Kolika je kvadratura koju grijes?rovac13 wrote:Kod mene se potrosnja ne mjeri vise u vrecama.isx wrote:Nego kakvo vam je prolazno vrijeme kad grijete 24h na 23C, koliko vreća ode?
A od ove godine ni kod roditelja.
Ja ovih dana u ovim uslovima trosim oko 1 KM dnevno oni oko 1,5 KM dnevno.Ja imam bolju izolaciju.
Otprilike iste temperature drzimo
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
_Astra_
#3351 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
isx
#3352 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koji kotao? Meni TF Pelling eco spuca 2 vrece za 5-6h rada.CooK wrote:Ja na 120m2 trenutno trosim oko 20KG(1,3 vrece) za 24h.BarbaDue wrote:Zagrijavam 55m2 vreća peleta mi bude 24h. Kamin je Eko line Kovan 10,5kw. Novu KBE stolarija u stanu.
Jel kod vas slična potrošnja?
Last edited by isx on 05/11/2017 22:21, edited 1 time in total.
- rovac13
#3353 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Fino izolovana kuca 85 m2._Astra_ wrote:Kolika je kvadratura koju grijes?
Ali nemoj da detaljisemo,odma ce me razapet svi.
Ovo nije potrosnja na pelet nego na invertere (toplotne pumpe).
Svi vec znaju da nisam na peletu vise.

Ustekas ovakav uredjaj u uticnicu,klimu u ovaj uredjaj,klimi zadas temperaturu koju zelis i on sabira marke,a ti se bavis drugim stvarima.
Danas pricam sa roditeljima,prosle godine na ovakvom vremenu,njima je pitanje da li bi mogla biti jedna vreca peleta dnevno.Al ako kazemo da moze bit jedna vreca onda je to danas 5-6 KM dnevno.Inverter im izvlaci 1,5 KM dnevno.Oni su pronasli alternativu za ovu situaciju sa peletom,odnio vrag salu i pelet od 300-400-500 KM .
Svima bih pozelio da se snadju na ovaj ili onaj nacin.
- zlo zlo
#3354 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
meni je klima( s malo hlađenja na kraju sezone) dosad potrošila 3,5 marke na grijanje 
- rovac13
#3355 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jel to u mostaru vec pocela sezona grijanjazlo zlo wrote:meni je klima( s malo hlađenja na kraju sezone) dosad potrošila 3,5 marke na grijanje
Mi ovdje neku noc imali vec malo minusa
- rovac13
#3356 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ono sto kovan radi sa peletom je do sad ulivalo nekakvu nadu.
Dobra prica,kupis njihov kotao i bezbjedan si za pelet.
Ali na zalost ni to vise nije sjajno.
Poznajem covjeka koji je ljetos kupio njihov kotao,a tek prije par dana je uspio iscupat 300 kg peleta od njih.
Sta ce dalje bit kad i koliko ne zna se.
A ove firme sto su primali narudzbe ljetos su navodno poceli vracat pare ljudima,kao nema peleta.
Ja ne mislim da ga nema,nego im haman sad zao dat pelet po onoj cijeni koje su naplatili ljetos,naravno ako je ovo istina.
Dobra prica,kupis njihov kotao i bezbjedan si za pelet.
Ali na zalost ni to vise nije sjajno.
Poznajem covjeka koji je ljetos kupio njihov kotao,a tek prije par dana je uspio iscupat 300 kg peleta od njih.
Sta ce dalje bit kad i koliko ne zna se.
A ove firme sto su primali narudzbe ljetos su navodno poceli vracat pare ljudima,kao nema peleta.
Ja ne mislim da ga nema,nego im haman sad zao dat pelet po onoj cijeni koje su naplatili ljetos,naravno ako je ovo istina.
- zlo zlo
#3357 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
zna preko noći do 6 stupnjeva pasti, pa se malo i grije, jeftinije je to nego kupovat majice s dugim rukavimarovac13 wrote:Jel to u mostaru vec pocela sezona grijanjazlo zlo wrote:meni je klima( s malo hlađenja na kraju sezone) dosad potrošila 3,5 marke na grijanje![]()
Mi ovdje neku noc imali vec malo minusa
-
_Astra_
#3358 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imam vec te mjerace, i mitsu invertere i finu izolaciju, i potrosnja mi nije bas niska... zato i pitam...rovac13 wrote:Fino izolovana kuca 85 m2._Astra_ wrote:Kolika je kvadratura koju grijes?
Ali nemoj da detaljisemo,odma ce me razapet svi.
Ovo nije potrosnja na pelet nego na invertere (toplotne pumpe).
Svi vec znaju da nisam na peletu vise.
Ustekas ovakav uredjaj u uticnicu,klimu u ovaj uredjaj,klimi zadas temperaturu koju zelis i on sabira marke,a ti se bavis drugim stvarima.
Danas pricam sa roditeljima,prosle godine na ovakvom vremenu,njima je pitanje da li bi mogla biti jedna vreca peleta dnevno.Al ako kazemo da moze bit jedna vreca onda je to danas 5-6 KM dnevno.Inverter im izvlaci 1,5 KM dnevno.Oni su pronasli alternativu za ovu situaciju sa peletom,odnio vrag salu i pelet od 300-400-500 KM .
Svima bih pozelio da se snadju na ovaj ili onaj nacin.
doduse, temp je konstatno 22.5-23...
ali, vidjet cemo kad dnevne budu ispod 5, a nocne u minusu...
- rovac13
#3359 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ajd detaljnije tamo na temi,da vidimo sta je u pitanju,ovdje nije mjesto.
- BarbaDue
#3360 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vrlo dobro. Ne znam kakvi su ti uslovi i koja peć ali ti je potrošnja na osnovu moje minimalna.CooK wrote:Ja na 120m2 trenutno trosim oko 20KG(1,3 vrece) za 24h.BarbaDue wrote:Zagrijavam 55m2 vreća peleta mi bude 24h. Kamin je Eko line Kovan 10,5kw. Novu KBE stolarija u stanu.
Jel kod vas slična potrošnja?
P.S. molim ove momke sa inverterima da napuste temu. Hvala
- golfiista
#3361 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Grijem oko 200 m2 prilicno dobro izolovanog prostora ( termo fasada st.10 cm vani, unutra vanjski zidovi 3 cm st., plafon 20 cm kamena vuna, stolarija plasticna trokomorna, stakla lowe + plin ) od 06.:00 do 23:30 temp na 23 stepena, nocna 19 stepeni, pec termoflux 35kw, potrosnja 1.5 do max 2 vrece Fekry peleta.
-
bumerangss
#3362 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije to "prilicno dobro izolovan prostor" to je bunker!golfiista wrote:Grijem oko 200 m2 prilicno dobro izolovanog prostora ( termo fasada st.10 cm vani, unutra vanjski zidovi 3 cm st., plafon 20 cm kamena vuna, stolarija plasticna trokomorna, stakla lowe + plin ) od 06.:00 do 23:30 temp na 23 stepena, nocna 19 stepeni, pec termoflux 35kw, potrosnja 1.5 do max 2 vrece Fekry peleta.
Iskreno mislim da stiropor nije preporucljivo stavljati sa unutarnje strane tj u prostoriju iz zdravstvenih razloga...
- Filter
#3363 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
a nije bilo jabuke?rovac13 wrote:Zena je u drugom stanju tako da joj je sve oprostenoCooK wrote:Zagrij zenu na drugi nacin i nemoj biti papucar.![]()
sretno druze
- spreca
#3364 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
s takvom izolacijom cini mi se da bi potrosnja mogla biti i manja?golfiista wrote:Grijem oko 200 m2 prilicno dobro izolovanog prostora ( termo fasada st.10 cm vani, unutra vanjski zidovi 3 cm st., plafon 20 cm kamena vuna, stolarija plasticna trokomorna, stakla lowe + plin ) od 06.:00 do 23:30 temp na 23 stepena, nocna 19 stepeni, pec termoflux 35kw, potrosnja 1.5 do max 2 vrece Fekry peleta.
- golfiista
#3365 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Za unutrasnnji stiropor, dugo vremena sam imao 2 cm sa unutrasnje strane u prostoriji sa mnogo vlage i dosta otvora, po uglovima plafona su redovno se pojavljivale razne vrste buđi. Vani nije bilo izolacije. Nakon nekoliko godina skinuo sam tu nazovi izolaciju, ispod sam zatekao zid suh ko barut, tako da smatram da je ta prica o eventulanoj stetnosti preuvelicana, zato sam uradio i tu vrstu izolacije na vanjske zidove.
Za potrosnju, sta znam, tu je to.negdje, prosle zime sam sprzio 10t uglja, ali nije bilo vanjske izolacije. Sada racunam da bi 6t peleta moglo biti dovoljno, pa i da se ponovi.prosla zima.
Izlazi li vama vani malo pepela, na donjim vratima peci ?
Za potrosnju, sta znam, tu je to.negdje, prosle zime sam sprzio 10t uglja, ali nije bilo vanjske izolacije. Sada racunam da bi 6t peleta moglo biti dovoljno, pa i da se ponovi.prosla zima.
- spreca
#3366 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vanjsk izolacija je ono sto je po svim pravilima a unutra se radi kad nemas drugog izbora....ja sam jos uvijek na uglju a mislio sam prijeci na pelet ali sad mi to ne pada na pamet dok se ne ustabili cena i proizvodnja istog i bez malverzacija....nebih ti znao odgovoriti na tvoje pitanjegolfiista wrote:Za unutrasnnji stiropor, dugo vremena sam imao 2 cm sa unutrasnje strane u prostoriji sa mnogo vlage i dosta otvora, po uglovima plafona su redovno se pojavljivale razne vrste buđi. Vani nije bilo izolacije. Nakon nekoliko godina skinuo sam tu nazovi izolaciju, ispod sam zatekao zid suh ko barut, tako da smatram da je ta prica o eventulanoj stetnosti preuvelicana, zato sam uradio i tu vrstu izolacije na vanjske zidove.
- gol-man
#3367 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ljudi zaboravljate da kotlovi na pelet nisu plin, struja ili lož ulje, kad zatreba toplote - iskra kresne i evo ga grije. Pelet uređaji su inertni(spori) i gašenje traje nekad i 15 minuta, tako i paljenje. Na zapadu je većinom obaveza ugradnje buffer-a (veliki rezervoar tople vode) . Kotao radi dok ne napuni do željene temperature i onda se gasi. Sistem će onda uključivati i isključivati pumpe kako mu kaže sobni termostat. Na buffer možete spojiti puno već kotao nego što vam npr sistem može podnijeti ( npr 35 kW na 150m2) . Najbolji primjer vam je bojler za toplu vodu u kući. On kada zagrije na podešeno, grijač se ugasi i čeka.spreca wrote:s takvom izolacijom cini mi se da bi potrosnja mogla biti i manja?golfiista wrote:Grijem oko 200 m2 prilicno dobro izolovanog prostora ( termo fasada st.10 cm vani, unutra vanjski zidovi 3 cm st., plafon 20 cm kamena vuna, stolarija plasticna trokomorna, stakla lowe + plin ) od 06.:00 do 23:30 temp na 23 stepena, nocna 19 stepeni, pec termoflux 35kw, potrosnja 1.5 do max 2 vrece Fekry peleta.
Kod nas važi općenito, šta god da se radi, može li to jeftinije ikako i bez tih dodataka. " Nemoj meni toga ja hoću najjednostavnije
Ja prvi nisam imao dovoljno za buffer, ali nekako isprogramiram da se uključi i isključi. Trudim se što manje paljenja i gašenja jer tad ono što potroši nema nikakve koristi od toga . Nekad u budućnosti planiram ugraditi i buffer i malo sistem unaprijediti.
Grijanje košta i toga moramo biti svjesni, samo što mi imamo u podsvijesti onaj balkanski gen : Nađi hrpu drva naloži i eto ga
- golfiista
#3368 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moze se podesiti da kotao uvijek dogrijava vodu na zeljenu temp. ,bar onu u kotlu i da je tako zagrijanu pusta u sistem po.naredbi sobnog.termostata. Ali postavlja se pitanje koliko.je to opravdano, mada je i potrosnja peleta znacajna ako.se kotso.ohladi na 30 stepeni a treba mu 60, i tako.nekoliko puta u toku dana.
Kako god okrenes sve kosta. Ja sam trosio uglja oko 9 tona, te drva bar 3 metra, kad saberes preko 2000 KM plus trud i rad. Nakon urađene izolacije, nadam se da potrosnja nece preci preko 6 t. Pelet sam platio 250 KM sa prevozom ( 03/2017), tako da racunica kaze da bih mogao proci sa 1500 KM za 200 m2, sto je u ovom trenutku vise nego povoljno.
Kako god okrenes sve kosta. Ja sam trosio uglja oko 9 tona, te drva bar 3 metra, kad saberes preko 2000 KM plus trud i rad. Nakon urađene izolacije, nadam se da potrosnja nece preci preko 6 t. Pelet sam platio 250 KM sa prevozom ( 03/2017), tako da racunica kaze da bih mogao proci sa 1500 KM za 200 m2, sto je u ovom trenutku vise nego povoljno.
-
CooK
#3369 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imam jedno pitanje nevezano za pelet ali se nadam da ce neko znati odgovor. Naime imam pec Thermoflux Pelling 25kW i vidio sam na Thermofluxovom web shopu da prodaju grijace i odlucio sam uzeti keramicki grijac. Posto oni u web shopu imaju ogromnu ponudu i skoro za svaku pec ima dio ali sto se tice grijaca imaju samo 2(metalni i keramicki) pa sam mislio da ovi grijaci idu u sve Thermoflux peci. Keramicki grijac mi je danas dosao ali je 4 cm kraci i sad ja ne znam jel to normalno ili ovaj grijac uopste ne moze na moju pec odnosno da li je normalno da keramicki grijaci budu toliko manji od metalnih?
- gol-man
#3370 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Trebalo bi da može jer grijač ionako nije u onom gorioniku nego topli zrak prelazi preko njega i tako pali pelet. Keramički kako sam googlao razvija veću temperaturu i brže pali samo je osjetljiv na izgaranje. Pazi da ti cijev bude čista i da je ne dodiruje unutra jer odmah pregara.CooK wrote:Imam jedno pitanje nevezano za pelet ali se nadam da ce neko znati odgovor. Naime imam pec Thermoflux Pelling 25kW i vidio sam na Thermofluxovom web shopu da prodaju grijace i odlucio sam uzeti keramicki grijac. Posto oni u web shopu imaju ogromnu ponudu i skoro za svaku pec ima dio ali sto se tice grijaca imaju samo 2(metalni i keramicki) pa sam mislio da ovi grijaci idu u sve Thermoflux peci. Keramicki grijac mi je danas dosao ali je 4 cm kraci i sad ja ne znam jel to normalno ili ovaj grijac uopste ne moze na moju pec odnosno da li je normalno da keramicki grijaci budu toliko manji od metalnih?
-
CooK
#3371 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala na odgovoru. Ima logike to pises ali opet mi malo cudno kako ce topal zrak zapaliti pelet jer ce onda grijac biti udaljen vise od 5cm od peleta posto je vec ovaj metalni grijac uvucen 1cm u cijev. Nadam se da je tako kao sto ti kazes a ja sam postavio isto pitanje i Thermofluxu pa cu javiti ovdje sta oni kazu.gol-man wrote:Trebalo bi da može jer grijač ionako nije u onom gorioniku nego topli zrak prelazi preko njega i tako pali pelet. Keramički kako sam googlao razvija veću temperaturu i brže pali samo je osjetljiv na izgaranje. Pazi da ti cijev bude čista i da je ne dodiruje unutra jer odmah pregara.CooK wrote:Imam jedno pitanje nevezano za pelet ali se nadam da ce neko znati odgovor. Naime imam pec Thermoflux Pelling 25kW i vidio sam na Thermofluxovom web shopu da prodaju grijace i odlucio sam uzeti keramicki grijac. Posto oni u web shopu imaju ogromnu ponudu i skoro za svaku pec ima dio ali sto se tice grijaca imaju samo 2(metalni i keramicki) pa sam mislio da ovi grijaci idu u sve Thermoflux peci. Keramicki grijac mi je danas dosao ali je 4 cm kraci i sad ja ne znam jel to normalno ili ovaj grijac uopste ne moze na moju pec odnosno da li je normalno da keramicki grijaci budu toliko manji od metalnih?
- Filter
#3372 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@CooK, hajd baci link za taj web shop.
hvala
hvala
-
betametazon
#3373 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma nema sanse ako je toliko kraci, kupio si pogresan onda. Grijac mora uci u gorionik da zapali pelet...jesi li ti uopste pokusavao potpaliti pec sa tim novim upaljacem, da li fercera?CooK wrote:Hvala na odgovoru. Ima logike to pises ali opet mi malo cudno kako ce topal zrak zapaliti pelet jer ce onda grijac biti udaljen vise od 5cm od peleta posto je vec ovaj metalni grijac uvucen 1cm u cijev. Nadam se da je tako kao sto ti kazes a ja sam postavio isto pitanje i Thermofluxu pa cu javiti ovdje sta oni kazu.gol-man wrote:Trebalo bi da može jer grijač ionako nije u onom gorioniku nego topli zrak prelazi preko njega i tako pali pelet. Keramički kako sam googlao razvija veću temperaturu i brže pali samo je osjetljiv na izgaranje. Pazi da ti cijev bude čista i da je ne dodiruje unutra jer odmah pregara.CooK wrote:Imam jedno pitanje nevezano za pelet ali se nadam da ce neko znati odgovor. Naime imam pec Thermoflux Pelling 25kW i vidio sam na Thermofluxovom web shopu da prodaju grijace i odlucio sam uzeti keramicki grijac. Posto oni u web shopu imaju ogromnu ponudu i skoro za svaku pec ima dio ali sto se tice grijaca imaju samo 2(metalni i keramicki) pa sam mislio da ovi grijaci idu u sve Thermoflux peci. Keramicki grijac mi je danas dosao ali je 4 cm kraci i sad ja ne znam jel to normalno ili ovaj grijac uopste ne moze na moju pec odnosno da li je normalno da keramicki grijaci budu toliko manji od metalnih?
- fidoremilienko
- fidoremilienko
#3375 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ko koga laze. Ko kome uvozi pelet? Mi Italiji ili ga oni nama?
https://www.olx.ba/artikal/27404531/pel ... kvaliteta/
https://www.olx.ba/artikal/27404531/pel ... kvaliteta/