Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#3351 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
HAVANA wrote: Bio sam jednom u kaknju i dva puta u kladnju.Meni dosta.
ne rekoh li ja ranije da ti amsterdama nisi vidio. :D
Ovo je vec u domeni "hilarious" :lol: :lol: :lol:
HAVANA

#3352 Re: Ateizam

Post by HAVANA »

zforumas wrote:Havana pocni ti pisati knjigu, taman ces stici :mrgreen:
:ginisovac:
Dozer

#3353 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:
Smrle moj u tom i jest fazon, vjerovanje nije istina niti dokaz...
vjerovanje nije, ali je istina ono sto prethodi vjerovanju, nesto sto moze da bude uzrok vjerovanja recimo.

nanomasine ljudskom tijelu se za mene dokaz za Boga i mogu na osnovu toga da vjerujem da postoji, znaci nije samo slijepo vjeropvanje bez ikakvog pokrica, kad vidim kompleksnu strukturu na osnovu toga zakljucim da to moze jedino doci od Boga a ne od slucajnih dogadjaja tako zvanih mutacija.
Poput onoga da "neko s neba baca munje na ljude da bi ih kaznio radi toga sto nisu oprali noge 10 dana", jel' to? :D

Evo ga opet s nanomasinama i robotima u ljudskom tijelu, pri cemu ne konta da se na onim njegovim klipovima radi o kompjuterskim animacijama :roll:
Smrcak15

#3354 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:
vjerovanje nije, ali je istina ono sto prethodi vjerovanju, nesto sto moze da bude uzrok vjerovanja recimo.

nanomasine ljudskom tijelu se za mene dokaz za Boga i mogu na osnovu toga da vjerujem da postoji, znaci nije samo slijepo vjeropvanje bez ikakvog pokrica, kad vidim kompleksnu strukturu na osnovu toga zakljucim da to moze jedino doci od Boga a ne od slucajnih dogadjaja tako zvanih mutacija.
Poput onoga da "neko s neba baca munje na ljude da bi ih kaznio radi toga sto nisu oprali noge 10 dana", jel' to? :D

Evo ga opet s nanomasinama i robotima u ljudskom tijelu, pri cemu ne konta da se na onim njegovim klipovima radi o kompjuterskim animacijama :roll:
Dozeru bas ga Doziras gluposti :-)

naucnik kaze da upravo tako izgleda kako je animirano
beni-bu-man

#3355 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote: Dozeru bas ga Doziras gluposti :-)

naucnik kaze da upravo tako izgleda kako je animirano

I Stephen Hawking kaze da bog ne postoji
Dozer

#3356 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Nema SH pojma...
Raigor Stonehoof

#3357 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:

Zar nije taj bog koji vjerujes jos kompleksniji od "nanomasina"? zar tom logikom bog ne dolazi od jaceg boga?
Smrcak15

#3358 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:
Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:

Zar nije taj bog koji vjerujes jos kompleksniji od "nanomasina"? zar tom logikom bog ne dolazi od jaceg boga?
ne dolazi, jer da dolazi nebi bio Bog nego stvorenje.
Raigor Stonehoof

#3359 Re: Ateizam

ja sta je nego svemoguce stvorenje, prema tvom vjerovanju?
Smrcak15

#3360 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:ja sta je nego svemoguce stvorenje, prema tvom vjerovanju?
nije to moje vjerovanje nikad bilo
Raigor Stonehoof

#3361 Re: Ateizam

pa koji je hashim onda?
KIseljak12

#3362 Re: Ateizam

Post by KIseljak12 »

Ne moze da bude stvorenje, jer ispade da je stvoren.

Moze li se reci "bice", s obzirom da biva? U smislu da on kaze: "budi" i ono bude (biva), samo sto u njegovom slucaju mu niko nije rekao "budi", jedino bice koje biva bez da mu se kaze "budi"?
fatamorgana

#3363 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Dope_Man wrote:
fatamorgana wrote: Zaboravio si napomenuti da će u budućnosti i ateisti postati moralni!
A šta će do tad biti s vjernicima?
To ni Bog ne zna! :lol:
Moralniji smo vec i danas, bar dok vjernici ne objasne kako su oni moralniji jer cine dobro pod prijetnjom paklom, dok mi odvratni atesit, koji unistavaju moral i sve dobro, bez ikakve prisile biramo da se ponasamo lijepo prema drugima. Us'o sejtan u nas :evil:
Ne vidim nešto da vjernici čine dobro a ovo što rekoh da će jednog dana i ateisti postati moralni kao i vjernici je crna ironija.
Ned'o mi bog da postanem moralan kao deklarativni vjernici tj. većina njih ....
fatamorgana

#3364 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
HAVANA wrote:
HardcoreMX wrote: Pijan na posao? Pa rekao si da je alkohol ok, šta ti onda fali ako je tako?!
Naravno da je ok ali fali mi drustvo,fali mi atmosfera,fali mi stimung kad mi je lijepo da popijem.Red,rad i disciplina.U slobodnim trenutcima zlo i naopako. :lol: Uostalom sta tebe boli qrac sta meni fali kad veze nemas o tim stvarima.Idi pusi nargilu i vrti one bobe prstima.Ne fali mi nista,sve mi potaman.Mozda Gibson J200 jos da nabavim i niko sretniji od mene. :D
Ne govoriš ti radi drugih, nego govoriš radi sebe da sebe ubijediš da je to tako. Bilo je ok za tebe, ali ne i za šefa što si pijan došao, zato ti je sada ostao gibson da k. sviraš. :lol: Da ti bude sve potaman ne treba ti nargila niti bobe, ne znam za taj 'ćejf', ali se i ta nargila navodno sancioniše. Haman k'o i alkohol.Inače u eu su odvojene zone u kafeima.
Zar ljepilo nije zabranjeno vjernicima? :lol: :sax:
John Cleese

#3365 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote:
HAVANA wrote: Bio sam jednom u kaknju i dva puta u kladnju.Meni dosta.
ne rekoh li ja ranije da ti amsterdama nisi vidio. :D
Ovo je vec u domeni "hilarious" :lol: :lol: :lol:
E fakat... :D :lol:
aurora313

#3366 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
Raigor Stonehoof wrote: postoji bog?
ni ja ni ti nemamo empiricke dokaze da postoji niti da ne postoji pa kako mozes onda sa 100% reci da je neistina pobogu si brate :-)
Tvoj je bog Smrle nedokaziv. On je tvoj i tvoje grupe samo u vasim mislima.
Eh sada, da je postojao samo jedan bog, hajde de...
aurora313

#3367 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

fatamorgana wrote:Ne vidim nešto da vjernici čine dobro a ovo što rekoh da će jednog dana i ateisti postati moralni kao i vjernici je crna ironija.
Ned'o mi bog da postanem moralan kao deklarativni vjernici tj. većina njih ....
Šta bi ti falilo da jednoga dana budeš kao Smrčak? :)
fatamorgana

#3368 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:
ni ja ni ti nemamo empiricke dokaze da postoji niti da ne postoji pa kako mozes onda sa 100% reci da je neistina pobogu si brate :-)
Pa i smrle je nedokaziv! :lol:
Dope_Man

#3369 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :sax:
Smrcak15

#3370 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:
da nedokaziv empiricki, niko to ne osporava, cak je i poenta da ne bude empiricki dokazan za vrijeme naseg boravka na zemlji jer test se ogleda u vjerovanju i radnjama po vjerovanju a ne po prisilnom praktikovanju vjere.

ja i dalje tvrdim, dokaza za vjerovanje ima jer nezamislivo je da nanomasinerija sama od sebe se stvori neki slucajnim dogadjajima.
aurora313

#3371 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:Tvoj je bog Smrle nedokaziv. On je tvoj i tvoje grupe samo u vasim mislima.
da nedokaziv empiricki, niko to ne osporava, cak je i poenta da ne bude empiricki dokazan za vrijeme naseg boravka na zemlji jer test se ogleda u vjerovanju i radnjama po vjerovanju a ne po prisilnom praktikovanju vjere.

ja i dalje tvrdim, dokaza za vjerovanje ima jer nezamislivo je da nanomasinerija sama od sebe se stvori neki slucajnim dogadjajima.
I za to je dakle nadležan TVOJ bog... nije recimo nešto prirodno, neka hemija ili Jahwe, Krišna ili hrišćanski bog... samo Allah?
Fino. Nastavi onda da vjeruješ u to.
Smrcak15

#3372 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:Tvoj je bog Smrle nedokaziv. On je tvoj i tvoje grupe samo u vasim mislima.

I za to je dakle nadležan TVOJ bog... nije recimo nešto prirodno, neka hemija ili Jahwe, Krišna ili hrišćanski bog... samo Allah?
Fino. Nastavi onda da vjeruješ u to.
ili Jahwe, Krišna ili hrišćanski bog... samo Allah?
jarane ti nepoznajes ove pojmove bas najbolje

Sta znaci Jahve u sustini, to se zove tetregramaton, od 4 slova YHWH_Ja Hu, to znaci "O On" ili "O Ti"

ili Ya Allah (O Allahu) a Hu znaci On. Zasto su zidovi Boga nazivali ovako, zato sto su vjerovali da je bozije ime presveto da bi se smjelo izgovoriti, pa su ga zvali ovako, Jahve, ime za Jahve je Allah/Alaha/Elohim
hrišćanski bog
prvo moramo definisati ko je taj, jer hricani vjeruju da je to isus Bog, znaci covjek Bog, nelogicno, kosi se sa samom biblijom , jer Isus je zvao Boga Allah

Po bibliji Bozije ime je Allah, dok Jahve mu je dozivanje njega (O On/ O Ti) u tom smislu.
Raigor Stonehoof

#3373 Re: Ateizam

sve da se i spustimo na taj nivo pa da vjerujemo u inteligentnu kreaciju ljudske rase, opet to ne objasnjava ko je stvorio boga, jer ako "nanomasinerija" nije mogla nastati slucajno, kako je nastalo ono sto ju je stvorilo?
Smrcak15

#3374 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dobar klip o dokazima za kreatora, diskusija o evoluciji i mutacijama iz dokumentarca od Ben Steina :thumbup:
Smrcak15

#3375 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote:sve da se i spustimo na taj nivo pa da vjerujemo u inteligentnu kreaciju ljudske rase, opet to ne objasnjava ko je stvorio boga, jer ako "nanomasinerija" nije mogla nastati slucajno, kako je nastalo ono sto ju je stvorilo?
opet to ne objasnjava ko je stvorio boga,
ama covjce niko ga nije stvorio, jer nije stvorenje , da je stvoren nebi bio BOg, Bog oduvijek bistvuje sa svojim bicem u svojoj dimenziji van univerzuma.

jer ako "nanomasinerija" nije mogla nastati slucajno, kako je nastalo ono sto ju je stvorilo
nanomasinerija je stvorenje koje nije postojalo prije Big banga dok Bog nije stvorenje on zivi oduvijek, nema pocetka , On je uzrok svemu a sam nema svog uzroka za svoje postojanje.

Mi kad gledamo cijeli univerzum uvidjamo d aima sve svoj pocetak, pa kad gledamo kreaciju mislimo da i Bog ima isto tako svoj pocetak, ali Bozanska osobina je da nema pocetka, da je oduvijek i zauvijek.
Post Reply