Pa za sta sluze silni nameti na gorivu?Novi_Nick wrote: ↑28/08/2025 03:31Ako ukines putarine u BH od cega ces servisirati podignute kredite za dosadasnju izgradnju autoputa, od cega ces servisirati postojeci autoput jer se konstantno trosi od protoka saobracaja, vremenskih prilika itd. Od cega ces finansirati buducu izgradnju sire mreze autoputeva u BH?Thorgerson wrote: ↑28/08/2025 00:08 Neke zemlje, razvijenije 20x od nas imaju besplatne autoputeve.
Nedavno sam citao bas clanak, ove zemlje ne naplacuju putarine:
Belgija, Danska, Estonija, Finska, Kosovo, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Švedska, Poljska.
Osim za poneki most, tunel ili u slucaju Poljske za vozila iznad 3.5t. A dovoljno je pogledati Poljsku i Njemacku. Haman pola evrope.
I onda mi isprdak sa 100km autoputa postavilo vise naplatnih kucica nego km puta.![]()
Za sta sluze silni krediti koje uzimamo i vracamo?
Gledam nesto naplate od putarina za 2024 cca 60 i nesto miliona, na plate JPAC otislo preko 23 miliona. Dakle, vise od 1/3 od tih putarina ode na plate uposlenih. Ostatak od cca 37 mil, skontaj sam za sta moze bit od tih stvari sto si ti napisao. To je znaci presmijesan iznos za izgradnju.
Koliko ima ljudi koji odrzava autoput? Zasto nema metra uredjenog dijela autoputa, da ima neko cvijece, hortikulture neke, zasto sve izgleda onako kao i kad je izgradjeno? Zasto nijedno odmoriste ne lici na odmoriste? Da imas gdje sjesti osim jebene pumpe? Mislim, ako vec placamo?
Jednostavno, i uhljebima u jpac je ovo potaman. Vrti se oko 100ak km, ceprkaj malo. Malo projekti, lotovi, ih...laganini do penzije. Ne zuri se nikome.