Da... dobro si primijetio...Laplace wrote:Ovo je, bar koliko sam upratio, jedan od rijetkih slučajeva da se poslije prve vijesti o nesreći pojavi još neka dodatna informacija.Travnički Noćni Šetač wrote:Eto detalji... nekih 5 kilometara je vozač Škode vozio pogrešnim smjerom...
...
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/51 ... ali-motori
Obično bude vijest kako je došlo do sudara, da je neko povrijeđen ili nastradao i da će uskoro biti više informacija. Više informacija nikad ne dobijemo. A možda bi i to bio donekle edukativno, da se prezentuje kakav je slijed događaja bio i ta je dovelo do nesreće. Možda bi onda bar par procenata usijanih glava prestalo da razmišlja u stilu "to se meni ne može dogoditi, ja sam vozačina".
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Travnički Noćni Šetač
#3351 Re: Crna hronika BH cesta
-
NediM17
#3352 Re: Crna hronika BH cesta
Onda i ovo dole kod Mostara, oko šest bili kod Mostara, znači da su iz Lukavca krenuli oko 1-2 h. Dakle, vozač vjerovatno zaspao, prešao na drugu stranu. Ljudi radi par sati više što će biti na moru preuzimaju veliki rizik, misle mogu ja to. Ja rijetko sjedam za volan prije zore i poslije sumraka. Iz kuće ne izlazim bez džezve kafe i otprilike pravim pauze na svaka 2h vožnje, ali često nije samo do nas, ima i ona druga strana koju ne možeš predvidjeti ni kontrolisati. 
-
UmaX
#3353 Re: Crna hronika BH cesta
O da, u 1 ili 2 u noci je najgore vrijeme za krenut na put, ubjedljivo najgore.
- Travnički Noćni Šetač
#3354 Re: Crna hronika BH cesta
Bez obzira na doba dana pauze na oko 2 sata vožnje su obavezne... oni koji puše,(a vrijedi i za nepušače naravno), osim što ispuše cigaru na toj pauzi i tako smanje dotok kisika u krv, mogli bi i koji čučanj napraviti ili prošetati par krugova oko auta da se nivo kisika u krvi poveća i na taj način osvježi organizam... i uvijek u autu imati svježe vode...
Iskustvo sa vožnji od 1000 + kilometara unutar 24 sata mi je pokazalo da je to najbolji način za osvježiti se...
Iskustvo sa vožnji od 1000 + kilometara unutar 24 sata mi je pokazalo da je to najbolji način za osvježiti se...
- Optimist
#3355 Re: Crna hronika BH cesta
Signalizacija ne moze bolja biti. Ukljucenje u Kaknju i smjerovi prema Zenici i prema Sarajevu jasni ko dan.DonieBrasco wrote:Ja mislim da ovo nije prvi put da se na toj dionici ulazi u krivi pravac, vjerovatno losa signalizacija, ili sta vec.
A opet da jedan drugog nisu vidjeli da idu u susret ? Ko zna sta se tu desilo.
Ovaj sa Skodom je produzio pravo prema Sarajevu nakon ukljucenja, zatim je polukruzno namotao ulijevo da bi nastavio prema Zenici, tj prema Lasvi.
To moze samo bolestan um uraditi.
P.S. Jutros sam prosao na mjestu udara, ulja i pijeska ima posvuda, tako da je vrlo tesko odrediti mjesto udara. Obzirom da su oba auta udarena sa vozaceve strane, onda mi je logicno da je BMW isao desnom trakom a Fabia lijevom, tj preticajnom.
- Bakir1
#3356 Re: Crna hronika BH cesta
Sa tim ulascima u krivi smjer, donekle se moze naci razlog preuzimanja petlji od magistralnih puteva, koje su bile poslozene poprilično dvosmjerno, i u josanici i u visokom i u Kaknju.
Koliko mogu skontati sa slika ovo je bilo iza plavog mosta, a ondje je poprilično nepregledno skontati budalu iz suprotnog pravca.
Da su mogli u centru skontati sa video nadzora vozaca skode mogli su, a slabo su mogli sta uraditi jer nema promjenjivih displeja koji bi mogli upozoriti na to.
Uglavnom ovo nece biti zadnji slucaj ove vrste.
I bas nedaleko od mjesta tog udesa su bili znakovi krivog smjera.
Koliko mogu skontati sa slika ovo je bilo iza plavog mosta, a ondje je poprilično nepregledno skontati budalu iz suprotnog pravca.
Da su mogli u centru skontati sa video nadzora vozaca skode mogli su, a slabo su mogli sta uraditi jer nema promjenjivih displeja koji bi mogli upozoriti na to.
- Optimist
#3357 Re: Crna hronika BH cesta
Al znas da ukljucenje konkretno u Kaknju ne moze jednostavnije biti. Smijer Zenica odmah desno, smijer Sarajevo pravo.
Plus sto je ovo lokalac koji je milion puta prosao ovuda i zna cestu napamet. Nije to neki stranac.
Ne znam koliko je godina vozacu, ali mislim da je to bila neka opklada na pijanci, hajmo ko smije do lasve u kontra smijeru, hajde sta fali, 3h ujutro svakako nema saobracaja i tako belaj nastade.
Plus sto je ovo lokalac koji je milion puta prosao ovuda i zna cestu napamet. Nije to neki stranac.
Ne znam koliko je godina vozacu, ali mislim da je to bila neka opklada na pijanci, hajmo ko smije do lasve u kontra smijeru, hajde sta fali, 3h ujutro svakako nema saobracaja i tako belaj nastade.
-
NediM17
#3358 Re: Crna hronika BH cesta
Ma nije morao polukruzno namotavati, jednostavno krenuo prema Sarajevu, presao u izlaznu traku iz pravca Zenice i nastavio krivim smjerom ne obaziruci se na ogromne znakove da vozi pogresno.Optimist wrote:Signalizacija ne moze bolja biti. Ukljucenje u Kaknju i smjerovi prema Zenici i prema Sarajevu jasni ko dan.DonieBrasco wrote:Ja mislim da ovo nije prvi put da se na toj dionici ulazi u krivi pravac, vjerovatno losa signalizacija, ili sta vec.
Ovaj sa Skodom je produzio pravo prema Sarajevu nakon ukljucenja, zatim je polukruzno namotao ulijevo da bi nastavio prema Zenici, tj prema Lasvi.
P.S. Jutros sam prosao na mjestu udara, ulja i pijeska ima posvuda, tako da je vrlo tesko odrediti mjesto udara. Obzirom da su oba auta udarena sa vozaceve strane, onda mi je logicno da je BMW isao desnom trakom a Fabia lijevom, tj preticajnom.
A sto se petlji tice nema gore od visocke, kad se iskljucujes iz smjera Zenice, moras dole stati i propustiti vozila iz Sarajeva a vrlo je nepregledno.
- Travnički Noćni Šetač
- vjeshalica
#3360 Re: Crna hronika BH cesta
Ovaj sa drvima je pretovaren
Sad je sezona malo se plati malo se ukrade malo se pretovari
Izgleda da je vaga za teretni lobi stvar prosslosti
Ehhh sirotiljo bezobrazna
Sad je sezona malo se plati malo se ukrade malo se pretovari
Izgleda da je vaga za teretni lobi stvar prosslosti
Ehhh sirotiljo bezobrazna
-
NediM17
#3361 Re: Crna hronika BH cesta
Ti sve po sirotiLji, nije valjda za sve ona kriva.
Kako "vatrin" sin vozi p'jan kontra smjerom?
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/51 ... ntrasmjeru
Kako "vatrin" sin vozi p'jan kontra smjerom?
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/51 ... ntrasmjeru
- Laplace
#3362 Re: Crna hronika BH cesta
Pa dobro, par puta sam i ja na more krenuo otprilike u to doba, ali što kažeš i ja nosim termosku sa kafo i pravim pauze na svaka 2-2,5 sata. I obavezno se organizujem da dan prije ranije legnem da se dovoljno naspavam da mogu voziti bar 2-3 sata.NediM17 wrote:Onda i ovo dole kod Mostara, oko šest bili kod Mostara, znači da su iz Lukavca krenuli oko 1-2 h. Dakle, vozač vjerovatno zaspao, prešao na drugu stranu. Ljudi radi par sati više što će biti na moru preuzimaju veliki rizik, misle mogu ja to. Ja rijetko sjedam za volan prije zore i poslije sumraka. Iz kuće ne izlazim bez džezve kafe i otprilike pravim pauze na svaka 2h vožnje, ali često nije samo do nas, ima i ona druga strana koju ne možeš predvidjeti ni kontrolisati.
Ključno je to da se na vrijeme zaustaviš i odmoriš. Znam ljude koji dionice od 400-500 kilometara voze bez pauze, što mi ne djeluje baš prepametno. Ja pravim pauze makar zato što volim negdje baciti pogled. A ako krenem u 2, onda već oko 5 mogu napraviti pauzu za kafu.
- Laplace
#3363 Re: Crna hronika BH cesta
Da. Sve i da signalizacija nije bila baš najjasnije (a bila je), zar mu nije palo u oči da se uključivao pod (za autoput) nemogućim uglom od bar 300°? O signalizaciji koja ubi u oči da i ne pričam.Optimist wrote:Signalizacija ne moze bolja biti. Ukljucenje u Kaknju i smjerovi prema Zenici i prema Sarajevu jasni ko dan.DonieBrasco wrote:Ja mislim da ovo nije prvi put da se na toj dionici ulazi u krivi pravac, vjerovatno losa signalizacija, ili sta vec.
Edit: Sad se sjetih da se mogao uključiti trakom za isključenje iz pravca Zenice, ali i dalje to izgleda nelogično (doduše, za mene, ne za svakoga).
Last edited by Laplace on 31/08/2019 20:18, edited 1 time in total.
- Laplace
#3364 Re: Crna hronika BH cesta
U suštini ni sa tim displejima ne bi uradili mnogo šta, jer taj nije ni u šta gledao. Još je bio pijan pride.Bakir1 wrote:Sa tim ulascima u krivi smjer, donekle se moze naci razlog preuzimanja petlji od magistralnih puteva, koje su bile poslozene poprilično dvosmjerno, i u josanici i u visokom i u Kaknju.
- amar1994
- Bakir1
#3366 Re: Crna hronika BH cesta
A da li bi vozac bmw a vidio displej?
-
NediM17
#3367 Re: Crna hronika BH cesta
Ma znam, ali nenaspavan vozač na cesti je opasnost ko i pijan ili drogiran. Ovaj jutros je spuc'o u kamion, ali da je s druge strane bio mali auto bilo bi još mrtvih.Laplace wrote:Pa dobro, par puta sam i ja na more krenuo otprilike u to doba, ali što kažeš i ja nosim termosku sa kafo i pravim pauze na svaka 2-2,5 sata. I obavezno se organizujem da dan prije ranije legnem da se dovoljno naspavam da mogu voziti bar 2-3 sata.NediM17 wrote:Onda i ovo dole kod Mostara, oko šest bili kod Mostara, znači da su iz Lukavca krenuli oko 1-2 h. Dakle, vozač vjerovatno zaspao, prešao na drugu stranu. Ljudi radi par sati više što će biti na moru preuzimaju veliki rizik, misle mogu ja to. Ja rijetko sjedam za volan prije zore i poslije sumraka. Iz kuće ne izlazim bez džezve kafe i otprilike pravim pauze na svaka 2h vožnje, ali često nije samo do nas, ima i ona druga strana koju ne možeš predvidjeti ni kontrolisati.
Ključno je to da se na vrijeme zaustaviš i odmoriš. Znam ljude koji dionice od 400-500 kilometara voze bez pauze, što mi ne djeluje baš prepametno. Ja pravim pauze makar zato što volim negdje baciti pogled. A ako krenem u 2, onda već oko 5 mogu napraviti pauzu za kafu.
I ja sam u mladosti znao navečer iz kafane krenuti, ujutro u Trstu osvanuti, landarati vazdan po radnjama i onda opet u auto nazad kući. Znači, praktično dvije noći bez sna. Sa ovom pameću to nikad ne bih ponovio.
Sjećam se k'o dijete tih nekih polazaka s roditeljima ujutro u tri, te da se vozi po hladu jer nije bilo klime, te da se stigne u Drvenik na prvi trajekt itd. Na današnjem vaktu kad ima AC nema potrebe polaziti nigdje prije zore, pogotovo na odmor. Ne kažem za ljude koje posao tjera, ali i to treba svesti na najmanju moguću mjeru.
-
530i
#3368 Re: Crna hronika BH cesta
Pošto sam se znao nekada svratiti u Kakanj fazon kod izlaska je što jeste to tako napisano i označeno, ali je znalo da bude jedna kućica za uzimanje tiketa a druga za automatski prolaz, pa se onda poslije prestrojavaj gdje si kren'o.Optimist wrote:Signalizacija ne moze bolja biti. Ukljucenje u Kaknju i smjerovi prema Zenici i prema Sarajevu jasni ko dan.DonieBrasco wrote:Ja mislim da ovo nije prvi put da se na toj dionici ulazi u krivi pravac, vjerovatno losa signalizacija, ili sta vec.
Ne braneći jelte ovog alkosa....ovaj primjer ako ništa treba poslužiti za pooštravanje kazni za pijance. Sad u petak zateknem se u mupu oko 12, lik predaje dozvolu na dva mjeseca jer je vozio pijan...a i dozvolu je predao pijan
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3369 Re: Crna hronika BH cesta
ja volim najvise voziti po noci ,kad nema debilcina i kamioncina da me jebu i usporavaju.Laplace wrote:Pa dobro, par puta sam i ja na more krenuo otprilike u to doba, ali što kažeš i ja nosim termosku sa kafo i pravim pauze na svaka 2-2,5 sata. I obavezno se organizujem da dan prije ranije legnem da se dovoljno naspavam da mogu voziti bar 2-3 sata.NediM17 wrote:Onda i ovo dole kod Mostara, oko šest bili kod Mostara, znači da su iz Lukavca krenuli oko 1-2 h. Dakle, vozač vjerovatno zaspao, prešao na drugu stranu. Ljudi radi par sati više što će biti na moru preuzimaju veliki rizik, misle mogu ja to. Ja rijetko sjedam za volan prije zore i poslije sumraka. Iz kuće ne izlazim bez džezve kafe i otprilike pravim pauze na svaka 2h vožnje, ali često nije samo do nas, ima i ona druga strana koju ne možeš predvidjeti ni kontrolisati.
kafu u zivotu nikad popio nisam nit mi treba .desetine puta odvezao u cugu sarajevo-rijeka i obratno.
nikad ne stajem ako ne moram,mrzim stajati,kad negdje idem -idem,nisam krenuo da stajem i odmaram vec da dodjem tamo.
kad idem na trke uvijek idem po noci ,do buzeta sam isto vozio u cugu vise puta...ne znam kakve probleme vi imate s voznjom.ja se lijepo dan prije odmorim ,naspavam i gas.ovi sto trebaju pamperse i stalno staju da pisnu ,njima nema pomoci
Last edited by bitanga_sa_otesa on 31/08/2019 22:20, edited 1 time in total.
- Rockefeller
#3370 Re: Crna hronika BH cesta
Ima kateter.
- Optimist
#3371 Re: Crna hronika BH cesta
Za ovo boldirano sam isti. I zato najvise volim da idem sam ili sa ekipom koja je istog stava. Sa-Zg ili obratno, stanem jednom na 2 min cisto da protegnem noge, bez da gasim auto.bitanga_sa_otesa wrote: ja volim najvise voziti po noci ,kad nema debilcina i kamioncina da me jebu i usporavaju.
kafu u zivotu nikad popio nisam nit mi treba .desetine puta odvezao u cugu sarajevo-rijeka i obratno.
nikad ne stajem ako ne moram,mrzim stajati,kad negdje idem -idem,nisam krenuo da stajem i odmaram vec da dodjem tamo.
kad idem na trke uvijek idem po noci ,do buzeta sam isto vozio u cugu vise puta...ne znam kakve probleme vi imate s voznjom.ja se lijepo dan prije odmorim ,naspavam i gas.ovi sto trebaju papmperse i stalno staju da pisnu ,njima nema pomoci
Nema mi nista mrze kad negdje krenem sa zenom i onda ide, de stani da ovdje kupimo kifle. E de stani ovdje cemo uzeti lubenicu. E ovdje bi mogli pogledati to i to. I onda se put od 50km i sat vremena otegne na 2h jer toboze ona bi nesta usput razgledala. A naravno od kuce smo krenuli kasno tako da taj dan svakako nisam nigdje i nista stigao.
-
NediM17
#3372 Re: Crna hronika BH cesta
Pa čemu žurba, ideš sa ženom na odmor i ona je potpuno u pravu. I sama vožnja do odredišta treba da bude relaksirana, i ona je dio odmora.Optimist wrote:Za ovo boldirano sam isti. I zato najvise volim da idem sam ili sa ekipom koja je istog stava. Sa-Zg ili obratno, stanem jednom na 2 min cisto da protegnem noge, bez da gasim auto.bitanga_sa_otesa wrote: ja volim najvise voziti po noci ,kad nema debilcina i kamioncina da me jebu i usporavaju.
kad idem na trke uvijek idem po noci ,do buzeta sam isto vozio u cugu vise puta...ne znam kakve probleme vi imate s voznjom.ja se lijepo dan prije odmorim ,naspavam i gas.ovi sto trebaju papmperse i stalno staju da pisnu ,njima nema pomoci
Nema mi nista mrze kad negdje krenem sa zenom i onda ide, de stani da ovdje kupimo kifle. E de stani ovdje cemo uzeti lubenicu. E ovdje bi mogli pogledati to i to. I onda se put od 50km i sat vremena otegne na 2h jer toboze ona bi nesta usput razgledala. A naravno od kuce smo krenuli kasno tako da taj dan svakako nisam nigdje i nista stigao.
-
Naslovnica
#3373 Re: Crna hronika BH cesta
E ja volim stati makar jednom.
Godine, slaba prostata, jbjga...

Godine, slaba prostata, jbjga...
- Optimist
#3374 Re: Crna hronika BH cesta
Nisam se referirao na odmor, vec kad se negdje ide loko vikendom. To nekako istrpim.
A kad se ide na more ili prema EU, e tu onda vaze moja pravila. Staje se samo ako se bas mora i to u krajnjoj nuzdi.
A kad se ide na more ili prema EU, e tu onda vaze moja pravila. Staje se samo ako se bas mora i to u krajnjoj nuzdi.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3375 Re: Crna hronika BH cesta
gdje to? u diznilendu??mikijevoj radionici??NediM17 wrote: I sama vožnja do odredišta treba da bude relaksirana, i ona je dio odmora.
kako moze biti relaksirana kad iza slepera guzelja 5 njih i niko ne smije pretec,a pravci po kilometar.onda ih ja preteknem sviju i vozim se 5 km i opet isti scenario...meni to nije odmor,ja jedva cekam da izadjem iz auta i da se maknem s ceste