Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skupljac_zeljeza

#3351 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne kaže ni Alija da je Banja Luka mogla u tom momentu pasti, ali kaže da kada bi u nastavku rata išli na čiščenje zemlje od četnika pa i u Banja Luci, ne bi nam velike sile dale.
Vidi lafe, ti cetnici su ti bili u mekom trbuhu-Sarajevu, mozda 400-500 m zracne linije od Predsjednistva, pa ga 4 godine ne zauzese, usprkos ogromnoj oruzanoj prednosti. Zakljucak izvedi sam.
Mogli bi sada teoretisati ŠBBKBB, ali istina je da se stanje na terenu lagano mijenjalo u korist ABiH. Mi smo kroz cjeli rat imali najveći problem što smo ovisili o onima izvana. Da nam je samo Hrvatska bila saveznik, (a interes su imali zbog bosanskih Hrvata), sve bi bilo drugačije. Poenta je bila da li je trebalo ratovati dalje ili ne, ali po izjavama onih koji su se nešto pitali vezano za BiH, ne bi više ništa uradili zbog velikih pa bi sve ostalo na željama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3352 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
Mogli bi sada teoretisati ŠBBKBB, ali istina je da se stanje na terenu lagano mijenjalo u korist ABiH. Mi smo kroz cjeli rat imali najveći problem što smo ovisili o onima izvana. Da nam je samo Hrvatska bila saveznik, (a interes su imali zbog bosanskih Hrvata), sve bi bilo drugačije. Poenta je bila da li je trebalo ratovati dalje ili ne, ali po izjavama onih koji su se nešto pitali vezano za BiH, ne bi više ništa uradili zbog velikih pa bi sve ostalo na željama.
Eh u tom kontekstu posmatraj ovu raspravu zadnje dvije stranice :wink:
Ali Kemal

#3353 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ommadawn wrote:Ne sviram ja kurcu, ja sviram na gitari. Da im je 1948 odnosno 1971 bilo dozvoljeno da se izjasne kao Bosanci oni bi se izjasnili. Kad su nam nametnuli naciju Musliman (apsurd i jedan od korijena svih problema - musliman je onaj koji se predao Allahu) onda si mogao da se izjašnjavaš kao Musliman. Kao Bosanac ne.
Opet sviras qurcu, tj ne poznajes cinjenice. Kad kazes oni nam nametnuli, ko oni, na koga ti mislis uopste. Sa nazivom Musliman niko nije imao problema, cak je i Alija bio protiv naziva Bosnjak, na prvim predizbornim plakatima je pisalo SDA Muslimanska stranka.
Tek pod uticajem Filipovica, Zulfikarpasica i drugih prelomio je i podrzao naziv Bosnjak ali tek 1993 godine. Dvije godine se opirao tome. Zakljuci sam.
Inace u narodu pojam Bosnjak je bio potpuno nepoznat do tada.
Ommadawn wrote:Danas su svi Bošnjaci, Hrvati i Srbi dok ne napuste granice BiH. Tad postaju Bosanci.
Tako je vazda bilo :oops:
Ommadawn wrote:I ja sam Bosanac i ne mogu ništa drugo biti a to je tako jednostavno. Da klanjam, da sam se predao Islamu, bio bih Bosanac musliman. Da vjerujem u Hristosa bio bih Bosanac pravoslavac.
Eh vidiš kod Albanaca je to jednostavno riješeno. Pa sad vidi ko je primitivno pleme, oni ili mi.
Vidis npr i u Njemackoj su svi Nijemci bez obzira na religiju, da ne spominjemo Ameriku, situacija u tim drzavama je potpuno drugacija od one u Bosni, i ne treba je porediti, jer od toga nema nikakve koristi.
Ommadawn

#3354 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Ali Kemal wrote:
Ommadawn wrote:Ne sviram ja kurcu, ja sviram na gitari. Da im je 1948 odnosno 1971 bilo dozvoljeno da se izjasne kao Bosanci oni bi se izjasnili. Kad su nam nametnuli naciju Musliman (apsurd i jedan od korijena svih problema - musliman je onaj koji se predao Allahu) onda si mogao da se izjašnjavaš kao Musliman. Kao Bosanac ne.
Opet sviras qurcu, tj ne poznajes cinjenice. Kad kazes oni nam nametnuli, ko oni, na koga ti mislis uopste. Sa nazivom Musliman niko nije imao problema, cak je i Alija bio protiv naziva Bosnjak, na prvim predizbornim plakatima je pisalo SDA Muslimanska stranka.
Tek pod uticajem Filipovica, Zulfikarpasica i drugih prelomio je i podrzao naziv Bosnjak ali tek 1993 godine. Dvije godine se opirao tome. Zakljuci sam.
Inace u narodu pojam Bosnjak je bio potpuno nepoznat do tada.
Ommadawn wrote:Danas su svi Bošnjaci, Hrvati i Srbi dok ne napuste granice BiH. Tad postaju Bosanci.
Tako je vazda bilo :oops:
Ommadawn wrote:I ja sam Bosanac i ne mogu ništa drugo biti a to je tako jednostavno. Da klanjam, da sam se predao Islamu, bio bih Bosanac musliman. Da vjerujem u Hristosa bio bih Bosanac pravoslavac.
Eh vidiš kod Albanaca je to jednostavno riješeno. Pa sad vidi ko je primitivno pleme, oni ili mi.
Vidis npr i u Njemackoj su svi Nijemci bez obzira na religiju, da ne spominjemo Ameriku, situacija u tim drzavama je potpuno drugacija od one u Bosni, i ne treba je porediti, jer od toga nema nikakve koristi.
Zašto nam Amerika i Njemačka pa i Albanija ne bi bile primjer kako riješiti nacionalnost? Ne, nego se trebamo porediti sa Jugoslavijom koja se raspala jer nije znala riješiti problem vjerujući da se sve može batinom i zatvorom i lažima.

Ime Musliman su dali komunisti kad se trebalo ulizati Arapima u šupak radi nafte koja nam je bila deficitarna roba. Do tada su se vodili kao neopredijeljeni. Ako ti je Alija referentan primjer onda ti sviraš kurcu druže moj.
Leons

#3355 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Cuj zasto nam ne bi Amerika i Njemacka bile primjer?

Pa covjece prodji nekad Bosnom kroz gradove, u Gacku imas mural Ratka Mladica, u Z.Mostaru ulice po Franceticu, pola populacije ne moze da smisli BiH, ista je za njih nekakva nametnuta tvorevina, zaostavstina Turaka ili kako vec. Otidji do Z.Hercegovine, uzmi lupu i probaj naci zastavu ove zemlje. Pola nacije zuba nema i onda bi trebala takva bagra da prihvati nekakav koncept zajednicke nacije koji nikada nije ni postojao a u agresiji na BiH je i sahranjen jednom za sva vremena.

Meni je nestvarno da neko vjeruje da ce se Serpi koji su do jucer klali i protjerali pola miliona Bosnjaka i Hrvata da stvore svoj lebensraum probuditi jedan dan i reci mi smo ba Bosanci jarane.
Ali Kemal

#3356 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Ommadawn wrote:Zašto nam Amerika i Njemačka pa i Albanija ne bi bile primjer kako riješiti nacionalnost?
Pa vjerovatno zato sto smo imali drugaciju istoriju i okolnosti. Kada je Amerika postala drzava, Bosna nije ni postojala.
Kada je Njemacka postala drzava Bosna nije ni postojala. Isto tako i Albanija.
Bosna je dobila drzavnost tek 1943 godine, koja je zazivila 1945.
E sad ti meni reci kako ces ti ubijediti Srbe i Hrvate da su etnicki Bosanci?
Ako cemo se vec porediti sa drzavama onda bi valjda prikladnije bilo da se poredimo sa Svicarskom, jel tako?
Ommadawn wrote:Ne, nego se trebamo porediti sa Jugoslavijom koja se raspala jer nije znala riješiti problem vjerujući da se sve može batinom i zatvorom i lažima.
Sto se tice nacionalnog pitanja Jugoslavija je bila neuporedivo pregresivnija i naprednija od sadasnje BiH.
Ommadawn wrote:Ime Musliman su dali komunisti kad se trebalo ulizati Arapima u šupak radi nafte koja nam je bila deficitarna roba.
:facepalm:
Ommadawn wrote:Ako ti je Alija referentan primjer onda ti sviraš kurcu druže moj.
Od njega je sve zavisilo, Alija kad napise na obicnom papiru "Daj ovom čo'eku milion!" onda se to izvrsi bez pogovora, a kamoli pitanja naziva njegovog naroda :oops:
Mohamad Sissoko

#3357 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Leons wrote:Cuj zasto nam ne bi Amerika i Njemacka bile primjer?

Pa covjece prodji nekad Bosnom kroz gradove, u Gacku imas mural Ratka Mladica, u Z.Mostaru ulice po Franceticu, pola populacije ne moze da smisli BiH, ista je za njih nekakva nametnuta tvorevina, zaostavstina Turaka ili kako vec. Otidji do Z.Hercegovine, uzmi lupu i probaj naci zastavu ove zemlje. Pola nacije zuba nema i onda bi trebala takva bagra da prihvati nekakav koncept zajednicke nacije koji nikada nije ni postojao a u agresiji na BiH je i sahranjen jednom za sva vremena.

Meni je nestvarno da neko vjeruje da ce se Serpi koji su do jucer klali i protjerali pola miliona Bosnjaka i Hrvata da stvore svoj lebensraum probuditi jedan dan i reci mi smo ba Bosanci jarane.
:thumbup:
5 0 5

#3358 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:28, edited 1 time in total.
Fudo387

#3359 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Interesantan koncept razmisljanja, pomalo kontradiktoran rekli bi drugovi iz komiteta. :D
Ljudi koji se na ovoj temi upisase od plakanja za rahmetli drzavom su sad kao primjer kako bi trebao da razmislja jedan Bosanac. :lol:
Zadrti Bosanci :D toliko vole Bosnu da se vode idejom kako ona nikad nije trebala dobiti nezavisnot, te da je trebala ostati u krnjoj Jugoslaviji. :lol:
Jebe lud zbunjenog.
Mohamad Sissoko

#3360 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results

Tako ti je nekako, sa onim pokusajima jugo nacije pa ev sad i male Juge u obliku Bosne po zelji jugovica, forisiranje neceg sto je zavrsilo na genocidu.
5 0 5

#3361 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
prog321

#3362 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Mozes da se zoves i Kubanac ako hoces. Do tebe je. Zasto naginjes teorijama zavjere ? Kao da tebe neko prisiljava da se ne zoves Bosancem?
Zovi se ba kako hoces.
Isto tako nikome ne mozes osporiti pravo da se zove Bosnjakom ako tako zeli i osjeca.
5 0 5

#3363 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
5 0 5

#3365 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Ali Kemal

#3366 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:Interesantan koncept razmisljanja, pomalo kontradiktoran rekli bi drugovi iz komiteta. :D
Ljudi koji se na ovoj temi upisase od plakanja za rahmetli drzavom su sad kao primjer kako bi trebao da razmislja jedan Bosanac. :lol:
Zadrti Bosanci :D toliko vole Bosnu da se vode idejom kako ona nikad nije trebala dobiti nezavisnot, te da je trebala ostati u krnjoj Jugoslaviji. :lol:
Jebe lud zbunjenog.
Ti ne shvatas da se ne place za rahmetli drzavom, nego se ljudi spustaju sa nebeskih visina nacije i drzave na svoj mali mikro svijet koji je za njih najvazniji i moze se vidjeti na stotine hiljada primjera kada najveci zagovornici nacije i drzave odu u Njemacku, Ameriku, Svedsku jer je to bolje licno za njih i njihovu familiju.
U trenutcima dileme interesa drzave i nacije i sopstvenih interesa, nema dileme, sopstveni interesi uvijek pobjedjuju.
Najlicemjernijij su oni koji podrzavaju sve odluke vlasti u periodu 1991/1992 i dalje, a poslije su napustili Bosnu :oops:
Zasto onda nisu ostali u Bosni?
Leons

#3367 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Pa i nije se dalo muslimanima da se izjasnjavaju kao Bosanci/ Bosnjaci, sto ne mijenja cinjenicu da su i sami bili zbunjeni i pasivni po tom pitanju ali da je vlast bila protiv bila je... Pozderac, Zulfikarpasic, Husaga Cisic, Teufik Veladzic, baklje itd.
prog321

#3368 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

5 0 5 wrote:
prog321 wrote:O kojem popisu pricas >?
o onom na kojem su se kao bosnjaci izjasnile 3 hiljade dusa.

Taj popis postoji samo u tvojoj glavi. :-D
Ali Kemal

#3369 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:Pa i nije se dalo muslimanima da se izjasnjavaju kao Bosanci/ Bosnjaci, sto ne mijenja cinjenicu da su i sami bili zbunjeni i pasivni po tom pitanju ali da je vlast bila protiv bila je... Pozderac, Zulfikarpasic, Husaga Cisic, Teufik Veladzic, baklje itd.
Bosanci i Bosnjaci su dva pojma.
Generalno Bosnjaci su vezani za Islam i prevaga Bosanaca moze biti samo ako se Bosnjaci odreknu Islama.
Dakle sta je vaznije Bosna ili Islam?
Fudo387

#3370 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:
Fudo387 wrote:Interesantan koncept razmisljanja, pomalo kontradiktoran rekli bi drugovi iz komiteta. :D
Jebe lud zbunjenog.
Ti ne shvatas da se ne place za rahmetli drzavom, nego se ljudi spustaju sa nebeskih visina nacije i drzave na svoj mali mikro svijet koji je za njih najvazniji i moze se vidjeti na stotine hiljada primjera kada najveci zagovornici nacije i drzave odu u Njemacku, Ameriku, Svedsku jer je to bolje licno za njih i njihovu familiju.
U trenutcima dileme interesa drzave i nacije i sopstvenih interesa, nema dileme, sopstveni interesi uvijek pobjedjuju.
Najlicemjernijij su oni koji podrzavaju sve odluke vlasti u periodu 1991/1992 i dalje, a poslije su napustili Bosnu :oops:
Zasto onda nisu ostali u Bosni?
Ja tebe donekle i razumijem, tebi je mozda i bilo u interesu da ostanes u krnjoj jugoslaviji jer si srpski nacionalista i latentni sovinista.
Zasto bi meni bilo u interesu da ubijam neduzan svijet po Vukovaru i Dubrovniku?
Leons

#3371 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:Pa i nije se dalo muslimanima da se izjasnjavaju kao Bosanci/ Bosnjaci, sto ne mijenja cinjenicu da su i sami bili zbunjeni i pasivni po tom pitanju ali da je vlast bila protiv bila je... Pozderac, Zulfikarpasic, Husaga Cisic, Teufik Veladzic, baklje itd.
Generalno Bosnjaci su vezani za Islam i prevaga Bosanaca moze biti samo ako se Bosnjaci odreknu Islama.
Sta Bosna ili Islam? Naravno da su Bosnjaci vezani za Islam kada su muslimani. Pa sta ?
Gojeni H

#3372 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

sinuhe wrote:Jugoslovena u BiH je 1981 najvise bilo u vecinski srpskim mjestima. Bosanski Petrovac, Drvar, Trebinje, BL, Bosanska Dubica, Prijedor i slicni partizanski krajevi.
To da su Bosnjaci stradali jer su bili Jugosloveni je izmisljotina islamske zajednice i SDA. U B. Dubici sa nevjerovatnih 21% Jugoslovena od ukupne populacije Bosnjaci i nisu stradali.
Evo sta kaze Wikipedia na sh jeziku:
Tokom rata u BiH 1992.-1995. područje općine je pretrpjelo velike demografske promjene. Najveći dio Bošnjaka, koji su uglavnom živjeli u samom gradu, je protjeran. Pred kraj rata, u septembru 1995. je grad teško stradao za vrijeme Operacije Una. Kasnije je, Daytonskim mirovnim sporazumom, Bosanska Dubica pripala Republici Srpskoj. U gradu i općini se naselio veliki broj srpskih izbjeglica iz Hrvatske i dijelova BiH koji su pripali Federaciji. Lokalne vlasti su ime grada promijenile u Kozarska Dubica.
Na engleskom, popis 1991. god.:
According to the 1991 census, the population of the Bosanska Dubica municipality was 31,577, including:

21,811 Serbs
6,470 Bosniaks
1,820 Yugoslavs
488 Croats
988 others
Isti popis, na bosanskom:
Nacionalni sastav stanovništva - općina Bosanska Dubica, popis 1991.
ukupno: 31.606

Srbi - 21.728 (68,74%)
Bošnjaci - 6.440 (20,37%)
Hrvati - 488 (1,54%)
Jugoslaveni - 1.851 (5,85%)
ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 1.099 (3,50%)
Dakle, Jugoslovena skoro 6%, a ne 21%.

Po tebi ce se Stokholmski sindrom prozvati banjaluckim.
Ali Kemal

#3373 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:Ja tebe donekle i razumijem, tebi je mozda i bilo u interesu da ostanes u krnjoj jugoslaviji jer si srpski nacionalista i latentni sovinista.
Zasto bi meni bilo u interesu da ubijam neduzan svijet po Vukovaru i Dubrovniku?
Ni Vukovar, ni Dubrovnik nisu Bosna. Ovdje pricamo o interesu Bosne i Bosanaca.
Da li je interes Bosne i Bosanaca da se Bosanci iseljavaju, a pogotovu oni koji i dalje misle da nije bilo nikakvog izbora osim onog sto je vlast napravila, onda napustili tu Bosnu.
Imamo dvije vrste "patriota", oni koji su ostali i kradu Bosnu i oni koji su ostavilia Bosnu, a busaju se da su patriote.
Hajd posteno kakve su to patriote :oops:
Leons wrote:Sta Bosna ili Islam? Naravno da su Bosnjaci vezani za Islam kada su muslimani. Pa sta ?
Ako su Bosnjaci onda nista, ako zele da budu Bosanci zajedno sa Ivanom i Jovanom, onda se moraju odreci Islama.
To ne znaci da neko privatno ne moze biti musliman, nego da se Islam potpuno odvoji od bilo kakve politicke veze sa Bosancima kao nacijom.
spreca

#3374 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Ali Kemal wrote:
za nas i jedno i drugo podjednako vazno......a sto to tebe dupe svrbi zbog toga
Leons

#3375 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:Sta Bosna ili Islam? Naravno da su Bosnjaci vezani za Islam kada su muslimani. Pa sta ?
Ako su Bosnjaci onda nista, ako zele da budu Bosanci zajedno sa Ivanom i Jovanom, onda se moraju odreci Islama.
To ne znaci da neko privatno ne moze biti musliman, nego da se Islam potpuno odvoji od bilo kakve politicke veze sa Bosancima kao nacijom.
Odavno nesta gluplje nisam procitao Ali Jovane.
Post Reply