CNN is now officially projecting that Donald J. Trump will win the popular vote.

CNN is now officially projecting that Donald J. Trump will win the popular vote.

ultima_palabra wrote:Pa Friedman je ekonomski Henry Kissinger, de facto ratni zlocinac... sta je on drzava povalioMohamad Sissoko wrote:Milton Friedman i Thomas Sowell.ultima_palabra wrote: Oooo dan te jebo![]()
![]()
![]()
Koji su to ozbiljni ekonomisti?
p.s. jesi li proguglo?Taj drugi je njegov klon iz Chicago School.
Friedmanove ideje su i dovele do kraha 2008., pa sad njegovi sljedbenici pokusavaju zamutiti vodu.
Nisam ni skontao da ima 'zvuk'Velkoski wrote:Odlična pjesmasmijesni_ste wrote:Naciji se obratio i King James![]()
...donio je toj prčiji toliko očekivani naslov i nisu ga opet poslušali u vezi glasanja
https://www.instagram.com/p/BMmHGr0B0C- ... =kingjames
Hvala za preporuku za dokumentaracdale cooper wrote:
To je mit neokonzervativaca koji su bili glavna osovina Reaganove vlade i kasnije Busha mlađeg.
Istina je da se SSSR urušio iznutra. Ima odličan dokumentarac Adama Curtisa na ovu temu koji
se zove The Power Of Nightmares i koji govori o usponu neokonzervativaca sa jedne strane i
radikalnih islamista sa druge strane, njihovim korijenima i fascinatnim sličnostima u doktrini.
Cak ni oni ne bi mogli izvaliti da je pretjerana regulacija dovela do krize, vjerujem da je to tvoja umotvorina.Mohamad Sissoko wrote:ultima_palabra wrote: Pa Friedman je ekonomski Henry Kissinger, de facto ratni zlocinac... sta je on drzava povalioTaj drugi je njegov klon iz Chicago School.
Friedmanove ideje su i dovele do kraha 2008., pa sad njegovi sljedbenici pokusavaju zamutiti vodu.jest, jest
Cim dostignes njih pa im i argumente pobijes umjesto ad hominem ataka onda ponovo se javi i poredaj one gore smajlije.
Politically, Sowell targets the George W. Bush administration and Congress members of both major political parties for obstructing audits of Fannie Mae and Freddie Mac and enabling banks to make highly risky housing loans.
Pa tu je više zaslužniji Gorbačov koji je načinio prve poteze u tom smjeru i koji je bio mnogo pragmatičniji čovjek od svojih prethodnika._BataZiv_0809 wrote:Hvala za preporuku za dokumentaracdale cooper wrote:
To je mit neokonzervativaca koji su bili glavna osovina Reaganove vlade i kasnije Busha mlađeg.
Istina je da se SSSR urušio iznutra. Ima odličan dokumentarac Adama Curtisa na ovu temu koji
se zove The Power Of Nightmares i koji govori o usponu neokonzervativaca sa jedne strane i
radikalnih islamista sa druge strane, njihovim korijenima i fascinatnim sličnostima u doktrini.![]()
Regan je po svemu onako zanimljiva, da ne kazem fascinantna licnost. Najvecim dijelom do toga sto sam po hobiju istoricar fasciniran epohom Hladnog rata.
Iako smo ideoloski na suprotnim stranama, uvijek me interesovalo kako je moguce da od ideja o Ratovima zvijezda (ne filmu, nego zastiti SAD-a proturaketnim stitom u zemljinoj orbiti) dodje do pomirljivih tonova i dogvora o smanjenju naoruzanja. Dosao u sedlo kao najveci protivnih detanta, a u drugom mandatu postao njegov najveci zagovornik.
Ne pisem ovo slucajno, moze se povuci paralela i donijeti neki zakljucci apropos prognoza sta ce biti sa svijetom od januara 2017.
Deregulacija genije deregulacija je bila plodno tlo za krizu 2008.ultima_palabra wrote:Cak ni oni ne bi mogli izvaliti da je pretjerana regulacija dovela do krize, vjerujem da je to tvoja umotvorina.Mohamad Sissoko wrote:ultima_palabra wrote: Pa Friedman je ekonomski Henry Kissinger, de facto ratni zlocinac... sta je on drzava povalioTaj drugi je njegov klon iz Chicago School.
Friedmanove ideje su i dovele do kraha 2008., pa sad njegovi sljedbenici pokusavaju zamutiti vodu.jest, jest
Cim dostignes njih pa im i argumente pobijes umjesto ad hominem ataka onda ponovo se javi i poredaj one gore smajlije.Politically, Sowell targets the George W. Bush administration and Congress members of both major political parties for obstructing audits of Fannie Mae and Freddie Mac and enabling banks to make highly risky housing loans.
Sad ispada da je pola BiH hljeb zaradjivalo u Libiji i Iraku. Ko je od forumasa tvrdokornih trumpovaca imao clana porodice da je radio u Libiji/Iraku? Niko._BataZiv_0809 wrote: U Libiji i Iraku je radilo dosta nasih ljudi. Normalno da ce se sjetiti familije onima koji su im oteli hljeb iz ruku. To sto nekoga u Svedskoj boli kurac za Libijom, pa po tome mjeri citav svijet, njegov je problem.
Čuj deregulacija uzrok... pa zar nije miješanje države?Mohamad Sissoko wrote: Deregulacija genije deregulacija je bila plodno tlo za krizu 2008.
I to ne ekonomije nego bankarskog sistema.
Za druge krize drugi su uzroci izmedju mnogih.
Uleces ko padobranac sa kritikom likova koji su daleko iznad tebe po ekonomskom znanju.
Švico draga, s kim ja posla imamZa obje krize pored direktnog upravljanja te stranke koju navodis, ozbiljni ekonomisti kao uzrok vide drzavno mjesanje u ekonomiju ili propustanje drzave da odredjene poteze povuce kad se vec ranije duboko umjesala
Hejt to korkt ju, ali to je bila gospodja Tacer.dale cooper wrote:
Pa tu je više zaslužniji Gorbačov koji je načinio prve poteze u tom smjeru i koji je bio mnogo pragmatičniji čovjek od svojih prethodnika.
Gorbačov je imao dobar imidž u svijetu kao nekoga ko želi reformisati SSSR, pa je i sam Reagan jednom prilikom rekao da mu se sviđa
i da mogu "poslovati zajedno".
Point. wrote: Sad ispada da je pola BiH hljeb zaradjivalo u Libiji i Iraku. Ko je od forumasa tvrdokornih trumpovaca imao clana porodice da je radio u Libiji/Iraku? Niko.
Ja to gledam kroz sljedecu prizmu - za koga su djikani, Dodik, Ceca i Seselj ja sam kontra. Vazda. As simple as that.
PS. I zalosno je citati bosanske "patriote" kako briju na ruse i Putina. Nadam se iskreno da im se to nece odbiti od glavu tamo nekad 2018 godine ako Dodik, tih istih rusa prijatelj, proglasi nezavisnost genocidnog entiteta i ta ista Rusija, bude medju prvima koja prizna takvu kvazi republiku.
Strucnjak, ja sam se u razgovoru sa prethodnikom slozio da je deregulacija bankarskog sistema jedan od uzroka krize a da je i mjesanje drzave poput Bushevog programa forsiranja vlasnistva nad nekretninama, kroz drzavni aparat isto tako jedan od uzroka po tim ekonomistima koje sam naveo, sto se odnosi na tu recenicu.ultima_palabra wrote:Čuj deregulacija uzrok... pa zar nije miješanje države?Mohamad Sissoko wrote: Deregulacija genije deregulacija je bila plodno tlo za krizu 2008.
I to ne ekonomije nego bankarskog sistema.
Za druge krize drugi su uzroci izmedju mnogih.
Uleces ko padobranac sa kritikom likova koji su daleko iznad tebe po ekonomskom znanju.Švico draga, s kim ja posla imamZa obje krize pored direktnog upravljanja te stranke koju navodis, ozbiljni ekonomisti kao uzrok vide drzavno mjesanje u ekonomiju ili propustanje drzave da odredjene poteze povuce kad se vec ranije duboko umjesala
U pravu si, hvala na korekciji._BataZiv_0809 wrote:Hejt to korkt ju, ali to je bila gospodja Tacer.dale cooper wrote:
Pa tu je više zaslužniji Gorbačov koji je načinio prve poteze u tom smjeru i koji je bio mnogo pragmatičniji čovjek od svojih prethodnika.
Gorbačov je imao dobar imidž u svijetu kao nekoga ko želi reformisati SSSR, pa je i sam Reagan jednom prilikom rekao da mu se sviđa
i da mogu "poslovati zajedno".
No ne mijenja sustinu.
Zenevski samit je ipak bio americki prijedlog, a nakon njega je sve krenulo.
Inace, jedno licno zapazanje, Juri Andropov, prvi od dvojice Gorbacovljevih prethodnika koji su brzo umrli, je bio pravi covjek za SSSR. Po karijeri vrlo slican Putinu![]()
Ali drzave koje ovise o pojedincu, a ne sistemu i zasluzuju propast.
Čovjek je u pravu, kome se sviđalo ili ne ali biti dio fan cluba Trumpa znači biti u istom košu sa Cecom, Šešeljem i ostalim mentolima naših nam komšija i sunarodnjaka.burgundy wrote:Auuu kako dosadan lik ovaj point sa cecom seseljom.
Aha, ja ispadam glupMohamad Sissoko wrote: Strucnjak, ja sam se u razgovoru sa prethodnikom slozio da je deregulacija bankarskog sistema jedan od uzroka krize a da je i mjesanje drzave poput Bushevog programa forsiranja vlasnistva nad nekretninama, kroz drzavni aparat isto tako jedan od uzroka po tim ekonomistima koje sam naveo, sto se odnosi na tu recenicu.
Upadas ko padobranac i zaista ispadas glup i neinformisan kritikujuci nobelovce i harvardske profesore koje cijene i njihovi zagrizeni ekonomski protivnici.
De sad opet malo guglaj.
Earlier this year, Posner published “A Failure of Capitalism,” in which he argues that lax monetary policy and deregulation helped bring on the current slump. “We are learning from it that we need a more active and intelligent government to keep our model of a capitalist economy from running off the rails,” Posner writes. “The movement to deregulate the financial industry went too far by exaggerating the resilience—the self-healing powers—of laissez-faire capitalism.” Posner also accuses professional economists, including some of his Chicago colleagues, of being “asleep at the switch.” In September, he came out as a Keynesian; in a long piece in The New Republic, he hailed “The General Theory of Employment, Interest, and Money,” which John Maynard Keynes published in 1936, as a “masterpiece,” saying that “despite its antiquity, it is the best guide we have to the crisis.”
Ne znam kako si shvatio da ja iz guzice vadim zakljucke?Mohamad Sissoko wrote: Dobro, kako ti kazes.Ti protiv ekonomski profesora sa Harwarda i jedan nobelovac iz domena ekonomije.
Ekonomska kriza je nastala 8 godina nakon Clintona.Mohamad Sissoko wrote: p.s. i Clinton je Bushu ostavio ekonomiju nakon pucanja .com bubble-a i deregulisani bankarski sistem ...nije ovaj dobio na tanjiru med i mlijeko plus docekao ga je i 9/11...jbte doslo doba da pravdam Busha
Tek sad vidim da je bespotrebno pisati onolike knjige iz ekonomije ili dobiti nobelovu nagradu kad imas ultimu i google.Jace oruzje od 50 godina rada u struci.ultima_palabra wrote:Aha, ja ispadam glupMohamad Sissoko wrote: Strucnjak, ja sam se u razgovoru sa prethodnikom slozio da je deregulacija bankarskog sistema jedan od uzroka krize a da je i mjesanje drzave poput Bushevog programa forsiranja vlasnistva nad nekretninama, kroz drzavni aparat isto tako jedan od uzroka po tim ekonomistima koje sam naveo, sto se odnosi na tu recenicu.
Upadas ko padobranac i zaista ispadas glup i neinformisan kritikujuci nobelovce i harvardske profesore koje cijene i njihovi zagrizeni ekonomski protivnici.
De sad opet malo guglaj.![]()
Kritikuje ih svako živ, čak postoje i "pokajnici" tipa ovog Posnera:
Earlier this year, Posner published “A Failure of Capitalism,” in which he argues that lax monetary policy and deregulation helped bring on the current slump. “We are learning from it that we need a more active and intelligent government to keep our model of a capitalist economy from running off the rails,” Posner writes. “The movement to deregulate the financial industry went too far by exaggerating the resilience—the self-healing powers—of laissez-faire capitalism.” Posner also accuses professional economists, including some of his Chicago colleagues, of being “asleep at the switch.” In September, he came out as a Keynesian; in a long piece in The New Republic, he hailed “The General Theory of Employment, Interest, and Money,” which John Maynard Keynes published in 1936, as a “masterpiece,” saying that “despite its antiquity, it is the best guide we have to the crisis.”
Ok, jednostavno se ne slazemo u vecini stvari a u nekim da.jeza u ledja wrote:Ne znam kako si shvatio da ja iz guzice vadim zakljucke?Mohamad Sissoko wrote: Dobro, kako ti kazes.Ti protiv ekonomski profesora sa Harwarda i jedan nobelovac iz domena ekonomije.![]()
Milion ljudi ima razlicita misljenja, ali ja ti govorim ono oko ceg se vecina slaze. Na ekonomiste mislim naravno.
Ekonomska kriza je nastala 8 godina nakon Clintona.Mohamad Sissoko wrote: p.s. i Clinton je Bushu ostavio ekonomiju nakon pucanja .com bubble-a i deregulisani bankarski sistem ...nije ovaj dobio na tanjiru med i mlijeko plus docekao ga je i 9/11...jbte doslo doba da pravdam Busha
PS: Pise se Harvard.
Ne radi se o nikakvom gotivljenju kao što @Gojen H reče mislim na ovoj temi u međunarodnim odnosima nema prijatelja i neprijatelja samo saveznici i oni drugi, nema dobrih i loših samo interesi naši, njihovi i zajednički._BataZiv_0809 wrote:Point. wrote: Sad ispada da je pola BiH hljeb zaradjivalo u Libiji i Iraku. Ko je od forumasa tvrdokornih trumpovaca imao clana porodice da je radio u Libiji/Iraku? Niko.
Ja to gledam kroz sljedecu prizmu - za koga su djikani, Dodik, Ceca i Seselj ja sam kontra. Vazda. As simple as that.
PS. I zalosno je citati bosanske "patriote" kako briju na ruse i Putina. Nadam se iskreno da im se to nece odbiti od glavu tamo nekad 2018 godine ako Dodik, tih istih rusa prijatelj, proglasi nezavisnost genocidnog entiteta i ta ista Rusija, bude medju prvima koja prizna takvu kvazi republiku.
Ne ispada. Samo ti pokusavam skrenuti paznju da ako ne gotivis Hilari ne mora znaciti da gotivis Trampa. Jeste slicno, ali nije isto.
Kako si tako nesto zakljucioChallenger__ wrote:Mislim da će ova tema itekako biti aktuelna sve do inauguracije, ako do nje uopšte dođe. Ima tu još prostora za igre i igrice, od ovih protesta do Elektorskog kolegija.