Fakat....Ali Kemal wrote:Ja ne razumijem da neko u 21. stoljecu, ko je isao u skolu, moze da vjeruje u ovako nestoDzini su ziva bica nevidljiva nasem oku. Bog ih je stvorio prije ljudi a stvoreni su od plamena vatre. Oni imaju razum, pamet, lukavost, podlost tj. ima ih dobrih i losih. Na nasoj planeti ima ih mnogo vise nego ljudi i oni nas vide dok mi njih, kao sto rekoh nevidimo. Losi medju njima nazivaju se sejtani. Njima je cilj tjerati covjeka na grijeh da bi na onom svijetu zavrsili u pakao. Oni nisu u stanju opsjednuti samo one koji iskreno vjeruju u Boga, one koji jednom Bogu Allahu dz.s. obavljaju molitvu. Svi ostali su podlozni njihovom uticaju. Oni ne znaju buducnost. Borba protiv njih je molitva.
Ima ih raznih vrsta. Ima ih letaca, onih koji se zemljom krecu skakajuci ogromnom brzinom i onih koji su u stanju u vodu roniti. Zive prosjecno od 1000 do 4000 godina. Napadaju uglavnom nocu a najace izlaskom i zalaskom sunca.
Ja se sjecam svog djetinstva, dok su me roditelji, mama ustvari, ucili o islamu, poslanicima, onim bitkama, pa vjeronauka u skoli... Ja sam sve to upijao i vjerovao bez prigovora.... jer sam bio dijete! Isto tako sam vjerovao u duhove, dzinove, snjeska bjelica, crvenkapicu, razne mitove i legende... Naravno, vremenom covjek pocne razmisljati svojom glavom, istrazivati i traziti logicne odgovore i dokaze... a njih je jednostavno nemoguce naci jer ne postoje. Najveca snaga religije jesu njene institucije i obicaj koji je duboko ukorjenjen u ljudima. Na logicna pitanja i dokaze adekvatnog odgovora nema....