja.
Ali cu ipak zadrzati moje, OK?
stakasa

#3367 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Nivelacija wrote:

Zasto mislis da je Svicarska "Zapad" za Njemacku? U Njemackoj ti imas sve, pticijeg mljeka sto se kaze. Svicarska je jedna mala, zatvorena, bogata, dosadna zemlja, nije ni to za svakoga
konjislav

#3368 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

seln wrote:
konjislav wrote:
lmo wrote: :lol: :lol: 'ta će amerika
Ljudi biraju Njemačku umjesto Amerike zbog udaljenosti i zato što je lakše otići u Njemačku što se tiče papira i posla. Da je Amerika pored Njemačke, nikome ne bi ni palo na pamet da ide u Njemačku, svi bi išli u Ameriku.
Tvoje misljenje....
ja bih radije u Italiju nego u Ameriku.
Ne zaboravi, nismo mi svi tako nabrijani na pare kao ti.
Nisu fazon samo pare. Mislim pare jesu jako bitan faktor, ali ne i jedini. Jedna stvar koja je meni jako bitna je Kalifornijska klima, meni je idealna, super temperature, nema haman nikada kiše, a snijega ima samo na planinama ako ga želiš, tanko ono što ja i volim. Ja Sarajevsku zimu ne mogu smisliti, baš mrzim hladnoću i snijeg, zapravo ja volim snijeg na planinama i za skijanja, ali ne na ulicama grada, ne možeš hodati, usporen saobraćaj zbog snijega i sudara zbog snijega i leda.
Znači klima je jedan još jako bitan faktor ako ne i bitniji od novca, pare su tu samo bonus pored predobre klime.
Također ima posla koliko hoćeš, a Kalifornija je Meka za IT čime se ja bavim još od djetinjstva i dan danas.
Također je dobra za startanje biznisa, što definitivno namjeravam uraditi.
Tako da kada uzmem sve u obzir, meni je Kalifornija idealna.
seln

#3369 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

konjislav wrote:
seln wrote:
konjislav wrote: Ljudi biraju Njemačku umjesto Amerike zbog udaljenosti i zato što je lakše otići u Njemačku što se tiče papira i posla. Da je Amerika pored Njemačke, nikome ne bi ni palo na pamet da ide u Njemačku, svi bi išli u Ameriku.
Tvoje misljenje....
ja bih radije u Italiju nego u Ameriku.
Ne zaboravi, nismo mi svi tako nabrijani na pare kao ti.
Nisu fazon samo pare. Mislim pare jesu jako bitan faktor, ali ne i jedini. Jedna stvar koja je meni jako bitna je Kalifornijska klima, meni je idealna, super temperature, nema haman nikada kiše, a snijega ima samo na planinama ako ga želiš, tanko ono što ja i volim. Ja Sarajevsku zimu ne mogu smisliti, baš mrzim hladnoću i snijeg, zapravo ja volim snijeg na planinama i za skijanja, ali ne na ulicama grada, ne možeš hodati, usporen saobraćaj zbog snijega i sudara zbog snijega i leda.
Znači klima je jedan još jako bitan faktor ako ne i bitniji od novca, pare su tu samo bonus pored predobre klime.
Također ima posla koliko hoćeš, a Kalifornija je Meka za IT čime se ja bavim još od djetinjstva i dan danas.
I Italija ima super klimu. Cak imaju i zemljotrese, more, juzno voce.. sve kao Kalifornija.
Inace, Kalifornija JESTE jedan od ljudskijih dijelova Amerike.
Nivelacija

#3370 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

stakasa wrote:
Nivelacija wrote:

Zasto mislis da je Svicarska "Zapad" za Njemacku? U Njemackoj ti imas sve, pticijeg mljeka sto se kaze. Svicarska je jedna mala, zatvorena, bogata, dosadna zemlja, nije ni to za svakoga
Ne mislim uopste to su cinjenice. Glupo mi je pisati o tome. Isto sto je neozbiljno porediti Bosnu sa Njemackom tako mi je neozbiljno porediti Njemacku sa Svicarskom, Amerikom.

Njemacke nema ni medju pet drzava sa najvecom prosjecnom platom, sa najvecim socijalnim davanjima, kao ni BDP po glavi stanovnika.

I naravno da je zatvorena drzava, pa nije luda da prima ljude sa kupljenim diplomama da ih lijece ili afganistance, palestince, kada mogu primiti u Svicarsku najbolje Njemacke doktore jer ih mogu bolje platiti nego Njemacka. Dok Njemacka mora primiti jeftinu radnu snagu jer im ekonomija stagnira zbog nedostatka radne snage.

Znas li da su Svicarska i Amerika dvije zemlje u koje prave Svabe najvise iseljavaju ? Zapad za zapad.
mirsek

#3371 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

konjislav wrote: Nisu fazon samo pare. Mislim pare jesu jako bitan faktor, ali ne i jedini. Jedna stvar koja je meni jako bitna je Kalifornijska klima, meni je idealna, super temperature, nema haman nikada kiše, a snijega ima samo na planinama ako ga želiš, tanko ono što ja i volim. Ja Sarajevsku zimu ne mogu smisliti, baš mrzim hladnoću i snijeg, zapravo ja volim snijeg na planinama i za skijanja, ali ne na ulicama grada, ne možeš hodati, usporen saobraćaj zbog snijega i sudara zbog snijega i leda.
Sjeti se raje sa foruma kad budes outsource radio... :D
Jesil ti bio mentor jednoj grupi praktikanata u sadasnjoj firmi ?
seln

#3372 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Nivelacija wrote:
Ne mislim uopste to su cinjenice. Glupo mi je pisati o tome. Isto sto je neozbiljno porediti Bosnu sa Njemackom tako mi je neozbiljno porediti Njemacku sa Svicarskom, Amerikom.

Njemacke nema ni medju pet drzava sa najvecom prosjecnom platom, sa najvecim socijalnim davanjima, kao ni BDP po glavi stanovnika.

I naravno da je zatvorena drzava, pa nije luda da prima ljude sa kupljenim diplomama da ih lijece ili afganistance, palestince, kada mogu primiti u Svicarsku najbolje Njemacke doktore jer ih mogu bolje platiti nego Njemacka. Dok Njemacka mora primiti jeftinu radnu snagu jer im ekonomija stagnira zbog nedostatka radne snage.

Znas li da su Svicarska i Amerika dvije zemlje u koje prave Svabe najvise iseljavaju ? Zapad za zapad.
Jadna Njemacka... :roll:
neko bi im trebao javiti da su propali.
konjislav

#3373 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

mirsek wrote:
konjislav wrote: Nisu fazon samo pare. Mislim pare jesu jako bitan faktor, ali ne i jedini. Jedna stvar koja je meni jako bitna je Kalifornijska klima, meni je idealna, super temperature, nema haman nikada kiše, a snijega ima samo na planinama ako ga želiš, tanko ono što ja i volim. Ja Sarajevsku zimu ne mogu smisliti, baš mrzim hladnoću i snijeg, zapravo ja volim snijeg na planinama i za skijanja, ali ne na ulicama grada, ne možeš hodati, usporen saobraćaj zbog snijega i sudara zbog snijega i leda.
Nisam u sadašnjoj, ali jesam u prošlim. Također sam bio vođa tima u zadnje 3 firme. Nakon intervjua sa firmom u Berlinu i kada smo se dogovarali za uslove (platu, godišnji, remote work, edukaciju, itd.) oni su njeni rekli da očekuju i planiraju za mene da postanem CTO u roku od godinu, dvije.
mirsek

#3374 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

konjislav wrote:
mirsek wrote:
Nisam u sadašnjoj, ali jesam u prošlim. Također sam bio vođa tima u zadnje 3 firme. Nakon intervjua sa firmom u Berlinu i kada smo se dogovarali za uslove (platu, godišnji, remote work, edukaciju, itd.) oni su njeni rekli da očekuju i planiraju za mene da postanem CTO u roku od godinu, dvije.
Aha, kontam da si bio posto si se slikao sa praktikantima i mentorima na dodjeli certifikata. :thumbup:
Pokusaj_sa

#3375 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Pokusaj_sa »

The German economy lacks specialists, and demographic change will increase the shortage. Currently around 1.2 million jobs places are unfilled. A new law is therefore intended to open access to the German labour market for skilled workers from countries outside the EU. It is an immigration law. This detail harbours a prospect: skilled workers are welcome to stay.

When does the Skilled Labour Immigration Act come into effect?
The law must still be approved by parliament and is expected to enter into force in early 2020.

Who is considered a specialist?
Both academics with a university degree recognized in Germany and workers with qualified professional training recognized in Germany.

What's new about it?

If you do not have an employment contract but can prove you have qualified professional training, you will receive a residence permit for six months in order to find a job. During this time, jobseekers can work up to ten hours a week on probation or do an internship; prerequisites are good German language skills at B2 level and enough money to live on.
Previously, the Federal Employment Agency examined whether there were suitable applicants for a job from Germany or the EU before a company was allowed to hire a skilled worker from another country. This priority check has been dropped, but it can be reintroduced if the labour market changes.
Graduates of German schools abroad may come to Germany not only to study, but also to seek a trainee position.
The immigration of skilled workers from non-EU countries is not restricted to defined “shortage occupations”.

In what professions are specialists lacking?
Sought, for example, are doctors, physiotherapists and nurses, IT specialists, engineers and craftsmen in the construction industry, experts in aerospace, mechatronics, electrical engineering, energy technology and other STEM professions (mathematics, computer science, natural sciences and technology).

Where can foreign skilled workers find information about working in Germany?
The multi-lingual portal make-it-in-germany.com bundles information about job search, qualifications, language courses, visas, working environment and the formalities of everyday life.

The portal anerkennung-in-deutschland.de also provides information about the recognition of professional qualifications.

© www.deutschland.de
Post Reply