HAVANA wrote:Matzan wrote:Hakiz wrote:Prekjuče, OBI. Grupa njih 6 ili 7. Razni uzrasti, vjerovatno porodica. Prolaze odjelom opreme za kupatila. I kada su prolazili pored onih gumenih prostirki za kupatila, namotanih na horizontalne šipke, klinac iz grupe, uzrasta 12-14 godina, i ne pogledavši šta radi, iz čiste dosade, rukom okrenu jednu od prostirki. Prostirka se potpuno odmota na pod.
Hajde da je gledao prostirku pa mu se odmotala. Ali ne, samo prolazio pored, kratak pokret rukom i odmota. Ni osvrnuo se nije, barem da je pokazao da je to uradio iz obijesti ili zadovoljstva, bilo šta. Ne, nikakave emocije, uradio je to "onako".
A danas pored Željeznice naši naredali boksove za prodaju điđa, šatore podigli. Valjda da im barem malo pokušaju priuštiti beduinski ili bazarski ugođaj, da se jadni osjećaju kao kod kuće.
Strašno!
Jel strasno da se na bazenu u avazu kobila kupa obucena a hairlija seta u cipelama pored bazena?A ja dok do svlacionice prodjem navucem one kese na cipele.Kucni red i pravila higijene.Da u holu hotela prepolove lubenicu i na lijevoj strani muski,na desnoj zene...kasikom kusaju iz sredine lubenice.U holu hotela!Da se mali popisa na recepciji a mamlaz onaj u nakim bijelim haljinama sjedi podignutih nogu,da mu jaja gledam.Da radnik agencije odveze vozilom na boracko grupu,nazove gazdu i kaze da ce ih ostaviti i da ih nece vratiti nazad.Daj mi otkaz.Ja ih necu vratiti.Mater svoju nek ponizava.I ostavio ih i otiso.

Uzasno su bahati i bezobrazni.Al ko im jebe mater,gulite ih koliko god mozete.Nece dugo.
Bez potrebe koristis neke uvredljive termine, contra onoj strani forumasa, koja sve druge ucesnike u diskusiji "zaglupljuje" , svojim neukusnim, kvazisarkasticnim komentarima, ili ovi treci koji nastoje oblatiti svih oko 1,8 milijardi muslimana, ili svih oko 400 miliona Arapa...
Vecina ovoga sto pisete , nema blage veze sa islamom, a ni neke veze sa Arapima kao nacijom, Arapa je na stotine miliona, i npr. daleko je kulturniji jedan Palestinac ili obrazovan Sirijac, od bahatog, zahvaljujuci bogastvu nafte bogatog Kuwajcanina ili slicniih zaljevskih Arapa, nastranu sto u Arapskom svijetu imas najmanje 10-15 posto nemuslimana, krscana i slicno, shodno tome nije ni svaki arapski turista , musliman...
Kad kazem, veze sa islamom, pa nema razloga da se , kroz ofirno "prozivanje" Arapa ovdje , blati vjera velikog broja forumasa? Kazes," u bazenu se, kob... kupa obucena.." Zasto , na koji nacin "obucena" i slicno?
U familiji imam dosta zena koje nose hidzab, to je vjeruj mi, neuporedivo sa nacinom nosenja hidzaba nekih Arapki/turistkinja, kod Bosanki su , izuzetno moderno srocene boje, vecina njih, zena/djevojaka , bilo da su studentkinje ili starije, visokoobrazovane su zene, kulturne , i vidi da, neke se i iz moje familije ili poznanice, kupaju u burkiniju ,ali veoma modno ukusno skrojen, predivna pastelna plava, zelena ili neka druga boja, slicno nekoj vrsti ronilackog odijela, znaci nidje veze, da se navuce crni nikab i onako, jos sa 30 tak kila viska, "ljosne" u bazen...
I ja i mnogi moji u familiji smo aktivni vjernici i moji poznanici, pa nam ne naumpada da klanjamo po livadama, sto nije zabranjeno, ali od islama je lijep edeb, (ponasanje/bonton), pa ako imam dzamiju cemu glumiti veceg "gaziju" i muslimana od npr. rah Gazihusrevbega ili Reisa, i klanjati po livadama, na ulici i slicno?
Evo je danas otvorena, hvala Bogu, nova novcata dzamija na Ilidzi, jesam li "veliki musliman" ako pored iste, obavljam molitvu /namaz, na livadi, i time pravim cirkus i od sebe i blatim druge vjernike?
Toga sam, narocito kod Arapa prowehabijske orijentacije , iskljucivo ovih zalivskih Arapa, sretao i na putovanjima izvan BIH. Zalosna je/ruzna, scena kada se Arap ubijedjuje sa turskim policajcem na aerodromu u Istanbulu, koji ga upozorava da ne moze klanjati nasred aule, na kraju ja prilazim tom ogranicenom beduinu i objasnjavam , doduse na losem engleskom, da je to nekulturno jer isti aerodrom posjeduje manju dzamiju/mesdzid, abdesthanu, a sve uredno i cisto, "za polizati", cemu praviti " cirkus" i izmisljati, "toplu vodu"?
Znaci, nije problem, islam, nije problem nacija Arapska, vec bahati beduinski mentalitet...
Do nas je kao domacina, ne treba se, zarad lake zarade ne skretati paznja tim turistima, sta je ovdje kulturno i prihvatljivo a sta ne, pa Boga mi, zasto ne ponekad, pomalo onim bahatim, kada javno jedu, bacaju smece , prljaju i slicno, zasto ih ne sancionisati i opaliti novcano i po djepu?