Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
hercegovac_pravi

#33326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

westt wrote:Washingtosnki sporazum nije predviđao postojanje RS. Ta konfederacija nam ne treba. Nikad ne bi ušli u EU da su nas Bosanci vezali.
Upravo tako. Čemu onda kmečanje o Washingtosnskom sporazumu kad ga vi niste željeli sprovesti u djelo?
westt

#33327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by westt »

hercegovac_pravi wrote: Upravo tako. Čemu onda kmečanje o Washingtosnskom sporazumu kad ga vi niste željeli sprovesti u djelo?
Čini mi se kako nitko iz Hrvatske ne kmeči o tom sporazumu. Ta konfederacija je negirana kad je potpisan Dayton i on predviđa postajanje specijalnih odnosa RH i FBIH. I ti odnosi postoje npr. na gospodarskom planu.

Brijem da je ta stavka o konfederaciji stavljena u WS samo kako Tuđman ne bi ispao izdajnik. Ali čak da se i to provelo u djelo ne vidim kako bi Hrvatska utjecala na unutarnja pitanja u FBIH. Mogla bi samo na saveznoj razini.
hercegovac_pravi

#33328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

westt wrote:
hercegovac_pravi wrote: Upravo tako. Čemu onda kmečanje o Washingtosnskom sporazumu kad ga vi niste željeli sprovesti u djelo?
Čini mi se kako nitko iz Hrvatske ne kmeči o tom sporazumu. Ta konfederacija je negirana kad je potpisan Dayton i on predviđa postajanje specijalnih odnosa RH i FBIH. I ti odnosi postoje npr. na gospodarskom planu.

Brijem da je ta stavka o konfederaciji stavljena u WS samo kako Tuđman ne bi ispao izdajnik. Ali čak da se i to provelo u djelo ne vidim kako bi Hrvatska utjecala na unutarnja pitanja u FBIH. Mogla bi samo na saveznoj razini.
PA svako malo se neko pojavi pozivajući se na "dobrote" Washingtonskog sporazuma..a sve bez najosnovnijeg poznavanja istog. Sjećam se nekog forumaša iz Hrvatske čini mi se da se zvao "muha" "komaraca"..šta li, znam da je bio nekakav insekt (bio falan nekakav miliconer neđe gori oko Siska čini mise) koji nam je ovuda probijao glavu o "izdaji" Bošnjaka jer nis uproveli upravo taj sporazum..Ti bar znaš šta piše u tom sporazumu
westt

#33329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by westt »

Ima svakavih budala. Washingtonski sporazum je ustav FBIH dok se ne donese novi i to je to. Mislim da onima koji se žale smetaju promjene koje je uveo Visoki predstavnik 2001./2.

Sve da postoji šansa za konfederaciju ona se ne može provesti jer će RH biti dio EU-a i nikada granica prema BIH neće biti zatvorenija.
hercegovac_pravi

#33330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

westt wrote:Ima svakavih budala. Washingtonski sporazum je ustav FBIH dok se ne donese novi i to je to. Mislim da onima koji se žale smetaju promjene koje je uveo Visoki predstavnik 2001./2.

Sve da postoji šansa za konfederaciju ona se ne može provesti jer će RH biti dio EU-a i nikada granica prema BIH neće biti zatvorenija.
:thumbup:
MuaDib

#33331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

@heckler

Pošto slika govori više od hiljadu riječi, predstavljam ti SDA vizuja jačanja BiH, BiH podjeljenu na četiri teritorijalne jedinice. Iste one SDA koja sada plaće što ovo ne može provesti u djelo:
Image
faer

#33332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by faer »

independer wrote:
MuaDib wrote:
heckler wrote:Ma sta kazes inzinjeru :lol: I kakve to veze ima sa cijenom sira u Libiji?

Interesuje me sta je to psihopata sa tumorom na mozgu u Briselu potpisao a ne sta je gargamel u sPrudu pokusao.
Potpisao je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH bez trećeg entiteta. Koje nije ni izbliza loše riješenje, kakva je rješenja nudila SDA, koja nam je svojom političkom filozofijom i konstituisala etnokratski politički sistem. A što ti imaš patološku mržnju prema Lagumdžiji, tvoj problem. Jer istom trebaš dići spomenik, pošto je tvoje zelene miljenike vratio u vlast i ko bekan im dao 2/3 većinu u Domovima naroda, da nas ovako fino mogu kljucat u zdrav mozak. Navodom brigom za Bošnjake, koje su i doveli na prosijački štap. 8)
Hrvatsko pitanje nije ni postojalo. Ono je rijeseno washingtonskim sporazumom. Njihovi najradikalniji predstavnici su to bili potpisali, znaci bili su zadovoljni tim rjesenjem. Sto im se to obilo o glavu, jebi ga, sam pao sam se ubio. Sto se tice SDA i tih lopova, sa tim se slazem sa tobom. *ovna i jedni i drugi. Jadni mi ko nam vodi politiku. Bilo jedni bilo drugi, ista bagra.
:thumbup:

bas tako
faer

#33333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by faer »

MuaDib wrote:@heckler

Pošto slika govori više od hiljadu riječi, predstavljam ti SDA vizuja jačanja BiH, BiH podjeljenu na četiri teritorijalne jedinice. Iste one SDA koja sada plaće što ovo ne može provesti u djelo:
Image
SDA je zlo za BiH i opstanak onih koji je vole. Medjutim, to sto ti crtas je naprosto laz. Ovu prolaznikovu izdaju ne mozes opravdati nikakvom vecom izdajom, pogotovo ako povrh svega crtas karte iz svoje glave. Vjerovatno bi i Tihic potpisao slicnu stvar u Briselu da je u vlasti, ali to je upravo poenta opozicije-pokusaj da srusis poziciju zauzimajuci pozicije koje vecina glasaca ustvari zeli.

Ovo iz Brisela je bolje jedino od onoga sto je Abdic radio. Od 92. do danas nema goreg sporazuma po drzavu. Cak je i Kutiljerov plan davao jednaku vrijednost svima na svakom pedlju zemlje. Ovo iz Brisela znaci da je vecina iz Sirokog 5 do 10 puta vrijednija od vecine u Tuzli, Sarajevu, Bihacu, Zenici, itd.
vee-jay

#33334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

vjerujem da sam nesto propustio, sta je to Lagumdzija dogovorio?
bole1st

#33335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bole1st »

MuaDib wrote:@heckler

Image
Otkud sad ova karta?

http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man?
chupacabra

#33336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by chupacabra »

Niko nas nece ukopati osim nas samih. Gdje ide ova diskusija? Raspravlja se koje je od dva usrana rjesenja, Tihicev Prud ili Lagumdzijin Brisel, bolje? Ako ova Zlajina lakrdija prodje, razjebace i ovo malo drzave sto je ostalo, i dati vjetar u ledja separatistima koji su vec na koljenima. Debil.
heckler

#33337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Ovaj lik opet zaboravio ljekove popiti. Tesko na forumu naci nekoga ko vece nebuloze istresa i napadima psihoze. Nit veze nit kanafe :lol:
westt

#33338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by westt »

Zanimljivo kako i SDP i SDA proglašavaju jedni drugi za izdajnike zemlje i tako u krug i opet u krug.
hercegovac_pravi

#33339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

westt wrote:Zanimljivo kako i SDP i SDA proglašavaju jedni drugi za izdajnike zemlje i tako u krug i opet u krug.
pa naravno...kad je cilj da se ništa ne promijeni onda se ovako vrti u krug...jer bez dogovora ove dvije stranke u BiH se ama baš ništa ne može promijeniti...i tako dok se boje ne rastope :zzzz:
piatc

#33340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by piatc »

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) očekuje od poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju koje je predložilo Vijeće ministara BiH, jer će u suprotnom predložiti, kako je saopćeno, usvajanje tog zakona na nivou entiteta.

"Očekujemo da će poslanici shvatiti ozbiljnost situacije i učiniti napor da riješe bezizlaznu situaciju u kojoj su se našli građani koji ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava", navodi se u saopćenju entitetske policije.

"Ukoliko poslanici na današnjoj sjednici ne usvoje ovaj zakon, MUPRS-a će uputiti inicijativu prema Vladi RS da se Narodnoj skupštini RS predloži donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju RS-a. Naš zadatak je da učinimo sve što je u našoj nadležnosti da se prevaziđe ovaj pravni vakum i pomognemo građanima RS, koji već drugi mjesec nisu u mogućnosti da ostvare pravo na određivanje JMB", stoji u saopćenju MUPRS-a.
Nakon što Prijedlog izmjena Zakona koji je uputila grupa zastupnika među kojima su Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirsad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić, nije dobio podršku zbog protivljenja zastupnika iz RS-a, danas je odbijen i prijedlog Vijeća ministara.

Za prijedlog Vijeća ministara glasalo je 15 zastupnika, 18 ih je bilo protiv, što znači da nije bilo potrebne većine. Sjednica je završena, a naredna je zakazana za 28. mart.

Ministar civilnih poslova Sredoje Nović nakon sjednice je izjavio da je razočaran odbijanjem prijedloga zakona o jedinstvenom matičnom broju jer su građani očekivali da ovo pitanje što prije bude riješeno. Nović je ustvrdio da je predloženi zakon u skladu s Ustavom BiH te da apsolutno implementira odluku Ustavnog suda.

"Ako neko želi da primjeni pravni poredak iz sistema koji je bio prije 20 do 30 godina, to nije realno", dodao je Nović i najavio pronalaženje rješenja koje bi svima odgovaralo, ali i istakao da nije siguran da će to i uspjeti realizirati.

"Činjenicu da je 'pao' Prijedlog trebamo gledati i s pozitivne strane, jer on nikome ne odgovara", izjavio je zastupnik Saša Magazinović. On je kazao i to da ima informaciju da se u nekim dijelovima BiH i dalje izdaju uvjerenja o JMBG.

"Ne znam kakva će biti sudbina tih matičnih brojeva, jer se očigledno izdaju nezakonito", kazao je Magazinović.
Šta ovo znači i koliko je bitno?
motorola01

#33341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

Stanite malo, jesam li ja lud ili mi noge smrde?

Ako sam dobro shvatio, MUP RS-a trazi da se zakon o JMB usvoji po hitnom postupku i ako se ne usvoji, onda ce traziti da se usvoji u manjem entitetu.

Dalje, izmjenu tog istog zakona na danasnjoj sjednici predlazu da tako kaze probosanske stranke i na istoj sjednici se odbija usvajanje tog zakona od strane zastupnika iz RS-a..

Jesam li dobro shvatio???
madner

#33342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ne, danas je odbijen prijedlog koji je odgovarao RSu.
bole1st

#33343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bole1st »

Jel zna neko u cemu je problem sa tim zakonom, oko cega se tacno natezu?
madner

#33344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ovi bi da bude razlika po entitetima i kantonima, nasi se drze rjesenja iz RBiH. :D
bole1st

#33345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bole1st »

Aha, a zasto je srusen stari zakon na Ustavnom sudu?
motorola01

#33346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

madner wrote:Ovi bi da bude razlika po entitetima i kantonima, nasi se drze rjesenja iz RBiH. :D
Tako i treba. Za sve isto. Ovi iz RS-a ocito sve zivo stopaju,a sto je bitno za drzavu. Postoji li vise kakav nacin da se sve to razhebe i da neko plati cijenu ovog odugovlacenja??? ZAsto dingospo Lagumdzic i dingospo Radonja se ne pozabave sa tim, a ne samo skidanjem gaca?
madner

#33347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Pa eto, rekli su skupa sa ostalim ne i gdje smo tu smo.
MuaDib

#33348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

madner wrote:Ne, danas je odbijen prijedlog koji je odgovarao RSu.
Ako neko misli da će roditelji nekog djeteta iz Lukavice, ići da ga ušišu u matičnu knjigu novorođenih u Novom Sarajevu ili da će roditelji iz općine Doboj Jug ili Istok, ići u Doboj da upišu dijete u matičnu knjigu rođenih, taj ima izbiljan sukob sa realnošću u kojoj živimo. A to je ono što traže ovi iz Federacije, a odbijaju ovi iz RS. Jer nesuvislo je tražiti da se matični uredi formiraju prema granicama prijeratnih općina, kada mi danas imam oko 70 više opština.
muzicar_iz_parka

#33349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by muzicar_iz_parka »

MuaDib wrote:
Ako neko misli da će roditelji nekog djeteta iz Lukavice, ići da ga ušišu u matičnu knjigu novorođenih u Novom Sarajevu ili da će roditelji iz općine Doboj Jug ili Istok, ići u Doboj da upišu dijete u matičnu knjigu rođenih, taj ima izbiljan sukob sa realnošću u kojoj živimo. A to je ono što traže ovi iz Federacije, a odbijaju ovi iz RS. Jer nesuvislo je tražiti da se matični uredi formiraju prema granicama prijeratnih općina, kada mi danas imam oko 70 više opština.
Da je pameti sve te minijaturne opštine bi se ukinule i pripojile većim u komšiluku, sa obzirom na političku situaciju ne možemo imati prijeratne gdje bi se prelazile entiteske granice, ali bi npr. Doboj Jug mogao pripojiti se Tešnju, a Doboj Istok Gračanici.
madner

#33350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ko kaze da ne moze ici?

To su prirodne gravitacije i za nove opcine. Zasto ne bi mogli preci entitetsku liniju? Nema dovoljno zraka vamo? :D
Locked