Ilegalni migranti u BiH
-
Rizvan
#3351 Re: Migranti
Mi prvo treba da se pogledamo u ogledalo, da vidimo stanje naših rijeka, šuma uz prometnije saobračajnice, urbanistički haos u gradovima, svakodnevno ophođenje ljudi jednih prema drugima, a da ne govorim o nedavnom ratu i šta se je sve tada dešavalo, pa tek onda da pričamo o civiliziranosti i divljaštvu drugih naroda. Jedan Šveđanin kad pogleda gore sve navedeno vrlo lahko nam može prišti etiketu divljeg naroda
A mi vrlo dobro znamo da nas ima svakakvih, da je rat i ekonomska situacija izvukla najgore iz naroda, ali opet u uređenim sistemima mnogi naši su od nule stvorili odlične karijere, pa čak i u ovako depresivnoj Bosni ima toliko pametnih i slobodoumnih ljudi. Zašto mislite da i među imigrantima nema svakakvih, da među njima nema obrazovanih ljudi? Naročito ove nove smartphone generacije. Mnogi Afganistanci i napuštaju zemlju zbog talibanske represije.
Zato kažem, žalosno je i smiješno da neko sa Balkana priča o divljim narodima, kad smo mi bili izloženi sličnim predrasudama. Jedno je napisati, Evropa ne može primiti sve koji žele živjeti u njoj, a sasvim drugo vidi se na njima da im nije mjesto u Evropi. Ovo drugo je ksenofobija i rasizam.
A mi vrlo dobro znamo da nas ima svakakvih, da je rat i ekonomska situacija izvukla najgore iz naroda, ali opet u uređenim sistemima mnogi naši su od nule stvorili odlične karijere, pa čak i u ovako depresivnoj Bosni ima toliko pametnih i slobodoumnih ljudi. Zašto mislite da i među imigrantima nema svakakvih, da među njima nema obrazovanih ljudi? Naročito ove nove smartphone generacije. Mnogi Afganistanci i napuštaju zemlju zbog talibanske represije.
Zato kažem, žalosno je i smiješno da neko sa Balkana priča o divljim narodima, kad smo mi bili izloženi sličnim predrasudama. Jedno je napisati, Evropa ne može primiti sve koji žele živjeti u njoj, a sasvim drugo vidi se na njima da im nije mjesto u Evropi. Ovo drugo je ksenofobija i rasizam.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3353 Re: Migranti
Rasu ne biras. Religiju biras. Ogromna razlika.Rizvan wrote:Smij se ti koliko hoćeš, ali pričati o tome gdje ko pripada na osnovu izgleda je rasizim i ništa drugo.
Prošetaj malo sjevernije do Mađarske ili Slovačke pa ćeš čuti stavove da muslimani ne pripadaju Evropi, pa samim time ni većina Bosanaca. A u zapadnoj Evropi mnogi cijeli Balkan ne doživljavaju kao dio Evrope. Tako da jedino ko je ovdje smiješan su balkanci sa pričama o tome ko pripada i ne pripada Evropi. A sam Balkan je zadnja rupa na svirali u Evropi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3354 Re: Migranti
postavlja se pitanje koji je jezik teže naučiti
hrvatski ili njemački
jednom arapu ili afganistancu
hrvatski ili njemački
- escobar__
#3355 Re: Migranti
Neuporedivo... Ne znam da su naši masovno odbacivali dokumente i na divlje išli u Evropsku Uniju... Pa i dan-danas masa ljudi uči jezik, ganja papire, čeka godinama da odavdje ode, a onda dođe neki arapski polupismeni idiot, zafijari dokumente i očekuje da će ga neko čekat raširenih ruku.Rizvan wrote:Mi prvo treba da se pogledamo u ogledalo, da vidimo stanje naših rijeka, šuma uz prometnije saobračajnice, urbanistički haos u gradovima, svakodnevno ophođenje ljudi jednih prema drugima, a da ne govorim o nedavnom ratu i šta se je sve tada dešavalo, pa tek onda da pričamo o civiliziranosti i divljaštvu drugih naroda. Jedan Šveđanin kad pogleda gore sve navedeno vrlo lahko nam može prišti etiketu divljeg naroda
- BHCluster
#3356 Re: Migranti
Kad moze jedan hrvat nauciti njemacki sto to ne bi mogao neki arap ili afganistan.Black swan wrote:postavlja se pitanje koji je jezik teže naučiti
hrvatski ili njemački
- CPT
#3357 Re: Migranti
Kad to neko pise iz drzav Cevljanovica i slicno... Da, radi se o klasicnom rasizmu.liaar wrote:Ja bih rekao da oni svojim ponašanjem ne pripadaju Europi, nisu civilizirani, divljaci su. To nema veze sa bojom kože, tako je kako je.
- CPT
#3358 Re: Migranti
To sto ti ne znas ne znaci pet boba.... Nasi nisu "odbacivali dokumente jer:escobar__ wrote:Neuporedivo... Ne znam da su naši masovno odbacivali dokumente i na divlje išli u Evropsku Uniju... Pa i dan-danas masa ljudi uči jezik, ganja papire, čeka godinama da odavdje ode, a onda dođe neki arapski polupismeni idiot, zafijari dokumente i očekuje da će ga neko čekat raširenih ruku.
a) su iste Srbi obicno uzeli/bacili,
b) nisu vazili zakoni na koje se sad neki pozivaju
Osim toga, nasi su konkretno i masovno koristili tudje dokumente, krali/kupovali dokumente, isli preko suma... I danas je dobar dio "polupismen". Posokucaposoooooooooooo.
- CPT
#3359 Re: Migranti
U kontekstu ove price nema razlike. Pogotovo za desnicare. Ljudi koji pljuju po ovim ljudim i inace u zivotu (u 99,999999%) pljuju i po (prije svega) muslimanima. A najgore je kad to rade Slaveni koji po toj istoj desnicarskoj prici nemaju sta raditi u Evropi._BataZiv_0809 wrote:Rasu ne biras. Religiju biras. Ogromna razlika.Rizvan wrote:Smij se ti koliko hoćeš, ali pričati o tome gdje ko pripada na osnovu izgleda je rasizim i ništa drugo.
Prošetaj malo sjevernije do Mađarske ili Slovačke pa ćeš čuti stavove da muslimani ne pripadaju Evropi, pa samim time ni većina Bosanaca. A u zapadnoj Evropi mnogi cijeli Balkan ne doživljavaju kao dio Evrope. Tako da jedino ko je ovdje smiješan su balkanci sa pričama o tome ko pripada i ne pripada Evropi. A sam Balkan je zadnja rupa na svirali u Evropi.
- triconja
#3360 Re: Migranti
Daj ba, to je opstepoznata cinjenica da su balkanci glupi ko kurac, ne moras tako izokola govoritCPT wrote:To sto ti ne znas ne znaci pet boba.... Nasi nisu "odbacivali dokumente jer:escobar__ wrote:Neuporedivo... Ne znam da su naši masovno odbacivali dokumente i na divlje išli u Evropsku Uniju... Pa i dan-danas masa ljudi uči jezik, ganja papire, čeka godinama da odavdje ode, a onda dođe neki arapski polupismeni idiot, zafijari dokumente i očekuje da će ga neko čekat raširenih ruku.
Osim toga, nasi su konkretno i masovno koristili tudje dokumente, krali/kupovali dokumente, isli preko suma... I danas je dobar dio "polupismen". Posokucaposoooooooooooo.
- CPT
#3361 Re: Migranti
Takve generalizacije su debilne... Svuda ima svasta.triconja wrote:Daj ba, to je opstepoznata cinjenica da su balkanci glupi ko kurac, ne moras tako izokola govoritCPT wrote:To sto ti ne znas ne znaci pet boba.... Nasi nisu "odbacivali dokumente jer:escobar__ wrote:Neuporedivo... Ne znam da su naši masovno odbacivali dokumente i na divlje išli u Evropsku Uniju... Pa i dan-danas masa ljudi uči jezik, ganja papire, čeka godinama da odavdje ode, a onda dođe neki arapski polupismeni idiot, zafijari dokumente i očekuje da će ga neko čekat raširenih ruku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3362 Re: Migranti
Kakav si ti smor ni Karlin ti nije ravna. Aj ne kvotaj me vise. Dovidjenja prijatno.CPT wrote:
U kontekstu ove price nema razlike. Pogotovo za desnicare. Ljudi koji pljuju po ovim ljudim i inace u zivotu (u 99,999999%) pljuju i po (prije svega) muslimanima. A najgore je kad to rade Slaveni koji po toj istoj desnicarskoj prici nemaju sta raditi u Evropi.
- CPT
#3363 Re: Migranti
to zelis u miru i rahatluku siriti fasisticke price ili ...? promasio smisao javnog foruma?_BataZiv_0809 wrote:Kakav si ti smor ni Karlin ti nije ravna. Aj ne kvotaj me vise. Dovidjenja prijatno.CPT wrote:
U kontekstu ove price nema razlike. Pogotovo za desnicare. Ljudi koji pljuju po ovim ljudim i inace u zivotu (u 99,999999%) pljuju i po (prije svega) muslimanima. A najgore je kad to rade Slaveni koji po toj istoj desnicarskoj prici nemaju sta raditi u Evropi.
-
Rizvan
#3364 Re: Migranti
Da, može birati kad odrasteš, ali ne možeš birati porijeklo, kao ni okolnosti u kojima si odrastao. Tako da jednom afganistancu ništa ne znači to što je ateista, kada jedna Slovačka odbija da primi imigrante iz islamskih zemalja._BataZiv_0809 wrote:Rasu ne biras. Religiju biras. Ogromna razlika.Rizvan wrote:Smij se ti koliko hoćeš, ali pričati o tome gdje ko pripada na osnovu izgleda je rasizim i ništa drugo.
Dakle odbijaju ljude na osnovu porijekla, što i nije toliko različito od selektiranja ljudi na osnovu boje kože. Uostalom nema neke razlike između ksenofobije, rasizma i islamofobije, sve negativne pojave, zar ne?
Ali de se vi još jednom uhvatite termina rasizam i njegovog značenja
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3365 Re: Migranti
Imaju ljudi pravo da odbiju nekog pustiti u sopstveno dvoriste. Zar je to tesko shvatiti?Rizvan wrote:Da, može birati kad odrasteš, ali ne možeš birati porijeklo, kao ni okolnosti u kojima si odrastao. Tako da jednom afganistancu ništa ne znači to što je ateista, kada jedna Slovačka odbija da primi imigrante iz islamskih zemalja._BataZiv_0809 wrote:Rasu ne biras. Religiju biras. Ogromna razlika.Rizvan wrote:Smij se ti koliko hoćeš, ali pričati o tome gdje ko pripada na osnovu izgleda je rasizim i ništa drugo.
Dakle odbijaju ljude na osnovu porijekla, što i nije toliko različito od selektiranja ljudi na osnovu boje kože. Uostalom nema neke razlike između ksenofobije, rasizma i islamofobije, sve negativne pojave, zar ne?
Ali de se vi još jednom uhvatite termina rasizam i njegovog značenja, a izostavite bit tog posta o predrasudama u Evropi i balkanskoj gluposti da robuju tim predrasudama kada su i sami bili žrtve istih.
I sta zabranjeno je reci da ti se necija kultura ne svidja odmah si ksenofob i rasista?
- CPT
#3366 Re: Migranti
99% istih ljudi odbija sve Slavene, pogotovo muslimane. Sto za BiH znaci sta? Da se takve ljude pitalo niko vukohebina kao sto su Madjarska ne bi usle u EU. Ako se takve ljude bude pitalo (a nadam se da nece) nikad Bosna ili Bosnanci nece vidjeti EU. Prica ti je generalno ..._BataZiv_0809 wrote:I sta zabranjeno je reci da ti se necija kultura ne svidja odmah si ksenofob i rasista?
DA, obicno se takve ljude naziva tako. Jos kad to kaze neko sa Balkana onda je ...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3367 Re: Migranti
Add foeCPT wrote:99% istih ljudi odbija sve Slavene, pogotovo muslimane. Sto za BiH znaci sta? Da se takve ljude pitalo niko vukohebina kao sto su Madjarska ne bi usle u EU. Ako se takve ljude bude pitalo (a nadam se da nece) nikad Bosna ili Bosnanci nece vidjeti EU. Prica ti je generalno ..._BataZiv_0809 wrote:I sta zabranjeno je reci da ti se necija kultura ne svidja odmah si ksenofob i rasista?
DA, obicno se takve ljude naziva tako. Jos kad to kaze neko sa Balkana onda je ...
- triconja
#3368 Re: Migranti
Kakve generalizacije? Pa jedno cetvrtina svakog naroda je glupa ko kurac, mozda i do polovine. Da se prica o danajcima opet se moze isto translatirat na njih, nema razlike.CPT wrote: Takve generalizacije su debilne... Svuda ima svasta.
-
bluesjunior
#3369 Re: Migranti
ih da je cetvrtina...gdje bi nam bio krajtriconja wrote:Kakve generalizacije? Pa jedno cetvrtina svakog naroda je glupa ko kurac, mozda i do polovine. Da se prica o danajcima opet se moze isto translatirat na njih, nema razlike.CPT wrote: Takve generalizacije su debilne... Svuda ima svasta.
-
Rizvan
#3370 Re: Migranti
Isto što mi imamo pravo reći da selektiranje ljudi na osnovu njihovog porijekla je ksenofobno i rasistično._BataZiv_0809 wrote:
Imaju ljudi pravo da odbiju nekog pustiti u sopstveno dvoriste. Zar je to tesko shvatiti?
I sta zabranjeno je reci da ti se necija kultura ne svidja odmah si ksenofob i rasista?
- BHCluster
- Maraschino
#3372 Re: Migranti
ko kerovi hoces reci?vješalica wrote:Spavaju i vucaraju se oko jednog nedovrsenog objekta na Dobrinji
To je onaj na cosku ulica Brace Mulic i A transferzale
Ani cesto se mogu vidjeti da idu i vucaraju se po A transferzali
- Maraschino
#3373 Re: Migranti
ali ima veze sa vjerom.liaar wrote:Ja bih rekao da oni svojim ponašanjem ne pripadaju Europi, nisu civilizirani, divljaci su. To nema veze sa bojom kože, tako je kako je.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3374 Re: Migranti
upravo tako,jucer ih gledam kod zeljeznicke, leze po livadi ko kerovi i svaki drka po mobiteluMaraschino wrote: ko kerovi hoces reci?
- Maraschino
#3375 Re: Migranti
pa tobitanga_sa_otesa wrote:upravo tako,jucer ih gledam kod zeljeznicke, leze po livadi ko kerovi i svaki drka po mobiteluMaraschino wrote: ko kerovi hoces reci?